Diskusije : Politika

 Komentar
Onaj osećaj kad ti dete otputuje u Amerikue
lisabutterflay
17. maj 2016. u 10.29

Jer je prikrivena uznemirenost izbijala iz njega. Znao je da će se razgovor kretati u pravcu njegovog raspoloženja pa je odmah rekao ono što ga je mučilo. Ja ću ispovest jednostavno prepričati jer mislim da nema šta da se doda ili oduzme.


NIŠ – Sreo sam juče prijatelja, inače poznatog Nišliju. Već na prvi pogled je bilo jasno da se dogodilo nešto nesvakidašnje jer je prikrivena uznemirenost izbijala iz njega. Znao je da će se razgovor kretati u pravcu njegovog raspoloženja pa je odmah rekao ono što ga je mučilo. Ja ću ispovest jednostavno prepričati jer mislim da nema šta da se doda ili oduzme.„Juče sam otpratio dete za Ameriku. Poslala mi već neke fotke kako je tamo i sve al, Nešo… nije prošlo jutro da sam krenuo na posao a da je prthodno nisam poljubio…. Nemoj da me pogrešno razumeš, nije mi što je dete koje ima prosek na studijama 9 otišla u Njujork da pere čaše, negde joj se i divim što je stisla petlju i učinila ono što smatra ispravnim, što je uzela svoj život u svoje ruke. Al, Nešo, brale, ovo baš boli. Boli kad odeš na aerodrom. A tamo gužva ko u košnici. Kao u naše vreme kad su ispraćali u vojsku pa pola familije dođe na stanicu da se oprosti od vojnika. Samo, ovi sad ne odlaze da za dve godine dođu. Ovi idu da odu, brate moj. Gledam onu gužvu, srce mi se steglo: kog đavola se bavim ovim poslom, trpim sve i svašta ako moje dete, odličan student, ide odavde? Sve ti dođe zaludno.

Žena sa aerodroma mi reče da tim avionom, pazi – tim istim avionom – putuju premijer Vučić i Dačić u Brisel. Imaće šta da gledaju do Brisela, pade mi na pamet, avion pun pametnih glava kako odlazi iz Srbije. Odlazi da se ne vrati, brale moj…”

Šta da kažem ogorčenom čoveku, tužnom čoveku ovlaženih podočnjaka kakav, možda, i sam budem u bliskoj budućnosti? Šta je ono što treba reći u ovakvoj situaciji u kojoj se gubi smisao svega čime se bavimo?

Neka dragi Bog čuva svu našu decu, gde god da su. Neka im da uma i razuma, vetra u jedra, svega što im treba tamo gde su kad već nisu s nama…
sanak
17. maj 2016. u 11.10
Nisu mi poznati svi Nebojsini tekstovi, pa ne znsm da li je pisao (a bilo bi isto tuzno, možda I tuznije) o vrednoj I uspesnoj deci, sa istim ili većim prosekom, koja su ostala u domovini, a nemaju posao (čak ni sezonski) I ne znaju da li će ga I kada imati, a nisu imala mogućnosti da odu negde vani.
Nije presudno gde su deca, nego kakav zivot imaju.
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
17. maj 2016. u 13.03
Sanak,

Nisam siguran koja umnost je izrazena u poslednjoj recenici, zakljucku, meni ne zvuci da si ti video zivota ili osetio u meri po kojoj bi se život gradirao.

Najlepse se osecas gde su ti koreni, gde pripadas, gde stasavas, među svojima, a sve ostalo je sminka u reklamama.

Videti svet, ostale narode, kulture, osetiti drugaciji zivot sistema su prednosti koje coveku pomazu da definise zivot u boljem smisli.

lisabutterflay
17. maj 2016. u 13.11
Učenik iz Niša Đorđe Radenković dobitnik je HMC stipendije, pa će zahvaljujući njoj nastaviti obrazovanje u jednoj od prestižnih srednjih škola u Velikoj Britaniji. Đorđe će se sa još tri vršnjaka iz različitih krajeva Srbije avgusta zaputiti tamo. Tačnije on će boraviti u internatu u Škotskoj.

