Diskusije : Niš

 Komentar
Evo josh zanimljivosti
vocko
28. mart 2011. u 06.19
Цитат:
Ђинђић - велеиздајник из Београда

Пише: Нил Кларк

Текст о Зорану Ђинђићу је изашао у Гардијану 14. марту 2003.

Цитат:
Са свих страна стижу почасти убијеном српском председнику, председник Буш предводи у похвалама за његов „снажан руководећи пример”, док га канадска влада уздиже као „гласника демократије”, а Тони Блер се диви његовој енергији коју је посветио „реформисању Србије”.

Посмртнице у западним новинама га готово једногласно називају бившим студентским лидером који је храбро водио побуну против тиранина-диктатора, да би коначно успео да преусмери своју земљу ка новој демократској ери.

Али иза ове „СNN” верзије светске историје, стварна каријера Зорана Ђинђића изгледа доста другачије. За све оне који се данас уједињују против Западне „доктрине смене режима” важно је да запамте да Ирак није прва земља где су Америка и остале Западне земље спровеле промену режима који се није уклапао у њихове стратешке циљеве. Пре три године је „дошао ред” на југословенског председника Слободана Милошевића.

У својој недавно објављеној биографији Милошевића, Адам ЛеБор открива како је Америка напунила цегере српске опозиције са 70 милиона долара, приликом организовања пуча против Милошевића 2000-те. По личном наређењу Мадлен Олбрајт, посебно је формирано, у оквиру америчке владе „Субверзивно одељење за Југославију”, да би се бавило организовањем „спонтаног дешавања народа”, које ће евентуално резултирати у рушење Милошевићевог режима.

У исто време, постоје докази да су организоване криминалне групе, под контролом Зорана Ђинђића и надзором америчких обавештајних служби, извршиле серију атентата против кључних сарадника председника Милошевића, попут министра одбране Павла Булатовића и Жике Петровића, директора ЈАТ-а.

Када су коначно „Слобо” и његови социјалисти свргнути са власти, Америка је почела са „реформом” владе у Београду онако како је то најбоље служило америчким интересима. Новог председника Коштуницу, „сви” су дочекали са букетима цвећа, али Зоран Ђинђић- „човек америчке владе”, је био тај који је контролисао полуге власти- и у томе сигурно није разочарао своје Вашингтонске спонзоре.

Први приоритет му је био да почне програм „економске реформе”- у ствари спровођења „новог економског светског поретка” распродајом „будзашто” државних ресурса Југославије западним корпорацијама. Тада је још увек, преко 70,000 Југословенских предузећа било у друштвеном власништву, и већина је била под управом радника и руководећих комитета, са свега 5% приватног капитала. По закону нико није могао да прода више од 40% имовине предузећа, 60% је остајало увек под контролом радника.

Ђинђић је кренуо убрзаном акцијом да измени те законе, тако да је велика распродаја државних ресурса ускоро могла да почне. Након две године, у току којих су хиљаде друштвених предузећа распродате у бесцење, углавном корпорацијама из Западних земаља које су учествовале у бомбардовању Југославије 1999, (у форми извештаја Светске Банке) почели су да стижу хвалоспеви Ђиђићу и његовом „укључивању међународних банки у српски приватизациони процес”.

Али овде нису били у питању само национални ресурси за које је Ђинђић добио наређења да их распрода. Дошло је време да се и Милошевић лично уклони, и то за награду од 100 милиона долара; без обзира што је уклањање Милошевића представљало легално киднаповање и директно кршење важећих југословенских закона- чак су у ту сврху послали у Београд авион Британског ратног ваздухопловства да пребаци Милошевића у амерички финансиран суд у Хагу, где му је суђено у монтираном процесу.

Када такав „човек” (Ђинђић) распрода националне ресурсе своје државе, свог бившег председника и своје најјаче политичке противнике, шта му је друго преостало да прода? Своју земљу? У јануару ове године, Ђинђић је управо то и урадио. Упркос противљењу већине грађана своје земље, западни „весник демократије” је поступио по налогу „међународне заједнице”, и након 74 година постојања, је избрисао државу Југославију са политичке мапе света. Стратешки гол такве акције је било успостављање шаке слабих и завађених западних протектората, што је под Зораном Ђинђићем успешно остварено.

