Дискусије : Религија

 Коментар
Deset zapovesti iz drugog ugla
moca77
(.)
22. август 2020. у 18.44
Jednom je na ovom forumu jedan Jevrejin koji je imao nick: „Balamory” rekao nešto interesantno, parafraziram: „Šta ste vi hrišćani zapeli za tih deset zapovesti kada se nigde u Tori ne pominje taj termin. Čak ni Jevreji ne znaju tačno koliko je i koje zapovesti lično Bog zapisao. Znaju da su bile dve velike kamene ploce i da su bile ispisane sa obe strane (to je četiri strana) tako da je po njima verovatno bilo vise od deset zapovesti. U drugoj mojsijevoj dvadesetoj glavi Bog usmeno govori deset reci a neko drugi zapisuje, tako i piše na početku dvedesete glave, I Bog rece...”

Neki ovde nasi hrišćanski legalisti ponekad imaju obicaj da veruju kako deset zapovesti sadrže sve sto covek treba da drzi uz Hristovu pomoć. Kada kažem 10 zapovesti mislim na 2 mojsijevu jer po Jevrejima dve kamene ploce i „deset reci” nije jedno te isto. Po hrišćanskim legalistima deset zapovesti su savrsene i sveobuhvatne a ove ostale zapovesti su obredne. Oni često kažu : „Dzaba vama ostalim hrišćanima sto držite tamo neke moralne zapovesti novoga zaveta kada ne držite deset Bozijih zapovesti, posebno četvrtu a ne zanju da su 2. i 4. po jevrejima isto obredne.

Na isti način bi mogli reci i suprotno. Dzaba vama legalisti koji držite deset zapovesti jer ne držite moralne zapovesti novoga zaveta. Dve najvece moralne zapovesti, voli Boga svim srcem i bliznjeg ko sebe samog nisu ni zapisane u deset zapovesti. Nema ni zapovesti ne trazi svoje, čini drugima ono sto želiš da drugi cine tebe, budi krotak, nemoj se uzoholiti, nema rodova duha i dr. Sustina ocito nije u deset zapovesti. Upravo je to i kontekst u poslanici Galatima, nije osudjivanje hrišćana zato što svetkuju subotu i ne jedu sve što se prodaje na pijaci nego bas suprotno jer su toga oslobodjeni jer su to obredni zakoni bili. To je tad bila velika jeres pa su Jevreji hteli da ubiju Pavla a ostale hrišćane Jevreje su osuđivali.”
Bazorilo
22. август 2020. у 19.37
Ima i te kako.Zapovesti Bozje od 1-4,odnos coveka prema Bogu.
Od 5-10,zapovesti,odnos coveka prema njegovim bliznjima.
Čitava filozofija zivota je sazeta u tih deset zapovesti Bozjih.Pavle govori o neophodnosti veze sa Hristom,koji je jedini taj zakon ispunio u potpunosti.On nam je obecao da će duhom svojim doći u nas i kroz na isto tako ispuniti sve te divne Bozje zapovesti.
-Jer je Bog sto čini u vama da hocete i učinite sto mu je ugodno-.

To nisu obredni zakoni,već moralni Bozji zakon.Možemo da ih postavimo svih deset,pa da pogledamo o kom zakonu je reč.

Bazorilo
22. август 2020. у 19.58
1-Ja sam Gospod tvoj i nemoj imati drugog Boga osim mene.

2-Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati, niti im služiti.

3-Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svoga.

4-Sećaj se dana odmora da ga svetkuješ; šest dana radi i svrši sve svoje poslove, a sedmi dan je odmor(Sabat) Gospodu Bogu tvojemu.

5-Poštuj oca svoga i mater svoju, da ti dobro bude i da dugo poživiš na zemlji.

6-Ne ubij.

7-Ne čini preljube.

8-Ne ukradi

9-Ne svedoči lažno na bližnjega svojega.
.
10-Ne poželi ništa što je tuđe.
cartensius
(pisac)
22. август 2020. у 21.12
I ja se izvinjavam kao Bazorilo.

Pitanje za sve cenjene i poštovane diskutante:
Koju od ovih deset treba izbaciti?
Koliko od ovih deset treba izbaciti?

Koristimo se pomenutom logikom: One su Božje, Bog se ne menja, zašto bi ih Bog menjao?
Ljudska logika: Mnogo ih je deset, daj da ih malo smanjimo.
Moje pitanje: koliko da ostanu?
Hristova jednačina: dve
Četiri su obaveze prema Bogu, šest su obaveze prema bližnjima.

Svi zakoni sadrže i paragrafe, temelj-osnova se ne menja, zašto bi menjali, ako menjate, dajte nešto idealnije!
moca77
(.)
23. август 2020. у 03.12
cartensius: „Svi zakoni sadrže i paragrafe, temelj-osnova se ne menja, zašto bi menjali, ako menjate, dajte nešto idealnije!”

Nemoj da se ljutis ali ocito niste razumeli hrišćanstvo i još manje judaizam nego ste još uvek pod uticajem bracnog para White iz 19 veka. Imaš idealnije u Novom zavetu i zato stare zapovesti nemaju vise svrhu. Razliciti je stil koriscen kada su u pitanju zapovesti iz starog i iz novog zaveta. Deset zapovesti iz starog zaveta su pisane malo suvoparno, kao neki civilni zakon. A i jeste civilni zakon, to će ti potvrditi Jevreji, potvrdice ti da su deset zapovesti mesavina obrednog zakona i nekog tadasnjeg državnog pojmanja morala. Ne kradi, ne ubi, bez pobuda srca... Deset zapovesti nije lično Bog pisao na dve ploce. Deset zapovesti je Bog izgovarao, isto će ti i to potvrditi Jevreji a tako piše i u 2.20 Mojsijevoj „I rece Bog”. Ne zna se tačno koje je i koliko zapovesti Bog lično pisao svojim prstom na dve kamene ploce, a spajanje kamenih ploca sa deset zapovesti je samo religijska ilustracija.

U Novom Zavetu zapovesti su drugacije. Da li su potrebne 10 zapovesti ako imaš ove dve: Voli Boga svim srcem a bliznjega ko sebe samog? Da li su potrebne 10 zapovesti ako imaš ljubav? Da li su potrebne deset zapovesti ako imaš rodove duha koje su nabrojane u nz i ako ne cinis drugome ništa što ne želiš da se čini tebi ? Zar ne vidite stilsku razliku između dva zaveta kako je novi dosta savrseniji u moralnom smislu ? Ako ne držite zapovesti iz novog zaveta ništa vam ne vrede deset zapovesti. Hrist vam je lepo pokazao, on nije zeo psenicu u petak da bi imao za subotu, nego je zeo bas u subotu. Ti bi sigurno pripremio svoju hranu u petak za subotu jer si legalista i još uvek pod starim zakonom. Da vas dakle niko ne osuđuje za subote, jela i pica, ne razumete vi tu recenicu.

Samo da napomenem da ne bude neke zabune ja ne verujem da je Bog ista pisao i izgovarao samo vas malo ucim religiji. Religiju možemo poznavati čak i ako ne verujemo u istu.
K-MC
(llkktt)
23. август 2020. у 06.25
Ja u ovoj temi podržavam mišljenje moca77, iako inače ne podržavam njegovu nevjeru u Bibliju i Hrišćanstvo.

Da, Novi Testament uvjek ukida i ponistava Stari Testament

Stari Testament je bio onda dobar ali je Novi Testament bolji, savrseniji, uzviseniji i dat je ne samo za Jevreji kao sto je bio Stari nego za cio svjet.

Šta ti vrjedi 10 zapovjesti kad u njima nemas zapovjest o srebroljublju i o odricanju od sebe to jest umiranju sebi ili umiranju tjelu i tjelesnim zeljama.

Nema ni zapovjesti o homoseksualnosti, pedofiliji, sodomiji (oblezavanju zivotinja)

A opet, šta ti vrede i te zapovjesti ako te Bog/Isus Hristos svojom silom ne preobrazi, ocisti, uredi da budes u stanju da držiš sve to.

10 zapovjesti ne mogu nikad ići same, zato imaju i ostale zapovjesti pored njih koje zabranjuju strogo ove praktike. Ali nema u starom zavjetu uopste ucenja o odricanju od sebe i ne ispunjavanju tjelesnih zelja a takođe ni o grjehu i opsesiji sa materijalnim - srebroljubljem, sto je inače vodenicki kamen o vratu svakog Hrišćanina.

Po novom zavjetu treba da se živi po duhu a ne po tjelu, treba da nas vodi Duh sveti i treba da Duh sveti prebiva u nama.
Treba pogledati i ponekad i u te sve zakone u starom zavjetu, da se vidi šta to sve Bog zabranjuje, da nebi covjek zastranio, ali u Novom Zavjetu ima sve opisano.
K-MC
(llkktt)
23. август 2020. у 06.30

Novi zavjet je nemoguće sprovesti bez djelovanja sile Duha svetog/Bozije sile, ne vredi samo komanda u stilu : nemoj ovo nemoj ono, de ovako de onako, ne ide to, zlo je u covjeku, Bog treba da ocisti covjeka iznutra pa će on onda da tvori volji Boziju sam od sebe sa radoscu. To je poenta Novog Testamenta i to funkcionise.
cartensius
(pisac)
23. август 2020. у 07.54
„…Priznavati Boga i ne činiti zlo zato što je to protiv Boga, jesu dve stvari koje religiju čine religijom. Jer je priznavati Boga a činiti zlo kontradiktorno; isto kao i činiti dobro a ne priznavati Boga; jer jedno ne može bez drugog. Od Gospoda je dato da skoro svuda postoji neka religija, i da u svakoj religiji postoje ta dva principa, i od Gospoda je takođe dato da svako ko priznaje Gospoda i ne čini zlo zato što je to protiv Boga, ima mesto u nebu. Jer nebo u svojoj kompleksnosti predstavlja Čoveka čiji život ili duše jeste Gospod; u tom nebeskom čoveku nalazi se sve ono što se nalazi u prirodnom čoveku, sa razlikom koja postoji između nebeskih i prirodnih stvari.”

