Slatko od kajsija

Datum objavljivanja: 9. jul. 2013. | Kategorija: Zimnica | Kuhinja: Srpska


DZEKSON

Uvećaj
Posno

Težina pripreme

moderate

Srednje teško

Vreme pripreme

60 minuta

Ukupno vreme

90 minuta

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Moji roditelji su sa sela, i secam se da su deda i baba u dvoristu imali 5-6 kajsija. Nisam shvatala koliko je to bogatstvo, ali sam uzivala kad smo vikendom odlazili u selo i kad sam "visila" na drvecu i uzivala u slatkoci plodova. Majka je kuvala slatko i puuuuno pekmeza i od tada pa do danas mislim da nema lepšeg pekmeza. U selu odavno više nema kajsija, sada ih kupujem na pijaci. .. Kad sam bila mlada, govorila sam da nikad necu kuvati slatka i pekmeze, sta će mi to, ali se to tokom godina promenilo, posebno od kada moja majka i svekrva nisu mogle to više da rade. Pocela sam sa slatkom od kupina, jer ga najvise volim, pa onda jedno za drugim. .. Ako želite da vam pekmez i slatko ima lepu boju, nikad ne kuvajte više od 1 kg voća. Moja svekrva je ucila da sprema od jedne stare gospodje, koja je svako slatko i pekmez kuvala od po 1/2 kg voća i bilo je savršene boje. Zato, ako želite lepu boju pekmeza od kajsija, zaboravite na kuvanje veće količine u velikoj šerpi ili na kuvanje u rerni. Slatko od kajsija nikad nisam spremala zbog krecne vode, to mi je previše posla, a i gde sad da nadjem krec, ali mi je svekrva i tu pomogla.


Sastojci

Potrebno je:
1 kgočišćenih kajsija
1 kgšećera
1kafena puna kašičica sode bikarbone
1 kašičicalimontusa

Priprema

1

Kajsije očistiti i podeliti na polovine. Možete kuvati i cele kajsije, ako imate "ono" za vadjenje kostica. Za slatko nam trebaju čvrste kajsije, a za pekmez mogu da budu i potpuno zrele i meke.

2

Očišćene kajsije naliti vodom da ih pokrije i sipati sodu bikarbonu, pa rukama izmešati. Tako nek odstoje 15 -ak min. .

3

Za to vreme špinujte 1 kg šećera sa dve čaše vode, da vri nekoliko min. kad se izgubi pena, a pojave se klobuci sirom šerpe, onda s\uštati ocedjene kajsije i kuvati na jačoj vatri oko 30 min. Vremenski se ne može odrediti dužina kuvanja, jer to zavisi od toga kakve su kajsije. Posle pola sata, izvaditi soft od slatka na tacnu, ostaviti u frižider na 2-3 min. Ako sa kašičice pada kap po kap, onda je gotovo. Tokom kuvanja skidati penu sa slatka, a pred karaj kuvanja dodati limontus.

4

Kad šerpu sklonite sa vatre, protresite je da se ostatak pene skupi na sredini, openite slatko i pokrijte šerpu mokrom krpom.

5

Sutradan slatko sipati u tegle.


Članovi kojima se dopada recept

  • californication
  • oslonac
  • antologia
  • trlja
  • Bane-san
  • Vesna-N

Komentari

Pomoravka - 9. jul. 2013.
Džem od kajsija obožavam i taj jedino kupujem ( bakina tajna ) ali slatko od kajsija nikada nisam probala niti znam da ga je iko kuvao.Baš bih volela da probam, ali kod nas nema tako dobrih kajsija da bi slatko moglo da se od njih skuva.Uživaj ti i za mene.Pozdrav.

Vesna-N - 9. jul. 2013.
DZEKSON, iako više ne pripremam slatko, stvarno moram da lajkujem jer su ti recepti predivni. Pravi starinski. Nema dobrog slatkog i pekmeza ako ne radiš po starinskim receptima. Mladi vole da "šutnu" u rernu pa šta im bog da, i onda se čude što nije ona prava boja! Pozdrav!

DZEKSON - 9. jul. 2013.
Pomoravka, slatko od kajsija je u mom kraju vrlo omiljeno i kuva se uz upotrebu krecne vode. Moja svekrva je kuvala slatko od celih kajsija, radi lepseg izgleda.
Vesna, hvala ti, volim tu nasu tradicionalnu kuhinju i ne kuvam ja ta slatka i pekmeze nesto kolicinski mnogo, ali volim da imamo od svega po malo...pozzz




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…