Diskusije : Nemačka

 Komentar
Upis deteta na osnovne studije Ekonomijeu Nemačkoj
septembar
07. decembar 2014. u 14.03
obraćam se svim dobronamernim zemljacima sa molbom za mišljenje.
Naime ja i supruga smo u dilemi da li sina poslati na studiranje u Nemačku/obzirom da su ukinute školarine a za Englesku i Ameriku ipak finansijski nismo dorasli/za šta smo uštedeli nešto para a i baba i deda bi finansijski pomogli tako da računamo da bi za 3 godine osnovnih studija,bachelor sve možda koštalo oko EUR 30.000,00 ili pak kupiti neku garsonjeru pa je kasnije izdavati.
Mišljenja smo da je možda bolje uložiti u obrazovanje i dete poslati odmah od prve godine na studije kako bi se što pre integrisao u društvo ali se bojimo da pošto on apsolutno nije zainteresovan za tehničke nauke,informatiku i medicinu koje se kako vidimo u Nemačkoj na tržištu radne snage uglavnom traže da ćemo uzalud dati novac a da on i nakon završenog mastera možda neće biti u prilici da nađe adekvatan posao u struci i pored perioda od 18 meseci koje nemačka vlada sada pruža svršenim akademcima da pokušaju da pronađu odgovarajući posao.
Pitanje je i da li će biti dovoljno novca jer,koliko smo posvuda po internetu gledali ne postoje stipendije za studente početnike već možda tek u drugoj ili trećoj godini ili čak tek za master.
On je odličan učenik sa prosekom 5,0 već dugo godina uči nemački jezik i sad je već na intenzivnim pripremama za polaganje ispita TESTDAF.
Pun je volje i entuzijazma da se bori a mi smo zabrinuti kako se bliži definitivni trenutak odluke.
Hvala svim dobronamernim na savetima i mišljenju.

Jaga
(1Q84)
08. decembar 2014. u 04.17
Dobar dan

Nemam neki specijalan odgovor nas vase uopsteno pitanje, ali s obzirom da je ukinuta vojna obaveza, smatram da ne mozete pogresiti, ma šta odlucili.

Evo, ovde danasnji maturanti ne idu odmah na studije, nego uloze godinu dana pauze u nekom „Travel and Work” programu npr. po Australiji, pa tek onda krenu na faks.

Hoću reci, treba da probate, pa će vam se za godinu, dve pokazati da li se „isplatilo”.

Generalno smatram da nije losa ideja, pogotovu zato što, ako dete nije zainteresovano za tzv MINT nauke, nego eto za ekonomoju, sticanje te diplome u Srbji ništa ne znaci u bilo kojoj drugoj državi na svetu. A sticanje te iste diplom u Nemackoj, možda će i omogućiti rad ovde. Možda, zato što do nedavno sticanje visokog obrazovanja u Nemackoj nije automatski znacilo i sticanje radne dozvole po zavrsetku studija. Pre godinu, dve, to je promenjeno, ali nisam siguran da li za sve vrste diploma , ili samo za deficitarne titule.

Postavili ste pitanje, koje nije lako odgovoriti, zato što ne možemo predvideti buducnost. Ali ako mozete da mu omogućite, probajte.

Pozdrav,
Jaga

Gojko
10. decembar 2014. u 01.49
Para nije ništa u životu kad imaš samo pare a nemaš ništa drugo.

eperson72
(lekar)
25. decembar 2014. u 15.58
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.