Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
Posni slag, žele bombone..
Mici5514. novembar 2011. u 12.29
Dobila sam iz Srbije 1 kg posnog slaga na meru.Znaci,slag nije u kesicama.Osoba koja mi je donela slag ne zna da mi kaže koliko gr slaga ide na koliko dl vode.Da li je neko od vas koristio tu vrstu slaga i da li mi mozete reci,koliko vode ide na npr.100g slaga???

I još nešto.Mnogo me buni kada procitam neki posan recept u koji idu žele bombone!!Koliko ja znam,žele bombone sadrže zelatin koji je zivotinjskog porekla.Jel tako??Volela bih da mi ovo objasni neko ko se strogo drzi posta.

Takođe vidim da često piše posna,bela cokolada.Moja snaja je obisla pola Beograda da je nadje i svi su joj rekli, da ne postoji posna bela cokolada u šta i ja sama verujem.

Da vas čujem :-)))ovo mi je mnogo važno!
jafi
(radoznala)
14. novembar 2011. u 13.23
Kad koristim šlag na meru, ja na 500 g uzmem 6 dl kisele vode ili mleka.
Kod nas u Srbiji se mora naglasiti da se želi posni žele, i taj je napravljen od biljnog želatina i tu nema problema..Za posnu belu čokoladu nisam čula, pitaću u prodavnici gde sve kupujem :)
Mici55
(Carpe diem,quam minimum credul)
14. novembar 2011. u 14.53
Hvala Jafi na brzom odgovoru :-)))
tanjacake
15. novembar 2011. u 03.38
ja isto kao i jafi na 100 gr šlaga stavim 120 gr vode ili mleka,za žele isto a bela čokolada ima posne ali je jako teško naći
anab
26. novembar 2011. u 11.18
Žao mi je što ću mnoge razočarati ali u Srbiji nema posnog šlaga na meru. To što proizvodjači u prah ne ubace mleko u prahu ili ubace neku biljnu zamenu ( koja obično ipak ima u sebi mlečnu komponentu) ne znači da možemo reći da je to posno. Naime baza za šlag u sebi ima mlečni protein. Koliko znam u našoj zemlji nema na tržištu biljne baze. Što se odnosa vode i praha tiče za dobar šlag ne bi trebalo više od 70 g praha na 100 ml vode. Što se tiče žele bombona one su obično posne ( pogledajte sastav, ako u sebi imaju agar agar ili pektin onda su posne )dok su gumene bombone mrsne jer se prave od životinjskog želatina. Što se čokolade tiče postoje obe varijante (crna i bela) posne i ima dosta domaćih proizvodjača ( samo što to nisu čokolade već krem proizvodi jer nemaju u sebi kakao maslaca ) koji to dosta korektno rade.
 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…