Diskusije : Elektronika

 Komentar
Kako sacuvati dokaze u elektronskom obliku?
marisav
(Besposlicar)
03. april 2012. u 23.48
Možda će neko argumentovati da ovo nije pitanje za ovu diskusiju, ali ja ne znam kome drugome kompetentnijem bi to mogao postaviti na ostalim diskusijama.
Dakle, problem je sto precesto placam kazne za parkiranje u dva ili četiri satnim zonama.
Sto procenata sam uveren u nekim slučajevima da sam na ulici pomerio vozilo pre isteka vremena, ali ne znam kako to dokazati na sudu.
Postoji li neki vid video kamerom ili omicnim mobilnim telefonomm da se snime pokreti, pomeranja auta i da se onda sve to sacuva negde na drajvu ili na usb stiku ili slično.
Naime, pitanje koje mi se postavlja jeste kako da se na snimkama vidi datum, sat i minut,,,i plus toga da se ne može dovesti u pitanje verodostojnost momenta snimka,,,npr ako piše 3:00 pm,,kako to braniti uverljivo,,jer neko može kazati npr snimljeno je posle za potrebe suda ili svedocenja a cekan je momenat ili je podeseno nešto na aparatima za snimanje.
Dakle, kako snimiti i trajno onemogućiti izmenu obelezenog vremena na snimaku,,da li to raditi kamerama, mobilnim telefonima ili necim drugim,,,kako je takvo sto moguće neoborivo učiniti,,,mislim neoborivo laznim svedocenjem ili insinuacijama tiket inspektora koji doddju i deset ili pet minuta pre isteka jednostavno ti pljucnu 10 dolara ili ovoliko ili onoliko a ti se zali upravi vodovoda jer niko ništa dokazati ne može,,a pogotovo ti da si u pravu..
Hvala na sugestijama
nacht_und_nebel
(ilegalac)
08. april 2012. u 15.13
Ugradi GPS sistem za praćenje vozila, i od provajdera dobijaš listing sa pozicijom vozila u određenom trenutku. Zavisno od provajdera i tipa uređaja, možeš da posebno regitruješ poziciju utrenutku paljenja i gašenja motora.
Nakamura
(Junior member)
08. april 2012. u 18.45
zdravo Ilegalac,

on je istu temu postavio i na diskusiji „Programi” i ja sam mu dao isti predlog. On može i kad parkira da tom GPS trekeru posalje sms da ga obavesti o vremenu kraja vremena za parkiranje. Ima tu raznih varijanti. Može i da memorise putanju da ako vozilo odstupi 5 metara od toga, ovaj posalje alarm. Može da ti salje poziciju koliko hoćeš puta u nekim razmacima koje odredis, može pri pokretanju motora ili otvaranju vrata i td. Znaci, ako mu je skupo da se pretplati na monitoring, može i sam da iskombinuje i da ima podatke u kom se vremenu vozilo nalazilo na kojim koordinatama.

