Diskusije : Nemačka

 Komentar
Plava karta, plate i troškovi života u Nemačkoj?
Annunaki
06. septembar 2012. u 09.11
Sva pitanje se odnose na pokrajnu Bayern tj. grad München.

Intesresuje me kako se racuna neto plata u Nemačkoj?
Znam da je oko 30-40% bruto plate i da zavisi od dužine radnog staža, bračnog stanja, broja dece itd... Da li neko zna to tačno da sračuna?

Kada dobijem tu neto platu koje su još moje obaveze? Da li plaćam od te neto plate zdravstveno osiguranje? Koliko je neko osnovno za odrasle a koliko za decu?

Da li od neto plate plaćem još nekakve poreze, takse i slično?
Da li se plaća škola, knjige za decu?

Interesuju me dakle cene svih mesečenih troškova koje obavezno imam svakog meseca(tj. za tročlanu porodicu - supruga, ja i dete)

stan sa rezijom, hrana, TV, internet, telefon, prevoz, škola...

Leon01
(ekonomista)
07. septembar 2012. u 08.01
da odgovorim na prvo pitanje jer to vazi za celu nemacku od Netto ne placas ništa vise netto znaci ono sto ti se uplati na ziroracun.
ako nemas neka osiguranja koja si preko firme sklopio pa ti odbiju...

evo ti tabela izracunaj ako znaš nemacki ;)))

http://www.brutto-netto-rechner.info/
Annunaki
07. septembar 2012. u 17.20
Hvala puno za link.
Kako sam video, Neto je oko 40% bruto zarade.

Da li mi možeš otprilike reći cene ostalih troškova kao što su:
hrana, TV, internet, telefon, prevoz, škola za decu, knjige za školu...

mimozaaa
(posmatrac)
08. septembar 2012. u 03.26
Za prevoz pogledaj na strani www.mvg-mobil.de
Imaš po zionama mjesecne karte, za skolarce, penzinere i ostale. Što se interneta tiče ima vise ponuda ali gledaj da nadjes ponudu koja pokriva pretplatu za telefon, potrosnja loko (mislim da svi ovo nude), u tom paketu pokrivenost cjele EU te ogranicenim razgovorom sa bivšim našim republikama (ako imaju ponudu neogranicneo, još bolje) te dobar dio prekookeanskih zemalja. Ja imam ovaj paket koji pokriva dosta prekookeanskih zemalja cjelu EU i Hrvatsku te 8 sati mjesecno na ostale ex. republike i cjena je 50€ mjsecno. Naravno da je u to tel. pretplata i neogranicen razgovor loko i sve gore navedeno.
Nemam skolske djece pa ti ne mogu tu pomoći oko cjena pribora. Što se hrane tiče i to je razlicito jer imaš jeftinih radnji gdje možeš kupiti sve jeftinije a i skupljih te je teško govoriti koliko ti treba za troclanu porodicu. Nekom je dovoljno 500€ pa i manje a nekom vise jer kupuje skuplje stvari.
Primjer meso junetina, imaš po kg od 7E pa do mesnica u kojima je duplo skuplje ali i ukusnije. Tako i zemicke kojih u Lidlu ili Aldiju imaš jeftine do bekeraja gdje jednu kupis za vrecicu od 8 ili vise komada u Lidlu. Hrana je jeftinija od mjesecne kirije za stan. Stanovi su skupi i ako imaš sreće da nadjes jeftin stan blizu posla, onda si već na dobitku jer ćeš usparati na prevozu i vremenu. Kod trazenja stana gledaj da li je sve ukljuceno u kiriju ili je stan hladan pa dodatno moras placati za rezije.TV pretplata ti je oko 55€ na tri mjeseca.
Imaš pravo na djeciji dodatak tako da ćeš s time pokriti sigurno troskove knjiga za djete.
mimozaaa
(posmatrac)
08. septembar 2012. u 03.37
Skola je besplatna i sem stana i rezija, telefona, interneta, TV, struje i prevoza ne moras ništa placati. Sve mimo toga sto prihvatis u nekoj ponudi i potpis morat ćeš placati, a budi spreman da te navuku na razna osiguranja, ekstra uplate u penziono i mnogo toga.
Annunaki
08. septembar 2012. u 05.27
Kako sam shvatio prosecni troskovi zivota su:
850 - stan sa rezijom
500 - hrana
110 - prevoz - mesečna karta (55 x 2)
50 - telefon + internet
20 - TV
70 - mobilni (35 x 2)
-------------
1.600 € - ukupno

Naravno potrebno je i još za garderobu kao i za druge sitnice šišanje i sl. Neka to bude skromnih 250€

Znači UKUPNO 1.850 €

------------------------------

Ja sam u IT struci. Kako sam gledao plate idu od 35.000 do 55.000 naravno bruto. Evo kako izgleda neto plata na mesečnom nivou:

35.000 1.823
40.000 2.083
45.000 2.344
50.000 2.604
55.000 2.865
60.000 3.125
65.000 3.385
70.000 3.646

Znči ja za početnik tamo dobijem platu 1.823 €.

Po meni je to veoma mala plata za dip.ing.informatike.
Ako je plata sa fakultetskom diplomom u IT struci 1.850€ kolika je onda za nekfalifikovane radnike i radnike sa srednjom i višom školom???

Moja supruga je ing.prehrambene tehnologije i radi ovde u pivari. Kolika bi joj tamo bila plata?
mimozaaa
(posmatrac)
08. septembar 2012. u 07.07
Plate zavise od firme do firme. Negdje za isti posao imaš veću a negdje manju.
Znam da se skoro zaposlio jedan s strukom kao tvoja žena i dobio bruto 2.700 a poslije probnog rada imat će bruto 2.800€. Neozenjen je i ima prvu klasu poreza pa ti vidi koliki mu je neto?
Još putuje 50 km na posao jer su većinom sve fabrike van grada. Još je on sretnik sto je nasao posao jer ih ima mnogo koji već drugu godinu cekaju i traže posao u struci i on jedini iz svoje grupe zavrsenih je uspjeo da se zaposli i da naglasim da je Njemac.
Nije ni Njemacka sto je nekad bila. Sve manje posla, manje plate a cjene vece, posebno stanova.
Ovao sto si naveo cjenu kirije budi sretan da to nadjes po toj cjeni, jer su kirije daleko vece.
Plate cistaca na puno radno vrijeme su neto oko 1.000- 1100€ a ima i manjih plata ispod 1.000, ljudi koji rade u gastronomiji. Sluzbenici zavisi kako gdje radis ali to se vrti oko 1.200- 1.600 na ruke.
S jednom platom nemoj ni pomišljati da dodjes ovamo sem ako ne spadas u neku grupu gdje su plate na ruke 4.000 a takve imaju doktor specijalista sa svim dodacima, noćnirad i sve sto slijedi. I njima ako imaju djete a imaju jedna primanja je knap za zivot dok poplacaju sve sto treba.
Ako imaš posao dolje ti i žena, ne vidim zašto bi isli jer ovdje vam sigurno neće biti bolje, kad je zarada u pitanju. Racunaj da ti jedna plata ide na stan i rezije a od druge za ostalo. Za stan ti treba dobra ustedjevina i velika sreća da ga nadjes jer je ponuda mala a veliki broj trazi stan. Moras dati 4 hladne kirije unaprijed, platiti agenciju preko koje si nasao i tu ti ode 2-3 hladne kirije i dok platis stan za taj mjesec, izadje dobra svota para samo da se uselis.
Ako možeš naći posao u nekom drugom gradu proćićeš puno jeftinije jer je Minhen najskuplji grad što se tiče kirija. Za cjenu dvosobnog stana u drugom gradu možeš naći kucu ili isti stan za skoro duplo manje para.
Cinjenica je da je ovda veca ponuda posla ali ako si uporan, možda i nadjes nešto sto trazis.
Definitivno Minhen je preskup. Kad se sjetim da je prije 15 godina dvosoban stan u mom komsiluku bio 750 DM a danas se taj stan izdaje za 1.200€.
marijamhlc
08. septembar 2012. u 07.16
Nemoj zaboraviti da ti za troclanu porodicu moras iznajmiti stan odgovarajuce kvadrature! To znaci oko 50m2 mora da bude min stan. Tvoja netto plata, mora da bude 500Evra/clanu domaćinstva, to je po njihovom zakonu.

Moj suprug je sada otisao za Nemacku, e sad plate sto si ti dao, to je jako mala plata za IT struku, naravno za ljude sa iskustvom pricam, min 10god radnog iskustva.

Naše komsije su otisle sada za Nemacku, njih cetvoro, dvoje male dece, morali su da iznajme stan van Minhena na 60km, njegova plata je oko 2500Evra/msc i to im je knap, i to da žive jako jako skromno.

Ono sto je moj suprug uspeo da primeti, namestaj kod njih je jako skup, a stanovi se iznajmljuju apsolutno prazni, bez kuhinje, a ponekad i bez parketa/laminata, znaci ti moras da opremis kompletno stan. Nemoj da te zavara Ikea, sve kvalitetno je mnogooooo skupo, a tehnicki uredjaji su za 50% skuplji nego kod nas.

Mi trenutno sve pravimo ovde - u Beogradu, od kreveta, plakara, kuhinje i t.d, kupujemo svu belu tehniku i nosimo tamo, jer ko je lud da u startu da oko 10-15.000Evra, kada sve to može odavde lepo da se odnese za 7-8000Evra.

Annunaki
08. septembar 2012. u 08.14
Od clana: mimozaaa
„Ako imaš posao dolje ti i žena, ne vidim zašto bi isli jer ovdje vam sigurno neće biti bolje, kad je zarada u pitanju. Racunaj da ti jedna plata ide na stan i rezije a od druge za ostalo.” ?????

