Ipak je dobro biti gladan

desk - 16. mart 2013. u 17.31

Prva reakcija na reč glad je da je u pitanju nešto loše, osećaj koji treba „popraviti”. Međutim, umerena glad je veoma bitan deo ishrane, jer reguliše metabolizam, smanjuje izbirljivost, utiče na to da hrana ima bolji ukus i da užitak pri jelu bude veći.

Mnogi grickaju po ceo dan, nikada nisu potpuno siti, ali, ipak, ne dozvoljavaju da osete glad.

Francuzi instinktivno biraju pravo vreme za osećaj gladi. Grickanje tokom dana je retkost zato što je veoma bitno sesti za sto sa dobrim apetitom, pogotovo kada je ukus hrane u pitanju, piše Hafington post.

Naučnici sa Univerziteta Harvard tvrde da konstantno grickanje i zavaravanje gladi nije dobro za metabolizam i sveopšte zdravlje, jer se na taj način preteruje sa jelom, što dovodi do niza problema.

Pojedini stručnjaci za gubljenje težine preporučuju takozvanu „Skalu gladi”.

Koncept je vrlo jednostavan i podrazumeva tri manja obroka u toku dana. Takođe, ne jede se dok se ne oseti „prijatna glad” i prestaje se sa obrokom kada se oseti blaga sitost.

Naravno, obroci treba da zadovolje dnevnu dozu vitamina, koji su potrebni organizmu da normalno funkcioniše. Slatkiši, gazirana pića i alkohol se nikako ne preporučuju.

Na primer, deci je potrebno od 1.000 do 1.500 kalorija, odraslim muškarcima između 2.500 i 3.000, a umerno aktivnim ženama do 2.000 kalorija dnevno.

Umereni osećaj gladi je posebno dobar za decu, jer smanjuje njihovu izbirljivost i na taj način će pojesti i namirnice koje su neophodne za razvoj organizma, a koje su im inače mrske.

Stručnjaci napominju da je veoma važno uspostaviti pravilan vremenski interval, da između obroka treba da prođe četiri do pet sati, jer će tako hrana imati bolji ukus i predstavljaće pravi užitak. (RTS)

Komentari

Ishrana i zdravlje

Prethodni članciNoviji članci