Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
Vaskrs-praznik nad praznicima!
Mici5523. mart 2010. u 14.12
Vaskrs je najveci hrišćanski praznik u godini.To je dan radosti vecne,dan kada je Hristos,bezgresni Sin Boziji,pobedio smrt.Radujmo se i budimo ljudi jedni prema drugima,jer svi smo mi „ovde”za vreme.Nemojmo suditi,jer će se i nama suditi!Apelujem na sve vas,da bar ovo vreme do Vaskrsa provedemo u miru,bez ruznih komentara i zajedljivosti.Neka svako od nas napise po neki lep recept,predlog za Vaskrsnji rucak,kako sto lepse ofarbati jaja,ukrasiti sto itd.itd.

Jaja,malo oblo cudo od pamtiveka ocarava ljude, jer se iz naizgled nezivog predmeta pojavi novo zivo biće.Simbol je povratka topline i prolecnog budjenja zivota u prirodi.U hrišćanstvu je to simbol nade u novi zivot.Prelepa su onako sarena na Vaskrsnjem stolu!Cime i kako ih vi farbate?Pozdrav svima!M.
Zar_Ptica
(pedagog)
23. mart 2010. u 16.11
Koleginice draga, veoma recito i lepo napisano :)
Ja sam prošle godine otkrila neku boju za jaja koja je tecna onako neke malecke flasice. Bila je dobra,jedino sto sam upropastila pantalone u kojima sam radila. A i ruke. Inače je jestiva,bar tako piše.
Prošle godine nisam lukovinu,a sada bih volela i to.
soraya
24. mart 2010. u 04.50
1.farbam ih raznim travkicama,listicima.

2.isecem lukovinu na krupno,pomesam sa korom od belog luka(ili samo lukovinu),negde prilepim kore,negde ne,uvijem u najlon carapi,i farbam u zeljenoj boji.

3.ovo isto radim samo sa korom od belog luka.na jaje staviti sitne komadice kore od belog luka,umotati u carapi,pa farbati u lukovini ili druhoj boji.

4.koristim mrezice(tj.mrezasti dzak od povrca),tako uvijem i farbam.

5.lepim gumice za zatvaranje tegli(malo deblje)i stavim preko jajeta,gore,dole unakrsno,pa ih tako farbam.

a ovo je moja mama pravila prošle god.super je izgledalo.

potrebno:jaja 30 kom.,kesica crvene,kesica plave,kesica ljubicaste,kesica zute i kesica zelene boje,metalna resetka,cediljka,ili friteza za krompirice.
tvrdo kuvana jaja se ocede od vode.uzme se sira dublja serpa u kojoj sipamo vode oko 2 prsta.u cediljki,fritezi ili resetki stavimo jaja,i tu fritezu il šta već stavimo u serpi,al da su jaja iznad vode.

na jaja sipati neravnomerno farbu iz kesica.pokriti sa dve,tri krpe,tako da nema vazduha.jaja kuvati na pari,na umerenoj vatri.

svako ohladjeno jaje premazati uljem,zbog sjaja.
maja3s
(diskutant)
24. mart 2010. u 07.07
jedno pitanje...
šta da radim sa proslogodisnjim jajetom...koje stoji da cuva kucu od Vaskrsa do Vaskrsa

drugo pitanje...

kako da ofarbam jaja u lukovini i da budu jako crvena...jer ja kad ofarbam ne budu jako crvena...sigurna sam da postoji fora :)
majloVaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

majloVa
(genije od rodjenja)
24. mart 2010. u 07.18
Soraya k'o Toza otkriva nam toplu vodu :))

Nemoj da se naljutis molim te samo se salim.. ali da ovo sve znamo to stoji evo.. u slici sve ovo sto si napisala rečima i još malo nekih dodataka ;)

http://www.youtube.com/watch?v=ulidjtwu0VE

p.s. Ove godine ću isprobati nešto novo pa ako uspe predlozicu i vama!?

Uzivajte!

