Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
Šta spremiti za dijabeticara?
Berlin200606. mart 2011. u 15.43

Pozvali bismo jednog poznanika (Nemca) na srpsku veceru, ali ja ne znam šta bi mogla da spremim s obzrom da je covek dijabeticar. Ima li neko sa tim iskustvo ili predlog?
paukovaca
(obaram s nogu)
06. mart 2011. u 16.04
koju vrstu obroka bi mu spremila?

ako je rucak, onda možeš sarmu ili punjene paprike sa integralnim pirincem i sa junecim mesom (pola-pola, a može i vise pirinca), i to samo sa uljem (nikako mast), i ne vise od 1 kasike ulja u jelu po osobi (to je pravilo za spremanje hrane za dijabeticare).

ne preporucuje se pohovanje mesa, već samo kuvana mesa, uz dodatak povrca kuvanog na pari, ili nekog priloga od povrca koje je pirjano.
od mesa se preporucuju riba, i bela mesa, piletina, curetina, eventualno teletina i junetina.
uz ribu se slaze dobro prilog od spanaca ili zelja, i neka lagana zelena salata, ili salata od rendanog korenastog povrca(rotkva, sargarepa, cvekla, svez persunov list), nikako krompir.

u jela za dijabeticare ne smes dodavati nikakav secer (osim fruktoze u kolacima,i za to postoji propisana mera. fruktoza je 60% sladja od običnog secera, pa se stavlja uvek 60% manje fruktoze u kolace od kolicine običnog secera koji je propisan receptom - ako treba 100g običnog secera, stavices 40g fruktoze).
takođe ako stavljas paradajz sok u jela, moras staviti onaj koji nema dodatog secera u sebi. danas imaju i da se kupe takvi sokovi (Nektar ili Next na primer) a i prednost je sto su bez konzervansa.

sve vrste svezih salata od povrca su dobre, preporucuje se stavljanje maslinovog ulja u njih i jabukovog sirceta.

od sireva se preporucuju samo mladi sirevi, koziji takođe.

naročito dobro ulje za kuvanje za dijabeticare je od semenki grozdja. a maslinovo ili laneno (u mnogo manjoj meri) za salate.

kolaci za dijabeticare se preporucuju od integralnog brasna, dobri su i rogac kolaci za dijabeticare, kolaci sa jabukama, i stavljanje cimeta u kolace kao zacin...
dijabeticari kolace jedu samo kao uzinu. ne odmah kao desert posle obroka kao zdravi ljudi.

pravilo za doziranje mesa u obrocima je velicine sake (oko 100-150g), onda duplo vise povrca, i može neka supa ili lagana corba pre toga (bez mnogo masnoca).

voce koje je naročito preporucljivo za dijabeticare su jabuke, i mogu se jesti posle jela kao desert.

Berlin2006
(carpe diem)
06. mart 2011. u 16.21

Hvala puakovice!

Htela sam nasu hranu da spremam, ne neko jelo posebno, nego tipa proja, gibanica, pita s mesom, ajvar, sopska, tarator, ruska i sl.
Inače znam da taj covek obozava cevape, al ne znam smem li to i da mu spremim?

Prostudiracu ovo sto si napisala, pa ću da probam da tako i spremam. Samo još da se nadam da će biti i ukusno, tj. da ne odstupa mnogo od originala.
paukovaca
(obaram s nogu)
07. mart 2011. u 07.59
sad tek vidim da si rekla da je vecera u pitanju.

po meni je za tu priliku najbolje neko jelo od ribe. ja bih napravila na primer spikovanog sarana i salate uz to (bareno povrce sa prelivima od maslinovog ulja i limunovog soka).. izbegavaj da mesas ribu i krompir. umesto krompira može brokoli, karfiol, grasak, boranija, i samo kuvano al dente. a možeš i salatu od svezih krastavaca, belog luka i kiselog mleka ili jogurta (najbolje kozije).
i može i riblja corba kao predjelo.

