Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
Japanski nozevi
mishNOmore14. decembar 2013. u 15.21
pre nekoliko godina je bila ovde tema o nozevima koju sad ne mogu da pronadjem. secam se da je jedan gospodin ostavio link za japanski noz koji godinama koristi.ja sam isti i sama kupila i zaista je odličan. sad želim da ga kupim prijatelju za bozic, ali ne mogu da se setim gde sam ga uzela. ako se neko seca, molim vas ostavite link.
unapred hvala.
Domacin
15. decembar 2013. u 21.21
test
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
19. decembar 2013. u 16.50
ako znash ime nozha - ima na ebay sigurno.
*moja preporuka ipak neki od iz solingena (wusthof, henkel). za istu lovu chelik je „tu negde”, a ergonomija je apsolutno na strani nemaca.
StevanS
23. decembar 2013. u 01.37
najviše upotrebljavani japanski kuhinjski nozevi su santoku nozevi i ima ih u razlicitim velicinama,ja imam 10, 12 i 19 cm i ova dva manja mi se ne dopadaju dok je veliki odlicna stvar, lepo sece i dobro drzi ivicu.
Pravljeni su od vise slojnog visoko kvalitetnog carbon steel koji je najbolji za kao zilet ostru ivicu.
neki imaju po 16 slojeva i idu do 64 iskovanih slojeva prekaljenog celika.
Ja ovaj moj veliki upotrebljavam oko 7-8 godina ,odjednom sam se zaljubio i nikad vise nisam pozeleo da upotrebim neki drugi noz, i kao sto rekoh dugo drzi ivicu, između 2-3 ostrenja godisnje dovoljno je nekoliko prelaza masatom da se povrati ostrina. Ja mislim da su bolje balancirani od francuskih nozeva i laksi za dugotrajnu upotrebu.
ukucaj u ebay santoku knife ili za zaista kvalitetne damascus santoku.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
23. decembar 2013. u 16.55
mislim da sam negde kad sam se bakchao tematikom procitao da „santoku” zapravo oznacava azijski (1 od) nachin pravljenja nozheva, odnosno oshtrenja sechiva, a to je samo sa jedne strane. znaci standardni nozhevi kad im se pogleda ivica (oshtrica) uvechano izgledaju simetrichno - naoshtren je s obe strane, i poprechni presek je dakle u obliku pravilnog slova v. a santoku je kao - sa jedne strane ravno, a sa druge zakosheno (tipa kao klin).
ja sam evo trenutno u germaniji pa se shetkam tu po gradovima po okolini gde sam lociran, i zgodna stvar je shto tu i tamo u prodavnicama ovde imaju i skupi nozhevi raspakovani i mogu da se probaju. ono imaju shargarepice i t.d. - i uzmesh nozich, i probash lepo.
shto se tiče kvaliteta chelika, japanci su stvarno ljute zmije - no, meni lichno je i dalje ergonomija na strani nemaca (zwiling, wusthof). wmc mi neshto nisu legli. naravno -to shto ima da se proba.
no mišljenja sam da ustvari svako treba da proba (slichno kao bilo koja druga alatka skroz manuelna - svaka ruka ima „svoju” alatku). -recimo po kuchi zapravo najvishe radim sa jeftinim 13 eurskim „edeka” nozhem (edeka - lanac trgovina u neamckoj - dali dal' drugarima u solingenu (mislim da da, po izradi - CrMoVa v-15 mislim da je), ili nekim drugarima u dalekoj kini (nije sporno - ako umeju da skoknu do svemira, umeju valjda i nozh da naprave :) ). - eto mojoj ruci recimo taj nozh josh vishe odgovara nego henkeli koje imam. tipa jednom mesechno ga prevuchem par puta preko brusnog kamena, i „brije” (bukvalno)
StevanS
23. decembar 2013. u 23.22
santoku oznacava dizajn, oblik i ime noza. isto kao sto imamo chefs knife ili cooks knife tako imamo i santoku knife, u slobodnom prevodu tri svojstva ili upotrebe.

http://en.wikipedia.org/wiki/Santoku

Vecina je ostrena sa obe strane dok oni sa secivom kao dleto , ostreni samo s jedne strane su manje u upotrebi i koriste se za precizne kao papir tanke rezove mesa i ribe.
Ovo je primer dobrog santoku noza kojih ima na zapadu:

http://www.youtube.com/watch?v=QmbuP6eVntw

e sad ko ga proizvodi, to je druga prica, prave ga svi poznati evropski proizvodjaci nozeva kao i japanci, a sto ovaj u ovom snimku kaže, sredina, što se tiče cene, je najbolja.

http://www.amazon.com/Wusthof-4183-7-Classic-7-Inch-Santoku/dp/B00005MEGX

ono sto sam napisao damascus je isto izraz koji nam kaže da je noz kovan od vise slojeva kvalitetnog celika razlicitih tvrdoca da bi se dobio maximalan rezultat na relaciji ostrina- izdrzljivost i prepoznatljiv je po specificnim sarama na secivu.

http://www.youtube.com/watch?v=oUthYyK2ZbI

i ovde iako ne razumem grcki, interesantno je da se vidi koliko je novi vlasnik srećan hahaha

http://www.youtube.com/watch?v=5jvMjfF3TC8
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
25. decembar 2013. u 16.55
ja recimo najvishe koristim ovaj nozh>

http://static.edeka.de/media/products/000000001347159000/DV001_4311536961403_PER.png

imam negde i neki dosta kvalitetan santoku kao onaj gore wusthof sa linka, ali kao shto rekoh - ovim seckam najvishe.

http://www.istockphoto.com/stock-video-25869758-tomato-chopping.php?st=ee53386

evo ovde je pre oshtrenja, secham se da sam se iznervirao jer je vech bio prilično tup, al nije mi pri ruci bio omiljeni kamichak za oshtrenje. -mada i ovako tup za vechinu domaćhica je jeli vrlo oshtar zapravo :)
mishNOmore
28. decembar 2013. u 22.01
hvala na objašnjenjima.
skapirala sam ja negde usput da je moj noz santoku, ali ne znam koji je proizvodjac. secam sedaga nisam platila puno(40-50 dolara) ali radi kao sat. secem sve osim hleba ovim nozem i i dalje mu ne treba ostrenje. pre nekog vremena mu se ona kartonska kao futrola jednostavno raspala i ja je bacih a da je ne uslikah.

sad glavu razbijam pokusavajuci da se setim na kom sam ga sajtu kupila.

hvala još jednom.
sanja
nijesvetakocrno
24. maj 2014. u 22.23
Ja sam zaljubljenik u GLOBAL japanske nozeve.
Ako si u Kanadi, evo ti super prodavnica:
http://www.epicureshop.ca/

 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…