Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
Moja dijeta
Fransis16. februar 2010. u 11.25

Ovu temu otvaram na molbu brojnih clanica ove diskusije.

Oslabila sam 52 kg tj sa 107 kg na 55 kg za godinu i dva-tri meseca,sopstvenom dijetom koju sam sama sebi odredila,a bazirala se na brojanju dnevno unetih kalorija.Nisam koristila nikakva pomoćna sredstva,niti neko specijalno bavljenje fiskulturom.Dijetu sam pocela februara 2000.god i postignutu tezinu odrzala do danas(imam kilo manje:p).Veceras ću da napisem sam proces dijete,moje fizicke i psihicke promene;sad moram da setam bratanice :)
Malopre sam digitalnim aparatom slikala svoje dve slike ,posto ovde u Bgd nemam svojih digitalnih slika,da bih vam sebe pokazala pre i posle dijete. Pišemo se veceras ! Pozdrav !

http://img24.imageshack.us/img24/5310/tamaranekadisad.jpg
ecolid19
16. februar 2010. u 12.06
CESTITAM!!! BRAVO, BRAVO, BRAVO!!!

ne samo na mrsavljenju nego JOS VISE na tome da se 10 GODINA održavate na toj tezini!!!

ja sam jedno 3x oslabila po 15kg, na razne nacine, uglavnom bez slatkisa i hleba, ali nisam u stanju da održim, uzasno sam nervozna, imam strasno tezak zivot, godinama nezaposlena i živim sama, imam tezak egzistencijalni problem i obozavam slatkise, a kad sam nervozna jednostavno moram da pojedem nešto slatko.
posavka
16. februar 2010. u 12.16
Svaka Cast, šta drugo reci!!!!!!!!!
Liketa007
(photo)
16. februar 2010. u 12.38
Fransis, svaka čast, ali zaista. Svi koji vole da jedu a imaju i probleme sa kilažom znaju da nije lako smršati. Treba imati čeličnu volju za to. Ja imam višak kilograma, ali ne puno. Međutim, nervira me kod mene što sam dok držim dijetu istrajna, ali kada dođem do idealne kilaže zaboravim na sve i prepustim se HRANI.I onda opet sve ispočetka. I ne samo što volim da jedem nego i da spremam. Pričajte nam sve, kako ste uspeli, koliko Vam je vremena trebalo da oslabite, šta ste radili kada Vas je hvatala kriza za hranom? Ja sam oduševljena, SVAKA VAM ČAST!!!
Pozdrav od Likete
kriska
16. februar 2010. u 12.51
Bravo Frnsis!!! Sad si zenska ipo! Svaka cast, divim ti se!

Hvala sto si otvorila ovu temu, mislim da je treba izdvojiti.

Cilj svake žene je da bude lepa, a najveci neprijatelji su nam kilogrami.

Ja ću vam se uskoro pridruziti sa nekim svojim sugestijama, kako da na lak i jednostavan način ostvarimo zeljeni izgled.
bestmama
(svasta nesto)
16. februar 2010. u 12.56
Fransis,svaka cast.Cestitan na uspehu i istrajnosti posle toliko vremena.

Relativno sam nova na sajtu,vrlo malo sam se javljala na diskusiji Zdravlje a ovde pocesto zavirim i pogledam šta se desava,međutim mislim da će me ova tvoja novootvorena tema definitivno privuci na diskusiju kulinarstvo,jer i sama imam isti problem,raznorazne pokusaje skidanja viska na svakakve nacine,ali sa vrlo malo ili čak pocesto nimalo uspeha.Ali ne gubim nadu,borim se a ti si mi tu nadu sada još vise pojacala i željno cekam nastavak tvoga pisanja.Srdacni pozdravi tebi a i svim ostalim clanicama ove diskusije.
safira
16. februar 2010. u 13.46
Svaka cast, zao mi je sto do sada nije bilo mnogo odziva na slične teme
Mislim da bi mogao da se izdvoji jedan deo kuvara pod nazivom specijalna ishrana ili nešto slično, pa da tu budu postavljene dijete ili ishrana za bolesne, ili već šta predlozite.
tweety_m
16. februar 2010. u 14.50
Za svaku pohvalu!!!!
Evo ja polako ali sigurno slabim, za 2 nedelje 2 kg, s obzirom da imam bebca koji sisa super je.
1971
(mama)
16. februar 2010. u 14.52
SVAKA CAST!!!
Mici55
(pedagog)
16. februar 2010. u 16.24
Svaka cast,ovo je za svaku pohvalu!!!I ne samo sto si smrsala,već sto si uspela da održiš kilazu!!!Mene samo interesuje jedna stvar,(naravno da ne moras da odgovoris ako ne želiš)šta se dogadja sa viskom koze?Mislim,nije to 5-6kg,ovde se radi o 50kg,takoreci jedna cela osoba.Ponavljam,ako ti je neugodno,nemoras odgovoriti!Unapred se izvinjavam ako je pitanje preintimno!PozzzM.
Odzacanka
(trgovac)
16. februar 2010. u 16.56
Fransis,stvarno je za pohvalu pogotovu sto je bila velika kilaza u pitanju a za malo vremena skinuta.
Za tu dijetu sam jednom pisala,brojanje kalorija,da je moj suprug lepo vratio svoju kilazu.Po meni do sad jedina dijeta koja nema jo jo efekt.
Treba se i to reci,da se jako teško stane,s brojanjem,merenjem...
Moj suprug kad je dostigo svoju kilazu,reko e mogo bi još kilu dole,pa onda opet ,aha može još kila.Onda sam morala da gundjam da stane.Već duže nebroji kalorije,bavi se i dalje sportom,vezba,seta.
Pozdrav.
babasneza
16. februar 2010. u 17.31
Neverovatno i zadivljujuce ,Vi Fransis nama „ debeljucama ” dajete novu nadu , jedva cekam nastavak !Pa ako se sve udružimo i zajedno Vase već isprobane Savete sledimo , biće nam lakse ! BRAVO !!!
verra
(!)
16. februar 2010. u 17.51
Svaka cast. Bas si inspiracija za sve nas koji hoće da smrsaju. Izgledas mnooogooo dobro, zdravo, negovano, doterano. Cestitam!
Fransis
16. februar 2010. u 17.56

Hvala vam na komplimentima i podrsci.
Po meni,osnovno pravilo dijete,ukoliko treba da se oslabi 10 i vise kg je da hranu shvatite ne kao zadovoljstvo,nego kao potrebu da se dan prezivi sa minimumom hrane, a da ona u sebi sadrzi sve sto je organizmu potrebno za normalno funkcionisanje. Tokom dijete sam shvatila koliko malo hrane je coveku dnevno potrebno! sve ostalo sto jedemo je telu nepotrebno i vremenom se talozi u salo,ovo govorim za odrasle ljude, ne za decu u razvoju.Kada ozbiljno rešite da držite dijetu,zaboravite na gledanje recepata po internetu i knjigama,zaboravite da hrana treba da je ukusna,da treba da se uziva u hrani,smisao hrane tokom dijete je da organizam dobija minimum hrane, a da se ne osecate malaksalo.Pošto sam ja zavrsila 5 godina medicine, a zatim sve napustila i zaljubljena otisla da se udam u inostranstvo:),nisam tražila pomoć lekara tokom dijete,smatrala sam da sama znam šta treba da jedem, a da ne poremetim svoje zdravlje,tako da je moja krvna slika i biohemijske analize uvek bili u redu.Tim mojim nacinom ishrane sam slabila 1 kg nedeljno,tj 4 kg svakog meseca.Nisam pravila nikakve propuste,tipa danas ću da pojedem kolac, a sutra ću da se izgladnjujem.Ništa,bukvalno ništa slatko nisam jela osim voca,ni kockicu cokolade,sve vreme tokom dijete.
Najteze je bilo prvih mesec dana.Do tada, moj organizam je bio navikao da je uvek sit,od rođenja sam bila jesna,kao i moja porodica u kojoj svi imaju prekomernu tezinu i to po 20-60 kg viska.Znala sam da pojedem Milku od 300 gr za dan,uzivala u hrani,dok vremenom sa 29 god nisam postala strasno nesrecna zbog svog izgleda. I ranije sam pokusavala razne dijete,izdržim 7 dana,smuci mi se i ajde jovo na novo na klopu.Tada,2000.god sam resila da promenim svoj zivot i svoj izgleda,rekla sam sebi:majka te nije rodila debelu,zašto celog zivota da budes debela? Jesam li toliki idiot da pijem lekove za pritisak zbog prekomerne tezine,da idem na fizikalnu terapiju zbog bolova u kolenu,da ne mogu da pesacim kao moje drugarice,da ne mogu da kupim ništa u radnji,jer nisam ulazila ni u jedan konfekcijski broj, sve sam sila kod snajdera.I...cvrsto sam resila da oslabim,moj cilj je bio barem 15 kg,to mi je izgledalo nemoguće. Prvog jutra zacrtane dijete sam se dobro isplakala.U to vreme nisam bila zaposlena,sto je još vise otezavalo stvar,biti celog dana u kuci,pored majke odlične kuvarice i jesnog oca i brata,znaci ja sama držim dijetu,pojma nisam imala sa kuvanjem,time sam pocela da se bavim tek kad sam se udala.Znaci hrana u kuci svuda oko mene.
Iz do tada naucenog,znala sam da je organizmu dovoljno da normalno živi 1000 KKalorija dnevno tj za 24H. To je rigorozna dijeta,meni je takva bila potrebna,dok se ozbiljne dijete drže i sa 1300 kalorija dnevno.Imala sam komp u to vreme i na netu nasla kalorijske tablice,tj koliko kalorija ima 100 gr neke namirnice.Iz prilozenog je bilo jasno da u obzir ne dolazi ništa slatko,ništa masno,ništa przeno.
Videla sam da od mesa,naravno barenog,piletina i teletina ima najmanje kalorija.Voce je bilo ok,takođe i povrce,znala sam da hleb i testa imaju vrlo korisne glicide i resila da ih jedem,naravno malo.
Od mlecnih proizvoda u obzir je dolazilo sve sto ima manje od 20% masnoce,znaci jogurt,kiselo mleko,posni sir. Jaja takođe. Ali i sve te nabrojane namirnice moraju da se jedu u odredjenoj kolicini,jer ako 100gr jabuke ima 60 kalorija,ako pojedem kilo jabuka za dan,to mu dodje 600 kalorija,vise od pola od mojih zacrtanih 1000kal, a ne mogu da živim samo na jabukama.Napravila sam matematicki plan dnevne ishrane: ujutro ću da jedem 100 kalorija,za uzinu 50-70,za rucak 400k,za drugu uzinu 100 i za veceru 300k i pred spavanje još 50-70.
Moj se dorucak sastojao od 1 banane,u podne breskva ili jabuka,za rucak barena piletina(pola belog mesa)i jedan veci bareni krompir preliven sa malo jogurta.Popodne velika solja bele kafa sa posnim mlekom i zasladjivacem. Uvece 2 tanka parceta belog hleba sa 150 gr posnog kravljeg sira i 1 bareno jaje. Pred spavanje neka vocka.Ovo je primer jednog dana. Za rucak sam jela,tj tad prvi put pocela sebi nešto da kuvam,bareno povrce sa barenom piletinom ili teletinom,od povrca zeleno povrce,nikakva zaprska,samo aleva paprika dodata u rucak da se zacrveni,1 parce hleba(kad jedem krompir,nema hleba).Uvece sam redovno jela ili kiselo mleko,jedna casa i 2 tanka parceta hleba(tanka kao mali prst),ponekad 2 snita sunke ili pilecih prsa,to je jedino sto sam jela od suhomesnatog,jer sunka je cisto meso,tj ima minimu masnoce.Bilo je mnogo teško prvih mesec dana,jer je organizam navikao na slatko,masno,zacinjeno,ali sam znala da je svaki moj napad gladi samo privikavanje organizma na smanjen unos masti i secera,da mom organizmu neće ništa faliti,da se konacno hranim zdravo i da je sva frka koju osecam,frka iz glave i da je potrebno vreme da se organizam privikne na drugaciju ishranu.Bilo je i plakanja i nervoze ali sam znala da je dovoljno za telo sto sam pojela,bila sam ubeđena da će telo i mozak da se vremenom priviknu.
Nisam stala na vagu čitavih 8 meseci iz straha da kad vidim da je malo kg otislo uz moju veliku muku,plasila sam se da ću dici ruke od dijete. Videla sam prvog meseca da mi pantalone nisu vise tako napete kad sedim,to me je bas obradovalo,pa je bila i neka suza radosnica.Tada,posle prvog meseca sam znala da neću posustati kao uvek do tada.Za tih mesec dana,sam već ovladala kalorijama i nisam vise morala da merim hranu na vagi,otprilike sam znala koliko je to 50 gr hleba,šta je 200 gr sira,koliko je to 300gr boranije...Od sokova ništa nisam pila sem koka kole light za koju znam da nije zdrava,naročito taj aspartam,ali sam resila da će mi to biti jedini greh,jer kokakolu obozavam,nalivala sam se sa njom,davala mi je osecaj sitosti,naročito posle jabuke,tako da sam je pila 2L dnevno,kažem iskreno i ne savetujem drugima. Ova navika mi je ostala i dan danas. Nikada nisam osecala probleme zbog gaziranog napitka. Naravno da je bolje piti nezasladjen caj,tj vodu i to 2L dnevno.
Ja nisam volela terfetane,ni aerobik,ma nikakvu fiskulturu,teško mi je bilo sa toliko kilograma,zaduvam se posle 5 min,srce lupa kao ludo.
Prva tri meseca nisam aprolutno imala nikakav fizicki napor,nisam radila i visila sam na kompu,znaci ja sam primer da sedeci može da se slabi 4 kg mesecno.Nisam se merila,nego sam na kraju svakog meseca oblacila jedne te iste pantalone i videla da su one opet malo sire nego prošlog meseca. Tada sam palila muziku glasno i igrala i bila srećna,to mi je bio najveci motiv,i dalje sam se plasila vage.Posle mesec i po dana sam već bila manje gladna nego na početku.Posle 3 meseca sam uvela setnje. U početku su to bile legane setnje,teško mi je bilo da hodam brzo,isla sam svaki dan 20 min po kraju.Posle 6 meseci sam pocela da jedem ono sto mama kuva(kuvan rucak),znaci normalan rucak,ali minimale kolicine,znaci dubok tanjir napunjen ispod prvog onog randa i dalje ništa slatko,niti przeno.Tada sam popodne izbacila vocku,nego sam opet pojela 3-4 zalogaja rucka.
Na proslave kod prijatelja sam isla,ali jedem moju hranu kod kuce i tamo ne jedem apsolutno ništa,a stolovi puni svega i svačega,znala sam da to nije za mene,ja sam svoju porciju pojela i to je to,trpi i cuti.Nudili su me non stop,nisam htela da uzmem ništa,domaćice su morale da shvate moju poziciju i jesu.Posle 3 meseca sam sasila nove manje pantalone !!! Bila sam mnogo srećna.Posle 8 meseci sam prvi put stala na vagu i zaprepastila sa 30 kg manje. Napravila sam zurku.Tada sam već pomišljala da je možda moguće da i ja dodjem do neke normalne tezine za mojih 165 cm.Do tada moj zeludac se već smanjio,bila sam polugladna,ali ne strasno gladna kao prvog meseca.Tako je svakog meseca odlazilo po 4 kg,ja sam se osecala dobro,lakse sam hodala,i treci sprat peske kod moje najbolje drugarice vise nije bio kao da ću infarkt da dobijem.Tako sam ja dosla do konfekcijskog broja 38/40.
Kada se dijeta drzi dugo organizam se polako navikava na prvo manji volumen hrane u zelucu,navikava se da mu je dosta 2 jabuke umesto 2 cokolade i celo telo se navikne da je uvek polugladno. To postane stil zivota. Ja sam i dan danas veci deo dana polugladna,to mi je postalo normalno stanje,iako danas jedem skoro sve,ali malo,to mi je postalo relativno dovoljno,ali celog zivota će ostati zapamcena moja muka sa dijetom i danas me grize savest da pojedem vise od 1 parceta torte(ponekad),vise od 1 snicle,vise od 2 parceta pite. Ja i dalje moram tako,jer sam sklona gojenju. Ugojim se i sada po 2 kg,ali odmah krenem sa dijetom i to skinem za nedelju dana.Ja i danas ako jedem nešto przeno i masno,jer volim da mesim i kuvam,pojedem malo,tek da probam,ali zato pojedem 3 velike pomorandze.Danas ne jedem vise od 1600K dnevno,to mi je postao stil zivota,drugacije gledam na hranu,dovoljno mi je da probam nešto kaloricno,a ne da se toga najedem,najedem se nečeg posnijeg.Jasno mi je da celog zivota neću moći da jedem przenica koliko hoću,pica,toplih sendvica,mekika...jedem ih ali malo,tako sam uspela da ne povratim kilograme.Znaci,poenta je biti polugladan,teško je na početku,ali covek je stvor koji na sve u zivotu može da se vremenom navikne.Mi same odredjujemo kako ćemo da izgledamo, a stara poslovica kaže „od ceg sit,od tog debo'.”
Ovo je bio moj način za koji tvrdim da je zdrav i pravilno izbalansiran,jer jela sam i meso i jaja i mlecne proizvode i ribu i voce i hleb i povrce.
Naravno da je svaka fizicka aktivnost pozeljna,onoliko koliko mozete da izdržite, a da ne budete iscrpljeni,premda tvrdim da može da se slabi i bez ikakve fiskulture,ali je aktivnost potrebna zbog odrzanja elasticiteta koze.

Rado ću da odgovorim na pitanja i nadam se da će i neko drugi ispricati svoje iskustvo i dati svoju sugestiju.

Mici55,ništa mi nije neugodno čim sam ovde stavila svoje slike.
Kako sem setnje,koja je vremenom presla u brzi hod,nisam ništa drugo radila,moja koza danas je meksa nego sto je normalno,to stoji,ali s obzirom da sam dijetu pocela ne bas mlada sa 29 god,ja sam zadovoljna svojim izgledom koze,jer mogla je da visi na sve strane,ona je meksa na dodir,ali vizuelno bez pipanja se ne primecuje da sam imala toliko kg,sem na stomaku gde je donji stomak nešto opusteniji,ali ipak mogu da nosim bikini kostim na plazi.Možda je to i do mog tipa koze,jer ja sada sa 39 godina nemam bore oko ociju,a možda je to i zato što nisam islabila neki ludackim dijetama za 4 meseca,ipak je proices slabljenja trajao 14 meseci i koza se vremenom povlacila.Možda bi kod druge osobe koza vise bila opustena,ali to neka vas ne obeshrabruje,ipak vas samo muž ili momak vidi gole,pa i tada lepse je neko od 65 kg sa malo opustenijom kozom nego zategnuta sa 100kg.Drugo,sigurno da mali broj žena treba ovoliko da oslabi,ako oslabite 20-30 kg postepeno,ne mora ta moja 4 kg mesecno,neka bude i 2 kg mesecno ali na duge staze, za 10 meseci je to 20 kg !!! i to je dovoljno vremena da koza može da se vrati u normalu,ako ne 100%,ono skoro pa savrseno. Treće,nije sve u izgledu,pogledajte koliko je to rasterecenje za srce,za zglobove,nema rizika od stecenog dijabeta,tj tolerancije na glukozu,nema povisenog pritiska,iskreno ja sam zdravstveno i kako se fizicki osecam,druga osoba. OVO sam ja, a ako moj muž nalazi da mi je stomak opusteniji nego za nekog drugog moje tezine,ako se moje butine malo vise drmaju dok hodam,ako je njemu to presudno i kvari sliku moje cele licnosti,onda on mene ne voli.Nikada mi to nije pomenuo,iako znam da nije slep i hvala mu.Ja bih vise volela da on nema 95 kg, a da ima meksu kozu. Kaže ja sam kriva za njegove kile,ja mesim i probam,on „mora” da dovrsi.
I još nešto,jeste li primetile neku dugovecnu, a debelu osobu?
ecolid19
16. februar 2010. u 19.04
I još nešto,jeste li primetile neku dugovecnu, a debelu osobu?
-----------------------
Imam neku tetku ima 95 godina i uvek je bila sa viskom tezine, ne previse 15-20kg.

