Diskusije : Šabac

 Komentar
Šabac - grad budućnosti
centar_bair
03. februar 2011. u 16.18
Šabac je ove godine proglašen za privredni grad budućnosti u okviru promocije najuspešnijih projekata u opštinama i gradovima u Srbiji, koju su organizovali Klub Privrednih novinara Srbije, Agrobanka i Centar za mala i srednja preduzeća Beograd.

Koliko je Šabac blizu realizacije projekta autoputa kao važnog preduslova privrednog razvoja grada?
- Ne treba tu mnogo mudrosti, kad uzmete kartu Evrope, tačno možete prema gustini putne mreže da odredite kako je raspoređeno bogatstvo na evropskom tlu. Gde je izgrađenija mreža puteva tu su i bogatije zemlje, kad idete prema jugositočnoj Evropi tako se smanjuje koncentracija puteva. Da li oni imaju takvu putnu mrežu zato što su bogati ili su bogati i privlačni za investicije u privredu zato što imaju putnu mrežu, ne znam, ali sasvim sigurno je putna infrastruktura neophodna za privredni razvoj. Zato Šabac insistira toliko na izgradnji autoputa koji će nas povezati sa autoputem Beograd - Zagreb, odnosno Beograd – Niš. Ekspanzija privrednih objekata je skoncentrisana oko auto-puta, u mestima kao što su Indjija, Šimanovci, Dobanovci, Stara Pazova, Pećinci. Tako da dolazimo do situacije da Šabac koji ima bolje opremljeno zemljište - struja, voda, kanalizacija, gas, putna mreža i gde jedan hektar košta 5.000 evra, investitori se opredeljuju ipak da idu u Dobanovce ili Šimanovce, gde zemljište bez komunalne opremljenosti plaćaju i do 150.000 evra za hektar. Zbog toga Šabac od države snažno zahteva početak izgradnje autoputa, jer ćemo tek tad imati mogućnost da realizujemo planove.

Kad očekujete početak gradnje?
Izgradnja deonice auto puta Ruma – Hrtkovci kreće 2011. a završetak je planiran do 2012. godine. Ostalo je samo pitanje mosta, s obzirom da je to najskuplja stavka, jer još se ne zna kad će se graditi.

Šabac se nalazi na tromeđi puteva – na 60 kilometera do Novog Sada, 60 km do aerodroma Nikola Tesla, 85 km do Beograda, blizu su granice sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, sve su to značajni potencijali in prednosti Šapca.

Izgradnja luke na Savi je još jedan veliki projekat, dokle se stiglo sa realizacijom?
- Fizibiliti studija koju je finansirala USAID biće prezentovana početkom oktobra. Ta studija treba da da odgovore na pitanje da li se isplati izgradnja luke u Šapcu. Prema nezvaničnim informacijama koje imama, autori studije su utvrdili opravdanost izgradnje luke, a to je preduslov da možemo da tražimo strateškog partnera za gradnju, jer grad sam ne može. U planu je i da se gradi marina za pristajanje turističkih brodova i čamaca, ali i izgradnja smeštajnih objekata, motela, restorana... Znate, nije slučajno da je Šabac između dva svetska rata imao dve luke!

Koji su to najznačajniji aduti lokalne samouprave koji će dovesti do privrednog buma?
- Stvaranje dobre poslovne klime i pogodnog ambijenta za investitore. Šabac tome stremi i sve što radi je upravo da omogući dobar ambijent za investicije. Lokalna samouprava pribavila je 600 hektara zemljišta nadomak grada, investirala i opremila zemljište gasom, strtujom, vodom, urađena je kanalizacija, putna mreža takođe. Tako da smo u mogućnosti da ponudimo zemljište od 0,5 do 70 hektara u komadu, što malo koji grad može.

Privredni preporod čeka Šabac u bliskoj budućnosti. Krenuli smo sa izgradnjom vovodovodne mreže na seoskom području da bismo stvorili uslove za život podjednake i u gradu i u selu, kako bi mladi ostajali na svojim posedima i bili zadovoljni. Zbog toga smo u prethodnom periodu asfaltirali oko 200 kilometara seoskih puteva, izgradili i rekonstruisali zdravstvene ambulante, rekonstruisali škole, urađena je javna rasveta, kvalitetna električna mreža. Počeli su radovi na novoj sanitarnoj deponiji, koja će koštati osam miliona evra, a novac je obezbeđen iz fondova EU. Iduće godine treba da počne izgradnja i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Polovina stanovništva Šapca živi na selu. Jasno je da su njima, osim adekvatnih komunalnih, neophodni i egzistencijalni uslovi.
- Prema zakonu o lokalnoj samoupravi, naše ingerencije su tu jako male. Grad je osnovao Direkciju za poljoprivredu koja više predstavlja servis za prenos infromacija i edukaciju stanovništva kako da iskoriste mere vlade republike Srbije. Međutim, priprodni potencijali za razvoj poljoprivede su veliki. U ravničarskoj Mačvi pogodno je gajiti jednu vrstu proizvoda, u Pocerini drugu, a u Posavotamnavi postoje dobri uslovi za povrtarstvo.

Padine Cera, recimo, fantastične su za uzgajanje vinove loze. E, na tom polju planiramo da intenzivno radimo. Pocerina je oduvek bila bogata vinogradima, ali se u poslednjih pedesetak godina to zapostavilo. Namera nam je da pomognemo stanovništvu pocerskih sela da se okrenu ovoj poljoprivrednoj kulturi, jer će sasvim sigurno biti prosperitetna.

http://www.upoznajsrbiju.co.rs/prica/sabac---grad-buducnosti-2
jastreb_X2Y
02. mart 2011. u 23.43
Град будућности? Шабац? Правите ми глупе ...
peki_
06. mart 2011. u 10.04
глупе, шта?
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.