Diskusije : Šabac

 Komentar
Живот под Гадафијем
peki_
22. oktobar 2011. u 11.31
Ја ово прочитах пре пар месеци, па сам мислио да је паметно поделити са вама:

„Život u Libiji pod Gadafijem :

1. Beskamatni krediti u toku studija ;

2. Prima se prosečna plata za to zanimanje ako ne nađeš posao nakon završenog fakulteta ;

3. Država plaća kao da radiš u struci ;

4. Po stupanju u bračnu zajednicu država poklanja stan ili kuću ;

5. Kupovina vozila po fabričkoj ceni ;

6. Libija ne duguje nikome ni centa ;

7. Besplatno zdravstvo i obrazovanje ;

8. 25% ljudi visoko obrazovano ;

9. 40 hlebova košta 0.15$ ;

10. Cena benzina 12 rsd/litar ;

11. Libijci ne placaju nikakve rezijske troskove (struja, telefon, voda i sl.) ;

12. Svaki Libijac koji napuni 18 godina dobija stan od države ;

13. Skoro i da nema nezaposlenih ;

14. Sve teške poslove rade strani radnici ukljucujuci i Srbe ;

15. Svaki Libijac ima pravo da se leci o tročku države bilo gde u svetu ;

16. Svaki Libijac ima pravo da studira gde hoće a ima ih i u Srbiji ;

17. Svaki student ima placen stan, hranu, skolarinu, knjige, automobil i mesecni dzeparac od 2500 evra ;

Upitajte se da li bi vise voleli da živite u takvoj diktaturi ili u ovakvoj demokratiji kakva je u Srbiji !!!!!”
Licemer-7
(BOGotrazitelj)
22. oktobar 2011. u 12.33
Upravo tako brate ,i ja to procitah još pre neki mesec !

Ali ono sto je veoma zanimljivo je da im bas sad posle 40 godina na vlasti zasmetao Gadafi !!!

Bas sad kad se bio zamerio francuzima oko svoje libijske nafte !

A kako živim na zapadu pratim samo kako ocrnjuju Gadafija u novinama ,dnevniku...sve isto kao kad su srbe tako satanizovali.
Laz im je u srzi,a normalan radni narod ovde na zapadu naravno da će verovati vestima,jer ne mogu ni da zamisle da neko laže !
A ovde se to radi doktorski,tako izvesteno,neprimetno.

http://www.srpskaanalitika.com/category/libija/

centar_bair
23. oktobar 2011. u 05.36
Ocigledno je da su ga roknuli zbog love proklete od koje će svi stradati ko je vise želi od onog vaznijeg u našim prolaznim zivotima.

Kažu da je hteom da napravi africki zlatnik i da time ugrozi americki dolar i da ga obori na 20 dinara ali evo ovde mozete pogledati da je imao potencijala ukljucujuci i ostale africke zemlje da napravi africki MMf i time skine sa vrata glavne masoncine iz americkog MMF-a.
http://forum.burek.com/kako-svetski-odnosno-zapadni-ekonomisti-obmanjuju-svet-a-nasi-mediji-p-t544940.wap2...

A šta bi sa onom narodnom -KO SE MACA LATI OD MACA I STRADA.
Pa i Gadafi je dosao na vlast isto tako što je legalnog Vladara Libije tadasnjeg Kralja na silu sklonio.

Ne treba brinuti i sad ovi tzv pobunjenici će isto dati Libijcima kao i Gadafi samo sto će druge kase da se privatno pune.

P.S.Ljuba Vracarevic tvorac realnog aikida je obucavao Gadafijeve telohranitelje.
-bombica-
(♫)
23. oktobar 2011. u 06.36
Teško da će se ikad vise u Libiji živeti kao u vreme Gadafija.
Već sada pominju da su presusili izvori nafte, sto je apsurd, tako da se treba okrenuti novom nacinu proizvodnje.
Naravno da je neće biti ali samo za stanovnike Libije, jer ovaj rat i jeste vodjen upravo zbog toga a ne zbog navodne Gadafijeve diktature.