Daca83
(Veb Dizajner/Programer)
24. mart 2010. u 09.12
Majo jaja od prošle godine se zakopavaju u basti.
T0D0R0VAPoruka negativno ocenjena. Pokaži

T0D0R0VA
24. mart 2010. u 09.22
Boje za farbanje jaja imaju simbolično značenje, pa tako, navodno,
žuta znači želju za prosvetlenjem,
bela - čistotu,
zelana - mladost
oranž - snagu
crvena - žrtvena crvena ili Kristova crvena
soraya
24. mart 2010. u 10.18
majloV ;)))

uh,taman posla...
kad bih se ljutila gde bi mi bio kraj ;))ja sam veseli tip ;))slabo ko može da me naljuti.

znam da nisam otkrila toplu vodu,a ni ameriku ;),nego posto je mici napisala kako vi farbate jaja,zato sam se i javila.

eto,to na youtube,nikad nisam videla,ustvari nikad mi nije ni palo na pamet da to pogledam.

poz

T0D0R0VA
24. mart 2010. u 10.46
Tek sad sam imala vremena otvoriti, pogledati i podsetiti se na ova tvoja raznovrsna i super ukrasena i isarana jaja MajloV.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
24. mart 2010. u 10.47
U SUSRET VASKRSU

Evo,nalazimo se u sestoj,Cvetnoj nedelji posta,a iduca nedelja je Strasna ili Velika nedelja.
Veliki petak je najtuzniji dan u godini,dan pomena Hristovog stradanja na krstu.To je dan kad se ne slusa muzika,nema veselja,u crkvama ne zvone zvona,već se cuju samo klepetala.
Što se ishrane tiče,toga dana,vernici se uzdržavaju od jela i pica,toga dana se uglavnom posti na vodi.Moj suprug tog dana ništa ne jede i ne pije ni vodu.
Ali ja sada ne želim da vam „držim slovo”,već da podelim iskustvo za koje smatram da mi je dar od Boga,a to je Velika Subota u Jerusalimu,u Crkvi Hristovog Groba i javljanje Svetog Ognja.
Sveti Oganj je jedno od retkih Bozjih cuda koje nam u ovo savremeno doba Bog daje da vidimo,verni da se ucvrste u veri,a neverni da poveruju.
Javlja se na Veliku Subotu samo ispred pravoslavnog Uskrsa u Svetom Hramu Vaskrsenja Hristovog,u Presvetom grobu,posle molitve Patrijarha Jerusalimskog.
Kada se pojavi Sveti Oganj na Presvetom grobu,upale se Sveto kandilo i četiri sveznja sveca koja drzi Patrijarh u rukama.Prvi svezanj se predaje jermenskom predstavniku,a zatim arapskom pravoslavnom svesteniku,koji dalje daje narodu.Mi smo takođe u rukama drzali sveznjeve od po 33 svece.Treci I četvrti svezanj se daju Koptima i Sirijcima.
U prvim minutima/3-5min./,u plamenu sveca zajedno su spojene osobine bestelesne i telesne svetlosti.Zbog toga Sveti Oganj ne izaziva opekotine,ne pece coveka,ni njegovu odecu.Moj suprug,koji inače nosi bradu,se umivao Svetim Ognjem,a ja sam ga milovala.
Naravno,kasnije može da opece kao svaka vatra.
Sveti Oganj je dar Svetoga duha koji se daje pravoslavnim hrišćanima.
Evo jedne slike:
http://www.dobrodrvo.orthodox.ru/PRAVOSLAVLJE/BLAGODATNI%20OGANJ/htm/UMIVANJE%201.htm
A što se tiče farbanja jaja I pored bezbroj predivnih varijanti koje postoje,meni su I dalje najlepsa crvena jaja.Bas kao crveno jaje koje je Marija Magdalena pruzila rimskom caru Tiberiju uz pozdrav:„Hristos Vakrse!”.Crvena boja koja simbolizuje nevino prolivenu krv Hristovu na Golgoti,ali crvena boja koja simbolizuje i vaskrsenje Hristovo,jer „da Isus nije vaskrsao,nasa vera ne bi imala smisla.”
Zdravi i živi mi bili!
PeraPeric
(perac)
24. mart 2010. u 10.54
Jedini stos koji znam za farbanje u lukovini je da uzmes ljuske od crvenog (onog tamno crveno-ljubicastog) luka, a ne običnog crnog luka. Ljuske obično potopim i prokuvam noc pre farbanja i ostavim da tako odstoje. Boja jaja bude bas intenzivna, crveno-braon.
maja3s
(diskutant)
24. mart 2010. u 11.30
Todorova, znaci ja sve u zeleno da farbam :)))))))
T0D0R0VA
24. mart 2010. u 11.39
Ih, Majo3s..pa ti još ne znaš kako ja volim zelenu boju, moja zelena kuhinja ima uglavnom zelene detalje, zelena mi je radna ploca...pola posudja zeleno...:) Uzas jedan;)