Motivacija je jako važna i normalan zivot bez većeg stresa.

I ja znam sve kaloricne vrednosti napamet... ne racunam , mene to uzasno nervira i odmah postajem gladna od samog brojanja kalorija. Bila sam uvek onako bucka, oslabila 10kg, slično kao i vi sa 28, odlično izgledala, drzala se godinama, jela sve ali malo, i onda kad je poceo rat, toliko sam postala nervozna i nesrecna, migrena me mucila i samo sam se tovila... posle sam oslabila 15kg sa 40 god, ali ne bas do idelane tezine, pa opet se ugojila i opet oslabila i ... nervozna sam, depresivna, teško je sve to sa godinama i sve teze.
Prošle godine sam oslabila 8kg, ali treba još.
Fransis
16. februar 2010. u 19.13
znate sami,depresija mora da se leci ili bar pokusa da leci,dusa mora da se leci,kao i telo.Ima velika paleta antidepresiva,čak i onih koji ne dovode do povecanja tezine(prozac). Depresiju pokusajte da lecite obavezno, mnogo je teško kad dusa pati,može da postane neizdrzivo,teško je da se covek sam izbori sa time,nmislim da je to primarno, a ne skidanje kg.
ecolid19
16. februar 2010. u 19.33
nisam ja u toj meri depresivna, ali mrzovoljna, nezposlena, nemam ni osiguranje, ali ne bih ni uzela nikakve lekove te vrste.

Zato sam i napisala može se sve ako postoji jaka volja i motivacija, a za to je potreban normalan zivot bez stresa.
maja3s
(diskutant)
17. februar 2010. u 01.28
Fransis, LEGENDO...samo sam slike vidjela ..poslje te čitam...sad ode na posao ;-)
ti si moj idol..i ja sam shvatila da nam je samo malo potrebno..juče bila na slavi..pa sam malo vise jela...ali opet idem po starom

trcim na posao :))

pozdrav
Soraya
17. februar 2010. u 02.30
čestitam.sve pohvale.

da li ste primetile...
ja sve žene koje znam ovde oko mene,a da su punije...su lepe.
ali bas lepe žene.

bas je lepo sto si otvorila ovu temu.verujem,da si ih ovim tvojim slikama motivisala,i svima njima želim uspeh.

poz
iksic
(birotehnicar)
17. februar 2010. u 03.05
Evo Fransis da i ja dodam koju jer imam slično iskustvo. Usled neredovnih ciklusa i bebe koju sam izgubila javio se hormonski poremecaj koji su doktori uklonili tako što su mi davali antibebi pilule 2.5 godine. I tako ja sa mojih 56 dodjoh na 72 kg. Bila sam očajna ali posto su mi zabranili da treniram plivanje i boks kojim sam se do tada bavila nisam imala mnogo izbora oko fizicke aktivnosti znala sam da nešto u ishrani moram da promenim. Odem kod nutricioniste i ona mi na osnovu analize krvi ispise ishranu. Klasicna prica. Ujutru za dorucak musli sa mlekom nikako preko 0.9% masti. Posle vocka, jabuka, banana, kivi, pomorandza, tu već nisam imala ogranicenja. Posle toga rucak koji je još na poslu, kifla i jogurt. Opet vocka. U 17 kad dodjem kuci obavezno nešto corbasto i to je kraj do sutra. Ishrana je prilagodjena mom radnom vremenu. Imam cudan organizam i jutarnje mucnine su kod mene sasvim normalna pojava. Do 9 ujutru ništa ne mogu da jedem jer mi je muka, kasnije je sve normalno. Inače totalno si u pravu ništa przeno, pohovano. Slatko i onako ne jedem jer ne volim ali testenine me ubijaju. I tako je pocelo. Nisam se bas svega pridržavala ali na prvoj kontroli posle mesec dana rezultat je bio 3 kg manje i po 3cm obima na bokovima i struku čak i na rukama. Bila sam presrecna ali i uplasena mislila sam da će mi trebati vecnost. Sledeći mesec oslabila sam samo 2 kg i isto toliko u obimu. Sve u svemu nakom 6 meseci 9kg manje i dosla na 63 sto je za moju visinu 167 skroz ok. Čak su mi se i menstruacije normalizovale jer sam na svoju ruku prestala da pijem pilule i otisla kasnije kod ginekologa na kontrolu sve je bilo ok. Ali djavo ne miruje. Prehlada, upala jajnika (to je inače kod mene hronicno) jer sam godine provela u minusnim hladnjacama na -21 do -25 pa onda u fermentacionu komoru na +40 stepeni i sve to u roku od 20 min.
Pocela sam da pijem lekove za secer jer imam jako nizak secer a to je problem kod policisticnih jajnika kao sto su moji i onda su pocela povracanja i gadjenje na neku hranu. Evo sad sam provela vise od dve nedelje u krevetu posle laperoskopije i samo sam jela. Po ceo dan nešto grickam. Svi kilogrami su se vratili i ja sam juče cvrsto odlucila da se vratim na onu ishranu. Jeste teško u početku ali posle je odlično kad se naviknes. Inače sad praktikujem da na posao ponesem hranu jer ne mogu vise da jedem po ovim trovacnicama. Inače nisam poslusala savet nutricioniste ništa zaprzeno jer kad sam probala ne zaprzen pasulj zlo mi je bilo koliko je odvratan bio, barem meni. Ja sad jedem sve ali po malo, cisto da zadovoljim zeludac. Kad sipam u tanjir sipam bas malo i ako sam još gladna ustanem od stola i popijem casu vode i rucak je zavrsen. Eto meni je problem sto sam svoje kilograme vratila ali ja ih imam možda desetak vise i obecala sam samoj sebi da ću ih do kraja godine skinuti. Resila sam da promenim svoje navike a ne samo da smrsam. Jedini greh su mi masline ali ne znam njihovu kalorijsku vrednost pa se tesim.
Eto toliko i od mene.
Sve pohvale za slike koje si postavila i svaka ti cast. Nadam se da ću krenuti tvojim stopama i da ću i ja istrajati u tome.
poz
Dela
17. februar 2010. u 04.39
Frensis,

Nemam reci sem svaka ti cast. Ti imaš retko cvrst karakter i samodisciplinu!
neizbezna
17. februar 2010. u 04.45
Fransis, zaslužila si naše beskrajno poštovanje!
Hvala ti na iskrenosti, hrabrosti i dobroti da svoje iskustvo podeliš sa nama.
creppina
(hobykoch)
17. februar 2010. u 07.26
Fransis hvala ti sto si iskrena,i ja imam sličan problem samo sto ja nisam tako jaka i cvrstog karaktera uvek su drugi krivi i brzo se vratim starim navikama.Pre 3god jedva sam 20m odala 14stepenica u kuci su me oborile moram da sednem da se odmorim.Niko mi nije verovao svi kažu predebela, bavi se sportpm, manje jedi, zdravije.Uvek sam bila debeljuca do udaje e onda su kile isle tako da da kraju na vagu nisam smela od straha.Sok sam dozivela u bolnici kad mi lekari rekose da sam teško bolesna Proširenje srca.
Nesmem i ne mogu nikakvi sport,nesmem vise od litru do litru i po vode da pijem ništa slano i obavezno da smrsam.Prošle godine sam smrsala 12kg ali sam već vratila 5kg nazad.Isla sam kod razlicitih Ernährungsberater(specijalizirano osoblje za ishranu ne znam na srpskom)a zadnjeg sam morala i sama da platim oko 2.500hiljade franaka posto je to privatno.Dok sam citala sto si napisala i meni su suze kanule jer nije to samo da je smrsati.Mnogi kažu da se osecaju dobro i da im ništa ne fali sto su debeli samo da je zdravlja.Ali kad godine dodju teško je te kile skinuti a pogotovo ako se oboli.Sad si me tako probudila(prodrmala)da sam shvatila da sam ja krivac što ne nastavi dalje da se hranim zdravije i drugacije nego sto spremam mojim ukucanimaja kojima nije potrebna nikakva dijeta.Ja sam sebi kupila malog kera i sad moram svaki dan da setam sa njim ali posla sam da nalazim polako neke izgovore i ponekad muž ide sa njim.Shvatila sam šta si htela da nam kažeš da sve ide iz glave a to je zaista i kod mene.Cvrsto sam odlucila ne od sutra ili iduce nedelje nego od danas da nastavim sa zdravijem kuvanjem sa kojim sam smrsala 12kg.Samo da kažem da sam pre 15 gog pusila 2kutije cigareta dnevno a ponekad i vise vikendom i da sam se ugojila posle kad sam prestala oko 25kg.
Fransis
17. februar 2010. u 09.09
creppina,već i sama znaš na koj način si smrsala,smrsaj 2 kg za mesec dana,pa to je 2O kg za 10 meseci,znaš i sama koliko je to rasterecenje za srce.Ne moras da se forsiras sa fiskulturom,setnja od 15-20 min svaki dan je korisna za srce,za celo telo,idi nogu pred nogu,ali idi.Svaka ti cast sto si ostavila cigare,ja nisam ni pokusala iz straha od gojenja,a ne mogu da zamislim da ću da pusim celog zivota!to je svojevoljno trovanje i pitam se da li sam toliki idiot,a posle kad covek zaradi karcinom pluca,posle je kasno da se ostave cigare.90% karcinoma pluca je kod pusaca.Nije važan izgled,važno je zdravlje,sebe radi,radi tvoga srca oslabi koliko možeš i 5 kg znaci.Pozdravljam te.
maja3s
(diskutant)
17. februar 2010. u 10.20
Fransis, evo ja sam za mjesec dana izgubila 4 5 kg...isto sam shvatila da mi je malo potrebno

ja jedem sve..jer nemam kg kao ti...manje treba da skinem..ali hoću tako i da ostanem

dakle jedem sve...za ovih mjesec dana imali smo 3 i im amo još jedan rođendan i 2 proslave...plus na poslu sto je bilo kolaca...sve sam jela...ali samo malo..onako..probam..

od toga sam ja pravila 2 torte...i jela...ali kako ti rece samo pomalo..i uspjela sam da smrsam ...

mene vise interesuje kako da postim..jer mene post udeblja...hrana koja se jede za vrijeme posta...i da smrsam...

ne brojim kalorije...i vodim se onim da sam uvejk pomalo gladna..narandza..kruska..grozdje..je voce koje jedem kad sam gladna..ne banana..i kad uzmem bananu podjelim sa djecom :)))

jedem i slatkise kad djeca jedu ali stvarno samo kockicu cokolade..samo jednu dvije bonbonice...dobro je ovako dok me drzi..ali bojim se PMS-a a još malo pa sace..tad jedem ne kontrolisano...valjda zbog nervoze ili čega li već :((
Mici55
(pedagog)
17. februar 2010. u 10.42
Fransis,hvala ti na iskrenosti!Ti imaš jak karakter i veliku samodisciplinu!Svaka ti cast!!!
p.s.uopste ne licis da imaš 39 godina!Bas si cura ipo!!!!:-)))))M.
kangaroos
17. februar 2010. u 10.44
Fransis, sada izgledas k'o milion dolara. Moj sin (12 god) je vidio slike pa kaže: „ Sad može onu prijasnju kosulju da nosi kao haljinu”
Eto šta radi snaga volje. Izgled je važan ali zdravlje neuporedivo vaznije.

Svjedoci smo sadasnjih promjena u medicini i novom nacinu tretiranja raznih bolesti koje su do nedavno bile ne izljecive. U Australiji se masovno pacijenti-dijabeticari skidaju sa dugogodisnjeg inzulina, sve veci broj onih koji su pobijedili rak, onih koji su pobijedili bolesti srca, pluca... i to samo zbog promjenjenog nacina ishrane i laganih fizickih aktivnosti. Uglavnom su to setnje, laganije pa malo ubrzane pa opet laganije...ljudi koji su uhvatili ritam pjesace od 5-10 km dnevno. Rezultati su slični kao kod naše Fransis. Rasteretili su zdravstveni fond i na osnovu ovih podataka država poduzima snizenje cijena zdrave hrane ( povrce, voce...) na ustrb alkohola , cigareta...
Prosjecan Australac/ka žive od 83 godine (muskarci) i 86 (žene) i još se ocekuje produzenje zivotnog vijeka ako se svi budu hranili zdravo i umjereno. Vrlo interesantan podatak je da su 70-ogodisnjaci seksualno vrlo aktivni i da se pacijenti sve vise savjetuju da ne budu usamljeni. Danas su nam zvanicno produzili radni vijek do 70-te godine zivota. Ja sam u ranim 40-tim i prošle godine upisala sam fakultet jer država jako stimulise skolovanje i kad bolje razmislim treba raditi još 30-ak godina pa zašto ne prihvatiti nešto sto ti se nudi na tačni (naše diplome nisu priznate).

Fransis je dokaz kako zivot, zdravlje, psihicko stanje... može da se promjeni na bolje i vjerujem da bi svaki medicinski strucnjak rado pripremio disertaciju vodjen njenim iskustvom i rezultatima.

I sama bi trebala da izgubim 10-ak kg. Sa uskrsnjim postom sam zapocela moju bitku a sad vidjevsi Fransis i njene rezultate još sam vise motivisana i ovog puta vjerujem vise nego ikad.
„Snaga volje može da promijeni svijet” - Tesla

Fransis, teško je naći rijeci koje bi opisale moje divljenje za tvoju upornost. Javit ću se ponovo sa nekoliko savjeta za opustenu kozu, sad sam u zurbi.

Vjerujem u mudrost naših moderatora koji razumiju da su zdravstvene pouke od neprocijenjive vaznosti za nasu cijelu naciju i tema bi trebala da se nadje na početnoj strani SC.



ecolid19
17. februar 2010. u 12.34
Fransis, VELIKI MINUS ZA PUSENJE!!! Duvan olaksava mrsavljenje!

Poznato je da nikotin utice na lucenje insulina i da održava nivo secera visim i tako se ne oseca glad, jer pad secera u krvi daje osecaj gladi, dabome da ne mora odmah da se jede i to prođe posle negog vremena, ali smo mi svi okruzeni hranom.

Po jednoj statistici preko 50% žena pusaca je priznalo da pusi da se ne bi gojili!!! Pitanje je šta je stetnije/korisnije???

Meni nije jasno ni kako ste se uz pusenje toliko nagojili?

Ne znam kakav je uticaj Coca cole light (kafein), i ja sam se sa njom nalivala slatko a bez kalorija, pomagalo mi kod dijeta, ali sam prestala jer fosforna kiselina koju sadrzi smanjuje apsorpciju kalcijuma i na taj način pospesuje osteoporozu.

Ja sam nepusac celog zivota, samo sam oduvek bila bucka (150cm/50-60kg, max 75kg) sa odličnim apetitom, obozavam slatkise, i volim da kuvam, ali nekako smognem uvek snage da oslabim, da ja sam i pesak, uvek sam puno pesacila, obično oko 2h/dan, pa i sada kada imam rescepljen meniskus u jednom kolenu (treba da oslabim još).

Fizicka aktivnost otvara apetit, jer pada nivo secera, zato je bolja umerena aktivnost, a ne jaka. Po jednom istrazivanju je nadjeno da deblje osobe se vise krecu od mrsavih, zvuci apsurdno.

Primetila sam da ljudi koji ne vole slatko da uopste nemaju problema sa tezinom.

Svako od nas ima neku slabost, a stres to uvek pojacava, a zivot je nemilosrdan.
Fransis
17. februar 2010. u 13.41
Hvala svima na tako lepim komentarima !
ecolid19
17. februar 2010. u 13.59
Od kada pusite???
Fransis
17. februar 2010. u 14.34
od pre 15 godina.
ecolid19
17. februar 2010. u 14.44
Kako ste se onda tako nagojili? Da li ste pojacali pusenje u vreme dijete da kompenzujete nervozu i zadovoljstvo hranom?

Znaci imali ste i food addiction i tabacco addiction, a ostalo vam sad ovo drugo.

Hmmmmm...
Fransis
17. februar 2010. u 15.15
Navike u pusenju nisam menjala od početka do sada,pusim najslabije moguće cigare;grugi kažu „to je vazduh” i pusim oko 15 kom.dnevno.Ugojila sam se tokom 5 godina studiranja,mnogo sam ucila,po 8-10 sati dnevno i pri tome jela.I otac i majka i brat imaju prekomernu tezinu,moj pokojni otac,doktor medicinskih nauka-onkolog je bio predebeo i dalje kajmak jeo supenom kasikom!Od komplikacija izazvanih debljinom preminuo je sa 72 god, a sigurno je mogao da živi još.Sve je znao,ali je i dalje jeo-naročito masne stvari.Kao penzioner vrlo često se sa pijace vracao sa prasetom koje je on pekao u rerni,prasetinu smo jeli redovno. Zanimljivo je da nikada nije jeo slatko,nije voleo kolace,ma ni da proba,ali je zato jeo masno i velike kolicine.Sat jedan posle rucka on se već raspitivao šta će biti sutra za rucak.Njegova smrt me je duboko pogodila i možda je i to bio okidac za moju odluku o dijeti.
MINA-KS
(hemicar)
17. februar 2010. u 15.17
Fransis stvarno svaka cast..Ovo je i vise nego za pohvalu..I cigare se mogu ostaviti sve je to u volji.Ja sam ih ostavila kad sam zatrudnela sa starijom cerkicom moleci se da mi se nekako ogade i za divno cudo jesu..Valjda sam samu sebe naterala na to da mi je muka od mirisa..I ugojila sam se 15 kg u trudnoći..Inače sam gojazne prirode,jer sam sa drugim presla 20 kg i eto sa njegove dve i po godine ostaje mi dva kg koja me izluđuju jer mi smetaju,posto se taloze na jednom mestu.Najgore je sto ih ja skinem nekako ali od prevelikog pritiska i stresa na poslu ponekad imam utisak da sam samo gladna i samo jedem,šta stignem,a posle se jedem sto sam dozvolila..Uh gde odoh ja..Svaka cast i pravi ste primer da se sve može kad se hoće..Veliki pozdrav i sve najbolje!