cevapi su definitivno za rucak (zbog kaloricnosti), ali ako bas hoćeš njih, pravi ih od juneceg mesa, ili mesavine junetina-ovcetina, nemoj nikako svinjetinu, i stavi ih na rostilj (nemoj ih peci u ulju).
uz to, na rostilj stavi i pecurke sa ostalim svezim povrcem - paprika, tikvice (nataknuto u kockicama na stapice)... možeš dodati u to i neke kisele jabuke.

ako pravis rusku salatu, izbegavaj puno majoneza. povrce (-imaš ono smrznuto od Frikoma, to je najbolje po meni zbog nacina pripreme koji ti preporucujem) obari na pari, tako da ga stavis u posudu od nerdjajuceg celika koja ima rupice, a ispod toga stavi vodu da kljuca ali da ne dodiruje povrce, i tako ga opari, i sacekaj da se ohladi.
posle toga, dodaj samo 250ml majoneza na tu meru povrca od 400g, i možeš malo pavlake od 12% mlecne masti, nikako onu od vise m.m. (20% m.m.).
takođe, nemoj dodavati barena jaja u ovako spremljenu rusku salatu, već samo ovo bareno povrce, seckane krastavce (može malo vise) i maslinke (najbolje crne).
tako ćeš dobiti laganiju rusku salatu za dijabeticara.
nemoj stavljati onaj majonez posni bez jaja jer je pun aditiva i nije zdrav. takođe gledaj da uzmes majonez bez dodatog konzervansa.

uz cevape ti ne preporucujem ovu gurmansku rusku salatu, već neku od pecenih paprika (paprike, maslinovo ulje, beli luk, jabukovo sirce), ili od klasicne zelene salate, ili krastavci svezi sa paradajzom i paprikama - sve sveze, i u obilnim kolicinama da coveku ne skoci secer.

posle obilne kaloricne vecere se za dijabetcare obavezno preporucuje setnja.

zato ipak razmisli o ribljoj veceri.

a ako hoćeš punjene paprike, posto je vecera, ja ti predlazem paprike punjene pasuljem tetovcem.
----------------------------------------------------------------

za desert bih ti predlozila jabuke punjene orasima, sa jako malo dodate fruktoze. ne znam sad tačno kako se taj desert zove.
----------------------------------------------------------------

i ono najvaznije sto sam zaboravila reci, dijabeticarima se nikada ne sme spremati hrana sa klasicnim teskim zaprskama - ono kada pržiš brasno na ulju i sl.
nego ako jelo treba da se zagusti (kao sto je sarma, punjene paprike, sos od paradajza, spanac, grasak, boranija), onda razmutis kasikicu-dve brasna u malo vode ili mleka i to sipas u jelo pred kraj kuvanja.

beli luk ako treba da stavljas u jelo, nemoj prziti na ulju, nego ga takođe stavi pred kraj kuvanja.
----------------------------------------------------------------

dijabeticari ne smeju da piju alkoholna pica, zato vodi racuna i o tome.
----------------------------------------------------------------

paukovaca
(obaram s nogu)
07. mart 2011. u 09.58
jedan jednostavan zdrav preliv za pecene ribe:

sos treba da bude dan ranije spremljen:
par cesnjeva belog luka sitno sitno naseckanog, malo maslinovog ulja, vise ulja od suncokreta(1:3) i jabukovog sirceta ili limuna (lepse je sa limunom) i sitno iseckanog persuna (najblje je u blenderu). probaj na ukus da vidis da li je kompatibilno i stavi u dobro zatvorenu keramicku ili staklenu posudu u frizider.
još ako imaš i sitno izblendiranog svezeg ruzmarina da stavis u taj preliv ništa zdravije od toga.
----------------------------------------------------------------
ako dijabeticaru služiš jelo koje u sebi ima krompir ili pirinac ili neku drugu zitaricu, nikada se uz to ne sluzi hleb ili druga peciva.
----------------------------------------------------------------
takođe možeš spremiti i

MUSAKU OD KARFIOLA (ili pola karfiol/pola brokoli):
kratko (5-10min) obaris karfiol (i brokoli) u vodi u kojoj si dodala malo mleka (to je trik da ne bi pozuteo). obariti povrce samo do pola, jer nema ukusa i nije zdravo ako se prebari..