Ja sam gore izneo sve mesečne troskove (po cenama koje ste mi vi rekli) i po tome ispada da je moja neto plata od 1.850€ dovoljna za jedan skroman život tamo. Znači da nam čisto ostaje ženina plata. Neka bude ona i 1.000€. Ja ovde ne mogu mesečno ni 100€ da uštedim. Što znači da radeći tamo mogu ovde da kupim stan za 3-4 godine a radeći ovde za 30-40 godina.

Što se tiče cene stanova na sajtu http://www.immobilienscout24.de/ našao sam puno stanova sa nameštenom kuhinjom za 850€ a ima i skroz nameštenih za 1.000€ (naravno kod njih će mi računati amortizaciju za stvari).Pričm za stanove od preko 60m2. Znam da je minimum 16m2 po članu. Ako se teško dolazi do stana za prvih par meseci mogu da nađem samo jednu sobu za mene dok ne nađem pravi stan za porodicu.
Znam da se plaća 2-3 kirije unapred što je od 1.700 do 2.550€. Nema šanse da agencija uzima još toliko.
Što se stvari za stan tiče ne moram opremiti čitav stan od jednom, nisam ni ovde, već svakog meseca po jedna stvar.

Da li su plate u Minhenu veće nego u drugim manjim gradovima? Recimo u Beogradu je plata veća ali su zato i stanovi skuplji.
Da li je cena hrane ista i u Minhenu i u dgugim manjim gradivma u Bayern-u (mislim na Lidl ili Aldij)?

-Ako bi ja došao preko plave karte za ženu koja ima mađarsko državljanstvo nije potreban nikakav uslov?
-Druga varijanta je da ona ode a ja da se priključim kao njen suprug. Da li u tom slučaju njena plata treba da bude minimum 1.500€ (500 po članu)?
mimozaaa
(posmatrac)
08. septembar 2012. u 08.45
Marijamhlc ti može vise reci vezano za ulazak i kolika palata treba da bude da pokrije clanove porodice jer je ona o tome vise informisana. Ja kroz to nisam prolazila a i dugo sam ovdje tako da ne znam za nove Zakone. Znam da je moja radna kolegica preko tog sajta tražila 4 mjeseca stan i jedva nasla garsonjeru koju placa 600€, ima neku malu kuhinjicu sa sporetom od dvije ringle bez rerne. Stan u staroj zgradi, prizemlje, trosan i prilično jadno izgleda. Ima dosta stanova bez kuhinje a nadje se neki koji ima ono nužno sporet i malo elemenata. Namjestaj je skup ali može se naći i jeftinije a ima u novinama koje se besplatno donose u stubista rubrika poklanjam, pa se za nuzdu i tu može naći nekih stvari dok se ne skucis. Ljudi znaju iznjeti namjestaj vani i napisati da se poklanja, te oni koji nemaju ili ne mogu kupiti tako se skuce. Namjestaj je zadnja briga koliko je problem naći stan i vjeruj da ćeš biti veliki sretnik ako ga brzo dobijes i da bude pristojan za stanovanje. Oduvjek je bio veliki problem naći stan a sad se taj problem još i povecao jer vise ljudi trazi a mala ponuda.
Što se cjena hrane tiče mislim da su iste ovdje i u drugim gradovima pogotovu kad je u pitanju Aldi i Lidl. Plate su možda malo nize ili čak iste, ali je drasticna razlika u cjeni stana tako da se isplati ići u neki drugi grad.
Razumijem da svako ima razlog zbog čega želi otici ali bi ja radije stedjela i te pare dala ovdje za ucesce te kupila nekretninu, nego ulagala dolje. Ovdje su cjene stanova u zadnjih 5 godina skoro duplo otisle. Još nisam čula da je stan pojeftinio a dolje na to ne možeš racunati. Kad već placas gazdi toliku kiriju onda bar placaj ratu kredita za svoj stan. Naravno ovo sve može kad imaš stalni posao i stalne papire. S obzirom da ti žena ima državljanstvo EU ona ima bolje sanse da uz stalni posao, dobije i kredit za kupovinu.
Na ova druga pitanja ti nebi znala odgovoriti jer nisam toliko upoznata ali marija će to znati.
Annunaki
08. septembar 2012. u 09.19
Koliko je rata ako kupi bi kupili naš stan i da li mora i koliko učešće da se da. Mislim na dvosoban stan od 70m2 recimo.
Koliko se kreće cena stanova po m2 u Minhenu a kako u manjim okolnim gradovima?
mimozaaa
(posmatrac)
08. septembar 2012. u 09.44
Neke banke traže 5% ucesca, neke 10%. Stanovi su poskupili ali može se naći i prihvatljive cjene. Ako uzmes kredit sa minimalnim ucescem na duzi rok otplate (možeš ga i ranije otplatiti) rata bi ti bila oko 1.000€.
Toliko a i vise bi dao gazdi svaki mjesec. Ovo se odnosi na Minhen a cjene stanova u drugim gradovima su daleko manje.
Banka će odobriti kredit ako je stan na dobroj lokaciji, dobro izgleda jer ima hipoteku, može ga prodati ako ti ne mognes otplacivati kredit. I ti ako odlucis da se vratis možeš stan prodati, banci vratiti dug i zaradit ćeš, jer cjene stalno rastu. Ovo ti je samo jedan iskreni savjet a ti razmisli. Rijetko ćeš naći nekog našeg koji je ovdje nešto kupio. Svi ulazu dolje i svi su izgubili na vrijednosti. Ovdje i dalje žive a dolje ne mogu ni izdati a ni prodati, a ulozili su savu ustedjevinu. Ovdje bar nećeš ništa izgubiti nego zaraditi. Ovo se odnosi na Minhen, za druge gradove ne znam kako se krecu cjene?
Možeš vidjeti cjene stanova na istom sajtu na kojem si gledao za iznajmiti. Imaš rubriku kupovina pa pogledaj.
marijamhlc
08. septembar 2012. u 09.51
Pazi ovako, prvih godinu/dve nećeš ništa stedeti. Ako samo ti radis, tvoja plata nije dovoljna, posto kao sto mimmoza kaže, stanovi su strasno skupi, a to ti ne možeš da vidis iz Beograda kada gledaš preko sajtova.

I mi smo tako optimisticno krenuli da trazimo stanove kao i ti. Prvo, trazices stan sigurno od 2-6msc, stranac si, Srbin, i plata ti je mnogo niza od proseka. Nemoj da gledaš slike stanova, jer oni sve stanove slikaju sa nemestajem i kuhinjom, nego kreni da čitaš text ispod. Možda 30% tih stanova ima namestenu kuhinju, to je ili vlasnik sam namestio, ili moras da preuzmes od predhodnog vlasnika. Nama je žena tražila za njenu kuhinju od 4 duzna metra, 5000Evra, neka hvala!

Ugovori za stanove se podpisuju na određeno vreme, ali imaš i onih na par msc sto možeš da iznajmis i oni su ti skuplji. Iznajmljivanje sobe, kod njih koliko smo mi videli ne postoji, a min stan je oko 30-40m2.

Placas 2-3 kirije vlasniku, plus 2-3 kirije + PDV agenciji, u nekim slučajevima to što ide agenciji može da ti plati firma, mom suprugu je to placeno.

E sad, pazi kada gledaš cene stanova, da renta jeste napr 400Evra, ali na to ide cena održavanja zgrade, koja je varira između 100-250Evra, plus grejanje, ili je ponegde i ukluceno u cenu. Grejanje se racuna koliko smo mi shvatili oko 50-60Evra po clanu domaćinstva. Naravno, u to nije uracunata struja, internet, Tv.
Mi smo iznajmili trosoban stan za 750Evra+500 evra na sve gore pomenute stavke.

Primer nekog stana:

Monthly rent: 1075.00 EUR - OSNOVICA
Charges: + 225.00 EUR - ODržavANJE ZGRADE
Heating costs: included in costs
Total rent: = 1360.00 EUR - OVO JE USTVARI RENTA KOJU TI PLACAS VLASNIKU, BEZ STRUJE, TV-A, INTERNETA

Deposit or cooperative share:2 Cold Rent Deposit - VLASNIKU DEPOZIT
Rent for garage / parking space :60.00 EUR
Commission for tenant: 2 Cold rent + 19% VAT - AGENCIJSKA PROVIZIJA

Za tebe ako dolazis u Nemacku, a nemas posao, znaci pridruzujes se supruzi, moras da polozis njihov onaj sertifikat za jezik A1, ali to ako nemas fakultetsku diplomu, ako imaš onda ne moras.
Sada su takođe promenili zakon, ranije si mogao da odes za Nemacku i tamo da podneses sve papire, e sada ni to ne može, nego sva dokumentacija mora da se predaje u Beogradu.
Sa druge strane postoje i zakoni kod njih u nekim district, da je suprizniku zabranjeno da radi sledećih 3 god.
Meni je zabranjeno da radim, ali posto sam vlasnik svoje firme koja je registrovana u drugoj državi, onda smem.

Prevoz, super ako ti je tako jeftin, posto u Koln-u je oko 150Evra msc, a 45Evra, ako ides preko firme, i to je pitanje da li sve firme hoće da ti obezbede tu karticu za prevoz.

Što se tiče skole, tu je malo zeznuta stvar, posto da bi dete upisao u skolu, mora da zna Nemacki, a ti kao roditelj, kada ides kod njih na sastanak za upis, isto tako moras da znaš Nemacki, posto njima ne pada na pamet da pricaju engleski.

Vrtici, dete ti prolazi psiho test da vide na kom je nivou, i da li se uopste može upisati u Nemacki vrtic.

Nemoj ni razmišljati o internacionalnim vrticima i skolama, jer je to skupo.

