Riblji paprikaš od šarana

Datum objavljivanja: 24. dec. 2010. | Kategorija: Glavna jela | Kuhinja: Hrvatska


Pipirlota (posetilac)

Uvećaj
Posno

Težina pripreme

easy

Lako

Ukupno vreme

45 minuta

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Postoje razni načini spremanja ribljeg paprikaša. Jela sam ga na dosta mesta, ali mi se najviše dopada ovaj. Napominjem da su mi iskusni alasi rekli da se riba ne sme prati. Samo se očisti od krljušti i iznutrice jer ona sluz daje ukus i gustinu.


Sastojci

1,5 kgtovljenog šarana
oko 300 griblje ikre (nije obavezna)
3 glavicecrnog luka
1sveža paprika
1-2ljute paprike
2 supene kašikedomaće aleve paprike
po ukusui želji ljute aleve paprike
1 dclbelog vina
soli po ukusu
1"Aleva" začin za riblju čorbu
Prilog:
domaći ili kupovni široki rezanci

Priprema

1

U veću šerpu uliti oko 1,5 l vode i staviti da se greje, dok oljuštite i usitnite luk. Usitnjeni luk dodati u vodu. Kuvati ga 10 minuta. Na to dodati izrezanu ribu oko 2 cm debljine, svežu papriku i ljutu pariku. Naliti sa još oko 1/2 l vode, u koju razmutite začin "Aleva" (ja stavim malo više od pola kesice začina). Dodati soli po ukusu, riblju ikru 10 minuta pred kraj, i belo vino, pa 5 minuta pred kraj dodati alevu papriku slatku i ljutu. Probati ukus, da li je dovoljno slano i ljuto.

2

Riba se ne sme kuvati duže od 20 minuta, da se ne bi raspala.

3

Kao prilog poslužiti kuvane, široke rezance.

4

Napomena:

5

Ja pravim paprikaš samo od šarana, po nekad dodam malo i smuđa.


Članovi kojima se dopada recept

  • AleksandraSask
  • marina86
  • BEKIPOP
  • MazaSale
  • Mitch

Komentari

Pipirlota - 9. mar. 2009.
Zaboravih reći da se sve ovo kuva na jakoj vatri. Mora jako da vri.

leticija - 9. mar. 2009.
Ovo na slici je losos a ne saran.

pipirlota - 10. mar. 2009.
Jeste možda probali? Ipak, ljudi koji se razumeju, znaju da to nije „losos”.

wwwirus - 26. apr. 2011.
POZZZZZZZ A ZASTO DODAVATI RIBLJU CORBU IZ KESICE!!!!??? SAMO POKVARI UKUS PRAVOG RIBLJEG PAPRIKASA! EVO DA VAS SAMO PITAM DA LI STE CITALI KOJI JE SASTAV TOG DODATKA!? EVO NEKOLIKO DOBRIH SAVETA ZA NAJBOLJI RIBLJI PAPRIKAS!!!
1. SARAN NE MANJI OD 1,5 A NE VECI OD 2 KG- RAZLOG: MANJI IMA SITNIJE KOSTI, A VECI BUDE DOSTA MASTAN SEM PRAVOG SARANA ULOVLJENOG U DUNAVU ILI NEKOJ RECI KOJI SE HRANI PRIRODNOM HRANOM.

2.RIBU KUPITI DAN RANIJE, OCISTITI KRLJUST, IZVADITI SKRGE I ZUB IZ GLAVE, IZVADITI IZNUTRICE I ISECI RIBU NA KOMADE NE DEBLJE OD 3CM- RAZLOG: LAKSE JE LOVITI MESO PO KOTLICU, A OD SKRGA I ZUBA ZNA DA BUDE GORAK UKUS CORBE.