napola obarenu polovinu povrca poredjas u vatrostalnu posudu koju si malo nauljila maslinovim uljem po dnu i sa strana, i zatim posula prezlama sa svih strana,

pa preko toga celu kolicinu izdinstanog mesa (može junetina, a još bolje može i curetina ili belo pilece meso) sa crnim i belim lukom. meso treba da je izdinstano dobro, jer će se u rerni samo kasnije zapeci preliv od jaja i pavlake. na jednu osobu ide 50-80g mesa.

preko fila od mesa ide druga polovina povrca, i onda stavis preliv od jednog celog jajeta i jednog belanceta sa jednom casom pavlake od 12% m.m.

tako slozenu musaku zapeces u rerni na 180-200 C, toliko dugo da fil od jaja i pavlake postane cvrst, ali da ne zagori.

ovu vrstu musake možeš praviti umesto mesa sa prodinstanim pecurkama, ili sa orasima,
ili bez icega - samo sa prelivom od jaja i pavlake, ali sa malo dodatog kozijeg sira od gore.
---------------------------------------------------------------
PECENE JABUKE SA ORASIMA

Potrebno je za 4 porcije :
1. 100g ociscenih oraha,
2. 60g suvih kajsija,
3. 2 pomorandže,
4. kasika cimeta u prahu,
5. 4 kapljice ekstrakta vanile,
6. malo fruktoze (1-2 kafene kasike),
7. 4 velike kisele jabuke,
8. 200ml slatke pavlake

Zagrejati rernu na 190 stepeni. Za fil iseckati 50g oraha i kajsije. Iscediti jednu pomorandzu i sok pomesati sa orasima, kajsijama, cimetom, 2 kapljice arome od vanile i malo fruktoze.
Oprati jabuke, odseci im vrhove, izdubiti ih i napuniti prethodno pripremljenim filom. Staviti jabuke u nauljeni pleh i peci u rerni oko 35 minuta.
U međuvremenu za slag iseckati ostatak oraha. Iscediti drugu pomorandzu. Umutiti slatku pavlaku, uz dodatak 2 kapljice ekstrakta vanile, soka od pomorandze i iseckanih oraha. Servirati pecene jabuke na tanjiru, uz dodatak malo umucene pavlake.

Vreme pripremanja oko 45min. Oko 470 kcal po osobi.
Belancevina 7g, masnoće 32g, ugljenih hidrata 38g.

ovo se može spremati i bez slaga od pavlake.
---------------------------------------------------------------
ili ovo:

PATLIDZANI SA PARMEZANOM

Sastojci:
3 velika patlidžana uzdužno narezana na tanke kriške,
2 kašike maslinovog ulja,
750 g konzerviranog naseckanog paradajza (pelat),
naseckana vezica začinskog bilja,
2 češnja zgnječenog belog luka,
so, biber,
150 g naribane mozzarelle s manje masnoće (ili kozijeg sira),
2 kašike sveže naribanog parmezana

Priprema:
Zagrejte pećnicu na 200ºC, a patlidžane posložite u jednom redu po papiru za pečenje i lagano ih namažite uljem. Pecite 20 minuta dok kriške lagano ne dobiju boju.
U međuvremenu stavite paradajz, začine i beli luk u malu tavu i pirjajte oko 10 minuta.
U vatrostalnu posudu slažite red patlidžana, pa red umaka dok ne potrošite sastojke.
Završite s umakom od paradajza, pa pospite mozzarellom i parmezanom.

Pecite u zagrejanoj pećnici na 200º oko 25-30 minuta, sve dok vrh ne postane zlatan. Poslužite odmah.
---------------------------------------------------------------
takođe pogledaj i neke posne recepte. posto je vreme posta, možeš spremiti na primer punjene paprike sa orasima, ili sarmu sa orasima...
---------------------------------------------------------------
takođe pogledaj i ovo, možda ćeš ovde nešto naći (i vodi racuna da modifikujes recept prema kolicini ulja koje stavljas u jelo, i da ne stavljas namirnice koje u sebi sadrže dodati secer):

http://opera.top-forum.net/t1572-recepti-za-dijabeticare
vidi: Gulaš od ćuretine i kupusa, Punjeni ćureći odresci.




