Pica snova

Datum objavljivanja: 24. dec. 2010. | Kategorija: Hleb i pecivo | Kuhinja: Italijanska


Misa Veličković Vranje (posetilac)

Uvećaj

Težina pripreme

easy

Lako

Ukupno vreme

45 minuta

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Recept je fenomenalan ako se budete pridržavali uputstva. Pečurke treba da budu isključivo sveže (šampinjoni), a suhomesnati sastojci vrlo tanko nasečeni. Kvasac isključivo svež i, tačno ste procitali, 60 g. Kečap isključivo polimarkov jer je najbolji. Brašno tip 400 meko.


Sastojci

Testo:
660 gbrašna
60 gsvežeg kvasca
60 mlmaslinovog ulja (ili zejtina)
270 mlkisele voda (Vranjska bi-voda)
1/2 kašikesoli
1/2pola kašike šećera
Fil:
200 gkečapa
100 mlbelog vina
1 kašičicaorigana
350 gtanko narezane šunke
600 gkačkavalja u komadu (iriški)
500 gsvežih šampinjona
150 gtanko narezane pečenice
150 gtanko narezane čajne ili kulena (zlatiborac)
100 gmaslina

Priprema

1

Testo

2

U vanglu za mešenje staviti brašno, kvasac, zejtin, (so sa strane), šećer i kiselu vodu. Promešati varjačom dok se masa ne sjedini, a za tim istresti na radnu površinu i mesiti 10 min dok ne postane glatko uz malo dodavanje brašna. Testo stoji samo onoliko koliko je potrebno da spremite namirnice. Testo se deli na 5 loptica i svaka se razvlači na brašno. tepsija broj 28. Najbolje je peći u pekaču, ali može i u prethodno zagerjanoj rerni na 260°C.

3

Fil

4

200 g kečapa promešati sa 100 g belog vina i kašičicom origana.

5

Redosled

6

Na testo naneti 4 pune kašike kečapa pa narendati kačkavalj, šunku, pečenicu, kulen, masline i narendati pečurke, ali na deo gde se seku tanko (kao čips). Odozgo narendati još malo kačkavalja. Peći u pekaču 15 min, a u rerni zagrejanoj na 260°C ne više od 25 min s tim što prvo pečete 15 min na najnižoj rešetci i 10 min na najvišoj rešetci.

7

Prijatno!


Članovi kojima se dopada recept

  • jellen

Komentari

oracle - 29. jun. 2009.
staviti kecap je heresija i zaista ne bi trebalo da se nalazi u receptu za pizzu

zanima me kako se i taj kecap ne razvodni sa 100ml belog vina makar sto je gust jer svasta ima u kecapu (amidon i sl) ?

Ja koristim uvek neki fini paradajz saft za pizzu i probacu da stavim malo vina to mi deluje interesantno

TO3A_11 - 29. jun. 2009.
Pa zašto kecap u sred sezone paradaiza... kada pravim picu, gledam

uvek da bude sa svezim paradaizom, koji crni kecap...?!

Krampus - 29. jun. 2009.
Kecap? Kakva blamaza....

MerlinBasMonro - 29. jun. 2009.
Kečap pomešan sa vinom je samo laki PREMAZ preko kore, nema funkciju fila, već uvezuje koru sa ostalim sastojcima. Takvih pizza ima ima gde 'oćeš u EU, samo što mnogi kečap ili paradajz pire razređuju - vodom.

A kad je reč o sezoni paradajza, šta reći? Italijani ne stavljaju „iriški kačkavalj” na pizzu kao srpski ugostitelji:))) Da ne govorim o blamaži kad se čudimo odakle uopšte kečap u ovoj priči, da mesto njega tutnemo soja sos pošto imamo tolike Kineze;)

orhideja-at - 29. jun. 2009.
Sto je kecap blamaza ?

Ja uvek testo premazujem kecapom ako imam paradajz pire onda njime i nikad ne stavljam friski tj. sezonski paradajz. Znaci stvar ukusa.

Kupljene pice se takođe premazuju pireom od paradajza (kupljeno-konzervisano) ili kecapom i šta im fali ?

Druga je stvar ako neko voli nešto na svoju ruku pa se drzi uvek toga.

Sipuga - 29. jun. 2009.
Kakve pokondirene tikve ovi koji ostavljaju komentare tipa „blam je i svetogrdje stavljati kecap na picu”...

Stvarno blam... ali ne za coveka koji je ostavio recept...

oracle - 30. jun. 2009.
To sto neki ovde kad su prvi put videli i probali pizzu zakljucili su da ono crveno e to je Kecap to je jedna stvar..

