Diskusije : Nemačka

 Komentar
Srbijanska vozacka dozvola
shonsi
02. avgust 2014. u 08.13
Da li je tacna informacija da se mogu zameniti sada vozacke dozvole izdate u Srbiji za Nemacku bez dodatnog polaganja vozackog ispita jer je Srbija kandidat za EU.
krle76
(pravnik)
02. avgust 2014. u 09.23
Vidis nisam znala da je zbog toga, ja sam predala moju u rat haus platila 35 e sacekala 1 mesec i dobila nemacku. ništa nisam polagala.
krle76
(pravnik)
02. avgust 2014. u 09.25
Dopunjujem se, ali u prvih 6 meseci tvoje prve prijave u nemackoj možeš to uraditi, mom muzu nisu priznali jer je zakasnio prvih 6 meseci.
DTTT
02. avgust 2014. u 15.07
Jel ima neki link na ovu vest sa spiskom zemalja na kojem je i Srbija? Za slučaj da odem u Rathaus a oni ne znaju ništa o tome, što je verovatan slučaj poznajući nemačku birokratiju
krle76
(pravnik)
02. avgust 2014. u 15.53
Ja sam mrtva ladna otisla reko da pitam, odmah sam dobila jedan papir sa kojim sam mogla da vozim dok vozacka nije stigla, to je bilo pre otprilike 3,5 godina, 2011 godine, dok je to moj muž video od mene on je ovde u tom momentu bio već 3 g sa umbrefistom a ja tek se prijavila tek se vencali, i njega poslali na prufung test, meni dali odmah njemu obrazlozili da je trebao to uraditi prvih 6 meseci pri prvom prijavom u nemackoj, zato sam sigurna za nidersak a što se nemackog zakonika tiče razlikuje se od pokrajine do pokrajine odi probaj ništa te neće kostati i javi bas me zivo interesuje šta ćeš uraditi.
DTTT
02. avgust 2014. u 17.38
Ja sam mislio da je to nedavno stupilo na snagu, a koliko vidim ti si to zamenila još pre tri godine, što je čudno jer znam bar pet ljudi koji su u zadnje dve godine morali da polažu dodatne testove da bi zamenili srpsku vozačku dozvolu.

Ako nije tajna u kojem to gradu/pokrajini su ti zamenili dozvolu? Ja ću definitivno otići u rathaus ovde u Štutgartu ali mislim da neće proći bez dodatnih časova/polaganja. Javim ovde kako sam prošao.
marijamhlc
03. avgust 2014. u 09.09
Joj, molim te napisi ovde na forumu da li je to tačno, posto ja imam jedan mali prblem zbog čega ne mogu polagati vozacki, tj ne mogu da odsedim 5h na onom prokletom treningu za prvu pomoć, a vozim već 14 godina, imala sam i rusku dozvolu, a sada mi ke Srpska istekla, pa razmišljam kako do dozvole a da ne idem za Bg :)

Ako je ovo sto si napisao tacna informacija, odlično, samo ću da zamenim ovu isteklu, ili da prijavim da sam izgubila, da dobijem Nemacki :)

krle76
(pravnik)
03. avgust 2014. u 16.36
Niedersachsen (pokrajina) grad Leer.
Ali ako ti je istekla to ne uvazavaju nemci, samo ko je tek stigo u nemacku u prvih 6 meseci da prijavis zamenu. možeš u najblizem konzulatu srpskom isteklu zameniti ali za srpsku opet.
marijamhlc
04. avgust 2014. u 04.48
e super, hvala, samo da ne moram za Bg. Mada, moj suprug je probao da zameni u prvih 6 meseci, nije mu uspelo, morao je sa polaze opet vozacki. Verovatno zavisi od pokrajine do pokrajine
LaszloJ
(Dr.-Ing.)
05. avgust 2014. u 06.59
Ne znam odakle vam ideje da se srpska vozačka dozvola može bez polaganja zameniti za nemačku. Jeste lepo zvuči ali nije istina.

