Moja kuglica torta

Datum objavljivanja: 25. dec. 2010. | Kategorija: Deserti | Kuhinja: Srpska


Zar_Ptica

Uvećaj

Težina pripreme

moderate

Srednje teško

Ukupno vreme

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Evo kad već delimo recepte, da podelim sa vama i ovaj. Torta je jako lepa i ukusna, treba možda malo više vremena da se napravi, ali se zaista isplati.


Sastojci

Za kuglice:
2kutije plazma keksa
1 šoljamleka
1 kašikaputera
2-3 kašikešećera
Za kore:
8belanaca
8 kašikašećera
8 ravnih kašikabrašna
20 gnarendane tamne, gorke čokolade
Za fil I:
1/2 lmleka
100 gšećera
4 kašikebrašna
250 gputera
ekstrat vanile
Za fil II:
400 mlkisele pavlake
malošećera u prahu
150 mlslatke pavlake
Čokoladna glazura:
200 gčokolade
600 gjagoda (ili nekog drugog bobičastog voća)
400 mlslatke pavlake za ukras

Priprema

1

Kuglice napraviti dan ranije, zato što je potrebno da stoje u zamrzivaču i da se stegnu preko noći. Praviti ih na sledeći način: Samleti keks i u to dodati zagrejano mleko sa puterom i šećerom. Dobro umesiti, a zatim oblikovati kuglice (trebaju da budu što manje). Staviti ih u zamrzivač tokom cele noći.

2

Kore:

3

Dobro umutiti belanca i šećer. Kada može da se okrene, tome dodati 4 ravne kašike brašna i blago promešati, ali da bude ravnomerno. U to dodati narendane tamne, gorke čokolade.

4

Namazati tepsiju uljem i pobrašniti, sipati testo unutra a zatim fino izravnati testo. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 min.(Pažljivo! Pećnice su različite. Proverite posle 15 min da li se kora odvaja od ivice. Ako se odvaja, znaci da je pečena).

5

Fil I:

6

Kuvati pola litre mleka sa oko 100 g šećera i 4 kašike brašna. Kad se skuva, dodati 250 g umućenog putera i ekstrat vanile, dobro izmešati i ostaviti da se ohladi. Pažnja - paziti da ne zagori.

7

Fil II:

8

Umutiti 400 ml kisele pavlake sa malo šećera u prahu i tome dodati malo umućene slatke pavlake.

9

Čokoladna glazura:

10

Na tihoj vatri lagano otopiti 200 g čokolade. Jagode iseći po dužini. Dok vam se hladi fil, uradite sledeće: Kore malo poprskajte mlekom, a zatim premažite topljenom čokoladom. Ako to ne možete nožem, uradite prstima. Po potrebi prste umočite u mleko i fino izravnajte da bude po celoj kori. Ostavite da se prohladi, a zatim filujte tortu na sledeći način:

11

Kora prelivena čokoladom, fil I, jagode, fil II, plazma kuglice, fil I, jagode, fil II, kora prelivena čokoladom, fil. Odozgo ukrasite slatkom pavlakom, na koju možete da narendate čokoladu.

12

Tortu čuvajte u frižideru do upotrebe.

13

Prijatno!


Članovi kojima se dopada recept

  • Lidl
  • astro-sneza
  • Jelena76
  • sova
  • abetarja

Komentari

kopiR - 26. avg. 2009.
Zar_ptica, hvala ti na receptu. Sada imamo nekoliko nacina za pravljenje ove torte i to je super.

Pozdrav!

jesen63 - 26. avg. 2009.
Koliko kora treba napraviti?A šta uraditi sa zumancima?

kopiR - 26. avg. 2009.
Ja bih od ove mase ispekla 2 kore, a zumanca bi stavila u fil I. Zar-ptica će sigurno da se javi i razresi problem.

Pozdrav!

Zar_Ptica - 26. avg. 2009.
Ja se izvinjavam nisam napisala,jer sam ovaj recept 2 puta kucala pa sam se malo izgubila :)

Za dve kore je ova masa, imaš objašnjeno na diskusijama u temi princes krofne koju sam otvorila pre neki dan.

Kao sto sam možda rekla, ja ne volim jaja u kolacima,pa ih zato iskoristim za nešto drugo. Cela ova torta je tako penasta i bela, da bi zumanca samo krvarila sliku torte, a po meni i ukus.