Najvece neznalice koje oko recepta uce iz reklama recimo znaju stavljati i sluziti kecap na testeninu i to je kao talijansko jelo, spagete sa kecapom ?? :)) secam se jedne prijateljice iz londona , indijka svojoj deci je davala skuvane spagete i bocu kecapa i kaže meni: „jao ne razumem ljude koji vole te talijanske spagete pa to jelo je nikakvo” a ja nisam se usudila da joj kažem da niko normalan ne jede spagete sa kecapom i da je zaista - gadno.

Druga stvar je praviti dobru pizzu bez te glupe izmišljotine kecap dakle po nekom talijanskom receptu .

Kecap nikako ne ide na pizzu jer je industrijska preradjevina puna raznih dodataka kao secer,koagulanti tipa amidon,Na-benzoat, K-sorbat, ekstrati raznih stvari sve to vise puta iskuvano da bi dalo jednu kompaktnu smesu.

Znaci, stavlja se neki paradajz saft, ako je kupljen onda neka flasa cistog paradajz safta ili malo zacinjenog (sa basilic zacinom) kojeg mozete obogatiti još necim po zelji ili u njemu staviti sitno seckan komad paradajza (ne vise jer pusta vodu).

Oni domaći saftovi idu odlično u njima može se staviti malo koncetrata paradajza iz tube ili ako pravite svez to iako je jako jednostavno treba malo bar posla i nadgledanja..

maslacakk - 30. jun. 2009.
Oracle, u pravu si. Sok od paradajz je sok od paradajza a ne kečap.

npr:kečap je zabranjen ljudima koji imaju holesterol ili masnu jetru...zbog tih dodataka.A sam sos paradjz mogu jesti.

Sos paradajz sa bosiljkom je meni idealan premaz za picu.

sipuga - 30. jun. 2009.
Ma sramota bre. S obzirom na to da sam se bas time bavio, znam pouzdano da je do pre par godina kod nas „to crveno na pici” i jeste bio kecap. U nekih dobrih 95% slučajeva. Ja kad sam pravio pizzu sa svezim paradajzom svi su me pitali „a to može i tako?” Zato i kažem da ste yebane pokondirene tikve. Juče ste saznali nešto na tvu-u a danas tu prosipate pamet... A pre nego sto ste stigli iz vasih sela niste čuli ni za kecap, ni za origano...

Pa šta ako covek voli kecap? Ko te tuce po usima da ga i ti stavis? Ako ti se ne svidja, zaobidji, a nemoj se blamirati svojim novostecenim „znanjem”...

oracle - 1. jul. 2009.
maslacak hvala, razumemo se... :)

dragi sipuga, obrati paznju na tvoj komentar i vidi onaj deo -KOD NAS-

eto, to će ti objasniti celu konfuziju u kojoj si upao

Inače, vidis sticajem okolnosti ima nas , puno nas koji su sticajem kolnosti odrasli ili živeli po francuskoj,italiji,engleskoj i tako dalje pa znaju i drugu stranu medalje.

To sto ima kod nas pizerija u kojima stavljaju kecap na pizzu, sto jadne raviole guraju u teskom besamel sosu i slično , sto stavljaju premasni sir, sto spagete prekuvaju a nekad služe i slepljene, to ne znači da je to dobro da tako treba ili da je ukusno i ima neki kvalitet. A i u najprostijim jednostavnim jelima treba se postovati > kvalitet.

Nema ničeg lošeg ukazati nekome da recept mu je dobar ali da ta i ta namerinica zaista ne bi se trebala koristiti.

Jer ono sto je interesantno u vezi pizze je da ti možeš staviti vrhunske morske plodove, vrhunsku prsut ali ono sto ostaje NAJVAZNIJE za pizzu je testo+tomato sos . Kad je testo+sos odličan onda sve sto je na pizzi valorizira se a kad jedna od te dve stvari ne valjaju onda možeš ti staviti šta hoćeš biće pizza bljak.

Iva83 - 1. jul. 2009.
Sve je stvar ukusa...

Sipuga - 1. jul. 2009.
Oracle.

Pa ako nisi uspela da ukapiras covek koji je postavio recept živi u Srbiji - mada se da naslutiti iz sastojaka, a pogotovo iz toga sto je napisao Vranje - ali to valjda prevazilazi tvoje sposobnosti...

Jel ja pricam kineski pa ne kapiraš ili? Alo, srećo, ja sam se time bavio, znam mnogo bolje od tebe, veruj mi, šta je važno i kako da napravim krajnje prosto jelo kao sto je pizza...

Samo sam pokusao da objasnim vama koji ste se pravo iz opanaka nasli u Parizu... a uostalom, to je i pokazatelj te seljane... Istripovani da je pizza neko wow super kompilkovano i ekskluzivno jelo (nije bilo kod vas u selu), pa sve mora da bude po ps-u... ...es pizzu, svaka budala misli da zna kako se sprema...

