Elza torta

Datum objavljivanja: 24. dec. 2010. | Kategorija: Deserti | Kuhinja: Univerzalna


pandora79 (posetilac)

Uvećaj

Težina pripreme

easy

Lako

Ukupno vreme

2 sata

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Jednostavna za pravljenje, a jako ukusna. Napomena: pre pečenja kore, jaja treba da stoje nekoliko sati na sobnoj temperaturi radi lakšeg mućenja, takođe i maslac odnosno margarin.


Sastojci

Kora:
12belanaca
12 kašikašećera
1žumance
1 kašikaulja
5 kašikabrašna
300 gseckanih oraha
malopraška za pecivo
Fil:
11žumanaca
11 kašikašećera
10 kašikabrašna
750 gmleka
300 gmaslaca ili margarina
150 gšećera u prahu
300 gmlevenih oraha
Za ukrašavanje:
100 gčokolade za kuvanje

Priprema

1

Pre mućenja kore, uključiti rernu na 200°C da se dobro zagreje. Mikserom penasto umutiti belanca, pa tek onda dodavati jednu po jednu kašiku šećera. Mutiti dok se ne dobije gusta masa, a zatim dodati žumance i kašiku ulja. Nakon toga dodati brašno, koje je prethodno pomešano sa praškom za pecivo i orahe, pa varjačom masu sjediniti.

2

Pleh (prečnika 40 cm) podmazati uljem, pa posuti brašnom i rastresti. Sipati smesu i malo protresti da se potpuno izjednači.

3

Peći prvih 10 minuta na 200°C, a nakon toga smanjiti temperaturu na 180 i peći još nekih 10-15 min. Probati da li je kora pečena tako što možete zabosti čačkalicu: ako je suva znači da je pečena. Koru izvaditi iz kalupa.

4

Sipati mleko u šerpu i staviti ga da se kuva na malo blažoj temperaturi da ne bi zagorelo. Umutiti žumanca, šećer i brašno i paziti da nema grudvica (najbolje je mutiti žicom). Kada je mleko već vrelo, skloniti ga sa ringle i polako sipati u smesu sa žumancima i sve vreme mešati žicom. Ponovo sve to vratiti u šerpu gde se mleko kuvalo i kuvati dok se ne dobije gusta krema.

5

Kremu dobro ohladiti. Poželjno je da kada se krema ohladi da se skine "kajmak" što se stvrdnuo na površini da on ne bi kasnije pravio grumuljice u filu. Umutiti maslac ili margarin sa šećerom u prahu, pa polako sjediniti sa kremom: u maslac dodavati jednu po jednu kašiku kreme i polako mutiti mikserom, znači nikako sve odjednom.

6

Fil podeliti na dva dela: u jedan staviti mlevene orahe, a drugi ostaje tako žut. Koru filovati prvo filom sa mlevenim orasima, pa onda sa onim žutim. Tortu celu prefilovati žutim filom. Odozgo narendati čokoladu i ukrasiti po želji.


Članovi kojima se dopada recept

  • minami
  • abetarja
  • gaviota

Komentari

pandora79 - 18. sep. 2009.
Mala ispravka što se tiče velicine pleha. Uhhhh, naravno da je greška. Ja sam svoj pleh izmerila da ne bi bilo zabune: duza strana 37cm, kraca 25cm :)))))

VolimLjeto - 18. sep. 2009.
Da se ne bi napravila korica na filu dok se hladi, mozete posudu sa filom da pokrijete rastegljivim celofanom (da para ne izlazi). Kad skinete celofan, kondenzovana para će biti zalijepljena za njega, fil je spreman za maslac i sl. i nemate problema sa grudvicama.

pandora79 - 18. sep. 2009.
Thanks :)))

22222 - 18. sep. 2009.
Ovo je moja omiljena torta!!!!! Nikada još nisam omanula sa ovim receptom, uvek uspe - svima preporucujem. I kad god da sam je pravila, svi su bili odusevljeni. Zaista preporucujem: recept je dobar (uvek mi je dobro 'ispalo'), nije teško za pravljenje, nije mnogo skupa, a efekat je fenomenalan!!!

prijatno svima!




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…