P.s AKO IMATE SAVET ZA SMIRIVANJE OD STRESA I PRITISKA DOBRO CE MI DOCI PONEKAD MISLUM DA CU SIZNUTI..
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
17. februar 2010. u 16.59
Fransis,moje postovanje,svaka cast,za ono sto si postigla potrebna je jaka volja,ali zato sad izgledas-fantasticno!Pozdrav!
Fransis
17. februar 2010. u 17.04
Mina,2 kg viska posle dvoje dece je fantasticno !!!
Savet protiv stresa iz licnog iskustva nemam,hvala Bogu,jer nisam ni imala objektivne razloge za stresove,ja sama sebi napravim stres,jer sam klolerik i tremaros po prirodi,ali to su kratkotrajne situacije.
Hvala na lepim rečima.
ecolid19
17. februar 2010. u 20.31
Fransis,

Blago vama kad ne znate šta je stres, ustvari znate, to studiranje je bilo to, i zivot u Srbiji tokom 90-tih, naravno oceva smrt, i da to vam je sigurno bio okidac da izdržite do kraja sa dijetom.
Da li je kod nekih to genetski ili je ta navika food addiction, možda ide zajedno.

I ja sam kao student imala sličan problem preko rasputa kad sam spremala ispite uvek sam se nagojila do 5kg, ali sam preko godine smrsla, jela sam samo 2x dan ujutru i uveca kad sam se vratila sa fakulteta, i drugo nisam koristila autobus, putovala sam iz PA za BG pa od Dunav stanice do PMF peske i to me drzalo u kondiciji.
Nekako sam posle magistrature, 1983 jako nagojila 60kg i onda mi se najednom smucila hrana i oslabim ja 10kg za 2 meseca, malo prebrzo, odlično sam izgledala 50kg, tada bila neka nestasica vitamina i djavo dodje po svoje na leto dobijem virusni miokarditis Coxsacki B, odlezim ja to i nisam se nagojila lepo sam se drzala, obolim posle i od poleske alergije i nisam mogla da vozim bicikl ali se nisam nagojila do 1991 kad je pocelo ono ludilo, onda sam krenula da se tovim svaki dan Milka i flasa Coca cole (1000kcal viska), pa poneki kroasan, sve to na nromalnu hranu, i dogurala sam na 75kg i onda kad je potpisan Dejtoski mir, odem ja na akupunkturu i Atkins dijeta i smrsam 15kg, kad je pocelo bombardovanje ja se opet nagojim pa opet olsabim tada sam već otisla u inostranstvo...i eto tako se vrtim sa 5kg gore dole. U poslednjih 10 godina 10x sam se selila, 6x na razdaljine po vise od 1000km i drugi kontinent... dobro sam normalna od svega.
I da i ja sve znam kao doktor nauka i opet, često ali ne uvek, obično kad sam iznervirana, kad vidim hranu iskljuci mi se mozak i razum, i dok se ne prejedem ne ukljucuje se i onda kažem sutra neću vise i opet, ja sam vrlo osetljiva osoba, tako mi mnogo i ne treba.

Mislim da je to Food addiction
http://www.sciencedaily.com/releases/2007/10/071005111739.htm
http://www.docshop.com/2007/08/09/food-addicti on/

Zato decu ne treba navikavati na slatkise i finu hranu. Ali većinu tokom zivota zakaci neki od poroka: hrana, duvan, alkohol, droga, kockanje...
ecolid19
17. februar 2010. u 21.14
Fransis,

Prica se da je ovo najbolja metoda za odvikavanje od pusenja
The Easy Way to Stop Smoking: Join the Millions Who Have Become Non-Smokers Using Allen Carr's Easyway Method
http://tinyurl.com/yg9yvfs
ova knjiga postoji na raznim jezicima i na srpskom, videla sam, kažu kad se procita ogadi se pusenje, pojima nemam ja nikad nisam pusila niti probala.
Ima i nekoliko leka, a ne znam da li je krenula vakcina.

Meni se pusenje zgadilo još kao detetu, deda mi je umro od sarkoma pluca sa 64 godine.
sanjiva9
(uciteljica)
18. februar 2010. u 06.29
Draga Fransis, čestitke za postignut uspeh! Izgledas fantasticno i hvala sto si tvoj uspeh podelila sa nama. Interesuje me da li imaš te energetske vrednosti namernica sacuvane u elektronskom izdanju i da li bi mogla da to podelis sa nama, kako bi mogli i mi da ih koristimo.Pozdrav, Sanja
Fransis
18. februar 2010. u 07.11
Hvala ti sanjiva,evo ovo su jedne od tih tablica,ovo je neki hr sajt,ima dosta tih tabela,u pretrazivac ukucati „kalorijske vrednosti namirnica” ili kalorisjke tabele„,mislim da mama u svom kompu ima još potpunije tabele,pa ako ih nađemprosledicu.Tabele su uvek za 100 gr neke namirnice. Ne mora to u gram da se meri na vagi,20-30 gr gore/dole

http://www.fitness.com.hr/prehrana/nutricionizam/Tablica-kalorija.aspx
Fransis
18. februar 2010. u 07.41
Setila sam se još da u toku dana ili noćikad ste gladni slobodno jedite presno povrce,ja sam često jela kupus ili sargarepu,u početku nije bas prijatno na gladan stomak jesti presno i posno,al vremenom se naviknete. Neka vas ne brine što se prvih mesec dana ide često da piski i ima dosta gasova,to je normalno,jer menjate način ishrane,unosite dosta celuloze tj biljnih vlakana koja su vrlo zdrava za creva. Mene su gasovi strasno nervirali,ali to će da prođe kad se telo navikne na nov način ishrane.
iksic
(birotehnicar)
18. februar 2010. u 09.24
Fransis jel možeš molim te da mi kažeš zašto je bitno da se unosi voda i to svugde preporucuju 2 litra dnevno. To mi je veliki problem. Ja pijem dosta caja i sladim ga kasicicom meda, nema sanse da ga popijem ako ga ne zasladim ali svi kažu da to nije isto. U cemu je stos sa vodom, i da li ima veze to što se ne krecem puno, trenutno sam totalno fizicki neaktivna, pogotovo sto mnogo vremena provodim u krevetu zbog operacije i jajnika. Sad teram sebe da pijem puno vode i samo trcim u kupatilo da je izbacim iz sebe. Zašto je bitna voda?
hvala i pozdravljam te
sanjiva9
(uciteljica)
18. februar 2010. u 09.34
Hvala Fransis bas mi je to trebalo a uzelo bi mi vremena da sama to pronadjem. Sad nemam izgovor i mogu odmah da prionem na posao. Tvoja prica je velika inspiracija. Nadam se da će moderator da izdvoji ovu temu. Hvala još jednom.
majloVa
(genije od rodjenja)
18. februar 2010. u 09.45
„Fransis jel možeš molim te da mi kažeš zašto je bitno da se unosi voda i to svugde preporucuju 2 litra dnevno.”

Pa da bi proizvodjaci zaradjivali pare od prodaje vode :))

Fransis
18. februar 2010. u 10.01
Evo su „moje” tablice,nasla sam ih u maminom kompu(uredno zabelezene,ali retko primenjivane :) Mislim da su ovo tablice sa najvecim brojem namirnica,tj „nema šta nema”,skoro.

http://www.dijeta.net/tablice/tablice.htm

iksic,evo ovde ima napisano o korisnosti vode

http://www.zdrav-zivot.com.hr/index.php?cat=_broj_47_2007____stres_vaznost_vode_u_svakodnevnoj_prehrani

Ja uopste ne volim da pijem vodu,bilo da je iz cesme,bilo da je neka jeftina flasirana ili skupa Evian,meni je to bljutavo,ne volim ni cajeve, a retko i sokove,ja sam zavisnik od koka kole i to one bez secera,pijem i vodu kao,al ne vise od pola L dnevno,ja sam tako oslabila,pila sam oko 1,5L koka kole i 1/2L vode. Ne kažem da je to dobro,niti zdravo,kažem samo da je dobro unositi bar 1.5L tecnosti za 24H i ne vidim zašto bi kod dijeta trebalo unositi vise tecnosti nego inače,ne treba ni opterecivati bubrege.Ko ne voli vodu,neka pije cajeve(pazite kod zasladjivanja cajeva,sve sto ima secer ima kalorije),jer ako dnevno stavite 6X po kasiku secera u caj,odose kalorije na med.Ja sam ztavljala zasladjivac aspartam,koj je mnogo puta kritikovan,to sam radila na svoju odgovornost,kao sto sam i lipala koka kolu light/zero i to neću nikome da preporucim,jer zdravo je piti cajeve,sokove od povrca i voca bez dodatog secera.Dobro je imati sokovnik,ja ga nemam,jer vise volim da jedem nego pijem sargarepu,na pr.

Sad sam malopre nasla ovaj sajt,ova racunica na početku i nije bitna.Tu piše bas onako kako sam vam gore ja pisala:

http://www.nutricionizam.com/index.php?option=com_content&view=article&id=89:idealna-dijeta-za-mravljenje&c... id=46:pregled-dijeta-za-mravljenje&Itemid=27

Žene/devojke,meni je vise neprijatno da se stalno zahvaljujem za komplimente,hvala vam svima u napred i u nazad ! :)

PeraPeric
(perac)
18. februar 2010. u 11.24
Iksic, voda ili caj, sasvim svejedno. Caj je i bolji jer može da ima razne dodatne korisne sastojke - nana, kamilica, maticnjak, na primer. Opasnost je secer, ali ima finih biljnih cajeva koje ne moras da sladis, ukusni su kako god da okrenes.

Dakle, što se dijete tiče, nema nikakve razlike između vode i nezasladjenog caja.

A što se vode tiče, u bokal obične cesmovace naseckam na tanke koturice pola neprskanog limuna, zajedno sa korom - i ta jedva kiselkasta voda mi bude i te kako ukusna.

Što se dijeta tiče, meni je trenutni problem - kako da se ne ugojim. Jedem vrlo malo i poprilično zdravo, rekreaciono se bavim sportom, ali jedva održavam postojecu tezinu, i polako dodajem, otprilike pola kile godisnje.

I moja majka je imala normalnu tezinu sve do klimakterijuma, a onda se naglo ugojila, i nikad nije uspela da oslabi. Tako me sad ona „preventivno” plasi, i pravo da vam kažem, jesam uplasena.

Ima li neka od vas da zna kako se bori sa poremecajem kilaze za vreme i posle menopauze? Ima li iko da je uspeo da oslabi posle pedesete?
posavka
18. februar 2010. u 11.42
Fransis, ne trba da ti je neprijatno, trebaš biti ponosna na svoj veliki uspjeh, a uspjesi zasluzuju pohvale. Ti si prije svega učinila plemenit gest dobre volje, dala si u javnost nešto sto je mnogima tabu tema. Htjela si da podijelis svoje iskistvo ovdje sa nama! Time si mnogima dala dobar primjer i volju da istraju, jer dokazala si da je sve moguće kada je cvrsta volja u pitanju. To mogu samo oni sto imaju cvrst karakter i svoje veliko JA, te zato budi ponosna na to jer je to najbolja ljudska osobina.
Pozdrav i uzivaj u svom lijepom izgledu i komplimentima!
posavka;-)
Fransis
18. februar 2010. u 12.40
Hvala ti Posavka,pamtim tvoju dobrotu kada sam pre 6 god bila nova na ovoj diskusiji kao „kokioki”,toliko napadana i vredjana iz nekog razloga,postojala je grupica osoba koja se tako zabavljala i valjda je bilo potrebno da se nadje neka ovca za sisanje. Pamtim da si mi dosta puta pomogla oko mesenja peciva i hleba i uvek bila prijatna,to se ne zaboravlja.Hvala ti.
ecolid19
18. februar 2010. u 13.06
PeraPeric,

Za mene nema nikakve razlike pre i posle menopauze, sve isto. Ja sam vrlo rano usla u menopauzu sa 43 godine, to odmah posle bombardovanja, od straha i stresa su mi pali hormoni i da nagojila se, i oslabila sam posle 12kg bez problema, ah da pijem hormonske tablete, smanjila sam sad na najnize a sad ću prekinuti pa videcu.
Fransis
18. februar 2010. u 13.47
Pero,u pravu je ecolid,dijeta sa smanjenim unosim kalorija se primenjuje za sve uzraste,to je najobičnija i najstarija dijeta.Moja majka je sa 71 godinom oslabila tako 16 kg za 4 meseca,ali vremenom sve vratila,no to je druga prica kako odrzati tezinu.
ecolid19
18. februar 2010. u 14.36
Da tačno i moja mama je isto oslabila 15kg, doduse posle plucnog infarkta sa 63, i tako isla gore dole po 5kg, ona nikad nije pila hormone.

Ali ja vama svima da kažem da tamo u Evropi ljudi ne znaju šta je debljina, kad sam dosla u USA nisam se mogla nacuditi, stojis na ulici 5 minuta i sigurno prođe jedan od 150-200kg, jedva hoda, i to mladi studenti, ja sa 10kg viska Tvigi pored njih, nešto neverovatno. Ja za 5 godina u Nemackoj sam videla samo jednu osobu te kategorije, a ovde...
na aerodromu sam samo zinula invalidska kolica u vise sirina, ima i nekih koja su skoro kao dupla.

Fransis
18. februar 2010. u 15.54
I u Francuskoj ima mnogo vise gojaznih devojaka nego u Srbiji,doduse poslednjih godina i kod nas ima vise bas mladih devojaka sa viskom kilograma.Ja mislim da u Fr je to zbog velikih cena voca,povrca i ribe,dok je svinjsko meso jeftino,kosta kao u Srbiji,uopste najjeftinija hrana je vrlo masna,ali ukusna:virsle,kobasice,kao parizeri,obi kao biskviti „cake”,pa sto kaže ecolid mafini kupovni onako lepi visoki,ali kad ih uhvatite u ruku,pa pogledate prste,to kao da ste prste u zejtin umocili. Na primer,kilogram breskvi koje su nikakve kosta kao kilogram svinjetine,ono svinjski vrat na pr.koji je premasan.Kilogram mlevenog mesa sa 5% masnoce kosta 4x vise od ml.mesa sa 25% mzsnoce. Mislim da ova svetka ekonomska kriza će još vise da poveca broj gojaznih ljudi,jer hraniti se zdravo postaje izuzetno skupo,naročito za brojne porodice kakvih je mnogo u Fr,prosecna fr porodica ima troje dece, a prosecna arapska 5-oro.
ecolid19
18. februar 2010. u 18.58
A tek u Americi gde ljudi ne kuvaju samo za vikend i kljukaju se brzom hranom, i čitam da ne poverujes jedna porcija brze hrane od 1000-2000kcal, ja to još okusila nisam, piza, paste, dupli hamburgeri, pomfrit,oni još sve jedu sa nekim sosovima, pa onda mafini i kropfe, kroasani i sl. cipsovi i druge grickalice. A uzasno velika pakovanja, toga u Evropi nema, pa ono dva za cenu jednog, ili popust ako uzmes vise komada.
meni sve to padne u oci jer živim sama i bas mi je nezgodno, ali oni kupuju vikendom ona ogromna kolica napune i bome i nekoliko kolica, u kuci svi imaju skladiste hrane i svačega. A i prodavnica nema gde su naselja, nego su obično negde na nekom auto putu i samo kolima možeš da stignes i onda natovare. Tako jedno nezdravo drusto, neverovatno.
Ovde gde sam sada u New Yorku i NJ je mnogo bolje sa snabdevanjem , ali secam se u Michiganu i Arizoni, samo te ogromne samopsluge.
Ja sve to zaobilazim , nekad pojedem brezeldog, to je virsla u testu, 450kcal, a nezasitis se.
U Nemackoj je bilo daleko vise dijetalne hrane i normalnija pakovanja.
Majda
18. februar 2010. u 20.58
U Americi je veliki problem sto je preradjena, gotova hrana, jeftinija od svezih namirnica. Lakse i jeftinije je da se kupi jedan Michelina rucak za $2.99 nego da se kupi povrce i riba. Samo krk u mikrotalasnu i gotovo. Plasticni beli hleb pun dodataka je duplo jeftiniji od integralnog hleba sa semenkama. Običan beli sir (samo mleko i bakterije) je znatno skuplji od cottage sira u kome ima i zelatina i svačega. Dve paprike su sada 3 dolara, a za tri dolara ljudi mogu da kupe neko djubre i dobro se najedu. Vocni jogurti su jeftiniji od jogurta + voce. Jedno organsko pilence je najmanje 20 dolara, sto je za jednu cetvoroclanu porodicu previse. Zato ono duplo vece i nakljukano hormonima kosta 15 dolara. Pakovanje jaja ima za $1.97 ako su od koka koje nikada sunce i pravo zrno kukuruza videle nisu, ali ako su free-run i od hrane bez antibiotika, nema ih ispod $4.50. Neću ni da pricam o svom onom djubretu od „hrane” u koji je dodat corn syrup (kukuruzni sirup). Jeftino, a karambol napravi u pankreasu. Čak mnogi veruju da je osnovni razlog epidemije gojaznosti na ovom kontinentu bas taj sirup od kukuruza.

Elem, mnogim porodicama je sve to suvise velika razlika u ceni, pa moraju silom prilika da kupuju jeftinije namirnice.

Fransis, svaka ti cast na jakoj volji. Tvoja prica zaista deluje inspirativno.
kangaroos
18. februar 2010. u 21.54
Majda svidjaju mi se tvoja zapazanja i nazalost to samo potvrdjuje da bogati žive duže i daleko zdravije od prosjecne radnicke klase i siromasnih. Svjetska Zdravstvena Organizacija je shvatila tu poruku i pokusavaju lobirati države sirom svijeta da se maksimalno snizi cijena zdrave hrane. Naravno u bogatijim državama je to lakse izvodivo. Što se tiče Srbije ići će malo teze, budzeti su prazni a i nije bas toliko alarmantno stanje kao u Americi, što se tiče debljine. Australija je puna debelih ljudi ali i djece. Uzrok je ishrana naravno i ne dovoljno fizickih aktivnosti.
Mi kao roditelji možemo da poduzmemo puno toga za nasu djecu i da im sacuvamo zdravlje. Da ih naucimo zdravoj prehrani od malena i da ih poticemo na fizicke aktivnosti. Nije lako izvodivo zbog ovog brzog tempa zivota, nema se puno vremena za kuhanje. Ja sam tip koji kuha skoro svaki dan ( možda ne 2-3 puta u mjesecu) i djeca vole nasu domaću hranu. Ako sam u skripcu s vremenom radije ću imati prasinu u kuci ili ne opeglan ves ali ću skuhati rucak ili veceru.
Problem u nasoj kuci je sto sam ja navadila djecu na kolace i uvijek ocekuju nešto slatko. Od početka ove godine sam izbacila tu naviku i djeca se već pomirila sa sudbinom.
Cipseve i razne grickalice nisam kupila već mjesecima. Kupujemo zdraviju hranu nego do sada i rezultati su već vidljivi.
Fransis je primjer da sami odredjujemo svoju sudbinu. Ona po svim genetskim predispozicijama bi trebala da bude debela, bas kao i njena familija ali je dokazala suprotno.
Svako može da uspije u ostvarivanju ciljeva samo treba biti pozitivan, razvijati mentalni film, mastati i vidjeti sebe na vrhuncu tog cilja. Sve ostalo uradit će nasa podsvijest. Treba je samo probuditi. Imam nekoliko knjiga koje me uce kako razvijati taj mentalni film i rezultati su vidljivi i na drugim poljima.