Postoje i ovakva razmišljanja, nisu svi legalisti a što se tiče trganja klasja, ili ljudi ne razumeju ili ne žele razumeti o čemu se radi. Ima mnogo manipulacija tekstovima i zloupotreba, to ne rešavamo mi, to će Bog rešiti. Ako deset zapovesti nisu od Boga, ako nekima nisu idealne, ako nisu valjane i dobre, dajte, revidirajte ih da i mi znamo.
Isus je Deset zapovesti sažeo u dve: obavezu prema Bogu u prvih četiri, i obavezu prema bližnjima (prema meni i Tebi), u onih šest.
To je izgovorio Jevrejima kojima su Deset zapovesti bile svetinja.
Mladić koji je došao kod Isusa, potvrdio je to i rekao da to prakticira od svoje mladosti.
cartensius
(pisac)
23. август 2020. у 08.09
Deset reči, su deset fraza, napisane na jeziku kojim su se služili tada, po nekima „koine” ili staro-habiru, Deset reči nisu napisane anđeoskim jezikom, nebi ga razumeli. To pismo, kojim su se služili, ima nešto manje od deset hiljada znakova. Iz tog razloga Dante kaže, da mnogi izrazi, imaju najmanje i po pet načina za tumačenje, sličnog mišljenja je i Svedenborg. Katolička crkva je pošteno priznala, da je do promene četvrte zapovesti, njeno delo, jer Bog je ovlastio Crkvu i dao autoritet da vlada i razrešuje željene stvari.
K-MC
(llkktt)
23. август 2020. у 08.23
cartensius

Kažeš: To je izgovorio Jevrejima kojima su Deset zapovesti bile svetinja.

<< Jevreju se nisu drzali čak ni tih sustih 10 zapovjesti,

ubijali su okolo masovno ljude, žene, djecu

Otimali-krali su imovinu od okolnih naroda

imali idola kod sebe i po kucama

želeli su tudje- 10 ta zapovjest

Pavle kao strog Jevrej sam je to sve znao i kaže da nije to rjesenje, da se zakonima ne može preporoditi covjek, da treba biti preporođen i vodjen Duhom Svetim (to je shvatio kad je to doziveo)

Čak i kad tim 10 zapovjestima dodas i onih oko 600 ostalih, opet je nesta izostavljeno, a pored toga, ko će da misli stalno na 613 zapovjesti...Ne uspjevaju ni na 10 a kamoli vise

Cinjenica je da zlo lezi u covjeku i da za tren savlada covjeka i on postupi onako kako nije trebo, slaze, ukrade, razbjesni, opsuje, učini blud, polakomi se...itd

Sav taj otrov iznutra ne može se suzbiti nizom zakona, iako je zakon dobar, kao sto kaže Apostol. Nego kako Hristos kaže, casa treba da se pere iznutra, taj otrov iznutra može samo Bog da opere i da covjek bude preporođen duhovno, pa vise nema to zlo u sebi koje ga prisiljava da živi u grjehu. To je ta razlika.

Treba poznavati zakon, ne samo 10 zapovjesti nego i ostale, ali kao sto rekoh, treba biti ociscen iznutra, a to ne ide ako nismo spremni da umremo sebi, da se odreknemo sebe, to je prvi i najtezi korak bez kojeg ne ide.

Kada nas vodi Duh sveti, mi živimo po PRINCIPIMA Bozijeg zakona, motivisani nesebičnom ljubavlju. Ne hodimo vise trudeci se da zadovoljimo zakon jer nam inače preti pakao. Ogromna razlika.
K-MC
(llkktt)
23. август 2020. у 08.53
Apostol kaže da je Zakon bio cuvar do Hrista, to znači da kad se sjedinimo sa Hristom, predamo se Hristu, onda nas On vodi Duhom svojim. To znaci kad se ispunimo Duhom svetim imamo i pojacanu ljubav i izvrsavamo vise od zakona.

Ali za one koji to još nisu doziveli i koji cekaju na red i koji neće nikad ni doziveti, Zakon je neophodno potreban i mora da stoji, posebno 10 zapovjesti i plus:

1- ne čini bluda u obliku pedofilije

2- ne čini bluda u bestijalnom obliku -sodomija

3- ne čini bluda u homoseksualnom obliku

4- ne tezi za materijalnim stvarima - ne budi srebroljubac
K-MC
(llkktt)
23. август 2020. у 09.00
Postoji i opcija da je Zakon ukljucujuci i 10 zapovjesti za Jevreje bio samo interan, oni ga nisu ni sirili dalje a niti su ga primjenjivali na drugim narodima.

Tako se može objasniti to silno krsenje van Jevrejskog naroda a bilo je mnogo krsenja i unutra između sebe.

Hristos, novi zavjet vazi za sve i mi ga primjenjujemo na svima.
moca77
(.)
23. август 2020. у 15.11
Imaju Jevreji posebne zapovesti za neoznabosce, to su 7 Nojevih zapovesti i po njima se neobrezani opravdavaju, za njih nije predvidjeno deset zapovesti. Tu je sve jasno. Interesanto je da su se tu pojavili neki u Americi u 19. veku koji su odjednom poceli da svetkuju subotu još bolje od samog Hrista, koji usput budi receno nije ni svetkovao subotu jer je to oduvek bio princip hrišćanstva i između ostalog Hrist je zato i bio ubijen.
K-MC
(llkktt)
23. август 2020. у 15.56
moca77, ti Nojevi zakoni su izmišljotina od juče, to u istoriji nikad nije postojalo. Nikad Jevreji nisu ucili neznabozacke narode oko sebe da drže neke Nojeve zakone, to je laz. Niti su ih ucili da drže jevrejske zakone. Samo ko je od neznabozaca bio sa njima, morao je da se drzi Subote i drugih pravila koja su vazila za Jevreje.

Ovde malo o tom pokretu koji je nastao tek 1990, kreirali ga Orthoxni Jevreji i taj pokret ima u svjetu svega oko 20 000 ljudi i uglavnom na Filipinima, dakle nepismena masa najbrze prihvata izmišljotine.

Noahidism
From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to navigationJump to search

The rainbow is the unofficial symbol of Noahidism, representing God's promise to Noah to never again flood the earth and destroy humanity.
Part of a series on
Jewish outreach
Core topics
Orthodox outreach
Modern Orthodox outreach
Conservative outreach
Reform outreach
Chabad
(Noahide campaign)
Jews for Judaism
Baal teshuva movement
Proactive conversion
Related topics
Apostasy in Judaism
Jewish assimilation
Conversion of the Jews
Jewish counter-missionaries
Conversion of Jewish orphans
Shavei Israel
Judaization
Reverse Marranos
Crypto-Judaism
Zera Yisrael
vte
770 Eastern Parkway
Part of a series on
Chabad
Rebbes
Shneur Zalman of Liadi (Alter Rebbe)Dovber Schneuri (Mitteler Rebbe)Menachem M. Schneersohn (Tzemach Tzedek)Shmuel Schneersohn (Rebbe Maharash)Sholom Dovber Schneersohn (Rebbe Rashab)Yosef Yitzchak Schneersohn (Rebbe Rayatz)Menachem M. Schneerson (the Rebbe)
Places and landmarks
Crown HeightsOhelChabad library770 Eastern ParkwayKfar ChabadShikun ChabadLyubavichiNariman House
Customs and holidays
1 Kislev10 Kislev19 Kislev10 Shvat22 Shvat11 Nissan3 Tammuz12-13 Tammuz
Organizations
Agudas Chasidei ChabadChabad.orgColel ChabadFriendship CircleGan IsraelRohr Jewish Learning InstituteJewish Learning NetworkJewish Released TimeJewish Relief AgencyKehot Publication SocietyLubavitch Youth OrganizationMerkos L'Inyonei ChinuchMachneh IsraelNCFJEOhr AvnerTzivos HashemVaad Talmidei Hatmimim
Schools
Bais ChanaBeth RivkahBeth Rivkah Ladies CollegeHadar HatorahLubavitch Senior Girls' SchoolMachon ChanaMayanotOhel ChanaOholei TorahOhr AvnerRabbinical CollegeTomchei TemimimYeshivah CollegeYeshivah Gedolah
Chabad philosophy
Dira BetachtonimSeder hishtalshelus
Texts
TanyaShulchan Aruch HaRavTehillat HashemLikutei Torah/Torah OrToras ChaimImrei BinahDerech MitzvosechaHayom YomLikkutei SichosIgrot KodeshHadranim al HaRambamHatomimCollections of Maamarim Samech VovAyin Beis
Outreach
Mitzvah campaignsChabad houseChabad on CampusMitzvah tankNoahide lawsPublic menorahShluchim
Terminology
ChitasMashpiaMeiniachFarbrengenNusach AriShaliachChoizerDira Betachtonim
Chabad offshoots
StrashelyeKopustLiadiNiezhinAvrutchMalachim
vte
Noahidism (/ˈnoʊə.haɪd.ɪsm/) or Noachidism (/ˈnoʊə.xaɪd.ɪsm/) is a monotheistic, Jewish religious movement based upon the Seven Laws of Noah[1][2] and their traditional interpretations within Orthodox Judaism.[1][2][3] According to the Jewish law, non-Jews (Gentiles) are not obligated to convert to Judaism, but they are required to observe the Seven Laws of Noah to be assured of a place in the World to Come (Olam Ha-Ba), the final reward of the righteous.[1][2][3][4][5] The divinely ordained penalty for violating any of these Noahide Laws is discussed in the Talmud,[3] but in practical terms it is subject to the working legal system which is established by the society at large.[3] Those who subscribe to the observance of the Noahic Covenant are referred to as Bnei Noach (Hebrew: בני נח‎, „Children of Noah”) or Noahides (/ˈnoʊ.ə.haɪdɪs/).[1][2][6] The modern Noahide movement was founded in the 1990s by Orthodox rabbis from Israel,[1][6] mainly tied to Chabad-Lubavitch and religious Zionist organizations,[1][6] including The Temple Institute.[1][6]