Proverite na internetu. Ako neko iole malo zna nemački neka pažljivo pričita uslove za dobijanje vozačke dozvole na osnovu vozačke dozvole „trećih zemalja” u koje se Srbija i dan danas računa.
LaszloJ
(Dr.-Ing.)
05. avgust 2014. u 07.43
Evo šta piše npr. na stranici ADAC:

***
Ab Begründung des ordentlichen Wohnsitzes in Deutschland gilt ein solcher Führerschein grds. für die Dauer von sechs Monaten. Danach wird der Führerschein nicht mehr anerkannt. Eine Verlängerung der 6-Monatsfrist ist möglich, wenn der Führerscheininhaber nachweisen kann, dass er den „ordentlichen Wohnsitz” nicht länger als 12 Monate im Inland haben wird. Um in Deutschland auch nach diesen sechs Monaten ein Kraftfahrzeug fahren zu dürfen, benötigt man eine deutsche Fahrerlaubnis. Der ausländische Führerschein muss daher in einen deutschen Führerschein umgetauscht werden. Die Voraussetzungen für den Erwerb der deutschen Fahrerlaubnis hängen davon ab, in welchem Land der Führerschein erworben wurde.
***

o potrebi ponovnog polaganja:
***
Grundsätzlich sind die theoretische und praktische Prüfung (ohne Ausbildung) in Deutschland zu absolvieren. Davon gibt es aber länderabhängige Ausnahmen. Von der Ablegung einer Führerscheinprüfung in Deutschland sind Führerscheininhaber aus Nicht-EU-Mitgliedsstaaten dann befreit, wenn im Ausstellerland die EU-einheitlichen Mindeststandards für die Prüfung sichergestellt sind. Es muss sichergestellt sein, dass der Inhaber auch unter den in Deutschland bestehenden Verkehrsverhältnissen in der Lage ist, ein Fahrzeug sicher zu führen. Die vorgelegten Dokumente müssen zudem zuverlässig und in geeigneter Weise nachprüfbar sein.

Das diese Voraussetzungen erfüllt sind, ist daran erkennbar, dass ein gegenseitiges Anerkennungsabkommen zwischen Deutschland und dem ausländischen Staat geschlossen wurde. Dieses führt zu Umschreibungserleichterungen für bestimmte Fahrerlaubnisklassen. Ob mit dem Land, in welchem Sie Ihren Führerschein erworben haben ein solches Abkommen besteht, können Sie der nachfolgenden Staatenliste entnehmen.
***

a lista zemalja iz čije vozačke dozvole mogu bez polaganja ili pod olakšanim uslovima prepisati na nemačku dozvolu je na primer ovde:

http://www.adac.de/_mmm/pdf/2013_Staatenliste-Umschreibung-Drittstaaten-F%C3%BChrerscheinen_129770.pdf

ja Srbiju nažalost nisam našao na toj listi.

Inače, poučno je pročitati tekst o mogućim posledicama:

http://www.taunus-zeitung.de/lokales/hochtaunus/Fuehrerschein-umschreiben;art690,115811
shonsi
05. avgust 2014. u 09.19
Laszlo , druže vidis da je Krle zamenila bez polaganja. Napisala je gore negde u postu. Znači da je to od pokraine do pokraine.
sirchulle
(CAD Designer)
05. avgust 2014. u 15.10
Kad smo kod vozackih kako ide varijanta (ako postoji) sa srpske na recimo poljsku ili madjarsku vozacnku dozvolu?
Ultra_Partibrejker
05. avgust 2014. u 18.29
Nije srbijanska dozvola, nego srpska. To ti je ustaški naziv, ako nisi znao. Obrazuj se malo, pa dodji ponovo...
sirchulle
(CAD Designer)
06. avgust 2014. u 09.13
Stvarno mi je pun kofer lektora (i kolektora) koji non stop idu okolo i ispravljaju gramaticke, jezicke i ostale greške. Je li ti to jedino dostignuce u zivotu ili se ovim kvalifikujes za policajca koji će odredjivati stepen podobnosti, nacionalne osvescenosti i nivo vaskoliko-pravoslavnog dostignuca Srblja? Prosto ste neverovatni. Idete okolo i ispravljate ljude bez ikakavoga razloga.
Jaga
(1Q84)
06. avgust 2014. u 15.38
Zdravo

Lepo je Laszlo dao linkove gde piše, da Srbije nema na spisku zemalja, kojima se bez ponovnog polaganja izdaje nemacka vozacka dozvola.

Ljudski je gresiti, pa se toj jednoj sluzbenici, u tom jednom gradu omaklo i izdala je dozvolu bez polaganja.

