Nemci izabrali Gauka za predsednika

nebojsa - 18. mart 2012. u 13.33

Savezna skupština Nemačke u prvom krugu glasanja izabrala za predsednika Joahima Gauka.

Novoimenovani nemački predsednik Joahim Gauk (72) danas je, po imenovanju za šefa 82-milionske države, u jednom vrlo lično obojenom, kratkom govoru naglasio važnost slobodnih izbora, podsetio na dane oslobađanja od komunističke diktature u DDR i ukazao na svoju buduću odgovornost.

Naglašavajući da želi da bude građanin, „ništa više, ali ništa ni manje od toga”, Gauk je govorio o današnjoj „lepoj nedelji” i podsetio na 18. mart 1990. godine, kada su u tada još DDR-u, građani prvi put mogli slobodno da glasaju.

On je rekao da ga usrećuje podrška velikog broja ljudi, „takođe, i onih koji tek od nedavno žive u ovoj zemlji” i izneo je nadu u približavanje naroda i vlade.

Nemačka je danas dobila 11. posleratnog predsednika - Gauka, koji je za mnoge socijaldemokrate i zelene, u vreme bivšeg predsednika Kristijana Vulfa, jedna vrsta figure spasioca, a zapravo je, kažu analitičari, vrlo konzervativan.

Od danas će Nemačkom vladati dvoje istočnih Nemaca-kancelar Angela Merkel, do duše, rođena u Hamburgu, ali odrasla u DDR, pa se postavlja pitanje šta spaja nju, doktora fizike iz evangelističke porodice sveštenika, i Gauka, bivšeg evangelističkog pastora u DDR.

Biografski, metodički i politički, njih dvoje, kako ocenjuju analitičari, u tom smislu imaju puno više zajedničkog, nego što bi se moglo naslutiti iz njenog otpora prema Gauku.

Merkelova njega, naime, nije želela za kandidata, ali je poklekla pred zahtevima svojih kaolicionih partnera-liberala.

Ona je, rađe, želela iskusnog političara Klausa Tepfera, koji je, kao i ona, bio bivši ministar zaštite okoline, nego Gauka, koji uslovno rečeno spada u kategoriju profesionalnih političara, gde jedva da ima iskustvo.

Upravo to bi, smatraju analitičari, mogao da bude razlog zašto ćerka evangelističkog sveštenika nije želela evagelističkog sveštenika Gauka za šefa države.

Kada je reč o odnosnu crkve i porodice, Gauk je, kaže se, kao generaciju stariji od Merkelove osetio svu oštrinu DDR-režima, dok je ona mogla da studira, što za jednu svešteničku ćerku nije bilo samo po sebi razumljivo.

Za Merkelovu se kaže da je sa crkvom imala manje posla nego Gauk i da su joj za vreme studija bile važnije pare, jer je i zarađivala radeći, nego počasna mesta u evangelističkom savezu studenata.

Gauk će naslediti Kristijana Vulfa, jedinog u istoriji zemlje koji se sa funkcije povukao pod teškim optužbama da se okoristio politikom.

Izbor predsednika države, prema nemačkom Ustavu koji je 1949. godine usvojen pod „budnim okom” sila pobednica Drugog svetkog rata, nije direktan već indirektan, u Saveznoj skupštini, ustavnom organu zemlje, sastavljenom od članova Bundestaga (donji dom parlamenta) i istog broja delegata iz 16 pokrajina (ukupno 1240 članova) među kojima nisu samo političari,već i glumci, sportisti, umetnici i druge javne i poznate ličnosti.

Savezna skupština se sastaje samo jednom u pet godina i to samo radi izbora predsednika.

Savezni predsednik, po Ustavu, mora biti Nemac sa pravom glasa i to stariji od 40 godina. On ima pravo na najviše dva mandata po pet godina, nema vrhovnu komandu nad oružanim snagama i protokolarno stoji na čelu zemlje, kao ustavni organ koji predstavlja državu „kod kuće” i u inostranstvu.

Nemački Ustav omogućava da se predsednik može birati iz tri pokušaja - u prvom i drugom pokušaju je za izbor potrebna apsolutna, a u trećem relativna većina.

Za Joahima Gauka, poznatog i po konzervativnim stavovima, naročito, prema strancima, ali i prema socijalnim slučajevima koji padaju na teret države, kaže se da je harizmatičan, popularan, ugledan i poželjan za to funkciju, iako mu se prebacuje „mana” iz privatnog života.

