Nemci izabrali Gauka za predsednika

nebojsa - 18. mart 2012. u 13.33

Savezna skupština Nemačke u prvom krugu glasanja izabrala za predsednika Joahima Gauka.

Novoimenovani nemački predsednik Joahim Gauk (72) danas je, po imenovanju za šefa 82-milionske države, u jednom vrlo lično obojenom, kratkom govoru naglasio važnost slobodnih izbora, podsetio na dane oslobađanja od komunističke diktature u DDR i ukazao na svoju buduću odgovornost.

Naglašavajući da želi da bude građanin, „ništa više, ali ništa ni manje od toga”, Gauk je govorio o današnjoj „lepoj nedelji” i podsetio na 18. mart 1990. godine, kada su u tada još DDR-u, građani prvi put mogli slobodno da glasaju.

On je rekao da ga usrećuje podrška velikog broja ljudi, „takođe, i onih koji tek od nedavno žive u ovoj zemlji” i izneo je nadu u približavanje naroda i vlade.

Nemačka je danas dobila 11. posleratnog predsednika - Gauka, koji je za mnoge socijaldemokrate i zelene, u vreme bivšeg predsednika Kristijana Vulfa, jedna vrsta figure spasioca, a zapravo je, kažu analitičari, vrlo konzervativan.

Od danas će Nemačkom vladati dvoje istočnih Nemaca-kancelar Angela Merkel, do duše, rođena u Hamburgu, ali odrasla u DDR, pa se postavlja pitanje šta spaja nju, doktora fizike iz evangelističke porodice sveštenika, i Gauka, bivšeg evangelističkog pastora u DDR.

Biografski, metodički i politički, njih dvoje, kako ocenjuju analitičari, u tom smislu imaju puno više zajedničkog, nego što bi se moglo naslutiti iz njenog otpora prema Gauku.

Merkelova njega, naime, nije želela za kandidata, ali je poklekla pred zahtevima svojih kaolicionih partnera-liberala.

Ona je, rađe, želela iskusnog političara Klausa Tepfera, koji je, kao i ona, bio bivši ministar zaštite okoline, nego Gauka, koji uslovno rečeno spada u kategoriju profesionalnih političara, gde jedva da ima iskustvo.

Upravo to bi, smatraju analitičari, mogao da bude razlog zašto ćerka evangelističkog sveštenika nije želela evagelističkog sveštenika Gauka za šefa države.

Kada je reč o odnosnu crkve i porodice, Gauk je, kaže se, kao generaciju stariji od Merkelove osetio svu oštrinu DDR-režima, dok je ona mogla da studira, što za jednu svešteničku ćerku nije bilo samo po sebi razumljivo.

Za Merkelovu se kaže da je sa crkvom imala manje posla nego Gauk i da su joj za vreme studija bile važnije pare, jer je i zarađivala radeći, nego počasna mesta u evangelističkom savezu studenata.

Gauk će naslediti Kristijana Vulfa, jedinog u istoriji zemlje koji se sa funkcije povukao pod teškim optužbama da se okoristio politikom.

Izbor predsednika države, prema nemačkom Ustavu koji je 1949. godine usvojen pod „budnim okom” sila pobednica Drugog svetkog rata, nije direktan već indirektan, u Saveznoj skupštini, ustavnom organu zemlje, sastavljenom od članova Bundestaga (donji dom parlamenta) i istog broja delegata iz 16 pokrajina (ukupno 1240 članova) među kojima nisu samo političari,već i glumci, sportisti, umetnici i druge javne i poznate ličnosti.

Savezna skupština se sastaje samo jednom u pet godina i to samo radi izbora predsednika.

Savezni predsednik, po Ustavu, mora biti Nemac sa pravom glasa i to stariji od 40 godina. On ima pravo na najviše dva mandata po pet godina, nema vrhovnu komandu nad oružanim snagama i protokolarno stoji na čelu zemlje, kao ustavni organ koji predstavlja državu „kod kuće” i u inostranstvu.

Nemački Ustav omogućava da se predsednik može birati iz tri pokušaja - u prvom i drugom pokušaju je za izbor potrebna apsolutna, a u trećem relativna većina.