(kažu postoji velika verovatnoca da mi oboli zuc!?! sve se nadam:)))
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
24. mart 2010. u 12.27
T0D0R0VA
24. mart 2010. u 13.37
Meni se sve čini da po ovim inostranstvima:) nema ovako lepih boja
za jaja kao ove tvoje boje, naročito crvena, bas je super!
Mici55
(pedagog)
24. mart 2010. u 14.41
Soraya,tako kako tvoja mama farba,farbam i ja i zaista budu jako lepa,sarena.Inače,ja seckam ljuske od crnog i crvenog luka,pokvasim jaje pa ga uvaljam u sitno seckane ljuske pa u najlon carapu.Bas budu lepa!M.
maslacakk
(cvet)
24. mart 2010. u 15.14
ana149
(nije vazno)
24. mart 2010. u 15.51
PeraPeric,
Pa što ne napisa za ovaj luk pre par godina. Ja skupljam ljuske luka već od nove godine. Ovaj crveni kupujem za decicu posto nije ljut a vole da jedu lukac. Bas nikakva domaćica nisam kad se nisam setila
za ovaj lukac. Ali ima još malo vremena pa ću početi da skupljam.
Hvala za ideju.
Fransis
24. mart 2010. u 16.10
Torbica
(lekar)
24. mart 2010. u 16.46
Draga Dzekson,

bas si lepo napisala o Vaskrsu. Blago Vama na hodocascu. Nadam se da ćemo i mi jednoga dana otici. Jedva cekamo svetli dan vaskrsenja, kako bi i naše duse, zajedno sa Gospodom vaskrsle u novog i boljeg coveka.
Kod nas je obicaj da se kuvaju jaja zajedno sa sunkom i kobasicama pa jaja povuku tu lepu aromu. Budu preukusna. Razne salate, ruska svakako..A dorucak i rucak, pa to nam se svede na isto. Kod nas je jutrenje u 4 ujutro, u produzetku Sveta Liturgija pa dodjemo kuci ujutro oko 8. Onda gricnemo od svega po malo i zadremamo, pa kad se odmorimo opet malo gricnemo, uzivancija i opustencija! Jedva cekam!
Pozdrav svima
ecolid19
24. mart 2010. u 19.48
MajloV,

PREKRASNA SU VAM USKRSNJA JAJA, divan slajd shou.

A jeste li videli ovo

http://www.youtube.com/watch?v=1xz8E7Di7Fo&feature=related

ovo je pravi umetnicki izazov
maja3s
(diskutant)
25. mart 2010. u 05.40
super ste zenske...dale ste mi dosta ideja

PeraPeric, vidis svake godine kažem sebi da ću cu sljedece godine probati sa ljubicastom lukovinom i do sljedeceg Vaskrsa zaboravim :)) šta ću 3 djece...muž...obaveze...ne mogu sve zapamtiti...ne ono što ne zapisem ;-)

Dzeki, samo sam preletila tvoj post okom..jesi to ti na slici ???
znam za Blagodetni oganj...i imala bih zelju jednom u zivotu otici

Daco, kad treba da ga zakopam...stvarno nisam znala za taj obicaj...a nisam nikoga ni pitala...u bastu gdje sadim luk..jel znači da će biti plodna godina???
soraya
25. mart 2010. u 07.46
e,bas mi je drago mici.ja tako nisam probala.al ovo sa korama od luka radim bas isto,i mnogo mi se svidja.
p.s. moja mama je 55 godiste,ako ovo 55 kod tebe to znaci.

poz.

majo ;)))
nije to dzekson ;)))
poz
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
25. mart 2010. u 08.30
Jao,„pobicu vas”,tebe Soraja i Majo!!!
Nisam ja na slici,Majo,već ti je rekla Soraja.
Posavka,ove nedelje cistim kucu,a sledeće ću spremati.Šta će biti na jelovniku,još nisam sigurna,ali,mislim i pored brojnih divota ovde vidjenih,da će biti nešto od tradicionalnih jela i poslastica sa juga Srbije.Nadam se,jagnjece pecenje i jagnjeca corbica.Javljacu se još na ovu temu,kad konkretno odlucim.
Pozdrav!
soraya
25. mart 2010. u 08.32
nemoj,dzekson ;)))

biću dobra ;) videces ;)
poz
majloVa
(genije od rodjenja)
25. mart 2010. u 10.17
Ecolid veliko hvala :)

A ova potpuno carobna jaja tj. ljuske od jaja se rade laserom.
Videla sam neke fotke.. ali ovaj klip je prekrasan :)

Bas sam skoro odvajala fotke vaskrsnjih jaja (od kad ih slikam) pa kad ih ukomponujem u klip prosledicu da vidite.. to su fotografije od 2004. pa nadalje..

Mici nisam se salila za kvasac stvarno ne znam za taj izraz :)

Poz.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
25. mart 2010. u 14.56
Soraja,cekam te!Pozdrav!

