Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
Savet oko paradajza
Vlada7718. septembar 2014. u 11.43
Kupio sam jako puno paradazja. Imam luk i ljute papricice. Dajte neki savet šta da napravim. Hvala i pozdrav svima.
elektra4-
18. septembar 2014. u 15.31
sataraš-kupi još i paprike
Vlada77
19. septembar 2014. u 05.05
Elektra, obozavam sataras ali bilo bi puno ... jako je puno paradajza ... mislio sam nešto možda kao ajvar, ne znam, nevam tegle ovde a nisam nikada ni pravio iako sto je nasmesnije moja Mama je rođena u Makedoniji ... najgore bi bilo da se sve baci na kraju a to mi nije ni prvi ni poslednji put.

Majda
21. septembar 2014. u 12.44
Glasam i ja za sataras, nakuvaj pa u zamrzivac, i te kako dobro dodje kada nemas vremena za neko kuvanje.
banjalucanka
22. septembar 2014. u 05.40
Pa, ne bi bilo domaćinski baciti paradajz, a da bar ne pokušaš napraviti nešto. Moj prijedlog je domaći sok od paradajza, bez konzervansa (ali treba mašinica za odvajanje sjemenčica i kožice ili pasirka), a ako to već radiš, a imaš i ljute papričice, može i domaći kečap. Pozdrav i javi šta si napravio!
wildflower
(...)
23. septembar 2014. u 02.22
Evo tri drugacije ideje – ukucati u pretrazivac:
1. Dip od pečenog paradajza ili paradajz kao zimnica
2. Kako napraviti na suncu sušeni paradajz (LifePress Magazin)
3. Mesana salata bez konzervansa (Krstarica) - Ispod recepta, među komentarima, citalac Bojana S. je objasnila kako pravi fermentisani paradajz

Banjalucanka, može li recept? Rado bih da to probam, masinicu imam, ali ne znam kako se to pravi. Hvala.
kriska
(*)
23. septembar 2014. u 08.40
Kad imam viška paradajza, operem ga i stavim ga celog u veću plastičnu kesu, pa u zamrzivač.
Po potrebi izvučem nekoliko komada, potopim ga u vodu i odstranim kožicu, koja se lako skida sa smrznutog paradajza.
Takav paradajz koristim za razna jela - sataraš, čorbice, sos za ćufte ili za špagete i makarone, za punjene paprike...
Vlada77
24. septembar 2014. u 15.03
Hvala svima na savetima. Evo šta je ispalo. Kupih i kupus. Proprzih na maslinovog ulja luk, sargarepu, crvenu parpiku, sitno iseckani kupus i oljusten paradajz. Koristio jam jako duboki lonac. Kada se sve malo proprzilo dodah vodu do pola lonca i poklopih lonac. Na početku sam dodao morsku so a nakon jedno 25 minuta kuvanja na laganoj varti dodah ostale zacine, biber crni, alevu papriku i slatku u ljutu, persun, malo mesanog italijanskog zacina ... dodao dosta belog luka (ja ga inače dodajem jedno 10 minuta pre nego sto je jelo zavrseno, kažu da tako ne gubi to lekovito dejstvo) ... Ništa nisam imao od mesa, bilo bi čak i bolje sa nekom dimljenom curetinom ili bilo kojim mesom.

Ispalo super. Probajte, nisam izmislio Ameriku ... Ostavio sam u posebnj serpi za par dana a ostalo zamrzao u ovim zip lock kesama. Nisam nikada pre zarzavao slatki kuvani kupus, valjda će biti ok...

Pozdrav,

p.s. Jako mi se svidja ideja o pravljenju paradaz soka, moja mama ga je stalno pravila kao neku zimnicu i dodavala u sve ali ja bih morao da kupim flase i to mi je neako sve komplikovano jer nemam neku hladnu posebnu prostoriju da sve to stavim . Možda skuvati i zamrznuti sledeći put, ovo mislim u svome slučaju.