Historically, the Hebrew term Bnei Noach has been applied to all non-Jews as descendants of Noah.[1][3] However, nowadays it is primarily used to refer specifically to those „Righteous Gentiles” who observe the Seven Laws of Noah.[1][2] According to a Noahide source in 2018, there are over 20,000 official Noahides, and the country with the greatest number is the Philippines.[1][6]
K-MC
(llkktt)
23. август 2020. у 15.58
Noahidism (/ˈnoʊə.haɪd.ɪsm/) or Noachidism (/ˈnoʊə.xaɪd.ɪsm/) is a monotheistic, Jewish religious movement based upon the Seven Laws of Noah[1][2] and their traditional interpretations within Orthodox Judaism.[1][2][3] According to the Jewish law, non-Jews (Gentiles) are not obligated to convert to Judaism, but they are required to observe the Seven Laws of Noah to be assured of a place in the World to Come (Olam Ha-Ba), the final reward of the righteous.[1][2][3][4][5] The divinely ordained penalty for violating any of these Noahide Laws is discussed in the Talmud,[3] but in practical terms it is subject to the working legal system which is established by the society at large.[3] Those who subscribe to the observance of the Noahic Covenant are referred to as Bnei Noach (Hebrew: בני נח‎, „Children of Noah”) or Noahides (/ˈnoʊ.ə.haɪdɪs/).[1][2][6] The modern Noahide movement was founded in the 1990s by Orthodox rabbis from Israel,[1][6] mainly tied to Chabad-Lubavitch and religious Zionist organizations,[1][6] including The Temple Institute.[1][6]

Historically, the Hebrew term Bnei Noach has been applied to all non-Jews as descendants of Noah.[1][3] However, nowadays it is primarily used to refer specifically to those „Righteous Gentiles” who observe the Seven Laws of Noah.[1][2] According to a Noahide source in 2018, there are over 20,000 official Noahides, and the country with the greatest number is the Philippines.[1][6]
moca77
(.)
24. август 2020. у 04.58
To ti je izvuceno negde iz Talmuda a ne Tore, ne znam koja jevrejska sekta to drzi za obicaj, uglavnom se kaže da je to Jevrejska tradicija vezana za neobrezane. Na kraju posta ću citirati te zakone za neobrezane premda nije to poenta ove teme. Poenta je da rani hrišćani nikad nisu propovedali ni svetkovanje subote ni deset zapovesti ni ostalie jevrejske zapovsti, pa čak ni Apostol Petar koji je bio zaduzen za propovedanje hrišćanstva obrezanim. Ono što se propovedalo to su novozavetne moralne zapovesti.

Seven Laws of Noah :

1. Not to worship idols.
2. Not to curse God.
3. To establish courts of justice.
4. Not to commit murder.
5. Not to commit adultery, bestiality, or sexual immorality.
6. Not to steal.
7. Not to eat flesh torn from a living animal.
K-MC
(llkktt)
24. август 2020. у 05.15
moca77

Kažeš: Ono što se propovedalo to su novozavetne moralne zapovesti.

<< Propovjedli su svi samo HRISTA, to je bila srz Evandjelja. Nema veze kako dobre moralne zapovjesti neko propovjedao, ako nema Hrista ne vrede mu ništa.
Hristos mjenja covjeka iznutra, oslobadja od poroka, oslobadja od zlih duhova - demona, daje slobodu, mir, a nikakav zakon i nikakav moral ne može to da da covjeku, samo Bog-Hristos to može. To je bila propovjed svih Apostola, moral je bio sporedna stvar jer kad neko primi Duha svetog onda je tu i moral ukljucen, Duh sveti formira covjeka i on se postepeno mjenja po zelji Bozijoj.

Apostol akze: Zakon nam bjese cuvar do Hrista. A to znači da kad se je pokazao Hristos, ne gledamo vise u zakon nego u Hrista, i tako se transformisemo u Njegovo oblicje. To je taj novi način, novi zavjet, uciti od Hrista direktno na Njegovom primjeru jer to je daleko efikasnije nego uciti iz zakona. Ali opet kažem, ko ne vidi Hrista, ko Ga ne pozna, ko nema Duha svetog, on treba zakon da ga vodi. Isto ko izgubi Hrista iz vida, treba mu zakon da ga usmjerava, inače prepusten sam sebi propada.

Zato ja nikad ne ucim ljude da odbace zakon, daleko od toga, nego da usmjere pogled i paznju na Hrista, da slusaju i slede Njegove rjeci i volju. Jer to je 100x bolje nego zanemariti Hrista i usmjeriti se na zakone.
moca77
(.)
24. август 2020. у 06.14
Ni ti nisi dobro razumeo Novi zavet. Po ovom sto si napisao ti bi trebao da Svetkujes subotu i da držiš sve ostale zakone starog Zaveta, ovog puta uz Hristovu pomoć. U Novom zavetu se ne trazi da postujes stare zakone, postoje drugi moralni zakoni, koji će ti nekako biti prirodni ako imaš Hrista u srcu ali stari zakoni se ne traže i nikada se ne traže u Novom zavetu. Ja koji ne verujem u sve to moram da vas ucim osnovama hrišćanstva. Vi bi trebali svi da budete Jevreji i da se okanete mitoloskog Hrista koji predstavlja Sunce jer vam slabo ide razumevanje i razmišljanje, nije hrišćanstvo za vas.
K-MC
(llkktt)
24. август 2020. у 07.58
Ja to nisam rekao, ociti nisi razumio moj tekst
moca77
(.)
24. август 2020. у 08.38
Kada ovi nasi legalisti citiraju stihove iz Galatima: „Zakon nam bjese cuvar do Hrista” obično time dokazuju da stari zakon treba da se drzi isto kao pre ali sada uz Hristovu pomoć. Pošto vidim da i ti citiras te stihove onda po meni ili si nešto pogresno shvatio iz konteksta ili si i ti neki legalista. No izgleda da ti dobro shvatas kontekst hrišćanstva. Hrišćanstvo je jedno a judaizam je drugo. Po meni hrišćani se previse petljaju sa 10 zapovesti a to je deo Judaizma a ne hrišćanstva.

Subota u Judaizmu je bio civilni zakon koji je pretocen u religiozni na sliku i priliku Vavilonjanja koji su takođe svetkovali subotu u cast Boga Saturna. Civilni zakon i danas kaže da je minimalno jedan dan u sedmici (bilo koji) dan od odmora. Oce li nas Bog kazniti sto mnogi imaju dva dana od odmora ? Gluposti. Tako su i hrišćani uveli kao Jevreji civilni dan od odmora i pretocili ga u religiozni, ovog puta u cast Boga Sunca. Svi će oni naravno reći da je bas njihov Bog, vrhovni Bog, sto jes' jes' moram priznati da je Sunce vece od Saturna, ali Saturn je isto bitan, on je veliki ucitelj kroz poteskoce.

Religija nije samo mitologija, religija je i astrologija. A vas Bog Sunca se svake godine umire i vaskrsava nakon tri dana.
K-MC
(llkktt)
24. август 2020. у 10.52
Ja kad kažem da nas je zakon cuvao do Hrista, sto kaže Pavle, ne mislim da nas zakon cuva i nakon Hrista, ili?

Mislim da me nisi razumio gore,

Ko tako misli on nije razumio ko je Hristos, još je u gorem polozaju ko ne sledi Hrista a odbacuje zakon (vecina Hrišćana danas, posebno protestanti)
K-MC
(llkktt)
24. август 2020. у 11.11
Kratko sazeto, moje mišljenje:

Ako ne sledis Hrista (malo ko Ga sledi - Njegovu rjec), sledi bar Zakon

a ako sledis Hrista, onda si iznad Zakona jer tvoris vise nego sto Zakon trazi.

Bazorilo
24. август 2020. у 12.35
Hristos duhom svojim čini kroz nas da možemo da ispunimo zakon.On je rekao:Kad ja budem podignut,sve ću privuci k sebi.I opet veli:Sve je meni predao Otac moj.Zakon Bozji,postaje zakonom slobode za one koji su primili dar duha Hristovog,kao sto su to doziveli apostoli njegovi.Od tada su oni Sveti Bozji sluzbenici.Taj isti dar je obecan svim njegovim sledbenicima do kraja zemaljske istorije.S tim sto će u poslednjim danima,pred sam njegov drugi dolazak,Bozji narod iskusiti obilje dara duha Hristovog jer intezivnije nego bilo koja generacija pre njih,treba da pripremi put za dolazak Cara nad carevima i Gospodara nad gospodarima.
moca77
(.)
24. август 2020. у 13.05
Mislim da se vi zavaravate sa tim vasim izjavama da sledite Hrista i da vas vodi duh Hristov. Po cemu protestanti ne slede Hrista a vi sledite, po cemu ste vi bolji i moralniji ?

Moral je davno objasnila psihologija. To su vrednosti koji neki covek ima i zavise od kulture, odgoja, socijalnog staleza i od mogo čega drugog. Neko može raditi moralne stvari a da mu nije ni na kraj pomisli Hrist. Univerzalna moralnost tipa ne kradi, ne ubij, ne zavidi i sl. možemo je imati u daleko vecoj meri iako nam Hrist nije ni na kraj pameti od nekog drugog ko kaže da ga vodi Hristov duh.

Ne treba mesati Hrista, religiju i moralnost, to ne mora icii zajedno. Cinjenica je da je Hrist astroloski elemenat koji predstavlja Sunce i nalazi se u vecini religija jer je Sunce omniprisutno e sad vi mozete verovati u neki ideal tipa Hrist Bogo-covek, nije ni to loše. Ja verujem u energiju zivota koja povezuje sav živi svet to je malo realnije ako već moramo u nešto da verujemo.

