Diskusije : Knin

 Komentar
„Hrvatska provoslavna crkva”
Kninjanka777
15. mart 2010. u 05.36
Dragi moji Kninjani, dragi Srbi iz Hrvatske, nas zivot je uvijek bio tezak na neki način.

Ucili su nas u skolama kako su bili teski uslovi zivljenja za naše pretke gorstake, kako je bilo teško da se osnuje familija, da se othrane djeca u teskim planinskim uslovima gdje je stalno prijetila glad, hladnoca, vukovi, i mecave.

A onda su bili ratovi, razni napadaci, razne ideologije, razne vjere su jurisale na te ljude koji su samo htjeli zivjeti. Ali trebalo se i braniti, trebalo je braniti goli zivot, cast, cojstvo. Vjeru pravoslavnu.

Teško je bilo nama Srbima pravoslavcima na granici sa katolickim svijetom jer su stalno tražili da nas udalje od nas samih, da nas odvoje, da uniste nas identitet. I mi smo uspjevali da se odupremo onako kako smo mogli, i uprkos svemu. Ponekad, uprkos svima.

Sacuvali smo nas govor, sacuvali smo svijest o nasem srpstvu, sacuvali smo naše unutarnje biće. Nisu mogli da nas uniste. Onda su nas rastjerali.

Rastjerali su nas po cijelom svijetu, i mi sad živimo na svim kontinentima, govorimo sve moguće i nemoguće jezike – engleski razumije se, francuski smo oduvijek voljeli, ali i norveski, danski, finski, holandski, arapski, i čak nekoliko rjeci raznih africkih jezika. Zenimo se strancima i radjamo djecu koja rastu u daleko od Dinare, njezinih vukova i mecava, ali uspjevamo da ostanemo ono sto jesmo – pravoslavni kninjani, Srbi iz Hrvatske. Tako odgajamo i nasu djecu, pa čak i naše supruznike….

Najteze će izgleda biti onima među nama koji su ostali tamo, u svome rodnom mjestu, ili nedaleko od njega jer sad će, kažu, da osnuju pravoslavnu hrvastku crkvu.

Ja se slazem da Hrvati mogu da postanu pravoslavci. Ja sam već vidjela ljude iz mnogih kultura kako prelaze u pravoslavlje i to sa takvim zanosom i vjerom da mogu da nas posrame, nas pravoslavce „po inerciji”. Dolazeci u kontakt sa nasom vjerom oni otkrivaju njezinu dubinu, istinitost, njezinu misticnu vrijednost. Otkrivaju da pravoslavlje nije samo ucenje, filozofija, već put u zivot. Ja to najiskrenije želim i Hrvatima. Neka i Hrvati otvore oci i vide da srpstvo i pravoslavlje nije prijetnja za njih, već ljubav i put u zivot;

Ja Hrvatima želim i da imaju Hrvatsku pravoslavnu crakvu. Zašto da ne? Ako Srbi imaju svoju pravoslavnu Crkvu, pravo je da i drugi narodi mogu da imaju svoju Crkvu. Ali stvaranje te Crkve treba da bude motivisano svetim namjerama spasenja hrvatskog naroda, inspirisano ljubavlju prema Hristu i svojim bliznjima, inspirisano ljubavlju prema Pravoslavlju i steceno vjekovnom borbom hrvatskih pravoslavnih svetitelja, borbom za vjecni zivot i pravoslvlje. Da li su to motivacije i bza na kojoj se izgradjuje ova „Hrvatska pravoslavna crkva”?

Ocigledno da nisu. Ova „crkva” ne trazi da privede Hrvate spasenju, nego trazi da razdvoji pravoslavne Srbe koji su ostali u Hrvatskoj od izvora njihovog identiteta.

Nadam se da ćemo mi Srbi još jednom znati da ga sacuvamo, uz Bozju pomoć!

Kninjanka777
16. mart 2010. u 12.03
Upravo vidim da sam u naslovu napisala prOvoslavna umjesto prAvoslavna. Greška, izvinjavam se. Ukoliko moderator želi, bilo bi lijepo da ispravi grešku. Unaprijed hvala
Kninjanka777
16. mart 2010. u 12.06
Istovremeno razmišljam - druga zamka ove tkz „Hrvatske pravoslavne crkve” je da će oni, ukoliko budu priznati u toj državi, da pretenduju na crkve i objekte naše Srpske pravoslavne Crkve. I sasvim je moguće, u ostalom, da bi se nasli u hrvatskoj vladi oni koji be rado pristali na takve zahtjeve...

scputnik
18. mart 2010. u 13.29
ovo je dobra tema ..
Već duže vrijeme nije bilo nešto aktuelno na ovoj diskusiji ..
Evo kako to drugi misle i da li su u pravu ..
http://tinyurl.com/ydk86sv
istinaipravda
(ljubiteljistineslobode)
18. mart 2010. u 16.22
Још само да се региструјемо...

