Slani kolač

Datum objavljivanja: 20. jan. 2011. | Kategorija: Predjela | Kuhinja: Srpska


kopiR

Uvećaj

Težina pripreme

easy

Lako

Ukupno vreme

Sastojci

Za testo:
½ kgbrašna
250 mlvode
1 kašikasirća
1 čajna kašičicasoli
350 gmargarina
3 kašikebrašna
Fil:
100 gdimljene slanine
200 gšunke
100 gkačkavalja (izrendisanog)
3 kom.jaja
100 gmladog sira
250 mlslatke pavlake
50 gbutera
100 mlmleka
2 kašikebrašna
1 kašikaperšuna (iseckanog)
so, biber (po ukusu)
ulje
Ostali materijal:
kuvana jaja
vlasac
krem sir
kisela pavlaka

Priprema

1

Prosejanom brašnu dodati, so, sirće, hladnu vodu i zamesiti glatko testo. Testo oblikovati u polu loptu, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi 15 min. da stoji. Za to vreme umutiti margarin i brašno, oblikovati pravougaonik tzv. ciglu i staviti u frižider (15 min). Testo razviti debljine 1 cm i na jednu polovinu naneti pripremljen margarin. Poklopiti drugom polovinom, malo pritisnuti i razviti debljine 1,2-1,5 cm. Testo uviti u foliju i 20 min. ostaviti u frižider da stoji.

2

Izvaditi iz frižidera, razviti koru debljine 1 cm, preklopiti kao knjigu i ponevo vratiti u frižider 20 min. Postupak ponoviti još jednom na isti način.

3

Razviti koru okruglog oblia, debljine 0,5 cm i naneti u tepsiju podmazanu uljem. Testo izbosti na nekoliko mesta viljuškom, premazati hladnom vodom i naneti jedan deo pripremljenog fila (oko 1 cm). Rasporediti kuvana i oljuštena jaja (cela), naneti ostatak fila, posuti ostatkom kačkavalja i staviti da se peče. Peći na 220°C stepeni 15 min. smanjiti temperaturu na 200°C stepeni peći 10 min., a zatim smanjiti na 180°C stepeni i nastaviti s pečenjem još 15-20 min. u zavisnosti do šporeta.

4

Pečen kolač ostaviti da se prohladi, posuti iseckanim vlascem i na svako jaje naneti umućen krem sir pomešan s kiselom pavlakom.

5

Fil: umutiti jaja sa sirom, dodati ½ kačkavalja, iseckanu na kockice šunku i slaninu, peršun, so i biber (promešati). Na zagrejanom buteru kratko propržiti brašno, dodati umućenu slatku pavlaku i mleko. Uz neprestano mućenje kuvati 1-2 min. Sosu dodati so i pomešati ga sa pripremljenom masom. Sve dobro promešati i naneti na pripremljenu koru.

6

P. S. Kada se jaja postavljaju 2/3 jaja su u filu, a ostali deo je na površini fila. Na deo jaja koji nije pokriven filom, posuti po malo sosa (odvojiti pre mešanja sa ostalim materijalom).


Članovi kojima se dopada recept

  • bakica

Komentari

Nema objavljenih komentara.



Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…