---------------------------------------------------------------

sve u svemu treba da znaš da nema mnogo izbora od originalnih srpskih jela za dijabeticare.
ako spremas pitu-gibanicu, na 500g kora, stavi 500g sira sitnog manje masnog i 250ml pavlake od 12% m.m. (nikako kajmak), 5-6 jaja, i kolicinu ulja u gibanici svedi na minimum, jer u zumancima ima sasvim dovoljno masnoca. 5-6 kasika ulja će biti sasvim dovoljno da podmazujes između kore sa cetkicom i tepsiju.

za dijabeticare je najbolja mediteranska ishrana, koja je uostalom i najbolja vrsta ishrane i za zdrave ljude.
---------------------------------------------------------------
I ZA KRAJ, izbegavaj stavljanje bilo kakvih zacina-C i ostalih gluposti (instant kocke bujona) u takva jela, jer u sebi sadrže secer i druge otrove, te nisu zdravi.

profesionalni kuvari nikada ne koriste takve 'zacine'.
paukovaca
(obaram s nogu)
07. mart 2011. u 10.15
p.s. ako se budes odlucila za nasu gibanicu, stavi i iseckano zelje unutra (ili svez spanac), da razbijes monotoniju i da gibanica bude bogatijeg ukusa i zdravija.
liliy-hipp
(Sve ono sto sam htela od zivot)
07. mart 2011. u 11.52
Svaka cast Paukovice,divno si sve objasnila,ja bih samo dodala/preporucila,da u tu gibu,može da se smanji kolicina sira,a umesto te smanjene kolcine, doda dinstan prazi luk,slobodno onako vise luka,bogat fil,da bude.Važno je samo da se luk ohladi pre nego li se pomesa sa sirom i jajima.Naravno može i samo dinstan prazi luk sa barenim pirincem,malo spanaca i tako to.Ja sam imala neke skolske recepte za dijabeticare,ako nađemprosedicu.
Komunikativna
(Sto mozes danas ne ostavljaj z)
07. mart 2011. u 14.39
Super su recepti! Moja mama je dijabeticar i ovakvi recepti će joj sigurno dobro doći kao i meni kada je ugoscavam ;0))
paukovaca
(obaram s nogu)
07. mart 2011. u 16.24
liliy-hipp,

može i to što si ti rekla sa prazilukom i integralnim pirincem (pirinac je zitarica i ima skroba u sebi kao i kore-testo, pa bi bilo dobr ododati unutra nekog povrca - brokoli, articoke, zelje, kopriva, patlidzan i paradajz i sl...), ali može i sir kao sto sam ja rekla.
samo treba voditi racuna da ne bude masniji sir sa vise od 25% m.m., a sitni sirevi su bas takvi (sremski i sl.).
manje mastan sir je u principu u sastavu protein, a to dijabeticarima treba.

takođe umesto sira, mogu i pecurke, Liketa ima recept za takvu pitu na Tesliu (onaj rolat od pecurki), samo se može modifikovati, pa umesto masnije pavlake od 20% mm, staviti ona od 12% m.m., i manje ulja unutra.

takođe, testa koja su bolja za dijabeticare su ona integralna, ili testenine sa jajima zato što one ne idu 'odmah u krv'.
tu na primer spadaju integralne spagete, makarone i paste svih vrsta, kao i lazanje.
--------------------------------------------------------
evo još nešto korisno:

INTEGRALNI KOLAC OD ROGACA SA JABUKAMA I SUVIM GROZDJEM (ILI BRUSNICAMA) modifikovan za dijabeticare-sa fruktozom umesto secera

mera 1 šolja = 150ml)

Najpre:
- Potopiti 100g suvog grožđa u crnom vinu (ako koristite grožđe umesto brusnica), i ostaviti ga da nabubri. ako se koriste brusnice, ne potapati ih.
- Podmazati dublju tepsiju (srednje velicine) uljem i posuti je brasnom po dnu i sa strana i ostaviti u frižideru (da se kolač ne bi zalepio kasnije za tepsiju prilikom pečenja).