А јесте усташки смрад!
neroden
(nemam)
28. mart 2010. u 06.25
Draga nasa Kninjanko, dovoljno ti je da vidis koliko naše kninjane interesuje Knin i pravoslavlje , po ovim komentarima , ja znam da ovaj kreten ponekad izbrise neke stvari ,ali znajuci da smo na sve ceriti strane svijeta ne i u Kninu valjda razmišljaju „ ma koga vise briga za kninom i pravoslavnom crkvom u Hrvatskoj”bitno da smo se mi snasli a sto nasa dijece i unuci neće znati odakle su potekli i šta su bili koga i za to briga.Nigdje u svijetu nećeš vidjeti natpis na crkvi koju su hrvati podigli svojim novcem i rukama,npr. u kanadi „Kanadska katolicka crkva , nego ”hrvatska katolicka crkva „
ili ista crkva koju su podigli srbi ”srpska pravoslavna crkva„
Pošto znamo da hrvati nisu ljudi već izrod koji mijenja religiju i vjeru kao zmija kozu ,nije potrebno da razbijamo glavu njihovim idejama , idejama koje nema čak ni vatikan . Znamo da su ovih godina i vijekova okupirani seksom nad djecom ,možda pokusavaju na neki način da skrenu temu ,ne znam dali znaš , ali dovoljno je da se sjetis ili raspitas za jednog njihovog fratra koji je sluzbovao u kninu ili vrpolju koji je radio iste stvari 80 -90 ne nad djecom ali nad ženama svojih vjernika ,pa valjda omladina zato i vjeruje u sva zlodjela koja porticu iz tih krugova.
Natjerati nekoga da mjenja vjeru to je najvece bozije zlo ali zla i boga oni nemaju ,kod njih je ”sve„ sunce koje izlazi i zalazi iza brezuljaka rima i sve one koji misle na neki drugi način treba preobratiti da budu vjernici do groba ,naravno katolicke crkve a ne nikakve ”hrvataske pravoslavne crkve„to ne postoji i nebi trebalo da se rada . Nazalost imamo naših ”dragih„ komsija koji su ostali u tim krajevima ,koje ne govore izmedu sebe iz razloga sto ih ne interesuje pravoslavlje ,već kako unistiti sve ono sto je komsija ostavio a otisao (da spasi glavu) kako posjeci njegova drva , prodati ”susjedu„ hrvatu,jer naravno on mu je najbolji susjed a njegov dragi komsija koji je nekad djelio dobro i zlo ”znamo da su zato opstali na tim kamenim prostorima„ vise nije bitan .Nazalost ,draga kninjanko ,ista sudbina nas rastavlja po svijetu ,ako kojim slučajem radimo skupa ili živimo kao komsije ,ne slazemo se jer onaj drugi ima boli posao ili bolju kucu ,a zašto nismo isti ,pa nisu ni prsti na ruci , a mi srbi polako nestajemo ,samo radi nas samih nikako radi hrvata .”
istinaipravda
(ljubiteljistineslobode)
30. mart 2010. u 14.21
Први прави коментар!

Жив био брате!
sns888
(yrke)
15. april 2012. u 16.28
„Zenimo se strancima i radjamo djecu koja rastu u daleko od Dinare, njezinih vukova i mecava, ali uspjevamo da ostanemo ono sto jesmo – pravoslavni kninjani, Srbi iz Hrvatske.”

Prosto da ne poveruješ. „Ženimo se sa strancima”, a „uspevamo da ostanemo ono što jesmo”.
He he he he

Pa usaše su mnogo veći Srbi nego oni „srbi” što se žene sa strancima. Čim si se oženio strancem, ti više nisi Srbin.
Meni kao srbinu su definitivno draže ustaše nego ti samozvani „srbi” koji se žene sa strancima. To nisu nikakvi Srbi ni ljudi, već obične gnjide i otpadnici koji su prodali dušu đavolu.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.