Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
Kuvani pereci za Vaskrs
flute02. april 2010. u 18.31
Možda je već neko pomenuo perece koji se prave za Vaskrs, ako jeste ja se izvinjavam.
Uvek ih pravim za Vaskrs, nekako bez njih mi taj dan nije isti. Recept imam od tetke moga muza, najbolji. Moj recept kaže:
od 10 jaja napravi se 16 pereca.
Penasto se umute belanca, odvojeno se mute zumanca u koja se dodaje 11 kasika zejtina(ulja), 1 kafena kasicica secera, 1 kafena kasicica soli. Pomesati ovo dvoje i postepeno dodavati brasno, ne mogu da kažem koja je to kolicina, ali ne previse cvrsto,tek toliko da testo može lepo da se oblikuje. Dodati pola kasicice praska za pecivo. Testo se „obradjuje dugo” dok ne pocnu da se pojavljuju mehurici.
Od testa se oblikuje 16 pereca, narezuju se makazama malo odozgo. U velikoj serpi u vodi koja kljuca se stavi jedan perec, malo promesa da se ne zalepi, kad on ispliva, okrene se i stavlja drugi. Kad je prvi isplivao on se vadi i stavlja na cist stoljnak, u vodu se stavlja treci...i sve tako redom, dok svi nisu skuvani. Ostavim ih do ujutru, kad se peku u rerni na 200 stepeni C oko 25 minuta.
Da li ih još neko pravi i kakvi su vasi recepti?
bemonkey
(biotehnoloski inzenjer)
02. april 2010. u 20.17
Flute, hvala lijepo na receptu. Ja ih ne pravim, ali ću definitivno da isprobam tvoj recept. Dok sam još bila na studijima prijateljica mi je donosila perece koje su se pravile u njenoj porodicu za vrijeme Uskrsa/Vaskrsa. I bas sam uzivala u njima.
Pozdrav.
bemonkey
 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…