Ja sam prije nekoliko mjeseci pocela sa hipnozom i slusam sugestije (namjenjene iskljucivo meni) svako vece prije spavanja. Moj jedini problem su bili kolaci i mislim da je to uzrok sto imam 10 kg viska. Nakon 2-3 nedelje od početka hipnoze kolaci mi vise nisu potrebni, pecem ih za goste al' često ne uzmem čak ni jedan da probam. Ova tema mi je samo dodatni podstrek i vise nego ikad vjerujem u uspjeh.
ecolid19
18. februar 2010. u 23.10
kangaroos,

Ajde napisite nešto više o toj HIPNOZI, gde šta kako to ide???
Ide li se to kod psihijatra, to samo odabrani rade, kakvu traku slusate? Dajte to detaljnije!

Čitam danas na zdravlju kažu uspesno i bez muke se odvikava i od pusenja uz hipnozu.

Majda,
da i ja sam dosla na tu ideju da taj corn syrup može biti jedan od uzroka, nisam citala o tome ništa ali ga ja ne kupujem.
Ali ta uzasno procesuirana hrana koja može dugo stajati.

Prvo sto mi palo za oko još 2000 godine kad sam stigla u Nemacku je hleb u kesama koji ostaje svez po 10 dana, ja sam tada kupovala neki najjeftini tost hleb i čim sam se finansijski oporavila rekla sam nikad vise u zivotu. Hleb u privatnim pekarama je sličan nasem (susi se), mada ja od kako sam na zapadu nisam videla budjavi hleb, ja ga držim u frizideru i nekad mi neki komad ostane i 3 nedelje i ništa???
majloVaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

majloVa
(genije od rodjenja)
19. februar 2010. u 05.57
„ja sam zavisnik od koka kole i to one bez secera,pijem i vodu kao,al ne vise od pola L dnevno,ja sam tako oslabila,pila sam oko 1,5L koka kole i 1/2L vode. Ne kažem da je to dobro,niti zdravo,kažem samo da je dobro unositi bar 1.5L”

Izvini ya ovako na preskok.. osim fotke koju sam pogledala dobro ostatak i nisam citala ali ovo sam videla.. reci mi molim te koja je to „koka-kola bez secera” i od koje se slabi!? to mi je jako cudno :)
Obecavam da ću procitati sve sto ste pisale.. bas me ovo zainteresovalo :))
majloVa
(genije od rodjenja)
19. februar 2010. u 06.12
Da Majdo nije dzabe ona cuvena vecna dijeta:
„jedi dobro jedi malo” :)

S Ecolid se ne slazem jer decu i te kako moramo navikavati na dobru hranu i to od malena.. inače će biti podlozni da jedu to djubre od brze hrane :(
Ovako naviknuti i potkovani znanjem šta je pravi ukus hrane neće ih niko lako prevariti :)
Fransis
19. februar 2010. u 06.19
Nigde nisam napisala da se od koka kole slabi,nego da je to tecnost koju sam uzimala u toku dana i dan danas je uzimam i da to ne savetujem nikome. Ovde sam pisala o svom nacinu zivota tokom dijete i koka kola je njen sastavni deo.Znaci,prvo iscitas text,pa vidis šta je pisac napiso':P
Koka kola koja ne sadrzi secer je coca cola light ili zero,u sebi umesto secera sadrzi zasladjivac aspartam i dozvoljene kolicine su do 2L dnevno za osobu od 70kg.Tako piše na etiketi.ako se pojave negativni efekti,onu se reverzibilni,tj vremenom nestaju sa prestankom uzimanja,dakle moja odluka,jer to voooolim.
majloVa
(genije od rodjenja)
19. februar 2010. u 06.47
Bojala sam se da je to ta otrovna :(
Znaš bolje je da pijes i ovu običnu koka-kolu nego tu s tim otrovom..
QQ.. http://tinyurl.com/ydtfyu8

p.s. Ovo sto sam komentarisala to sam i procitala.. za ostalo sam obecala „al' kad ću ne znam” :))

Fransis
19. februar 2010. u 07.26
moj izbor !
Fransis
19. februar 2010. u 07.30
...kao i zacin C

lol
Majda
19. februar 2010. u 07.32
Ecolid, kukuruzni sirup se nalazi u skoro svakoj procesiranoj hrani koja se kupuje, ukljucujuci i hleb, sladoled, keks, ma sve zivo. Mnogo je jeftiniji od secera i zato ga proizvodjaci koriste. Stetan je, jer remeti lucenje insulina. Ma, ima mnogo toga o njemu da se procita.

Pored njega, na epidemiju gojaznosti na ovom kontinentu su uticale i ogromne kolicine hrane. Sto Fransis rece, uvek je polugladna. Ovde u svakom restoranu je jedna porcija dovoljna za dvoje. Mleko se prodaje u pakovanjima od 4 litre. Puter se prodaje u ciglama. Covek je proklet, kada vidi hranu jede i vise nego sto mu treba. A voce i povrce je bezukusno, pa se valjda i vise jede jer nema nikakvog ukusa koji zasiti. Pijace ne postoje, hrana se kupuje u supermarketima, iz frizidera. One paprike koje pomenuh gore su ooooogromne, a kao da jedem crveni stiropor. Razumem zašto puno ljudi ima veliki problem sa ishranom i tezinom. Ja se još uvek secam onih brzinsih „lovackih” ruckova (Banetov izraz) kada pojedemo po paradajz, parce sira od naše tetka Borke i kuvano jaje. Milina od ukusa i mirisa tog paradajza.

Bog zna kuda ide ovaj svet.
maja3s
(diskutant)
19. februar 2010. u 08.17
ovo sto Majda prica je 100 % tačno...ali se teško oduprijeti danasnjem vremenu

Majdo, ímas li ti viska i koliko
majloVa
(genije od rodjenja)
19. februar 2010. u 09.40
Na svu stetu pogresan izbor Fransis :(
kangaroos
19. februar 2010. u 10.09
Ecolid,
na jednom predavanju iz psihologije moja profesorica je dovela skoro cijeli teatar u stanje hipnoze. Kad je vidjela da smo pokunjali ko pilici postepeno je podizala ton i mjenjala temu tako da nas je vecina pocela vikati: „ dont stop, please”
Ja tada nisam znala da se ona bavi i hipnozom. Ima i svoj „ Sleep centar” za otkrivanje poremecaja spavanja (apnea...) Uspjela sam organizirati susret i tako je sve pocelo. Prvi put sam bila u njenoj ordinaciji i imala seansu oko 40 minuta. Prvo idu sugestije za opustanje, pa koncentracija na disanje, ruke, noge... i tek onad kako ona kaže „otvaraju se celicna vrata naše podsvijesti” Tada pocinju ciljane sugestije, u mom slučaju za gubljenje viska kilograma. Za vrijeme seanse sam bila u nekom polu-snu ali ipak svjesna svake njene rijeci. Po zavrsetku seanse sam dobila CD na koji je snimila te iste sugestije, često pominjuci moje ime i trebam ih slusati svako vece pred spavanje. I eto tako slusam te sugestije od početka Januara. Uzivam u njima, profesorica ima predivan, njezan glas bas onako hipnotizirajuci. Odredila mi je idealnu tezinu koju bi trebala da postignem i nije mi dozvolila da gubim vise od 1 kg mjesecno. Smatrala je da uz moje studiranje i rad ne bi bilo dobro naglo oslabiti a i da će biti lakse ocuvati stecenu tezinu.
Prvih dana sam imala smanjenu potrebu za hranom ali sam i dalje pojela po neki kolac (cilj mi je bio izbaciti kolace ili ih svesti na 1-2 parceta mjesecno). Nakon 2-3 nedelje kolaci mi vise nisu padali na pamet. I dalje ih pravim i u 90% slučajeva čak i ne probam. Ponekad „ liznem” fil da vidim da li je onako kako treba biti i to je sve. Onad je poceo post a s njim dosla i Fransis, koja mi je bila još jedna dodatna inspiracija, stimulacija, zadivila me karakterom cvrste volje... iako sam svjesna da svojom voljom možemo potpuno preokreniti nas zivot.
U Australiji je hipnoza priznata od zdravstvenog osiguranja i u zadnje 2 godine mnogi koriste usluge hipnotizera. Ispočetka je bilo straha jer su ljudi imali pogresnu sliku, onu iz filmova. U stvari potpuno je drugacije. Sami prihvatamo sugestije koje mi hoćemo i ne može nam se usaditi u glavu nešto što ne želimo. Veliki uspjesi su ostvareni kod prestanka pusenja, mnogi su poboljsali zdravlje, mentalne sposobnosti, smrsali...
Ne mogu da nađemclanak na internetu o Englezu hipnotizeru koji je sugestijama docarao (jednoj jako, jako debeloj ženi) operaciju za ugradjivanje prstena na zeludac ili smanjenje zapremine zeludca. Žena je izjavila da je čak osjetila miris bolnice, čula zveckanje instrumenata ... dozivjela je sugestije kao da je stvarno bila na toj operaciji i da joj je sad smanjen zeludac. Izgubila je 40 kg ( ne znam tačno u kom roku, mislim kratko vrijeme) ali i dalje ih gubi i priblizava se svojoj idealnoj tezini.
Slazem se s tobom da za hipnotizera treba odabrati strucnjaka, veoma iskusnog ali ne mora da bude doktor. Meni je bilo važno da je moja profesorica registrovan clan te asocijacije, priznte od države. Ona radi taj posao već 15 godina i ni malo nisam strahovala da će uraditi nešto pogresno.
Samo da dodam na kraju da sam za ovih nepunih 2 mjeseca izgubila oko 2 kg (1.8 kg tačno).
Na samom zavrsetku moja draga profesorica mi je snimila i nekoliko sugestija za zivot generalno, uspjeh i bolje zdravlje (nisam ocekivala).
Još da dodam da je dozvoljeno preskociti slusanje CD-a, ne mora da bude svake noćii da po ostvarivanju cilja mogu potpuno prestati sa slusanjem.
Toliko mogu reci za sad, na samom sam početku.
Neki hipnotizeri traže da se redovno dolazi na seanse ($$$) a mnogi od njih tvrde da je efekat potpuno isti i sa slusalicama na usima.

Lidija, ti sad leeezis potpuno opuuuustena, tvoje oci su zaaaatvorene, tvoje diiisanje je...
poljubac




paka
(slon)
19. februar 2010. u 10.54
Frensis, respect, respect! Svaka cast i hvala sto si to podelila sa nama. Mislim da će ti mnogi biti zahvalni, jer vrlo je motivirajuce sve sto si i kako si napisala.

Ja sam pre neki dan napisala kako sam od kraja decembra krenula s novim nacinom ishrane (Metabolic Balance) i kakve sam uspehe postigla. Mrzi me sad da to sve ponavljam (osim ako nekog izrazito interesuje), ali citajuci ono sto si ti napisala otprilike se sve svodi na to. Mora se jesti manje, a zdravije, mora se unositi manje kalorija da bi nagomilana mast pocela da se topi...

Ja sam za 7 nedelja skinula 8 kg, sto je od prilike kao i tvoj slučaj. S godinama (i uz lekove za stitnu zlezdu) se nagomilalo 16 kg viska za koje sam sada cvrsto rešena da nestanu. Od kako sam pocela dosledno da se pridržavam uspeh je vrlo vidljiv.

Veoma godi cinjenica da su pantalone siroke, da na kaijisu treba izbusiti dodatnu rupicu. Meni je ostalo još 8 kg, dakle, nalazim se na pola puta...nemam nikakvih problema da dalje tako i nastavim.

Naucila sam da dnevno pijem 3 l vode i to mi je velika tekovina. Pre mi je to bilo definitivno nezamislivo, a i sama cinjenica da ne osecam glad mi jako prija. Zahvaljujuci izbalansiranoj ishrani nivo insulina je u ravnotezi pa osecaj gladi i ne ometa čitav poduhvat.

kangaroos
19. februar 2010. u 11.02
Paka, interesuje nas tvoj Metabolic Balance, nemoj da te mrzi da pišes.
Sto vise razlicitih iskustava i pojedinacnih prica će omogućiti mnogima da pronadju metod koji im najviše odgovara.

Fransis
19. februar 2010. u 11.08
Bravooo Paka,može i opustenije 3 kg mesecno na pr.Polako smišljaj i svoj naredni plah ishrane posle dijete.
lexina
(lalala)
19. februar 2010. u 13.23
Svaka cast!!Ja se mucim da zategnem stomak,koji je uz vse nasledan,jer mi i mama i tetke imaju opusteniji stomak,pa mi se čini da će trajati vecnost..ali posle ovoga-sve je moguće uraditi! Divna , iskrena i topla prica..kao roman! Upornost i volja su ti jake i to je nejvaznije.Kažu Volja je stvar jakih a zelja stvar slabih licnosti(ne osoba,hihi).F kako da se oslobodim celulita koji je poceo od pre 3, 4 god(imam 37) jer sam isla na masazu,mazala sve one preparate ali se vidi i raširen je po nogama??Pocela sma sa nekim vezbama u teretani, pa jedino to još mzoe da mi pomogne.Ako imaš ideju tj znanje o tome, volela bih da čujem.Respektujem svaki tvoj odgovor!!Pozdrav i U ZDRAVLJE!!!
ecolid19
19. februar 2010. u 13.46
Ovako Coca cola light je po meni korisna u procesu odvikavanja od slatkisa i održavanja postignutog, slatka je a nema nijednu kaloriju, eto to je to, mada se posle navikne i taj ukus koji je ipak malo drugaciji i onda si naviknut na to a ne na slatkise.

Ja sam se odvikla od te coca cole ali se vratila na slatkise, trudim se da bude umereno.

Izgleda da je nesporazum i da sam se loše izrazila kad sam napisala da decu ne treba navikavti na slatkise i finu hranu tu sam mislila na masnu hranu, jer svaka masna hrana je ukusnija od one koja nema masnoce.

Problem je sto je pre svega voce a i delimicno povrce KATASTROFALNO LOšE, nove slektovane sorte se drže duže, pogodnije za transport i prodaju, uz to se još sve obere nedozrelo i vestacki sazreva pomoću etilena i sl. Ima svog voca preko cele godine sto nikad nije bilo, ali ništa ne valja, VOCE NEMA VISE NI AROMU, NI MIRIS, NI UKUS, i nije ni cudo da ga deca ne vole, bas je bljak.
Ja sam živela u svojoj kuci sa velikom bastom 43 godine i naviknuta sam na jako zrelo voce i povrce i naravno starinske bastenske sorte.
Hrana je postala uzasno losa.
paka
(slon)
19. februar 2010. u 13.58
dobor, evo, radu ću vam ponoviti sve u vezi ovog nacina ishrane.

dakle, dala sam krv na analizu, 36 parametara je uradjeno, na osnovu čega mi je napravljen plan ishrane. „metabolic balance” (googlajte malo, site je na nemackom, jer je dr. nemac) je trade mark i dobro se naplacuje. platila sam 360 @, a u to je uracunato: 4 termina s nutricionistom, koji salje nalaze za nemacku, gde se uz pomoć preciznog computerskog prgrama napravi individualan plan ishrane.

prilikom prvog termina se dobije taj plan za „strogu fazu” koji podrazumeva: 2 dana ciscenje od toksina (detoksikacija: 3 l vode, ürvi dan 3 obroka po 500 g kuvanog krompira, drugi dan sam ja jela bareno povrce i koristila blago sredstvo za ciscenje creva...). treceg dana se kreće u ono pravo...

elem, prve 2 nedelje su apsolutno bez secera i masnoca. nakon te dve nedelje i dalje u strogoj fazi, obavezno je dodati 3 x kasiku hladno presovanog ulja...

osnovno za MB je: svaki obrok sadrzi belancevine, ima se samo 3 obroka dnevno, između obroka mora da prođe 5 sati (4 je potrebno da se hrana svari, 5. sat se kreće na topljenje masti), voce se jede u okviru ili nakon obroka, obrok ne sme da traje duže od 1 sat i onih 5 sati se racuna od zadnjeg zalogaja, kafa bez secera, odredjene vrste caja bez secera i iskljucivo u okviru obroka - nikako između. između obroka se može piti samo voda.

sve izgleda vrlo komplikovano, jer je mnogo informacija, ali čim se krene u primenu sve postaje vrlo laganini. osnovno je da je odluka pala u glavi i da je potrebna stroga disciplina, jer je sve jasno precizirano, dakle, porcije su naznacene u gramima, pa, tako treba i da bude.

za ilustraciju, evo, šta sadrzi moj (za mene skrojen) plan:
- 3 vrste dorucka:
200 ml sojinog mleka i 35 g zobenih pahuljica
200 ml sojinog jogurta (natur) i jedna vocka (od meni dozvljenh vrsta)
2 jaja, 100 g povrca (meni dozvoljenog)

- 3 vrste rucka:
125 g mesa i 130 g povrca
125 g piletine / curetine i 130 g povrca
125 g shitake pecurki i 130 g povrca

- 3 vrste vecere:
90 g sira ili tofu i 1490 g povrca
90 g (sirove mere) pasulja (ili drugih mahunarki) i 140 g povrca
135 g ribe i 140 g povrca

napomena: dorucak se ne može menjati necim drugim, rucak i vecera mogu ukrstati, ali se adekvatno prilagoge mere (rucak je -10 g od vecere i obrnuto) i bitno je da svaki obrok bude druga vrsta belancevina
osim uz ovsene pahuljice uz svaki obrok je oguce pojesti po parce razanog hleba (bez kvasca!) ili „wasa” (koji ja koristim, to je onaj dehidrirani svedski „hleb”)
obavezna je 1 jabuka na dan
sve vrste voca, povrca, mesa, sira itd. su u tabeli tačno navedene i nisu za sve iste sorte (provereno s mojom koleginicom)
ja imam 3 l vode obavezno (to mi je bilo najteze!)

e, sad, necete verovati kad kažem da je kuvanje proces od 10 - 15 min. povrce seckam na malo, wok mi je najbolji drug, zacinske biljke su sve dozvoljene. često kuvam supice (zgusnem ih s 2 parceta wasa razanog „hleba”), ulje dodajem na kraju (maslinovo, lanenno, orahovo, uljana repica)

mahunarke potopim uvece, sutra na posao ponesem 130 g povrca i nabubrile mahunarke - stavim da se kuva, dodam zacine, posle ulje i sita se najedem ;-) sve u okviru oje pauze od 30 min

poenta je da se ne gladuje uopste, da je secer izbalansiran, da su sve namirnice prave (ako je sir - sir je, dakle ništa „low fat”), obavezno voce (bez toga ja ne mogu).

ja nisam ni jednom prekrsila niti improvizovala. posto su moji rezultati krvi bili odlicni ja imam sve vrste mesa u ishrani, ali npr. nemam mleko osim u obliku sira, imam puno vrsta ribe (čak i losos)...odlazak na klopu u restoran je takođe moguć, jer je bitno da bude: belancevina 25%, povrce 50, ugljeni hidrati 25% i tu se krug zatvara.

trenutno mi je mama u gostima, i odvojeno se hranimo. nema ljutnje, jer je rezultat vidljiv.

sledeća faza je proširenje vrsta namirnica (pred ostvarenje cilja, tzv. „labava faza”), a u toj fazi jedan dan može i da se malko zgresi. nposlednja faza je ishrana uz sve namirnice, a to je onda kraj i održavanje tezine.

kangoo, nadam se da sam ovim ispunila tvoju zelju, a da te nisam udavila. saljem poseban poz u prelepu australiju (bejah prošle godine), a naravno i svima vama koji ste imali strpljenja da procitaju ovaj „roman”...

ecolid19
19. februar 2010. u 14.13
Ja sam pokusala da guglam već ranije kad ste pomenuli metabolmic balance i nema ništa besplatno, ti su vrlo komercijani, a vidim da nema sustinski ničeg novog u toj dijeti. Rigorozan plan da se sve meri i racuna, i za mene je već sve to uzasno opterecenje, ja cenim iznad svega slobodu u svemu, apsolutno se ne mogu pridržavani nikakvih shema, takva sam po prirodi.
Fransis
19. februar 2010. u 14.26
lexini i svima ostalima se od srca zahvaljujem!
ja nemam celulit jer ga nema ni mama koja ima 50 kg viska,ima salo na butinama,ali to je drugo, a drugo je celulit,nije ga imala ni baka,mislim da je celulit i nasledna stvar. Moja snaja nema šta nije pobala da maze i da je masiraju,bude malo bolje od masaze,ali čim prestane sa masazama,celulit se pogorsa,tj vrati na staro, a stalno ići na masaze oduzima vreme i dosta kosta.

