Diskusije : Zona sumraka

 Komentar
Mičio kaku: veliki zemljotresi promeniće..
Matori50
27. septembar 2013. u 13.28

... OSU ROTACIJE ZEMLJE

Priroda je ta koja na kraju uzvraća svaki udarac, a poslednje elementarne katastrofe, zemljotresi, vulkani i cunamiji tu su za sada tek da opomenu. Sledeće opomene mogu da budu – još drastičnije!

Verovatno je mali broj ljudi ozbiljno shvatio upozorenje koje je, gostujući u popularnoj američkoj televizijskoj emisiji „Dobro jutro Amerika”, izgovorio jedan on najpoznatijih fizičara današnjice prof. dr Mičio Kaku, autor bestselera „Fizika nemogućeg”.

On je, naime, upozorio da uskoro predstoji strahoviti zemljotres, a kao jednu od mogućih lokacija gde će se ta katastrofa odigrati naveo je – Japan.

Na žalost, ono što se tamo zatim zaista dogodilo moglo bi, ako je verovati osećaju japansko-američkog naučnika, poznatog kao jednog od osnivača teorije polja struna (grane teorije struna koja nastoji da ujedini čitavu fiziku i pruži jedinstveno objašnjenje za sve čestice i fundamenentalne sile svemira) da predstavlja tek opomenu za dolazeće megapotrese!?

- Čak u našem životnom veku, jedan od sledećih gradova mogao bi da bude potpuno uništen – Los Anđeles, San Francisko, Meksiko Sity, Teheran ili Tokio.

Zanimljivo je da je Kaku posebno upozorio na promene u strukturi same ljudske civilizacije, naglašavajući kako visoko samopouzdanje stvara previsoke rizike:
- Tamo gde su nekada bila ribarska sela, sada su „izgrađeni” megagradovi. To, zapravo, prkosi logici stvari, a priroda ima sklonost da sve podređuje upravo svojoj logici. Zar čovek može tome da prkosi?! Uzmimo potres u Čileu. On je bio tako snažan, došao je na Rihterovoj skali do 8,8 stepeni, da je ceo svet posrnuo. Zemlja se pomakla za osam centimetara i dan ne traje 24 časa, jer se skratio za još jednu milisekundu.

Najveću promenu brzine okretanja Zemlje izazvao je, inače, zemljotres na Sumatri 2004. godine, koji je skratio dan za 6,9 mikrosekundi, dok je zbog nedavnog zemljotresa u Japanu osa rotacije Zemlje pomerena za 10 centimetara, a njeno okretanje ubrzano za 1,6 mikrosekunde.

- To će sve dovesti i do tzv. kombinovanih nesreća. U Japanu je to bila kombinacija zemljotresa i cunamija, uz još i nuklearnu katastrofu. I eto scenarija budućnosti, pogubnog za planetu. Budimo pametni da ga izbegnemo, ako to već nije kasno – upozorava Kaku.

Jer, na drugoj strani, eksponencijalni rast naučno-tehnološkog procesa (kako mnogi proširuju pojam Murovog zakona udvostručivanja procesorske moći silicijumskih čipova na naučna otkrića) obećava uzbudljivu moguću blisku i daleku budućnost. Ukoliko čovek bude i dovoljno mudar da je dočeka!

INTELEKTUALNI KAPITAL
Mičio Kaku, autor bestselera „Paralelni svetovi”, „Posle Ajnštajna”, „Hipersvemir” i „Vizije”, rođen je 1947. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, ali su mu oba roditelja Japanci.

Doktorirao je na Berkliju i posle toga prešao na Siti koledž u Njujorku gde je već četvrt veka. Važi za velikog populizatora nauke, mada njegove smele ideje mnogima deluju i – previše smelo. U javnosti često istupa protiv nuklearnog naoružanja i zloupotrebe nauke i izražava brigu zbog globalnog zagrevanja i terorizma.
U svojoj najnovijoj knjizi, „Fizika budućnosti: Kako će nauka promeniti naš svakodnevni život do 2100. ”(Physics of the Future: How Science Will Change Our Daily Life by 2100), dr Mičio Kaku daje svoju konkretnu viziju predstojeće budućnosti.

Tako predviđa da ćemo već za 10 do 15 godina Internetom surfovati preko specijalnih kontaktnih sočiva u oku, koja će takođe pomoći u prevođenju stranih jezika, tako da će biti prevaziđeni svi mogući problemi sa sporazumevanjem. Kada razgovarate sa ljudima, videćete, na isti način, i njihove biografije…

Automobili će u relativno bliskoj budućnosti voziti potpuno samostalno, dok će kupatila biti bolje opremljena od današnjih modernih bolnica! Zahvaljući obnovljivim genetskim informacijama o drevnim rođacima Homo sapiensa, narednih stotinak godina imaćemo i svojevrsne zoološke vrtove izumrlih životinja.

Dr Kaku je optimista i kada je u pitanju zloglasni tumor, pa predviđa da će ta reč nestati iz rečnika, s obzirom da će rak biti izlečiv. Uz sebe ćemo uvek imati medij sa uskladištenim informacijama o našem genetskom kodu.

Zanimljivo je da Kaku nije zabrinut za ekonomiju i veruje da roboti neće u potpunosti da zamene ljude. U stvari, čovek će u međuvremenu postati dovoljno pametan da im to ne dozvoli, tako da će u nekom trenutku morati da im ugradi čipove koji bi ih automatski isključivali čim dobiju neku genocidnu pomisao poput robota u Klarkovoj „Odiseji u svemiru 2001″.