Gauk, inače, već 12 godina živi zajedno sa Danijelom Šat, novinarkom, koja se bavi političkim temama.

Sam Gauk, otac četvoro dece, prenose mediji, nije razveden, a sa ovom novinarkom, koja živi u Nirnbergu, ima savremeni i u Nemačkoj čest oblik partnerstva, označen kao „vikend veza”, zbog mogućnosti da se zaposleni partneri, uglavnom, vikendom susreću.

Gauk, star 72 godine i njegova 20 godina mlađa partnerka Šat žive godinama „između” Berlina i Nirnberga, bez venčanog prstenja, ali poznavaoci prilika tvrde - veoma srećno. (Tanjug)

Komentari

Politika

Putin: Žele da rasparčaju Rusiju kao bivšu Јugoslaviju

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da određene snage žele da rasparčaju Rusiju po uzoru na bivšu Јugoslaviju.

Predizborna reklama crnogorske stranke: Ajd´ polako! (video)

Kampanja za lokalne izbore koji će se 25. maja održati u Crnoj Gori već je počela, a Socijalistička narodna partija objavila je originalnu reklamu.

Vučić: Mala i efikasna vlada 27. aprila

Srbija će 27. aprila dobiti malu i efikasnu vladu sa 17 članova, izjavio je Aleksandar Vučić posle skoro tri sata sednice Predsedništva Srpske napredne stranke. U vladi SVM i verovatno Ivica Dačić,…

Vučić: Dodatni porez na plate državnih funkcionera

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će nova vlada uvesti i dodatno oporezivanje najviših državnih funkcionera, od predsednika Republike, preko ministara, do narodnih poslanika …

Dačiću ponuđeno Ministarstvo spoljnih poslova

Kako „Politika” saznaje, lider socijalista Ivica Dačić mogao bi biti novi ministar spoljnih poslova Srbije.

Srpski poslanici različito glasali o Rusiji u SE

Članovi srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope različito su glasali prilikom usvajanja rezolucije kojom se uskraćuje pravo glasa ruskoj delegaciji, piše na sajtu Saveta evrope …

Hilari Klinton gađali cipelom u Las Vegasu (video)

Na bivšu američku državnu sekretarku Hilari Klinton bačena je cipela, dok je u luksuznom odmaralištu Mandalaj Bej u Las Vegasu držala govor.

Evropa bez Balkana nije potpuna

Cilj vlade u Beogradu da Srbija najkasnije do 2020. postane članica EU je realan, ocenio bivši nemački kancelar Gerhard Šreder. Za Nemačku je Srbija ključna zemlja regiona, poručuje Šreder i ističe…

Dodik: Tužićemo međunarodne predstavnike

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da RS sprema tužbu protiv bivšeg visokog predstavnika u BiH Volfganga Petriča, jer je u vreme mandata kršio Ustav i ljudska prava, i nametao ustavna…

Vučić: Saglasnost o ključnim pitanjima s Tadićem

Lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da je na sastanku sa liderom NDS-a Borisom Tadićem o ključnim pitanjima postignut značajan nivo saglasnosti. U Srbiji nastupio istorijski…

Vučić: Novac za decu, a ne za Partizan i Zvezdu

Predsednik SNS Aleksandar Vučić kaže da će biti osnovan državni fond za podršku bolesnoj deci, a za koji će se izdvajati mnogo više sredstava nego što se to daje „Partizanu” i „Crvenoj Zvezdi” …

Vučić: Ne žželimo partijsku vladu

Aleksandar Vučić je, posle razgovora sa delegacijom koalicije SPS-PUPS-JS, rekao da je razgovarano o važnim i teškim pitanjima koja se pred Srbijom nalaze, prenosi Tanjug.