Voce je vrlo neukusno i preskupo i u Fr,jedino su još jabuke ok,plasim se da ako Srbija jednog dana udje u EU da će tako biti i kod nas,naše voce i povrce je bozanstveno.
majloVa
(genije od rodjenja)
19. februar 2010. u 14.42
Ecolid evo nešto za tebe :)

Naravno jelovnik koji je prilozen samo je primer.. najbitnije je merenje namirnica:

„VECNA DIJETA
majloV - Jan 21,..

I kao sto naslov kaže evo jedne vecne dijete koja će pomoći da oslabite ali i da naucite da jedete na razuman, raznolik i prijatan način.

Prvo sto ću navesti je sledeća tablica kako meriti namirnice:

-jedna saka se meri kad zatvorimo pesnicu (ne previse) na ravnoj povrsini.
SAKOM se mere:
testenine, pirinac, povrce (kuvano i sveze, pecivo.
Hleb se seca na kriske a meri se povrsinom sake i debljinom malog prsta.

VELICINA DLANA se meri od vrha srednjeg prsta do zgloba ruke. Tom se merom određuju porcije mesa i ribe, od pola do celog dlana. Kada je snicla posebno tanka ppovrsina može da bude i dlan i po.

PRSTIMA se meri tako da dva prsta oznacavaju debljinu kaziprsta i srednjeg prsta zajedno.
Ovo je mera za mladi sir, kackavalj, a i za kolace: jedan prst za tortu a za pitu do tri prsta.
Debljina se meri debljinom malog prsta (oko 1/2 santimetra).

VELIKA KASIKA je instrument:) kojim se meri kolicina masnoce, ulja. Dozvoljene su TRI KASIKE DNEVNO od čega su dve za salatu i povrce a SAMO jedna za przenje.
Što se tiče ostalih zacina sosove ostavite na tanjiru a i nemojte omazati tanjir to nije uljudno:)) a i steti liniji!!!
Plasticna casa za jogurt od 200 gr. ili tetrapak od 250 gr. je mera za dorucak koji podrazumeva: joogurt, belu kafu ili vocni sok. SAMO JEDNO OD TOGA - NE SVE:)!
Teniska loptica je mera za kolicinu porcije sladoleda, a jednaka je dvema većim kuglama sladoleda i ne zaboravite samo jedna loptica i to BEZ REKETA:)

I evo sest tipicnih menija uz koje necete biti gladni ali ne bas i siti:( ali pomoćice vam da oslabite, podrazumevaju 1.400 do 1.700 kalorija dnevno. Ova dijeta, uz fizicko vezbanje, pomoći će vam da u roku od dva meseca izgubite nekoliko kilograma, i istovremeno kao sto rekoh naucite da jedete na pravilniji način:)

PRVI DAN:
Dorucak - casa jogurta ili bele kafe. Pecivo velicine sake i dve kasicice dzema
Rucak - spageti sa paradajz sosom, saka i po. Snicla od pola ddlana, sargarepa i zelena salata - dve sake
Vecera - supa od povrca, jedan tanjir, sir - dva prsta, sveze povrce - dve sake

DRUGI DAN:
Dorucak - jogurt ili bela kafa, i pet-sest dvopeka
Rucak - pirinac sa pecurkama - saka i po, jedno jaje, kuvano ili kajgana, i dve sake mesane salate
Vecera - saka kuvanog povrca, junece pecenje - dlan, i dve sake salate

TRECI DAN:
Dorucak - jogurt, ili bela kafa i jedna kifla
Rucak - rezanci sa sirom - tri kasike sira, sve zajedno saka i po. Dve kasike salate.
Vecera - pola sake hleba, tri tanke snite sunke, salame, ili prsute velicine dlana, i dve sake salate od krastavaca

CETVRTI DAN:
Dorucak - jogurt i jedna vocka
Rucak - jedna saka hleba i jedna saka barenog krompira. Riba na zaru - dlan i po, i dve sake salate
Vecera - integralni pirinac (jedna saka) sa graskom i paradajzom - sest kasika. Dve sake salate

PETI DAN:
Dorucak - jogurt, ili bela kafa i kriska hleba velicine dlana, sa kasicicom meda
Rucak - salata od raznog povrca, sa jednim kuvanim jajetom i malom konzervom tunjevine. Saka i po hleba
Vecera - spageti sa pecurkama, dve sake, salata - dve sake

SESTI DAN:
Dorucak - jogurt i vocna salata (jedna saka)
Rucak - salata od raznog povrca, sa jednim kuvanim jajetom i malom konzervom tunjevine. Saka i po hleba
Vecera - kuvano povrce - jedna saka, junece meso jedan dlan, i pola sake hleba

Svakog dana svim ovim jelima dodajte još DVE VOCKE:)
Ako koristite jaja, dva jajeta zamenjuju porciju mesa ili ribe:)
Umereno solite, dodajte zacinske trave, limun i sirce a svakog dana popijte najmanje litar i po vode:)

Kao sto vidite skoro sve je zastupljeno i skoro sve je dozvoljeno ali kolicine su glavni adut ove dijete. Ako naucite da namirnice merite svojim dlanom, prstima budite uvereni da su vase ruke proporcionalno velike i da će vam samo biti ”prijatelji„:)

Želim vam uspeha i srećan pozdrav”

;)

tweety_m
19. februar 2010. u 17.15
Izgleda sam ja sladoled jela reketom ranije!?!
Umemorisah ove dijete pa ćemo da vidimo.Slabi se polako ali sigurno! :)
kriska
19. februar 2010. u 17.15
U nekoj sam guzvi i samo sam na casak navratila ovde. Nisam sve vase komentare detaljno procitala, ali zapao mi je za oko celulit.
Ne znam da li je nasledno, ali moja majka ga ni sada u svojih 60 i kusur godina nema, a ja i moja cerka (koja je veoma vitka) vodimo borbu sa tim prokletim celulitom.
Mene to uzasno nervira, mada uspevam nekako da ga eliminisem, ali vremenom se opet pojavi.
Svakakve kreme protiv celulita sam koristila, ali meni jedino pomaze onaj babski lek:
krupno kukuruzno brasno izmesano sa talogom kafe (brasno i talog kafe rastvoriti sa malo vode da može da se razmaze po telu) razmazem po guzi i butinama, umotam se u plasticnu kesu i to držim 2-3 sata (ponekad tako i prenocim) pa posle grubom rukavicom istrljam, pa se istusiram i na kraju se namazem mlekom za telo.
Meni ovaj tretman u potpunosti odstrani celulit i strije za nepuna 2 meseca, samo treba svakodnevna upornost.
Ja nisam bas disciplinovana i kad prestanem sa ovom masazom celulit i po neka strija mi se ponovo za neko vreme pojave, ali to je samo meni vidljivo, pa opet sve izpočetka.

O, kako smo mi žene komplikovane! :)
kriska
19. februar 2010. u 17.56
Evo još nešto da kažem:

Fransis, ja ti se stvarno divim, svaka ti cast na postignutom uspehu!
Ja se borim sa 2-3 kila viska, a ti smakla čitavih 50. Od mene sve pohvale!
Oci mi je zaparala opustena koza. Ja lično to ne volim (govorim iskljucivo u svoje ime, ništa zlonamerno i molim vas da me niko pogresno ne razume).
Meni je ipak lepse punije ali cvrsto telo. Dzabe mrsavo, kad se stomak i butine tresu, kao pihtije.

Fransis, podržavam tvoju dijetu i istrajnost, imaš moj respekt, ali trebalo je da u toku dijete radis vezbe, bar sat vremena dnevno.
Nije ni sad kasno, kreni sa vezbama i telo će ti se zategnuti.
Sad super izgledas, ali uz vezbice bićeš još zadovoljnija svojim izgledom.
lexina
(lalala)
19. februar 2010. u 18.07
Hvala F na obavestenju! Znam da je nasledno... ali sto kaže Kriska i meni pomognu masaze na par dana..ali su ovde u Can.preskupe i trebala bi kao tu 2, 3 puta nedeljno da bi bilo efekta.Tako ej bar u BGd-u bilo.Nezgodno je sto sedim po ceo dan za kompom,a primetila sma da su mi farmerke uske dosta urnisale noge(koje su inače vitke i lepe..ali celulit ih kvari!!)..čak se i na stomaku pojavio celulit!! JOJJJJ...
Probacu kriska tvoj recept, tj babski..nikad čula za to,ali verujem ti.Reci mi koja je to kolicina brasna i kafe???(Ja sma zbog celulita prestala i kafu da pijem, a gazirano nikako..još jedino da prestanem da disem zbog celulita!!)Probacu odokativno, ukoliko ne vidim recept.. Hvala u svakom slučaju!!
@Frens. svaka cast za temu koju si postavila!!Puno pozdrava!
kriska
19. februar 2010. u 19.08
Lexina, pokusaj ovo sa kukuruznim brasnom i kafom, pa mi se javi za mesec dana.
Uspeh garantujem, pod uslovom da svaki dan primenjujes ovaj tretman, bez zabusavanja!
Nemam odredjenu meru, u veću solju izmesam kukuruzno brasno sa talogom kafe i dodam malo vode, tek da se sjedini, a da bude gusto. Kao pesak, od prilike.
To grubim pokretima utrljaj u zone zahvacene celulitom, (kod mene su gornji delovi butina kriticni, imala sam i strije po stomaku pa sam i njih tretirala ovim melemom. Sad strije vise nemam, samo mi se ponekad neka crtica pojavi, ali to je zanemarljivo) pa onda se obavij plasticnom folijom ili kesom, preko obuci neku trenerku i to drzi najmanje 2 sata. Sto duže - to efikasnije.
Posle skini kesu sa sebe i pod tus grubom rukavicom trljaj i sve isperi.
Koza će ti posle tretmana biti crvena, ali ne boj se, samo se namazi mlekom za telo ili još bolje nekom prirodnom masnijom kremom.
Meni je za to najbolja aloe vere balsam, ali može i bilo koja druga masnija krema za telo.
lexina
(lalala)
20. februar 2010. u 01.11
Kriska ,hvala puno.Probacu,samo da nabavim kafu jer je ne pijem..pa ti javljam.Uh, to svaki dan..ali stvarno hoću jer me nerviraju!!Imam i strije na guzi..uhh..Nisam verovala da sptoji melem za to! I nakon mesec dana na koliko često bi trebala ponavljati??
Hvala puno, divan si!!Moj muž će se umoriti od mojih silnih mackanja...;((
kangaroos
20. februar 2010. u 03.26
Paka, kad dodjes sljedeci put u ovu nasu kenguriju svrati na kaficu.
kangaroos
20. februar 2010. u 03.53
evo imam i ja dobar, provjeren, melem protiv celulita.

3 pregrsti brsljana sto raste uz drvo( uzeti sa obje ruke), staviti u veci lonac ( oko 15 litara) pa kuhati, od vremena kad prokuha nastaviti kuhanje oko 15-20 minuta.
Procijediti svu tecnost u kadu i nasipati vode do pola kade, da temperatura bude uobicajena kao za kaupanje. Sjesti u kadu i postepeno dodavati vruce vode koliko mozete izdrzati toplinu. Sto toplija voda to bolji efekat. Lezati u kadi oko 20 minuta potpuno potopljeni u vodi od brsljana tako da vam viri samo lice. Lice s vremena na vrijeme kvasiti, naročito podbradak ako ga želite smanjiti.
Ponavljati ovaj postupak svaki drugi ili treci dan. Za mjesec dana kvasenja tijela u ovoj otopini dobit ćete izvrsne rezultate. Nazalost ne uklanja strije, kao Kriskin melem.
Ako ne volite kupanje mozete nakvasiti komad tkanine u lonac s brsljanom i stavljati obloge od 30 minuta na mjesta gdje ima celulita.
Ovo je postupak iz knjige Rike Zarai, „ Moja prirodna medicina” i sama sam ga isprobala prije nekoliko godina. Rezultati su bili fantasticni i nakon 2 nedelje vidljivi a nakon mjesec dana obim tijela se smanjio tako da sam ponovo mogla obuci garderobu koja mi je bila mala.

kriska
20. februar 2010. u 05.51
Hvala Kangaroos, ovo sa brsljanom mi se dopada, mnogo je jednostavnije.
Vodite samo racuna da slučajno ne popijete tu vodu, jer je brsljan otrovan.
lexina
(lalala)
20. februar 2010. u 12.18
Hvala Keng.Nisam u mogućnosti nabrati ga jer sam u Kanadi gde ili su tvorovi po sumi ili ne smem jer je javno mesto..No, hvala na savetu.
Super ste ekipa svi vi koji pišete.Nisam ni znala za ove vrste diskusije!!
kangaroos
20. februar 2010. u 13.09
Eh Lexina, nije bas uvijek ovako fino i kulturno, nekad ćeš na ovim stranicama naici na „vatreno krstenje” ( picvajz) ali to je već dio našeg mentaliteta.
ugodan boravak

mamajac
20. februar 2010. u 18.36
Frensis, svaka cast. To je volja i istrajnost. Bravo.
kangaroos
21. februar 2010. u 02.39
Ulje avokada
ima izvanredne sposobnosti regeneracije i pomlađivanja koze zbog visokih koncentracija esencijalnih masnih kiselina koje sprječavaju isušivanje i održavaju elastičnost kože. Sadrži jednostruko nezasićene masne kiseline, bjelančevine, vitamine A, B, C, D, K i E, minerale, kalij, kalcij, gvozdje, lipide, lecitin, karotenoide, palmitin i fitosterine.U kožu prodire dublje od svih biljnih ulja i aktivne tvari nosi do unutrašnjih slojeva dermisa (ni jedna pomada nema ovu sposobnost).

Ulje avokada usporava pojavu znakova starenja jer potiče metabolizam kolagena, povećava njegovu topivost u dermisu, a njegov visoki sadržaj vitamina E pomaže u neutraliziranju slobodnih radikala.

Visoki udio lecitina i fitosterola utječe na laku razmazivost.Ulje avokada potiče stanični metabolizam, obnavljanje postojećih i stvaranje novih stanica te stoga, između ostalog, pridonosi ublažavanju bora te elastičnosti i CVRSTOCI kože i vezivnog tkiva. Od svih preparata za njegu koze ovo ulje daje najbolje i najbrze rezultate.

Njegova antibakterijska i zacjeljujuća svojstva čine ga idealnom bazom za kozmetičke tretmane rana, akni, dermatitisa i sl. Ublažava svrab koji se pojavljuje kod ekcema i psorijaze.

-za jegu i regeneraciju koze-
Izmiješajte 70 ml hladno prešanog ulja avokada s 30 ml hladno prešanog djevičanskog maslinova ulja te mješavini dodajte još 5 kapi metvičina ulja.

Ako smijem u ovom slučaju da sugerisem na ulje od ruzmarina, koje izuzetno ubrzava cirkulaciju. Kako avokado ulje prodire sve do unutrasnjih slojeva dermisa, vezano ruzmarinovo ulje će prodrijeti duboko i ubrzati cirkulaciju koja će ubrzati topljenje masnih naslaga.

-za intenzivnu njegu dubokih bora -ulje može da se maze nekoliko puta na dan:
nekoliko kapi cistog avokado ulja lagano umasirajte u kožu lica, vrata i dekoltea pa pustite neka djeluje 30 minuta. Oprati masnocu s lica i vrata, ostaviti kozu da dise (bez kreme) i nakon 2-3 sata ponoviti postupak.

Nakon redovne upotrebe ovog ulja necete imati potrebu za drugim kremama koje sadrže konzervanse i izazivaju alergije.

Ima svojstva apsorpcije UV-zraka.
Od svih biljnih ulja (bademovo, sezamovo, suncokretovo, kokosovo, maslinovo, ulje jojobe i dr.) ovo ulje se pokazalo kao najučinkovitije sredstvo za zaštitu od sunca, štiti od pjegica nastalih od sunca i opekotina. Da bi dugo sacuvali bakrenu boju osuncane koze nakon tusiranja namazite ulje avokada na još vlažnu kožu tijela. Zahvaljujući ulju, preplanula boja zadržat će se na koži čak i do mjesec dana duže.

Ulje se preporucuje i kao preventiva od strija ( na zalost nemam podatak da li otklanja već nastale strije)

Samo nekoliko rijeci o avokadu
stiti od raka dojke, kardiovaskularnih oboljenja i raka prostate. Ne postoji lijek koji je efikasan za ciscenje ugrusaka u krvi (venama)ali samo pola avokada u dnevnoj ishrani topi ugruske i eliminise njihovo otkidanje od zida vene.
Ovaj zadnji podatak je sa australijskog instituta koji se bavi prevencijom kardiovaskularnih bolesti.