Zatim:
Penasto umutiti 4 žumanceta sa 60ml fruktoze (ako se pravi za NEdijabeticara, onda ide 1 solja zutog secera),
dodati 1 šolju jogurta (može i mleko kao zamena),
i 1/2 šolje ulja semenki grožđa (ili suncokretovog hladno ceđenog).

Onda unutra dodati: suve sastojke - 1 šolju integralnog brašna i pola šolje brašna od heljde pomešanog sa 1 praškom za pecivo;

Potom dodati unutra 100 gr rogača.

Zatim narendati 3 kisele oljustene jabuke (nikako ranije da ne bi oksidirale), pomešati ih sa 100g brusnica (ili 100g suvog grožđa-prethodno nabubrelog u vinu) i onda to voće umesati varjacom u testo.

Na kraju, varjačom pažljivo umešati u testo i ulupan sneg od 4 belanceta (dodati malo soli u njih da se bolje ulupaju).

Sve dobro izmešati varjacom, uliti u tepsiju, i peći na 180 C, oko 45-55min, u zavisnosti od rerne i velicine(širine) tepsije tj. debljine kolača.

Prilikom pečenja kolača, ako se diže na sredini, izbosti ga oštrim nožem nekoliko puta po sredini.

Kad je pečen, izvaditi tepsiju iz rerne i ostaviti kolač u tepsiji da se prohladi na sobnoj temperaturi oko 30min.

Zatim još topao kolač preliti glazurom od kakaoa:
2-3 kašike ulja semenki grožđa
i 50g putera zagrejati lagano u džezvi da se sjedine,
zatim dodati unutra 3-4 kasikice fruktoze i
nekoliko kasika nemasnog kakao praha po zelji.
sve to na šporetu lagano rastopiti da se sjedini.
kada fruktoza pocne kao da se stvrdnjava, unutra polako dodavati po malo mleka, da bi se dobio kremasti kako preliv.
preliv treba daima gustinu i da ne bude previse redak, ali i da se fruktoza dovoljno istopi.
ako treba dodati još malo kakaa unutra po zelji.

Toplu glazuru preliti preko kolača i sačekati da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Seći kolač kad se ohladi.

Čuvati ga pokrivenog u frižideru, do 3 dana (i konzumirati).
Može se i zamrzavati (ako ostane viška) i jesti po želji, a odmrzava se na sobnoj temperaturi u poklopljenoj posudi (da se spreči isušivanje).

Ko voli može u kolač dodati kašikicu-dve cimeta, ali onda se izgubi onaj lep i blag ukus rogača, ali je korisno za dijabeticare.
------------------------------------------------------------
PUNJENI PLAVI PATLIDZAN sa pecurkama i integralnim pirincem

-preseci plave patlidzane na pola, i izbusiti nozem polovine patlidzana tako da ostanu debljine oko 1cm. posoliti te polovine iznutra i ostaviti ih u cediljci na dole da izadje suvisna voda iz izdubljene sredine.
- izdubljenu pulpu patlidzana iseckati u secku ili blenderu na kratko.

- prodinstati na malo maslinovog ulja posoljeni crni luk i iseckane sampinjone sa iseckanom pulpom od plavog patlidzana.

- za to vreme bariti integralni pirinac uz mesanje, tako da uvri voda.

- fil treba da bude od polovine pirinca i polovine pecuraka sa ostalim sastojcima.

- kad se pirinac obari i pecurke izdinstaju da ispari suvisna voda, pomesati to i napuniti sa tim polovine patlidzana.

- na svaku polovinu patlidzana staviti po jednu krisku svezeg paradajza i posuti sa malo seckanog svezeg ruzmarina.