Đorđe ima 16 godina i učenik je druge godine bilingvalno-matematičkog odeljenja u Gimnaziji ,,Bora Stanković„ u Nišu.Škole učesnice programa HMC i ASSIST daju stipendistima priliku da podignu nivo svog obrazovanja u izuzetnim uslovima izvođenja nastave. To uključuje potpuno opremljene laboratorije za praktičan rad iz prirodnih nauka, sportske sale, teniske terene, bazene i ogroman broj vannastavnih aktivnosti: gluma, muzika, jahanje, razgovori, debate i razna međuškolska takmičenja.

Đorđe je, da bi dobio ovu stipendiju morao da prođe nekoliko krugova testiranja. On je za Niške Vesti rekao da se prvi krug sastojao iz višečasovnog testiranja znanja engleskog jezika, gde je otpao najveći broj kandidata.

”Zatim, sledili su intervjui, u kojima je specijalna komisija tražila svestrane, celokupne ličnosti, sa širokim spektrom interesovanja. Verujem da su mi ovde prednost dale brojne nastavne aktivnosti i hobiji. Već 10 godina se bavim borilačkim veštinama džiu džicom i aikidom, sviram klavir od trećeg razreda osnovne škole, a poslednjih godinu dana učim i japanski. Volim kinematografiju, crtanje ali sam takođe solidan u naukama i matematici„, istakao je ovaj učenik iz Niša.

On je dodao da sa porodicom puno putuje, pa već ima raznolika iskustva iz svih krajeva sveta. To će mu mnogo pomoći u samom prilagođavnju na život u Škotskoj.

”Kada sam saznao da sam osvojio stipendiju, bio sam jako uzbuđen„, objašnjava Đorđe.

Nas je naravno interesovalo da li će on iskoristiti ovu šansu i svoje školovanje, a možda i život nastaviti van granica naše zemlje.

”Teško je sa 16 godina shvatiti da vam slede korenite promene, da napuštate jedini svet za koji ste ikada znali, i da se verovatno nikada nećete vratiti„, kaže Đorđe i dodaje: ”HMC nudi mogućnost završavanja ne samo treće, već i četvrte godine srednje škole u Britaniji, a mala je verovatno da ću se posle toga vratiti da započnem studije u Srbiji„.

Đorđe kaže da je za njega ova prilika velika čast, i obećava: ”daću sve od sebe da svoju školu, grad, i državu predstavim na najbolji mogući način„.
--------------------------
Gde su ovi I ovakvi uslovi u Srbiji ????”
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
17. maj 2016. u 14.26
Koji uslovi?!

kt61
17. maj 2016. u 14.40
Ako se uda dobro, može da se zbrine. I ne mora da pere case.
sanak
17. maj 2016. u 17.31

Sanak, Nisam siguran koja umnost je izrazena u poslednjoj recenici, zakljucku, meni ne zvuci da si ti video zivota ili osetio u meri po kojoj bi se život gradirao.
--------------
Možda ti pogresno zvuci. Videti I osetiti zivot u odredjenoj meri?? Gradacija?Čak I da ne videh (lično) zivot dalje od svog grada, svoje zemlje, imam prijatelje, poznanike...zaboga,21.vek je...
Možda postoje samo dva stepena gradacije: 1. ništa I 2. ima sanse. ?!! 

Najlepse se osecas gde su ti koreni, gde pripadas, gde stasavas, među svojima,
-------------
Tačno. Ali, nije dovoljno samo „najlepse se osecati”. To znaju I oni diskutanti ovog foruma koji žive u inostranstvu.
Treba imati mogućnosti za kvalitetno obrazovanje, zaposlenje, osamostaljivanje, formiranje porodice...itd. ...

a sve ostalo je sminka u reklamama
-------------
Sve ostalo je realnost.

