Diskusije : Operativni sistemi

 Komentar
Kako proširiti extend particiju
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
10. avgust 2012. u 14.41
Sata disk 1TB podeljen je na jednu primarnu particiju 400GB NTFS i 600 GB extend particiju. U okviru ove extend particije pravljene su logicke particije EXT4. Stavljani su razni linux distroi, neke sam uklonio i sad dolazim u apsurdnu situaciju da 600 GB koji su bili kao extend particija nisu vise 600GB nego 450GB a 150GB nikad koriscenog prostora može da se upotrebi samo kao primarna particija. Na netu piše da gparted može da proširi extend particiju i da imam 600GB kako sam prvobitno stavio ali to ne može. Pokusao sam preko live CD ali extend particija je zakljucna i ne dozvoljava resize iako se posle njenog zavrsetka nalazi nealociranih 150GB.
Felix
(amater)
11. avgust 2012. u 02.08
Ja u zadnje vreme koristim besplatan program: EASEUS Partition Master 7.0.1 Professional Edition
I zadovoljan sam, radi sve sti o partition magic i još malo plus, a besplatan.
Dosta je mali, ali ne znam da li radi na drugom OS osim Win 7 :-)
Pokazi sve pa i sakrivene particije sa njim, pa izbrisi nekoristeno i napravi novu particiju. Ili možda još bolje proširi onaj dio koji koristis.

POzdrav
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
11. avgust 2012. u 09.18
Koristio sam ranije taj program u XP i fino radi. Problem je sto i jedna i druga particija sadrže podatke, znaci 400GB sam odvojio za win7
a 600GB kao extend i tu sam pravio logicke particije i redjao i isprobavao razne linuxe. To je trebalo da bude 600GB ali nikad nisam popunio do kraja, sad sam izbrisao neki linux i ocekujem da se taj prazan prostro spoji sa ostatkom nekoriscenog prostora kad ono ispade da ne može. Po internetu piše da bi trebalo da može ali nije tako iako je po uslovima sve zadovoljeno, prazan nekoriscen prostro iza extend particije. Sad jedino sumnjam da live CD koristi možda nešto na tom disku, probacu iz tog win programa.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
11. avgust 2012. u 09.54
Probao sam EASEUS Partition Master on taj prostor vidi kako bi trebalo jedba prazna logicka particija. Ispada da gparted brljavi, sad neću da cackam ali kad mi bude zatrebalo kreiracu particiju iz win7 da vidim šta će se desiti, stavicu pola od tog proastora i da vidm da li će napraviti logicku npr. ntfs particiju te velicine u okviru extend particije.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
11. avgust 2012. u 15.50
Probao iz win7 šta drugo konstatovati nego da je linuxov gparted zakazao. Ladno sam napravio logicku particiju u ext3 formatu iako su ostale particije ext4 i program ne zna za ext4 ali sve uredno odradi. Sad sam usao u linux obrisao tu ext3 particiju i imam ono kako sam prvobitno iskreirao, extend particiju od 600GB. Upravo sad ide neku update za gparted, možda je neko citao ovaj forum pa su ispravili program. :)
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
11. avgust 2012. u 16.00
He,he, evo svuda update za gparted, znaci vredi kad se napise ovde na SC, da sam napisao na nekom lokalnom forumu odgovorili bi mi da lupetam.
Secam se tako je neki covek upropastio sve podatke slusajuci savete sa domaćeg foruma i to kao iskusnog linux coveka, upravo gparted :)
Felix
(amater)
12. avgust 2012. u 02.00
Važno je da si postigao sto si trebao. Win 7 je jako flexibilan i iz njega se može puno napraviti, mislim da nema iste funkcije kao specijalizirani programi, ali puno vise nego prethodni OS od Microsofta. Ako Srle procita, možda bi doprineo svojim komentarom.

POzdrav
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
12. avgust 2012. u 09.34
Zavrsio sam posao to je bitno i bez gubitka podataka. Bas me zanima zašto gparted nije hteo, na netu piše da treba to da uradi ali jednostavno nije hteo, opcija nije dozvoljena. Bas zbog moguće nekompatibilnosti nisam koristi ništa drugo sem gparteda programa a ispada da je možda trebalo da sve radim sa win programom. Malo me to onako zabrine, ne cuvam ja tu CIA arhive ali ako nešto poput tog programa kiksne nije mi svejedno. Post iznad namerno sam postavio, postavio je to covek koji je još dublje u linuxu, ja sebe smatram amaterom, sve sto je u linku napisano surova je realnost, dosta toga iskusio sam lično, naprasno prestajanje rada hardwera kad se updatuje kernel ili otkazivanje programa, a tek zavisnosti programa od kojekavih biblioteka to je već strasno
Felix
(amater)
12. avgust 2012. u 11.07
Na prethodnom kompu (Intel procesor) sam imao win 7 ultimate i imao sam oko 100GB samo za OS, (OS je sam uzeo još 100 GB za particiju„M” za sistem). Ok, sada imam drugi komp sa AMD procesorom i naravno druga maticna ploca. Isto sam uzeo oko 100 GB, cudno da sam OS nije uzeo onih 100 GB particija „M”. Nisam ni istrazivao zašto. Ali nema veze.
Nije mi jasno zašto si uzeo tako puno za „C”.
Imao sam i jedan drugi komp sa Win 7 pro. I na njemu sam imao particiju „M”. Sam je to izabrao pri instalaciji. A „C” sam imao oko 100 GB i bilo je dovoljno.
Naravno da to zavisi od kolicine i velicine programa koji su instalirani, a ja i nemam bas malo malih programa. Uglavnom puno malo većih programa sa dosta prostora, ali sve fukcionise kako treba.
Pogledaj šta pišu oko toga, verovatno i netrebas toliko prostora rezervisano za OS.

POzdrav
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
12. avgust 2012. u 12.12
Nisam napisao sve pa sam te doveo u zabludu. Meni je C disk SATA3 SSD disk od 60GB i na njemu je win7, tako sam dobio masinu. Ja nisam tako planirao ali tako je ispalo, ja sam hteo da na SSD disk stavim win7 (minimum) ali i jedan / linux koji bi mi bio primarni linux za koji se opredelim. Iz tih razloga drugi SATA disk od 1TB sam podelio 400GB NTFS i 600GB za isprobavanje raznih linux distroa. Isprobavam jer nikako ne mogu da nađem„idealno” uvek nešto ne radi, sad npr. mkvmerge za pravljnje matroska ne radi kako treba u linuxu a u win7 radi ok. Pokusavam da se opredelim za jedan distro ili samo linux ali to je nemoguće, uvek ko neki baksuz nalecem na programe koji ne rade a meni bas trebaju, onda moram u win7 sa kojim nisam radio i kako god okrenem moram da svastarim.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.