K-MC
(llkktt)
25. август 2020. у 06.42
Bazorilo
24. август 2020. у 12.35

Hristos duhom svojim čini kroz nas da možemo da ispunimo zakon.On je rekao:Kad ja budem podignut,sve ću privuci k sebi.

<< Hristos kako kažeš sve privlaci SEBI, ne privlaci Zakonu.

Hristos kaže: hodite ka MENI svi koji ste umorni i natovareni (možda natovareni i Zakonima) i Ja ću vas odmoriti.

Hristos je puno vise od Zakona, Zakon je nacinjen covjeka radi a nije covjek nacinjen Zakona radi da bi se trudio cio zivot da zadovolji Zakon. Nije svrha našeg zivota ,,ispuniti Zakon,, nego je Zakon dat da nam pomogne na nasem putu punom smicalica.

Cilj i svrha je živeti u harmoniji sa Bogom i sa ljudima oko sebe i drugim živim bicima. I pri tome Zakon Boziji pomaze. Ali ima nešto i bolje, a to je hoditi tim putem u drustvu sa Hristom/Bogom, biti u zajednici sa HRISTOM i nauciti i videti puno vise od Zakona. Šta je bolje kad ti se pokavri auto, uzeti knjigu i citati uputstvo o popravljanju ili je bolje imati kraj sebe iskusnog Mehanicara koji ti objašnjava kako da popravis auto i kad ti ne uspijevas da odvrnes tezak seraf, on uskoci i odvrne. To bi bio jedan primjer između Zakona/uputstva za popravku i Hrista/iskusnog Mehanicara. Svako razuman bi rekao da je bolje imati pored sebe iskusnog Mehanicara nego imati prospekt za kvarove. Prospekt/Zakon ne može da odvrne seraf niti da progovori, Mehanicar/Hristos može.

K-MC
(llkktt)
25. август 2020. у 06.54
moca77
moca77
(.)
24. август 2020. у 13.05

Mislim da se vi zavaravate sa tim vasim izjavama da sledite Hrista i da vas vodi duh Hristov. Po cemu protestanti ne slede Hrista a vi sledite, po cemu ste vi bolji i moralniji ?

<< Ne znam na koga mislis, ali ako je u vezi mog komentara, evo odgovora.
Protestanti su zaglavili gadno, kratko receno, od Crkava prave kafice i diskoteke, malo ko se interesuje da sledi Hrista. Doktrina izopacena do zla jada, sve se može sve ide, samo je ,,ljubav,, bitna kažu. Pa onda može i peder kao svestenik i lezbejka, može i da se homoseksualci vjencavaju u Crkvi, mze i žena kao svestenik, sve može. Za Bibliju kažu da više ne vazi i da se ne moze danas sprovoditi i shvatati ozbiljno, uzas. Gledam negde kako je jedna zenska narucila ubistvo za svog muza, sa namjerom da mu preuzme kucu i da sebi dovede drugoga. Kad je dosla na sud, kaže sudiji: Bog mi je već oprostio, zašto nebi i vi...itd. Kad te ljude upozoravam na grjeh i kažem da treba da žive cisto, oni me kritikuju i kažu da sam neobrazovan teoloski. Kažu kakav grjeh, kakvo pokajanje, kakvo razmišljanje o grjehu, sve je oprosteno, Hristos je za sve platio na krstu unaprijed, mi smo spaseni. Toliko daleko su otisli, muslimani preuzimaju protestantske zemlje po Evropi. A pogledaj Poljsku, Madjarsku, Bajern, gde žive katolici, nema ni jedne Crkve pretvorene u kafic ili disko, mada su isto teoloski u krivom, i nemaju Hrista, ipak znaju da je Zakon na snazi i koliko toliko misle na to.

Nije moral biti mekusac pa dozvoliti svakom zlu da se nastani u tebi. Isus nije bio bas toliki pacifista i mirovnjak, nego se je borio za istinu i pravdu.
moca77
(.)
25. август 2020. у 11.32
Nemam ništa protiv homosexualaca ni protiv modernije muzike u crkvi. Opet ne vidim po cemu si ti moralniji od protestanata kojima su isto puna usta Hrista. Treba da ralikujes pojmove ti ovde ne pricas o moralu nego o religioznoj tradiciji i pravilima sa jedne strane i modernizma sa druge? Ja pricam o morali i postavio sam ti pitanje po cemu si ti moralniji od ostalih protestanata ? Možda si samo moralniji od one žene koja je ubila muza, ali psiholoski ta je poremecena tako da ne možeš da se poredis sa njom. Poredi se sa nekim normalnim. Po cemu si ti moralniji od mene koji usut ne verujem u religije ili nekog tamo protestanta ?
K-MC
(llkktt)
25. август 2020. у 12.57
moca77

Ja se nikad nisam hvalio i busao u prsa sa svojim moralom, a još manje tvrdio da sam ja moralniji od drugih, odakle ti to pitanje...?
moca77
(.)
25. август 2020. у 13.15
Pa ako nisi moralniji od drugih šta će ti onda Hrist? Čemu služe silna tvoja pisanija o Hristu kad te to ne čini ništa moralnijim niti boljim čovekom od mene ili nekog drugog normalnog čoveka koji ne veruje u tog Hrista?

K-MC
(llkktt)
25. август 2020. у 13.45
Mudro pitanje, ti za razliku od vecina razmišljas

Sto blize covjek prilazi Hristu-Bogu sve vise uvidja svoju malenkost, slabost, praljavstinu, mane u karakteru, los karakter, itd

Nekad davno pre obracenja sam mislio da sam bolji od prosjeka i bio ponosan na to, danas znam da sam losiji od prosjeka i smatram za uspjeh ako bi bio kao prosjek.

Kad covjek pridje Bogu, On mu polako otkriva njegove mane, kad bi odjednom pokazao nama naše slabosti, mi bismo se razocarali u sebe i mnogi izvrsili samoubistvo u duhovnom smislu a neki i fizicki.

Svrha dolaska Hristu - Bogu, nije da nam On kaže: eee bas si bobar, bolji si od mnogih, bas sam tebe pozvao. Ne, svrha je da nam otvori duhovne oci da vidimo nasu potrebu za prvo oprostenjem Bozijim i oprostenjem od ljudi, jer smo toliko puta uvredili Boga a i covjeka. Pa onda da vidimo nasu potrebu da nas Bog preporodi i promjeni dakle spasi.

Meni je otkrivano malo po malo moje stvarno stanje, i to nije lako za prihvatiti. A onda sam i oslobodjen odredjenih karakternih mana, danas vidim da sam još daleko od cilja - kako bi trebao biti. Ali vjerujem da Bog radi i dalje i da će biti promjena na bolje.

Dakle u svojim ocima covjek sto je duže u zajednici sa Hristom izgleda sve nedostojniji, a opet neki duhovni ljudi sa strane primecuju nesta, vide nesta, raspoznaju covjeka a ti sam neznas zašto i kako i zbog čega. Svrha dolaska Hristu-Bogu je velika, ali ko dodje ka Bogu, smatrace sebe gresnim i nedostojnim da kaže da je bolji, moralniji, cisci od bilo koga.

P.s, ni ja nemam ništa protiv homoseksualaca, samo protiv te praktike, da se oznaci kao neprirodna i nenormalna. I da se razglasi da Bog može da mjenja sve u covjeku pa i tu narav, dakle Bog cisti od svake nepravilnosti ako neko to zaista svim srcem i želi i spreman je da žrtvuje svoje gresno uzivanje da bi ugodio Bogu.

moca77
(.)
25. август 2020. у 14.17
Ne znam, uglavnom meni religija ni Hrist nisu potrebni da me uče moralnosti i poštenju. Možda nekom primitivnijem čoveku da. Okružen sam moralnim i kulturnim ljudima, sa kim si takav si. Religija me nije naučila da praštam drugima njihove grehe nego psihologija i slične stvari. Svako ima svoje duboke razloge zašto je takav kakav je i bez istinskog razumevanja toga nema promena. Evo recimo homoseksualci, po svemu sudeći radi se o sklopu mnoštva stvari i poklapanja, reko bi neki hormonalni poremećaj iako se to više ne smatra poremećajem, nego nečim prirodnim, nešto što je priroda htela. E sad religiozni bi na gejeve drvlje i kamenje, što je dosta nemoralno.
K-MC
(llkktt)
25. август 2020. у 15.14
moca77
moca77
(.)
25. avgust 2020. u 14.17

Ne znam, uglavnom meni religija ni Hrist nisu potrebni da me uče moralnosti i poštenju.

<< Hrist-Bog ne samo da nas uci moralnim principima, nego nas i MENJA.

Da je u pitanju samo ucenje, teoretisanje, onda bi ti imao pravo u tome sto kažeš. Ali je jeko pogresno i veliki promasaj odbiti nekog ko može da te ocisti od bilo kakvih grjeha; a to je Bog - Hristos- Duh sveti

Šta ćeš, tako je to kad ljudi misle da je sve ovo samo teoretisanje, i tako ostaju bez blagoslova koji Bog može da dadne svakom, a svako je u potrebi. Svi smo mi siromaci, prosjaci, slabi i u potrebi.

moca77
(.)
25. август 2020. у 15.44
Budi iskren prema sebi, šta je Hrist kod tebe promenio osim što samo pričaš o religiji. Tvoj život nije promenenjen ti se nisi promenio samo si postao crkvenjak. Ako čovek želi sebe da promeni zaista, to ne ide lako. Prvo čovek treba da vidi zašto bi menjao svoju prirodu i kakav hoće da bude u budućnosti a onda energija bi mogla uticati na gene, čuo si valjda za epigenezu. Ne menja Hrist nego epigeneza, mnogi su tako promenili sebe.
moca77
(.)
25. август 2020. у 15.51
Pardon, epigenetika (ne epigeneza)
K-MC
(llkktt)
25. август 2020. у 16.18

moca77
(.)
25. август 2020. у 15.44

Budi iskren prema sebi, šta je Hrist kod tebe promenio osim što samo pričaš o religiji

<< Vise stvari, oslobodjen sam davno od poroka kojih nisam sam mogao da ostavim uprkos najvecim naporima volje. I ti poroci se nikad nisu vratili nazad, jednostavno grjeh je izgubio svoju moc, zli duhovi su izgubili moc nad mojim umom i voljom kad sam se pokajao davno. Sve se desilo u momentu, pravo cudo Bozije. Već rekoh gore, Bog - Hristos mjenja covjeka iznutra, mjenja mu narav postepeno a u momentu slama silu grjeha i moc satane nad covjekom koji se iskreno pokaje i preda svoj zivot Bogu.

