Diskusije : Operativni sistemi

 Komentar
Drajveri za Lenovo pod Linuxom
snexan
01. decembar 2012. u 07.46
Poštovani članovi,

I pored jake volje i upornosti, nisam uspeo da nađem drajvere za laptop lenovo G565, za OS Linux. Da li stvarno ne postoje, ili ja nešto dobro ne vidim ili ne tražim na pravom mestu.
Verujem da će svaka distribucija Linuxa imati drajvere za chip-set, ali za kameru, zvucnu kartu, grafiku, wireless, mreznu kartu, bluetooth...svakako neće.
Molim nekoga ko ima iskustva ili saznanja o nacinu resavanja mog problema, da me uputi u to.
Zahvalan unapred.
Srle
(est. 1977)
01. decembar 2012. u 08.59
od svega sto si naveo, svaki novija Linux distribucija će imati drajver za sve osim možda za kameru.

Podrska za hardver je ubacena u sami Linux kernel. Ako postoji posebni drajver to je jedino slučaj kada sami kernel ne podržava uredjaj.

Vecina hardvera na tvom laptopu je prisutna i u drugim racunarima, tako da nije bitno koj je proizvodjac nego šta je unutra.
snexan
01. decembar 2012. u 10.31
Hvala Srle. Pokusacu sa netrunerom, pa ću videti gde je hardverska podrska.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
01. decembar 2012. u 21.04
Gluposti, kakva podrska, možda kad budu jedno 2-3 distrbucije i kad linux zauzme 50% trzista. Linux kernel spada u monolitni kernel a to znači da su u njemu drajveri, da bi stavio drajvere a da taj kernel ne postane preglomazan i neupotrebljiv moras nešto da izbacis iz tog kernela. Sad ako si te sreće da su Linus i kompanija pravila kernel na masini koja je slična tvojoj onda će da radi. Osnovu srz sistema grafiku za sve ove godine nisu resili, u vecnom su raskoraku sa AMD, sad sepaju i sa Nvidiom, kombinacije Intel graficka u Intel CPU i Nvidiom ili AMD graficke predstavljau nocnu moru za njih. Svako sledeće izdanje kernela može da dovede do toga da tvoja masina ne radi. Plus amateri koji pišu programe i posle ih neodržavaju savrsen recep za katastrofu. To što se hvale sa super kompjuterima, to je magla, tu je sve nameski pravljeno za tu masinu i normalno je da će to da radi.
Desktop trziste i trziste super kompjutera ili servera su ko nebo i zemlja.
snexan
02. decembar 2012. u 15.43
Provereno lično, Netrunner sadrži u sebi sve drajvere za Lenovo G5665, sem drajvera za kameru.
Ostavio sam instaliran Linux Mint, koji ima implementirane SVE drajvere od navedenog lap-topa. Sve se sadržava u nešto malo vise od 1Gb. Pa, eto, verujem da će mnogima pomoći. Hvala Srle, još jednom. Odmakao je Linux malo dalje, nego sto vecina misli.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
03. decembar 2012. u 07.27
Netrunner koliko klonova istih distibucija, sto rece jedan linuksovac malo nabace sminke i ponosno objave da su napravili novu distribuciju.
snexan
03. decembar 2012. u 15.32
Sminka ili ne, ali full paket i radi..:)
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
03. decembar 2012. u 20.05
Malo duže se akam sa tim linuxom, trenutno imam 20 distibucija na masini.
Sa srećom kad si uspeo ali mi samo odgovori zašto ti je trebao Netrunner
kad si napisao da si ostavio Linux Mint koji ima u sebi sve drajvere.
Linux Mint ima isto KDE verziju kao Netrunner koji si mogao sam da nasmikas sa raznim temama. Pa kad krenemo unazad Linux Mint je izveden iz Ubuntu a Ubuntu ima KDE verziju Kubuntu...