Draga Torbice,ja ti želim da ti se ostvari ono sto si napisala da želiš.Moj muž kaže da teba samo da se molimo,dace Bog.
A što se tiče Uskrsa i u nasoj kuci je slično kao u tvojoj.Posle liturgije,prvo jaja,naravno,pa nešto gricnemo,pa odmaramo,pa opet malo zamezimo,sa uzivanjem,a sve oazeci se,jer posle 7 nedelja posta i treba malo pripaziti.Pozdrav!
T0D0R0VA
27. mart 2010. u 05.54
Sa kuvanim jajima:

Pirekrompir, pa smesa od fasiranog m. kao za ´laznog zeca´,
jaja umotana u komad pecene paprike,
prekriveno fasiranim m. i pirekrompirom pa zapeceno.

Peceno u venac formi, može se peci u bilo kojoj formi:

http://img519.imageshack.us/img519/2856/roladajaja1.jpg
°°°°°°°
°°°°°°°
http://img26.imagesha ck.us/img26/5525/roladajaja2.jpg
°°°°°°°
°°°°°°°
http://img714.imageshack.us/img714/4254/roladajaja4.jp g
majloVa
(genije od rodjenja)
27. mart 2010. u 07.40
Ecolid evo na ovom linku je objašnjeno kako se ta jaja rade ali ovo je malo tezi način:
http://planetashkol.ru/articles/20036/

laksi je laserom.. ko ima mislim ;)
majloVa
(genije od rodjenja)
27. mart 2010. u 07.43
Todo daj malo još nisam ništa klopala.. a ovo tako apetitno izgleda da bih sad smazala i ekran ;)
majloVa
(genije od rodjenja)
27. mart 2010. u 09.25


Ovde imate pregrst divota :)

http://www.trozo.ru/archives/13988

Uzivajte!
ecolid19
27. mart 2010. u 11.51
MajloV,

Divno, kakvi lepi primeri, za svakoga ponesto da proba da napravi ima i jednostavnijih stvari.

Da za ta buskana cipkana jaja treba alat, kako sam videla amerikaci rade sa zubarskim alatom, ide to fino, a jedan japanac radi primitivno rucno sa skalpelom i juvelirskom lupom.

Nazalost ja ne znam ruski iako sam po ocu ukrajinka.
ecolid19
27. mart 2010. u 12.06
Samo još da dodam da ta rezbarena jaja često nisu kokosija nego pačija, guscija, cureca, imaju uvek deblju ljusku a i veca su, a bome ima čak i nojevih i emu (ova su obojena zeleno plava).

Drugo ljuska zaista treba da bude tvrda, znaci kokoske treba da imaju dovoljno kalcijuma u ishrani, nije svako jaje za takvu obradu.

Najjedostavnije je udariti mali pecat, ovde u americi ima da se kupe Disney jaja, na njima su udareni malim pecatom Diznijevi likovi, to ima skoro u svakoj samoposluzi i cele godine.

A za crtanje flomasteri.

Ja sam nekada crtala temperama, to bar za cuvarkucu.
ecolid19
27. mart 2010. u 22.16
E da znate gde sam danas bila, konacno sam stigla u tu poslasticarsku prodavnicu na 22nd St i 6th Ave na Manhattanu

http://www.nycake.com/

daklem nema šta nema, toliko sitnica kalupa, modlica, ukrasa, i sve zivo za ukrasavanje
ja sam kupila neke stvarcice u minijaturi

http://www.flickr.com/photos/41796984@N08/4468068877/sizes/o/

fantasticna radnja, preporucujem onima koje put nanese u NYC.
Mici55
(pedagog)
28. mart 2010. u 11.33
Ecolid,steta sto nisi ovo objavila malo ranije.Sin i snaja se upravo vratili iz NY.Dacu im adresu za sledeći put jer zaista ima interesantnih stvarcica.M.
Mici55
(pedagog)
28. mart 2010. u 11.40
Tek sada sam malo bolje pogledala.Pa kod vas je najmanje duplo jeftinije nego ovde.Blago vama!!!M.
ecolid19
28. mart 2010. u 11.56
Ta radnja je skupa po meni, ali i po komentarima na internetu, e sad ljudi su se zalili i na neljubazne prodavce, ali izgled da su to promenili.

Pa porez na promet je u NYC oko 8% i znacjnije manje od Evrope gde je često 19%, znam ja da je EU ipak nekad i duplo skuplje da mnogo manje ima rasprodaja i tako to ali zato su mnoge druge stvari bolje.
Mici55
(pedagog)
28. mart 2010. u 12.16
Ecolid,ovde je porez na promet 25%!!!Posle Norveske,Danska je najskuplja zemlja za zivot!!Ali naravno da nije sve crno,ima ovde i dosta dobrih stvari.A ove „drangulije”za kolace su strasno skupe ovde!I kada je snizenje to je max.10%.M.
ecolid19
28. mart 2010. u 15.49
Auuu 25%, znam da je u Nemackoj 19% isto kao i u Srbiji.