Ja ne pricam o religiji, ja pricam o Bogu-Hristu i o vezi covjeka sa Bogom, to je srz i poenta mog pricanja. O religiji pricaju teoreticari, teolozi, vjerski sluzbenici koji žive od religije.
Religija je jedno a veza sa Hristom je drugo, jedno je teoretisanje bez sile a drugo je sila Bozija bez mnogo teoretisanja.

Religija uci da se covjek treba popraviti i posvetiti da bi ga Bog primio sebi, dakle da se priblizi Bogu vlastitom pravednoscu i dobrotom.
Istinska veza sa Bogom Hristom kaže da Bog - Hristos prima covjeka kakav jest, gresan, iz ljubavi i da ga pere i oslobadja od krivice i sile grjeha i satane.

To je velika razlika, Religija je prevara, jer se niko sam ne može posvetiti i ocistiti i tako zadovoljiti Bozije uslove i naklonost.

Hristos je dosao da pokaze da prima ljude onakve kakvi jesu, gresne, zato se je druzio sa teskim gresnicima, koje je i promjenuo bezuslovno iz ljubavi prema covjeku. Hristos nije dosao i rekao: gresnici, prvo se uredite, evo vam još zapovjesti i još moralnih pravila, pa kad se uredite dodjite ka meni. Ne, to kaže i uci religija, Hristos je prihvatao sve koji su Mu dolazili, gresne i oni su se mjenjali u njegovom prisustvu silom Duha svetog. To se desava i danas isto. I to ja ucim i zastupam.
Bazorilo
25. август 2020. у 17.44
İzgubljeni putnik na pustom ostrvu,ne može sebe ubedjivati da je dovoljan sam sebi,jer zna gde bi trebao ići i kako bi tamo mogao stici.Njegovo spasenje odatle iskljucivo zavisi od druge osobe.Ako neki kapetan broda tu ne svrati,i ne pokupi ga,on može celog svog preostalog sujetnog zivota da masta kako je dobar,jer zna kako bi tebao i kuda bi morao ići,ali to mu ništa neće moći da pomogne,jer on jednostavno nema nikakvih mogućnosti da promeni svoje beznadezno stanje.
Svi smo mi ljudi potpuno beznadezni na ovom ostrvu koje se zove planeta Zemlja.Samo jedna licnost u celom svemiru ima sredstva,snagu i kredibilitet od Boga Oca da dodje na ovo ostrvo jada i bede na kome je u određeno vreme i sam patio i stradao za nas.Zato je potrebno samo jedno,-da naucimo principe tog sveta u koji će nas On odvesti.
Kako ćemo to nauciti?Sam Spasitelj nam otkriva tu tajnu.-Ja u vama i vi u meni,kao sto sam ja u Ocu i Otac u meni,da svi jedno budemo.Bez te zajednice će ljudi koji je ne budu imali,ostati na ovoj zelji i onog dana,kada Gospod Isus bude vazneo svoj narod sa nje.
To je najkrace sto sam zeleo da ukazem na ovu temu,a ona se može dalje razviti u mnogo propovedi i naučnih(teoloskih)teza.Ali koliko god da se o tome govori,samo je jedno važno,-Jer nema drugoga imena pod nebom danoga ljudima kojim bi se mogli spasiti,
osim imena Gospoda Isusa Hrista.
moca77
(.)
26. август 2020. у 06.03
Sve sto vi pricate nauka već ima objašnjenje. Ne leci Hrist, Alah, Tor Odin jer su to Bogovi koje je covek izmislio. Dokaz je da su se mnogi izlecili od nekog poroka ili naučno receno zavisti a da nisu ni čuli za Hrista niti su se bavili nekim drugim Bogovima. Kako su onda po vama muslimani uspesno resili problem alkoholizma, pomogo im je Hrist ? Ne već sredina u kojoj se nalaze. Covek i te kako može da se izleci od alokoholizma a da se uopste ne bavi Hristom, ima zaista dosta takvih primera.

Nema magije, sve je naučno objašnjeno pa čak i izlecenja od smrtonosne bolesti u jednoj sekundi. Da se vratim na epigenetiku koja nije kreacionizam niti teoraija zavere već zvanicna nauka koja objašnjava mehanizme promena izraza naših gena. Poznato je da naše telo može fabrikovati čitav niz raznih proteinskih molekula koji mogu da lece sve moguće bolesti. Dokazano je takođe da pod odredjenim uslovima mi možemo aktivirati neke naše gene koje luce te molekule a dezaktivirati neke druge koji izazivaju bolesti i zavisti. Ima dosta ljudi koji su se izlecili od raka a kojima doktori nisu dijagnozirali izlecenje a mnogi od tih ljudi ne veruju u Hrista nego u neke druge stvari. Nemoguće je sad ovde pisati o detaljima procedure kako covek može promeniti svoju licnost, kako može aktivirati ili dezaktivirati odredjene gene, zbog čega tačno to nekad ne pali. Ljudi se uspesno menjaju ako zaista donesu tu odluku i to je vrlo moguće. Religije manipulativno govore da covek nema nikakvu moc sto danas nauka otkriva da je skroz netačno.

Nasledni geni samo delimicno uticu na nas zivot i karakter, veci deo onoga sto nas određuje zavisi od spoljasnjih uticaja. Mi ne moramo biti žrtve spoljasnjih uticaja, nego možemo postati jači od njih. Knjige su napisane kako prekinuti naviku da budemo to što jesmo nego nešto drugo, razne naučne metode govore o tome, psihoterapeutske metode, poretci ljubavi, evo sad i zvanicno epigenetika. Postoje tačno odredjene procedure kako se promeniti. Ne radi se samo o oslobadjanju od poroka nego o transformaciji licnosti. Znaci neko ko je stidljiv odjednom postaje komunikativan i druzeljubiv, neko ko je siromasan i tako se ponasa postaje bogat i tako se ponasa, neko ko je usamljen postaje okruzen ljudima i dr. Treba osetiti sada buduca osecanja buduce osobe koje želimo postati iako još nismo postali to što želimo postati. Sve je stvar u veri. Fora je u tome da napustimo negativna verovanja i prigrlimo se pozitivnih. To je nešto kao placebo efekat, mnogi su se izlecili u eksperimentalnim uslovima verujuci da su popili pravi lek a dat im je bio secerni rastvor i suprotno, mislili su da su popili otrov i razboleli se a popili su samo secerni rastvor. Cesto smo nesvesni naših negativnih verovanja kojih smo se prigrlili još u detinjstvu, neka negativna verovanja su nam nasi preci preneli na energetskom planu. Epigenetika se i time bavi, Univerzalnim Energetskim Poljem. Energetski plan ili Polje (sa velikim P) je nešto za sto bi mogli reći da je Bog, nešto veoma mocno ali veoma neutralno. Nije ovo tema da govorim o detaljima svega ovoga, uglavnom covek može dosta toga promeniti na sebi.

K-MC
(llkktt)
26. август 2020. у 07.15
Moca77

Ljudi koji su uobrazeni jer su mnogo izmanipulisani raznim teorijam, kojima su mnoge knjige ruinirale i pomutile razum a ipak nisu dokucili do Boga - Stvoritelja, pokusavaju na sve nacine da objasne nadprirodne stvari koje se desavaju kod prostih i običnih ljudi. Dakle Bog se kako Hristos kaže otkriva prostim i poniznim a oholima se suproti i oni se onda vrte u krug u svom velikom neznanju i pored znanja. Ne vrede silni fakulteti, diplome, knjige, nacitanost, ovozemaljsko znanje, ništa to ne vredi, jer Bog se protivi oholima, a oholi su bas takvi ljudi koji pokusavaju svojom silom i svojim znanjem i svojom naukom da dokuce do Bozijih tajni.

Kada covjek dodje do kraja sebe, kad se ispuca, kad potrosi sve adute, kad shvati i prizna da je niko i ništa i kad se ponizi, pokaje i iz sveg srca zavice ka Bogu za pomoć i spas, onda će mu se Bog otkriti. Nikako drugacije.

moca77
(.)
26. август 2020. у 07.53
Vas je samo dobrano pregazilo vreme i ništa drugo.
K-MC
(llkktt)
26. август 2020. у 08.03
Ja sam doziveo susret sa Bogom - pokajanje - obracenje - oslobodjenje od teskih poroka i zlih duhova još kao relativno mlad u punoj snazi.

Nema to veze sa godinama, nikad nije kasni i nikad nije rano.

Ali hvala Bogu da se to desilo kod mene još ranije u zivotu kad sam pred sobom imao vrijemo i prilike da grjesim u tjelu i dok je tjelo u punoj snazi (još i danas je tako) Tako da to što je Gospod uradio na meni (oslobodjenje od poroka i demona) i u meni, ne može niko da pripise starosti i slabosti tjela, nego je zaista veliko cudo i sila Bozija, Slava Bogu.

A sreo sam i druge ljude u dobrim godinama koji su iskusili isto kao i ja, dakle nisam jedini. Svako može da to iskusi ko je ozbiljno zainteresovan i ko je spreman da umre sebi, da preda svoj zivot/volju Bogu- Hristu.
moca77
(.)
26. август 2020. у 08.40
Sve je stvar jake vere. To tvoje su i drugi doziveli u drugim verskim organizacijama a mnogi kao ja se menjaju bez verskih organizacija uz pomoć modernih metoda.
K-MC
(llkktt)
26. август 2020. у 13.00
To je vjestacko, mislim na te ,,moderne metode,, to je varanje sebe i manipulacija vlastitog uma u obliku samo hipnoze.

