Diplomat torta

Datum objavljivanja: 16. maj. 2011. | Kategorija: Deserti | Kuhinja: Srpska


Pomoravka

Uvećaj

Težina pripreme

moderate

Srednje teško

Vreme pripreme

2 sata

Ukupno vreme

2 sata

Uvod

Nikada nisam pravila tortu sa lisnatim testom i patišpanjom, i zato me je ovaj recept privukao da isprobam. krema je fantastična a cela torta se lako napravi.


Sastojci

Sastojci za patišpanj:
4jaja
4 kašikebrašna
4 kašikešećera (koristila sam šećer koji mi stoji u tegli sa šipkama vanile)
Sastojci za kremu:
4 dlmleka
2,5 dlslatke pavlake
100 gšećera
1 kašikavanilla paste ili esencija vanile
4žumanceta
30 gbrašna
Za kore od lisnatog testa:
2X250 g lisnatog testa
20 gšećera u prahu
Za ukrasiti tortu:
1 kašikasuvog izmvrljenog keksa (koristila sam Plazmu)
100 gpečenog, oljuštenog badema i sitno iseckanog
Za premazati patišpanj:
2-3 kašikeamareto liker (ja nevolim amareto liker pa sam premazala tortu sa 3 kašike zagrejanog džema od kajsija)

Priprema

1

Prvo napraviti patišpanj.

2

Odvojiti belanca od žumanca, pa prvo umutiti belanca u šne i ostaviti na stranu.

3

Umutiti žumanca, polako dodavajući kašiku po kašiku šećera i mutiti dok ne dobijete svetlu boju žumanaca, dodavati kašiku po kašiku brašna. Dodavati belanca, po malo, i spatulom nežno ih umešati.

4

Ispeći u kalup veličine 26 cm, tako što ćete postaviti papir za pečenje i podmazati papir i stranice kalupa. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185°C oko 15 min. ili dok vam gornja kora blago ne porumeni.

5

Ostaviti da se hladi.

6

Dok se patišpanj hladi, iz razvučenih kora lisnatog testa iseći dva diska prečnika 26 cm, postaviti ih na dva papira za pečenje, posuti svaki sa 10 g prah šećera, izbosti ih viljuškom, peći svaki posebno u prethodno zagrejanoj rerni, na 200°C oko 20 do 25 min. ili dok vam blago ne porumeni. Ostaviti ih da se ohlade.

7

Bademe ispeći, ostaviti da se malo ohlade, pa ih sitno iseckati i kada se potpuno ohlade, pomešati ih sa izmrvljenim keksom i ostaviti na stranu.

8

U šerpicu staviti mleko i pustiti da se polako zagreva.

9

Žumanca staviti u posudu, dodati kristal šećer i umutiti ih sa žicom za mućenje, dok ne promene boju, dodati brašno i vanilu, sjediniti i ui tu smesu sipati toplo mleko.

10

Svu tu smesu sipati u drugu šerpicu, vratiti na ringlu, i kuvati, stalno mešajući žicom za mućenje, dok ne dobijete gustu smesu, kao za puding.

11

Skloniti sa ringle, sipati u veću činiju i ostaviti da se ohladi, povremeno promešati, da se ne uhvati korica na kremi.

12

Kada je krema ohlađena, dobro rashlađenu slatku pavlaku umutiti u šlag, pa je dodavati po malo u ohlađenu kremu i umešati je spatulom u kremu.

13

Gornju stranu patišpanja premazati, kuhinjskom četkicom, sa džemom od kajsija ili amareto likerom.

14

Jednu koru lisnatog testa staviti na dasku za sečenje, premazati sa pola kreme, pa staviti patišpanj, premazanom stranom sa likerom okrenutom prema kremi, sada premazati kuhinjskom četkicom i drugu stranu patišpanja, pa sipati ostatak kreme na premazanu stranu patišpanja i završiti sa korom od lisnatog testa. sa malo kreme, premazati tortu svuda okolo.

15

Sa širim nožem, naneti svuda okolo iseckane bademe pomešane sa keksom, ukrasiti i ivice torte sa bademom, sredinu, blago posuti sa prah šećerom.

16

Pažljivo preneti tortu na tacnu i dobro je ohladiti pre služenja.

17

Recept je is S&P.

18

Ja sam moju tortu pravila u četvrtastom kalupu 20 cm X 20 cm.

19

Originalni recept je sa kupljenim patišpanjom, vi možete napraviti patišpanj po vašoj želji i ukusu.

20

Prijatno!!!!!


