Perfektno kuvana jaja

Datum objavljivanja: 13. apr. 2012. | Kategorija: Predjela | Kuhinja: Kanadska


Pomoravka

Uvećaj

Težina pripreme

easy

Lako

Vreme pripreme

5 minuta

Ukupno vreme

30 minuta

Uvod

Uskrs je na pragu, nekom će ovaj recept dobro doći.


Sastojci

3 kašikesoli
185 mlsirćeta
4.5 lvode
24jajeta

Priprema

1

U veću šerpu pomešati so, sirće, vodu i pustiti da provri.

2

Dodati jedno po jedno jaje sa rešetkastom kašikom, pažljivo da ih ne polupate. (skloniti šerpu sa ringle dok to radite, kad ste stavili sva jaja u vodu, vratite na ringlu)

3

Smanjiti temperaturu na vrlo blago kuvanje i kuvati 14, pazite 14 min, znači takoreći samo da struji.

4

Slika broj 3 su već skuvana jaja i hlade se u ledenoj vodi, ova slika je da vam pokažem da ni jedno jaje nije puklo.

5

Kuvana jaja izvaditi iz vrele vode i staviti ih u ledenu vodu, ili pustiti da hladna voda ide preko njih, hladiti ih 15 min.

6

Pre spuštanja jaja u vrelu vodu, oprati ih i ostaviti oko pola sata na sobnoj temperaturi, jer staviti hladna jaja u vrelu vodu popucaće vam, zbog velike razlike u temperaturi.

7

Ako zagrevate jaja zajedno sa vodom, kuvati ih tačno 5, ali 5 min. i odmah ih hladite sa ledenom vodom, dobićete isto ovako lepo kuvana jaja.

8

Ovakvim postupkom ćete dobiti perfektno kuvana jaja, koja će se mnogo lako oljuštiti, bez da oštetite jaje i nećete imati onaj zeleni krug oko žumanca.


Članovi kojima se dopada recept

  • bsalamunovic
  • elektra4-
  • boza
  • Danijela83
  • Billie1081
  • SweetTooth
  • trajja
  • banjalucanka
  • pandora79
  • pota
  • Miss-J
  • antologia
  • MAKPO
  • kriska
  • Jelena76
  • Simonida
  • laki
  • Micima
  • slavna
  • labudan
  • zemunka
  • s481911p
  • Pavlova
  • opera
  • jelenadragojlovic
  • nikolic2010
  • sanjalicaa
  • sanjao
  • pristinka
  • scputnik
  • goga1505
  • Smaragdna
  • Liketa007
  • cvrle1
  • maestro

Komentari

anna78 - 4. apr. 2012.
Ali zar ne popucaju ako se iz kljucale vode odmah stave u ledenu? Ili je to samo iz hladnog u vruce? Nisam probala, samo nagadjam.

Pomoravka - 4. apr. 2012.
Neće popucati ako ih stavljaš iz toplog u hladno, time sprečavaš proces daljeg kuvanja, ako ne veruješ,probaj samo jedno jaje.Srećan Uskrs!!!

dadamama - 4. apr. 2012.
Po Vasem receptu (mislim da sam ga ovde negde pronasla) sam kuvala jaja za prosli uskrs i bila su fantasticna.

Pomoravka - 4. apr. 2012.
Mislim da je taj recept pisan na nekom od mojih blogova ovde na Teslio, ovde u Kuvaru ga nema, zato sam sada i stavila ovaj recept ( a možda ga i ima, trebam pogledati ) ali me raduje da su jaja bila dobro skuvana. Ja dok nisam našla ovaj recept uvek mi je bilo muka kad treba da ih kuvam za Uskrs,neka popucaju ili ih prekuvam, najviše mrzim da vidim onaj zeleni venac oko zumanceta.Hvala ti puno dadamama.