. Videti svet, ostale narode, kulture, osetiti drugaciji zivot sistema su prednosti koje coveku pomazu da definise zivot u boljem smisli.
-----------------------
Šta ti tačno znaci „drugaciji zivot sistema”?
I, ne govorim o turisticko-informativnom vidjenju sveta.

sanak
17. maj 2016. u 17.52
Nekada je prosek 9 nešto znacio, danas više ne. Nakon što je ministarstvo obrazovanja Srbije dopustilo da se otvore svi ovi privatni „univerziteti” gde je najvaznije da se uradi uplata „semestra”, 10-ke i 9-ke liju kao iz oblaka. Ono sto je nekada smatrano vrhunskim uspehom danas je norma. 90% studenata sa tih privatnih univerziteta zavrsava iste sa prosekom 9 ili 10. 
------------
Još uvek ima onih koji vredno, naporno uce I ispite polazu znanjem... (svaka im cast!) u uslovima kakvi su...Bojim se da će ih biti sve manje...
jojaj
(chater)
17. maj 2016. u 18.12
uslovi ne cine zivot. U skolama ne uce decu šta je bitno u zivotu da bi mogli njima da manipulisu. Bitno je samo ono sto ti je bitno na kraju zivota.Naltene ništa sem par običnih stvari koje su za dz.
sanak
17. maj 2016. u 19.00
Oko 4,5-5,5 miliona Srba živi u rasejanju, van Srbije...sto li su otisli, kad „uslovi ne cine zivot”???
sanak
17. maj 2016. u 19.03
Oko 700 000 je nezaposlenih u Srbiji...pa šta, je l' da ? „Uslovi ne cine zivot”...

Itd., itd. ...
sanak
17. maj 2016. u 20.00
http://www.teleprompter.rs/ovo-su-sns-botovi-koji-su-nagradeni-državnim-poslom-foto.htm

O „uslovima” na još jedan način.
Werba
(N/A)
18. maj 2016. u 01.37
'ma hebes fakultet, samo da dobijem vizu za cemeriku'. Tada glavna mantra.

do pre 20-ak godinica, cemericka viza je po vaznosti bila jednaka zavrsetku studija.
Bio je to početak rasturanja jednog od najboljih obrazovnih sistema u svetu a, na cije mesto su uskocili fakultetski kursisti, (jedna - dve god. na raznim Yelovima,-koje cemerika ima u izobilju))a gde i dalje uskacu razni: Dinkici, Sutanovci, Krstici, Guzenbaueri, razni lažni dr Stefanovici...
Hebote, koliko se samo izleglo tih vaski...


aom
((ime_u_kucici))
18. maj 2016. u 01.50
zašto toliko tragicno, kao da saljete decu u rat?
odlaze, pa dobro i treba da odlaze, ako ste znali da im date koren i krila, naucice da od sveta uzmu ono najbolje i sami donesu odluku gde je za njih dobro. neki će se vratiti, neki možda neće!
odlaze deca i iz Irske, i sa Novog Zelanda, iz Spanije, Tajlanda, Kine...odlaze i iz Amerike, mastaju da vide Evropu.

Ja sam moje dete ispratila u Ameriku na studije, i stezalo me u grudima, neko kamenje mi se skupilo pod dijafragmom, ali samo na kratko jer sam znala da nas ništa, bas ništa ne može udaljiti...nikakve milje ili kilometri, okeani ili vremenska razlika. on je sav od srpske potke i nikada to neće zaboraviti!

ja mislim da će tradiciju i veru, bolje sacuvati ta deca iz aviona koji pominjete, nego ova koja ostaju da tavore uz farme i parove, splavove i kladionice.

samo neka su oni veseli i zdravi! srećan im put! ljubi ih majka :)

Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
18. maj 2016. u 02.30
Sanak,

Gradacija nije imaš ili nemas. Gradacija je ocena. Turisticki nije spoznaja zivljenja u jednom mestu ili državi. Naprotiv živeti, raditi, biti tu je spoznaja. Osetis kako sistem dise, funkcionise.

Apsurdno je spominjati 4-5 miliona srba u inostranstvu kad znamo da je veliki broj izgubio korene.

Zašto ne pitss sebe zašto emigracija kad god ima priliku leti u rodni kraj, zašto odmori na 3-4 sedmice u rodnom mestu, državi?!

Materijalizam dodje i prodj. Prividna radost, osecaj sreće je tu koji se ne može uporediti sa unutrasnjom harmonijom.

Ovaj student Djordje iz Nisa koji je aktivan u dve borilacke vestine, svira klavir, uci japanski, itd... odlazi u srednju skolu u Skotsku zahvaljujuci cemu, kome!!!
Zašto je on uzeo mesto u toj skoli nekom ostrvljaninu?!