Za Joahima Gauka, poznatog i po konzervativnim stavovima, naročito, prema strancima, ali i prema socijalnim slučajevima koji padaju na teret države, kaže se da je harizmatičan, popularan, ugledan i poželjan za to funkciju, iako mu se prebacuje „mana” iz privatnog života.

Gauk, inače, već 12 godina živi zajedno sa Danijelom Šat, novinarkom, koja se bavi političkim temama.

Sam Gauk, otac četvoro dece, prenose mediji, nije razveden, a sa ovom novinarkom, koja živi u Nirnbergu, ima savremeni i u Nemačkoj čest oblik partnerstva, označen kao „vikend veza”, zbog mogućnosti da se zaposleni partneri, uglavnom, vikendom susreću.

Gauk, star 72 godine i njegova 20 godina mlađa partnerka Šat žive godinama „između” Berlina i Nirnberga, bez venčanog prstenja, ali poznavaoci prilika tvrde - veoma srećno. (Tanjug)

Komentari

Politika

Ambasador Japana „očitao bukvicu” političarima u BiH

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideo Jamazaki očitao je lekciju političarima u toj zemlji, poručivši im da su „korumpirana i bezobzirna kasta koja vodi računa samo o vlastitim interesima,…”

Putin: Manite se ishitrenih zaključaka!

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je danas, u telefonskom razgovoru sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, da je važno uzdržati se od ishitrenih zaključaka.

Vučić: Milion evra pomoći Doboju i Šamcu

Srbija je izdvojila milion evra pomoći za Šamac i Doboj za obnovu štete nastale u nedavnim katastrofalnim poplavama, izjavio je premijer Aleksandar Vučić tokom boravka u Republici Srpskoj.

Ešton: EU vrlo zabrinuta zbog eskalacije nasilja u Gazi

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton naglasila je da je taj blok zemalja „vrlo zabrinut” zbog eskalacije nasilja u pojasu Gaze, uključjući obnovu raketne vatre na…

Kad Srbija dobija novi Ustav?

Kao deo procesa pristupanja EU, Srbiji predstoji usvajanje novog Ustava. To kažu i u vladajućoj koaliciji, ali i u ostalim parlamentarnim strankama.

Turska i Balkan izgubljeni u prevodu

Nijednog sekunda nismo nijednu ružnu reč uputili Bošnjacima, niti ćemo to da učinimo, rekao je premijer Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. …

Vujović: Razumno smanjenje plata i penzija za po 10 odsto

Ministar privrede i vršilac dužnosti ministra finansija Dušan Vujović izjavio je danas da smatra „razumnim” da plate u javnom sektoru i penzije ove godine budu smanjene za po deset odsto.

Krstić: Spor oko tempa reformi

Srbija mora da pokaže da su njene javne finansije održive, rekao je za RTS Lazar Krstić, koji je u subotu podneo ostavku na mesto ministra finansija. Napominje da smo mogli da kupimo još malo vremena…

Hitan sastanak Vučića i Dodika zbog Erdogana

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra u Beogradu sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, najavljeno je iz Vlade Srbije.

SNS: Stabilnost države prioritet

Politička i ekonomska stabilnost države je osnovni cilj Srpske napredne stranke i Vlade Srbije, rekla je potpredsednica naprednjaka Maja Gojković nakon sednice Predsedništva stranke.

Ministar Krstić podneo ostavku

Ministar Lazar Krstić podneo je ostavku, ali ostaje specijalni savetnik premijera Aleksandra Vučića. Dušan Vujović će privremeno preuzeti resor finansija. Prethodno je Vlada usvojila nacrte zakona…

Vučić: Ne odustajem ni za jotu od reformi

Srbija je konačno i suštinski krenula u ekonomske reforme i to više nije prazna priča kao u prethodnih 13 godina, rekao je premijer Aleksandar Vučić. Poručio je da „ni za jotu” neće odustati…

Vučić: Apsolutno sam opredeljen za reforme

Apsolutno sam opredeljen i posvećen sprovođenju reformi u Srbiji, pre svega u cilju stvaranja povoljnije klime za poslovanje i privlačenje investicija, i verujem da će taj proces biti uspešan, poručio…

Obama: SAD će pomoći Izraelu

Predsednik SAD Barak Obama rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu da su SAD voljne da pomognu u postizanju prekida vatre između Izraela i Hamasa.

