Ruski medovik sa kondenzovanim mlekom

Datum objavljivanja: 13. sep. 2011. | Kategorija: Deserti | Kuhinja: Ruska


Mici55

Uvećaj

Težina pripreme

moderate

Srednje teško

Vreme pripreme

3 sata

Ukupno vreme

6 sati

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Ovo je kolač ciji se ukus ne zaboravlja. Kondenzovano mleko sa šećerom jednostavno budi sva cula! Ako ga samo jednom probate, verujte, uvek će te se vraćati bas njemu. Kod nas je postao omiljen. Jeste da uzme malo više vremena ali se trud isplati. Izadje ga bas dosta a može se zamrznuti tako da uvek imate kolač za iznenadne goste. Ovo je jedini kolač koji moj unuk voli i pozeleo ga je za rodjendan. Ujedno je hteo i tortu "Ne ljuti se covece". Kako fondan smesa bas i ne odgovara ovom kolaču, dosla sam na ideju da jedan list oblande obložim fondan masom i poredjam sve sto ide na to. Kasnije sam samo skinula oblandu i sekla kolač kao i svaki drugi a unuk je dobio i medovik i ne ljuti se covece.


Sastojci

Korice:
2jajeta
2 kašikemeda
1 kašičicasode bikarbone
čašašećera (2 dl)
125 gputera
3-4 čašebrašna
Fil:
2 konzervekondenzovanog mleka
300 gputera
mleveni orasi

Priprema

1

2 konzerve kondenzovanog mleka staviti u dublji sud i kuvati oko 3 sata. Paziti da voda ne uvri. Po potrebi dodavati vode i paziti da konzerve celo vreme budu potopljene.

2

Posle tri sata izvaditi konzerve (pazite ruke) i ostaviti da se potpuno ohlade. NI Slučajno ne otvarati vruće konzerve, jer može doci do eksplozije!

3

Na pari skuvati jaja, šećer i puter. Kada se masa udvostruči, dodati sodu bikarbonu i kuvati još par min.

4

Skloniti sa vatre i dodati 3 čaše brašna. Pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.

5

Sada dolazi najteži deo posla. Testu će biti potebno još brašna, ali pazite da ne stavite previše, jer će testo biti jako tvrdo i neće te ga moci tanko rasklagijati. Znači, dodavati malo po malo brašna, najviše još jednu čašu. Testo mora biti meko ali ne lepljivo.

6

Testo podeliti na 7-8 loptica u zavisnosti kolike korice hoćete. U originalu je torta okrugla ali sam je ja pravila četvrtastu 27x27 cm i jednu ipo meru.

7

Na radnu površinu staviti pek papir i na njega jednu lopticu testa. Prekriti drugim pek papirom i rasklagijati sto tanje. Ako želite okrugle kore, stavite tanjir na testo i opkrojite. Ostatke testa (ono što ste opkrojili) ostaviti sa strane za kasnije.

8

Na isti način postupiti sa ostalim lopticama. Najbolje je da svaku lopticu testa rasklagijate i opkrojite pre nego sto počnete da ih pečete, jer pečenje ide jako brzo i vrlo lako može da se dogodi da vam korice pregore.

9

Po originalnom receptu kore treba peći 10-12 min. sto ja mislim da je previše. U mom šporetu bi se ugljenisale. Ja sam ih pekla 3 min. na 160°C. Pripremite jednu veću najlon kesu i svaku koru čim izvadite iz šporeta, stavljajte u kesu sa sve pek papirom. Tako će korice da omekšaju.

10

Na kraju skupite okrajke i razvite još jednu koru (oblik nije bitan). Tu koru pecite 4-5 min. Ona treba da je nešto rumenija i tvrdja od prethodnih. Kada se ohladi, samleti je i pomešati sa mlevenim orasima. Koristiti za posipanje torte odozgo i sa strana.

11

Ohladjene konzerve otvoriti i pred vama će se pojaviti predivna karamela.

12

300 g putera penasto umutiti, dodavati kašiku po kašiku karamele i nastaviti mućenje dok se ne dobije lepa ujednačena masa.