A te drangulije za kulinarstvo da to je roba koja se proizvodi u malim serijama, u toj prodavnici nema ništa na snizenje i sl.

Da ste me pitali ja bih vam rekla jer zanm već duže vreme za tu prodavnicu i tu je u relativnom centru, malo u izvan robnih kuca, tu gde je ta ZGRADA U OBLIKU PEGLE gde se ukrsta 5Ave i Broadway, pa zadnja strana te zgrade je 22 ulica , a ovo je između 5 i 6 avenije, blizu 6 avenije, uzgred tamo na 6 avenije odmah su i dve prodavnice sa rasprodajom konfekcije i sl. T. J. Maxx i Bed, bath and beyond (pokucstvo), a prekoputa je Burlington coat fectory a u 23. je i Homedepo.

No nisam ni ja ništa kupila za dekoracije, ima tih modlica da padnes u nesvest, razni oblici od 15cm pa do 1cm. Ko nema radnju i ne radi serijski, vecina toga i ne treba. Ja sam uvek nacrtala na papir isekla i posle stavila na testo i nozem isekla. A kod nas u Srbiji može i da se ode kod nekog limara i zamoli da ti napravi po slici sa interneta, bar je tako bilo.
Mici55
(pedagog)
28. mart 2010. u 17.25
E bas ti hvala Ecolid na ovoj iformaciji!!!!Odmah ću da prosledim sinu,tako da zna za sledeći put.On putuje 4-6 puta godisnje u NY,poslovno.Svaki put mu kažem da mi kupi nešto interesantno za torte i kolace, ali on hoće samo ako ima tacnu adresu.Nema kaže vremena da trazi takve stvari.Pozz M.
ecolid19
28. mart 2010. u 19.23
Ahh tako, pa prodavnica posudja generalno, ne samo kolaca je Williams and Sonoma http://www.williams-sonoma.com/
oni imaju prodavnice sto ja znam na Columbus circle u zgradi Worner brothers, to su ona dva staklena tornja odmah u prizemlju kod glavnog ulaza, znaci to je 59th street 8 Ave, Broadway, kruzni tok
druga njihova prodavnica je na Medison Ave kod Metropolitan muzeja, negde između 79th i 83rd ulice.

A posudja ima i tamo gde sam ranije pomenula na 6th Ave kod T.J.Maxxa ( rasprodaja,snizene cene), pa kod Bed bad beyond.
Mici55
(pedagog)
29. mart 2010. u 16.10
Super!!!Hvala Ecilid veliko!!!M.
ecolid19
30. mart 2010. u 00.33
Sad se setih ima puno posudja i stvari za kuhinju i kuvanje, oni čak i kuvaju tamo, u robnoj kuci MAYC'S to je 34th ulica blizu kod Empire State buildinga dole u suterenu, i tu su razumne cene. Verovatno da ima i u drugim robnim kucama, ali ih ja ne poznajem tako dobro.
Ahhh, da kod Bergdorf-Gudmana ima becka poslasticarnica „Demel” svoju radnju sa njihovim kolacima.

Mada ima svasta i jeftinije i skupo ima najnovije nekog bakarnog posudja iz Italije mala serpica 8-10cm $250, a ima ih i normalne velicine.
miaiva
(službenik)
30. mart 2010. u 03.49
majloVa
(genije od rodjenja)
31. mart 2010. u 08.42
Obecano ispunjeno ;)

http://tinyurl.com/yeugpyg

Uzivajte!
bemonkey
(biotehnoloski inzenjer)
31. mart 2010. u 13.03
Divna su vam jaja dame. Ovo su moja od prošle godine.
http://img185.imageshack.us/i/uskrs.jpg/
Pozdrav.
bemonkey
hedonistica
(spavalica)
01. april 2010. u 19.52
Majlova negativno ocenjena-------------B R I S I !!!
majloVa
(genije od rodjenja)
06. april 2010. u 03.33
Evo ko ume neka uziva :))

http://tinyurl.com/yzcb32o

ostalima, sto kaže Kesa, neka se ukruti prst.. srednji :))
majloVa
(genije od rodjenja)
06. april 2010. u 03.35
„Obecano ispunjeno ;)

http://tinyurl.com/yeugpyg

Uzivajte!”
 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…