Nemci izabrali Gauka za predsednika

nebojsa - 18. mart 2012. u 13.33

Savezna skupština Nemačke u prvom krugu glasanja izabrala za predsednika Joahima Gauka.

Novoimenovani nemački predsednik Joahim Gauk (72) danas je, po imenovanju za šefa 82-milionske države, u jednom vrlo lično obojenom, kratkom govoru naglasio važnost slobodnih izbora, podsetio na dane oslobađanja od komunističke diktature u DDR i ukazao na svoju buduću odgovornost.

Naglašavajući da želi da bude građanin, „ništa više, ali ništa ni manje od toga”, Gauk je govorio o današnjoj „lepoj nedelji” i podsetio na 18. mart 1990. godine, kada su u tada još DDR-u, građani prvi put mogli slobodno da glasaju.

On je rekao da ga usrećuje podrška velikog broja ljudi, „takođe, i onih koji tek od nedavno žive u ovoj zemlji” i izneo je nadu u približavanje naroda i vlade.

Nemačka je danas dobila 11. posleratnog predsednika - Gauka, koji je za mnoge socijaldemokrate i zelene, u vreme bivšeg predsednika Kristijana Vulfa, jedna vrsta figure spasioca, a zapravo je, kažu analitičari, vrlo konzervativan.

Od danas će Nemačkom vladati dvoje istočnih Nemaca-kancelar Angela Merkel, do duše, rođena u Hamburgu, ali odrasla u DDR, pa se postavlja pitanje šta spaja nju, doktora fizike iz evangelističke porodice sveštenika, i Gauka, bivšeg evangelističkog pastora u DDR.

Biografski, metodički i politički, njih dvoje, kako ocenjuju analitičari, u tom smislu imaju puno više zajedničkog, nego što bi se moglo naslutiti iz njenog otpora prema Gauku.

Merkelova njega, naime, nije želela za kandidata, ali je poklekla pred zahtevima svojih kaolicionih partnera-liberala.

Ona je, rađe, želela iskusnog političara Klausa Tepfera, koji je, kao i ona, bio bivši ministar zaštite okoline, nego Gauka, koji uslovno rečeno spada u kategoriju profesionalnih političara, gde jedva da ima iskustvo.

Upravo to bi, smatraju analitičari, mogao da bude razlog zašto ćerka evangelističkog sveštenika nije želela evagelističkog sveštenika Gauka za šefa države.

Kada je reč o odnosnu crkve i porodice, Gauk je, kaže se, kao generaciju stariji od Merkelove osetio svu oštrinu DDR-režima, dok je ona mogla da studira, što za jednu svešteničku ćerku nije bilo samo po sebi razumljivo.

Za Merkelovu se kaže da je sa crkvom imala manje posla nego Gauk i da su joj za vreme studija bile važnije pare, jer je i zarađivala radeći, nego počasna mesta u evangelističkom savezu studenata.

Gauk će naslediti Kristijana Vulfa, jedinog u istoriji zemlje koji se sa funkcije povukao pod teškim optužbama da se okoristio politikom.

Izbor predsednika države, prema nemačkom Ustavu koji je 1949. godine usvojen pod „budnim okom” sila pobednica Drugog svetkog rata, nije direktan već indirektan, u Saveznoj skupštini, ustavnom organu zemlje, sastavljenom od članova Bundestaga (donji dom parlamenta) i istog broja delegata iz 16 pokrajina (ukupno 1240 članova) među kojima nisu samo političari,već i glumci, sportisti, umetnici i druge javne i poznate ličnosti.

Savezna skupština se sastaje samo jednom u pet godina i to samo radi izbora predsednika.

Savezni predsednik, po Ustavu, mora biti Nemac sa pravom glasa i to stariji od 40 godina. On ima pravo na najviše dva mandata po pet godina, nema vrhovnu komandu nad oružanim snagama i protokolarno stoji na čelu zemlje, kao ustavni organ koji predstavlja državu „kod kuće” i u inostranstvu.

Nemački Ustav omogućava da se predsednik može birati iz tri pokušaja - u prvom i drugom pokušaju je za izbor potrebna apsolutna, a u trećem relativna većina.

