Kretos oblande

Datum objavljivanja: 24. dec. 2010. | Kategorija: Deserti | Kuhinja: Univerzalna


Stari recept iz Vojvodine (posetilac)

Uvećaj

Težina pripreme

moderate

Srednje teško

Ukupno vreme

30 minuta

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Ovo je jednostavan recept za koji će vam biti potrbna pomoć još jedne osobe samo u trenutku kada belanca sipate u vreli, uprženi šećer. Ovaj fil se vreo maže na oblande, ne sme se čekati da se ohladi jer se tada ne može razmazati-očvrsnuće. Kad sve namažete, oblandu pritisnite nečim teškim (ja stavim veliku tacnu i na tacnu lonac pun vode) i sečete sutradan. Za merenje šećera koristite veću supenu kašiku, ne one male, i da je navrh puna. Recept je tačan, veoma je star i ja sam od svekrve to naučila. Prijatno.


Sastojci

7belanaca, 25 velikih supenih kašika šećera, 200 grama seckanih oraha, 200 grama seckanih suvih smokava i 200 grama suvog grožđa za fil.
1 pakovanjeoblandi (pet listova)

Priprema

1

Umutiti čvrstu penu od 7 belanaca, postepeno dodavati šećer, ukupno u belanca dodati 14 kašika šećera, sve vreme mutiti mikserom.

2

Unapred iseckati 200 g oraha i 200 g suvih smokava pomešati 200 g suvog grožđa i sve imati spremno u jednoj činiji.

3

U velikoj i dubokoj šerpi od bar 5 litara istopiti i upržiti do tamnosmeđe boje 11 kašika šećera, sačekati da dobije baš braon boju i tada (neka vam neko pomogne) odjednom uspite sva ona belanca. Brzo promešajte i vratite na vatru da se karamelizovani šećer istopi i promeša sa belancima. Belanca tako pržiti sa šećerom oko 5 minuta da dobiju krem boju. Umešati sve seckane sastojke odjednom, i odmah filovati kore oblandi. Fil je malo grub jer su seckani delovi oraha i smokvi a da biste sigurno podelili fil, podelite ga varjačom još dok je u šerpi na 4 dela jer toliko praznina filujete. Radite brzo jer ako se fil ohladi stegnuce se i necete moci da ga razmažete. Veoma je ukusno i necete se pokajati za trud. Ako se na šerpi u kojoj ste kuvali fil malo uhvatilo za dno, samo potopite do sutra u hladnoj vodi i oprace se lako.


Članovi kojima se dopada recept


Komentari

Nema objavljenih komentara.



Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…