Mici55 - 4. apr. 2012.
Jaja su ti prelepa!!Vidim da si koristila decoupage tehniku.Prelepo je ali iziskuje bas dosta vremena i strpljenja!!Pre nekoliko godina sam probala ali posle 10-ak salveta(rezanja)izgubila sam strpljenje.Mozda ove godine ponovo pokusam,bar nekoliko komada :-)

Pomoravka - 4. apr. 2012.
Mici, ja ovo prvi put radim sa salvetama i nikad više ne bih radila ni jednu drugu tehniku, ovde je najveći problem iseckati salvete, možda svaki put iseckaš po nekoliko i u jednoj koverti čuvaš te sličice, ja sam ih sve isekla ovog puta i zaista sam oduševljena kako se ovo lako radi. Salvete lepiš na skuvano jaje, pomoću četkice i belanca,koje malo umutiš sa viljuškom,ostaviš ih da se osuše i sutra ih premažeš sa krpicom koju si nakapala sa nekoliko kapi maslinovog ulja i to je to.
Probaj, svideće ti se.Kad imaš živaca ukrašavati torte, moći ćeš i ovo,sto puta je lakše.Topli pozdrav, generacijo.

VekiVeki - 4. apr. 2012.
Pomoravka , jel mozete molim vas da mi kazete kako se to dekorise sa salvetama , kako se dobijaju ove predivne dekoracije . Unapred Hvala !

Pomoravka - 4. apr. 2012.
VekiVeki,pročitaj moj gornji komentar iznad tvog, tu sam napisala,sličice iseckaš sa salveta, ako ima više slojeva odvoj da ti ostane samo onaj gde je salveta odštampana, viljuškom umuti vrlo malo jedno belance i na kuvano jaje stavi sličicu koju si isekla, jednim prstom leve ruke drži sličicu,četkicu ili mali sunđerčić umoči u belanac i malo po malo premazuj preko salvete i videćeš odmah se lepi na jajetu,ako se malo izgužva prstom ili četkicom ispraviti, ako neće, ostavi ga,jer slike sa salveta su veoma tanke i lako se kidaju. Tako "zalepljenu" sliku ostaviti da se osuši preko noći i sutradan ih premazati sa krpicom ili kuhinjskim papirom, na koji si nakapala malo maslinovog ulja.Nadam se da sam ti pomogla, ako ti zatreba još bilo kakva pomoć, javi se.Topli pozdrav i želim ti da imaš uspeha.

shtiglic - 4. apr. 2012.
Sta bude sa salvetom (komadom koji se nalijepi) jel' otpadne, a slika ostane? Ovo obavezno probam, samo da nadjem salvete.Gdje kupujete ( i ja sam u Kanadi :)

dadamama - 5. apr. 2012.
Za ovaj Uskrs moracu da probam.
Pomoravka, ova jaja igledaju bozanstveno, naravno kao i svaki Vas recept. Hvala Vam na detaljnom objasnjenju ove tehnike.

Pomoravka - 5. apr. 2012.
Hvala svima. Shtiglić, ostane sve zajedno sa salvetom, jer prethodno isečeš sliku,ako imaš neki deo ispod slike, znaš da ovde u Kanadi salveta je pravljena od nekoliko salveta, gornja ima slike,donje su bele, odvoj ove bele i ostavi samo onaj deo sa slikom i taj deo sa belancetom ćeš premazati.Kad ljuštiš jaje,oljušti se i sličica zajedno sa ljuskom.
Salvete kupujem svuda, ove na slici sam kupila pre nekoliko godina u Bowring,pakovanje je oko 6-7 dolara, malo su skuplje ali su zaista lepe,takođe možeš da nađeš lepe u Home Sense za 3-4 dolara.
Pozdrav za sve.

Pomoravka - 5. apr. 2012.
Ideja za ukrašavanje je odavde http://www.coolinarika.com/recept/762262/ ja sam vam prenela na način na koji sam radila, nadam se da sam vam bar malo pomogla da imate lepo ukrašena jaja za Uskrs. Ja sam oduševljena kao malo dete kad dobije novu igačku.