Za Joahima Gauka, poznatog i po konzervativnim stavovima, naročito, prema strancima, ali i prema socijalnim slučajevima koji padaju na teret države, kaže se da je harizmatičan, popularan, ugledan i poželjan za to funkciju, iako mu se prebacuje „mana” iz privatnog života.

Gauk, inače, već 12 godina živi zajedno sa Danijelom Šat, novinarkom, koja se bavi političkim temama.

Sam Gauk, otac četvoro dece, prenose mediji, nije razveden, a sa ovom novinarkom, koja živi u Nirnbergu, ima savremeni i u Nemačkoj čest oblik partnerstva, označen kao „vikend veza”, zbog mogućnosti da se zaposleni partneri, uglavnom, vikendom susreću.

Gauk, star 72 godine i njegova 20 godina mlađa partnerka Šat žive godinama „između” Berlina i Nirnberga, bez venčanog prstenja, ali poznavaoci prilika tvrde - veoma srećno. (Tanjug)

Komentari

Politika

Vučić sa Dodikom o infrastrukturnim projektima

Premijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske sastali se u Beogradu. Tema razgovora bili su zaključci sastanaka u Berlinu, tokom konferencije „Zapadni Balkan” koja je održana…

Mogerinijeva: Nastaviti politiku proširenja

Novoimenovana šefica evropske diplomatije Federika Mogerini kaže da treba nastaviti politiku proširenja EU na Zapadni Balkan, ali da će konkretni koraci u tom procesu zavisiti od reformi u zemljama…

Kijev osvajam za 2 nedelje, da hoću

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je predsedniku Evropske komisije Žozeu Manuelu Barozu da bi Rusija mogla da osvoji Kijev za dve nedelje.

Dačić: Nema mirovnog sporazuma s PR

Srbija neće potpisati međunarodni mirovni sporazum sa Kosovom, izjavio je za Danas Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova.

Dodik: Sud za egzekuciju nad Srbima

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci da su Sud i Tužilaštvo BiH fomirani da bi vršili nepravdu i egzekuciju nad Srbima.

Sankcije Rusiji uticaće na nemačku ekonomiju

Dalje sankcije prema Moskvi mogu pogoditi nemačku ekonomiju, rekla nemačka kancelarka Angela Merkel. Merkelova istovremeno upozorila da i nepreduzimanje koraka protiv „moskovske agresije u Ukrajini”,…

Vučić: Ne uvodimo sankcije Rusiji

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji i ocenio da je jedini izlaz iz ukrajinske krize mirno rešenje.

Putin za političko rešenje krize u Ukrajini

Vladimir Putin pozvao Kijev da odmah počne pregovore o političkom rešenju krize u istočnoj Ukrajini, naglasivši da taj region treba da ostane deo Ukrajine.

Vučić u Merdarama: Srbija će zaštiti narod (video)

Srbija će umeti da zaštiti svoj narod i svoju teritoriju, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić prilikom obilaska baze Žandarmerije - Merdare.

Tusk i Mogerini umesto Van Rompeja i Ešton

Lideri Evropske unije imenovali su poljskog premijera Donalda Tuska za naslednika Hermana van Rompeja na čelu Evropskog saveta, dok će Ketrin Ešton naslediti italijanska šefica diplomatije Federika…

Vučić predstavio mapu projekata Merkelovoj

Premijer Aleksandar Vučić predstavio je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel u četvrtak mapu sa idejama za regionalne infrastrukturne projekte. Mapa sadrži plan železničke pruge Beograd-Sarajevo, izgradnje…

Putin: Krim nije Kosovo, priznavanje će potrajati

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je da će proces priznavanja Krima kao dela Rusije biti „dug i dosadan”, ali da takvi problemi mogu da se reše brzo ako postoji politička volja, kao što je…

Potpisana Deklaracija o nestalima

Predsednici Srbije, Hrvatske i Crne Gore i predsedavajući Predsedništva BiH potpisali su u Mostaru Deklaraciju o nestalim licima koja ima za cilj da podstakne proces traženja nestalih u ratu, ne samo…

Zapadni Balkan u EU – zajednički cilj

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da želi da proces širenja EU na Zapadni Balkan teče brzo, ukazujući da to, međutim, zavisi od svake zemlje ponaosob. Priključivanje regiona EU je zajednički…