Evo šta kaže Lazanski o toj diktaturi.

http://youtu.be/RuCC2GA9RHc
Licemer-7
(BOGotrazitelj)
23. oktobar 2011. u 09.05
Evropska Unija i Amerika duguju Libijskoj državi 200 milijardi ... dolara za isporučenu naftu !!! 2012 godine ističu koncesije velikih naftnih kompanija koje polažu pravo na Libijsku naftu. Gadafi je zatražio vraćanje duga i zapretio je ...da će u suprotnom da sklopi međudržavne ugovore s drugim zemljama i kompanijama. Zbog toga je došlo do ovog neviđenog razaranja Libije.
-bombica-
(♫)
23. oktobar 2011. u 10.13
peki_
24. oktobar 2011. u 02.53
Очиглдно смо сведоци још једне лецемерне демократије коју спроводи Америка и Енглеска на челу а за њима и огромна већина западних држава. Знам ја да ничија није до зоре горела, а како бих волео да је при крају...
lucky07
(profesor)
24. oktobar 2011. u 07.01
peki !!!
Zreo si za Jekica.
peki_
24. oktobar 2011. u 07.03
lucky07 који си ти лик :)

Види још једна увреда, не мене него било кога овде (а чему си инче склон), гарантујем ти „клупицу” на дуже време. Овде нисмо да би се вређали и то сви знају осим изгледа тебе...
Поздрав.
centar_bair
27. oktobar 2011. u 12.36
Ех, како се живело под Гадафијем
desk - 27. октобар 2011. у 10.21

Иако представљен као бескрупулозан диктатор Моамер ел Гадафи је од Либије која је била једна од најсиромашнијих земаља створио нацију са највишим стандардом у Африци.

Од када је почела либијска револуција, већина западних медија Моамера ел Гадафија представљала је као злочинца и диктатора који угњетава сопствени народ.

Данас знамо да није баш све било онако како је то приказивала западно европска и америчка медијска машина и да су нека достигнућа Гадафијеве владавине све време прећуткивана.

Према систему који је Гадафи развио доласком на власт образовање и здравствена заштита су били бесплатни у Либији. Пре доласка Гадафија на власт, само 25 одсто становништва било је писмено. Данас 83 одсто Либијаца чита и пише, а 25 одсто има факултетску диплому.

Уколико би неки грађанин одабрао да се бави земљорадњом, од државе би добио кућу са земљом, пољопривредну опрему, семе и говеда, како би започео бизнис и све то бесповратно.

Мало је познато да у Либији до сада нису постојали рачуни за струју, а нису постојале ни камате на кредите у банкама које су све биле државне.

Гадафију је највише замерано да крши људска права у Либији, а мало је познато да је наредио да док год сваки Либијац не добије кућу неће ни његова породица. Тако је Гадафијев отац преминуо, а да је још увек живео у шатору.

Као што то данас практикује Драган Марковић Палма, и Гадафи је излазио у сусрет младенцима, али је био много шире руке. Тако је сваки млади брачни пар добијао од државе по 50.000 америчких долара како би купио стан и засновао породицу.

Уколико би Либијац пожело да се школује у иностранству или би му било неопходно лечење ван граница земље, имао би новчану помоћ државе која би плаћала све трошкове и још би давала по 2.300 америчких долара за смештај и превоз.

Држава је чак партиципирала и у куповини кола, иначе јефтинијих него у Европи, па је субвенционисла куповину са 50 одсто учешћа.

А кад се већ купе кола, са бензином нема проблема јер је гориво у Либији коштало 0,14 долара за литар, што је било јефтиније од воде. И хлеб је био практично бесплатан са ценом од 0,15 долара за 40 (!) векни.

Гадафи је знао да је за пустињску земљу вода најбитнија па је направио велики водовод кроз Сахару који је спојио Триполи, Бенгази и Сирт и тако омогућио несметано снабдевање, али и пораст градске популације. На жалост, током бомбардовања НАТО је добрим делом овај водовод уништио.

Либију је оставио без икаквог спољног дуга са девизним резервама од 150 милијарди долара, које су, истина, са почетком револуције замрзнуте широм света.

Сваки Либијац који није могао да нађе запослење по завршетку школовања добијао је новчану помоћ у висини плате предвиђене за ту врсту занимања. Док су за свако рођено дете жене су добијале по 5.000 америчких долара

Део новца зарађен продајом нафте, главног извозног артикла земље, сливао се на рачуне свих грађана Либије.

Када је Гадафи дошао на власт, истина превратом, 1969. године, Либија је била једна од најсиромашнијих земаља на свету. Пре него је запао у проблеме са устаницима Либијци су спадали у народе са највишим стандардом у Африци.

Толико о економском и социјалном развоју земље, његову полтичку репресију нико није ни оспоравао. Али, да ли ће Либијци са више политичке слободе живети бар овако добро како су до сада?

Осим тога, већ сада се показује да ће те политичке слободе бити дискутабилне у држави у којој ће, како је најављено, бити уведен шеријат, а не виде се ни јасни обриси нове владе.

Према мишљењу политиколога и шефа Арапског центра за политичке и социјалне анализе у Женеви Риада Сидаоуија, постоји много препрека пре него што сан Либијаца о слободном, али квалитетном животу постане јава.