Ženi može da bude plata 1500Evra, ali vi za te pare ne mozete da živite.

mimozaaa
(posmatrac)
08. septembar 2012. u 10.07
Zar je 150€ mjesecna karta u gradskoj zoni u Kelnu? Ovaj podatak me je stvarno sokirao.
Što se skole tiče a i vrtica, u Minhenu neće imati problema jer ovdje ima dosta djece koja neznaju jezik i krenu u skolu, savladaju ga za mjesec dana. U vrticu pogotovu jer državni i gradski vrtici imaju većinom mjesanu djecu tako da veci dio nezna ni beknuti jezik ali spuzvice to savladaju u roku odmah. Jedini problem je sto na vrtic moras cekati i staviti se na spisak pa to zna trajati i godinu dana. Vrtici nisu skupi jer ih finansira država i grad, samo je problem naći slobodno mjesto.
marijamhlc
08. septembar 2012. u 10.28
O da, karta je toliko, zato se ovde vise isplati imati kola, nego se voziti prevozom. Pogotovu ako ides iz Koln-a do Bonn-a gde moj suprug radi, ta karta je oko 30Evra!:(

Za skolu pricam samo iskustva kolega mog supruga koji su imali situaciju da kada su dosli na sastanak sa direktorom, morali da pricaju Nemacki, i deca su morala da im znaju Nemacki zbog nastave.

A komsinici su decu testirali pre polaska u vrtic, i rekli im da li mogu ili ne mogu da ih upisu u Nemacki vrtic!:(

mimozaaa
(posmatrac)
08. septembar 2012. u 10.42
Ipak sam ja u drugoj državi gdje su drugaciji zakoni. Za vrtice i skole znam jer radim u vrticu. Ipak mislim da se tako nešto nebi smjelo te sam ubjedjena da su se roditelji zalili nadleznim, ovako nešto bi bilo sankcionisano. Zna se zbog čega neka djeca prolaze testiranje a to tek kad se odkrije da djete ima nekih smitnji te da mu treba posebno opremljena skola ili vrtic s adekvatnim strucnjacima.
I ovdje se desi da neka sefica vrtica zna da uvede neku svoju samovolju ali ako roditelj odmah napise pismo ustanovi koja vrsi nadzor, to se odmah rjesi. Problem je sto nasi ljudi neće da se zale, sve misle da su stranci, da nemaju prava, da im se to može obiti o glavu i tako nečija samovolja prođe nekaznjeno.
Za sve imaš pravo da se zalis a ako nisi u pravu, ljepo će ti objasniti šta je po zakonu i nećeš za to biti progonjen niti će te krivo gledati. Sve dok se cuti, prolaze loše stvari.
Bas sam razmišljala da je jeftinije voziti auto nego li platiti toliko za mjesecnu kartu. Mislim da su kod vas najskuplje karte za prevoz u cjeloj Njemackoj. Mi vodimo u stanovima a vi u gradskom prevozu:(
Annunaki
08. septembar 2012. u 14.16
Shvatio sam još ranije da u Bayern-u ima dosta stvari koje idu nama - strancima na ruku.

Na koliko godina firma može da mi da plavu kartu i koliko godina treba proći da bih dobio trajan boravak? Da li sam dok ne dobijem trajan boravak vezan za tu firmu i ne mogu menjati posao?
Mislim da sem negde pročitao da je moguće promeniti firmu ali tada ponovo prolazim kroz istu proceduru kao i prvi put. Ako je tako da li mi se to vreme provedeno u prvoj firmi računa kao vreme za dobijanje trajne boravične dozvole. Recimo ako su potrebne 3 godine za trajan boravak a ja posle 1 godine promenim firmu i u drugoj radim 2 da li mi se to računa kao 3 godine i da li tada imam pravo da dobijem trajan boravak?

Kakvo je radno vreme u Nemačkoj tj. u Minhenu? Od 09-17h ili? Da li je svaka subota radna, da li u nekim firmama važi da radnik bira hoće li ili ne da radi subotom?

Ćerkica nam je sada napunila 5 godina. Sa koliko godina tamo deca kreću u školu. Koliko sam shvatio od mimozeee da ona može krenuti u školu čak i ako jedva zna Nemački. Jel to znači da im ta prva godina škole više dođe kao ovde predškolsko? Od kog razreda počinje ocenjivanje?

Da li je tačno da je vreme u Minhenu prilično grozno? Stalo oblačno i kišovito. Kakve su temperature zimi i leti?
mimozaaa
(posmatrac)
08. septembar 2012. u 16.31
Ja stvarno ne znam za tu plavu kartu a danas sam citala da je to stupilo početkom avgusta i to na diskusiji emigracija. Tu piše da se može i nakon 2-3 godine dobiti stalni papiri. Ipak ove stvari treba provjeriti u konzulatu ili ako neko stvarno zna tacne iformacije.
Mogu ti pisati ove druge stvari koje te zanimaju. Radno vrijeme je 8 sati plus pauze koje se ne racunaju u tih 8 sati. Vecina firmi radi od 9 sati a ima ih koji rade i od 8 mada ima firmi gdje rade i od 7 sati ujutro. Neko pauzu od sat vremena podjeli na dvije za dorucak i rucak a veci dio obično uzimaju sat vremena u podne kad odu na rucak u neki restoran, kantinu i sl. Znaci ostajes na poslu 9 sati. Subote, nedelje i praznici su ti slobodni mada postoji mogućnost da od tebe traže da ostanes duže od radnog vremena, da radis ponekad subotom ali to bi trebalo da ti plate ili da ti daju slobodne dane. E sad ako radis u nekoj vecoj i jakoj firmi tu će ce ti u ugovoru pisati koliko se uvecava svaki sat radjen subotom, nedeljom ili praznikom. Neke manje firme znaju da smute pa ti daju sat za sat a ljudi neće da se zale da bi sacuvali posao, sto ja i razumijem. Napisala sam da u pravim firmama u ugovoru piše sve ali dosta ih ima koji tekve stvari ne stave u ugovor pa ostaje da se ti dogovoris sa sefom. Svakako bi ti preporucila da uz fin dogovor prihvatis ako te zamole da radis subotom jer ipak ti zavis od njih a dok dodjes do stalnih papira i nije pametno se zamjerati. Neće biti svaka subota radna nego kad bas treba zbog nekih projekata i sl. a u vecini slučajeva znaju cjeniti to a i dobit ćeš slobodne dane ili će ti platiti.
Ovdje neka djeca idu sa a neka sa 7 godina. Ne znam da li je od -7 neki pripremni razred, moram se o tome raspitati pa ti pišem. Ti kcerku možeš upisati u vrtic ako dodjes ove godine ili slijedece i taman će nauciti jezik do polaska u skolu. Ne brini za malu ona će progovoriti za mjesec dana. Pitat ću i za ocjenjivanje pa ti pišem detaljno ili ako hoćeš stavi adresu pa da ti pišem jer ćeš sigurno imati još nekih pitanja.
Što se vreme tiče nije bas odvratno i stalno kisovito. Bude kise ali bude i suncanih dana. Ovo ljeto bilo je kise vise nego obično ali bilo je i tvrelih dana. Klima je drugacija nego dolje, nema tolikih vrucina da cjelo ljeto gori nego bude po nekoliko dana pa dodje oblacno, kisa pa tako na smjenu. Zime su blaze s manje snjega mada bude dana da se desi i -18 ali par dana. Ima dosta zelenila, parkova jezera tako da ljeti ima i kupanja na jezerima.Ima dosta praznika koji su ti placeni te uz koji dan godisnjeg ili naradjeni dan sastavis sedmicu i odes u naše krajeve. Odavdje ti je sve blizu.
Pisat ću o skoli dok se raspitam kod ljudi koji imaju prvacice.
08. septembar 2012. u 18.28
Hvala puno na trudu i informacijama. Zaista mi puno znače.

Kakva je mogućnost traženja stanova bez agencija? Koliko vidim www.immobilienscout24.de je ustvari sajt agencije pa opet njima plaćaš proviziju. Prosto ne mogu da verujem da uzimaji 2000-3000€ a da ništa zapravo ne rade(tako sam bar čuo). Ja zapravo sam tražim stan sa njihovog sajta a od njih eventualno dobijem dodatan podatan o stanu ako mi nešto nije jasno.
Da li je moguće njih zaobići i otići direktno kod vlasnika stana ili se to ne sme?
Na http://teslio.com, gde si i ti registrovana kao mimozaaa imaš moje podatke pa mi možeš poslati i mail.
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
08. septembar 2012. u 18.41
Uplasiste coveka, sa 3000 evra neto (1900 njegova plata + 1000-1200 zenina) mesecno troclana porodica u Minhenu može fino da živi. Naravno, ne luksuzno, ali to je dovoljno za jedan lep skroman zivot.
Sad zavisi šta ko ocekuje od zivota i cime može biti zadovoljan, nekom nije dovoljno ni 20.000 evra mesecno.
Kazete 500 evra mesecno ode na hranu!? Pa mozete i 2000 evra mesecno da potrosite na hranu, a mozete da prođete i sa 200 evra i da se solidno hranite, bez da budete zeljni nečega.
Ja obično hranu kupujem u Aldiju, Lidlu, Peniju... cene su povoljne, vecina namirnica je duplo jeftinija nego u Srbiji.
Sveze meso uglavnom kupujem u Realu. Ima svega, od ribe, morskih plodova, svinjetine, jagnjetine, piletine, mozete i svinjsku polutku da kupite pa da napunite zamrzivac mesom. Cesta su snizenja i nekad meso bude bas jeftino.
2-3x mesecno izadjemo u restoran na rucak ili veceru, ali sve u svemu nas dvoje ne potrosimo vise od 200-250 eura mesecno na hranu.
U Minhenu su stanovi stvarno preterano skupi, ali dosta su jeftiniji stanovi malo udaljeni od centra.
Ja i ne volim da stanujem u centru grada u onoj guzvi i buki, živim u mirnom naselju punom zelenila i parkova, a podzemnom zeleznicom sam u centru za 10-15 minuta.
Namerno smo tražili stan bez placenog grejanja i struje, jer ja volim da platim onoliko koliko potrosim a ne da mi gazda odredi neku fiksnu cenu.
Centralno grejanje je daleko jeftinije nego u Srbiji, osim toga mogu da regulisem i da grejem prostorije kad i koliko hoću.
Moj stan je topao, tako da u spavacoj sobi ukljucimo radijator sat vremena pred spavanje i nocu ostavimo tek da je radijator mlak, jer ne volimo da spavamo u pretoploj prostoriji.
U kuhinji mi zimi radijator stoji na jedinicu, dovoljno je toplo i od samog sporeta i rerne, jer ja skoro svaki dan kuvam i nešto pecem.
kad odputujemo negde za vikend ili na odmor radijatori su iskljuceni i neću da placam ono što ne trosim. Meni se tako vise isplati.
Namestaj i bela tehnika su ovde jeftiniji nego u Srbiji, ima i skupih stvari, ali lepog, udobnog i kvalitnog namestaja može u Minhenu da se kupi po veoma pristojnim cenama.
u Ikei ne kupujem ništa, kvalitet i dizjn su im očajni.
Ovde se sve može kupiti na kredit, po veoma povoljnim uslovima da mesecnu ratu takoreci i ne osetite.
Garderobe ima na svakom koraku, nekad je skupo, ali su zato česta snizenja pa se kvalitetne stvari mogu naći veoma jeftino.
Moj muž je prošle nedelje kupio Boss-ovo odelo snizeno sa 400 na 200 evra.
Mnoge dobre stvari, od tehnike, kucnih aparata do garderobe (od igle do lokomotive) mogu se kupiti na Ebay za smesne pare.
Sve u svemu, zivot u Minhenu i nije nešto preterano skup, ako covek ume i hoće da ekonomise, bez nekih prevelikih odricanja.