Konferencija o Zapadnom Balkanu u Berlinu

Berlin je domaćin Konferencije „Zapadni Balkan”, koju organizuje nemačka vlada. Na konferenciji učestvuju premijeri i ministri inostranih poslova i privrede zemalja Zapadnog Balkana, ali i predstavnici…

Ubijen pripadnik Žandarmerije

Preminuo pripadnik Žandarmerije Stevan Sinđelić koji je jutros ranjen iz vatrenog oružja. Incident se dogodio u rejonu sela Orlovca u opštini Kuršumlija, gde je policija juče pronašla šumokradice…

Vučić: Neophodna nam je pomoć Nemačke

Premijer Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Berlin i na početku posete sastao se sa nemačkim ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Gerdom Milerom. Vučić kaže da je u Berlin došao „dobro…”

Rukovali se Putin i Porošenko (video)

Vladimir Putin, Aleksandar Lukašenko i Nursultan Nazarbajev – predsednici Rusije, Belorusije i Kazahstana, zemalja koje čine Evroazijsku carinsku uniju, sastali su se u Minsku sa ukrajinskim predsednikom…

Albanski premijer u septembru u Srbiji

Premijer Albanije Edi Rama doputovaće u septembru u zvaničnu posetu Srbiji.

Merkelova za rešenje koje ne šteti Rusiji

Nemačka kancelarka Angela Merkel se zalaže za rešenje ukrajinske krize koje neće štetiti Rusiji i koje ukrajinski građani sami moraju da izaberu. Za ovaj konflikt neće biti vojnog rešenja, poručuje…

Žirinovski: Dosta demokratija, hoćemo cara

Ruski desničarski poslanik Vladimir Žirinovski predlaže da u Rusiji budu zabranjene političke partije i da bude uveden sistem „izborne monarhije” u kom bi oko pet do šest hiljada „izabranih…”

Brisel analizira Vučićeve reči

U Evropskoj komisiji su pozdravili današnju izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa izvozom hrane u Rusiju. Zvaničan stav Brisel će izneti tek nakon podrobne analize Vučićevih reči.…

Vučić: Ni subvencije, ni sankcije

Poštovaćemo volju EU po pitanju izvoza robe u Rusiju i nećemo davati subvencije, ali nećemo ni uvoditi sankcije Rusiji, rekao je premijer Aleksandar Vučić koji se obraća javnosti povodom upozorenja…

Vučić sutra o demaršu EU

Premijer Aleksandar Vučić održaće sutra konferenciju za novinare povodom demarša Evropske unije zbog mogućeg povećanja izvoza u Rusiju.

Pastor i Vučić: Koncentraciona vlada u Vojvodini

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je da se sa predsednikom Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem saglasio o ideji da je u Vojvodni potrebno formirati programsku, odnosno…

Ministri: Cilj prekid vatre u Ukrajini

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, po završetku petočasovnog sastanka ministara spoljnih poslova Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske u Berlinu, posvećenog rešavanju krize u Ukrajini,…

Vučić: Zaštitićemo srpsko-ruske odnose

Premijer Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Čepurinom sa kojim je razgovarao o svim važnim pitanjima u srpsko-ruskim odnosima. Sasvim sam siguran da ćemo znati…

Čepurin: Istraga o NIS-u potpuno iznenađenje

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin kaže da pokretanje istrage o privatizaciji Naftne industrije Srbije predstavlja „potpuno iznenađenje” za rusku javnost i kompaniju „Gaspromnjeft”…

Vučić predstavio ugovor sa „Etihadom”

Premijer Aleksandar Vučić predstavio je ugovore sa „Etihadom” i „El Ravafedom”. Srbija će u „Er Srbiju” uložiti 42 miliona dolara dok će „Etihad” uložiti do 100 miliona, rekao je…

Putin: Rusija protiv bratoubilačkog rata

Rusija će činiti sve da bi se okončao „krvavi haos” i „bratoubilački rat” u Ukrajini, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin. Krim bi mogao da igra ujedinjujuću ulogu za Rusiju, ocenjuje…

Prethodni članciNoviji članci

Vesti

Islamisti ubili još jednog novinara

Pripadnici terorističke organizacije Islamska država pogubili su još jednog zarobljenog novinara. Na isti način kao Džejms Foli ubijen je Stiven Sotlof.

Ostale vesti