Obnova infrastrukture do oktobra

nebojsa - 09. jul 2014. u 09.34

Sva infrastruktura, osim energetike, biće obnovljena do oktobra, kuće do jeseni, a škole moraju početi da rade u septembru, kaže za RTS ministarka građevine Zorana Mihajlović. Ističe da će se zakon o obnovi zemlje uskoro naći pred poslanicima.

Vlada priprema novi Zakon o obnovi zemlje koji je neophodan kako bi se ubrzala procedura, rekla je Mihajlovićeva i dodala da se nada da će se taj zakon do kraja nedelje naći pred vladom, a uskoro i u parlamentu.

„Kada ne bismo imali taj zakon ne bi bilo moguće da u narednih šest, sedam, osam meseci uradimo sve ono što moramo, da izgradimo kuće”, rekla je Mihajlovićeva gostujući u Dnevniku RTS-a i dodala da se i škole moraju obnoviti i početi da rade 1. septembra.

Obnova je prioritet svih ministarstava jer „ne možemo dozvoliti da dođe jesen, a da ljudi nisu u svojim kućama”.

Ministarka nije želela da komentariše koliko će novca biti sakupljeno na donatorskoj konferenciji 16. jula, ali je istakla da nam svakako mnogo više odgovara donatorski novac nego da se zadužujemo i uzimamo kredite.

Govoreći o protestu nezadovoljnih građana Obrenovca, Mihajlovićeva je rekla da nestrpljenje svakako postoji i poručila da Vlada jeste tu i da zna šta radi. „Biće sve, ali ne može odjednom”, rekla je ministarka.

Podseća da će srpska ekonomija svakako trpeti od posledica poplava, što će se videti i u BDP-u, a da je procena štete i gubitaka realna.

Mihajlovićeva je rekla i da se problemi koje su poplave napravile u energetici Srbije ne mogu rešavati poskupljenjem struje.

„Problemi koji su nastali u energetici su veoma ozbiljni. Ne može cena električne energije da pomogne da ispumpamo vodu (iz poplavljenih ugljenokopa) ili da pokrijemo trošak”, rekla je ministarka.

Direktna šteta nastala usled katastrofalnih poplava koje su nedavno zadesile Srbiju iznosi 810,1 milion evra, dok gubici iznose 661,9 miliona evra, navodi se u izveštaju o proceni štete od poplava koji je usvojila Vlada Srbije, a koji će biti predstavljen na donatorskoj konferenciji u Briselu 16. jula.

Odnosi Srbije i Rusije na mnogo višem nivou

Mihajlovićeva je ocenila da je poseta premijera Aleksandra Vučića Moskvi pokazala da su odnosi dve zemlje na višem nivou nego što su bili do sada i da ugled Srbije koji ima sa novom vladom i premijerom pomažu da i ekonomski odnosi budu mnogo bolji.

„Nama je ekonomija od suštinskog značaja. Mi bez ekonomije, razvoja i novih projekata ne možemo da idemo napred, ne možemo da zapošljavamo ljude. Sasvim sigurno najznačajniji projekat za nas koji nam daje energetsku bezbednost u trenutku kada bude realizovan je ´Južni tok´ i to je nešto za šta se Srbija odavno opredelila”, rekla je Mihajlovićeva.

Poručila je građevinskim firmama koje traže podršku Vlade Srbije kada nastupaju na drugom tržištu da će im vlada pomoći, ali i da one moraju biti ozbiljne i da poštuju rokove.

Upitana da prokomentariše dalji razvoj „Južnog toka” odnosno rasplet situacije na relaciji Rusija–Evropska unija, Mihajlovićeva je podsetila da su to dva najznačajnija partnera u ekonomskim odnosima i da je sigurna da će dogovor uvek postojati, kao što ga je, kako je istakla, uvek i bilo.

„Realizovaće se to, mi treba da vodimo računa da eksproprijaciju sada ubrzamo i pripremimo sve druge neophodne stvari. Naše kompanije koje treba da se pojave u izgradnji treba da znaju da moraju da ispunjavaju neke uslove i standarde”, navela je Mihajlovićeva.

Istakla je da ima dobrih kompanija, ali i onih loših koje radnike ne prijavljuju. (RTS)

Komentari

Politika

Prethodni članciNoviji članci

Vesti

Srećan Dan žena!

Svim posetiteljkama i pripadnicama lepšeg pola srećan 8. mart, Dan žena, želi ekipa SerbianCafe.com sajta! Pošaljite virtuel…

Ostale vesti