09. septembar 2012. u 04.32
Hvala „kriska” na lepim vestima. Baš si nas oraspoložila.

Koliko otprilike para bi izneo jednosoban stan od 50-60m2 u tvom kraju ili nekom sličnom po udaljenosti od centra?

Kolika je prosečna neto plata u Bayern-u tj. Minhenu? Rekoše mi da je moja ispod proseka. E sada meni nije jasno kako neko sa fakultetskom diplomom u IT struci koja je još i deficitna u Nemačkoj ima platu ispod proseka!?
Da li si upoznata sa platama u IT-u?
marijamhlc
09. septembar 2012. u 06.51
Oko mene su sve IT, mnogi od njih rade u Nemackoj, od prilike od 75.000Evra su im plate, ali to su sve ljudi sa velikim iskustvom (preko 15god), i kod nas su radili u svetski poznatim firmama...

marijamhlc
09. septembar 2012. u 07.16
evo ti neke on line prodavnice, pogledaj cene.

http://www.neckermann.de/

http://www.otto.de/

Ikea nije bas toliko nekvalitetna, ima kvalitetnih stvari, ali opet kažem, jako su skupe. Ikea je super za sitne zezalice, za male pare kupis tanjire, case, pa ako i porazbijas nije ti zao!:)
09. septembar 2012. u 13.35
Kako sam shvatio 35.000€ bila minimalna plata prvih par godina a posle bih verovatno imao više.
Da li moram u kontinuitetu, bez prekida, prve 2-3 godine da radim kod iste firme kako bih dobio trajni boravak?
Šta ukoliko se dete razboli, da li ja mogu da odsustvijem sa posla zbog nje, tj. da je čuvam dok ne može u vrtić?
mimozaaa
(posmatrac)
09. septembar 2012. u 14.41
Danas sam pitala jednu mamu cije je djete krenulo u skolu, doduse prije 10 godina, bez znanja jezika. Djeca krecu sa6 a može i sa 7 godina. Ona je krenula sa 7 i u tih par mjeseci pred skolu naucila je malo jezika ali uz crtane filmove na TV. Nije bilo problema u skoli jer je brzo savladala jezik a sredina je odlično prihvatila. Sa skolom neće biti problema a nebi bilo loše da djete gleda crtane ako imate neki program na Njemackom jeziku. Tako će dok je tu nauciti mnogo toga.
Što se tiče boravka nisam u toku ali pretpostavljam da će ti ta plava karta biti vezana za taj ugovor i posao koji dobijes. Mislim da će ti i radna dozvola glasiti na firmu u kojoj ćeš početi raditi i moguće je da nećeš moći mjenjati posao dok ne prođe taj neki period. Ipak, ogradjujem se, jer ne znam Zakon koji je izasao ali sudeci po ranijim zakonima tako je bilo. I nije strasno ako ostanes u istoj firmi 2 godine, bar ćeš imati iskustvo odavdje te ćeš lakse naći drugi posao. Kad budes tražio posao obrati paznju šta ti firma nudi, kakva će biti plata i kakvi će biti uslovi rada? Tragaj na vise adresa pa tamo gdje dobijes najbolju ponudu tu i prihvati posao. Nadam se da ćeš imati takve sanse da biras.
Što se bolovanja tiče, iskreno da ti kažem da ne vole kad se ide na bolovanje a pogotovu dok si u probnom radu. Tada nebi smjeo ići sem ako stvarno nisi bolestan toliko da se mora otici 2-3 dana ili zakacis bolnicu. Znam da je problem s djetetom ali tu trebate da vidite neku soluciju da neko uskoci kako nebi zbog toga nakupili minusa pa da vam poslije isteka probnog rada ne kažu da nazalost niste ispunili njihova ocekivanja. Kad dobijes stalni ugovor onda se i može ići ali i tada ne pretjerivati jer stvarno njima to ne godi. Jedino ako radis u državnoj firmi tad ti bas ne zamjeraju mada i tu znaju da te pozovu i pataju kakav imaš problem, kako ti mogu pomoći da sto manje bolujes?
Djeca znaju doći bolesna u vrtic ali vaspitacice zovu roditelje da dodju po djete jer niti je dobro za drugu djecu, niti su vaspitacice zdravstvena ustanova pa mogu lijeciti djete. Jako nezgodno kad imaš malo djete i vjeruj da je svima teško u ovakvim situacijama te se snalaze kako znaju i umiju. To je cjena ovog kapitalizma a najgore od svega je sto nemas familiju, komsije kao kod nas, da uskoce kad zatreba. Skoro sam čula pricu jedne mame koja je u par mjeseci nekoliko puta bila na bolovanju zbog malog djeteta (2 godine) i otvoreno su joj rekli da je neće zadrzati posleg probnog rada ako nastavi s odsustvovanjem. Opet joj se djete razbolilo pa je ostavila kod neke komsinice bake od 82 godine i sva izluđena dosla na posao. Baka stara teško pokretljiva, djete zivahno, bolesno, ma muka je ko ima malo djete a nema familiju ili poznanike koji mogu uskociti. Po zakonu imaš pravo ali... gledaju i te kako na to i na fin način ti poslije kažu kako nazalost vise nemaju potrebe za tobom, ne možeš im ništa jer je sve po Zakonu.
marijamhlc
09. septembar 2012. u 15.34
Za početak dobijas radnu vizu preko firme i za nju si vezan par godina, dobro ti je rekla mimmoza. U slučaju da ti je plata veca od 64.000, onda vizom nisi vezan za firmu.

Poslusaj mimmozu, nemoj da odmah prihvatas posao samo da bi prihvatio nešto da odes iz zemlje, jer moras vrlo dobro da proucis ugovor šta ti oni nude. Obavezno moras imati zdravstveno osiguranje preko firme, inače ćeš sam morati da placas. Nije kao u Srbiji da odvedes dete kod privatnika pa platis 20-30 Evra za pregled, mnogo mnogo je skuplje.
Pogledaj cene stanova, namirnica, kola i t.d.

E sad, što se probnog rada tiče, on je obično 6 msc, kao i kod nas, zavisi kakav ugovor ti podpisujes, da li za stalno zaposlenje, ili na određeno vreme.

Vidis mimmoza kako se razlikuje sve od pokrajine do pokrajine, i do firme, napr u firmi gde moj suprug radi, tamo žene koje imaju decu, rade skraceno radno vreme, ili rade par dana u nedelji, a placaju im za puno radno vreme!:)
Ali mimmoza je opet u pravu, kada je dete bolesno, snalazis se kako možeš, a nikako ti ne ide u prilog da odsustvujes sa posla zbog deteta, barem u prvih 6msc do god dana. Na zalost tako je svuda na zapadu.

Pitao si i za stan što se tiče provizije agentu, sajt immobilienscout24 je generalno sajt koji ti u tom trenutku daje sve ponude svih stanova za iznajmljivanje, kupovinu i t.d, za grad koji želiš, i sve agencije i vlasnici stanova se oglasavaju na njemu. Ti samo kada trazis stan, trazi da ti je bez provizije za agenta.

Evo mi smo tražili stan u Koln-u, prvo sto vecina agenata ne zna engleski, drugo, imali smo problem sa iznajmljivanjem, jer smo stranci, sa psom, a posto je suprug poceo da radi pre mesec i po dana, nemamo ni izvestaj iz banke o redovnim uplatama iz firme. Ma bukvalno sve hoće da znaju. Jedva smo nasli stan od nekih Turaka da iznajmimo, ali nam se posrecilo, jer je stan na fenomenalnoj lokaciji i generalno stan je ko bombona!:)

Opet, Kriski se svidja da živi van grada, sve je to kako ti legne. Moj suprug se slogirao kada je otisao iz Koln-a, do okolnog gradica, ma na 10km, kaže uvece sam samo cekao kako će neko da mi iskoci i pojede me!:) A generalno to mesto je mnogo lepo, ali totalno mrtvo. Meni lično ne smeta kada je tiho, ali ipak kada uvece izadjem sa psom oko 22h volim da vidim zivu dusu na ulici!:)

Takođe, pocni da ucis Nemacki, to će ti biti odličan plus kasnije za trazenje posla, vole Nemci kada znaš jezik.

