Дискусије : Религија

 Коментар
Dve kuce, dve razlicite lokacije, jedan epilog sa d
Bazorilo
02. август 2021. у 20.04
Gospod Isus je ispricao vise zivotno vaznih prica.Pa da razmotrimo jednu od njih.To je prica o dva graditelja,koji su odlucili da svoje kuce izgrade tamo gde ih je vlastiti nagon navodio.Jedan je zavoleo podrucje koje mu omogućava lak i svestran kontakt sa mnostvom ljudi,gde bi trgovina i svaki drugi oblik savremenog zivota pruzao mogućnost za brz i efikasan obrt materijalnih dobara i njihovo sticanje za lično bogacenje.Tu su bili ukljuceni i veoma dobra organizacija oko izgradnje same kuce(puno prostora,i prilaza sa svih strana),a kasnije za pristup istoj bez posebnog napora i napustanja terena bez mucnog manevrisanja.Kada su svi radovi bili zavrseni,domaćin je bio veoma zadovoljan,odmah se naravno okrenuo prosperitetnom zivotu i poslovnim poduhvatima.
Drugi akter iz price stvari posmatra dijametralno suprotno,pa izabira mesto za gradnju kuce na terenu koji je nešto dalji od glavnog puta koji se pruzao duz doline reke.Mnogo vise truda i vremena mu je trebalo da dopremi materijal na stenovitoj lokaciji gde je i prilaz bio problematičan,jer se pazljivo moralo odmeravati svaki korak i potez.Majstorisanje je islo sporije,zbog svih tih okolnosti.Ali posle duzeg vremena,nikla je lepa gradjevina ciji temelji su bili cvrsto nasadjeni na nepomicnoj steni.Dvoriste je bilo manje,prilaz i manevrisanje je bilo strogo ograniceno,unosenje i iznosenje stvari i robe,napornije,ali pogled je bio predivan i vazduh besprekorno cist..Bogatstvo komsije pored reke je rapidno raslo,dok je on morao biti zadovoljan mnogo manjim učinkom na tom polju.Sve je teklo uobicajeno kao i reka u dolini,dok jednog dana nisu udarile velike kise koje su donele ogromne talase koji su rusili sve sto je bilo na dohvatu njihovog hirovitog zagrljaja.Nije potrebno objašnjavati,koji je od ove dvojice komsija,bio bogatiji posle tih vremenskih turbulencija.
Naravoucenije nas na divan način upucuje,kako se trebamo i u duhovnom smislu spremiti za dogadjaje u buducnosti,posebno za nas na koje posledak sveta dodje.Ucitelj nad uciteljima,Gospod Isus nas je ovom kratkom pricom upozorio na sve potrebne mere i strategiju za njihovo sprovodjenje u delo.Ko to poslusa,On ga naziva mudrim covekom.
___TYR___
(***)
05. август 2021. у 01.56
А где су у тзв. „Новом Завету” налази ова причица?
Bazorilo
05. август 2021. у 15.17
Dal je moguće da jedan Rabin to ne zna?
Bazorilo
05. август 2021. у 15.52
Kad smo već tu,da zaokružim nslov...dva koncepta vere u Boga.
Bazorilo
05. август 2021. у 17.50
Ova prica se nalazi u dva kanonska Evandjelja Novoga Zaveta koje dade nama Bog. -jevanđelje po Mateju (7:24–27) i Luki (6:46–49).
___TYR___
(***)
06. август 2021. у 08.34
„Даде нам Бог…” па онда Базорилко на то „божје” удроби још којечега…

«…24. Сваки дакле који слуша ове моје речи и извршује их, казаћу да је као мудар човек који сазида кућу своју на камену:
25. И удари дажд, и дођоше воде, и дунуше ветрови, и нападоше на кућу ону, и не паде; јер беше утврђена на камену.
26. А сваки који слуша ове моје речи а не извршује их, он ће бити као човек луд који сазида кућу своју на песку:
27. И удари дажд, и дођоше воде, и дунуше ветрови, и ударише у кућу ону, и паде, и распаде се страшно…» (Матеј 7:24-27)

„…48. Он је као човек који гради кућу, па ископа и удуби и удари темељ на камену; а кад дођоше воде, навали река на ону кућу и не може је покренути, јер јој је темељ на камену.
49. А који слуша и не извршује он је као човек који начини кућу на земљи без темеља, на коју навали река и одмах је обори, и распаде се кућа она страшно…” (Лука 6:48-49)

Од 4 и 2 реченице састави Базорилко роман… Недовршен… Па кад сам већ ту да га завршим…

„…Bogatstvo komsije pored reke je rapidno raslo,…”, а како је „комшија поред реке” био добродушан, изгради сплав који је превозио путнике и трговце преко реке. Подигне коначиште за случајне путнике и трговце. На великом и богатом имању увек је било вишка хране које је делио сиромасима… „Комшија поред реке” је временом стекао много познаника и пријатеља…

…„Sve je teklo uobicajeno kao i reka u dolini,dok jednog dana nisu udarile velike kise koje su donele ogromne talase koji su rusili sve sto je bilo na dohvatu njihovog hirovitog zagrljaja…”. Када то чуше познаници и пријатељи „комшије поред реке” окупише се да помогну, те убрзо никне нова кућа и имање. Кад је све било готово, уз добру храну и пиће прославише завршетак радова и дуготрајно пријатељство…