Lavrov sa Kerijem i Štajnmajerom o Ukrajini

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov istakao je danas u odvojenim razgovorima sa kolegama iz SAD i Nemačke, Džonom Kerijem i Frankom Valterom Štajnmajerom, da je u Ukrajini potrebna duboka ustavna reforma…

SNS ponudio SVM-u da uđe u vladu

Srpska napredna stranka ponudila je Savezu vojvođanskih Mađara da učestvuje u novoj Vladi Srbije, rekao je lider SNS-a Aleksandar Vučić. SVM spreman da bude partner u rešavanju problema u Srbiji,…

Manja vlada, veća ušteda i efikasnost

Prema najavama, nova vlada bi trebalo da bude manja, jeftinija i efikasnija. U kancelarije u Nemanjinoj 11 ući će najviše 19 ministara. I političari i analitičari su saglasni da je potrebna logičnija…

Selaković: O vladi ćemo razgovarati sa svima

Potpredsednik Srpske napredne stranke Nikola Selaković poručio je da će SNS razgovarati o vladi sa svima koji su spremni da zasuču rukave kako bi zemlja izašla iz teške situacije.

Nikolić: Moskva nikada neće priznati Kosovo

Ako EU odluči da Srbiju primi bez Kosova, to znači da je uopšte i ne želi u svojim redovima, rekao je predsednik Tomislav Nikolić u intervjuu za „Prese”. Nikolić kaže da nije zabrinut da bi…

Vučić: Podrška za teške reforme

Pred Vladom su ozbiljni zadaci, slede dramatične uštede u javnom sektoru i agresivno jačanje privatnog sektora, rekao je lider SNS-a Aleksandar Vučić, posle sednice Predsedništva. Od ponedeljka počinju…

Predsedništvo SNS-a o novoj vladi

Srpska napredna stranka održaće danas sednicu Predsedništva na kojoj će se razgovarati o formiranju nove vlade.

Nikolić: Vodi se akcija da se Srbija okrivi za Veliki rat

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas, otvarajući digitalnu čitaonicu u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković” u Beogradu, da neki vode akciju da se Srbija okrivi za organizovanje…

Vučić: Oporavak zemlje glavni cilj vlade

Vučićev ekonomski program, koji će činiti i okosnicu njegovog premijerskog ekspozea, predviđa tri osnovne tačke - velike strukturne reforme u zemlji, finansijska konsolidacija državnog budžeta…

Zeman i Nikolić za jačanje saradnje

Predsednici Češke i Srbije Miloš Zeman i Tomislav Nikolić založili su se za jaču saradnju dveju zemalja, posebno na polju ekonomije. Neslaganje o pitanju Kosova ne sprečava Srbiju da unapređuje…

Vučić: Vlada će biti kao tim „Bajerna”

Vicepremijer Aleksandar Vučić je u intervjuu za Dojče vele istakao da hoće da zna šta se dešava u svakom ministarstvu, prenosi Beta.

Vučić: Najbolji mogući rezultat u Briselu

Posle formiranja nove vlade, već 29. aprila u Briselu očekujemo konačan dogovor o pravosuđu, rekao Vučić za RTS posle dijaloga u Briselu. Srbija će poštovati teritorijalni integritet svake zemlje,…

Kličko poziva Timošenko da se povuče

Ukrajinski opozicioni političar Vitalij Kličko pozvao je bivšu premijerku Juliju Timošenku da odustane od predsedničke kandidature i na izborima podrži Petra Porošenka.

Vašington i Moskva bez dogovora o Ukrajini

Sjedinjene Američke Države i Rusija nisu uspele sinoć u Parizu da postignu dogovor o krizi u Ukrajini.

Krvavi izbori u Turskoj, vodi Erdogan

Na današnjim lokalnim izborima u Turskoj vodi partija premijera Redžepa Tajipa Erdogana, javile su lokalne televizije. Izbori su protekli „krvavo”, zato šro je je na nekoliko birališta došlo do…

Keri i Lavrov u Parizu o Ukrajini

U Parizu su se sastali američki državni sekretar Džon Keri i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, prenosi Tanjug.

Lavrov: Zapad ucenio 50 zemalja za podršku rezoluciji UN

Zapadne sile izvršile su pritisak na oko 50 zemalja da bi dobile njihovu podršku za rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Ukrajini, rekao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej…

Nova runda dijaloga u Briselu - nove teme

U Briselu će u ponedeljak biti održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine. Na poziv visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton, u nastavku dijaloga, zajedno sa premijerom Ivicom Dačićem…

Prethodni članciNoviji članci

Vesti

Putin: Žele da rasparčaju Rusiju kao bivšu Јugoslaviju

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da određene snage žele da rasparčaju Rusiju po uzoru na bivšu Јugoslaviju.

Ostale vesti