A inače smatram, da nije loše ponoviti polaganje, naročito za one koji su npr. u nekom malom mestu u Srbij polagali. Verujem da je i danas u Srbiji moguće poloziti voazacki ispit bez kilometra predjenog na autoputu, naprosto zato što su autoputevi u Srbiji tako retki. Pa cik onda izadji ovde na put tipa A3.

Pozdrav,
Jaga
krle76
(pravnik)
06. avgust 2014. u 18.48
Ja lepo kažem da smo „mi” srbi koji živimo u nemackoj najgori u dusi i najzavidniji narod od svih nacija. evo ti link ako si pismen prouci tabelu, kažeš da je moja greškom izdata, cekala sam proveru 3 meseci, u međuvremenu dobila papir da vozim dok ne stigne dozvola, šta mislis zakucala sam halo promeni mi odmah promenila glupa sluzbenica, nema kod nemackih radnika tih naših propusta, moj muž se odmah nako dobijanja moje uputio da promeni svoju, dobio je od stranackog biroa odgovor da je zakasnio i uputstva šta da odradi da bio dobio nemacku, opozvao se čak i na mene dobio je debelo obrzalozenje za tih 6 meseci sa prvom prijavom. a evo ti tabela, ustalom sa kim se ja ovde objašnjavam.
http://www.adac.de/_mmm/pdf/Internationaler-F%C3%BChrerschein-EU_99900.pdf
DTTT
07. avgust 2014. u 01.39
Nažalost Krle76, mi se ne možem pozvati na tabelu koju si proložila, jer se ona odnosi na vlasnike nemačke vozačke dozvole i u kojim državama oni mogu voziti bez potrebe za međunarodnom.
Jaga
(1Q84)
07. avgust 2014. u 09.19
„Evo ti link ako si pismen prouci tabelu.”

Idi leci zivce negde.

Pa onda kada naucis nemacki, opet se javi za pismenost.

Jaga

LaszloJ
(Dr.-Ing.)
07. avgust 2014. u 12.03
krle76, link koji si dala ne kazuje ništa o validnosti srpske vozačke dozvole u Nemačkoj već o validnosti nemačke vozačke dozvole u Srbiji. I to samo za slučaj turističkog puta bez promene probivališta. Srpska vozačka dozvola takođe važi u Nemačkoj u slučaju kratkih zadržavanja, dakle bez promene prebivališta.

Naravno da ne želim nikome da mora ponovo da polaže kao ja (i još neki drugi), mada kako Jaga to kaže to jeste korisno pogotovo za one koji nemaju iskustva sa auto-putevima bez ograničenja brzina. Ali najgora stvar je da nekom daš nadu i da se ta nada posle „ispari”. Ako neko ima relevantne reference sa zvaničnih državnih stranica gde stoji informacija da je status Srbije promenjen, da je ona stavljena na listu zemalja čije se vozačke dozvole priznaju bez ponovnog polaganja, neka objavi to ovde. Bez toga je sve rekla-kazala i nema nikakvu praktičnu vrednost.

Do objave takve reference, samo da primetim da mnogi pokušavaju da dobiju nemačku vozačku dozvolu preko mađarske dozvole koja se izdaje na osnovu srpske bez polaganja. Treba imati u vidu da ni ovako stečene dozvole nisu validne (daću vam link ako treba a inače mislim da svako ko zna jezik i zna da čita može to sam da nađe), što može da ima kobne posledice u slučaju nekog udesa ili npr. provere.
Siko_Hamburg
18. avgust 2014. u 09.16
Srpska se ne može menjati,mora polaganje i test opet ovde,nešto manje placate i manje sati imate ali isti djavo.Ja sam odlucio da polazem sve od početka bar ću sacuvati tako srpsku...ko ima volju da polaze posle 10+god ali jbga tako je kako je
eperson72
(lekar)
20. mart 2015. u 15.41
eperson72
(lekar)
02. avgust 2016. u 08.15
Važenje vozačkih dozvola R. Srbije u inostranstvu
http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/konzularni-poslovi/putovanja-u-inostranstvo/vozacke-dozvole-u-inostrans tvu

Nemačka - radi upravljanja motornim vozilom u SR Nemačkoj je pored nacionalne vozačke dozvole, neophodno posedovati međunarodnu vozačku dozvolu, odnosno zvanični prevod iste sačinjen kod ovlašćenog organa R.Srbije ili AMSS;

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.