Croquembouche

Datum objavljivanja: 24. dec. 2010. | Kategorija: Deserti | Kuhinja: Francuska


radoznalo (posetilac)

Uvećaj

Težina pripreme

moderate

Srednje teško

Ukupno vreme

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Ova vrlo ukusna i dekorativna poslastica, mora se spremiti pred samo serviranje, u protivnom će se šećerne niti i karamel otopiti. Od mjere koja je data, dobije se 40-50 krofnica. Krofnice ne treba da budu prevelike.


Sastojci

Za tijesto:
115 grputera neslanog
1 kašičicašećera
na vrh nožasoli
1 1/2 šoljaprosijanog brašna
6-7jaja
1 1/2 šoljevode
Za kremu:
6žumanjaka
1/2 šolješećera
1/2 šoljeprosijanog brašna
2 šoljemlijeka
3 kašikeneslanog putera
55 grpoluslatke čokolade
2 kašičiceespreso praha za kafu pomiješanog sa 2 kašičice vruće vode
Za karamel:
2/3 šoljevode
2 šolješećera
2 kašikecorn sirupa
Šećerne niti za ukrašavanje:
7 kašikašećera
3 kašikevode
1 kašičicacorn sirupa

Priprema

1

U šerpu staviti puter, vodu, so i šećer, pa staviti na plotnu da provri. Skloniti šerpu sa plotne i dodati brašno. Vratiti na zagrijanu plotnu i drvenom kašikom snažno miješati 2-3 minuta, sve dok se od tijesta ne formira lopta. Skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi.

2

Posle toga dodavati jedno po jedno jaje, snažno miješajući posle svakog dodavanja jaja. Tako pripremljenu smjesu vaditi kašičicom ili staviti u špric za dekorisanje koji ima metalni nastavak sa većim otvorom. Pomoću šprica istiskivati male krofnice na pleh prekriven papirom za pečenje premazan sa puterom i posut brašnom. Svaku krofnicu po vrhu malo pritisnuti sa prstom da bude ravna. Staviti u prethodno zagrijanu rernu (425°F) i peći dok ne narastu i porumene, oko 20-25 minuta. Najbolje je peći u rerni sa ventilatorom. Pečene izvaditi iz rerne i staviti na rešetku da se ohlade.

3

Napraviti kremu na ovaj način:

4

u dublju činiju staviti žumanjke i šećer i mutiti dok masa ne postane blijedo žuta i dok se šećer ne istopi. Dodati brašno. Zagrijati mlijeko (od toga odvojiti pola šolje i ostaviti na stranu). Dodavati ga u smjesu od jaja, lagano. Izručiti smjesu u čistu šerpu i staviti na vruću plotnu.

5

Miješati dok masa ne provri i postane gusta. Ako je previše gusta, dodati pola šolje preostalog mlijeka. Skloniti sa plate i dodati puter kašiku po kašiku. Na pari otopiti čokoladu i espreso i dodati kremi. Dobro izmiješati i pustiti da se ohladi. Hladnu kremu staviti u špric i filovati krofnice.

6

Karamel napraviti na ovaj način:

7

u manju šerpu staviti vodu, šećer i sirup, pa staviti da provri na jakoj vatri. Ni slučajno miješati masu sa kašikom. Smanjiti temperaturu i kuvati dok se ne dobije fina žućkasta boja kao ćilibar. Paziti da ne izgori. Skloniti sa vatre i u tako spremljen karamel namakati krofnice donjom stranom. Stavljati krofnice na okruglu tacnu i praviti piramidu.

8

Za šećerne niti, šećer, vodu i corn sirup staviti u malu šerpu i pustiti da provri. Kuvati dok ne dobije malo tamniju boju. Paziti da ne izgori. Skloniti sa vatre. Uzeti dvije viljuške ili još bolje nekoliko metalnih štapića za ražnjiće, uroniti ih u vruć sirup i iznad croquemboucha šarati lijevo i desno dok se čitav croquembouch ne prekrije nitima.

9

Prijatno.


Članovi kojima se dopada recept

  • MAKl
  • Komunikativna

Komentari

radoznalo - 27. apr. 2006.
Evo gledam ovu sliku croquembucha koja je već dugo na naslovnoj strani kuvara.

Mogli bi da je promijenite i stavite nešto drugo, mislim da se ostali ne bune.Pozdravcic:-)))

mariopan - 7. sep. 2006.
Odusevljena sam receptima i detaljnim objašnjenjima kako da se napravi neko jelo a posebno ove nezne krofnice uvijene u svilene niti.bravo i hvala na ideji.dopadaju mi se i drugi recepti koje sam procitala i sda naravno treba sve to isprobati.pozdrav

radoznalo - 27. nov. 2006.
Konacno je red da se zahvalim.Sad sam prelistala stranicu i vidim ima mnogo komentara a nikako da se zahvalim.I drago mi je da ti se recepti dopadaju.Pozdrav.




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…