Matteo - 6. apr. 2012.
Jaja su prlepa,ali sa kuvanjem je totalno falsch jer kada jaja stavite u provrelu vodu ona odmah pucaju.ne razumem kako ovako nesto pisete,pogotovo za dame koje se jos uce je katastrofa...

- 6. apr. 2012.
Matteo,zena je lijepo napisala da prvo treba smanjiti temperaturu pa onda spustati jaja....valjda se tako sprijeci pucanje istih?!!
Pomoravka ova ideja sa salvetama je super,probacu ove godine na ovaj nacin.Ja inace uvijek farbam u lukovini,neznam kako bi izgledalo kada bi ove slicice sa salveta lijepila na vec ofarbano jaje??!!Pozz

Pomoravka - 6. apr. 2012.
Matteo, svaki recept koji napišem je isproban pa tek napisan ovde,znači ovo što sam napisala je tačno.Očigledno da nisi pročitao ceo recept već samo početak, pogledaj šta sam napisala pod tačkom 5 i 6 isprobaj ovo samo sa jednim jajetom i vidi da li sam u pravu ili nisam ako nisam ja ću ti se izviniti i pokušati da ti pomognem koliko mogu da ispravim grešku.Ništa ovde ne pišem napamet.
Pre spuštanja jaja u vrelu vodu moraju vam odstajati van frižidera najmanje pola sata ili možete pratiti korak 6 gde ćete vodu i jaja zagrevati zajedno.
Nisam nikada probala sa već ofarbanim jajetom, ali možeš da probaš sa jednim pa nam javi utiske da i ostali znaju.

DZEKSON - 6. apr. 2012.
Jaja su ti predivno ukrasena,svaka tebi cast!!!
A sto se tice kuvanja,ipak mislim da je mnogo bolje staviti jaja u hladnu vodu i zajedno ih zagrevati,ali,dobro,svako ima svoj nacin...Inace,ostatak procedure kuvanja je slican mom nacinu.

Pomoravka - 6. apr. 2012.
Hvala Džeki.

elektra4- - 6. apr. 2012.
odlicno, prvi put sam dodala i sirce i nema greske.

Pomoravka - 6. apr. 2012.
Elektra4- hvala ti na isprobanom receptu.

ljubicica - 8. apr. 2012.
Pomoravka, da li mozete da mi kazete kako se farbaju ovako kuvana jaja? Da li moze i boja da se doda, pa da se sve to kuva zajedno ili ne?

Pomoravka - 8. apr. 2012.
Ljubičice, ja zaista nisam sigurna da li mogu ovako da se kuvaju sa bojom, nikada nisam koristila tu vrstu boje, ja ih već godinama pravim sa sličicama ili sa bojama koje se rastvaraju u vodi i sirćetu,tako da jedino možeš da probaš jednu boju da vidiš da li će ti se tako ofarbati.Molim nte izvini, što nisam u mogućnosti da ti pomognem.

ljana - 9. apr. 2012.
pomoravka-jaja su divna!
moze li mala pomoc? :) kako se sijeku slicice? da li sijecete salvete u male pravougaonike ili isijecate slicice sa salvete - npr isijecete samo ruzu po njenim ivicama?
ako sijecete pravougaonike-da li ih onda na krejevima zasijecate-da se prilagode obliku jajeta ili?
pokusala bih da pravim jaja ovom vasom metodom-ali se plasim da necu uspjeti...

hvala unaprijed na odgovoru!

p.s. da nemate i recept dobar za vaskrsnje perece - ja sam na netu nasla jedan koji je ispao katastrofalno... i da li znate kad se pereci prave- koliko dan prije sluzenja?

ljana

ljubicica - 9. apr. 2012.
Hvala na odgovoru. Smislicu vec nesto.

