Diskusije : Zaštita

 Komentar
virus „flame”
Nakamura
(Junior member)
01. jun 2012. u 19.25
Objavljeno: 01.06.2012

Iranska vlada tvrdi da je proizvela program za uništavanje novog virusa koji hara kompjuterima na Bliskom istoku

Iranska vlada saopštila je danas da je proizvela antivirusni kompjuterski program sposoban da uništi novi virus za koji kompjuterski eksperti kažu da je „najusavršenije do sada oružje u sajberprostoru”.

Novi virus koji krade podatke pojavio se u kompjuterima u Iranu i okolnim zemljama.
Koordinacioni centar iranskog Tima za hitno reagovanje na kompjuterske viruse saopštio je danas da njegov antivirusni program može da identifikuje i uništava špijunski virus koji je dan ranije otkrila jedna ruska kompanija za kompjutersku bezbednost. Pomenuti centar nije saopštio da li je virus počinio neku štetu u Iranu.

Ruska Laboratorija Kasperski opisala je virus „flejm”, na engleskom plamen, kao maliciozni program čija „kompleksnost i funkcionalnost prevazilaze sve do sada poznate slične programe”. Laboratorija kaže da je virus ukrao podatke iz mnogih kompjutera u Iranu, Izraelu i drugim okolnim zemljama.

U odvojenom izveštaju, mađarska Laboratorija za kriptografiju i bezbednost kompjuterskih sistema imenovala je taj virus kao „skajvajper”, dodajući da su i neki mađarski kompjuteri zaraženi.

Virus deluje tako što kopira fajlove i aktivira kompjuterske mikrofone da snimaju razgovore, koje onda preko niza servera šalje ka sopstvenom izvoru. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za te napade.

http://www.personalmag.rs/it/bezbednost/iran-kreirao-novi-virus-koji-hara-kompjuterima-sirom-sveta/
Felix
(amater)
02. jun 2012. u 02.01
ovo je još bolje: virus removal.
Ovaj virus je toliko kompleksan da može čak i da sam sebe deinstalira. Drugim rečima može da je bio kod nekoga na kompu i da ga vise nema.

http://www.bitdefender.com/VIRUS-1000653-en--Trojan-Flame-A.html

POzdrav
Felix
(amater)
02. jun 2012. u 02.06

The computer virus, known as Flame, was discovered by Kaspersky Lab, a Russian cyber security software maker that took credit for detecting the malicious computer code, Reuters reported.

Kaspersky researchers have said they did not fully understand the scope of the 20-gigabyte virus, adding that its code was 100 times the size of the most malicious software.

The Russian researchers noted that targets of the malware appeared to be in Iran, Sudan, Syria, Lebanon, Saudi Arabia and Egypt.

Flame can gather data files, remotely change settings on computers, turn on computer microphones to record conversations, take screen shots and copy instant messaging chats.

Experts say Flame is 20 times more powerful than the Stuxnet virus, which struck Iran months ago.

Stuxnet, first indentified by the Iranian officials in June 2010, is a malware designed to infect computers using a control system favored by industries that manage water supplies, oil rigs, and power plants.

In July 2010, media reports claimed that Stuxnet had targeted industrial computers around the globe, with Iran being the main target of the attack. They said the country's Bushehr nuclear power plant was at the center of the cyber attack.

However, Iranian experts detected the virus in time, averting any damage to the country's industrial sites and resources.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
05. jun 2012. u 14.11
Ovo treba procitati:
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?284889-novi-virus-jači-od-stuxneta&p=2917217#post2917217
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
05. jun 2012. u 19.07
Poenta linka je da masine rade pod windowsom, javio s ecovek iz Celareva, proces proizvodnje kontrolise se na windows masini.
Sad ja onako laicki pitam se da li i pola internet servera radi pod windowsom a ne pod linuxom kako se hvale d asve skoro radi pod linuxom.
Bili izgleda ugurao windows gde god je stigao ;)
Felix
(amater)
06. jun 2012. u 01.29
Pa kod nas sve masine rade pod Windowsom. Updatiranje samo ako je pod obavezno i neradi IT odeljenje nego održavanja...zbog kompatibilnosti.
A u windowsu se sve cuva, program se salje iz windowsa pri ucitavanju u naprimer robota koji posle radi sa tim programom, ili je program stalan a menjaju se parametri, a to opet zavisi kada je masina proizvedena ili kada je obnovljena.

Inače je Windows XP koji se koristi. I stabilan je kako treba, netreba ga ominstalirati kao „Win 98” :-)))
Samo ponekad treba restart, jer je nonstop ukljucen.

A i server je windows u celom koncernu. Dobili dobru cenu još od Billa.
A koliko ja znam i nije to najveci dobitak. Imaju jako dobar support, sto je bilo odlucno za izbor servera.

POzdrav
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.