„…Nije potrebno objašnjavati,koji je od ove dvojice komsija,bio bogatiji posle tih vremenskih turbulencija.” Не, није потребно… Особењак и шкртац, у својој чврстој грађевини, на врху стене, сам и без пријатеља, ваљао се самозадовољно у хрпи златника… За то време, „комшија поред реке” са осмехом на уснама, сиромашан златницима – богат духом и пријатељима, прионуо је на посао…

Bazorilo
06. август 2021. у 17.56
U tome i jeste dubinska kriza koja potresa materijaliste,opterecujuci njihovu savest,kad god dodju u susret sa otvorenim i od mamonizma u potpunosti odvojenim Hrisovim Duhom.
Hristos u prici koja je vodilja ove teme govori o dva koncepta,koja sam pomenuo u naslovu.Jedan polazi od stanovista,da je najvaznije trenutni status i prosperitet,bez proracuna kuda to može odvesti zivot u dolazecem periodu.Na prvom mestu,radi se o duhovnoj odrednici,po kojoj je covek koji gradi kucu na steni,odlucio da svoj karakter gradi na istinama Svetoga Boga,jer te istine datiraju od vecnosti i sezu u beskrajne vekove te iste vecnosti.On to čini bez obzira na cenu koju će morati da plati za to u ovom kratkom zemaljskom zivotu.
Onaj drugi,izabira trenutno laksi pristup,ne misleci šta će biti ako dodje do propasti njegovog zivotnog projekta,usled lošeg proracuna na kom terenu se treba kuca graditi.On je upao u jedan privid stvarnosti koja je trenutno na snazi,ne uzimajuci u obzir,da je stvarnost na ovoj zemlji relativna i podlozna promenama.Znaci covek sa stene predstavlja onaj deo covecanstva koji ukorenjuje svoju veru na vecnoj Bozjoj steni(Gospodu Isus Hristu)ciju vladavinu Biblija opisuje kao vecno nepromenljivu.On se nije dao nagovoriti od boga ovoga sveta-Mamone,da prihvati komformizam i zemaljske pogodnosti,na stetu svog duhovnog zivota i prave poboznosti.Šta god ko pokusao u cilju da ovu istinu na bilo koji način zaokrene u drugom smeru iz bilo kog razloga,neće biti moguće,jer je tu mudro postavljena granica između duhovnog i matreijalnog sveta.
revizor
(pilot)
06. август 2021. у 19.36
Bazorilo
07. август 2021. у 20.34
Pozdrav brate Revizore.Pronasao si pravi segment knjige o Jovu,koji se adekvatno uklapa u temu.
revizor
(pilot)
17. септембар 2021. у 20.10


Maran Ata brate Bazorilo

https://slideplayer.com/slide/4520593/
revizor
(pilot)
05. март 2022. у 00.47

I Jov nastavi besjedu svoju i reče:

Tako da je živ Bog, koji je odbacio parbu moju, i svemogući, koji je ojadio dušu moju,Jov 34, 5.

Dok je duša moja u meni, i duh Božji u nozdrvama mojim,
Neće usne moje govoriti bezakonja, niti će jezik moj izricati prijevare. Jov 6, 28. Jov 13, 7.

Ne dao Bog da pristanem da imate pravo; dokle dišem, neću otstupiti od svoje dobrote. Jov 13, 15.

Držaću se pravde svoje, niti ću je ostaviti; neće me prekoriti srce moje dokle sam živ. Jov 2, 3. Dela. 24, 16.

Neprijatelj moj biće kao bezbožnik, i koji ustaje na me, kao bezakonik.

Jer kako je nadanje licemjeru, kad se lakomi a Bog će iščupati dušu njegovu? Mat. 16, 26.

Hoće li Bog uslišiti viku njegovu kad na nj dođe nevolja? Jov 16, 18. Prič. 1, 28. Isa. 1, 15. Mih. 3, 4. Zah. 7, 13. Jak. 4, 3.

Hoće li se svemogućemu radovati? hoće li prizivati Boga u svako vrijeme?Jov 22, 26.

Učim vas ruci Božjoj, i kako je u svemogućega ne tajim.

Eto, vi svi vidite, zašto dakle jednako govorite zaludne stvari?

To je dio čovjeku bezbožnom od Boga, i našljedstvo koje primaju nasilnici od svemogućega.

Ako mu se množe sinovi, množe se za mač, i natražje njegovo neće se nasititi hljeba. 5.Moj. 28, 32. 5.Moj. 28, 41. 2.Car. 10, 6. Jest. 9, 10. Jov 15, 22.

Koji ostanu iza njega, na smrti će biti pogrebeni, i udovice njihove neće plakati. Psal. 78, 64. Psal. 109, 12. Jezek. 24, 23.

Ako nakupi srebra kao praha, i nabavi haljina kao blata, Jov 15, 29. Prič. 13, 22.

Što nabavi, obući će pravednik, i srebro će dijeliti bezazleni. Prič. 13, 22. Prič. 28, 8. Prop. 2, 26.

Gradi sebi kuću kao moljac, i kao kolibu koju načini čuvar. Plač. 2, 6.

Bogat će umrijeti a neće biti pribran; otvoriće oči a ničega neće biti. 4.Moj. 20, 26.

Stignuće ga strahote kao vode; noću će ga odnijeti oluja.

Uzeće ga vjetar istočni, i otići će; vihor će ga odnijeti s mjesta njegova.

To će Bog pustiti na nj, i neće ga žaliti; on će jednako bježati od ruke njegove.

Drugi će pljeskati rukama za njim, i zviždaće za njim s mjesta njegova.

Knjiga o Jovu 27 glava
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Mantra Bracelets?
.