Ne znam preko kojih agencija si tražio posao, ali imaš dosta internacionalnih agencija preko kojih možeš da nadjes posao.

kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
09. septembar 2012. u 15.40
Annunaki, moguće da nisi dobro shvatio u vezi prosecne plate.
Prosecna plata u Bajernu je 1300-1500 evra, tako da bi tvoja plata od 1850e bila nešto visa od proseka, u slučaju da već imaš Nemacki boravak i da si u Nemacku dosao po nekoj drugoj osnovi.
Međutim, da bi se dobila radna i boravisna viza, na osnovu novog zakona o zaposljavanju visokokvalifikovanih deficitarnih kadrova, poslodavac mora da ti garantuje najmanje 45.000 evra bruto godisnje.
Sve ispod toga je ispod proseka.
Do sada je garantovani prosek za zaposljavanje visokoobrazovanih stranaca bio 70.000 evra bruto godisnje, ali sad su tu cifru smanjili na nekih razumnih 45.000, tako da je mnogo olaksano zaposljavanje stranih visokoobrazovanih kadrova.
mimozaaa
(posmatrac)
09. septembar 2012. u 17.05
Ovdje firme moraju zdravstveno osigurati sve radnike. Za to ne mora da se brine, jer se to mora i nema sanse da će neko i da pomisli da to ne uradi. Jedino ako bas neko želi da se privatno osigura to može i u tom slučaju placa privatno osiguranje koje nije bas jeftino. Ima ljudi koji takvo osigranje imaju i u pitanju su oni koji imaju bas velika primanja. Razlika između ovog i privatnog osiguranja je u tome sto privatni osiguranici imaju pravo da u bolnici imaju sobu samo sa sebe bez cimera, da ih lijeci ili operise sef klinike. Jedino je ta razlika. Inače i mi kao i ti priv. osiguranici imamo pravo da se lijecimo u državnim i privatnim bolnicama ili ambulantama po zelji, ko gdje hoće tamo i ode, sve je pokriveno.
Što se tiče stanova, bas danas sam gledala novine s oglasima koji najviše izlaze subotom i nisam niti jedan stan nasla da je privatno i da je dvosoban. Sve je preko agencija gdje se placa provizija. Vecina vlasnika se odluci da to ponudi agenciji da se oni s tim ne maltretiraju i rijetko ćeš naći neki privatni oglas. Jedino možda neki stranac da se odluci da izda nekretninu, privatno, ali to je u zadnje vrijeme rijetkost. Možda ako imaš nekih naših poznanika ovdje pa da ti pomognu te da nadju neki stan, obično to tako ide u krugu poznanika. Jeste da agencije uzimaju velike pare te se osjecas kao da si kroz prozor bacio pare, ali budi sretan da i preko njih nadjes stan, jer je tolika navala a tako malo stanova. Na jedan stan dodje po 50 ljudi da ga vide i onda ispunis papir te cekas da ti jave. Gazde biraju jer im se može, znaju da će izdati te gledaju koga će uzeti, agent može malo sugerisati gazdi, i sve se svede na puku sreću da ga dobijes. To sto kriska rece da ides malo van centra i ne igra ulogu u cjeni stana. I te kako su skupi stanovi van ili na periferiji grada jer se to smatra kao cist zrak te i cjena je veca. Postoje neki kvartovi koji nisu na cjeni te su tu stanovi jeftiniji od drugih kvartova i jedino tako možeš doći do jeftinijeg stana. Naravno tu igra ulogu i starost zgrade, kakav je stan te mnogo toga.Stan bez rezija sto kriska rece za centralno grijane, i nije neka razlika u cjeni jer ti uvjek možeš traziti od gazde da ti pokaze racune. I moj stan je topao čak ne odvrcem grijanje, možda tri puta da sam u dnevnoj sobi odvrnula na 5 minuta grijanje. Izuzetno vruce i većinom iskipan balkon jer je prevruce i opet platim grijanje jer zbog vrucine skala na brojacu se pomjera, ne puno ali se pomjeri. U kupatilu nikad nisam odvrnula, ali bas nikad i na njemu ima potrosnje, kako, ne znam, vjerovatno od vrucine. Moj stan, ali ja placam NK 350€ mjesecno pa sad na to stavi kiriju i ne treba se cuditi kad su kriije tolike? U to je uracunata i zajednicka potrosnja (radijatori u stubistu, prostoriji za susenje i pranje vesa) potrosnja zajednicke vode, održavanje zgrade, lif, struja i mnogotoga. Ako je zgrada uredna, održava se tu je NK veci ako je zgrada u kvartu gdje i ne održavaju bas puno te nije sve top, tu će NK biti manji. Ako si u naselju kao Olimpiadorf tu ćeš i te kako platiti uz mjesecni NK na kraju godine još doplate jer se održava cjelo naselje pa onda fino 40% placa stanar a ostatak gazda. Ja prije zivjela pa morala doplatiti 400€ i isla kod advokata te mi receno da je to po Zakonu a placala redovno svaki mjesec. Znaci mnogo toga utice na cjenu te treba znati da postoje i takve stvari. Ja nisam znala, a i da jesam nisam imala sansi da biram stan, nego uzmi ono sto ti se ukazalo. Skupo na kraju izaslo ali u tom trenutku meni je pomoglo, jer se ništa drugo nije moglo naći. Onda se tražio drugi ma muka naći te mi padne mrak na oci i kupim te se rijesim tih muka.
marijamhlc
09. septembar 2012. u 18.21
moram priznati mimmoza, bolje da postoji taj obavezni deo za održavanje zgrade, nego kao u Beogradu, da se svadjas sa komsijama da li imaju da daju pare za održavanje zgrade, kosenje trave i t.d.
a kad se samo setim kako je zimi, da nikome ne padne na pamet da izadje napolje i da ocisti ispred zgrade i trotoar oko zgrade, uzas!!!!:(

i pametno sto si kupila stan u Nemackoj, ako si već resila za stalno da se preselis, pametan potez. moram priznati i mi smo o tome razmišljali, da ako sve bude ok, treba to uraditi...
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
09. septembar 2012. u 21.50
Svakako da je najpametnije kupiti stan, ako ste u mogućnosti. Mi takođe razmišljamo o toj soluciji.
Marija, ne stanujem ja van grada, ali sam malo dalje od centra, gde takođe u blizini ima snabdevenih radnji i sve ostalo za pristojan zivot. Meni je bilo bitno da mi je uban blizu, jer je prevoz podzemnom zeleznicom savrseno organizovan i u kome god da si delu grada zacas stignes u centar.
Tačno je da su stanovi na nekim periferijama dosta skuplji nego u centru, to su uglavnom mondenski krajevi, naseljeni poznatim licnostima, sportistima i ostalim bogatasima.
Ja svoj stan od 55kv placam mesecno 600e + 100-150e izadje mi grejanje i struja. Ne znam tačno koliko je voda i zajednicko svetlo, ali nije puno.
Stan je u starijoj cetvorospratnoj zgradi, ali cisto je i sasvim pristojno za zivot.
Imam malo predsoblje, veliku dnevnu sobu, kuhinju sa trpezarijom osrednje velicine, spavacu sobu, malo ali funkcionalno kupatilo i jednu malu sobu, u koju takoreci i ne ulazim. Dobro nam dodje kad nam je tu cerka ili za goste, kad treba da se prenoci.
Nama je to sasvim dovoljno, ništa vece nam ne treba. Jedino je terasa bas mnogo mala, ali za te pare stancic je super.
Što se tiče održavanja zgrade, mi nikom ne placamo nego smo se sami organizovali i tačno se zna kad je ciji red da obrise hodnik, stepenice i gelendere. Takođe i ciscenje snega ispred zgrade obavljaju muskarci koji tu stanuju. Stanara ima malo, pa se lako dogovorimo.
Taj stan smo nasli preko poznanika, nismo isli preko agencija.


10. septembar 2012. u 01.46
Za visokokvalifikovana lica, za utvrđena deficitarna zanimanja važi niža granica za minimalan bruto dohodak, koja trenutno iznosi 34.944€. U deficitarna zanimanja pre svega spadaju:
- inžinjeri,
- stručnjaci iz oblasti prirodnih nauka,
- matematičari,
- IT stručnjaci i
- stručnjaci iz oblasti medicine čoveka.