Dva uslova da počnu pregovori sa EU

Poslanici CDU u Bundestagu preneli su srpskim vlastima uslove koje moraju ispuniti da bude otvoreno prvo poglavlje pregovara sa EU, piše Danas.

Velja novinarki poslao 101 ružu, u znak izvinjenja

Ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić uputio je danas javno izvinjenje novinarki Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Milici Šarić navodeći da nije postojala…

Šešelj ostaje u pritvoru

Vojislav Šešelj ostaje u pritvoru Haškog tribunala. Sudije su odlučile da obustave proceduru za privremeno oslobađanje lidera radikala, pošto optuženi nije želeo da se obaveže na ograničenje…

Devenport: Uskladite spoljnu politiku sa EU

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da bi Srbija, kao država kandidat za članstvo, trebalo da postepeno usklađuje svoje spoljnopolitičke pozicije sa EU i da je to i deo njenih obaveza…

Obnova infrastrukture do oktobra

Sva infrastruktura, osim energetike, biće obnovljena do oktobra, kuće do jeseni, a škole moraju početi da rade u septembru, kaže za RTS ministarka građevine Zorana Mihajlović. Ističe da će se…

Šokenhof u Beogradu o EU, Kosovu...

Poslanik i spoljnopolitički savetnik vladajuće nemačke koalicije Andreas Šokenhof i Hans Joakim Falenski dolaze danas u dvodnevnu posetu Beogradu.

Vučić: Srbiji najbolji uslovi za „Južni tok”

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da je srpska delegacija u Moskvi postigla mnogo i najavio potpisivanje ugovora o izgradnji „Južnog toka”. Premijer je istakao da je Srbija…

Vučić: Putin do kraja godine u Beogradu (video)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin do kraja godine posetiti Beograd.

Vučić Medvedevu: I Rusija i EU (video)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Moskvi da Srbija želi da postane deo EU, ali da ne želi da narušava odnose sa Rusijom.

Dačić: Svestrana saradnja sa UN

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je sa Irenom Vojačkova-Soloranom, stalnim koordinatorom UN u Srbiji, o pripremama donatorske konferencije koja će…

„Moskva zadovoljna stavom Beograda”

Poseta premijera Aleksandra Vučića Moskvi, 7. i 8. jula, biće posvećena ekonomskim, političkim i humanitarnim pitanjima, ali će tema svakako biti i Ukrajina.

Vučić: Nasušna potreba zemlje da se promeni

Premijer Aleksandar Vučić poručio je da se Vlada na čijem je čelu neće plašiti i neće odustati, da je reč o nasušnoj potrebi zemlje da bar proba da se promeni i naglasio da je rad jedini način…

Putin čestitao Obami Dan nezavisnosti

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je američkom predsedniku Baraku Obami nacionalni praznik - Dan nezavisnosti SAD, izražavajući nadu da će se odnosi između SAD i Rusije „bez obzira na teškoće…”

Medvedev izneo predviđanje od kog se Evropi ledi krv u žilama

Ruski premijer Dmitrij Medvedev ocenio je danas da će oživljavanje mirovnih pregovora u Ukrajini biti mnogo teže, pošto je ukrajinski predsednik Petro Porošenko napravio dramatičnu grešku ukinuvši…

Vučić pozvao Francuze da ulažu u Srbiji

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je u Parizu razgovarao sa predstavnicima najvećih francuskih kompanija i pozvao ih da investiraju u Srbiji. Vučić će se sastati i sa premijerom Francuske…

Ona će biti na čelu Evrope

Socijalistkinja Hele Torning-Šmit, poznata i kao Guči Hele, važi za veštog govornika i uživa podršku nemačke kancelarke Angele Merkel.

Prethodni članciNoviji članci

Vesti

Holandija preuzima istragu o padu aviona

Istragu o padu malezijskog aviona u Ukrajini vodiće Holandija. Proruske snage predale malezijskim stručnjacima dve crne kutije oborenog putničkog aviona. Voz sa telima žrtava stigao u Harkov. …

Ostale vesti