- staviti polovine patlidzana u keramicki pekac koji je blago nauljen maslinovim uljem po dnu, poklopiti ga i zapeci u rerni na 225 C.
pre kraj otklopiti i još malo zapeci.
-------------------------------------------------------------
INTEGRALNE PALACINKE od heljde

2 jajeta
100g brasna od heljde
100g ostrog brasna
1/2l mleka (ili sojinog ili pirincanog mleka)
prstohvat soli
jedna kasika ulja od semenki grozdja.

izmutiti jaja, ulje i so, dodati mleko, pa polako dodavati brasno.

sve dobro umutiti i peci u teflonskom tiganju bez ulja.

Druga varijanta ovih palacinaka se može praviti i od ovsenog brasna:
100g ovsenog brasna
100g psenicnog brasna.
sve ostalo isto.

Za ovu navedenu meru dobije se 10-14 palacinaka (u zavisnosti od velicine tiganja i kutlace), sto je dovoljno za 4 osobe.

Takođe može se izbaciti jedno zumance, a umesto toga ubaciti jedna kasika ulja od semenki grozdja.
-----------------------------------------------------------
http://www.all-creatures.org/recipes/bread.html

recepti za integralne hlebove.
-----------------------------------------------------------

paukovaca
(obaram s nogu)
07. mart 2011. u 17.09
ovaj sajt ima dosta prilagodjenih recepata za jela za dijabeticare:

http://www.centar-zdravlja.net/zdravi-recepti/jela-za-dijabeticare/16/1/
http://www.centar-zdravlja.net/zdravi-recepti/jela-za-dijabeticare/16/2/
http://www.centar-zdravlja.net/zdravi-recepti/jela-za-dijabeticare/16/3/
http://www.centar-zdravlja.net/zdravi-recepti/jela-za-dijabeticare/16/4/
http://www.centar-zdravlja.net/zdravi-recepti/jela-za-dijabeticare/16/5/
--------------------------------------------

samo jedan savet, ako se u receptu spominju vestacki zasladjivaci (saharin, aspartam i sl.) kao sastojak, izbacite njih, i stavite fruktozu.
vestacki zasladjivaci dijabeticarima nanose vise stete nego zdravim ljudima, jer su izuzetno stetni za jetru i ostale organe za varenje...
Berlin2006
(carpe diem)
08. mart 2011. u 15.49

Hvala paukovice!

E sad, problemcic je da ja ribu ne mogu da smislim, pa je samim tim i ne spremam :-(

Značajan mi je podatak da rusku smem da pravim. Ja je i sama pravim sa kombinacijom majoneza i pavlake. Bilo bi mnogo da je sam majonez za moje pojmove.

Patlidzan sa paradajzom i mocarelom je OK, i to spremam i volim, ali to nije naše tradicionalno jelo :-(

Ja bih nešto bas što se kod nas dobije da se glocne (u restoranu ili u domaćinstvima), doduse cevapi bas nisu da se glocnu, ali to je izuzetak :-)

Može li ajvar? Pohovani kackavalj? Ili možda pecene paprike punjene sirom i pohovane?
Odlicna je i ideja da bacim pecurke uz cevape (ja ih pravim na tucanom tiganju)!

Hvala ti još jednom!

paukovaca
(obaram s nogu)
09. mart 2011. u 10.42
berlin,

nemoj pohovana jela, naročito sto je vecera u pitanju.

bolje spremi za gosta ribu (pastrmku ili skusu sa rostilja, ili lososa, ili sarana spikovanog sa obaveznim prilogom od barenog ili dinstanog povrca (samo ne krompir i ne pirinac ili zitarice);
a za vas ako bas želite spremite posebno nešto gurmansko i kazite da je to za nedijabeticare zbog secera...
možeš i riblju corbu kao predjelo.

ribu ti preporucujem za veceru dijabeticaru naročito ako je covek na insulinu (dijabetes-1), ako nije, onda možeš malo da se 'opustis'.

možeš punjene paprike ili sarmu (obavezno bez slanine, klasicne zaprske i masti), sa pasuljem, junetinom, ili orasima. možeš i kombinovati sarmice ili paprike pola-pola, polovinu pravi sa filom od pasulja, a polovinu sa filom od mesa ili oraha...

