Pita sa sirom na američki način - Cheesecake

Datum objavljivanja: 24. dec. 2010. | Kategorija: Deserti | Kuhinja: Američka


SC kulinarstvo (posetilac)

Uvećaj

Težina pripreme

easy

Lako

Ukupno vreme

2 sata

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Cheesecake je univerzalan desert koji svi rado jedu, jel ima kiselkast, a sladunjav ukus tako da se svako može pronaći u njemu. Kako oni koji vole slatko tako i oni koji obožavaju nakiseli ukus, a uz to sadrži i voće (po želji).


Sastojci

Kora:
15 komadaDigestivekex
75 g- 100 g biljnog margarina
Fil:
200 g"Philadelphia" sir
1 dcljogurta
1,5 dclili 90 g šećera u prahu
4jajeta
Površina:
želatin u pakovanju
po željisirup od jedne vrste voća koja je ista kao i želatin

Priprema

1

Izdrobiti keks, ali ne skroz sitno, tako da ostanu mali komadići. U međuvremenu istopiti margarin da se dobije tečna masa. Onda pomešati margarin i keks u činiji, da sva količina keksa upije margarin. Masu prebaciti u kalup koji ima mogućnost da se okvir skine, a dno ostane. Na dno kalupa staviti pre toga mastan papir, tako da se masa ne zalepi za dno. I ostaviti malo da odstoji, da bi se stvrdnulo i sjedinilo.

2

U činiju staviti "Philadelphia" sir, jogurt i šećer u prahu, i umutiti dobro. U drugu posudu posebno umutiti samo belanca od 4 jajeta, do čvrste pene. Kad ste belanca umutili prespite u posudu sa prvom smesom i onda to sve zajedno dobro umutiti. Taj fil koji dobijete možete odmah naneti na koru od keksa koja je u kalupu (mada je ja ostavim 10 minuta u zamrzivač da se malo bolje stvrdne, pa tek onda na koru). Onda ceo kalup stavite pažljivo (da se masa ne prospe - jer je tečna) u kesu, i u zamrzivač da odstoji jedno sat vremena (možda i manje u zavisnosti koliko brzo se stvrdne), ali da ne bude zaleđena. Zato treba proveravati na svakih 25 minuta.

3

Kada ste ocenili da je kolač stvrdnut, izvadite i stavite u frižider. U međuvremenu prokuvajte 500 ml vode i sklonite u stranu. U tu prokuvanu vodu dodajte sadržaj želatina iz kesice i mešajte dok se želatin ne rastopi i masa bude glatka i jednaka. Onda ga ostavite da se malo prohladi, ali ne i da se stvrdne, jer taj želatin treba naneti na fil kolača, ali ne i da bude vruć jer se onda topi fil kolača. Znaci malo prohlađen. Kada se želatin prohladio, nanesite na kolač, a po želji možete prethodno da nabacate malo voća kao što su borovnice, maline ili jagode. (ako su jagode - zbog krupnoće prvo ih iseckajte pa onda nanesite na fil).

4

Na kraju kolač stavite u frižider, da se želatin stvrdne i onda služite.

5

Kolač čuvati u frižideru.


Članovi kojima se dopada recept

  • vojvodjanka
  • Grlobolja

Komentari

cuncica21 - 7. mar. 2009.
ovaj recept me zaista obradova jer bih voljela da napravim ovaj kolac. u prodavnicama ga ima sa dodatkom cokolade ili kakaa. da li si to ikada pokusala ili znaš takav recept?

matea_shelly - 3. jun. 2009.
Ja sam juče pravila ovaj kolac i nazalost njemu nešto nedostaje,,jer sam sve uradila kako tu piše ali on se nije nikako mogao stegnuti,,,....




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…