Pita sa šljivama 1

Datum objavljivanja: 20. jan. 2011. | Kategorija: Hleb i pecivo | Kuhinja: Srpska


kopiR

Uvećaj

Težina pripreme

easy

Lako

Ukupno vreme

Sastojci

Za koru:
250 gbrašna
1jaje
2 kašikemaslinovog ulja
1 kašikasirće
so (na vrh noža)
9 kašikahladne vode (pune)
Fil:
1 kgšljiva
100 gmlevenih badema
100 gsuvog grožđa
2 kašikegriza
2 kašikešećera
2 kašikeruma
cimet (na vrh noža)
Ostali materijal:
ulje
žumance
belance

Priprema

1

Prosejanom brašnu dodati so, umućeno jaje, ulje, sirće, vodu i 15 min. mesiti testo. Podeliti testo na onoliko delova koliko se kora želi, svaki deo premesiti, staviti na dasku posutu brašnom, premazati s malo ulja i ostaviti na sobnoj temperaturi 20 min. da stoji. Svaki deo razviti u tanku koru željene veličine i ostaviti sa strane. Dve kore, jednu preko druge naređati (između premazati sa malo ulja i posuti sa jednom kašikom mešavine šećera, oraha i cimeta) i preći oklagijom. Sa ostalim korama uraditi na isti način i ostaviti sa strane.

2

Sastavljene 2 kore u jednu, oblikovati u pravougaonik i premazati belancem. Preko belanca rasporediti mešavinu šećera, cimeta i badema, a preko rasporediti suvo grožđe prethodno potopljeno u rum i pomešano sa grizom. Ostaviti na razvučenim korama, za 5-6 cm prazan prostro tj. testo, zatim u širini od 5-6 sm naneti pripremljenepečene i ohlađene šljive. Preko šljiva posuti mešavinu šećera, badema i cimeta i uviti koru. Koru preneti u pleh postavljen papirom za pečenje, premazati umućenim žumancem (pomešanim sa 3-4 kapi mlake vode), izbosti na nekoliko mesta viljuškom i staviti da se peče.

3

Peći na 200°C 10 minuta, premazati sokom (koji se dobio prilikom pečenja šljiva), smanjiti temperaturu na 180°C stepeni i nastaviti sa pečenjem još 15-20 min. u zavisnosti od šporeta. Pečenu pitu izvaditi iz rerne, poprskati sa malo soka, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se malo prohladi. Pitu posuti šećerom u prahu i služiti.

4

P. S. Šljive oprati, izvaditi košpice i u udubljenja napuniti mešavinu šećera i cimeta. Šljive peći na 250°C stepeni 10 min, ostaviti da se ohlade i onda ređati na koru.


Članovi kojima se dopada recept

  • smilja
  • bakica
  • mirac

Komentari

Nema objavljenih komentara.



Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…