Za sva ostala zanimanja je bruto granica je: 44.800€

http://www.pristina.diplo.de/Vertretung/pristina/sr/04/Visabestimmungen/__Seite-Blaue-Karte.html

http:// www.make-it-in-germany.com/en/making-it/quick-check/

Kada dobijem trajan boravak, koji su uslovi za dobijanje Nemačkog državljanstva?
Hobbit
10. septembar 2012. u 03.26
Uslovi za državljanstvo su 7 godina boravka, ako prođes čitav Integracioni kurs ili 8 godina boravka ako ne ides na integracioni kurs. Stalni boravak se generalno dobija posle 5 godina boravka i neprekidnog rada u Nemackoj. Dali će za imaoce Plave karte taj rok za stalni boravak biti kraci, ne znam. Mi smo se prošle godine uselili u Nemacku kao inzenjeri i samo prve godine viza mi je bila vezana na firmu. Posle isteka te prve godine, dobila sam vizu na 3 godine bez ogranicenja za firmu ili vrstu delatnosti. Sve ovo u Baden-Württemberg, ali Sirchulle nam je potvrdio da je i on u Minhenu posle godinu dana bio nezavistan od firme. Tako da tvoja zavisnost od firme koja te u startu zaposljava neće biti par godina nego u najgorem slučaju godinu dana.
Mi živimo u manjem gradu u BW gde su cene stanova drasticno manje i stan smo nasli preko interneta, podpisali ugovor bukvalno za jedan dan. Ali kao sto vidis, u Minhenu je druga prica. Mali gradovi su super skoro po svim osnovama, osim sto je da crknes brate od dosade a ljudi su, blago receno cudni i strogo gledaju TVOJA posla (nedavno mi dobronamerni komsija Hrvat rekao da se ceo komsiluk zgrazava koliko hrane mi kupujemo svake nedelje?!? Valjda broje koliko torbi unesem kad dodjem iz nedeljne kupovine). Ali to je druga prica :-)
Pošto je i moj muž u IT struci, ono sto vidim je da ste vi skoro pa preplaceni :-) i da posla ima dosta. Ako znaš da radis to što radis moći ćeš brzo da trazis povecanje plate, tako da ti je to samo start. Ako ne znaš, onda ti se može desi da i ne prođes probni rad.
Ako imaš prilike, probaj, IT-ovci su ponavljam ti skoro pa bez problema da nadju posao. Ako možeš, možda bolje sam nekih 6 meseci dok ti taj probni rad ne prođe, da se u tom periodu možeš totalno posvetis poslu. Za 6 meseci u Minhenu ćeš ukapirati šta i kako možeš.
Uz malo sreće u nalazenju stana, svo troje mozete preziveti od te tvoje netto plate, a to je samo početak.
Soba se može iznajmiti u Minhenu, ali je trebaš traziti preko studentskih sajtova, kao recimo ovaj:

http://www.studenten-wg.de/M%FCnchen,mieten.html

Nemoj da se plasis toga što ne govoris tecno nemacki, ja već godinu dana radim u malom gradu tako što pricam engleski i valjda i babe na pijaci znaju kako ja pricam nemacki :-)).
Srećno i javi kako si prosao.
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
10. septembar 2012. u 06.46
Annunaki, odlično ako je tako. Ja sam negde slučajno procitala da minimalna plata treba da bude 45.000 bruto godisnje, nisam se puno interesovala oko toga. Ti si sigurno bolje informisan.
To su onda odlicni uslovi, do skoro je bilo da poslodavac mora da ti garantuje neku enorbno visoku cifru.
Nadam se da će sada nasi visokokvalifikovani kadrovi mnogo lakse doći do posla u Nemackoj.
Leon01
(ekonomista)
10. septembar 2012. u 07.00
kriska nešto sam citao oko toga, izgleda da su smanjili nešto jer pre par godina je bila prica o 80 000 plus minus, pa niko nije hteo da dovede strucnjake iz neke zemlje...
Annunaki
(Kakve su ti misli takav ti je)
10. septembar 2012. u 08.24
Da li je u Nemačkoj moguće imati dvojno državljanstvo ili se moram odreći srpskog?

Moram ponovo nešto pitati pošto još uvek ne mogu da verujem da agencija za iznajmljivanje stana uzima 2.000-3.000€. Da li pored depozita od 2-3 mesečne rate koje uzima vlasnik stana moram još i agenciji platiti isto toliko ako ne i više?
mimozaaa
(posmatrac)
10. septembar 2012. u 08.39
Ne možeš imati dvojno drzacljanstvo. Moras se odreci srpskog.
Da agencije uzimaju 2-3 rate sebi, ne vracaju ti a gazda kad iseljavas vrati ti kauciju ako si ostavio stan isti kao kad si ga primio i ako si sve redovno placao.
Nazalost skupo je. Treba da živis u stanu minimum 5 godina da ti se isplati sto si dao te pare. Najtuznije je sto nisi u stanju da biras jer je takva situacija sa stanovima, pa covjek prihvati i ono sto mu ne pase te kasnije nadje drugi i opet isto plati. Ma muka ziva.
Hobbit
10. septembar 2012. u 08.51
Nemacka ne dozvoljava dvojno državljanstvo, da bi dobio Nemacko moras se odreci Srpskog.
Vlasniku stana se daje kaucija koja je obično 3 kirije, bez dodatnih troskova (tzv. 3 X Kaltmiete). Drugi pojam koji ćeš videti u oglasima je Wermmiete, gde ti je Warmmiete = Kaltmiete + Nebenkosten, gde su ti Nebenkosten dodatni trokosvi koji ukljucuju vodu, toplu i hladnu, grejanje i eventualno kablovsku TV. Odnosenje smeca se placa posebno.
Agencije za svoju uslugu obično uzimaju 2 X Kaltmiete + 19% od te sume za porez na promet. Za taj novac oni te povezu sa stanodavcem i srede ti ugovor o najmu.
Verovao ili ne, za sam ulazak u stan ti treba minimalno novca koliko kostaju 5 kirije, od čega ćeš 2 dati agenciji ( a ima ih koje pretenduju i 3).

http://www1.serbiancafe.com/cir/diskusije/new//read.php?num=103&id=15437307&thread=15437307

Procitaj ovo, svojevremeno je mikajlo na diskusiji Studgart napisao puno korisnih stvari.
Pored agencija stan možeš traziti i preko lokalnih novina. Da bi te stanodavac ozbiljno shvatio trazi da ti poslodavac napise par redova koje možeš pokazati kao preporuku. Trazice ti na uvid i ugovor o radu, tako da se ne cudis tome. Ovde je normalno da te iz pantalona istresu da se uvere u tvoje dobre namere kada je novac i placanje u pitanju :-)
marijamhlc
10. septembar 2012. u 08.55
Kada sklapas ugovor za zaposlenje, vidi šta ti sve firme nudi, da li imaš placeno preselenje, a u nekim slučajevima, ako se dogovoris, deo provizije koja ide agentu placa firma.

Mom suprugu je sve to firma platila, i proviziju agentu i preseljenje za Nemacku.

He he he, odlično za drzsavljanstvo, spalicu Srpski pasos prvom prilikom!:)
mimozaaa
(posmatrac)
10. septembar 2012. u 09.23
U Minhenu je smece uracunato i kablovska uracunato u NK, ne placa se ekstra.
Hobbit
10. septembar 2012. u 09.31
Sramota, ja sam za smece nedavno platila još 200€, nije bilo uracunato u Nabbenkosten.
Uzgred mimoza, mi placamo 150 eura mesecno Nabbenkosten, gde je ukljuceno grejanje, topla i hladna voda i kablovska. Stan ima 75 kvadrata u zgradi staroj 10 godina. Jel ti se ovo čini mnogo?
Znaci, 150 bez smeca i ciscenja zgrade, samo voda, grejanje i kablovska.
mimozaaa
(posmatrac)
10. septembar 2012. u 10.00
Nije mnogo jer ja placam NK 350€, stan dvosoban 62m2 i moje vlasnistvo. Kad sam kupila NK bio 190€ ali se puno povecalo jer imamo dosta vlasnika Njemaca, starijih ljudi koji boluju od neke perfekcije pa ih vidim kako idu sa fotoaparatom te sklikaju po podrumu i stubistu. Onda nam podastiru slike na sastanku i traže da se otkloni nešto sto su oni primjetili. Ne kažem da se ne treba popravljati, uvjek sam za popravku ako je potrebna, ali za gluposti koje oni traže je previse. Ipak uspiju u svojim namjerama tako da nam raste NK zbog bolesnih ljudi koji žele da nam zgrada bude top. Ona jeste top ali za njih još uvjek nije dovoljno. Pošto su nam odbijali odmah racune za radove s jedne plate, ljudi su se pobunili jer ti skinu u zavisnosti od kvadrature stana po 2.000€ i vise za vece stanove, onda donesu odluku da se uplacuje vise da bude rezerve para na racunu. Hajde slozimo se, kad bolesnici odmah startaju sa slikama i evo prošle godine radili balkone, pojma nemam šta rade, skela stojala, otisli u proljece i evo od avgusta opet skela, opet rade balkone, ne znam šta rade jer nisu dosli do mog sprat pa da vidim. Ovi bolesnici sigurno leze potrbuske i smišljaju šta će sljedece traziti.
Hobbit
10. septembar 2012. u 10.18
Ok, jasno, ali to što ti placas u NK su popravke a ne troskovi.
U mom slučaju te popravke treba da plati vlasnik stana. Pošto je zgrada nova i ima samo 6 stana, popravki nije bilo za ovih godinu dana.
Imaš li pojma koliko placas grejanje, toplu i hladnu vodu i kablovsku?
Mi imamo sastanak sa vlasnikom u oktobru, tek da se upoznamo, tako da ću tada da saznam napokon gde idu tih 150 eura mesecno.
mimozaaa
(posmatrac)
10. septembar 2012. u 10.29
Cekaj dok izracunam. Kod mene dodje godisnji obracun ta vodu hladnu i toplu, grijanje, smece to moram podjeliti na 12 mjeseci pa da znam koliko je mjeseno.
Sad ću naći obracun pa da izracunam. napisat ću.
mimozaaa
(posmatrac)
10. septembar 2012. u 10.58
Ima i stanar da plati održavanje zgrade baar je to kod nas i to 40% od racuna, ja platila davno dok sam privatno stanovala, pa se lično uvjerula hahaha.
Evo sad ti napisem sve sto placam a ima veliki spisak i to za 2011 godinu.
Entwässerung 19,24
strassenreingung 21,03
müllabfuhr 137,19
wasser/kanal 410,88
strom 52,23 (zajednicka struja)
whöngebäudeversicherung 57,73
haftpflichtversicherung 4,54
brandversicherung 12.37
hausmeister/reingung 34,37
HSM/HR-sonatiges 4,12
Hausreinigung 219,94
haizung/warmwasser 726,30
wartung haus 20,62
afzug notrug/aufschaltg 49,49
mediengebühren 58,82
gartenpglege 43,99
wartung garagen 23,53
Ukupno 1.896,39

Onda dolaze reperaturen da ne pišem od zgrade, grijanja, lift, kabelnez, garaze još nekih, pojma nemam šta i to je ukupno 769,47
Onda opet neki spisak i sve podjeljeno na 12 mjeseci te izlazi 350€ moj NK.