E sad, u nekim zemljama za uredjaje za daljinsko upravljanje važe stroziji zakoni (na primer za gsm switch i tracker jer i oni imaju takođe relee za prekid u instalaciji), pa ne možeš da ga kupis bez zakonskih procedura sa ugradnjom prodavca ili servisa, pa naplacuju 5-6 puta vise nego sto kosta sam uredjaj. Ja sam tamo napisao da sam gledao po australijskim sajtovima i da uglavnom nude sa ugradnjom, možda zbog zakona. E sad, kakvo im je tamo stanje, ne znam. Marisav se slabo javlja, valjda covek ima obaveza, pa kad stigne javi se.
nacht_und_nebel
(ilegalac)
10. april 2012. u 16.04
Ma nejvažnije je da čovek zna da rešenje postoji, i to ne samo jedno... Pa „biraj ago što ti drago”.
duvan
13. april 2012. u 01.30
Ma možeš se i snimati i slikati i koristiti sve ovozemaljske tehnike, ali ih pobijediti NEćeš.
marisav
(Besposlicar)
16. april 2012. u 20.49
Duvandzijo, nedaj boze tebe uzeti za moralnu i ličnu podrsku u nekom poduhvatu. Ako mislis da nikakve tehnicke mere ne mogu da me spasu od orobljavanja od strane pripadnika vladajuce kaste onda je to tema za neku drugu diskusiju.
Ja sam ovde pitao o DOMETIMA, mogućnostima i SVRSI ELEKTRONIKE ako ja hoću da dokazem neku ISTINITU STVAR,,ovaj put je to npr da je moj auto ili kamion bio u nekoj ulici između 9.10 i npr 13.03,,,a ne kako tvrdi inspektor, snimajuci kamerom ko zna kojim još pomoćnim uredjajima i tamo negde nekom gulikozi pokazuje DOKAZ da je moj auto parkiran bio između 9.10 i 9.40.
I šta sada, ako nije moguće dokazivati elektronikom,,,pa zbog čega onda naplacuju kazne zbog brzina SNIMANIH KAMERAMA,,ZASTO NA AUTOPUTEVIMA OCITAVAJU BROJEVE REGISTARSKIH TABLICA I SVAKI DAN SALJU MILIONSKE RACUNE NA NAPLATU,,,zaasto??? Ako elektronski dokaz nije dokaz,,zašto je ond DOKAZ U RUKAMA ONIH KOJE DržavA STTITI,,A U RUKAMA MENE NPR ILI BILO KOGA DRUGOGA NIJE.
Još jedan dokaz da je DEMOKRATIJA zapadnog lopatanja i orijentacije obični mjehur od sapunice.
Pitam poslednji put i zahvaljujem bilo kome bez obzira na odgovor JE LI mogućE ELEKTRONSKI, PRIKAZANIM DATUMOM, SATOM, MMINUTOM OTISNUTOM NA SNIMKU DOKAZATI GDE JE Nešto BILO PARKIRANO,,AKO NIJE,,ZASTO,,AKO JESTE ZASTO,,JER MENI NARAVNO NIJE JASNA POZADINA MANIPULACIJE SA DATUMIMA,,,JASNO KAO NA DLANU KADA GLEDATE VESTI NEKADA NA TV ,,DA SU TO DAVNO PRE SNIMLJENE VESTI A SAMO SE POKAZUJE lažno dakako opet SAT NASTIMAN NA TACNIO VREME EMITOVANJA PROGRAMA.
Ko npr garantuje da koordinate slane iz TRAKERA u auto ili odnekud drugde takođe nisu modifikovane, i prema tome bez dokazne snage,,slično onda i sa inspektorom,,,PA STA AKO JE ON SNIMIO KAMEROM,,KAKO SAMO IDIOTSKE LOKALNE VLASTI IMAJU OVLASCENJA I OD KOGA DA KORISTE TAKVE AMATERSKE GLUPOSLIKE KAO DOKAZE,,AKO JE ELEKTRONIKA SVA VARLJIVA,,SAD VIDIS, SAD NE VIDIS,,,ELEKTRONI SU TU, I ONDE,,SVUDA I NIGDE,,je.igga pa možda mi kao bica i vasiona i nepostojimo,,pa da se ne sekiram zbog kazni,,šta mislite,,ionako ih nema,,sem uglupim glavama inspektora i inspektorata...
Nakamura
(Junior member)
17. april 2012. u 08.30
Ko npr garantuje da koordinate slane iz TRAKERA u auto ili odnekud drugde takođe nisu modifikovane
---------
pazi ovako,
kad ti kažeš sudiji da imaš ugradjen treker i da imaš sacuvane sve koordinate u vremenu gde se nalazio auto, to znači da oni moraju da imaju cvrste dokaze da ti to opovrgnu, a to je nemoguće. Znaci, to šta su oni snimali mora da se poklopi sa tvojim podacima inače ladno možeš da im kažeš da im sat nije dobro bio podesen, dok u sms tracker-a imaš uvek tačno vreme mobilnog provajdera na svakom sms-u i to: sat, minut i sekund. Tracker reaguje čim se auto pomeri i tacnost je obično u 2-3 metra zavisno od uredjaja, tako da oni boljih dokaza od tebe ne mogu da imaju, pogotovu ako imaš sve koordinate negde na serveru i možeš da rekonstruises kretanje vozila u sekund.
Traker je ujedno i alarm od kradje vozila. Neki trekeri imaju i shock senzor, sto je mnogo dobra stvar, čim ga neko malo udari ili pokusa na primer da mu skine neki deo, on reaguje, salje ti obavestenja i ukljucuje sirenu. Sve zavisi kako podesis opcije. Reaguje i na otvaranje vrata. Znaci možeš i da mu iskljucis dovod goriva ili napravis prekid u instalaciji putem sms-a, čak i da ti otmu auto na sred puta (tu ima još opcija). Ja mislim da za 100 evrica nemas bolju zastitu. Koliko automobila je ostalo i bez tockova, znaci nije samo kradja bozila u pitanju. Pa koliko ih je osteceno na parkinzima. Ovako, kad ima alarm i zasvira, uvek nekome skrene paznju i uvek se nadje svedok. Meni je jedan komsija 5 puta ostecivao auto. Prvi put smo ga videli slučajno, a poslednji put mi se na novom autu ukljucio alarm čim ga je zagrebo po braniku. Nema vise neopažene štete.
Shock senzor sam ja stavio na plastiku i držim ga na maksimalnoj osetljivosti i super radi. Kad se stavi na lim karoserije (kako ljudi obično rade), onda se često alarm ukljucuje bez razloga i nervira te. U nekim zemljama je i zabranjeno da pravis preveliku buku sirenama alarma, ali na sirenu tamo ne moras ni da ga vezujes, ili pak stavis negde prekidac da sirenu možeš da iskljucis.
duvan
19. april 2012. u 00.10
Ne kontam što se nerviras. Samo sam mislio da će te doći jeftinije da platis kaznu nego da sve to dokazujes. Da ne govorim koliko je zdravije, jer ćeš izbjeci stresne situacije.
pozdrav
Nakamura
(Junior member)
21. april 2012. u 06.02
Samo sam mislio da će te doći jeftinije da platis kaznu nego da sve to dokazujes.
-----
zavisi. Bas sam juče gledao po našim sajtovima, pruzaju usluge reagovanja po alarmu za manje od 9 evra mesecno po vozilu i sve se skladišti na serveru. Možeš i sam da pristupiš sajtu i da vidis gde su ti vozila, a možeš uvek i da dobijes sve podatke gde su se vozila i kada zaustavljala i koliko se zadržavala, pa čak i koliko kada imaš goriva u rezervoaru.
otpor022
(student)
28. novembar 2012. u 22.23
Postoji Android app za ovo, radi super. Već sam video jednom na vestima da je app koriscen na sudu, i covek je uspeo da obori kaznu dokazavsi da je vozio propisanom brzinom u odredjenom trenutku.

Ne mogu da se setim imena, ali google će ti reci.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.