Pomoravka - 9. apr. 2012.
Ljana,kad si našla salvatu koju voliš onda isećeš po ivicama cveta, najbliže što možeš, jer ne treba da se vidi beli papir od salvete.Ja sam ubeđena i verujem da ćeš ti ovo super da napraviš.Jedva čekam da vidim sličice.
Ja nikada nisam pravila vaskršnje perece, niti ih je moja mama ikada pravila i zaista nemam ni jedan recept za njih. Ako ikada dođem do nekog recepta i ako mi se dopadne, postaviću ga ovde.
Topli pozdrav

- 10. apr. 2012.
hvala na brzom odgovoru :)

steta sto nemate recept za perece-ima samo par osoba cije recepte previm i uvijek su savrseni (vi ste no.1 :) )

ljana

mara - 10. apr. 2012.
Jaja su fantasticna, samo molim te da mi objasnis kako su tako bjela? Mozda sam nesto propustila ( nebi trebala biti vec oljustrena ). Hvala puno

Pomoravka - 10. apr. 2012.
Draga Maro, na slici su još uvek jaja u ljusci,nisu oljuštena.Ovde u Kanadi ima dosta ovih belih jaja, čak više od braon, i ja njih kupujem za Uskrs,ako su braon, malo ćeti pobeleti prilikom kuvanja u sirćertu,treba da bude razmera 1:1 Toplo pozdrav

mara - 11. apr. 2012.
Veliko hvala.
Bilo je to moje prvo javljanje i odusevljena sam brzinom odgovora. Jucer sam isprobavala tehniku sa salvetama i super izgleda. Pozdrav iz zelene zemlje.

Pomoravka - 11. apr. 2012.
Molim i drugi put. Pozdrav tebi i zelenoj zemlji i volela bih da vidim sličice ukrašenih jaja.

jagodica - 11. apr. 2012.
Fantasticno.Kako ovde nema gotovih farbi za jaja..ovo mi dodje bas kao poruceno

Pomoravka - 11. apr. 2012.
Jagodice, ovo je zaista lep način da se "ofarbaju" jaja. Ja sam danas radila drugu turu i isto su jako lepo izašla.Poljubac za vas dve.

Svetla - 12. apr. 2012.
Jaja su prelepa. Ja ih stavim u hladnu vodu, zagrejem voudu da prokljuca, iskljucim, ostavim tako poklopljeno 10-15min, pa rupicastom kasikom prebacim u ladnu vodu da bi se posle lakse ljustila. Farbam ih u lukovini, cvekli, crvenom kupusu, boronvnicama...

Pomoravka - 12. apr. 2012.
Hvala Svetla.Još jedan super način da obijemo lepo kuvana jaja.

Pomoravka - 12. apr. 2012.
Hvala Svetla. Još jedan super način da dobijemo lepo kuvana jaja.

Chian - 13. apr. 2012.
Probacu, pa javljam i postavljam slicice! Prelepo su ti ispala jaja!

Pomoravka - 13. apr. 2012.
Chain,jedva čekam i unapred ti hvala.

kriska - 13. apr. 2012.
Pomoravka, prelepo ukrasena jaja. Nisam nikada radila to sa salvetama, odlicna ideja!

Pomoravka - 13. apr. 2012.
E moja Kriška, svašta ćemo mi naučiti i hvala Bogu da postoje ovakve stranice na internetu.Hvala ti, draga moja.

MAKPO - 13. apr. 2012.
Ovo sa salvetama je zakon!
Uradili smo samo par jaja i super su ispala.
Hvala ti!