takođe može se i spremiti gibanica po onom mom receptu sa sto manje ulja i niskomasnim sirom, sa dodatkom zelja.
možeš i gibanicu sa pecurkama, ili sa mesom ako bas želiš, ali neka to onda bude manje masno meso, ili mesavina mesa i pecurki. i sto manje ulja u njoj.

možeš i proju sa manje masnim sirom, to je najjednostavnije jelo koje možeš spremiti, uz prilog kiselo mleko, najbolje kozije.

kao sto sam rekla, prava srpska kuhinja nije za dijabeticare. ali posto mi imamo dosta toga nasledjenog od turaka (musake, i 'dolme'-sarme i ostalo punjeno povrce, onda nešto od toga može...)

na ovom sajtu koji sam već postavila:
http://www.centar-zdravlja.net/zdravi-recepti/jela-za-dijabeticare/16/1/
ima recept za majonez za dijabeticare. pravi se bez ulja, pa se on može staviti u rusku salatu.
----------------------------------------------------------
od pica možeš gostu posluziti vodu ili domaći sveze cedjeni sok od pomorandze bez dodatka secera i vode (ili jako malo vode), ili sa malo cedjenog limuna (mera 1 je: 1 pomorandza + 1/2 limuna).

pomorandze su pored jabuka voce koje se takođe preporucuje dijabeticarima.
paukovaca
(obaram s nogu)
09. mart 2011. u 10.51
ajvar možeš da poslužiš samo ako si ga ti pravila i ako si sigurna da nisi stavljala secer unutra.
ako nisi sigurna, nemoj.
ako je kupovni industrijski ajvar, takođe moras obratiti paznju šta piše na pakovanju, ima li dodatog secera unutra.
u principu ajvar ima ulja u sebi, i ne preporucuje se mnogo, kao ni mnajonez.

dijabeticar sme po 1 obroku uzeti samo 1 kasiku majoneza, pa bi to otprilike bilo ekvivalentno 2 kasikama ajvara.
---------------------------------------------------------
„Patlidzan sa paradajzom i mocarelom je OK, i to spremam i volim, ali to nije naše tradicionalno jelo :-( ”

umesto mocarele možeš neki drugi manje mastan sir, a možeš i sama napraviti sir ako imaš vremena do tada.
a možeš i običan mladi sir staviti u to jelo.

ne bih rekla da jela od patlidzana ne spadaju u nasu kuhinju, samo nisu toliko popularna kao slanina, cvarci, sunke, sarme, punjene paprike...

ako ništa drugo griluj patlidzan na tavi ili rostilju kao prilog uz ribu ili neko nemasno meso...

paukovaca
(obaram s nogu)
09. mart 2011. u 10.59
„Ili možda pecene paprike punjene sirom i pohovane? ”

kao sto sam rekla, nikako pohovana jela. i nikako pohovana jela za veceru dijabeticaru.

ali pecene paprike su odličan prilog, naročito kao salata (paprike, maslinovo ulje, beli luk, limun ili jabukovo sirce). možeš čak i malo seckanih oraha dodati u takvu salatu radi dekoracije, ili semenki tikve.
to je naše jelo.

pazi, možeš i gibanicu od pecenih paprika i sira spremiti. to je malo bogatija gibanica. i vrlo ukusna i dekorativna.
Berlin2006
(carpe diem)
09. mart 2011. u 16.20

Hvala hvala hvala hvala hvala hvala!!!

Nego gledam nešto - jel ovo paukovaca zensko od pauka ili paukov-aca?! Prosto ne znam kako bi bio peti padez (vokativ)?

Ja sam par puta spremala gibanicu i stavljala pomalo sveze paprike. Nije loše ni ukusa što se tiče, a i estetski.
paukovaca
(obaram s nogu)
09. mart 2011. u 17.36
paukovaca je rakija
ali to je provala iz jednog filma...
Godiva
(koliko ima do...)
19. jul 2012. u 21.46
Juče sam saznala da sam dijabetik. Malo sam se iznervirala ali ishvatila da moram promeniti način zivota i ishrane. Hvala za ove recepte i savete, mnogo mi pomazu.
Veliki pozdrav i još jednom hvala!
 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…