13

Svaku koricu fiilovati karamel filom. Na kraju premazati odozgo i sa strana i posuti mešavinom oraha i one jedne korice. Ostaviti da se torta/kolač stegne i opusti. Tortu obavezno praviti par dana ranije. Što duže stoji, sve je bolja.


Članovi kojima se dopada recept

  • Jelena76
  • minami
  • bezimena
  • DZEKSON
  • Pavlova
  • tankosava
  • kriska
  • Dixie
  • Miss-J
  • goga1505
  • opera

Komentari

opera - 12. sep. 2011.
Mici, kolac je fenomenalan. Pre jedno godinu dana Badrubuldura je ostavila veoma slican recept, koji se razlikuje samo u filu: 1,5 l milerama sa 30 % masnoce i casa od 200 gr secera.
Ja sam pravila obe varijante, s tim sto mi je fil od milerama (doduse stavim onaj nemasni, od 10 %) laksi.
Ali, kao sto rekoh, najtoplije ga preporucujem!

Mici55 - 12. sep. 2011.
Znam Opera,i ja sam se prikljucila vama na Col.Probala sam i Badrubuldurin recept i zaista je fenomenalan!!!!Nekada pravim sa pavlakom a po nekada i ovako,jer ga klinci obozavaju.

Pomoravka - 12. sep. 2011.
Od kada se ja rešavam da napravim ovu tortu, ali ove korice mi zadaju brigu. Verovatno će i ona doći na red jednog dana.Divno si je napravila a unuku neka je srećan rođendan!!!

goga1505 - 12. sep. 2011.
Mici, koliko je jedna konzerva mlijeka? Pozdrav :)

kriska - 13. sep. 2011.
Ovo je fantasticno! Svaka cast Mico!

MAJCE - 13. sep. 2011.
Sjajan kolac!!!Prelepo izgleda:))

MAJCE - 13. sep. 2011.
Sjajan kolac!!!Prelepo izgleda:))

DZEKSON - 13. sep. 2011.
Ti si genije!!!

Mici55 - 13. sep. 2011.
Hvala vam cure!!Pomoravka,nemoj da te plase korice!!!Uopste nije tesko,samo nemoj stavljati vise brasnna,jer ce onda biti pretvrde.Takodje se ne smeju prepeci,3-4 min. je dovoljno.Uzme malo vise vremena ali nista duze nego kada mesimo npr.kroasane.Mi smo se opasno navukli na ovaj kolac!izadje ga bas dosta pa se moze iseci na stanglice ili kockice i drzati u zamrzivacu.Po potrebi izvaditi i za pola sata su kao svezi.Meni su sto duze stoje sve bolji.

Gogo,konzerve su od 400 ml(396ml).

Grlobolja - 13. sep. 2011.
Bas sam danas spremala spajz i pronasla jednu `banku` mleka. probacu sa manjom kolicinom, mozda uspem :)
Inace, ja sa tim mlekom lepim oblande. Fantasticne su...

Mici55 - 13. sep. 2011.
Grlobolja,probaj sa pola mere i naravno da ces uspeti!ja sam pravila od jedne ipo mere ovaj pup,jer mi je trebala cetvrtasta torta.

goga1505 - 14. sep. 2011.
Hvala Mici na odgovoru. Imam konzervu od 410 g. To je to. Kad se psihički spremim, bacam se na pokušaj pa se javim s rezultatima. Bilo kakvim. :)

tinicakatarinica - 16. sep. 2011.
jel mi neko moze objasniti koje je to mleko i ako neko zna koje je to mleko u americi

Mici55 - 16. sep. 2011.
Tinicakatarinica,mleko se prodaje u konzervama a proizvodjac je Nestle.Nemam trenutno ni jednu konzervu da slika, pa da ti pokazem ali ako ukucas na google kondenzovano mleko,izace ti slika.

Mici55 - 16. sep. 2011.
Sorry,ukucaj Dulce de leche i izacice ti slika.

NimoFish - 27. okt. 2011.
@ tinicakatarinica
Ja zivim u Torontu i moze se naci u svakoj radnji a pogotovo Wall-Mart zove se "condensed milk" kupuje se na male konzerve obico oko 370ml, stoji obicno u "baking isle" gde su filovi za one njihove pite. Ovde je tako probajte pogledati mozda cete pronaci.




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…