banjalucanka
26. septembar 2014. u 05.39
Evo kako ja pravim domaći sok od paradajza.
Paradajz mora biti potpuno zreo, da je crven sve do cvijeta. Oprati, isjeći na polovine ili četvrtine(zavisno od veličine)i skuvati.Ja koristim Zepter suđe, pa skuvam bez dodatka imalo vode. Kuvani se puno lakše samelje na mašinici za odvajanje kože i sjemenčica, mada sam isprobala mljeti i sirovi, zanimalo me kako će ispasti. Bolje ga je skuvati. Kad se prohladi, samljeti i staviti u lonac za kuvanje. Ja kuvam na laganoj vatri, povremeno promiješam, a orjentir mi je da se ukuva trećina mase. Tu gustinu najviše volim. Dodam onu najmanju kašičicu soli i 2 kašičice šećera. Prije kuvanja pripremim flaše (pivske, staklene od 1/2 l su idealne).
Oprane, prosušene flaše zagrijavam na 100ºC u rerni i uz pomoć lijevka, kutlačom za supu sipam sok. Celofan umočim u bjelanjak i odmah gumicom zatvaram flašu, pa ušuškam u vunenu deku. Ne diram flaše, dok se potpuno ne ohlade. Čuvam ih na tamnom i prohladnom (u ostavi). Ovo je srednja gustina, može se piti(moja Anja obožava), stavljam u sva variva, na pizzu, kao podlogu. Ko voli, može dodati ljute papričice i ukuvati do veće gustine. Ja začine (bijeli luk, bosiljak, origano...) dodajem u toku kuvanja jela. Pozdrav svima!
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
05. oktobar 2014. u 10.51
ja kuvam paradajz bez extrakcije koštica i kože - još mi se nije nikad pokvario. ne koristim apsolutno nikakvu hemiju osim morske soli.
(čisto mali osvrt)

skuvaj paradajz. ili skuvaj nešto na ovaj fazon:

http://mamajacooks.blogspot.com/2010/04/salsa-je-latinska-reč-i-oznacava-nešto.html

ja sam napravio nešto slično, s tim što ja volim pakleno ljuto - pa sam - logično - stavio pakleno ljute papričice :)
wildflower
(...)
06. oktobar 2014. u 16.24
Ovaj link ne radi, odnosno nestala strana.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
07. oktobar 2014. u 02.53
ma samo treba da se iskopira ceo link, i ovo gde je sc skripta pretvorila slovo c u slovo č i s u š- tu ispravi - stavi c i s (reči: reč, i nešto)

http://mamajacooks.blogspot.com/2010/04/salsa-je-latinska-reč-i-oznacava-nešto.html
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
07. oktobar 2014. u 02.54
pazi kad ga je opet prekrstio... ...baš me nervira.
znači ovaj link, samo č i š pretvoriti u c i s, i radi.
wildflower
(...)
09. oktobar 2014. u 21.12
Hvala Sasha. Pretpostavljam da se ova salsa pasterizuje u teglama. Koliko dugo može tako da se odrzi?
Ja pogledah recept, a onda nastavih da gledam ostale :)
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
10. oktobar 2014. u 03.37
pa pazi - ja volim malo da budem „mimo sveta” od kad znam za sebe. -konkretno volim da primenim ono nešto malo škole što sam naučio u školi, i ono nešto puno škole što sam naučio mimo škole :) -konkretno - recimo ja ne pasterizujem zimnice i pekmeze i t.d. ono tegle u vruću šerpu vodu i t.d.
konkretno pre dva dana sam otvorio flašicu od pre 2god. - naravno o.k. je.
još konkretnije - koristim one flašice od sokića koje imaju one čepiće na bajonet - kao tegle. i naravno regularne tegle - isto sa čepovima(dakle ne celofan). znači opereš staklo i čepiće - čepiće je dobro da staviš da se ocede tako da ona poslednja kap ne bude u onoj zoni koja će začepiti teglu -znači vertikalno nekako t.j. bočno.(ja stavim i staklo onako naglavačke da se iscedi da stoji samo na jednoj tački - kao što se recimo u biologiji/hemiji suše oni laboratorijski bokalčići i džidža-bidže :) )
i onda čim sam napravio to nešto - ako je skuvano - a paradajz i pekmezi se jeli kuvaju - properem teglu ili flašicu pod vodom neposredno pre punjenja (dakle ono još bloć-bloć u šerpi praktično) - i stavim u microwave tipa na 2 min.
moje razmišljanje: ako unutra ima neki mali drugar koji će da mi pokvari pekmez/paradajz - to je neki drugar kome treba voda za opstanak - i onda ga ta voda jeli pokvasi (ako je u nekom mirnom- suva hibernacija stanju) - i onda ga ono zračenje iz microwave ukoka samo tako. pri tom tih par kapljica vode koje ostanu na tegli pomognu da se i to staklo ugreje da bude prilično vruće (recimo upotrebim rukavicu da izvadim teglu iz microwave) i ODMA napunim, začepim, i okrenem naglavačke. i kad napunim svu količinu, pokrijem ih krpom/koječime (to ne znam zašto radim - sećam se da je moja babareza kad napravi pekmez - tad nisu bile tegle sa čepovima, nego sa celofanom - kad skuva pekmez stavi sve tegle u onih par kotarica što je imala i zašuška ih ono - da se vrlo polako ohlade.
i kad kada vakum koji se stvori unutar tegle usled smanjenja temperature i skupljanja toga što je unutra povuče one čepove - obrenem ih na normalnu stranu i to je to.
imam u kući par koječega toga od pre 3 godine - sve je još uvek o.k.
e sad - zašto su bolje te flašice od sokića od regulare tegli (za „slane” stvari - recimo i za taj paradajz) - ja ne koristim ali baš nikakvu hemiju nikad. znači od hemije koristim isključivo i samo NaCl-kuhinjsku so. konkretno uvek kupim onu krupnu morsku. - i onda recimo ako staviš u teglu - retko kad ćeš da upotrebiš baš svih 750g - a kad otvoriš teglu, pošto nema unutra hemije, posle lupam 10ak dana-2 nedelje ako staviš u frižider tu i tamo počne da se formira plesan - jer u vazduhu uvek ima neki od tih malih drugara - i čim si otvorio teglu - neki mali drugar upadne i tu - a u frižideru je plesnima ustvari relativno lepo. a van frižidera je lepo aerobnim bakterijama. - tako da su male flašice i tegle super - ono otvoriš flašicu od 0.25 ili /33 - i „taman”. *ja sam proždrljiv čovek, al „ova moja” jede k'o tica - pa se može reći da pravim klopu uglavnom za dvoje - pa onda eto tako.
druga dobra osobina flašica i teglica je u tome što možeš da pokloniš nekom - i onda ako mu se svidi, a ti si nešto dobro raspoložen - daš mu i celu teglu - a ako mu se ne svidi, pa znaš da će ili da se ukvari pa će da baci, ili će ga biti blam da baci, nego će da stavi na stelažu - pa će da se ukvari - pa će da baci :) -nekako lakše prežalim flašicu od 0.2-0.25l nego teglu od 0.75, -jerbo ja to sve onako picanski i uz veliku stras' pravim - pa je onda u tom smislu gre'ota da se baci. a i gre'ota je da se baci 1g bilo kakve hrane, sve dok negde na planeti neki naš biološki sabrat čovek toga dana je na samrti od (bukvalno) gladi. nije fer. ako bog postoji - može da vidi da neko baca hrana, pa da kaže - aha - ovaj ima previše -čim baca -daj malo njemu da oduzmemo, da vidimo šta će onda da baci..
eto tako :)
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
10. oktobar 2014. u 03.49
**da da - super je maja :)
Majda
10. oktobar 2014. u 12.22
Sasha, ni u snu ne mogu da zamislim kakve su to flašice od sokića koje imaju one čepiće na bajonet i regularne tegle sa čepovima? Imaš li neku sliku da vidim kako to izgleda?
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
10. oktobar 2014. u 14.22
uh... ja i moje objašnjavanje :)