Pozdrav

- 13. apr. 2012.
Ovo se zove umetnost! Svaka cast, predivno! Srecni praznici!

opera - 13. apr. 2012.
Pravila danas. Sjajna su. Pomoravka, svaka cast!!

flute - 13. apr. 2012.
za Ljanu recept za perece..ovo sam objavila jednom. Nadam se da je to sto trazis.
http://www1.serbiancafe.com/lat/diskusije/new//read.php
Pomoravka, ovo je divno, sutra cu da probam. Hvala

ljana - 14. apr. 2012.
flute, da to trazim :)
prosle godine sam pravila 1. put po jednom receptu sa serbiancafea i bili su katastrofa!
ovaj recept nadjoh juce i odlucih da cu po njemu pokusati... kad...ostaviste mi link ovdje... :)
imam pitanje: da li pravite perece par dana prije (mozda su meni zbog tog bili pretvrdi prosle godine-pravila ih dan prije), a imam pitanje i o cuvanju - da li ih kasnije treba cuvati u kesi?
sad odoh da lijepim ove pomoravkine salvete...zato se obreh opet ovdje... :)

flute - 14. apr. 2012.
Ljana, ja ih pravim i kuvam na Veliki Petak, u subotu ujutru pecem. Ali ako bas, bas hoces mekane ti mozes da ih pravis u subotu i peces u nedelju ujutru. Nama ovih 16 perece odu za dan, dva, tako da ih ja ne stavljam u plasticnu kesu, nego u platnentu. Ipak ako hoces da duze ostanu mekani ti probaj da peces na dan Vaskrsa, pa nam javi kakvi su bili. Ako imas dodatnih pitanja javi se na flute@serbiancafe.com da ne kvarimo Pomoravkinu temu.

ljana - 16. apr. 2012.
pomoravka, ja samo da vam se jos jednom zahvalim na ovoj divnoj ideji i pojasnjenju!
ja kao laik (ne neka vrsna domacica- tek od prosle godine sam "kuhar" (tj. imam dijete, pa se ucim... :) )..sam napravila jaja sa salvetama koja su mamila uzdahe svih gostiju...
kako nisam bila sigurna u ishod-i ofarbala sam kalsicno jaja-ali niko se nije ni uhvatio tih farbanih!
ihhh-do sljedece godine ima da sakupim raznih divnih salveta...kakva li ce tek onda da budu! :)

hvala!

Pomoravka - 16. apr. 2012.
Ljana, radujem se da su ti se dopala ovako rađena jaja, a sada ćemo u potragu za novim motivima ( mada ja uvek gledam za nove motive ).Svašta ćemo mi ovde naučiti jedna od druge.

pandora79 - 16. apr. 2012.
Pomoravka, Vi trebate da zamenite neke nama poznate kuvare i da imate svoju emisiju na TV-u. Veliki Vam pozdrav iz Svedske/Olivera

Uzgred jaja su Vam prelepa, kao i sve ostalo sto napravite :)

pandora79 - 16. apr. 2012.
Pomoravka, Vi trebate da zamenite neke nama poznate kuvare i da imate svoju emisiju na TV-u. Veliki Vam pozdrav iz Svedske/Olivera

Uzgred jaja su Vam prelepa, kao i sve ostalo sto napravite :)

Pomoravka - 16. apr. 2012.
Draga moja Pandora79, od srca tebi hvala na ovim lepim rečima.Daleko sam ja od perfekcije, ali ovo radim što volim.Od srca ti hvala i uvek sam tu da pomognem

sandej - 16. apr. 2012.
ja nisam imala ovako lijepe salvete:),ali ono sto sam nasla,odusevila se kako je jednostavno a prelijepo:)Pogacu pletenicu sam napravila i objavila:)Nije kao tvoja,ali lici:)Hvala draga:)

Pomoravka - 16. apr. 2012.
Hvala draga moja sandej, nema veze za salvete, važno je da si postigla efekat.Idem da vidim tvoju pogaču,koju si napravila.Od srca ti hvala i radujem se zajedno sa tobom.

elektra4- - 14. apr. 2017.
Poz,dodala sam sliku svojih jaja, najbolje je raditi s bijelim jajima.




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…