Diskusije : Melburn

 Komentar
Problemi na poslu - treba mi savet
violinplayer
(IT)
18. februar 2012. u 17.55
Radim u firmi za masovnu obradu podataka. Kad sam se zaposljavala prijavila sam samo skolu iz Australije i generalno poznavanje Excel-a.
Nisam ništa rekla o IT skoli i radnom iskustvu iz Srbije. Dok sam ucila, moja sefica je bila super sa mnom ali kako sam pocela da bivam sve bolja i bolja tako se ona sve vise distancirala. Nasla sam utociste kod IT naroda - bili su uvek zadovoljni kada im posaljem zahtev da nešto urade - znam o cemu pricam. U decembru sam dobila ponudu za dodatnu obuku na programu za generisanje izvestaja, i u svojoj naivnosti rekla pre predavanja da sam radila kao System Administrator za Linux ( mislila sam da će ionako sam shvatiti, pa bolje da budem iskrena).

Sad se i on distancirao, i dalje se radi ali ...

Na moje cudjenje svi zaposleni (sem IT Odeljenja) nemaju nikakvo IT obrazovanje a Excel nam je kao olovka. Obična if formula je za njih nedostizna.

Da li znate koji je razlog da firma ne želi da zaposljava strucan kadar (toliko ima puno IT obrazovanih ljudi) nego zaposli bivšu uciteljicu, i bivšu sekretaricu i obucavju ih Excel. Htela bih da promenim firmu ali kako da znam da je ovo loše? Možda je svuda tako?

Puno hvala
alskdjfhg
(//)
05. mart 2012. u 21.11

kao prvo - ne vole da ih lažeš
kao drugo, pa kad si im već dokazala da znaš svoj posao, zašto ocekujes da te i dalje uce...nisu se oni distancirali već shvatili da ti ne trebaju vise- to je sve dobro za tebe, da me ne shvatis pogresno.

a kao treće, pa pre će primiti nekog ko zna vas sistem nego nekog ko je ucio 'overseas', sto je po meni opet logicno...

LeaDiKaprio
(shumska)
07. mart 2012. u 06.25
violinplayer, ne znam koliko dugo živis i radis ovde i kakva su ti bila dosadasnja iskustva. Ono sto sam ja zakljucila iz mog dosadasnjeg iskustva je da ne kapiram ja (kao kandidat za posao ili zaposleni) uvek koja je politika firme. Jer politika firme može da bude nešto sasvim drugo od onoga sto je nama sa ove druge strane logicno.

Jedan od razloga sto obucavaju (priucavaju) gotovo IT nepismene je zato što je lakse za organizovanje i pracenje. Nego da zaposle ljude koji krecu sa razlicitih polaznih tacaka pa onda za svakog posebno treba da se osmisli šta da radi.

Drugo, nesporazumi. Ti kažeš znaš „to i to” a ispostavi se da su oni mislili na „ono i ono”. Dalje, ljudi lažu. Kažu da znaju Boga oca a posle se ispostavi da bas ni ne znaju.

I na kraju - i sama si dokaz tome - previse kvalifikovani za posao se brzo zasite i idu i traže nešto drugo. Svaki novi zaposleni za firmu je trosak, znaci koja je upotrebna vrednost i isplativost (za njih) tvoje pameti kad ćeš otici čim ti se ukaze prilika, a taman su te uglavili da radis posao (koji radis levom rukom jer je zezanje pa ti je dosadilo).
LeaDiKaprio
(shumska)
07. mart 2012. u 06.31
PS. Sefu pokazivati da znaš vise od njega je strasno ne-pametno.
Ono što se radi sa sefom je podržavati njega svojom pamecu jer će ti tada jesti iz ruke.
Znaci kada možeš nešto dobro da odradis - ti odradis posao a pustis njega da uzme kredit kao vodja tima koji je odradio tako dobar posao. U tom slučaju ti mu trebaš da ispadne pametan i svojom pamecu guras njega vise na lestvici.

Inače, ako mislis da će neko da te hvali da samo ti ispadnes strucnjak - ima da se nacekas i namenjas sefova da se takav pojavi. Ako želiš da ispadnes pametna a ostali ispod tebe napravices kolege ljubomornima. Ne znam u cemu je tvoj dobitak sem da hranis ego jer će kolege da te mrze.

Ko uostalom voli kad je neko smart a-s? Zar svi ne volimo timske igrace koji su dobri ali svi imaju koristi od toga (a ne samo taj koji je dobar).
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.