Tako će najkasnije do kraja ove decenije kompjuterski čipovi biti beznačajno jeftini i imaćemo ih u kravatama, narukvicama satova, komunikacijskim bedževima kao što su oni iz ”Zvezdanih staza„, i sa njima se logovati, onako putem, u hodu, na sisteme banaka, klinika, razne informacione sisteme… Čipovi će pomagati u identifikaciji zaposlenih, prolaznika, stanara…

Dr Kaku je kategoričan i kada tvrdi da će zemlje koje danas ulažu u intelektualni kapital dominirati svetom 2100. godine. To je, smatra on, jedina prava ulaznica za budućnost. Intelektualni kapital, odnosno ono što imate u glavi, biće vrednosna menica i jedina mogućnost da se ubacite u taj voz koji nikoga ne čeka.”
Matori50
27. septembar 2013. u 13.30
LJUDSKO TKIVO NA ŠABLONU
Naučnik napominje da se njegove prognoze ne temelje na naučnoj fantastici, već da za sve o čemu govori već danas postoje prototipi.

- Svake godine se sve više organa iz tela može stvoriti u laboratoriji od naših sopstvenih ćelija. Kompletan dušnik je na taj način već uzgojen i tako transplantiran. Kod miševa je kompletano kucajuće srce naraslo od nule, koristeći matične ćelije – naveo je nedavno, kao vrlo sugestivne primere, dr Kaku.

On posebno naglašava napredak tehnologija tzv. bioštampača, kojoj predviđa uzbudljivu budućnost.

- Bioštampači mogu da „štampaju” ljudsko tkivo na trodimenzionalnom šablonu, stvarajući organe, pa čak i arterije. The Federal Drug Administration (FDA) je dala saglasnost za prve testove matičnih ćelija za lečenje povreda kičmene moždine.

KONTROLA PROCESA STARENJA?
Uzbudljiva je, svakako, ideja da ćemo uz sebe uvek imati medij sa uskladištenim informacijama o našem genetskom kodu. Donedavno je bilo potrebno tri milijarde dolara da se odredi genska sekvenca čoveka. U međuvremenu se cena spustila na manje od pedeset hiljada dolara po genomu, ali sa tendencijom da za koju deceniju bude i ispod 100 dolara.

- Kada cena bude takva, svako će imati svoj priručnik za upravljanje, možda u vidu kreditne kartice. Skeniranjem miliona tih genoma mladih ljudi, a onda i starih osoba, a zatim oduzimanjem, mogli bismo da pronađemo gene koji kontrolišu proces starenja – objasnio je dr Kaku. – Mislim da ćemo u budućnosti, tokom sledećih sto godina, možda živeti i 30 godina duže nego danas.

Kaku je, inače, prethodno već napravio svoju podelu tehnologija za koje se danas veruje da nisu moguće, ali bi u sistemu eksponencijalnog rasta naučnog i tehnoloskog progresa to u mogućnosti moglo da doživi promene.

U tzv. nemogućnosti prve klase ubrojao je „tehnologije koje su danas neostvarive, ali koje ne krše poznate zakone fizike” i mogle bi da postanu realne u nekoj ograničenoj formi u narednim decenijama ili veku. Tu spadaju energetsko oružje, polja sile kao štitovi, nevidljivost, teleportacija, svemirski brodovi, antimaterijski pogon, telepatija, veštacka inteligencija…

Kakuovu „kategoriju nemogućnosti druge klase” čine „tehnologije na samoj granici našeg razumevanja fizičkog sveta” za koje će nam verovatno biti potrebne hiljade godina da ih savladamo (vremenske masine, međudimenzionalno putovanje).

Najzad, u „nemogućnosti treće klase” fizičar ubraja „tehnologije koje krše poznate zakone fizike” (na primer, perpetuum mobile) čiji će razvoj predstavljati suštinski zaokret u čovekovom razumevanju fizike. Ali i mnogo više od toga!

KONAČNA TEORIJA
U jednom skorašnjem intervjuu Mičio Kaku je podsetio i da danas, posle dve hiljade godina istraživanja prirode materije, fizičari veruju da postoje četiri osnovne sile koje vladaju univerzumom. Neki pretpostavljaju da postoji i peta, jedna vrsta paranormalne ili psihičke sile, ali do sada nisu pronađeni dokazi koji bi potvrdili da ona postoji.

Savremeni fizičari su sada pred složenom zagonetkom, a to je ujedinjenje svih ovih sila u jedinstvenu teoriju. Danas većina fizičara deli mišljenje da će prava Jedinstvena teorija polja biti bizarna, fantastična, neverovatna, „uvrnuta”, jer sve „normalne” i razumne alternative do sada su razmotrene i odbačene.

Ali, ni kapitalna evolucija svesti, nauke i tehnologije ne ide u samo jednom, željenom pravcu. Kaku zato u javnosti često i istupa protiv nuklearnog naoružanja i zloupotrebe nauke i izražava brigu zbog globalnog zagrevanja i terorizma.

Svaki neželjeni iskorak na ovim područjima mogao bi, u jednom trenutku, biti poguban po život na našoj planeti. Ulog je preveliki da bi preko takvih opasnosti olako prelazili.

Najzad, priroda je ta koja na kraju uzvraća svaki udarac, a poslednje elementarne katastrofe, zemljotresi, vulkani i cunamiji tu su za sada tek da opomenu. Sledeće opomene mogu da budu – još drastičnije!

Slavoljub Marković
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.