Kačamak

Datum objavljivanja: 28. jul. 2011. | Kategorija: Hleb i pecivo | Kuhinja: Srpska


kriska

Težina pripreme

easy

Lako

Vreme pripreme

5 minuta

Ukupno vreme

20 minuta

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

U mom kraju kukuruzno brašno je osnovna namirnica. Mi ne možemo da zamislimo da bar 3 x mesečno na stolu nemamo proju i kačamak. U mom kraju, u istočnoj Srbiji, ujutru rano, na dan Božića, običaj je da se jede kačamak sa prženim mesom i domaćim kobasicama. Pravog domaćeg kukuruznog brašna ovde u Nemačkoj nema, ali ja donesem iz Srbije 2-3 kilograma i držim ga u zamrzivaču, pa spremim povremeno kačamak i proju, da nas mine želja.


Sastojci

250 gkukuruznog brašna
1 Lvode
1 kašičicasoli
1 kocka(veličine oraha) svinjske masti ili putera

Priprema

1

U lonac sipati vodu i so i staviti na ringlu da proključa.

2

Kad voda proključa vatru smanjiti na minimum (tek da po malo vrijuće), u ključalu vodu sipati kukuruzno brašno, varjačom izmešati, lonac poklopiti i ostaviti na sasvim tihom ključu da se kuva, 2-3 min.

3

Ubaciti kocku putera, promešati, lonac poklopiti, ringlu isključiti i na isključenoj, toploj ringli, krčkati još 2-3 min.

4

Vruć kačamak sipati na tanjir i poslužiti ga toplog, uz sir i kiselo mleko, sa prženim mesom. ..

5

umesto hleba.


Članovi kojima se dopada recept

  • zemunka
  • bakica
  • ZOKA10
  • trlja
  • bela
  • sanjao
  • Tasha

Komentari

LeaDiKaprio - 29. jul. 2011.
Kacamak je tradicionalno jelo u mnogim delovima sadasnje a i bivse nam domovine. Mnogi ga vole cak i kad ne moraju da ga jedu, a ima i onih koji ga ne vole jer su ga morali jesti (tokom 2 sv.rata recimo). Tako je moja baka recimo jela kacamak i mleko svako jutro kao sto mi danas jedemo cerealije sa mlekom. Moja mama je preuzela to od nje i to je najvazniji razlog sto ja kacamak ne mogu ocima da vidim.
Danas znam da su deca takva, sad nesto vole sad ne vole, a kuvani kacamak sa mlekom za mene je bio najbljutavija moguca stvar na svetu. Nisam ga mogla jesti ni sa mlekom i pola kile secera, ni sa pekmezom, a klot sa mlekom da ne pricamo.

Tako da sam ja kacamak u detinjstvu onako temeljno zamrzela i cim sam mogla da biram sta cu jesti (ja u sopstvenoj kuhinji, na pr) nikada vise nisam skuvala kacamak.

Proju volim - obozavam.

senkavetra - 29. jul. 2011.
Eh, obozavam kacamak, pogotovu od belog projenog brasna... ali tesko nadjes dobro, da nije gorko, cak i ovde u Srbiji... I proju, ali onu pravu, "seljacku" koja se pravi samo od projenog brasna, vode i soli, vadi se kasikom i redja u pleh i onda pece... Uvek me podseti na pokojnog oca. Ma nije mogao ocima da je vidi. Uvek je govorio da mu se smucila za celi zivot jer je kao mali stalno to jeo, u vreme one nemastite posle drugog svetskog rata...

Asja - 29. jul. 2011.
skuva se kacamak, poveca kugla na tanjir, napravi se udubljenje pa se stavi kajmak, poklopis sa ostatkom kacamaka, kiselo mleko, kacamak vruc topi se kajmak, kud ces boljeg dorucka!

bela - 29. jul. 2011.
A kako ide ona metoda kuvanja kad se brasno ne umesa u vodu vec stoji kao brdo u serpi i tako se kuva???? Tako se pravilo u Krajini...tako je moja baka pravila ali nisam naucila kad je bilo vreme:(

Asja - 29. jul. 2011.
pa na takav kacamak i mislim, kuvanje, pa na kraju mesanje

trlja - 29. jul. 2011.
Bela, i moja mama pravi tako, tako i ja i evo recept za tebe.
Ovo je recept iz Krajine.:
Ne znam mjere, uvijek onako od prilike stavim.