Citat:
Provereno lično, Netrunner sadrži u sebi sve drajvere za Lenovo G5665, sem drajvera za kameru.
Ostavio sam instaliran Linux Mint, koji ima implementirane SVE drajvere od navedenog lap-topa.
Uzivaj:)
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
03. decembar 2012. u 20.21
Onako usput Linux Mint 14 KDE ti je u beta fazi, Canonical je otkazao podrsku KDE timu etc..
Gotov final Kubuntu
http://www.kubuntu.org/news/12.10-release
snexan
05. decembar 2012. u 16.14
Izvini, nisam bio u mogućnosti da pogledam ovde do veceras, a želim da ti odgovorim. Ja nisam „linuxaš”, prosto, nikada se nisam sretao sa Unixom (Linuxom). Oduvek sam radio sa MS. Počeo sa DOS6 i dalje redom. Držao se DOS-a i Windowsa, jer Clipper ne radi sa bilo kojim drugim OS, a počeo sam se baviti Clipperom kad je izšao DOS6.
Linux mi je potreban samo da podignem mašinu kad pristupam serveru (radi pod Ubuntu). U stvari, sa linixom nema opasnosti da mu prenesem viruse, kojima Windows može biti napunjen. Inače, sve su to baze (tabele) i ne bi bilo dobro rasejati koješta kojekuda.
Zašto Netruner? Nisam ja imao pojma da postoji za distribucija. Mislim da sam negde na SC našao podatak da ta verzija ima sve drajvere implementirane u sebi. Ispalo je da je tako, sem detalja oko kamere. A pošto sam ja neko ko voli da mu radi sve što ima, tražio sam i našao info da Mint ima sve drajvere. I ima..:) Sve se samo instalira i postavi na svoje mesto. Eh, što tako Win ne radi...Da, Mint je beta distribucija, ali meni to ni malo ne smeta. Zadovoljava u potpunosti sve za šta meni treba, bez ispravki i nadogradnji. A meni ne pada mi na pamet da sa 50-ak god, učim Unix i koristim CMD konzolu za doradu i dadavanje ili menjanje izvornog koda...Dosta mi je DOS-a i Clippera.
ring
(lozac)
06. decembar 2012. u 06.56
ja sam sisao sa linuxa, posto ga ne mogu koristiti za programe koji su mi potrebni.
sto i nije do linuxa.

ali evo film.
http://www.youtube.com/watch?v=IvlL0JpiqqQ
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
06. decembar 2012. u 20.22
@snexan,

Hvala na odgovoru :) Cisto me je interesovalo i sad si mi razjasnio. Ja držim tolike linuxe bas zato što u svakom nešto ne radi. Imam monstruma od masine pa ovo sebi mogu da dozvolim, pod stare dane dokopao sam se te masine. Nije mi malo jasno ako je Ubuntu server zašto ne dozvoljava pristup iz windowsa a i ne može da se zarazi preko windowsa klijenta.
Možda može da se uhakuje ali da se zarazi ne. Normalo covek bira ono sto mu odgovara i sa cime će najlakse da rukuje.
snexan
13. decembar 2012. u 16.52
Opet kasnim bas poprilično...Server samo „cuva” datoteke iz nekoliko programskih paketa, koji su u upotrebi (magacin, kadrovska, materijalno, itd...). Svaki od tih programa radi sa svojim datotekama na svom racunaru (ne edituje na serveru). Kada se izvrsi prebacivanje podataka na server, program (ne može rucno), pronadje svoju datoteku na serveru i appenduje, ili izvrsi prepis, u zavisnosti od toga kako je zadato. Korisnici koji imaju pristup serveru, mogu samo da povuku datoteke sa servera i da pogledaju, ali ne i da edituju. Edituje iskljucivo programski paket, kome su namenjene datoteke. Ubuntu ih je „zakljucao” na tom hadru i ne postoji način da se sa bilo kog racunara u mrezi edituje DBF datoteka na serveru, koju stiti Ubuntu. Bio je Server 2000, ali su „hakeri”, iz inata, editovali datoteke direktno na serveru. Prilično dobar način da se nešto zastiti, zar ne? Istovremeno, posto je Ubuntu zakljucao hedere datoteka, nijedan virus poslat sa Windowsa nema način da otkljuca heder i edituje datoteku, bez programskog modula. Nadam se da sam, bar delimicno uspeo objasniti, naravno, u meri u kojoj sam ja upoznat, kao korisnik, sa sistemom zastite.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
14. decembar 2012. u 11.49
Hvala na pojasnjenju, sad mi je sve jasno zašto je tako rešeno.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.