Holivud je tv za 99% populacije, a 1% stvarnost za ostatak.

Da svabiju neko terorise svakojakim rekvizitima kao sto svet zapadni radi Srbiji, ne bi imali hleba jesti.

Omalozavati Srbiju u svakom pogledu je podmuklo.
U Skotskoj kao i u celoj Skandinaviji antidepresanti se koriste kao zvaka.
Koriste ih od sreće, verovatno.

Biti sa obe strane crte je iskustvo veliko, i tek onda možeš da uradis uporedbu koliko i gde si zadovoljniji.

Nek je srećno bilo kojem detetu van, i nek im je drago Bog na pomoći.

Jedan nba kosarkas darko milicic se vratio u Srbiju i na selo gde se bavi vocarstvom. Zašto nije ostao na Zapadu!?!?

jojaj
(chater)
18. maj 2016. u 04.24
Ja sad znam šta je značila često izgovorena rečenica da su mi tvoje godine i ova pameetr. Kad dodjes u neke godine vidiš da ti jew sve štosuistekao višak sem najnuđniojeg a baš sve ako nema dragih ljudi da sa njima deliš.
Uslovi na faxu i za napredovanje su skoro zadnja svirala na rupi ;).
sanak
18. maj 2016. u 04.39
ja mislim da će tradiciju i veru, bolje sacuvati ta deca iz aviona koji pominjete, nego ova koja ostaju da tavore uz farme i parove, splavove i kladionice.
------------
Aom,

sa svime sto si napisala se slazem, jedino mi u citiranom nešto „skripi”...jer se može protumaciti da svi koji ostaju tavore uz sve sto si napomenula, a nije tako...I verujem da I ti to znss...delujes razborito...
jojaj
(chater)
18. maj 2016. u 04.40
ima posla u Srbiji.
Država radnicima dužna 300 miliona evra

Gotovo 100.000 radnika u Srbiji koji su ostali bez posla likvidiranjem društvenih preduzeća u poslednjih 15 godina, traže od države da im isplati ukupno 300 miliona evra za sve neisplaćene zarade.
Ako je država toliko dužna radnicima zašto svi počev od predsednika nisu na minimalcu do daljnjeg?
Šta je normalnije od toga nego učiniti korak koji bi rešio mnoge naše probeleme?
To što ne stave sad komplet budzetlije na minnimalac znači da će sutra SVI ostati i bez plate i bez posla i bez otpremnine.
lisabutterflay
18. maj 2016. u 08.27

Werba
(N/A)

18. maj 2016. u 01.37

'ma hebes fakultet, samo da dobijem vizu za cemeriku'. Tada glavna mantra.

do pre 20-ak godinica, cemericka viza je po vaznosti bila jednaka zavrsetku studija.
Bio je to početak rasturanja jednog od najboljih obrazovnih sistema u svetu a, na cije mesto su uskocili fakultetski kursisti, (jedna - dve god. na raznim Yelovima,-koje cemerika ima u izobilju))a gde i dalje uskacu razni: Dinkici, Sutanovci, Krstici, Guzenbaueri, razni lažni dr Stefanovici...
Hebote, koliko se samo izleglo tih vaski...
--------------------------

No coment...101% istina.

----------------------
Stuadesa;
Dragi putnici,slecemo na Balkan...vratite svoje stove unazad 20 god.
AleksaJ
(.)
18. maj 2016. u 09.58
Joj

Savrseno si u pravu. Pravnici su preduzeli obavezu da obestete kroz stečaje radnike. Pravnici su politicari to nisu uradili i zato treba sva vlast da je n aminimalcu ...

