Slana sendvič torta

Datum objavljivanja: 24. dec. 2010. | Kategorija: Glavna jela | Kuhinja: Univerzalna


ns_svedjanka (posetilac)

Uvećaj

Težina pripreme

moderate

Srednje teško

Ukupno vreme

2 sata

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

I- sa šunkom i II - sa ribom -Torte se prave tj. slažu u pravougaone plasnične tacne (obložene aluminijumskom folijom). Naravno ne prave se obe torte na istoj tacni :) - Koristi se tost hleb (obavezno odstraniti koricu sa hleba), što znači da za svaki sloj hleba na torti ide 12 kriški tosta. - Za obe torte je potrebno 1 kg ruske salate, u kojoj nema šunkarice, belog mesa i sl (znači vegeterijano) - Potrebno je još i napraviti premaz od majoneza i kisele pavlake. Ta dva sastojka pomešati, sa napomenom da treba da se više oseti ukus pavlake. Potrebno je oko 6-7 kesica majoneza i 7-8 čaša (od 2 dl) pavlake. Ta količina je dovoljna za obe torte. Napomena: torte obavezno napraviti dan ranije. Premaz ne žaliti, zato što je tost hleb suv i upija tečnost brzo. I što je važno da torte tek na dan služenja treba ukrasiti - naravno da ne mora da se prave obe torte, pa shodno tome sve gore navedene sastojke umanjiti za polovinu Potrebno je dosta materijala za ovo, ali je izvanredno ukusno i izdašno. Pogotovo ako je neka veća proslava u pitanju, onda je ta torta glavno jelo i što je najvažnije služi se hladno. Nema pečenja, pohovanja i ostalih stvarčica oko šporeta. E pa... prijatno dragi moji i drage moje...


Sastojci

-tost hleb (po potrebi)
- 1 kgruske salate
I – sa šunkom
Za filovanje je još potrebno 400 – 500 g samlevene šunkarice
Za ukrašavanje je potrebno oko 100 g tanko narezane šunkarice, 1 zelena salata (ako ima ona reckava), veliki krastavac i eventualno kiseli krastavčići, crne i zelene maslinke, jarko žuta + crvena paprika, obarena jaja isečena na kriške, ukrasni peršunov list.
II - sa ribom
Za filovanje oko 3 konzerve tunjevine u vodi (ako nema može i u ulju), 1 glavica sitno iseckanog crnog luka, malo senfa, soli i bibera.
Za ukrašavanje od povrća sve isto kao i za tortu sa šunkom + ako imate mogućnosti crni i crveni kavijar, i oko 100 g morskih rakova (očišćenih), mirođija.

Priprema

1

I - sa šunkom

2

Prvi sloj tost hleba lepo namazati sa premazom od majoneza i pavlake i preko cele površine hleba staviti sloj ruske salate. Staviti drugi sloj hleba i njega obilno, ravnomerno premazati premazom i sad staviti sloj samlevene šunkarice. Staviti treci sloj hleba, opet namazati premaz i rusku salatu. Na kraju četvrti sloj hleba i sad celu tortu dobro, dobro premazati premazom i prekriti najlon kesama i odložiti u frižider do sutra.

3

Sutradan pogledati kako je hleb upio, i ako treba još premazati premazom, zato što torta mora da bude bela, a ne da se providi hleb.

4

Ukrašavanje: ivice torte skroz obložiti listovima zelene salate. Odozgo ukrasiti po želji, koristeći spiralno isečen krastavac, jaja isečena u obliku cveta i sl. Što dekorativnije to bolje :)

5

II - sa ribom

6

Filovanje : isto je kao i sa predhodnom tortom, osim sto se umesto samlevene šunkarice stavi usitnjena tunjevina (predhodno pomešana sa lukom i začinima).

7

Ukrašavanje : ukrasiti po želji, a ukus kaviara, morskih račića daće torti božanstven ukus.


Članovi kojima se dopada recept

  • sandej
  • kacica

Komentari

sandej - 15. dec. 2012.
Izdasna i ukusna,nece te se pokajati ako se odlucite da je pravite!




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…