Понекад, и најбоље извршени планови могу да подбаце. Упркос Западним изливима жалости- за Ђинђићем ће у Србији туговати само мањина. За велику већину Срба он ће остати упамћен као велеиздајник који се „обогатио” распродајом властите земље, и то онима који су против те земље водили тако дивљачки рат, пре свега неколико година. Ђинђићеве „хваљене” реформе су једино успеле да доведу до повећања цена свих комуналија, незапослености преко 30%, паду зарада преко 20% и резултирале су у то да данас две трећине Срба живе испод границе сиромаштва.

Још увек је нејасно ко је испалио хитац који је усмртио Ђинђића. Највероватније да је и то била подземна мафијашка операција; његове везе са подземљем су му коначно дошле главе. Али, ма колико то звучи сурово, данас је пуно оних у Србији који би драге воље повукли „тај обарач”. Приликом моје задње посете Београду, био сам запрепашћен, не само са поражавајућом економском кризом, него и са нивоом мржње према Ђинђићу, коју је скоро свако отворено показивао у контакту са мном. Ђинђићева је популарност у то време, према статистичким истраживањима, пала испод 10%.

Лекција коју можемо да научимо на примеру Србије, а која важи за Западне „организаторе” промена режима широм света, је веома проста. Ви можете да ломите народну вољу нехуманим санкцијама, да их засипате бомбама. Можете чак, ако желите, да силом рушите њихове владе које вам не одговарају, и да им након тога наметнете вашу вољу доводећи на власт једног Хамида Карзаиа, генерала Томи Франкса, или да поставите Зорана Ђинђића да имитира „царског конзула”. Али немојте да се заносите, да можете да натерате те понижене народе, да свим тим „царским конзулима”, на крају за „све то” још и одају пошту.

Превод: Миодраг Новаковић

Извор: http://www.guardian.co.uk/world/2003...serbia.comment
vocko
28. mart 2011. u 06.21
i jedno reagovanje na text

copy/paste

На крају рата долази пљачка што је увек и била сврха сваког рата. Тако је било и са хладним ратом.

Нова пљачка се одвијала под фирмом новог светског поретка. Док је залуђена публика била опчињена триковима мађионичара, он јој је за то време извлачио шлајпик. Кад су се пробудили, схватили су да су им џепови испражњени, а да су уместо старог и изнемоглог социјализма добили нови систем, много суптилнији, опаснији и незајажљивији.

Код нас је Милошевић схватио ту причу много пре нас, али није имао ослонца ни на светској сцени ни у својој породици. Оно мало подршке у српској нацији коју је добио на почетку, отерао је гомилом лопова и превараната који су се окупили око њега, понајвише у избору и по заслузи његове жене. Његова намера да заустави цунами који се ваљао светом заправо никада није имала шансе.

Онда је дошао Ђинђић који је широм отворио капије. Незајажљиви су тражили све више и више, а он се надао да ће их умилостивити дајући им све што траже. Док није дошло до онога што ни Ђинђић није могао да да: до Косова. Онда је он завапио (што смо видели у једном интервјуу): „Ако сте ми пријатељи, подржите ме у ономе што ми је важно!”

Ту је била озбиљна грешка у претпоставци: они никада нису пријатељи својим пуленима. То треба да знају сви они који се спуштају низ њихово уже, па и садашња власт.

И ту је кључ за објашњење Зоранове смрти. Остало му је минимум поштења (иако није отишао у манастир) да се супростави када је дошао до линије преко које се не може. А можда је била у питању само прагматичност, јер је било извесно да политичар који преда Косово може да окачи копачке о клин. Ја ипак верујем у прву варијанту (са минимумом поштења), јер верујем да сваки човек, без обзира колики је дрипац и покварењак има бар трун поштења (који можда уме вешто да скрива).

Уобичајена је технологија да пулен угађајући газдама постепено изгуби упориште до те мере да ни пропагандна машинерија и изборне враголије не могу да га спасу. Тада га они пусте низ воду, а ствар преузме други пулен који је дотле припремљен. Тако се управља Америком већ дуго времена. После истрошеног Буша, долази свежи Обама, у чије поштење не сумња ни онај интелигентнији део америчке нације, него његов избор дочекује са сузама и великим надама. Он је обећавао да ће завршити ратове, а сада ратови у Ираку и Авганистану бесне више но икада, а томе је додат још један рат - против Либије.

Исто ће се десити и у Србији, изнемоглог Тадића замениће Тома. Али, тако није могло да се деси са Ђинђићем: његовим тврдим ставом око Косова могао је да задобије критичну масу поверења и да победи на изборима и тако се истргне њиховој контроли. Значи, за њега мора да се употреби друго решење.