Avokado omogućuje srcu da bude zdravo 100 godina.
lexina
(lalala)
21. februar 2010. u 12.21
Ovo je fenomenalno! ja obično znam o svim ostalim biljkama i uljima, ali ovo nisam znala!Svaka cast!!Hvala puno, danas ga već kupujem..kao i kafu!!pa ću an sve strane.
E, da znam da je postojao spun u lili parfimerijama sa zrnima kafe i to je bio sapun specijalan za celulit.Te mi je jasno što se mesa kukuruzno brasno sa kafom..a k.b je svakako dobro za sve..od upala pa evo i do celulita..
Pozdrav i svako dobro!
ecolid19
21. februar 2010. u 12.27
Kangaroos,

Da li se vi bavite psihologijom, šta se može uraditi za EMOTIONAL EATING, imali neko ispiranje mozga, sugestije da se sa time prestane.
Ja eto ne pusim, ne pijem alkohol ni kafu, odvikla sam se od cole ali, slatkisi ne ide, nekd uspem nekoliko meseci, i čim mi naleti neki stres moram nešto slatko da pojedem.

Evo juče, isla sam na Manhattan da kupim rukavice, izgubila sam jednu i trebaju mi zimske, i nisam nasla u 3 robne kuce moj mali broj, rasprodato kraj sezone, nema, i iznerviram se, nisam rucala ali, pojedem napolitanku Manner, jednu perecu, u autobusu u povratku i kad dodjem kuci konstatijem da nisam ponela kljuceve i šta ću moram da sacekam dok gazdarica doje, odem u Burger King, i pojedem kolac sa jabukom i neki cheese cake sa cimetom i sok od pomorandje, jesu bili mali komadi, koji uzas, kako je to LOšE sve bilo, ali zašto sam ja to pojela nisam bila gladna, mogla sam ostaviti posle prvog zalogaja, ionako sam platila po $1, loše a ja pojela od muke... da kad sam usla u kucu nastavila sam do kasno još ponesto, voce, pa jogurt, sendvic sa avokadom, opet se nervirala jer sam i na internetu jedva nasla rukavice, ali sam na kraju narucila 2 para zimskih po povoljnoj ceni, ali sam bila sve vreme tako iritirana.
kriska
21. februar 2010. u 13.30
Naravoucenije: Ne jedite bez rukavica!

Salim se malo, Ecolid :)

Ja bez slatkisa mogu mesecima. U kuci uvek imam cokolade i keks, ali retko kad se setim da nešto od toga pojedem, međutim sinoć sam pojela 2 punjene cokoladice od po 60 gr. Nešto mi se bas osladile i nisam mogla da se zadržim na jednoj, sva sreća da ih nisam imala vise :)
ecolid19
21. februar 2010. u 14.37
Kriska,

Blago vama, ja sam tako naspram alkohola i kafe, može da mi stoji godinama u kuci, alkoholana pica popijem samo u specijanim prilikama da se nazdarvi, ništa vise, a kafu NIKAD, ja to ne pipam to samo za goste, i ostalu harne ima dosta sto ne marim naročito, ali slatkisi ne mogu duže da stoje u kuci, privlaci me kao magnet, nekoliko dana, i malo pomalo smazem.
tweety_m
21. februar 2010. u 15.39
Evo još jedne kojoj su slatkisi problem.Ja sam bila mrsavica do 3 godine unazad.Jela Milke od 300 gr dnevno, pila gazirano i vrtila se na nekih 48 kg.Imam osjecaj da mi tad ni stomak nije radio ako ne popijem nešto gazirano.Da napomenem da sam tukla kutiju cigara dnevno jedno 10 godina.Ostanem trudna ostavim prvo cigare, poslije par dana gazirano i jedini porok mi ostanu slatkisi (sladoled u tom periodu).Ja sam se poslije porodjaja najviše ugojila, poslije toga drugo dijete, minimalno sam se ugojila, i evo opet ista prica.Pocela sam da se gojim u novembru (Slava, rođendani, N.Godina, Sv. januar...).I evo prije 3 sedmice sam se naljutila i pocela da normalizujem ishranu.Uspjela sam skinuti neka 3 kg otprilike do sada, ostalo je još 5.
I evo opet slano mogu a i ne moram da jedem, ali slatko samo odtugujem.Ukinula sam sve slatkise sebi jedem samo vocke i to ne jedem grozdje, banane, breskve, nego vise kiselkasto.A tako bi rado spucala jednu cokoladu ali neću iz inata!
kriska
21. februar 2010. u 21.33
E vidis Tweety kod mene je naopako:

Prvo se najedem, pa se naljutim. Moracu da obrnem redosled :)
lexina
(lalala)
22. februar 2010. u 12.50
@Elocid

ja sam jela tako neograniceno kad sam bila mrsava(jedva do 45 kg dodjem a 170 viskoka-kao grana)i još ujutru pojedem po pola kg Moto keksa ili nečeg slatkog.. a tokom dana sladoleda neograniceno..No, kad sam shvatila da imam simptome viskokog secera sto do slatkog, sto od nerviranja i silnih stresova,sve sma promenila.Pocela sam skroz gorku kafu( u to vreme sam je pila)i sto manje slatkog.Smanjila sam bas dosta slatkog ,a unosila jogurt i voce.Taj jogurt i kiselo mleko , kao i vocni secer(banane u neogranicenim kolic.)su mi poboljsale zeludac(imala sam gastritis ).Kansije sam unosila slatko ali ograniceno, svega upola nego sto bih mogla.U Kanadi je sve 3 puta vsie slatko, kao i u Amr. te ti preporucujem da izbacis sto vsie možeš i posmislis kako si učinila nešto sto Ranije nisi mogal pa ćeš se ponositi time.Kad uradis jednom, 2 puta.. već ćeš imati bolju sliku o svojoj volji!!Veruj mi.Meni su zubi stradali u Kan.zbog kolicine secera koju sam unosila, te sada samo jedem ono sto ja napravim..izuzev ponekog cciz kejka9(endom u mesec dana otprilike)i ponekog medenog srca.Izbaci sve ove nezdrave secere u samo se usmeri na voce koje volis, a banane su najhranljivije!
Videces kako ćeš biti zadovoljna svojom psihom.Možda još kad imaš saznanje da si besna i da tada jedes, ti psiholoski sebe teras da jedes.. a to je loše po zdravlje.Svega po malo i biće super.Pozdrav i svako dobro.
ecolid19
22. februar 2010. u 13.33
Izbegavam koliko mogu tu njihovu gotovu hranu, jedem dosta jogurta i to onaj greek jogurt, taj nije zaseceren, kao sva ostala hrana a kupujem i kefir sve 0% fet. Ali ne nemam volju nizasta, tek sam skoro pocela da kuvam, većinom sam živela na sendvicima koje sam sama pravila naravno. Nego ne mogu da odolim cokoladi, obično uzimam na komad one Lindt kugle, moram da prekinem, znam sve, ali nemam snage da uradim. Treba i da redukujem kolicinu(porcije), a jedem sve iz desertnog manjeg tanjira bas zbog toga, i sa manjom kasikom i viljuskom. Stojim u mestu već mesecima a idem i u gym.
kriska
22. februar 2010. u 13.41
Au Lexina, 170 visoka a samo 45 kg! Pa to je bas preterano.
Kad sam bila najmrsavija imala sam 46-47 kg-a, ali visana mi je 163, možda cm vise, ne znam tačno.
Tada sam zarko zelela da se ugojim, bas sam bila iskompleksirana svojom mrsavoscu, a sad se brzo ugojim i teško smaknem visak.

Valjda godine cine svoje, metabolizam uspori.
Ne treba nikad dozvoliti vise od 5 kg-a preko idealne tezine, jer je posle muka da se dovete u red.

Ecolid, moj muž je pravi zavisnik slatkisa. Nema sanse da dnevno ne pojede nešto slatko i to bas dosta kolicinski, a uopste nije debeo.
Nema pravila, zavisi od osobe.
Fransis
22. februar 2010. u 13.51
Kriska kad si pomenula supruga,moram i ja mog ! Elem,vratih se ja u Fr posle divnih mesec dana u Bgd i na aerodromu ne mogu da prepoznam muza,haha,oslabio je 7 kg !!! Boga mi,to je mnogo za mesec dana,on uvek oslabi kad je sam,al sad se bas bas vidi.Pitam ga kako i šta,kaže:„Od sad sam sebi sipam u tanjir.” haha ! On kolko god da mu se sipa u tanjir sve pojede i zadovoljan,bilo da su dve kasike il 22 :)
kriska
22. februar 2010. u 14.14
Fransis, ja imam jednog druga, pa taj je najmanje 130 kila tezak.
Ima problema sa srcem i visokim pritiskom i lekari su mu rekli da mora da smrsa.
Žena mu je pripretila da će da ga ostavi ako ne oslabi, jer ne zna vise kako da ga ubedi da smanji hranu.

Kaže on:
„Hoću, ali kako?
Pojedem corbu - ostane hleb
Pojedem hleb - ostane corba”

Smejurija sa njima :)
blueflower
(Accounting)
22. februar 2010. u 15.47
Fransis

Svaka cas na rezultatima, vidi se da imaš dobar karakter:)) Jedina mala kritika koju imam je da ne treba da pusis i pijes tu 'zero' koka kolu:))
Ali eto svi trazimo neki uzitak u zivotu, ali treba da se zapitamo zašto smo ovisni od raznih nepotrebnih namernica. sve nam je tako dostupno, malo reklama, malo nezadovoljstvo, malo dosada i kada krene lavina nikada stati...
Evo da i ja podelim neka svoja iskustva sa vama. Jednostavnost zivota se u ovoj trci-frci skroz izgubila, jedemo vise nego sto trosimo kalorije. Treba da se zapitamo zašto je to tako, možda imamo neki problem koji ne resavamo, i onda umesto da resimo problem pocnemo da jedemo, ili nemamo vremena da razmislimo šta jedemo i kako jedemo, stalno negde zurimo ...itd. Kada udjem u samoposlugu, u Kanadi, 90% namernica su junk i polugotova jela, a sve volim da probam, ali od kako se 'zdravo hranim', samo prođem pored svog tog 'smeca' koje se prodaje. Potrebna je dobra volja i organizacija, malo je teze kada imamo malu decu i muzeve koji su navikli na 'maminu kuhinju', ali sve se može kad se hoće:)))

Sa godinama nas organizam treba manje hrane, a vise kretanja. Tako da je bitno jesti svega po malo, ali da su sve namernice zastupljene. Manje kolaca, hleba, testenine, cokolada i već se mogu dobiti vrlo dobri rezultati. Ako ne mozete bez istih, onda pokusajte postepeno da smanjujete kolicinu. Ne treba da se gladuje, treba da se jede po malo svakih pet sati. Dorucak je veoma bitan, svaki obrok treba da ima hranjive namernice koje će nam dati energiju, a ostale 'prazne kalorije' ( cokolada, secer, junk food) služe da se nagomilaju nepotrebne i nezdrave masti u organizmu tzv. salo.

Mi smo vizuelna bica, tako kada vidimo pun sto i tanjir, onda volimo da sve to i pojedemo, da se 'ne baca'. Nisko kaloricne namernice koje će da vas zasite i koje su potrebne vasem organizmu su:
mrkva, brokoli (kuvani na pari 10 min), razne domaće supice sa malo povrca i kuvanog mesa, razne vrste salatica sa maslinovim uljem. U manjim kolicinama nam treba meso, riza, krompir, sirevi i mlecni proizvodi.

Hvala vam svima sto ste podelili svoja iskustva i samo nastavite sa dobrim zdravljem i lepim sexy izgledom:)))

Neko je pisao o avokadu za negu koze, volila bih da znam ako ima neka krema za lice koja daje dobre rezultate protiv bora a na bazi avokada.

Pozdrav

lexina
(lalala)
22. februar 2010. u 18.16
„uzimam na komad one Lindt kugle”..znam, kupujem ih suprugu..ali su stvarno masne, ja ih nsiam probala 3 godine i skoro uzmem jednu,bas su masne.. ali mzoda da svedes 1 dnevno, tj da ih sakrijes od same sebe???tako bar ja mom suprugu..inače bi celu kesu pojeo.
Stavi sliku kad si bila sa manje kg ili neku licnost kojoj se divis, možda pomogne..Ne znam šta još da ti pomogne, osim da sklonis sve slatkise u enki kutak gde ne vidis,tj nisu na„oku”.Mislim da kad ej gotova hrana, tj na videlu, pre ćeš uzeti jesti nego kad je sklonjena negde gde bas ne otvaras!!
Meni je bar tako lakse;evo danas se umalo ne onesvestih za kompom od ne jela..ali mislim da smo zdraviji sa manje hrane.
Pozdrav! Jacaj volju postom možda..

ja sam napravila smesu za celulit i sad ću da namazem!!JUpi dooo
kangaroos
22. februar 2010. u 18.57
plavi cvjeticu, ima na trzistu da se kupe kreme sa dodatkom avokado ulja, ali to je samo podloga i sadrzi možda svega 5 % tog ulja, tako da godine i godine trebaju proćida bi vidjela djelotvornost. Kupi cisto ulje, cijedjeno na hladno i ako imaš vremena nanesi ga na lice i vrat nekolilko puta na dan. Ako nemas vremena uvece i ujutro bit će sasvim dovoljno. Ujutro posusi(pokupi) papirnom maramicom visak ulja ako izlazis iz kuce. Nakon redovne upotrebe moći ćeš prorediti upotrebu jer će koza biti meka, glatka, zategnuta ( duzina tretmana zavisi od stanja koze).
Ja sada mogu biti i do 3 dana da ne nanosim ulje jer je koza nahranjena.
Ovo je siguran način da se koza revitalizira na prirodan način bez kemijskih ostecenja ili alergija.

Za vrijeme rata pojavila se Sinergy krema sa nekakvim dodacima vocnih kiselina. Kako je Srbija bila pod sankcijama pa tako i mi u Baranji nije bilo mogućnosti da se kupi. Moja prijateljica i ja zaprasimo u Madjarsku samo zbog kreme (i još nekih potrepstina). Uvece se vratile kuci, priredile lice za pomadu, kad ono nešto pecka. Mislim proćiće, to je samo mala reakcija, kako bi ovako dobra krema mogla biti da ne valja. Bila sam umorna i otisla spavati a ujutro moje lice svo u flekama, sa nekakvim kolutovima, crveno. Kuku, lele stavljaj brze masku od gline, izem ti moderne i skupe pomade.
cardealer
(car dealer)
23. februar 2010. u 03.40
Cestitke i od mene svima koji se zaista trude.
A za one koji nemaju disciplinu dijete kao ni ja evo nesta sto će Vam garant( lično provjereno) pomoći da skinete visak kilograma a da ne gladujete.
C O R B A od K U P U S A
----------------------------

1 kg. kupusa ( tanko izreckanog)
2 stabljike celera
1 glavica crnog luka ( reckan)
1 manja mrkva
200 gr. karfiola
100 gr. zrna graska
1 svjez paradajz
biber i so po volji, sto manje soli to bolje.
1 supena kasika mljevene paprike.
2 supene kasike maslinovog ulja

Način pripreme:
Ugrijati ulje u siroj, malo dubljoj posudi i dodati kupus i luk i brzo zaprziti tek da ulje namasti kupus.
Dodati reckane mrkvu, karfiol celer i grasak poklopiti posudu da nebi para odlazila i ujedno se kondezovala i satirala povrce.
Nakon par minuta provjerite da ima na dnu dovoljno tecnosti da nastavi pariti posudu, ako nema sasvim malo, soljicu od crne kafe, doliti vode.
Isjeckati paradajz na sitne kockice i dodati u smjesu.
Dodati so i biber koji su pored mljevene paprike i jedini zacini koji su dozvoljeni. (ne dodavati papriku još)
Sada već svakih par minuta dodajte po soljicu vode ( tajna je da se sokovi povrca pomijesaju bez mnogo vode, već cisto putem isparavanja).
Kada vam je već posuda dopunjena sa dovoljno vode da se može zvati corba dodajte i mljevenu papriku i ostavite da se krcka još pola sata.
To je sve :)))
Svrha ovakve ishrane je da vam se sto vise tecnosti istisne iz organizma u djelovima gdje se talozi masnoca i time sprečava topljenje iste( primjetit ćete da često idete mokriti).
4-5 tanjura na dan jedite i vidjet ćete da ćete čak i bez naknadne fiskulture prvih 30 dana skinuti najmanje 5 kg.
Dozvoljeno je dodati bijelo meso ili krtinu ( nemasno meso) koje čak mozete kuvati posebno.
Hljeb samo u minimalnim kolicinama, dvopek ili visezitaricni hljeb još bolje.
Voda se sada mora vise piti jer je vise i gubimo ali proces ciscenja stalnim kruznim protokom kroz organizam je tajna uspjeha.
Danas je moj 48-mi dan i već sam skinuo 11 kg.
Moj novogodisnji gol (rezolucija) je 30 kg. do kraja Juna.
FENOMENOMENALNO OSJECAM SE!!!!!!!!!!!!!!!
Ah, da: zaboravite secer sem u jabuci ili pomorandzi i grapefruitu.
Ja koristim Splenda sweetner za caj i kafu (za divno cudo i kafu sam bez problema smanjio za 2/3)
Tunjevina je super da malo promijenite jelovnik. Čak može i rostiljska riba samo na maslinovom ulju i bez kozice.
Napominjem da sam „mrsio” nekoliko puta za bozic i srpsku novu godinu a da nisam uopste osjecao potrebu da napunim „bure”.
Grickam svjez celer kad osjetim potrebu za „snack-om”
Znaci,sa 126 kg. idemo dole do 96 do Jula, a ostatak od još nekih desetak+ viska će spasti na ljetovanju.
Ah, da, da li sam vam rekao da sam prije svjez kupus volio samo u salati? Sad ga takodjer isjecem na komade i grickam umjesto celera.
Fransis
23. februar 2010. u 03.47
Kengurce,gde se kupuje ulje avokada? jel su to neke bio radnje ili supermarketi?Jel to pakovano u male flasice kao neki koncentrat ili kao jestivo ulje?
kangaroos
23. februar 2010. u 05.42
Fransis, vjerujem da ćeš ulje naći u bio prodavnicama a možda čak i u supermarketima. Kod nas ga ima posvuda u izobilju ali ovdje su i plantaze avokada pa je to razlog.
Ima ga i cijedjeno na hladno a ima i sa dodacima kojekavih mirodjija za kuhanje. Ne znam da li možeš da narucis preko interneta.
U slučaju da zapne u nabavci javi se pa ću ti poslati.

Preporucujem ti da dodas još nekoliko kapi ruzmarinovog ulja za bolju cirkulaciju.

Fransis
23. februar 2010. u 06.08
Hvala ti,idem u apoteku prvo,ma mora da ima,samo treba naći,ja bas i nisam tip koj voli da cunja po prodavnicamaem za oblacenje:p)pa i ne znam gde šta ima.Ja bas imam suvu kozu,a ništa sem jedne jedine kreme ne koristim,nisam nikad bila ni kod kozmeticara,imam cisto lice ali suvo,nadam se da će avokado da prija :)
T0D0R0VA
23. februar 2010. u 06.15
Super izgledas...nikako da iscitam ovu temu, opsirno mi je.
Zaista si sad za 10!
Poz.
kangaroos
23. februar 2010. u 06.58
Fransis, još bi ti preporucila i svakodnevni stav na rukama (svijeca). Tebi je to sada lako izvesti. Ova vjezba donosi mnogo beneficija nasem zdravlju, intelektu, poboljsava rast kose (čak i kod celavih)i njenu gustinu, vraca sijedim vlasima prirodnu boju...

ali u tvom slučaju najvaznije je da podmladjuje i daje kozi zdrav izgled.