Ja pricam o promjenama koje Bog čini na covjeku i unutar njega na svoj način koji nije varanje uma nego otklanjanje zlih duhova u obliku poroka.

Te metode ,,moderne vjestacke,, su u stilu mantranja ,,Hare Krisna,, oni mantraju dok se ne opiju i onda kažu da su veseli. Ili molitva krunice ili Isusova molitva u Pravoslavlju, sve je to mantranje. Sto kaže Isus: ne govorite mnoge rjeci, prazna ponavljanja
K-MC
(llkktt)
26. август 2020. у 13.25
Jedno je kratka pomoć za ovaj kratki zivot ovde na zemlji,

a drugo je kontakt sa Bogom i priprema za ono sto dolazi nakon ovog kratkog zivota, jer se proces ne zaustavlja samo na oslobadjanju od poroka, nego ide dalje
moca77
(.)
26. август 2020. у 14.58
Vidiš to bi isto i ja tebi mogao reći, da se samohipnitišeš bogom koga je izmislio čovek. Tapkaćeš tako u mestu i zavaravaćeš se ceo život jer si našao ljudskog boga u ljudskoj religiji. Nisu svi primitivni tako da ljudska religija nije za sve, svako ima svoju hranu. Ja stvari sagledavam univerzalnije sa naučnog gledišta.
Bazorilo
26. август 2020. у 15.26
Vreme će dobrano pregaziti sve one,koji nisu hteli da padnu na kamen i razbiju se.Taj kamen će onda pasti na njih i satrti ih za vecnost.A sto je najvaznije,tim rečima Isus nikome ne preti već samo konstantuje neminovnost prirodnih zakona.
Naime,ko na vreme ne otkaze poslusnost strastima i slastima ovozemaljskog zivota,koji je preplavljen sundom svake vrste i rijaliti logike koja se servira na svakom koraku(ne mislim samo na rijaliti programe na otpadnickim televizijama,to je dno dna),već i na celokupnu paradigmu koja se kao tamna koprena spustila na ovaj svet
Znaci,ko se toga ne odrekne blagovremeno,i ne prihvati stenu spasenja,Gospoda Isusa Hrista i njegove zasluge za otkupljenje ljudskoga roda,on će ostati bez mogućnosti da ga Bozji Sin primi na put u nebeski-Ocev dom.
moca77
(.)
27. август 2020. у 03.12
Vi ste se toliko razbili o tu stenu da vam treba strucna pomoć.
cartensius
(pisac)
27. август 2020. у 17.40
Moca,Profesor (Hugenot), živi li još u Parizu? Pozdrav Cartensius.
Bazorilo
27. август 2020. у 17.54
Nama će pomoć stici od Gospoda Isusa.A onima na koje ta stena padne,
neće biti pomoći niotkuda.Razlog je jednostavan,to su oni koji su Bogu ne samo okrenuli ledja,već su srce dali Antihristu-Mamoniju,i postali spremni da na najbizarniji način izdaju i ponize pravdu Bozju.Oni će veoma lako upasti u zamku Antihrista,da čak i zarate protiv Boga.Taj cin će oznaciti i kraj ovoga sveta.Covecanstvo nastavlja da egzistira u Bozjem Carstvu na novoj zemlji,u licu onih koji su na vreme nacinili savez sa Bogom.
moca77
(.)
28. август 2020. у 08.24
@cartensius, Hugenot je živeo u Srbiji i Francuskoj ali se davno preselio u Ameriku. Ne secem se tačno koje je nacionalnosti verovatno Francuz uglavnom nije Srbin iako mu je srpski ko maternji. Ja i dalje živim u okolini Pariza.

@bazorilo, Hugenot bi rekao „psi laju a karavani prolaze” :)

cartensius
(pisac)
28. август 2020. у 17.12
Moco, hvala za informaciju, to sam pitao, jer prelistajući stare teme na SC, nađoh i njegove komentare. Nekada, davno je to bilo, i ja sam neko vreme živeo u Parizu, kod Bastilje i u Limei-Brevanes, kasnije sa porodicom u CH. Često ponavljamo „bila su to dobra vremena”, a moj sused demantuje to i kaže: „bili smo mladi i zato nam je sve bilo lepo i dobro, ustvari, ostaje u pamćenju ono što izaberemo i želimo da sačuvamo. Ima i nekih slika koje nismo želeli da nam se utisnu, ali, što je, tu je.
U vezi sa ovom temom, samo kratko da napomenem, da Bog, preko čovečje savesti, svakom čoveku šalje signale i poziv da se ponovo veže za svoga Tvorca i Spasitelja. To radi posredno i neposredno. Nebo nad nama i zakon u nama. ”
___TYR___
(***)
12. септембар 2020. у 13.31
>>> moca77: „U Novom Zavetu zapovesti su drugacije. Da li su potrebne 10 zapovesti ako imaš ove dve: Voli Boga svim srcem a bliznjega ko sebe samog? Da li su potrebne 10 zapovesti ako imaš ljubav?”

*** „…37. А Исус рече му: Љуби Господа Бога свог свим срцем својим, и свом душом својом, и свом мисли својом.
38. Ово је прва и највећа заповест.
39. А друга је као и ова: Љуби ближњег свог као самог себе.…” (Матеј 22:37-39)

Ове „Исусове заповести” већина „хришћана” сматра оригиналним, новим, савршенијим у односу на „Стари Завет” тј Танах. Ништа ново „Исус” (или писац јеванђеља) није открио. Обе заповести већ постоје у Танаху:

„…4. Чуј, Израиљу: Господ је Бог наш једини Господ.
5. Зато љуби Господа Бога свог из свега срца свог и из све душе своје и из све снаге своје.
6. И нека ове речи које ти је заповедам данас буду у срцу твом…” (5.Мојсијева 6:4-6)

„…18. Не буди осветљив, и не носи срдњу на синове народа свог; него љуби ближњег свог као себе самог; ја сам Господ…” (3.Мојсијева 19:18)

Дакле, „Исус”, „Матеј”, Савле и екипа нису имали потребе откривати и измишљати нешто ново.

>>> K-MC: „Da, Novi Testament uvjek ukida i ponistava Stari Testament
Stari Testament je bio onda dobar ali je Novi Testament bolji, savrseniji, uzviseniji i dat je ne samo za Jevreji kao sto je bio Stari nego za cio svjet.”

*** Где Бог каже да ће укинути или поништити Танах и дати некакав „Нови Тестамент”?!?!
И ако је, по вама, Танах укинут и поништен зашто сте га стрпали у исту књигу са тзв. „Новим Заветом”?!
И по чему је „Нови Завет” бољи од Танаха? Шта је то „боље” у „Новoм Завету” што нема у Танаху?

>>> K-MC: „Šta ti vrjedi 10 zapovjesti kad u njima nemas zapovjest o srebroljublju i o odricanju od sebe to jest umiranju sebi ili umiranju tjelu i tjelesnim zeljama.
Nema ni zapovjesti o homoseksualnosti, pedofiliji, sodomiji (oblezavanju zivotinja)”

*** Да си прочитао праву Божију реч, Танах, видео би да све то што наводиш стоји тамо.

„… 17. НЕ ПОЖЕЛИ кућу ближњег свог, не пожели жену ближњег свог, ни слугу његовог, ни слушкињу његову, ни вола његовог, ни магарца његовог, НИТИ ИШТА ШТО ЈЕ БЛИЖЊЕГ ТВОГ…” (2.Мојсијева 20:17)

О хомосексуалности:
„...22. С мушкарцем не лези као са женом; гадно је...” (3.Мојсијева 18:22)
„...13. Ко би мушкарца облежао као жену, учинише гадну ствар обојица; да се погубе; крв њихова на њих...” (3.Мојсијева 20:13)

О инцесту:
„...17. Ко би узео сестру своју, кћер оца свог или кћер матере своје, видео би голотињу њену и она би видела голотињу његову, срамота је; зато да се истребе испред синова народа свог; открио је голотињу сестре своје, нека носи безакоње своје...” ((3.Мојсијева 20:17). Погледај и главу 18...

Општење са животињама:
„...23. Живинче никакво немој облежати скврнећи се с њим; и жена да не легне под живинче; грдило је...” (3.Мојсијева 18:23)

Где су у „Новом Завету” „Исусове заповести” о хомосексуалности, инцесту и сексуалном општењу са животињама?

Један раби, не сећам се тренутно имена, је лепо објаснио тај однос Танаха и „Новог Завета”:

„Оно што је добро у ”Новом Завету„ није ново, оно што је ново у ”Новом Завету„ није добро”.

>>> Bazorilo: „Čitava filozofija zivota je sazeta u tih deset zapovesti Bozjih.Pavle govori o neophodnosti veze sa Hristom,koji je jedini taj zakon ispunio u potpunosti.”

*** Који Закон је „Христос” у потпуности испунио? Шта заправо значи „испунио у потпуности”? Па ако је и „испунио” какве то везе има са било ким или било чим?
Bazorilo
21. септембар 2020. у 17.06
Da tačno.On je jedini zivotom pokazao kako se u potpunosti zakom Bozji drzi.Šta to znaci za svakog coveka,prikazano je u knjizi proroka Zaharije.Tu je prikazan Bozji presto i poglavar svestenicki koji je bio napadnut od sotone zbog svojih greha.Tu mu se(okrivljenom) izlazi u susret od strane nebeskih svedoka,koji se stavljaju na strani Zorovavelja i oblace ga u haljinu pravde Bozje.E tu haljinu,obezbedio je Gospod Isus Hristos za sve nas.Čak i tada u Starom zavetu,jer je Hristova žrtva i uspeh u toj misiji,bila zalog pomoći i onima u vremenu pre novog Zaveta.On umesto nas,da bismo mi bili duhovno zdravi i spaseni.Ko to ne vidi,u ozbiljnom je duhovnom poremecaju.
Bazorilo
28. септембар 2020. у 16.22
Tako će ostatak iz Hrišćanskih crkava koji se neće pokloniti zveri i ikoni njezinoj(nedeljni zakon),zajedno sa ostatkom iz Jevrejskog naroda,stati na stranu Hristovu u odbranu Bozjeg zakona.
revizor
(pilot)
29. октобар 2020. у 03.57
Bazorilo
12. новембар 2020. у 20.52
Za Tira,koji uporno tvrdi da ono sto su proroci u Tanahu govorili,nema dodirnih tacaka sa onim što šta su Hristos i apostoli govorili.