Завршио је као један много чувенији колега, који је такође постао несташан са гледишта Господара: Кенеди. Ни за једног се не зна ко је заправо пуцао, не зна се из колико оружја се пуцало, зна се једино да га није промашио. Остале су неразјашњене многе форенсичке загонетке. У оба случаја постоји гомила нагађања и теорија, а свакако је најдаља од истине званична варијанта.

Једна ствар је ипак јасна: послушници су потрошна роба, када се истроше газда их испљуне и замени новим, а ако постану непослушни - добију метак.

У међувремену, пљачка се одвија несметано...


vocko
28. mart 2011. u 06.26
ja, ovako polupismen i gradsko/selsko govedo mogao bih da dodam jedino da su i miloshevitj i svi koji su iza njega doshli - bili i bitje obichni poslushnici. kad im isekne rok - skidaju ih gospodari. neke kao miloshevitja - apsi njihov naslednik. neke kao djidjitja - ubijaju. prvo su nam uvalili druga titu - u njega se starije generacije, i poneka mladja josh uvek kunu, posle je doshao na pripremljeni teren doshao miloshevitj, a posle njega ovi sadashnji. staro pravilo - svako ima svoju cenu - pokazuje se i ovde kao tachno. koja je cena taditjevog naslednika - josh tjemo da vidimo. shta josh ima da se proda?
vocko
28. mart 2011. u 06.40
i da - sretja te nemamo naftu, gas ili neshto tretje. mislim da bi u tom sluchaju josh uvek ratovali na ovim prostorima. ono shto je imalo da se da - vetj smo dali - slobodan put ka bliskoistochnim bogatstvima. i ova nasha sirotinjka. i tu sirotinjku da ovi sadasnji rasprodaju i zbogom srbine!
Mostro
(junior member)
31. mart 2011. u 17.33
Q Q lele, izgleda da si ostao sam na ovoj diskusiji pa si prešo u monolog :))
vocko
01. april 2011. u 02.50
nisam bate mostro :))), ali skoro da si u pravu. vrlo malo njih navratja ovdena. plashim se da tje ni uprava izuje iz cipele ki shto su onomad subotichani. zadnje vreme doshlo
Mostro
(junior member)
01. april 2011. u 13.32
rade bre Nišlije, to su vredni ljudi. Nemaju oni toliko vremena da se zamlaćuju po forumima. Ti si izgleda neka iznimka :)
Aj sad otvori neku temu, pa nam ispricaj šta grade tajkuni po Nis :)
Još bolje da slikas i okacis slike, pa da vidimo šta se desava kod vas u komsiluku :)
Babino_Bonbonche
02. april 2011. u 03.18
Rade bre ljudi
ene popravljaju tribine na stadionu na Cairu
juče gledam poceli da rade nešto na letnjoj pozornici u Spomen parku „Bubanj” ... razvredneli se nešto samo se razmišljam dal zbog pape ?
vocko
02. april 2011. u 09.44
kachio sam slichke mostro. davno beshe. a rade i zbog papu a i idu izbori. mora se malo uvlache ovom jadnom narodu u pe-du.
ja sam iznimka jer dodjem pola sat ranije na pos'o pa se malko hakerishem po internati ovdena. i u vreme pauze za topli obrok se zevzechim. inache - kad se radi - onda puca grbina
Mostro
(junior member)
02. april 2011. u 13.26
Ima li ribe u Nišavu ?
Nekad sam tamo peco dobre skobalje i mrene, pa me interesuje ima li ih još ili su ih industrije potrovale.
vocko
04. april 2011. u 02.46
'bem li ga brate mostro. nesam pecarosh. znadem da se pre neku godinu u sitjevo pojavili rechni raci. to bi trebalo da znachi da se nishava ochistila, jer rakoci, navodno, rastu samo u chiste reke i potoci. ranije si mog'o vidish pecaroshi ispod most kude tvrdjavu. danas - teshko. ovi moji kolege idu na moravu, dunav, i tamo po tamishi, a ja ovdena po asfalt fatam kamenjarke, ali mrka kapa. slaba mi udica. i mamac vishe ne mirishi primamljivo if ju nou vot aj min :)))
-Elektropionir-
27. maj 2011. u 03.51
Vocko, prevazilaziš i najsmelija očekivanja. Svaka ti čast.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.