„Једна од препрека је комплетна институционална и политичка празнина као и недостатак цивилног друштва”, изјавио је Сидаоуи за немачки државни радио „Дојче веле”.

Политичке структуре у Либији не постоје. Нема управе. Из страха да би могле да му нешкоде, Моамер Гадафи никада није дозволио оснивање алтернативних странака. Политичке одлуке у протеклих неколико месеци доносило је Национално прелазно веће.

„Унутар Прелазног већа постоји широк спектар регионалних супротности. Исток против Запада. Гадафи је подржавао западни део земље. Исток је био дискриминисан.

Постоји ривалитет између различитих племена. Постоје идеолошке разлике. Заступљени су представници конзервативних исламиста, затим салафиста, па све до социјалиста и либерала”, изјавио је шеф Центра за истраживања арапског света на Универзитету у Мајнцу Гинтер Мајер.

Када је реч о Гадафију, као непријатељу, припадници милицијских снага су до четвртка били јединствени. Међутим, они нису јединствени у томе како треба да изгледа будућност земље.

„Спор дугорочних присталица опозиције и Гадафија биће одлучујући за будућност земље када је реч о заузимању позиција у новој влади”, рекао је Мајер. Он је указао да ће актери са великим политичким утицајем и даље бити представници племена.

„Племена традиционално имају важну улогу. Имамо 130 различитих племена од којих су једни профитирали од Гадафија, док су други били губитници. Постоји велики ривалитет. Међутим, то су ствари које се могу регулисати”, додао је он.

Правни систем у Либији убудуће ће бити заснован на шеријату због чега Сидаоуи сматра да то би могла да буде једна од препрека за брзу демократизацију Либије.

„Проблеме у будућности ће више правити исламисти него Гадафијеви следбеници. Широм Либије је присутно груписање исламиста. Они су учествовали у револуцији. Међутим, један део њих представља претњу демократији у Либији, јер они једноставно не верују у демократију”, рекао је он.

Мајер, пак, сматра да нема разлога за забринутост и додаје да морамо бити свесни да ће, захваљујући превирањима, постати утицајне и оне снаге које на први поглед не одговарају западној демократији. (Мондо)

http://www1.serbiancafe.com/cir/vesti/14/93208/eh-kako-se-živelo-pod-gadafijem.html
Licemer-7
(BOGotrazitelj)
27. oktobar 2011. u 12.43
Kakvi su kreteni ovi iz Nato-a...a Gadafi radio za svoj narod...
krstivo-je
(macvanin)
29. oktobar 2011. u 02.22
Braco moja,
na početku da se razumemo ,ni ja ne ljubim ove Nato smradove ali budimo realni. Nisu oni bas krivi za sve . Samo su iskoristili, naravno zarad njihovih interesa libijski narod.
Gadafija je ubio njegov narod a ne placeni snajperista,americke foke,patke guske is sl. Hoću da kažem ocigledno je da je dobar deo naroda bio protiv njega i pored svih tih blagodeti koje je on davao svom narodu ili davao parcijalno. Nisam bas siguran da je bio nezan prema hrišćanima(to mi je mnogo libijskih hrišćana potvrdilo) .
Znam,neko će reci pa polivali su iz vazduha lojalne Gadafiju , polivali su i nas pa nikom nije palo napamet da vitla onog Milosevica da mu skine glavu, i ako verujem da ga je u tom momentu mrzelo vise od pola Srba.
Hoću da kažem libijski narod je ratovao između sebe a ovi su samo trljali ruke i dobili šta su želeli . A ti glupi narode sada se 'ebi mi smo svoj posao zavrsili.
Tuzno je kako je zavrsio , bez prava da se odbrani,da opravda svoje postupke da mu se sudi, ali ponavljam , njegovi su ga ubili a ne Nato.

centar_bair
29. oktobar 2011. u 06.44
Našeg Sapcanina a mog drugara tetka isto nasa Sapcanka udata za Libijca koji je Pukovnik.Drugar ode u Libiju da radi a živeo kod njih.Radio super posao za lepe pare ali morao da „pobegne” jer su mu svi redom i ta nova braca po tetki bila dosadna i vrbovali ga da predje u islam.Po njihovom verovanju ko nekog prevede u Islam oslobodjen je 10 000 klanjanja pa su oni tu videli svoju sansu.
Još kaže gde se zateknes a pocne klanjanja kleci i ti inače ne bude dobro.

P.S.Posle toga ode Hvala Bogu u Rusiju da radi a plus da se izleci od muslimanerije.
peki_
30. oktobar 2011. u 03.58
krstivo-je свака ти је на месту!
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.