Pogačice za roštilj

Datum objavljivanja: 20. jan. 2011. | Kategorija: Hleb i pecivo | Kuhinja: Srpska


kopiR

Uvećaj
Posno

Težina pripreme

easy

Lako

Ukupno vreme

Uvod

Pogačice za roštilj ja zamesim kao hleb samo što ih onda oklagijom još razvaljam. Evo ovako :


Sastojci

1 kgbrašna
500 mlmlake vode
14 gsuvog kvasca (2x7)
1 puna kašičicasoli
brašno za posipavanje

Priprema

1

U jednu vanglicu staviti brašno (oko 900 g) rukom napraviti malo udubljenje, sipati kvasac, so i mlaku vodu. Mikserom za testo mutiti dok ne počne da se odvaja od vanglice. Isključiti mikser i nastaviti još 10 min. rukom mesenje. Onim brašnom što je ostalo (100 g) kvasiti ruke i posipati dasku na kojoj se mesi. Oblikovati kuglu i staviti je u manju vanglicu ili poseban sud za testo.

2

Na ruku naneti malo ulja i površinu testa premazati, pa ako je obična vanglica pokriti čistom krpom, a ako je specijalan sud poklopiti odgovarajućim poklopcem.

3

U veću vanglicu naliti vruću, ali ne vrelu vodu i spustiti u nju vanglicu s testom. Ostaviti da testo naraste. Ako je pokriveno krpom paziti da se ne zalepi. Ako je odgovarajućim poklopcem on će sam da se otvori i signalizira da je testo naraslo. Posuti dasku s malo brašna, testo izvaditi iz vanglice, premesiti ga i ponovo vratiti. Vodu u onoj većoj vanglici promeniti tj. nasuti vruću i ponovo ostaviti da testo naraste.

4

Izvaditi ga na dasku za mesenje posutu brašnom, oblikovati ga u obliku valjka i podeliti na 10 delova. Svaki deo premesiti i ostaviti na površinu posutu brašnom. Kada smo sve delove premesili, oblikovali u kuglu, uzmemo onaj prvi deo – kuglu i oklagijom razvijemo kao koru debljine prsta, a prečnika oko 20 cm. Svaku izvaljanu koru – pogačicu izbodemo viljuškom na par mesta. Kada smo to uradili krenemo sa pečenjem na roštilj ili ringlu, a ko ima šporet na drva još bolje na ploču. Uzimamo prvo onu prvu pogačicu pošto je ona malo narasla dok smo ove druge razvijali. Za prvom druga i tako redom do zadnje. Ako ih odmah ne jedemo, ređati ih u čist stoljnjak i dobro zamotati do služenja.

5

Ove pogačice su predivne. Kada se stave na roštilj ili šporet, prvo se naduju pri pečenju, a kada ih jedemo prosto se testo odvaja.


Članovi kojima se dopada recept

  • AleksandraSask
  • Jelena76
  • jelena81
  • bakica
  • Kaya

Komentari

Nema objavljenih komentara.



Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…