Ja ih iskoristim za przenice za dorucak, onda pohujem nešto za rucak i to je to, ali ih u tortu nikako ne stavljam.Ako imate još nekih pitanja slobodno pitajte.

Zar_Ptica - 26. avg. 2009.
DETALJNIJE:

Plazma kuglice

Ove kuglice se naprave dan ranije, da bi se dobro stegle. Prave se na ovaj način: samleti 2 kutije plazma keksa (to je ukupno 300 gr), u to dodati solju zagrejanog mleka sa vecom kasikom putera. Mozete staviti secera,ali i ne morate. Ja ne stavim. Ja koristim solju od 2 dl, ali ipak pazljivo sipati mleko,da ne bi bilo retko. Dobro umesiti, a zatim oblikovati kuglice, treba da budu male, kao sitni kolaci, recimo da ih rasporedite po celoj tačni na kojoj će vam biti torta (posto će ove kuglice glumiti srednju koru).

Poredjati ih na tacnu i staviti u zamrzivac da se stegnu, sve do sutradan,kada u stvari pravite tortu.

Sutradan

Kore

Dobro umutiti 4 belanceta sa 4 kasike secera. Kada može da se okrene naopacke cinija :), dodati 4 ravne kasike brasna i blago izmesati,da bude ravnomerno,ali paziti da se splasne. U ovo narendati malo tamne gorke crne cokolade. Nauljiti tepsiju i pobrasniti je, a zatim razliti testo (ja ovde koristim onu tepsiju sto je malo veca od `djuveceta`), i fino ga izravnati. Peci u zagrejanoj pecinici na 200 stepeni oko 20 minuta, po potrebi mozete smanjiti na 150 stepeni (Paznja!Rerne su drugacije. Ovako je na mojoj, ipak pazljivo pecite,da ne bi izgorela kora. Nemojte rernu otvarati prvih 10 minuta, a onda mozete da proverite da li je gotova na sledeći način: ako se kora odvaja od pleha, znači da je pecena. Kada je lagano probodete nozem po sredini i ako se ne lepi ništa na noz,to je takođe znak da je pecena,onda mozete izvaditi).

Ovo je za jednu koru,a potrebne su vam dve (ispecite još jednu na isti način).

Prvi fil

Kuvati pola litre mleka, oko 100 grama secera, i 4 kasike brasna (mozete skuvati kao puding sto kuvate). Kada se skuva u to dodati 250 grama umucenog putera (ovde mozete staviti i manje putera, sve zavisi da li volite vise ili manje, ja nekad stavim samo 125 grama). Po zelji dodajte ekstrat vanile. Izmesajte, i ostavite negde da se hladi. Mora dobro da se ohladi. Kada se prohladi,stavite u frizider.

Paznja- pazite da vam fil ne zagori, tako što necete kuvati na najjacoj vatri i odaberite odgovarajucu serpu.

Drugi fil- fil od pavlake

Umutiti 400 ml kisele pavlake sa malo secera (ja dodajem po malo,pa probam, sve dok mi se ne dopadne ukus,ali je lepse ako ne bude sladak), i tome dodati malo slatke pavlake (recimo 100 ml).

Cokoladna glazura

200 grama cokolade otopiti na tihoj vatri (ja koristim cokoladu galeb,menaz,najlepse zelje, ili neku tog tipa).

Voce

600-700 grama jagoda ili malina

Ako koristite jagode,rasecite ih po pola,ili ih secite po duzini.

Postupak pripreme:

Ja uvek prvo pravim kore a dok mi se one peku pravim prvi fil, njega stavim da se hladi,zatim pravim drugi, kada njega zavrsim i njega stavim na hladno i taman budu i kore gotove.

Kore lagano poprskajte mlekom (ne previse, onako samo ih `pofajtajte`), a zatim ih prelijte cokoladnom glazurom. Ako ne mozete nozem da fino uglacate glazuru ništa zato. Ja to radim prstima na sledeći način:kada nanesem otopljenu cokoladu, prste umocim u mleko i glacam glazuru i stvarno se super uglaca. Da covek ne poveruje,a to sam slučajno otkrila. Ostavite da se malo prohladi,cisto da se stegne ona cokolada,kolko tolko (ako se ne stegne ne brinite, stegnuce se u frizideru kada zavrsite tortu). Izvadite plazma kuglice iz zamrzivaca.