Sad ti izdvoji šta ti imaš od ovoga? ovo sto nisam navodila je popravka na zgradi. Zasebno placam moju potrosnju struje.
Hobbit
10. septembar 2012. u 11.06
Ti placas toplu vodu, grejanje, hladnu vodu i kablovsku 100 eura (99,67€ tačno).
Hvala na ovom spisku, nadrljao je kad dodje u posetu.
Koliko vas ima u stanu i koliki je stan?
mimozaaa
(posmatrac)
10. septembar 2012. u 11.09
Najviše placam grijanje i toplu vodu a uopste ne koristim radijator zimi. Dosta stanara se na zadnjem sastanku bunilo da previse placamo grijanje a nekoristimo ga i tražili da nam ugrade digitronske mjerace ali firma koja nas vodi nešto se puno protivi mjenjanju te nas ubjedjuju kako će nas to puno kostati. Imam osjecaj da nas farbaju za ovo grijanje i da imaju dogovor sa grijanjem. Nemam pojma sto nam ne mjenjaju mjerace kad smo rekli da će svako da plati za svoj stan. Cudno da dezurni starci sa fotoaparatom tu cute, nisu digli glas inače bi u roku odmah mjenjali.
Sad će sastanak pa ću ja da odem i da tražim ma ima da se posvadjam ako treba. Ovaj moj ode i cuti, neće da se suprostavi, hoće da bude fin.
Smece placam malo ali sledeća stavka po velicini je odvod vode.
Piše ti pa čitaj na šta se sve placa tako da i ti kao stanar placas sve isto sem ako nemas garaze ili još nešto sa ovog spiska.
mimozaaa
(posmatrac)
10. septembar 2012. u 11.12
Nas je dvoje imali dva zlatna retrivera sad imam jednog-(.
Nemoj trcati pred rudu možda ti je u vodu uracunat i odvod koji je velika stavka bar kod nas. Dobro bi bilo da ti neko iz tvoje pokraine da spisak šta sve i koliko placa tako da budes sigurna. Ipak sam ja u Bajernu
mimozaaa
(posmatrac)
10. septembar 2012. u 11.14
stan 62m2
mimozaaa
(posmatrac)
10. septembar 2012. u 11.17
Zašto ne trazis obracun za cjelu godinu od gazde? treba da ti da pa ćeš vidjeti koliko si trosila i da li ti je uzimao previse. On je duzan da ti da obracun, trazi kopiju obracuna ili u zgradi treba u stubistu da stoji plocica sa nazivom firme koja vodi i održava zgradu te možeš od njih da trazis obracun za prošlu godinu na ime gazde. Kaži da ti to treba i oni će ti poslati kopiju.
Annunaki
(Kakve su ti misli takav ti je)
10. septembar 2012. u 13.53
Hobbit reče da se može iznajmiti stan preko studentskog sajta
http://www.studenten-wg.de/M%FCnchen,mieten.html
Da li i tu ide provizija agenciji i koliko? Da li u takvom stanu koji ima više od 50m2 mogu živeti za prvo vreme sa ženom i detetom ili ne?
Našao sam na tom sajtu stan
http://www.studenten-wg.de/mietangebot_1420660.html
od 60m2 za 450€ + Nebenkosten 50€. Depozit je 400€ a provizija 0?

Da li je potrebno lekarsko uverenje za zaposlenje uraditi ovde ili tamo?
Hobbit
10. septembar 2012. u 14.20
Ovo ti je samo jedna soba u dvosobnom stanu koja se iznajmljuje, ne čitav stan, a stan ima 60 kvadrata. Iznajmljuju tu sobu samo na mesec dana, kaucija je 400 eura a provizije nema.
Ne verujem da će neko da primi tebe, ženu i dete da stanujete u jednoj sobi. Pisi na engleskom, dobar deo agenata prica Engleski. Ja sam onda kada sam morala danima da zovem za stan dovela studenta Nemackog kome sam platila kao da mi drzi cas i onda smo preko
Voipa zvali agencije i ostale oglase. Tamo gde bi odgovorili da znaju Engleski, ja bih nastavila da pricam, ali konkretno žena koja mi je izdala stan nije znala Engleski :-)
Niko mi nije tražio nikakav lekarski pregled, tako da ne znam gde ga možeš uraditi. Najbolje da pitas poslodavca.
mimozaaa
(posmatrac)
10. septembar 2012. u 15.41
Koliko vidm na oglasu ne traže ništa za agenciju, samo za stan i rezije ali stan se izdaje na mjesec dana. Vecina ovih stanova je na kratak period. Ovdje piše muskarac i žena ili samo jedno od ovo dvoje, sto znači da može bracni par ali ne i djete jer pominj 2 ili jedno da živi.Ko ti trazi ljekarsko? Ja ne znam da se treba vaditi ljekarsko sem ako za taj plavi karton i to treba vaditi?
mimozaaa
(posmatrac)
10. septembar 2012. u 15.50
Najbolje je da ti prvo nadjes sebi posao i da s njima dogovoris sve. Kad dobijes posao onda pokusaj preko firme da ti pomognu da nadjes stan ako već nemas nikog ovdje da ti pomogne. Ako imaš nekog poznanika pitaj ih da se smjestis kod njih dok ne nadjes stan. Ovako nećeš naći ni posao ni stan. Jedno moras prvo naći a to je posao pa onda stan. Ovoje u isto vrijeme nema sanse sem ako ti firma ne ponudi neki svoj smjestaj.
Znaci kreni u akciju i trazi posao pa onda rejesavaj stan. ove sobe tebi ne pomazu jer ste vi porodica i niko vas neće primiti u jednu sobu.
LjiGru-62
11. septembar 2012. u 01.29
Annunaki
pogledaj ovde,bez agenta i provizije,direktan kontakt sa gazdom

Wohnungsboerse.net/mieten/Muenchen

mimozaa
svaki drugi obracun kirije(BK)nije tačan i zato treba proveriti kod
udruzenja za stanare,
kod tvog obracuna je
Hausmeister/reinigung 2x
Hausreininung
to je hausmeistorov posao,nega zgrade ali ne i reparature koje placa
stanodavac
godisnja kontrola lifta,grejana to placaju stanari ali ne i reparature
Sonstiges-treba se raspitati šta su tu sve ubacili
Wartung Haus+garagen spada u jedno
Medien gebühren?
Svaki stanodavac ili ustanova koja održava zgradu je duzna da po zakonu do 30.juna postavi u zgradi na oglasnoj tabli Betriebskosten abrechnung za celu zgradu stanaru samo obracun za njegov stan
obracun za celu zgradu je
koliki je bio prihod u 1god.
koliki rashod
šta je sve renovirano u zgradi i koliko je kredita uzeto,
BK obuhvataju 10godisnja primanja ,koliko je još ostalo u kasi posle
renoviranja
dakle pare su uvek tu i nesme se naplacivati posebno od stanara.
mimozaaa
(posmatrac)
11. septembar 2012. u 02.12
Ma u pravu si vidim ja da je tu nekih cifri koje mi nisu jasne. Imamo covjeka koji odrazava zgradu i njegovu punicu koja cisti. Vidim da on popravlja ili samo ceprka po interfonima kao nešto popravlja, da li se to njemu ekstra placa, nemam pojma? Vidim da su naplatili dva puta za grijanje tj. i reparaturu pa cekam sastanak stanara da ponesem obracun i pitam sve to. Ne stavljaju nam godisnji obracun zgrade, nego procitaju na sastanku, ali ću traziti da se to stavi, da je vidljivo.
Cudi me da ovi starci koji slikaju plocice po stubistu, da li je neka izgrebana i sl. ne pitaju za te stavke a toliko se brinu o izgledu zgrade?
Hvala ti na sugestijama, i sama sam primjetila da mi neke stvari nisu jasne pa se spremam sve to da pitam. Ne znam za lift ko šta placa i to ću da pitam. Mnogo toga se promjenilo na zgradi od kotlova i cjevi za grijanje, do mjenjanja prozora i balkonskih vrata na nekim stanovima, farbanja prozora i ovih nesretnih balkona koje drndaju evo po drugi put.Ne vidim šta rade jer su poceli od gore i nikako da stignu na dole da vidim šta će raditi kod mene. Inače dodju dvojica ljudi, bar vidim preko skele da se popnu i ništa ne vidis niti cujes da nešto rade. Poslije ne vidis nikoga, izgube se i tako svaki dan a petkom uopste ne dolaze. Kako su poceli, neće za godinu zavrsiti. I to ću da pitam, koga mi placamo i šta ta firma radi, kad ih nikad nema? Imaju neki rok bar su nam dali obavjest do oktobra ali kako rade cisto sumnjam da će ispostovati rok.
LjiGru-62
11. septembar 2012. u 06.46
vidim na obracunu da se isto obracunavaju tri razlicita osiguranja,
bilo ustanova koja održava zgradu ili stanodavac uzimaju najskuplje osiguranje,to mogu da promene stanari ali jednoglasno i naplacuje se sve u jednom paketu
ti tvoji spijoni po zgradi ti nikada neće pokazati njihov obracun,
veruj mi sve ove godine ovde nisam nikada videla kod svabe BK obracun
ili u firmi platnu listu kriju ko zmija noge,
da ne zaboravim pod „sonst”ili„medien gebühr”obavezno pitaj na sastanku šta je tu sve ubaceno,plasim se da nije njihova usluga „Verwaltungskosten”ili izbacivanje starih stvari„Entrümpelung”
a i gazda hoće svoje lične troskove tu da umuva,
to je sve protiv zakona.
osigurane mora da stoji„Hausversicherung”
mimozaaa
(posmatrac)
11. septembar 2012. u 12.12
Hvala, nemam ja gazde, moj je stan ali sve ću ovo provjeriti na sastanku. Ne znam koliko mogu promjeniti neke stvari oko osiguranja jer je sigurno to od ranije, prije nego sam ja kupila stan. Ma nek ostane osiguranje ali bi bilo dobro da razjasnimo sve stavke.
makinwa85
13. septembar 2012. u 06.10
Pozdrav svima,uh nacitah se vasih sjajnih komentara,pa da se i ja ukljucim,trebam odg.na sledeća pitanja i vasu pomoć!
Polozio sam A1,sa osnovnim poznavanjem Njemackog,za neki početak,vrlo dobro poznavanje engleskog jezika,imam zavrsen fakultet ekonomije,vozacku B i C kategorije,e sad konkreto me interesuje Minhen,u kom sam već bio 3-4 puta, da li postoje firme gdje bih ja mogao konkurisati za neki posao,nebitno,odgovarao bi i tip vozaca za početak,e sad bi mi trebala vaza pomoć,gdje i kome da se javim,jer planiram da se preselim u MINHEN???
Pozdrav svima
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
13. septembar 2012. u 08.08
Potrazi negde, a mislim da je i ovde neko ostavio spisak deficitarnih kadrova, koji su potrebni Nemackoj. Možeš da se raspitas i u ambasadi, oni će ti tačno reći da li je tvoja struka deficitarna.
Meni se čini da nasi ekonomisti nisu trazeni ovde, ali nemoj mi verovati, raspitaj se na pravom mestu.
Što se tiče vozacke dozvole, to ti ništa ne znaci, jer Nemci naše dozvole ne priznaju. Mora ponovo ovde da se polaze za Nemacku vozacku dozvolu.
makinwa85
13. septembar 2012. u 21.05
Ok,hvala na informacijama,raspitacu se ja još,a reci mi još da li je moguće doći gore,konkretno u Minhen i polagati samo vozacki,bez obzira sto još nemam posao?
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
14. septembar 2012. u 06.07
Jao, to stvarno ne znam. Nadam se da će ti se javiti neko ko je upuceniji.
Pozdrav!
marijamhlc
14. septembar 2012. u 06.30
Znaš li ti da to polaganje kosta oko 900Evra? E, da, ali ne možeš da polazes ako nemas stalni boravak, sad smo se mi raspitivali za nas!:)