Lk. 1,70 „Kao što kaza ustima svetih proroka svojih od vijeka,”; Dap. 3,21 „Kojega treba da primi nebo do vremena vaspostavljanja svega o čemu je Bog govorio ustima sviju svetih proroka svojih od vajkada.”; 1. Kor. 14,37 „Ako ko smatra da je prorok ili duhovan, neka razumije šta vam pišem, jer su ovo Gospodnje zapovijesti.”; 2 Tim. 3,16; Jev. 1,1 „Bog koji je iz davnine mnogo puta i raznim načinima govorio ocima preko Proroka,”; Otk. 1,1 „Otkrivenje Isusa Hrista, koje njemu dade Bog, da pokaže slugama svojim šta se ima zbiti uskoro; i objavi ga poslavši ga preko anđela svojega slugi svojemu Jovanu,”. Vid. Proroci.
revizor
(pilot)
14. новембар 2020. у 00.20

„NEMOJTE MISLITI DA SAM DOŠAO UKINUTI ZAKON I PROROKE! NE DOĐOH DA IH UKINEM, VEĆ DA IH OSTVARIM.” (MATEJ 5,17)

Usred grmljavine i ognja Hrist je objavio Zakon na Sinajskoj gori. Božja slava, slična ognju koji sažiže, počivala je na njezinu vrhu, a gora se tresla od Gospodnje prisutnosti. Čete Izraelove, pavši ničice, slušale su sa strahopoštovanjem svete propise Zakona. Koliko se od toga razlikovao prizor na Gori blagoslova! Pod ljetnim nebom, u tišini koju je narušavala samo pjesma ptica, Isus je objašnjavao načela svojega carstva. Onaj koji je toga dana govorio narodu jezikom ljubavi, otkrivao mu je načela Zakona objavljenog na Sinaju.

Prigodom objavljivanja zakona bilo je nužno da Izrael, iskvaren dugim robovanjem u Egiptu, stekne ispravan dojam o Božjoj sili i veličanstvu. Bog mu se tada jednako otkrio i kao Bog ljubavi.

„... Dođe Jahve sa Sinaja, sa Seira im se pokaza, i s gore Parana zasja. Zbog njih dođe od kadeških zborova, sa svoga juga sve do Obronaka. Ipak ti ljubiš narode, svi sveti njihovi u tvojoj su ruci. Pred tvojim su ležali nogama, išli tobom predvođeni.” (Ponovljeni zakon 33,2.3)
Upravo je Mojsiju Bog otkrio svoju slavu divnim riječima koje su sačuvane kao nasljedstvo vjekova: „JAHVE, JAHVE! BOG MILOSRDAN I MILOSTIV, SPOR NA SRDŽBU, BOGAT LJUBAVLJU I VJERNOŠĆU, ISKAZUJE MILOST HILJADAMA, PODNOSI OPAČINU, GRIJEH I PRESTUP...”. (IZLAZAK 34,6.7)

ZAKON dat na Sinaju bio je PROGLAŠENJE NAČELA LJUBAVI, otkrivanje NEBESKOG ZAKONA ZEMLJI.

Stavljen je u ruku Posrednika i izgovoren glasom Onoga čijom silom ljudska srca mogu biti usklađena s Njegovim načelima. Bog je otkrio svrhu Zakona kad se obratio Izraelu: „BUDITE NAROD MENI POSVEĆEN!” (IZLAZAK 22,30)

Međutim, Izraelci nisu shvatili duhovnu narav Zakona, pa je njihova takozvana poslušnost često bila samo poštovanje forma i obreda umjesto pokoravanja srca vrhovnoj vlasti ljubavi. Budući da je Isus svojim karakterom i djelom otkrivao ljudima svete, milosrdne i očinske Božje osobine i ukazivao na bezvrijednost ceremonijalne poslušnosti, jevrejski vođe Ga nisu primili niti su razumjeli Njegove riječi. Smatrali su da se Hrist olako odnosi prema zahtjevima Zakona, a kad im je iznio upravo one istine koje su bit njihove službe, određene od Boga, oni su Ga, gledajući samo na formu, optužili da krši Zakon.

Iako izgovorene smireno, Hristove riječi bile su prožete ozbiljnošću i snagom koja je potresala srca ljudi. Očekivali su da će čuti ponavljanje beživotnih tradicija i pretjeranih zahtjeva rabina, ali uzalud. Zapanjilo ih je HRISTOVO UČENJE, „JER IH JE UČIO KAO ONAJ KOJI IMA VLAST, A NE KAO NJIHOVI KNJIŽEVNICI”. (MATEJ 7,29) Fariseji su uočili veliku razliku između svoga i Hristova načina poučavanja. Vidjeli su da veličanstvenost, neokaljanost i ljepota istine svojim dubokim i nježnim uticajem sve više osvajaju srca. Spasiteljeva božanska ljubav i nježnost privlačile su ljudska srca k Njemu. Rabini su vidjeli da je Hrist svojim učenjem poništio sav smisao pouka koje su oni davali narodu. On je rušio zid razdvajanja koji je toliko laskao njihovu ponosu i isključivosti. Bojali su se da će Hrist, bude li Mu dopušteno, potpuno odvojiti narod od njih. Slijedili su Ga, ispunjeni odlučnim neprijateljstvom, tražeći prigodu da Ga omrznu mnoštvu i tako omoguće Velikom vijeću da Ga osudi i usmrti.

Uhode su pažljivo pratili Isusa na Gori. Dok je On iznosio načela pravednosti, fariseji su širili glasine da je Njegov nauk u suprotnosti s propisima koje je Bog dao na Sinaju. Spasitelj nije izgovorio nijednu riječ koja bi mogla poljuljati povjerenje u vjerovanja i uredbe koje su bile dane preko Mojsija, jer je svaka zraka božanske svjetlosti, koju je veliki izraelski vođa prenio narodu, bila primljena od Hrista. Dok su mnogi u srcu pomišljali da je došao ukinuti Zakon, Isus je iznosio svoje gledište o božanskim propisima riječima koje se ne mogu pogrešno razumjeti. „NEMOJTE MISLITI”, KAZAO JE, „DA SAM DOŠAO UKINUTI ZAKON I PROROKE!” (MATEJ 5,17)

SAM STVORITELJ LJUDI, ZAKONODAVAC, izjavljuje da NIJE DOŠAO UKINUTI PROPISE ZAKONA.

Sve u prirodi, od čestice u sunčanoj zraci, do svjetova u visini, podložno je zakonu. O poslušnosti zakonima ovise red i sklad u prirodi. Tako postoje i velika načela pravednosti koja upravljaju životom svih razumnih bića. O prilagođavanju tim načelima ovisi dobrobit svemira. Božji Zakon je postojao i prije nego što je stvorena Zemlja. Anđeli se drže njegovih načela, a da bi i Zemlja bila u skladu s Nebom, ljudi moraju slušati božanske propise. HRIST JE U EDENU UPOZNAO ČOVJEKA S PROPISIMA ZAKONA „DOK SU KLICALE ZVIJEZDE JUTARNJE I BOŽJI UZVIKIVALI DVORJANI”. (Jov 38,7) Hrist nije došao na Zemlju pokvariti Zakon, već svojom milosti vratiti ljude poslušnosti njegovim odredbama.

revizor
(pilot)
14. новембар 2020. у 00.20


Ljubljeni učenik, koji je na Gori SLUŠAO HRISTOVE RIJEČI, piše mnogo kasnije, pod uticajem Svetoga Duha, o Zakonu kao o stalnoj obvezi: „KO GOD ČINI GRIJEH, KRŠI ZAKON; GRIJEH JE KRŠENJE ZAKONA”. (1. JOVANOVA 3,4)

Apostol Jovan objašnjava da je Zakon o kojemu govori „STARA ZAPOVIJEST KOJU STE PRIMILI OD POČETKA”. (1. JOVANOVA 2,7) On govori o ZAKONU KOJI JE POSTOJAO JOŠ PRI STVARANJU i samo je BIO PONOVLJEN NA SINAJSKOJ GORI.

Isus kaže: „NEMOJTE MISLITI DA SAM DOŠAO UKINUTI ZAKON I PROROKE! NE DOĐOH DA IH UKINEM, VEĆ DA IH OSTVARIM.” (Matej 5,17) On ovdje rabi riječ „ispunim” u istom smislu kao i onda kad je Jovanu Krstitelju objavio svoju nakanu „DA SVE ISPUNIMO ŠTO JE U SKLADU S VOLJOM BOŽJOM” (MATEJ 3,15), to jest DA ISPUNI MJERU ZAHTJEVA ZAKONA, da pruži primjer savršene usklađenosti S BOŽJOM VOLJOM.

Njegovo poslanje bilo je „DA UZVELIČA I PROSLAVI ZAKON SVOJ”. (ISAIJA 42,21) On je bio određen prikazati duhovnu narav Zakona, iznijeti njegova dalekosežna načela i objasniti njegovu vječnu obaveznost.