Članovi kojima se dopada recept

  • sandej
  • Dixie
  • abetarja
  • paukovaca
  • Sangria
  • Torbica
  • goga1505
  • bakica
  • sarajevo59
  • antologia
  • appassionata

Komentari

sladjana - 15. maj. 2011.
Mislim da je torta super jer sam jela slicne kolace od lisnatog testa filovane vanila kremom i to se topilo u ustima. Kazi mi samo da li lisnato testo treba bas tanko da se razvuce ili kako?? Ajd kad imas vremena odgovori, pa cu uskoro da je probam.Hvala...

Pomoravka - 15. maj. 2011.
Sladjana, ne znam gde si, ovde u Torontu već ima gotovo testo, koje je razvučeno baš onako kako treba, ja ga uopšte nisam više razvlačila, i kupuje se smrznuto u bilo kojoj samopusluzi, ima tačno dve kore unutra, neznam koliko možeš videti na mojoj slici koliko je testo tanko. Topli pozdrav.

sladjana - 16. maj. 2011.
Ok, hvala, onda je tako i ovdi u Nemackoj.Lisnato koje ja kupujem je sveze, smrznuto ima samo u onim tablama i ja sam mislila da je mozda malo deblje ali izgleda da je isto. Pozdrav.

Torbica - 16. maj. 2011.
Divno!

paukovaca - 22. maj. 2011.
fantasticna dekoracija - oblik torte je za 10. kontrast izmedju ljubicastog cveta i boje torte posute bademima je idealan. predivno, nemam reci. a mogu zamisliti tek koliko je ukusno. i ja volim lisnato testo sa vanila kremovima - to podseca na krempite.

Pomoravka - 24. maj. 2011.
Hvala Paukovača

Dixie - 27. avg. 2011.
Divan recept! Probat cu ga sad sa svoj rodjendan.
kazete da kupujete to lisnato tjesto vec razvijeno, ja sam nasla samo ono u kutiji sto se mora razvijati, bude u zaledenom dijelu frizidera (pored sladoleda), ovaj sto vi kupujete jeli na istom mjestu ili je negdje drugo...mozda ime marke da mi date?
Ja pricam o TenderFalke Puffy Pastry...

Pomoravka - 30. avg. 2011.
Draga Dixie,ja kupujem lisnato testo koje stoji zajedno sa Phylo pastry i zove se Puff pastry od President Choice, imaš unutra dve rolne, a ja takođe kupujem i na kg u pekari

sladjana - 30. dec. 2011.
Hocu veceras da napravim ovu tortu ali me plasi da je malo materijala za fil . Mozda se varam ?? Ajd ako kojim slucajem jos veceras vidis poruku odgovori mi. Cini mi se malo za 3 korice ?? Ipak cu da pokusam pa ako je malo dodacu jos na brzinu...Pozdrav i srecnu novu zelim svima !

Pomoravka - 30. dec. 2011.
Slađana, ova torta uopšte nije velika 20cm X 20cm i ovo je taman dovoljno za dva reda fila, e sad ako baš voliš da je puno fila, stavi meru i po, za nas je bilo taman dovoljno i recept je tačno onako kako je napisan.Unapred se radujem jer znam kako je ova torta odlična.Topli pozdrav i srećna Vam Nova Godina!!!!

sladjana - 30. dec. 2011.
Hvala na javljanju !! Sad cu da je zavrsim a za svaki slucaj sam spremila malo vise fila. Vidim da ce da bude mozda malo manja ali zato ce da bude extra !! Mozda cu morati da dodam jos neki slatkis ali nema veze... Pozdrav i sve najbolje u Novoj Godini!! Jos puno lepih druzenja i recepata !!

Pomoravka - 4. jan. 2012.
Slađana, kad imaš vremena, javi mi rezultate, kako vam se dopala torta.Srećna vam Nova Godina!!!

sladjana - 5. jan. 2012.
Evo mene, torta je ispala super, ima ukus nalik na krempitu, dal zbog lisnatog testa ali ja sam odusevljena i postala je jedna od mojih omiljenih,smim tim i sto se vrlo lako pravi i nije komplikovana. Hvala na receptu i sve najbolje !

Pomoravka - 5. jan. 2012.
Molim i drugi put. Najsrećnija sam kad vam se nešto dopadne, ova tortica je mala, ako hoćeete da je dodate uz sitne kolače za slavlja,idealna je. Topli pozdrav

sladjana - 6. jan. 2012.
Pa meni i nije ispala tako mala, mislim da mi je velicina pleha bila vec od Vaseg jer je lisnato testo bilo te velicine. Plus sto je od tri korice pa je "deblja" tako da je ipak ima dovoljno...Pozdrav




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…