Sarma

Datum objavljivanja: 22. apr. 2012. | Kategorija: Glavna jela | Kuhinja: Srpska


Pomoravka

Uvećaj

Težina pripreme

moderate

Srednje teško

Vreme pripreme

45 minuta

Ukupno vreme

6 sati

Uvod

Skoro da je prošlo vreme za sarme sa kiselim kupusom, dolazi nam proleće sa njim i zelje, vinovo lišće, blitva, raštika od kojih se takođe prave sarme. Recept pišem za one koji su jeli sarmu kod mene i koji tvrde da je jedna od najboljih. Ja je volim i mogu je jesti svaki dan.


Sastojci

20 listovakupusa
500 gmesa (svinjetina i teletina)
100 gsvinjske masti
200 gduplo sušene slanine
100 gsuvog vrata
1kranjska kobasica
200 gpirinča ili po ukusu
3krupnije glavice crnog luka
pola strukapraziluka
1šargarepa
3-4 čenabelog luka
suva rebra
po ukusuzačini; mlevena crvena paprika, biber, vegeta lovorov list peršun

Priprema

1

Odvojiti listove od glavice i odseći zadebljanje sa listova.

2

Ja kupus nikad ne perem, ali ako vam je kupus slan potopiti ga u hladnu vodu i ostaviti preko noći da odstoji u toj vodi.

3

Staviti mast u tiganj da se otopi i dodati sitno seckani crni luk i sitno seckanu duplo sušenu slaninu i dinstati na osrednjoj temperaturi, povremeno promešati, dodati sitno sečen praziluk i narendanu šargarepu i pržiti, dok luk ne postane staklast, na kraju dodati 3 čena pasiranog belog luka.

4

Dok se luk prži vi sitno iseckajte kranjsku kobasicu i suvi vrat, ako sami meljete meso možete samleti kobasicu i suvi vrat zajedno sa mesom (za ovo sitno sečenje u našoj kući je zadužen moj muž, koji ovo fantastično sitno iseče).

5

U isprženi luk dodati mleveno meso i sitno iseckano suvo meso i pržiti/dinstati oko 15 min. ili dok vam meso ne bude rastresito, dok meso pržite, sa varjačom razbijte veće grudvice mesa.

6

Dodati opran pirinač (obavezno koristim okruglo zrno pirinča, ne ono duguljasto) sve zajedno promešati i pržiti/dinstati još desetak min.

7

Začinite po ukusu sa mlevenom crvenom paprikom (oko 1 kašika), biberom i vegetom (budite ovde oprezni da ne presolite jer i kupus i suvo meso su slani). Na kraju dodati sitno seckan peršun.

8

Uzmite list kupusa i u zavisnosti od veličine lista ćete stavljati nadev, ja stavljam oko kašiku i po do dve, levu i desnu stranu prebaciti preko nadeva i uvijati u rolnice, malo više stiskajući, ali pazite pri tom da vam ne pukne kupus, jer nadev, prilikom kuvanja će vam izaći napolje.

9

Prekriti sarmu sa nekoliko listova kupusa.

10

U veću šerpu (ja kuvam u električnom pekaču) staviti 2-3 lista, ili ako vam treba više, stavite više, da vam prekrije dno, zavijene sarme naređati jednu pored druge, između staviti suva rebra i nekoliko listova lovora.

11

U tiganj, u koji ste pržili nadev, sipati vode, dodati jednu kašičicu mlevene crvene paprike i jednu kašiku brašna, sve dobro izmešati da razbijete grudvice brašna, dodajte vrlo malo bibera i vegete, promešajte i prelite preko sarme.

12

Sarme treba da su u vodi, ako nemate dovoljno, dodajte još, jer tokom kuvanja dosta će vode da uvri. Ja volim više tečnosti jer služim sarmu sa njom, ne volim suvu sarmu, vi uradite onako kako vi volite.