Hobbit
14. septembar 2012. u 07.09
Nisam razumela, šta ne može da se polaze ako se nema stalni boravak?
B ili C? Nemu puno smisla da neko ko ima vizu na recimo 2 godine ne može da polaze vozacki ispit?
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
14. septembar 2012. u 07.42
Može vozacki da se polaze i ako imaš ogranicen boravak, za Bajern znam sigurno da može. Moj muž je polagao ovde za vozacku dozvolu čim je dosao, a tada nije imao stalni boravak.
Sad ne znam da li mogu oni koji dodju turisticki.
makinwa85
14. septembar 2012. u 09.20
Ok,znaci moram prvo doći do posla,pa tek onda vozacki!?
A ta cjena od 900 eur je ukupno sa casovima í svim ostalim ili kako,pa zar moram cjelu obuku proći??
marijamhlc
14. septembar 2012. u 09.55
Izvinjavam se, nisam dobro napisala, tek sam sad videla, moras da imaš prijavljen boravak u Nemackoj!:)

kreten ja, priznajem!:)
marijamhlc
14. septembar 2012. u 09.57
To ti je samo polaganje, i to u prvih 6 msc, kada dodjes, da polozis. Valjda moras da prođes min 2 casa voznje, pa onda da izadjes na polaganje. E sad, nismo saznali da li se placaju i ti casovi, a verovatno da da!

Ako ne polozis u prvih 6msc, onda ides na ponovnu obuku, i to kosta oko 2500Evra
makinwa85
14. septembar 2012. u 17.26
Ja sam u međuvremenu nasao firmu gdje ću se prijaviti i raditi,konkretno kao vozac,e sad
moram da sredim tu vozacku,to znači da prvo sredim príjavu i boravak pa onda ganjam te casove i dozvolu??
Mene interesuje koliki mínimalni period moram provesti u ovoj firmi sada,da bih dobio papir koji mi garantuje boravak na neko duže vreme?
mimozaaa
(posmatrac)
15. septembar 2012. u 02.01
Sve zavisi u kojoj si pokrajini? Ovdje u Bavarskoj je polaganje malo skuplje te će te doći preko 1.000€ ako već imaš polozen vozacki. Ako želiš da polazes za autobus e tu će te doći puno para jer moras poloziti neki ispit koji kosta 10.000€. Ovo znam jer poznajem jednog koji ima polozene sve kategorije.
Što se boravka tiče nakon 5 godina dobijes neograniceni boravak. Kad ćeš moći mjenjati firem to ti niko ne može reci jer neko nakon 1 godine dobije takvu vizu i radnu dozvolu na sve poslove, neko nakon 2 a neko bude vezan za istu firmu i duže.
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
15. septembar 2012. u 05.09
Tako, vozacki u Minhenu izadje oko 1000-1200e, s`tim sto u vecini auto skola može da se plati u nekoliko rata.
Govorim o klasicnoj dodozvoli za kola. Polaganje za autobuse, kamione i ostala teska vozila je daleko skuplje.
makinwa85
17. septembar 2012. u 15.04
Opet ću ja pitati :-)
A kakva je procedura za upisati fakultet konkretno u Minhenu
šta se sve mora posjedovati?
marijamhlc
18. septembar 2012. u 06.54
Jel si zavrsio/la nešto kod nas ili tek treba da upises fakultet? Ako si ovde zavrsio jedan deo, onda ti treba kompletan program da prevedes na nemacki kod sudskog prevodioca, da ti overi, pa onda svu tu dokumentaciju nosis u nemacku ambasadu, da ti oni overe.

Dalje naravno, sve isto kao i svuda u svetu!:)

Ako tek upisujes, onda se raspitaj na fakultetu na kome apliciras šta ti treba konkretno od dokumenata. Davno bio upisa na fakultet, ne secam se!:)

Hobbit
18. septembar 2012. u 07.07
Sve te informacije ima Kulturni centar Nemacke u Beogradu. Preko njih se može i poslati dokumentacija za upis na zeljeni fakultet.
makinwa85
18. septembar 2012. u 15.19
Zavrsio sam poslovnu ekonomiju,finansije i bankarstvo
i već sam preveo na njemacki i ovjerio e sad sa tom diplomom
mogu tamo odmah da upisem ili...
makinwa85
18. septembar 2012. u 15.21
Naravno kod nas sam zavrsio sve to,zaboravih reci :-)
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
20. septembar 2012. u 07.45
http://prijemni.infostud.com/studiranje-u-inostranstvu/

Na ovoj stranici ima korisnih informacija za studiranje ili nastavak studija u inostranstvu.
Petar86
28. januar 2013. u 18.55
Poprilično su mi hitne ove informacije i puno bi mi pomoglo ako bi neko mogao da mi odgovori na ovo. Citao sam gore situaciju u Minhenu i nekim drugim gradovima, ali kontam da su oni najskuplji za zivot i da je ovde možda drugacija slika.

Elem, dobio sam ponudu za posao od nekih 30.000-40.000€ u Freiburg-u (IT struka je u pitanju i to je početna plata).

1.)
Zanima me kakav je Freiburg kao grad, da li spada u skuplje i jeftinije?

2.)
Da li je ova plata (ajde da uzmemo slučaj da je manja: 30.000€) dovoljna za zivot tamo mene samog? Znaci interesuje me stan-komunalije-hrana...uz to neka rekreacija, teretana, casovi nemacog i slično?

3.)
Pošto sam naravno gradjanin Srbije, kakva je situacija sa radnom dozvolom? Da li to poslodavac placa i regulise, ili se i to odbija od moje bruto plate?
U slučaju da poslodavac to regulise zanima me koliki će njegovi biti troskovi po tom pitanju (Da bi znao kako da se postavim na pregovorima za platu:)
z_kiza
19. mart 2013. u 17.32
Ja bih da pitam jedno veoma delikatno pitanje, mislim da ovde ima ljudi da mi to pojasne.

Dozvoljava li plava karta obavljanje dodatnog posla u Nemackoj pored stalnog zaposlenja.

Primer: kada bih sklopio ugovor sa nekom firmom u Nemackoj i otisao preko plave karte, da li bih pored tog posla u firmi mogao da obavljam i neki dodatni poslic za nekoga tamo.

Kako bi funkcionisala naplata, da li je dozvoljeno kao što se ovde po Srbiji radi da za nekoga uradis nešto a on ti da pare i lepo njemu lepo tebi.

Da li je to moguće možda i sa običnom boravisnom dozvolom?
Jovan7
04. maj 2014. u 22.10
Petar86

Ne znam kako je pre bilo,ali sada moras da imaš bar 40.hiljada,i zavisi dal' ti je dovoljna,ako živis sam,i koja si tax kategorija,tj. koliko ti je neto plata,koliko gajbu placas,ima dosta stvari od kojih to zavisi.
14. jul 2015. u 17.41
Ne znam zašto je ovako dobra tema zamrla, ali imam pitanje jedno na koje bi molio odgovor poznavalaca:

Imao sam više intervjua za posao u Njemačkoj, IT struka.
Ja nemam diplomu fakulteta i poslodavci to znaju. RAzgovarali smo o plati koja bi mogla izaći na 45k.
Imam iskustvo, reference i položen A1 tečaj u Minhenu.

Da li je uopće moguće doći do radne dozvole bez diplome ?
dacami
01. decembar 2016. u 07.39
Pozdrav svim forumasima,

Može li mi neko reci šta podrazumeva verski porez u Nemackoj za strane državljane, da li je on obavezan?
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.