http://i01.i.aliimg.com/img/pb/058/442/383/383442058_521.jpg

http://image.made-in-china.com/43f34j00VCNQOFaGlsq S/Glass-Juice-Bottle-With-Metal-Cap.jpg

i tegla ona najregularnija - ko što kupiš ajvar ili krastavce

https://niftynotcool.files.wordpress.com/2014/09/jelly-jar1.jpg

gotovo sam ubeđen da će skripta da izlomi neki od linkova - pa tamo gde se prekida, verovatno treba samo da se dođe iza tog prekida i pritisne 1 backspace
Majda
10. oktobar 2014. u 19.23
Znam za taj jadac sa skriptom, pa nije problem, nego gde ti vide te bajonete??? Ovo su najregularnije flase i tegle. A za cepove neću ni da pitam :)
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
12. oktobar 2014. u 18.35
pa kada se neki čep šrafi - vrti nekoliko krugova, to se kaže da se jeli - šrafi. a kada se šrafi na „klik” to se onda kaže bajonet. kao :) :) .
ja sam recimo fotograf, i većina modernih (zapravo svi ako se ne varam) foto-sistema imaju svoj bajonet-sistem za kačenje objektiva - i sve je na ovu foru - znači zavrti se 15ak stepeni i zaključa se. na sličnu foru radi i bajonet-bajonet - onaj za pušku. raniji sistemi koji su se tu i tamo šrafili su M42(mm)navoj.
n.pr. one flajke od rakiština/vinjaka -koje se zavrću - ne mogu da posluže, jer ih je nemoguće zašrafiti tako da dihtuju skroz.
Majda
14. oktobar 2014. u 00.05
Hahahahahaha, joj, objašnjena su ti originalna!
CTEBA
(penzioner)
15. oktobar 2014. u 18.21
Јој бре Саша, толко си на овом форуму а још ниси научио да овде не може да се постави ништа дугачко.
Иди брате на http://tinyurl.com/ тамо ти тај линк претворе у пар речи и мирна Бачка.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
15. oktobar 2014. u 19.31
ma skrlja ova skripta i kratke linkove.
a za ono iznad - moj komentar je verovatno - „ja i moja objašnjenja” :) :) :)
 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…