Kada su se malo prohladile kore, redjati sledećim redom:

kora prelivena cokoladom, fil 1, jagode, fil 2, kuglice fil 1,jagode, fil 2, kora prelivena cokoladom, i na kraju ja pomesam ova dva fila sto su mi ostala, i tako stavim odozgo, zatim jagode i na kraju odozgo celu tortu prekrijete slatkom pavlakom. Odozgo ja ukrasim tako što krupno narendam tamnu crnu cokoladu, i stavim po koju lepu jagodu ili malinu sto mi je ostala.

Inače, kada imam badem, koristim i listice badema, tako što njih naredjam na onu cokoladnu glazuru. Bude mnogo dobro!

Ostatke listica raspem odgore kao dekoraciju.

Pošto ovde kod mene nema da se kupi bademovih listica (verovali ili ne), ja ih sama pravim na sledeći način: badem malo prokuvam da mogu da ga oljustim a zatim nozem polako pravim listice (duzom ga secem). Onda stavim u pleh, i susim malo u rerni dok ne zamirisi.

Treba vremena, pogotovo kada morate sve to sami da pravite pa čak i listice, ja sam ih uvek sama pravila i verujte nisam se pokajala :)

Evo,torta koja se prva pojede na slavljima,rodjndanima,slavama i sl.

:)

A jaja idu samo u kore i to samo belanca,da napomenem jer ne volim ukus jaja u filu.

Srdacan pozdrav.

Zar_Ptica - 26. avg. 2009.
Napomena nikad dosta: gotovu tortu obavezno cuvajte u frizideru.

Powerade - 26. avg. 2009.
šta je kisela pavlaka i kako se muti? je li to obična pavlaka ili ima neka specijalna za kolace? ako neko iz kanade može da ostavi primjer tj ime kompanije koja pravi tu pavlaku bilo bi super. hvala unaprijed.

Zar_Ptica - 26. avg. 2009.
Ovde kod nas je to obična pavlaka, najobičnija, ne znam za Kanadu kako se zove. A normalno mutis mikserom.

raaaaaaaaaaaaaaa - 26. avg. 2009.
U kanadi nema tako jakih pavlaka tj sour cream.Ovdje je sa 14% masnoce najjači koliko ja znam i teško da se naprave kolaci u koje ide pavlaka.

big-bang - 26. avg. 2009.
Ja nisam sigurna shta je to pavlaka kod nas ali na Zapadu mogli bi da upotrebite Heavy Cream shto koristite za kafu umesto mleka. (moja prijateljica mi je objasnila da pavlaka kod nas je neshto slichno ovom Heavy Crem) Ima ga u svakim prehrambenim radnjama nalazi se pored mleka. Jako se lako muti i bez shecera je tako da mozete jednu kashichicu obichnog shlaga (u prahu) da dodate i imache jako lep ukus. Nadam se da sam jasno ovo objasnila i da će pomoći, jer ni ja nisam sigurna kako nasha pavlaka izgleda!

Shto se tiche neke druge zamene za upotrebu kremastog sira (ja koristim krem sira ili mascarpone) mozete upotrebiti Mascarpone sir koji je jako prijatnog ukusa i lak za upotrebu u cremama za torte.

Zar_Ptica - 26. avg. 2009.
Pa ljudi moji kako ne znate šta je pavlaka, pa nemojte da me zekite :)

O`ma` dolaste u Srbiju :) bre..

Salu na stranu,

kisela pavlaka se i zove tako jer je kisela, to ti se namaze na hleb , pa odozgo stavis sunku ili salamu i tako slano jedes, dakle kada kažem kisela pavlaka mislim na to.

Šta je to u Kanadi, to će Zahara da vam objasni, jer ja stvarno ne znam.

Koliko ja znam,na engleskom se to kaže `sour cream`,a da li to ima kod vas da se kupi ne znam stvarno.

Nexi - 26. avg. 2009.
Super izgleda, ali puno posla...

big-bang - 26. avg. 2009.
Hvala na objashnjenju „Zar_Ptica” da sour cream.

Zar_Ptica - 27. avg. 2009.
Pa da, to sam napomenula odmah,ali eto ako je neko avanturista kao ja, može da je pravi :)

Molim, i drugi put, kada budem znala da prevedem na engleski neki izraz , nema problema..




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…