Da dodam još da je veoma preporucljiva vjezba kod oboljenja i nepravilnog rada stitne zljezde.

Svakodnevna „svijeca” pomaze da se ne dobiju vene a ako su već postojece da se smanje i ublazi bol.

Nedavno sam kupila spravicu namjenjenu bas za tu svijecu i živim naopako svaki ili svaki drugi dan 5-6 minuta. Zove se INVERSION TABLE u slučaju da je neko zainteresovan. Cijena je oko 100 dolara.
Fransis
23. februar 2010. u 07.21
kangaroos, ja sam namazana sa avokadovim uljem !!!
Nasla sam u jednoj bio radnji,piše da je 100%bio ulje,hladno cedjeno(šta je pa to?) a nije ni skupo,50ml je 7,50 evra.Kazala mi prodavacica da ono ne hidratise suvu kozu,već je hrani,logicno,ise da je odličan antirid, e pa hvala ti za ovu info,ja ću se mazem :)
Todo,hvala najlepse :))
T0D0R0VA
23. februar 2010. u 07.38
Ništa, ništa Fransiska;) samo ti nas obavestavaj redovno.

Sad kad si tako lepo izmazana i nauljena,
ne moz´ lako pobeci,xa xa,
a ni stoj na rukE/na glavU nije ti lako izvesti!

Od0 i ja da dubim na glavi xa xa! Pasulj se sam kuva,
a kad se najedem nema onda od dubljenja ništa;);)

P.S.
ne zameri ti meni...kod mene kisa pada, sivi oblaci...
nešto sam njanjava i ulenjila se za bilo šta..

Poz.

kangaroos
23. februar 2010. u 08.44
Fransis, dugo si muza ostavila samog pa eto sad prilike da ga uposlis.

eto vidis ima ulje i kod vas, bas dobro. Jednom kad se sretnemo na ovim diskusijama reci ćeš rezultate. Ja ću ubrzo morati prorijediti moje druzenje ali srest ćemo se svakako.

Evo sad kako da nahranis kozu

Maska od polena
za otklanjanje bora, revitalizaciju koze, 2 puta nedeljno na početku a onda jednom nedeljno kad vidis rezultate.

( polen kupis u istoj toj bio radnji gdje i ulje)

3 kasike mljevenog polen ( dolazi u granulama ali se mora samljeti na el. mlinu za kafu)
2 zumanca
pomijesati u namazati lice, vrat, dekolte. Ako preostane i na laktove. Ostaviti masku 30 minuta da djeluje, ne praveci grimase. Kako se zumanjak bide susio tako će i pucati, (bas kao one kiflice os Ecolid, one persburske, fine). Ne praviti grimase za to vrijeme. Isprati lice nakon 30 minuta.

Maska od meda
za ciscenje crnih tackica ( mitisera) i ucvrscivanje tonusa koze

1 kasiku meda, 1 kasiku razenog brasna (integralno ili koje imaš pri ruci) i 1-2 zumanceta sastaviti i namazati na lice. Drzati 30 minuta.

Meni to mrsko raditi odvojeno pa ja ove 2 maske pomijesam odjednom i efekat je isti. ima i za laktove a nekad i pete.

ajd sad na mazanje
kangaroos
23. februar 2010. u 08.52
Todo, ma kakvi sivi oblaci. Sivi su samo ako ih mi vidimo takve, čak i onda kad sija.
Ja bih rekla da si nam ti ovdje najveci pozitivac i da nam dajes dobar primjer. Iz tvojih komentara ja čitam - „Srećna žena”

ajd i ti sad dubi, dobro je za zdravlje
poljubac
ecolid19
23. februar 2010. u 12.22
Ja zaista ne mogu da shvatim zar je IZGLED najvazniji! verovatno a to da li ta osoba pusi to se ne vidi, i cime se još drogira ni to se ne vidi, ali mali visak tezine se i vidi na prvi pogled i to je onda osoba nedostojna paznje, jer je slabic nije karakter i sl.

Svi se ovde divite osobi koja je narkoman, koristi psihoaktivne supstance koji imaju stimulirajuce dejstvo i smanjuju apetit. PUSI, truje se duvanom koji uzgred i smanjuje apetit, sadrzi oko 4000 otrovnih supstanci, veciina 98% je i kancerogena.
Zatim se naliva sa Coca colom, 1l cole ima kofeina koliko u 8 soljica crne kafe, a sigurna sam da pored toga pije još i kafu. kafein dehidratise, zato se i nalazi u kremama protiv celulita, izvlaci vodu iz masti ali je dejstvo kratkotrajno.

Nikad koza jednog pusaca ne može biti kao kod nepusaca, brze se stari i propada, a bolesti neću ni pomenuti.
ecolid19
23. februar 2010. u 12.44
Što se kozmetike tiče ima samo dve stvari koje zaista dejstvuju protiv bora i obnavljaju kolagen a to su RETINOIDI, retinol 0.5-2% i slične supstance (tretionin), idu na lekarski recept
http://en.wikipedia.org/wiki/Retinoids
zatim vitamin C bar 10%.
Oralno unosenje vitamina nazalost ne stize do povrsinih slojeva koze, tako je potrebno nanositi spolja.
Obe ove supstnace isusuju kozu i ljuste povrsinski sloj, i treba vrlo postupno krenuti sa tima.
Koristim prirodne kreme sa uljima sheabutter, Macadamia, kakao, apricot, avocado, jojoba, badem, grozdje, kokos, pcelinji vosak...
Za hidrataciju su vazni dimethicone, urea i hyaluronska kiselina u sastavu kreme.
Potrazicu i ja ulje od avocada kod Wholefoodsa, sad sam skoro kupila jojobino ulje sa ruzinim uljem i to sam dodatno umesala u kreme za lice i ruke (body).
Fransis
23. februar 2010. u 12.57
Ecolid,jel se sa tobom nešto desilo?,pa ovako pišes o meni,posle svih tvojih pozitivnih postova na ovoj temi:

„Svi se ovde divite osobi koja je narkoman, koristi psihoaktivne supstance koji imaju stimulirajuce dejstvo i smanjuju apetit.”

Koju ja to psihoaktivnu supstancu koristim koja smanjuje apetit??
Pusim cigarete i pijem koka kolu kao bar milijardu ljudi na ovoj planeti.Zato sam narkoman? Pazi malo na recnik !
Poenta moje dijete i jeste u tome sto nikada nisam koristila nikakav ni caj za slabljenje,kamoli neke tablete iliti psihoaktivne supstance,samo rajfeslus na usta.
Meni niko ne treba da se divi,ja sam temu i otvorila zbog drugih,na njihov zahtev i molbe,ne zbog sebe,ja sam uradila sto je trebalo da uradim,zbog sebe,ne zbog drugih.
ecolid19
23. februar 2010. u 13.58
ecolid19
17. februar 2010. u 12.34Fransis, VELIKI MINUS ZA PUSENJE!!! Duvan olaksava mrsavljenje!

Poznato je da nikotin utice na lucenje insulina i da održava nivo secera visim i tako se ne oseca glad, jer pad secera u krvi daje osecaj gladi, dabome da ne mora odmah da se jede i to prođe posle negog vremena, ali smo mi svi okruzeni hranom.

Po jednoj statistici preko 50% žena pusaca je priznalo da pusi da se ne bi gojili!!! Pitanje je šta je stetnije/korisnije???
-----------------------------------
Izgled je po ovome vazniji od zdravlja. Normalna BMI je od 18-25, sto je kod vecine raspon od 10kg, ali oni sa BMI 25 se smatraju debelim.

Nikotin i kofein su psihoaktivne supstance, pusenje izaziva jaku zavisnot i jeste narkomanija.

ecolid19
23. februar 2010. u 14.17
Caffeine is a bitter, white crystalline xanthine alkaloid that is a psychoactive stimulant drug.
http://en.wikipedia.org/wiki/Caffeine

Nicotine's mood-altering effects are different by report: in particular it is both a stimulant and a relaxant.[26] First causing a release of glucose from the liver and epinephrine (adrenaline) from the adrenal medulla, it causes stimulation. Users report feelings of relaxation, sharpness, calmness, and alertness.[27] By reducing the appetite and raising the metabolism, some smokers may loše weight as a consequence.

http://en.wikipedia.org/wiki/Nicotine
Fransis
23. februar 2010. u 14.38
Znaci svi mi pusaci smo narkomani i tako lako slabimo? Pa onda bi svi pusaci bili normalne tezine,ne bi bilo debelih pusaca cigareta,to je potpuno apsurdno sto pišes,zivot to dokazuje.

Najvaznije je da se dobro osecas u svojoj kozi,bilo da imaš 50 ili 150 kg,umej da budes zadovoljna sobom,a druge pusti da žive po svom izboru.
blueflower
(Accounting)
23. februar 2010. u 15.34
Nedavno sam kupila spravicu namjenjenu bas za tu svijecu i živim naopako svaki ili svaki drugi dan 5-6 minuta. Zove se INVERSION TABLE u slučaju da je neko zainteresovan. Cijena je oko 100 dolara.

******************************************
kangaroos,

Znaci 'zivot naopako' mu dodje kao eliksir za duzi zivot, mnogo si smeshna i simpaticna, ima da živis 150 godina sa svim svojim 'zdravim charolijama', ako, ako ...:))))

Hvala ti za savet oko avokado ulja, jel znači da ovo ulje koristim umesto krema za lice neko vreme za smanjenje bora ili kako već, mnogo sam smotana?! Znaci samo utrljam ulje na lice i vrat i držim koliko minuta, da li koristim i kreme za lice posle ulja???? Izvini ako puno pitam...

Koza se najviše 'hrani' unosenjem vode i zdravom ishranom, a sve ostalo, kreme i maske, samo mogu malo da ublaze i uspore starenje koze. Isto tako zavisi od 'genetskog materijala' kakav tip koze ćemo imati, tako da svi ovi faktori uticu na kozu i naše zdravlje. Starost je prirodan proces i bitno je da se organizam cuva za sto bolju vitalnost, ali opet to je sve individualno, tako da ne trebamo biti iskljucivi na ovoj diskusiji. Drugim rečima, budite vesele i nasmejane, jer to podstice lepsem izgledu, a od mrgodjenja nastaju bore:))))

Hvala za druzenje i Puno pozdrava!

PS Isto tako za zdravlje je bitan san, u proseku 8 sati sna je dobar lek za zdravlje.

Fransis
23. februar 2010. u 15.56
blueflower,dok se kangaroos ne javi,ja ću da ti kažem šta su meni danas rekli u bio radnji kad sam kupovala ulje avokada.Ono hrani suvu kozu, a ne vlazi je,znaci i dalje kosristis svoju hidrantnu kremu, a posle nje kad koza upije kremu,tanko namazes ulje.Piše ujutro i uvece mazati ulje. Poz !
Fransis
23. februar 2010. u 16.00
...ulje se ne brise sa koze ako nema potrebe,mazi ga vrlo tanko,mislim da je dovoljno samo uvece,nije zgodno kad se ujutro ide na posao,jer je lice ipak masnjikavo.Ja sam danas pre podne namazala i trebalo je par sati da upije.
blueflower
(Accounting)
23. februar 2010. u 16.10
Fransis

A avokado ulje potpesuje elasticnost koze ili šta već? Moja koza je normalna, možda mi ne treba to ulje, ali ako sluzi za bolju elasticnost i sprečavanja nastanka velikih bora, ja sve pitam kao laik.
Onda ko zna neku dobru hindrantnu kremu za lice, imam 40 godina.

Hvala za brz odgovor, nego sada jedno lično pitanje, ako smem da pitam. Kada pocinjes sa odvikavanjem od pusenja i 'zero' koka kole.
Vidis da imaš potencijal i karakter da promenis svoje loše navike, lepo bi bilo da se odviknes i od ovih ostalih zla radi zdravlja.
Ja ovo vise prijateljski pitam, jer vidim da si neka fina i lepa žena.

Poz

Fransis
23. februar 2010. u 16.20
Ovo je tema o mom slabljenju,a ne o mojim navikama i zadovoljstvima:)
blueflower
(Accounting)
23. februar 2010. u 17.01
Ovo je tema o mom slabljenju,a ne o mojim navikama i zadovoljstvima:)
**********************************************

Fransis

Cek, cek nešto mi nije jasno, sada menjas mišljenje kako ti odgovara. Ako kažeš da si smrshala tako što si stavila 'ziper' na usta, znači da si se resila loše navike da više ne jedes nepotrebnu hranu. Mislim isto tako da je pusenje i konzumiranje 'zero' koka kole losa navika koje treba da se odviknes, ali eto ti mislis da ti je to zadovoljstvo, a ne losa navika. Imam i ja loših navika koje treba da se odviknem, a to nije lako. Ti možeš da se ponosis da si se jedne loše navike resila, prekomerenog jela.

Sve najbolje!
northshore
23. februar 2010. u 17.54
Draga Francis, svaka ti cast na svemu sto si uradila za sebe i to podelila sa nama. Ne uzbudjuj se zbog par komentara koji nisu na mestu za ovu temu. Kao po obicaju na ovim diskusijama na početku si heroj a na kraju će ti naći da uopste nije ni „zdravo” toliko oslabiti za godinu dana.
Vecina nas je zavisna od nečega sto nije zdravo. Neko od cigareta a neko od slatkisa koji nisu ništa manje stetni po zdravlje od duvana.

Veliki pozdav.
jednamamica
23. februar 2010. u 20.51
Kriska, da li mora da bude talog od kafe, može li kafa, možda bi imalo još jače dejstvo?
regent10310
24. februar 2010. u 00.04
Au, al' su ljubomorne debeljuce pa navalile da drže predavanje o pusenju o koka-koli. Ej, bre! Focus! Žena je smrsala tonu i izgleda super. A vama ko je kriv!
kriska
24. februar 2010. u 04.44
Mamice ja znam za talog od skuvane kafe, sad ne znam da li bi isto dejstvo imala i nekuvana kafa.
Kafa je korisnija za kožu tela nego za piće, mada je i ja dosta pijem.

Probajte da talogom skuvane kafe namazete ispucale ili promrzle ruke. Stavite kese na obe sake i to držite oko 2-3 minuta, zatim operite ruke mlakom vodom.
Videcete, ruke će vam momentalno postati glatke i nezne.
MINA-KS
(hemicar)
24. februar 2010. u 10.40
Draga Fransis opet kažem svaka cast...Svi imamo neki porok koji nam s neke strane pricinjava zadovoljstvo iako znamo da nije zdrav..Ja se stalno opterecujem time sto grickam i jedem slatkise,ali u ovom stresu u kom živim ti slatkisi mi dodju zadovoljstvo i uzitak kad zatreba..Zato opet sve pohvale od mene..

P.S Veliko pozdrav iz dela fr gde sam ja..Tako da ono napisano o povrcu i te kako delim i eto imam problema da nateram decu da jedu ista od povrca ali zato dok smo u srbiji kod mojih ne mogu opisati kako se deca hrane bez problema..Dok dodjem na pijacu osetim miris paradajza,sargarepa,luka..Sve ima miris i ukus a ovde kao gumu da jedem..No da ne dužim sve najbolje i hvala ti..
Fransis
24. februar 2010. u 12.13
Hvala ti Mina, gde si ti u Fr? Ja sam u Lyonu.
jednamamica
24. februar 2010. u 12.37
Kriska, hvala. Samo još jedno pitanje, jeli krupno kukuruzno brasno palenta i drugo pitanje je kada namazes tu smesu da li se zalepi za telo ili ispadaju mrvice kafe i brasna. Setila sam se da sam davno jednom stavljala palentu pomesanu sa vodom na lice, ali još dok sam mazala sve mi se osipalo,jedva sam nešto namazala.Da li dodas i neko ulje ili nešto drugo da se lakse 'zalepi' na kozu.
ecolid19
24. februar 2010. u 13.27
Ima krema za celulit koje sadrže kofein.
http://www.google.com/products?q=caffeine+body+cream&hl=en&aq=f
Drugo može se kupiti cisti kofein, bela kristalna supstanca ili u tabletama
http://www.google.com/products?hl=en&q=caffeine&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wf
pa lepo smrvite nekoliko tableta pa umesati u kreme recimo 1-3g 100g kreme, i lepo namazete kremu na kozu i nema pakovanja.
blueflower
(Accounting)
24. februar 2010. u 14.24
cardealer

Svaka cast i tebi kao i Frensis za postignute rezultate, sve se može kad' se hoće, samo tako nastavi!

Svako Dobro!
Fransis
24. februar 2010. u 14.39
Ja nisam ni videla post od cardealer-a,nekako mi je promakao.
Bravo !!! Ti bas ides brzo !
Jel jedes samo tu kupus corbu,tj sa cime je kombinujes? Ajd' napisi jedan tvoj dan,šta jedes,ako ti nije teško. Pozdrav i drzi se,možeš ti to,najgore si pregurao!
blueflower
(Accounting)
24. februar 2010. u 15.04
Hello Fransis

Nadam se da se nisi namrgodila na mene, ja ti želim sve najbolje!

Poz
kriska
24. februar 2010. u 15.29
Da, ima i kreme protiv celulita sa kofeinom. Ja sam razne koristila, ali nije bilo nekih zavidnih rezultata.
Uglavnom sve te kreme su preventiva, a ni jedna ne odstranjuje već nastali celulit.
Šta znam, meni ovo pakovanje sa kukuruznim brasnom i talogom kafe dosta pomaze, mada jeste obaveza.
Meni najviše taj tretman odgovara uvece pred spavanje, nekad tako umotana i prenocim, pa se ujutru istusiram. Nije strasno ako se preskoci neki dan, uglavnom ko želi da proba nema šta da izgubi.

Mamice, poželjno je krupnije mleveno kukuruzno brasno, ono domaće sa pijace. Kupovnu palentu nisam koristila, ali moja drugarica za te svrhe kupuje krupno mleven kukuruzni griz i postize odlične rezultate.
Ta mesavina se rasipa, ako se talog kafe suvise osusi, zato je treba razrediti sa malo mlake vode.
Tačno je da će se na telu osusiti i početi da se truni, upravo zbog toga se treba uviti plasticnom folijom.
Plasticna folija ujedno ima i ulogu saune.