Mislim da tvoje zapazanje treba staviti u posebnu temu
sanak
18. maj 2016. u 12.06
Kad dodjes u neke godine vidiš da ti jew sve štosuistekao višak sem najnuđniojeg a baš sve ako nema dragih ljudi da sa njima deliš. Uslovi na faxu i za napredovanje su skoro zadnja svirala na rupi ;). 
-----------------
A najnuznije je? U Srbiji svi imaju to nešto najnuznije?
E, pa onda ovih (bar) 700 000 nezaposlenih da prestanu da se zale, onih oko 5 mil.da se vrate...I da svi uzivaju, dele...
sanak
18. maj 2016. u 12.09
Bitno je samo ono sto ti je bitno na kraju zivota.Naltene ništa sem par običnih stvari koje su za dz. 
------------
A DO tog kraja zivota ne treba placati racune, stanovati, skolovat sei, jesti...
Pa, sto nam to do sada niko nije rekao ?!
sanak
18. maj 2016. u 12.11
ima posla u Srbiji.
--------------
Treba obavestiti onih ~ 700 000 koji to (još) ne znaju...
lisabutterflay
18. maj 2016. u 12.28
...od 6 am,pa do sutra dan,opet 6 am...puni kfici...kako to cometarisati ???
sanak
18. maj 2016. u 12.31
Lisa,

a šta ti mislis, ko sedi po kaficims?
sanak
18. maj 2016. u 12.40
Savrseno si u pravu.
----------
Za receno o ovoj temi?

Mislim da tvoje zapazanje treba staviti u posebnu temu
-----------
Da.Jer, ovde je reč o necem drugom.Doduse, sve je, manje-vise, nekako povezano.
A zapazanje J. po ovom pitanju (minimalca u državnoj upravi) je sasvim ok.
lisabutterflay
18. maj 2016. u 13.14
Ko ?
.mislim,tatini,mamini sinovi...ostali su u dijaspori...ili na birou.

sanak
18. maj 2016. u 15.13
Mislim da smo ovde pricali (da je to poenta)o onima koji nisu „mammini i tatini sinovi i kceri”...a oni sigurno ne vise po kaficima...
sanak
18. maj 2016. u 15.14
Werba
(N/A)
19. maj 2016. u 05.16
aom
((ime_u_kucici))
18. maj 2016. u 01.50
Ja sam moje dete ispratila u Ameriku na studije, i stezalo me u grudima, neko kamenje mi se skupilo pod dijafragmom, ali samo na kratko jer sam znala da nas ništa, bas ništa ne može udaljiti...nikakve milje ili kilometri, okeani ili vremenska razlika. on je sav od srpske potke i nikada to neće zaboraviti!
============

hahaaaaaaaaa,
je'l su ti izvadili kamenje,- i napuklu dijafragmu stavili u gips?

Cekaj bre malo, po tvojoj prici dete ti je zazvrsilo fax još pre 3god.
-kada si ovuda uz svu nadu I ozarena lica razglasila,- kako si sada slobodna?
Znaci dete si ispratila u ameriku kako bi zavrsene studije u BGD, po tvojoj prici, zavrsio na jednom od kursistickih americkih yelovih fakulteta???:)))))
Ako je istina da si dete „otpelala” u ameriku, to može da bude samo sa jednim ciljem: da se kao omatorela vestica nadas dolaresima koje će dete od *srpsku potku* da ti salje- da ne zaboravi na ostarelata majkata..:)
I da zadovljis moju radoznalost;
da li još uvek sljakatas na ulazu u KUD *Ivo Lola Ribar* kao tetkica koja prima molbe za nove clanove?
Ne moras da odgovoris ako neTJes...

Iskreno, presamitio sam se od patetiku, na tvojata zalopojka na dete
:)jojaj
(chater)
19. maj 2016. u 18.54
Izgleda kao da su svi rođeni na pogrešnom mestu. Svako ide u drugo mesto da radi kao da tamo gde ide uopste nema ljudi i obavezno ne postoji baš nijedan takav stručnjak kakv je ovaj.zato je svake sekunde na stotine aviona u vazduhu troše resurse i zagadjuju zemlju.
Jednma veliki strucnjak mašinbravar kakvih u gradu ima na stotine sa sela u Banatu dolazi 100 km u grad svaki dan na posao.Ako u gradu od 200000 stanovnika ne mozete da nađetemasinbravara već vam bas treba paor iz B ... Firma u kontrolisanom stečaju država tj narod mu plaća putne troškove. Od njih ako ne putuje može da plati kiriju i troškove u gradu.
U toj firmi je samo jedna četvrtina radnika iz grada sve ostalo je sa sela i svima država plaća putne troškove.
Država se ni u šta ne meša sve je spontano pa šta kome zapadne.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.