Umro Petar Kralj

desk - 10. novembar 2011. u 15.35

Slavni glumac Petar Kralj umro je u četvrtak popodne u Beogradu u 71. godini. Beogradski mediji prenose da je glumac bio teško bolestan, i da je nekoliko puta tokom poslednjih meseci bio hospitalizovan.

Datum i mesto sahrane biće uskoro saopšteni, a Atelje će tražiti da Kralj bude sahranjen sa svim počastima. Proslava Dana Ateljea, zakazana za 12. novembar, biće održana u Kraljevu čast.

„Ovo je veliki šok i tragedija. Tražićemo od grada da se Petar sahrani u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu”, rekao je za Mondo upravnik Ateljea 212 Kokan Mladenović.

Rođen 4. aprila 1941. u Zagrebu, Kralj je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Od kraja šezdesetih godina bio je stalni član Ateljea 212, a zatim je prešao u slobodne umetnike i igrao na scenama raznih pozorišta.

Odigrao je veliki broj uloga u komadima svetske i domaće dramske baštine, među kojima su „Hamlet”, „Maksim Crnojević”, „Galeb”, „Ujka Vanja”, „Mefisto”, „Svet Georgije ubiva aždahu”, „Građanin plemić”, „Uspavana lepotica”, „Jazavac pred sudom” i drugim.

Igrao je u filmovima „Roj”, „Hajka”, „Sok od šljiva”, „Kako sam sistematski uništen od strane idiota”, „Boj na Kosovu”, "Underground", „Mali svet”, i na televiziji ostvario uloge u serijama „Metla bez drške”, „Kraj dinastije Obrenović”, „Porodično blago”, „Stižu dolari”, „Srećni ljudi”...

Velikan srpske glume dobio je i nagradu „Miloš Žutić”, statuetu „Joakim Vujić”, kao i „Dobričin prsten”, nagradu „Pavle Vuisić”, „Zlatni ćuran” i priznanje Sterijinog pozorja za životno delo. (Mondo)

Komentari

Aktuelno

Srećan Dan žena!

Svim posetiteljkama i pripadnicama lepšeg pola srećan 8. mart, Dan žena, želi ekipa SerbianCafe.com sajta! Pošaljite virtuel…

Prethodni članciNoviji članci

Vesti

Srećan Dan žena!

Svim posetiteljkama i pripadnicama lepšeg pola srećan 8. mart, Dan žena, želi ekipa SerbianCafe.com sajta! Pošaljite virtuel…

Ostale vesti