3. SAD DOLAZI ONO ZBOG CEGA SAM NAPISAO DA RIBU KUPITE, NABAVITE, OCISTITE I ISECETE DAN RANIJE!!!KADA STE SVE TO URADILI MESO POSLOZITE U POSUDU KOJU CE TE MOCI DA STAVITE U FRIZIDER, ZATIM ZALIJTE RIBU SA 2dcl NAJBOLJE DOMACEG KUVANOG PARADAJZA A AKO NISTE U MOGUCNOSTI DA NABAVITE PARADAJZ MOZE I KUPOVNI ILI BELO VINO. NAKON TOGA NA RIBU RAVNOMERNO RASPOREDITE 1 SUPENU KASIKU SOLI I RIBU ODLOZITE U FRIZIDER- RAZLOG: RIBA UPIJA SO I PARADAJZ, MESO A I CORBA DOBIJAJU BOLJI UKUS, A UJEDNO PARADAJZ SLUZI KAO VEZA DA SE RIBA TOKOM KUVANJA NE RASDPADNE.

4.KUVAJTE RIBU I TO NA SLEDECI NACIN: IZVADITE RIBU KOJU STE PRETHODNI DAN PRIPREMILI PO TACKAMA 2 I 3 , POSLAZITE U KOTLIC TAKO DA BUDE RAVNOMERNO RASPOREDJENA, NA KOLICINU OD 2KG SARANA DODAJTE 160gr SITNO ISECENOG ILI IZRENDANOG CRNOG LUKA I NA SVAKI KILOGRAM RIBE U KOTLIC USPITE 1,2 LITRA VODE. NAKON TOGA RIBU STAVITE NA VATRU, NAJBOLJE AKO IMATE MOGUCNOST U VKOTLICU NA ZIV PLAMEN, I ZATIM ISTU KUVATI NA RAVNOMERNOJ VATRI PAZECI DA NE ISKIPI PENA A I DA NE PORESTANE DA KLJUCA. KADA VODA PROKLJUCA OSTAVITE JOS 5 MINUTA DA KLJUCA A ZATIM DODAJTE 4 PORAVNATE SUPENE KASIKE MLEVENE PAPRIKE I PO UKUSU LJUTE MLEVENE PAPRIKE. NAPOMINJEM!!!!!:NADJITE PRAVU DOMACU PAPRIKU I NEMOJTE STAVLJATI ALEVU , C, I OSTALE MLEVENE PAPRIKE KOJE KUPUJETE PO MARKETIMA JER U NJU MELJU CREPOVE, DODAVAJU BRASNO I KO JOS ZNA STA!!!!!!!! TAKVOM PAPRIKOM CE TE SAMO ZEZNUTI PAPRIKAS I NECE BITI NI 10% OD PRAVOG!!!! KADA STE DODALI MLEVENU PAPRIKU, DODAVAJTE SO PO ZELJI A UJEDNO MOZETE DODATI I NEKOLIKO SUSENIH FEFERONA SAMO PAZITE DA BUDU CITAVE DA NE ZALJUTITE PAPRIKAS. AKO STAVLJATE SVEZE LJUTE PAPRICICE DODAJTE IH 10 MIN PRE KRAJA KUVANJA!!! PAPRIKAS SE KUVA MAKSIMALNO 30 MIN OD VREMENA KADA JE PRORADIO PRVI KLJUC U CORBI!!!!! UZ PAPRIKAS POSLUZITE HLADNO TESTO NE PREVISE SIROKO A NE I USKO KAO ZA SUPU (NADJITE SREDINU), TAKODJE POSLUZITE I PO CASU BELOG VINA DA SE RIBA MALO ZALIJE!!!
PRIJATNO, AKO IMATE JOS NEKO PITANJE U VEZI RECEPTA SLOBODNO PITAJTE, NADAM SE DASAM POMOGAO :-)

paukovaca - 2. maj. 2011.
wwwirus ,
hvala za vas recept :)
meni se u ovom receptu jedino ne svidja dodatak Aleva vestackog zacina...

pipirlota - 13. jun. 2015.
100 godina mi je trebalo da uđem na svoj profil i nakon tih "100" godina Želim zahvaliti gospodinu wwwirus na odličnom receptu. HVALA!




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…