U serpu sipati vodu i malo ulja , staviti na ringlu da proključa.Smanjiti vatru na srednju temperaturu.
Kad prokljuca staviti jednu saku (ili kutljacu-kacivilu) kukuruznog brasna (zutog). To brasno moras sve odjednom da spustis u vodu, brasno ce da padne do dna pa da ispliva do vrha, zatim brzo sa sirokom kasikom dodavati brasno u vodu svukudao okolo i praviti to brdo kako ga ti zoves sa rupom u serdini:). Cilj je da brasno ne potone vec da pluta po vodi. Kad stavis sve brasno onda uzmes i polijes ga sa tom vodom iz serpe, kasikom ga poljevas malo po malo. Sve mora da se pomoci. Poklopis i onda pustis da se kuva 1 sat. Zatim kutljacom izvadis iz serdine vodu ( ta voda ce sad biti onako gusta kasa) u drugu posudu. Zatim dobro posolis i stavis putera malo zavisi koliko volis. Zatim uzmes kasiku ili onu spravicu sto se upotrebljava kad se prvi pire krompir i sa tim mjesas i gnjecis puru. Dobro je izmjesaj i ako je previse suva dodaj onu vodu-kasu sto si je predhodno izvadila sa starne. Sto vise vode izvadis suvlja ce da bude pura (moja mama voli suvlju puru a ja malo meksu).
Cilj je da brasno ne padne na dno, ako padne na dno serpe bit ce malo teze oprati serpu, jer ce se pura zaljepiti za dno. Ja i moja djecica obozavamo puru i cesto je pravim, moja djeca ne znaju sta je cereal-Corn flakes. To je sve preradjivano, plus na kutijma pise da su na pakovalju korisitili BPA da bi odrzali svjezinu produkta. Evo gdije se sve korisiti BPA http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/major-producers-to-ditch-bpa-from-packaging-2121837.html . Ja mojoj djeci kuvam ovu puru cesto za dorucak. Takodjer im napravim kruv sa mljekom i to dodam neku od kombinacija: banane, borovnice, jabuke, flex seed, izrendam bademe, ljesnike. I to je super dorucak.
Bela nadam se da ces ovo napraviti, zvuci dugo 1 sat ali sa dobrom organizacijom taj sat se i ne osjeti.

Pozdrav

bela - 30. jul. 2011.
E jeste bas na tu puru mislim sto se kuva dugo oko sat - na tu mislim! Jel mozes makar okvirno da mi kazes koliko vode a koliko brasna....da ne stavim 2 litra vode i sve uprskam...Mislim ako ti nije tesko kad sledeci put pravis da obratis paznju...Eh da "kruv" :) Mi smo ovo jeli sa kiselim mlijekom:)

kriska - 30. jul. 2011.
Trlja, hvala puno za detaljan recept. I moji stari su tako spremali kacamak, ali ja se nisam nikad usudila da probam tu metodu, nekako mi je sigurnije kad umesam brasno.

Kacamak je takodje izuzetno ukusan kad se vruc izruci na tacnu, preko kriski tvrdog sira.
Kad se taj sir ispod vruceg kacamka opusti, bude kao baren. Mnogo dobro!

trlja - 2. avg. 2011.
Bela: Nije me tesko, iduci put cu da izmjerim.

Kriska: zuto brasno mi je ljepse kad pravim ovako da se kuva 1 sat, dok brasno od bijelog kukuruza mi je puno ljepse kad se sprama kao ovaj tvoj recept samo ja malo duze mjesam/kuvam. Inace obozavam kacamak/puru, proju sve od kukuruznog brasna. Hvala i tebi na receptu.

trlja - 2. avg. 2011.
Kriska, jos nesto da te pitam, ovo brasno u ovom receptu jeli to ono sitinije ili krupnije mljeveno brasno?
Ja uvijek korisitim kurpnije mljveno zuto ili bijelo kukuruzovo brasno.

kriska - 18. avg. 2011.
To je krupnije mleveno, žuto kukuruzno brašno. Moja majka, recimo, kristi samo belo kukuruzno brašno, a ja više volim ovo žuto.

kriska - 18. avg. 2011.
htela sam reći koristi, greška u kucanju




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…