13

Onaj ko voli klasičnu zapršku, može u nekoliko kašika zagrejanog ulja dodati punu kašiku brašna, pržiti ga dok vam blago ne porumeni, ali paziti da vam brašno ne izgori, skloniti sa ringle i u malo prohlađeno isprženo brašno dodati ravnu kašiku mlevene crvene paprike i sve dobro sjediniti i preliti preko sarme kad je provrela. Ja kad pravim ovu klasičnu zapršku, onda uzimam tečnost iz sarme i sipam u tiganj i rastvorim je prvo da mi nije gusta i sipam je polako između sarme u tečnost, ne volim kad mi zaprška ostane gore po sarmama. Vi radite onako kako vi volite.

14

Kad vam sarma provri, smanjite temperaturu na najmanje i krčkajte sarmu najmanje tri sata, što se više krčka to je bolja.

15

Od srca glavice možete napraviti finu salatu sa malo aleve paprike posute odozgore i malo preliti uljem ili sitnije iseckati pa staviti između sarme ili po dnu.

16

Prijatno!!!


Članovi kojima se dopada recept

  • srem54
  • MajaBojo
  • sremska
  • Dixie
  • dany_zeljko2012
  • Danijela83
  • TallMocha
  • Katarina86
  • zemunka
  • Jelena76
  • slavna
  • terra
  • scputnik
  • stara_nova

Komentari

DZEKSON - 22. apr. 2012.
U osnovi ih spremas slicno kao i ja,ovakve sarme "ubijaju":).Posto mene u mojoj porodici smatraju strucnjakom za sarme,uzecu slobodu da kazem da nikad ne bi trebalo da se zaprzuju sa brasnom,ali sad...ko kako voli.I ja sam ovde ostavila recept,bilo je burnih reakcija:http://www1.serbiancafe.com/lat/kuvar/recipe/5/6330/gurmanske-sarme
Inace,sarme su nezaobilazne kod nas u toku zime.

Pomoravka - 22. apr. 2012.
Hvala Džeki na komentaru.Kao što kažeš kako ko voli.Topli pozdrav.

LelaRose - 22. apr. 2012.
Evo recepta za čuvene sarme! Hvala što si ga podelila sa nama!

- 23. apr. 2012.
Ja sam sa kiselim kupusom za ovu sezonu završila, ali sada kad vidim ove bogate sarme mogla bih još koju da pojedem! Džekson, tvoje sarme su isto bogate, mmmm...

Liketa007 - 23. apr. 2012.
Ovaj komentar iznad je od Likete, ne znam zašto nema mog imena i slike

Pomoravka - 23. apr. 2012.
Završila sam i ja za ovu sezonu, do decembra ih nećemo jesti.Hvala Liketa.

puppy - 7. maj. 2012.
de ba Dzekson gdje ti poredis svoje sarme sa Pomoravkinim cccc....ja gledam sad slike sto si ti stavila i stvarno su bez veze...bez ljutnje al Pomoravkine sarme su 100 puta bolje nego tvoje....ajde pozdrav

DZEKSON - 8. maj. 2012.
Ha,ha,puppy,bez ljutnje,za sarme potpisujem da sam majstor,a za slikanje bas i nisam,sta cu,nije me Bog bas za sve dao:)

shtiglic - 28. dec. 2012.
Pomoravka, kazes peces u pekacu sta je to ( slow cooker) na koliko ( high or low ) i koliko dugo. Hvala!

Pomoravka - 29. dec. 2012.
Evo ovako u Kanadi ima jedna ogromna šerpa koja se zove roasting pan, na njoj ima dugme kao na rerni i ti tu našteluješ temperaturu na kojoj hoćeš da je pečeš,ja je obično pečem na 350F...ne znam gde si ti, ako si u Kanadi te šerpe možeš da kupiš u Costco ili Sears ili The Bay, obično je bele boje a po nekad se može da nađe i od rosfrajta. Topli pozdrav i ako su ti potrebne dodatne informacije,slobodno se javi.

shtiglic - 29. dec. 2012.
Pomoravka, hvala na brzinskom odgovoru :) ja sam mislila da je pecem u slow cooker-u, mislis li da bi bilo bolje ili da je pecem u serpi u rerni?
p.s. sretni nastupajuci praznici!

Pomoravka - 29. dec. 2012.
Bolje je peci u rerni na vrlo tihoj temperaturi i obaveyno je zaklopi.
Hvala i srećni praznici i vama.




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…