Jel ja sad treba da se pravim pametan, kenjam o tome kako su sampinjoni najgore pecurke, i zašto, zaboga to stavljas, kad imaš toliko boljih i ukusnijih...? Recimo. To nisi primetila djevojko sa zelenih livada? Za tvoju informaciju, italijanska kuhinja je generalno kuhinja za amatere... Svaki ozbiljni kuvar prevrce ocime kad mu traže pastu... I nemoj da se prosipas vise molim te...

Ma s kim ja pricam uopste...

Ostavi coveka na miru, njegov recept je mnogo bolji nego sto si ti (i tebi slični) iskenjali posle.

Pravi se pametna na nekom drugom mestu, molim te.

oracle - 2. jul. 2009.
Gospodine Sipuga , vasa visosti iz velegrada treba zaista da te je stid sto si ovako prosta pokondirena tikva i sto glavom srljas kroz zid.

Još kao obrazlozenje koristis „zar ne vidis da je covek iz srbije” .

E pa da da vidim i bas zbog toga i nisam recimo komentirala kackavalj koji stavlja (a trebalo bi mozzarela ili neki sličan sir koji je manje mastan od kackavalja) , međutim to ne komentarisem!

i velika je razlika ako ti na pizzi stavljas neki prsut i slično domaće proizvodnje a ne tamo neku pancettu i sl. i stavljas kao zamenu za paradajz sos - jedan smrdljvi slatki industrijski KECAP !

do danasnjeg dana kako znamo,

paradajz sos možemo da pravimo jer imamo paradajz kao namirnicu

Ako ovo nisi ukapirao i ne možeš da shvatis Sipuga ti si jedan običan nikakav kuvar ko nema veze od internacionalne kuhinje nit ju razume nit razume gastronomiju uopste ili ima respekta prema njoj.

Kad još kažeš da svaki kuvar okrene ocima kad mu potrazis testeninu, šta da ti kaže ovome? Pokrij se sakrij se negde sramota si za okolinu jer nemas postovanja prema namirnicama.

Za tvoju informaciju, jedna od najprodavanijih pizza u italiji , franuskoj ostaje Margarita dakle samo testo i paradajz sos jer sama ta osnova je mali jednostavni delikates a ti kao vrhunski strucnjak iz Srbije za pizzu ocekujem da odes i prodajes njima testo premazano KECAPOM jer si sve skontao oko pizze a oni nemaju veze , sve selendra isto kao i ja!

maslacakk - 2. jul. 2009.
Kuvare zašto napadas i mislis da se neko folira??? :-)

Pa običan sos je mnooogo prostiji,jeftiniji od slavnog nezdravog kecapaa!!!

Niko ovdje ne pametuje niti je pokondiren. Zašto je neko pokondiren ako jede jeftiniju i zdraviju stvar???

Eto ja ne živim u Parizu a ne pada mi na pamet da posipam kečap kad mi ga donesu.

Zašto???

Koliko znam, danasnji kecapi su puni Exxx aditiva, koji se smatraju stetnim po zdravlje (neki su navodno i kancerogeni).A ne zato što sam pokondirena Parizanka.

Pozdrav iz Republike Srpske.

sipuga - 3. jul. 2009.
Oracle, ti si, zlato drago, pre svega nepismena. A još i besna. A druga stvar je sto apsolutno ništa ne kapiraš. Nemam vise komentara na tvoje bljuvotine. Goodbye.

Samo još da odgovorim maslacku (kakav fini nick).

Moja reakcija je uslovljena jedino nacinom na koji su cobani komentarisali coveka koji je zeleo da podeli svoj recept.

Ako pogledas komentare gore, videces.

Citiram: :

„staviti kecap je heresija ”

„koji crni kecap”

„Kecap? Kakva blamaza..”

„Najvece neznalice koje oko recepta uce iz reklama recimo znaju stavljati i sluziti kecap na testeninu ”...

„smrdljivi (??) kecap)”

Etc.

Zato sam tako reagovao i samo zato. I tu je to foliranje a ne u koriscenju ovoga ili onoga. A ne zato što ja volim taj isti nesrecni kecap ili ga upotrebljavam...razumes, nadam se. Pozdrav i tebi.

sipuga - 3. jul. 2009.
Popljuvali coveka samo zato što su smradovi bezobrazni (iskompleksirani). Da su stvarno želeli da mu ukazu na nešto, ne bi na taj način reagovali.

A ja - nevezano za temu - ne volim hijene koje napadaju nekoga da bi prikrile praziluk koji im viri iz dupeta.

Mogao bih ja sa mnogo vise znanja da pljujem otprilike svaki drugi recept ovde... ali zašto to da radim? Cenim nečiji trud, pa iako je amaterski...

