Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
Tirit za baklavu
elektra4-06. februar 2014. u 11.30
Da li tirit za baklavu treba usitniti ili staviti u komadima u baklavu? Kako vi radite? Ispecete u rerni te mrvice?
majka
(kuharica)
06. februar 2014. u 19.38
Ako mogu pomoći svojim iskustvom, ja to radim ovako.

4 zumanjca
125 gr putera
Kora od jednog limuna. Brasna koliko je potrebno da se napravi tvrdje tijesto. Kad se zakuha, tijesto izrendati na rende, nad tepsijom, peci dok ne porumeni. Ostaviti tirit u tepsiji da se dobro ohladi. Onda dodati u tirit 300 grama seceera, onda tirit i secer izdrobiti rukama (trljanjem ruke od ruku) i dodati 800 grama oraha (pola sjeckanih na listice, nozem, rucno, a pola mljevenih) pa to dobro izmijesati.
Ovim tiritom se filuje svaka druga jufka.
A svaka prva se prska sa 250 grama putera.
Najbitnije je baklavu staviti u vrelu rernu, ugrijanu na 220 C, pa peci pet minuta (ne vise ni manje) a onda smanjiti na 125 stepeni C i peci baklavu oko sati i 15 minuta. Baklava je pecena kad „susti” u tepsiji. Zalijeva se hladnom agdom.

Ako ne znaš mjere, pisaću i to.
elektra4-
07. februar 2014. u 08.18
Možeš napisati sve komplet kako radis, puno ti hvala, sacuvacu ovaj recept za ubuduce.
aqua_
07. februar 2014. u 11.05
elektra, moje mišljenje da za baklavu ne treba nikakav tirit. Orasi su sasvim dovoljni. Koji je razlog da stavljas tirita u baklavu ako se smije znati?
elektra4-
07. februar 2014. u 14.32
Nikad do sada nisam stavljala ali probat ću uraditi orginal bosansku baklavu sa tiritom,
majka
(kuharica)
07. februar 2014. u 14.59
Elektra, nemam sad vremena, ali javljam se veceras.
Recept je odličan, tirit se mora stavljati da razbije „blatnjavu” baklavu kad su samo orasi u njoj.
Javljam se s receptom koji sa pokupila ovdje prije mnogooo godina i držim da je to najbolja baklava, a probala sam ih pozavidan broj.
Pozdrav, javljam se ponovo
Teogopa
(HECTBAPHA)
11. februar 2014. u 09.27
Baklava je „blatnjava” samo ako voda kojom je zalijes (tj agda) nije dovoljno gusta, ili je baklava nedovoljno pecena. Onda ispadne kao obična pita.
Ja je pravim samo sa orasima, a moja mama s pistacima.NIkad nije gnjecava, niti se lepi.
Baklava se pece dugo, na umerenoj temperaturi. Moj trik je da je isecem nepecenu, preliv, tj agdu za nju kuvam dugo, i voda mora biti gusta i potpuno hladna. Baklavu zalijem direktno iz rerne. Znam da je pecena, ako protresem tepsiju i komadi se svi pomeraju, tj „shuskaju.”

S druge strane znam dosta ljudi koji stavljaju prezlu u baklavu, mada se meni ne svidja tako.
elektra4-
11. februar 2014. u 15.45
prezlu stavljaju da ustede na orasima
aqua_
12. februar 2014. u 12.04
Vidis Elektra I tirit je zmjena za orahe. Ne može bas svako sebi da priusti orahe jer su skupi (a za baklava ne treba kilo oraha). Tirit je izmišljen ko zna kada a zna se kako se prije zivjelo pa je to bila zmjena za orahe. Svako ima pravo da pravi baklava kako hoće ali ako je već pravite sa tiritom onda smanjite kolicinu oraha I secera jer ovaj gornji recept je 300 gr. secera (to nije potrebno) plus secer u agdi (pretpostavljam da ide kilogram) mislim da je previse slatko.
elektra4-
12. februar 2014. u 12.16
Ja bih dodala na tu koicinu još jedan pak kora od 500 g ili manjejer mi se čini da je kora malo ali sve ok, recept mi se svidja.
A kaže se da se pojede jedan komad bakleve jel tako a ne čitava tepsija.
aqua_
12. februar 2014. u 12.31
Zavisi kolika je tepsija. Ja lično stavim 7 praznih kora koje poprskam sa vrelim puterom (svaku koru) onda stavljam orahe na svaku drugu I na kraju ponovo 7 praznih kora. Trik je da se baklava sto bi se reklo razlista. Baklava pravljena na ovaj nacim fino naraste I ne bude ni blatnjava ni tvrda. Agdu pravim bez mnogo secera I stavim malo meda. Limun dobro operem isjecem na krugove, stavim u mlakastu agdu da miris limuna bude onakav kakav je, Ako limun stavis u vrucu agdu (sto mnogi rade) dobices gorak ukus.
elektra4-
12. februar 2014. u 14.31
Znam, i ja limun stavim kada ugasim vatru.
tweety_m
(?)
15. februar 2014. u 17.43
Ja stavim griz u orahe,jednu do 2 kasike i mnogo je ukusnija od one sa prezlom. Tirit treba znati napraviti i natrljati,ne zna to svako,mora da se osjeti pod rukom.Jedina osoba cija baklava nema premca i pravi je sa tiritom je baklava od moje drugarice,a nju je ucila njena „nena”.
wini
07. mart 2014. u 13.04
Za elektru-moja mama pravi tirt:2zutanjka svjeza,malo soli,kocka putera(1/5 pola putera),ostrog brasna da se tvrdo umjesi-to se stavi u frizider da se stegne.nadam se da će biti od pomoći.Ja bih vas zamolila draga elektra,već godinama tražim recept za tulumbe koje su unutra suplje,a vanjska strana tvrde i ne mogu naći,ali sam naisla na komentare vas i kopira da ste se odusevili upravo tim tulumbama pa vas molim da mi posaljete recept ako nije problem-puno hvala.pozdrav
elektra4-
07. mart 2014. u 14.19
Puno hvala, ja tulumbe pravim po ovom receptu i dobre su:http://www.serbiancafe.com/lat/kuvar/recipe/7/9874/tulumbe-iz-rerne#.Uxobdfl5NwE
 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…