HRIST, kojega i najplemenitiji i najnježniji među ljudima samo blijedo odražavaju, o kojemu je Solomon, nadahnut Duhom, pisao da je „BIJEL I RUMEN, ISTIČE SE MEĐU HILJADAMA... I SAV JE OD LJUPKOSTI” (PJESMA 5,10.16), o kojemu je David, gledajući Ga u proročkoj viziji, kazao: „LIJEP SI, NAJLJEPŠI IZMEĐU SINOVA LJUDSKIH” (PSALAM 45,3),

ISUS, JASNA SLIKA OČEVE LIČNOSTI, SJAJ NJEGOVE SLAVE, SAMOPRIJEGORNI SPASITELJ BIO JE NA SVOJEMU PUTU LJUBAVI PO OVOME SVIJETU BOŽANSKOM LJEPOTOM SVOJEGA KARAKTERA ŽIVI PRIKAZ KARAKTERA BOŽJEG ZAKONA.

U NJEGOVU ŽIVOTU SE OTKRILO DA JE NEBESKA LJUBAV, NAČELO KOJE NAS ČINI SLIČNIMA HRISTU, TEMELJ ZAKONA VJEČNE PRAVEDNOSTI.

„JER, ZAISTA, KAŽEM VAM, DOK OPSTOJI NEBO I ZEMLJA”, KAŽE ISUS, „NI JEDNA JOTA, NI JEDNA TITLA SLOVA IZ ZAKONA SIGURNO NEĆE NESTATI, A DA SE SVE NE OSTVARI”. (MATEJ 5,18)

SVOJOM POSLUŠNOŠĆU ZAKONU HRIST JE POTVRDIO NJEGOVU NEPROMJENJIVOST I DOKAZAO DA SVAKI ADAMOV SIN I SVAKA ADAMOVA KĆI MOGU NJEGOVOM MILOŠĆU BITI SAVRŠENO POSLUŠNI ZAKONU.

Na Gori je kazao da iz Zakona neće nestati ni titla slova iz Zakona, a da se sve ne ostvari , sve što je povezano s ljudskim rodom, sve što je u vezi s planom spasenja.

Hrist ne uči da će Zakon ikad biti ukinut, nego nam usmjerava pogled na krajnju granicu ljudskih vidika i uvjerava nas da će Zakon zadržati svoj autoritet sve dok ne stignemo do te granice. To čini zato da niko ne bi mogao pomisliti da je Njegov zadatak ukinuti propise Zakona.

SVE DOK POSTOJI NEBO I ZEMLJA, VRIJEDIĆE I SVETA NAČELA BOŽJEGA ZAKONA.

Njegova pravednost će stajati „KAO BOŽJI VRHOVI” (PSALAM 36,7) i biće izvor blagoslova iz kojega se razlijevaju potoci da osvježe zemlju.

https://tinyurl.com/y5n8ykfg
revizor
(pilot)
14. новембар 2020. у 01.39


Radosnu poruku Jevandjelja ne treba tumaĉiti tako kao da ona dopušta ljudima da i dalje žive u pobuni protiv Boga, kršeći Njegov sveti i pravedni zakon.

Zašto oni koji tvrde da razumeju Svete spise ne uvidjaju da Gospod i u Novom zavetu zahteva isto ono što je nekada tražio u Edemu - savršenu poslušnost i pokoravanje Njegovom zakonu?

Na dan suda Bog će one koji tvrde da su hrišćani pitati: „Zašto ste vi koji kazete da verujete u mog Sina nastavili da prestupate moj zakon?

Ko je tražio od vas da odbacujete i gazite pravila pravde koja sam Ja uspostavio?

”GLE, POSLUŠNOST JE BOLJA OD ZRTVE, I POKORNOST JE BOLJA OD PRETILINE OVNUJSKE.

U Jevandjelju novog zaveta nije starozavetno merilo pravde spušteno do grešnika da bi ga spaslo u njegovim gresima. Od svih nas kao svojih podanika, Bog zahteva potpunu poslušnost Njegovim zapovestima.

I sada, On zahteva, kao i uvek, savršenu pravednost kao jedini uslov za spasenje. Samo Hristos je naša nada i naše utoĉište.

Njegova se pravda pripisuje samo poslušnima.

Prihvatimo je verom, kako bi nas Otac našao ĉiste bez greha.

Oni, međutim, koji gaze sveti Bozji Zakon neće imati pravo da se pozivaju na tu pravdu. O, da bismo kao deca Bozja, poslušni svim Njegovim zahtevima, mogli sagledati svu neizmernost plana spasenja, verujući da imamo mir sa Bogom kroz Hrista Isusa, koji se za nas žrtvovao!

(1.Jovanova Poslanica 2:4).

VERA SE MANIFESTUJE DELIMA POSLUŠNOSTI.

- Bog i danas zahteva isto ono što je tražio od svetog para u Edemu , savršenu poslušnost svim Njegovim zahtevima. Njegov zakon ostaje na snazi za sva vremena. Veliko merilo pravde, istaknuto u Starom zavetu, nije u Novom zavetu spušteno ni promenjeno. Zadatak Jevandjelja nije da zahteve svetog Bozjeg zakona umanji, već da ljude uzdigne, kako bi uzmogli da se drže njegovih propisa.

Spasonosna vera u Hrista nije ono što mnogi prikazuju kao veru. „Veruj, veruj , naglašavaju i ponavljaju oni, ”samo veruj u Hrista i bićeš spasen. To je sve što sa svoje strane treba da uĉiniš.

Prava vera, iako se za spasenje u potpunosti oslanja na Hrista, navodi dušu na savršeno potĉinjavanje Bozjem zakonu. Vera se manifestuje u delima.

I apostol Jovan kaže: „KOJI GOVORI POZNAJEM GA, A ZAPOVIJESTI NJEGOVIJEH NE DRZI, LAZA JE, I U NJEMU ISTINE NEMA.

Odvajanje zakona od jevandjelja. - Neprijatelj se oduvek trudio da zakon odvoji od Jevandjelja. Međutim, oni su međusobno nerazdvojno povezani.

Kad govorimo o Bozjem zakonu i zastupamo ga, mi time ODAJEMO SLAVU I ĈAST I OCU I SINU. OTAC nam je taj zakon dao, a Sin je umro da bi zakon uĉinio velikim i slavnim.

Uzdići Bozji zakon i uĉiniti ga velikim i slavnim nije moguće ako ne prihvatimo pravdu Hristovu.

Zakon Jehovin predstavlja stablo sa korenom, a Jevandjelje je miomirisni cvet i plod istoga.
revizor
(pilot)
14. новембар 2020. у 01.59


U svojoj poslanici Timotiju, Pavle opisuje upravo one ljude koji su pod robovanjem zakonu. To su prestupnici zakona - On ih naziva „bezakonicima i nepokornima, bezboţnicima i grešnicima, nepravednima, ubicama oca i matere, krvnicima i bludnicima, muzeloznicima, ljudokradicama, lazljivcima, poganima, kletvoprestupnicima, i ako ima što drugo protivno zdravoj nauci.

Bozji zakon predstavlja ogledalo u kojem ĉovek može da vidi svoje karakterne nedostatke i mane. Ali onima koji uzivaju u nepravdi nije prijatno da vide svoju moralnu izopaĉenost. Oni ne cene i ne vole to savršeno ogledalo, jer ono verno otkriva njihove grehe. Stoga, umesto da objave rat svojim telesnim zeljama i nesvetim mislima, oni ratuju protiv tog istinitog i vernog ogledala, koje im je Gospod dao upravo s ciljem da ne žive u samoobmani, već da uvide nedostatke svog karaktera.

Zar razotkrivanje tih nedostataka treba da ih navede da mrze to ogledalo ili pak da omrznu na sebe?

Treba li da odbace to ogledalo koje otkriva njihove nedostatke?

Ne; omiljeni gresi koji - kao što to ogledalo pokazuje , postoje u njihovom karakteru, zatvoriće pred njima vrata neba, ako ih ne odbace i ako ne postanu savršeni pred Bogom.

revizor
(pilot)
14. новембар 2020. у 02.07

Na Zakon od deset zapovesti ne treba gledati toliko sa strane zabrane koliko sa strane milosti. Njegove zabrane predstavljaju sigurne garancije sreće u poslušnosti. Primljen u Hristu, on u nama ostvaruje ĉistotu karaktera koja će nam donositi radost kroz beskrajna vremena veĉnosti. Za poslušne on, predstavlja zaštitni zid i ogradu. Mi gledamo u njemu dobrotu našeg Tvorca koji, otkrivajući ljudima nepromenjiva naĉela pravde, teţi da ih zaštiti od zala koja su rezultat prestupa.

Bog nije takav da samo ĉeka da grešnika kazni za njegov greh, niti treba da Ga smatramo takvim. Grešnik se sam izlaze kazni. Sopstvenim postupcima, on zapoĉinje niz okolnosti koje donose neizbezne posledice. Svaki prestup ima povratno dejstvo na samog poĉinioca, menja mu karakter i navodi ga da uĉinjeni prestup drugi put još lakše ponovi. Odluĉujući se za greh, ljudi se odvajaju od Boga, zatvaraju put kojim dolazi Njegov blagoslov, i neizbezne posledice su propast i smrt.

Zakon je izraz Bozje misli. Kad ga prihvatimo u Hristu, on postaje i naša misao. On nas uzdize iznad moći telesnih zelja i prirodnih sklonosti, iznad iskušenja koja navode na greh.

„Jer ako živite po tijelu, pomrijećete; ako li duhom djela tjelesna morite, zivljećete.

”Pomorite dakle ude svoje koji su na zemlji: bludstvo, neĉistotu, slast, zlu zelju i lakomstvo, što je idolopoklonstvo.

„Ne znate li da oni što trĉe na trku, svi trĉe, a jedan dobije dar? Tako trĉite da dobijete. Svaki pak koji se bori od svega se uzdržava: oni dakle da dobiju raspadljiv vijenac a mi neraspadljiv. Ja dakle tako trĉim, ne kao na nepouzdano; tako se borim, ne kao onaj koji bije vjetar. Nego iznuravam tjelo svoje i trudim da kako drugima propovjedajući sam odbaĉen ne budem.

(Rimlj. 8:13; Kološanima 3:5; 1. Korinćanima 9:24-27).”
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Earrings?
.