Stvarno se nadam da sam bio dovoljno razumljiv, Maslacak :)

Zar_Ptica - 4. jul. 2009.
``Italijani ne stavljaju „iriški kačkavalj” na pizzu kao srpski ugostitelji``

ahahaha,e ovo me nasmeja. Secam se neke katastrofe sto sam videla u pekari.

Pizza

Precnika oko 20 cm, testo debelo, neka hlebusina ne lici ni na šta. Odozgo malo kecapa , ogromni debeli kolut salame i pazi sad> sitni svapski sir...

U odnosu na to, sve je dobro :)

maslacakk - 4. jul. 2009.
sipura...šta znaci tvoj nik? :-)

Razumjela sam, ne volis vrijedjanje, pa uzvratis paljbu :-)

Dobro.

Moja prijateljica ima piceriju i odavno premazuje picu samo sosom od paradajza ali joj na stolovima stoji kecap.Pa, ko voli nek izvoli.Pozz ;-)

oracle - 8. jul. 2009.
Stignem ja na drugi kontinent i odoh kod bake koja inače izvrsna kuvarica sa priznanjima i sl. i ona sva radosna ima par unucica da im sprema jelo i kaže ona nama , pravicu vam pizzu.

I mi pomagali nešto i kad ja ono gledam ona rasteze testo , testo minimum 5-6cm (pre pecenja) ! i mi kao , bako ne tako molimo te, de napravi tanje.. ona ne i ne , zatim dala je da se stavlja na pizzu samo neki sastojci , onako sve bezveze .. kad izvadis iz rerne mislis stvarno pizza no dobro.

E sad, ja bih trebala da stavim taj recept ovde i da ako neko nešto kaže kao „jao pa na šta lici to 10cm vazdusasto testo za ovo u italiji salju na robiju” , treba da neko peti uzme da pljuje po toj osobi jer vidi molim te dala je neko MišljENJE u vezi recepta.

razlog zbog koga postoji opcija Komentar , je upravo to.. da neko kaže mišljenje iz svog ugla, iskustva, dozivljaja ,znanja.. A to što ja mislim da kecap ne ide nikako to se mene tiče autor ovog recepta može da uvek kaže „vi kako hocete , ja obozavam ovu kombinaciju” .

Zatim, uvek će biti i entuzijasticnih komentara tako da ovoj je Diskusija i to je poenta što se nalazimo ovde.

Neki jako kultivirani ljudi kao ovaj to ne mogu da shvate oni misle da je sve vredjanje vide djavola svuda i u svačemu. Tip se tako uzjogunio da za njega i ono moje „smrdljivi slatki kecap” vidi kao veliko vredanje i dokaz nekulture(!..??) o boze..

Trebamo dakle mi jadni i da se otkazemo našeg onog prirodnog duha koji je sklon igri rečima, opaskama, zezancii i to na jednom tako ravnopravnom polju kao sto je internet i budemo kao lobotomirana priglupa skupina koja ne sme da kaže ništa sto je van tih par procenta slobode, dakle ako hoćeš reci KEcap na pizzu -NE, onda moras jezik za zube, ima da sutis, možeš napisati koju pohvalu i to je sve.

Blago nama.... :):))

ecolid19 - 18. nov. 2009.
ITALIJANSKA PIZZA SE PRAVI SA SUGOM OD PARADAJZA.

Sugo od pardajza je kad se svezi paradajz blago obari, skine ljuska, prepolovi, izvade se semanke i vodenasti deo a meso se isece na kocikice 1cm.

Na maslinovom ulju se proprzi luk 1 minut i dodaju kockice paradajza, kuva dok se zgusne, posoli, pobiberi, doda seckani beli luk, origano (može i bosiljak) i ohladi.

Ovo se može koristit za pizzu ali i za rezance, uz razne dodatke. Ima da se kupi recimo od Barile.

Ta masa paradajza se stavlja na vrlo tanak sloj kiselog testa.

Sir obavezno SVEZA MOZZORELA, to je grudva sira u slojevima velicine tenis lopte i uvek je u surutki, pakuje se u kesice ili kutijice. Sir se sece takođe na kockice velicine 1cm i time se na kraju pospe pizza. Na sveze ispecenoj pizzi sir se tegli kao zvaka.

Sve ostalo su PLAGIJATI PIZZE a ima ih bezbroj.

Mr_Zeleni - 23. feb. 2010.
Svaka chast care,neka si im svima rekao kako se pravi PRAVA pizza.

I da nisi ukratko objasnio kako se pojedine stvari (sugo) prave, nishta im nebi bilo jasno. A takav mozzarela sir njih 90% nikad u zivotu nije ni vidjelo.




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…