Evo moje preporuke za jednu kremu koja ne otklanja celulit i strije, ali vizuelno ih trenutno čini nevidljivim i po nekoliko dana.
Otporna je na vodu, tako da se ni prilikom kupanja ne skida, osim ako se ne uradi grub piling kože.
То ја koristim kad idem na plazu ili bazen, da ne sokiram posmatrace :)))
Krema se zove: AdiposanL.
Proizvodjac je neka svajcarska firma, ne znam tačan sastav, jer sam praznu tubu dala muzu da mi tu kremu potrazi u Nemackoj.
Jako se teško nalazi i ako neko zna gde se može kupiti AdiposanL ili neka krema slična toj, molim vas kazite.
Fransis
24. februar 2010. u 15.54
blueflower,taman posla ! uzivaj :))

Kriska vidim na netu da ta krema ima da se kupi u Htvatskoj,Madjarskoj,Nemackoj. Može i preko neta da se kupi,al ne znam kako ide isporuka,ukucaj u pretrazivac ime kreme i videces.
kriska
24. februar 2010. u 16.15
Nisam je tražila na netu, sad ću da pogledam. Ta krema je zaista sjajna, mada ima neki cudan miris, koji mi se bas ne svidja.
kriska
24. februar 2010. u 17.34
Nasla, hvala Fransis!
Malo je skupa na netu, ja sam tubu od 100 ml placala 6-7 eura, ali tamo gde sam je nabavljala vise je nema.
U svakom slučaju vredi.
jednamamica
25. februar 2010. u 08.37
Hvala Kriska. Šta se desava sa celulitom kada se prestane sa tim procesom, da li se vrati ili i dalje mora da se ovo stavlja stalno?
kriska
25. februar 2010. u 09.09
To zavisi od osobe. Ja sam sklona toj narandzinoj kori i meni se posle 3-4 meseca od prestanka tretmana ponovo javi, ali ne u tako drasticnoj meri.
Čim ga ponovo primetim ja krenem sve iz početka, da izbegnem talozenje celulita i da ga na vreme otklonim.
Najbolje je da posle tretmana, kad vam se celulit potpuno smanji (ne može se nikakvim sredstvima potpuno ukloniti, ali može postati gotovo nevidljiv) povremeno ponavljate ovu masazu. 3-4 x mesecno, preventive radi, mislim da je dovoljno.
Ja sam za ubistvo, uopste nisam karakter!
Kad postignem zadovoljavajuci rezultat, opustim se i prekinem sa tretmanom i naravno da se taj prokleti celulit ponovo pojavi.
Prođe i nekoliko meseci da ne tretiram kožu, ali posle su muke žive, moram sve iz početka.

E, stvarno smo mi žene mnogo komplikovane i zahtevne!
Ja volim da lepo izgledam. Uglavnom zbog sebe, a pomalo i zbog drugih - da se ne lažemo, svaka žena želi da bude lepa i privlacna.
Mnogo se lepo osecam u svojoj kozi kad obucem pripijenu haljinu uz telo, a nigde salca.
Kako bre muskarci nemaju taj problem!?
Moj drug i kolega Luis ima svoj imidz i ja ga ne mogu drugacijeg zamisliti.
Mozete li ga vi zamisliti kako bi izgledao da se odjednom pojavi slang, u kosulji uz telo i odelu?
To onda On ne bi bio On, već neka sasvim druga i izvestacena osoba.
mama-2
25. februar 2010. u 10.14
Luis može da se pojavi slang, ali glas ne bi mu bio tako lep :)))
Ozbiljno, citala sam da Montserrat Caballe je imala tih problema, da joj se osecala razlika. Osecas li ti neku raliku:)))

Spomenuste poroke , da vam i ja otkrijem moj a ujedno možda i dobijem neki savet jer me stvarno vise nervira.Daklem, ima dobrih 6 i po godina kako se budim nocu ( nekad sam svesna a nekad nemam pojma) i jedem slatkise( cokoladu i eurokrem iskljucivo). Na ovo sam se navukla kad je mali bio beba i dok sam cekala da se formula ugreje ja prezalogajim nešto:)) Malog odvikoh još davno, davno od nocnog hranjenja a mene nikako:))

kriska
25. februar 2010. u 11.13
Kako da ne, naravno da sa godinama slabe glasovne oscilacije, ali konstantnim radom i vezbom to se prevazilazi.
Pa i mladi popularni pevaci, kad im prođe slava, ako pauziraju duže vreme i ne održavaju svoje glasne zice postaju beskorisni i sebi i drugima.
Bez lazne skromnosti, ja imam urođene izuzetne glasovne mogućnosti, bez obzira na svoje godine.
Nisam se nikad puno exponirala, jer ne volim da sam u prvom planu, ali moje pratece vokale mozete cuti u mnogim poznatim pesmama.

Mama, što se tiče tvog poroka nemam određen savet.
Ja kad spavam - spavam i topovi mogu da gruvaju, ne ustajem iz kreveta!
Možda da izbacis sve slatkise iz kuce. Kad se deca odvikla lako ćeš i ti.
kriska
25. februar 2010. u 11.43
Korpulencija može uticati na glas, ali nije presudno.
Ima puno slučajeva gde je neko mrsav, a ima izuzetno dubok glas i obrnuto - debeo, a tanak glas.
Znaci nema pravila, to nije merodavno i na taj način se ne ocenjuju glasovne mogućnosti pevača.
mama-2
25. februar 2010. u 11.45
Kriska, jasno mi je da sa godinama i glas se menja. Eto, na pr. Kemal Monteno. Ne kažem da i sad ne peva lepo ali oseca se razlika.
Moj gornje pisanje(pitanje) se odnosilo na kg.
U tebe i tvoje glasovne sposobnosti ne sumnjam ni malo, mada mi ne zapeva onu najskuplju 'petlovi pojev':)))
Šta kažeš za malu Jelenu iz Balkanike

Fransis
25. februar 2010. u 12.10
I ja sam to primetila da korpulencija tj debljina ima veze sa bojom glasa. Ovde ima jedna mlada crnkinja koja iskljucivo peva soul i funk,bila je strasno debela i imala ocaravajuci glas,nedavno se pojavila sa 80 kg manje(imala je operaciju gde su joj stavili prsten na zeludac i tako je oslabila); na veliko razocarenje publike ona vise nema „onaj” glas.
Fransis
25. februar 2010. u 12.22
mama-2,ako nemas problema sa linijom ili povecanim secerom,pa jedi nocu slatko,umereno,sto da ne? U supprotnom,probaj da 2 nedelje ne jedes ništa slatko osim voca i preko dana i nocu,milim da ti se nocu vise neće jesti slatko.Potrebno je neko vreme da organizam odviknes od slatkog,ja mislim da je sovoljno 2 nedelje,probaj!
kriska
25. februar 2010. u 12.39
Magija i fascinantno! Šta drugo reci.
Sanja Ilic je sjajan, ali tipican komercijalista, ma koliko to vama negativno zvuci.
Sanja Ilic i Biljana Krstic ostavljaju neizbrisiv trag u nasoj muzickoj istoriji i treba im odati najviše priznanje.
Uzgred da kažem da je Bilja bila moja nastavnica.

Mama, ja pesmu petlovi pojev u zivotu nisam otpevala. Volim Vranjanski melos i u svom repertoaru imam nekoliko Vranjanskih pesama koje rado pevam, ali petlovi pojev nisam nikad pevala.
Ta pesma je kontradiktorna mojoj licnosti i temperamentu, pa mi stoga nikako ne lezi, što ne znači da ne volim da je čujem.
ecolid19
25. februar 2010. u 13.08
mama-2

Nije uredu da se nocu budite, prvo to treba otkloniti, a da se još jede nocu, nije uredu.
Ja sam se ranije jedno vreme budila nocu i jela, ali sam ja tada spavala sa psom i mackom u krevetu, i još mi je muž uzasno hrkao, pa sam zaista loše spavala.

Kriska vi ste profesionalni muzicar?
mama-2
25. februar 2010. u 13.31
ecolid19, jače je od mene :))) Nekad nisam ni svesna da sam nešto ruckla:)))Probudim se, otrcim do ormana , gricnem cokoladu ili 1-2 kasike eurokrema i nazad na spavanje. Nastavim sa snom tu gde sam stala:)))
Fransis,nemam probleme sa kilazom (55kg-57kg na 1m 68 cm visne i 42 god).Secer, nikad nisam proveravala, mislis da ima potrebe...

Kriska, ma kad je Bilja otpevala majstorski možeš i ti:)))
Osmeh stavljam jer osecam da sam ti se tom pesmom popela na vrh glave:))
Fransis
25. februar 2010. u 13.53
imaš super tezinu,mama-2 !
Slusaj ovamo ! Nije normalno da sa 42 god nikad nisi proverila nivo secera u krvi,ne samo secera,nego i ostalih biohemijskih analiza,kao i hematoloskih(to je ono eritrociti(crvena krvna zrnca),lekuciti(bela))... Trebalo bi,ako ne 1x godisnje,ono 1x u dve god,ovo ti ozbiljno kažem ! Treba prokontrolisati organizam,barem na ovaj način koji je najkonforniji za „pacijenta”
mama-2
25. februar 2010. u 15.33
Jaoj, Fransis kad ti budem rekla da kod lekara nisam bila zadnjih 25 godina:)))Znam da nije normalno, nego iskrena da budem sve odlazem jer imam neki strah da mi ne otkriju nešto,pa posle moram da se vucaram po bolnicama:))Ovako ako me nešto strefi strefi:))Glupa mi razmišljanja, ali šta ću...I muž mi stalno gundja, ali ...
maja3s
(diskutant)
26. februar 2010. u 02.38
pozdrav svima :))

ja imam još jedan kg manje ;-)
maja3s
(diskutant)
26. februar 2010. u 04.24
znam da nije pravopis..al me interesuje vase mišljenje

mravljenje...ili mrsanje

šta je ispravno
neizbezna
26. februar 2010. u 08.54
Pravilno je: mršavljenje
iksic
(birotehnicar)
26. februar 2010. u 09.46
Fransis jedno pitanje...
ne znam da li negde piše nisam citala sve, malo zabusavam, pocela sam da pijem po 1.5 litara vode dok sam na poslu i sad u tu kolicinu vode iscedila sam dva limuna. Ne smeta mi, nije previse kiselo a voda je. Jel može da steti taj limun u vodi, možda je loše za zeludac ili tako nešto. Od kad pijem vodu sa limunom mnogo sam manje gladna i više ne grickam ništa dok sam na poslu obično sam stalno nešto muljala po ustima. Dakle može li limun u toj kolicini ako ga pijem svaki dan da steti?
Fransis
26. februar 2010. u 10.18
Iskreno,ne znam šta da ti kažem.Plasim se da na duge staze ne navuces gastritis,ipak je to svaki dan i to na poluprazan zeludac(pretpostavljam da si na dijeti).Sad ti ne smeta,možda neće nikad, a možda ti se javi povecana kiselina i bol u zelucu.Meni smeta i ne mogu opusteno da ti kažem „slobodno pij”.To je mala koncentracija kiseline,ali ipak je kiselina,nisam ti pomogla,znam.
maja3s
(diskutant)
26. februar 2010. u 12.38
i niko mi ne kaže CESTITAM!

svasta žene..hm...razocaraste me :))

ja skinula 5 6 kg do sad :DDD
obradovale vi tome ili ne :)))) xexexe

ja sam se obradovala ...a i moja druga polovina se raduje...xixixixi
jednamamica
26. februar 2010. u 12.46
Kriska, opet ja. Probala ovaj tvoj recept, puna mi kuca kafe. Ja sam namazala tu smesu, stavila kesu i obukla helanke, jedva nekako preko onih kesa.Od hodanja su kese pocele da klize na dole, kada sam se skinula sve je otislo na sve strane.Kako ti sve ovo uspes da uradis, šta obuces preko kesa i kako sve to skines a da se ne izmrvi na sve strane.Znam da je proces jednostavan, izvini ako sam dosadna,eto ako imaš malo vremena napisi.
Fransis
26. februar 2010. u 12.53
Majo,pljeskali smo ti za 4 kg manje,nećemo sad za svako kilo,jer ko zna koliko će ih još biti - manje. Vidis da možeš,može svako ako je disciplinovan,vidis kako si srećna :)) Poz! i keep on :)
neizbezna
26. februar 2010. u 13.11
Jednamamice, ne stavljaj kese jer je sasvim logično da klize. Probaj namazane noge zaviješ transparentnom folijom, koju koristiš u kuhinji.
maja3s
(diskutant)
26. februar 2010. u 15.50
hehe ..pa to bilo davno :)))) hihi ako je od tad onda 2 kg - :)))
kriska
26. februar 2010. u 18.42
Jednamamice, suze mi podjose od smeha!
Samo te zamišljam kako hodas sa kesama :))) E, sasava si! :)

Najbolje ti je da koristis plasticnu foliju, ona će se pripiti uz telo i neće da klizi.
Ako stavljas obične kese, onda miruj ili spavaj 2-3 sata
E, odavno se ovako nisam smejala! :)
oceania
26. februar 2010. u 20.02
iksic, definitivno ne može da steti , u nijednom slučaju osim ako nemas neki problem a to bi se već pokazalo.

Limun u vodi stimulira slezinu koja je jako važna što se tiče prociscavanja krvi takođe i na jetru utice jako pozitivno. Limun kao i narandza ovako su kiseli međutim jednom u telu su alkalni. (ne znam da li ovo ovako može da se kaže na srpskom ,nekako ne ide mi da napisem drugim rečima a trebalo bi) . :)
kriska
26. februar 2010. u 20.12
Cestitam Majo, samo da nisi malo preterala!?
maja3s
(diskutant)
27. februar 2010. u 18.32
kriska, nisam pretjelrala :))
ono samo ide ja ne znam šta se desava...možda mi je trebalo dosta da mi se organizam pokrene...ja jedem sve

hvala hvala ;-)
kriska
28. februar 2010. u 06.01
Super Majo, bas mi je drago da si smrsala. Radi i malo vezbice i do proleca ćeš imati savrsenu figuru.

Jutros sam posle godinu dana srela jednu moju drugaricu, jedva sam je poznala.
Au kako se doterala, zenska ipo!, a bila je bas debeljuca.
Nismo imale vremena puno da pricamo, ali koliko sam shvatila i ona je smrsala uz pomoć brojanja kalorija. Osim toga maksimalno je izbacila slatkise i testa.
Još mi je rekla da svako jutro na gladan zeludac popije punu casu vruce vode.
Kad sam dosla kuci popijem casu tople vode i stvarno u roku od 5 minuta sam trcala na veliki wc. Neverovatno kako vruca voda protera.
maja3s
(diskutant)
28. februar 2010. u 13.59
ma vi ovdje o svačemu pišete...bas ste super

idem i ja da kupim avakadovo ulje sutra...kako sam smrsala tako dobi i bore :(( ali dobro...ovako sam zdravija

sad sam usla u onaj dozvoljeni bmi..i to mi je važno...ali dobro bi bilo još malo smrsati i pribliziti se donjoj granici bmi-ja a ne tek da sam presla i malo ispod..24,6

meni je potrebna i jedna hidrantna krema...koju vi koristite...a da znate da je dobra...za lice..ne tijelo

nego ja imama problem..imam masku za licu.. kreme...skrab...losion...sve ja to sebi kupim i malo koristim i onda ..obično onako ne nekim danima frke sa djecom...obaveza i prestanem...takocesto zaboravim na sebe
drew_70
(vodolija)
01. mart 2010. u 08.24
Draga Fransis,

Interesuje me da li si nakon mrsavljenja mogla da izbacis lekove za pritisak...Ja imam 40 godina, pijem lekove za visok pritisak a imam visak od 30-40 kg :( .

Hvala unapred.
Fransis
01. mart 2010. u 08.49
Da,potpuno sam izbacila lek za povecan pritisak,po savetu lekara i zaista on je postao normalan sa gubitkom tezine i ostao normalan do sada.Imala sam oko 140-150/100, sada 105/70
Pozdrav!
maja3s
(diskutant)
01. mart 2010. u 11.59
neko me nevoli:)))) hehehe

jeste smjesne žene...znate vi koje volite da me čitate ;-))))

samo sakrivajte..meni to ne smeta

a možda je riječ o ljubomori..xixixixi :PPPPP
maja3s
(diskutant)
01. mart 2010. u 12.01
ne voli :))))
drew_70
(vodolija)
02. mart 2010. u 06.38
Hvala Fransis!

Nadam se da ću i ja moći barem da ih smanjim ako ne u potpunosti da ih izbacim. Mada si ti kada si smrsala bila puno mladja nego ja sada...Ali...nadam se uspehu.

Puno pozdrava!
ecolid19
02. mart 2010. u 12.50
Auuuu, tako mladi i visok pritisak.

ja još uvek imam nizak pritisak, kontrolisem već 20 godina sama i tezina kod mene nema veze sa krvnim pritiskom, i analiza krvi mi je ok.
blueflower
(Accounting)
04. mart 2010. u 15.55
Evo da i ja otkrijem svoju malu naviku koju treba da korigujem.
Smanjila sam jelo i pice, i naravno rezultati su odlicni, ali nikako da se resim 2 mala cokoladna keksa posle rucka, jednostavno volim nešto slatko da pojedem na kraju obroka. Pokusala sam da pojedem malu kasiku putera od kikirikija posle jela, i to nekada 'pali' a nekada nema shansi, slatko ili ništa:))) Sve ostalo, u vezi jela i pica sam korigovala, ali ovaj detalj nikako da popravim. Jel' ima neko neki savet?!

Pozdrav
Fransis
04. mart 2010. u 19.04
:)) Pa pojedi ta dva keksica,to je mala kolicina i malo kalorija,neće ti smetati u mrsavljenju. Ja sam imala ogroman visak,pa sam bila toliko zapela u disciplini, a i plasila sam se da ako budem po malo jela slatko,brzo ću da predjem u stare navike.
cardealer
(car dealer)
05. mart 2010. u 04.09
Francis bravo!!!
Bravo svima i koji probavaju pa odustanu ( i ja sam bio isto tako depresiran kad skinem 5 kg. pa sve stane po mjesec dana) i onima koji su uporni i istrajali u dijeti.
Edukacija, to nam hvali svima. Ali pravilna i dokazana a ne ona sa reklama gdje pokusavaju da nam pilule od 50 para prodaju za 100 dinara (metaforicno sam dinar uzeo za primjer).
Da sam prije znao da se prvih 5-10 kg. najbrze skine pa posle uzme dosta vremena da sagori salo pogotovo ako ne radimo svakodnevne fizicke vjezbe.
Samo treba uporno nastaviti, a navest ću vam moj dnevni jelovnik pa procjenite da li trpim glad.
Kada kilaza ne opada tako brzo stomak se reformira, preoblicuje. Primjetio sam da se struk suzava, stomak podize uvis, tako da ne samo da mogu stare hlace da opet zakopcam nego i da trenerku navucem iznad pupka.
Voda jeste glavni faktor, u mome slučaju corba je ponajvise konzumirana. Od kupusa i gersla u zadnje vrijeme još vise još corbastije.I svjeze stabljike celera kad god poželim nesta grickati koje iziskiju gubitak te tecnosti tako da se corba mora bise puta na dan jesti.
Voda sa malo limunovog soka je izvanredna u svako doba dana.
Niposto gazirana pica niti kiselu vodu ako imate visok pritisak. Secerena još manje. So takodjer smanjiti drasticno.
Moj kupus jedem i frisak, nekad komad pa kao jabuku zagrizem, a nekad napravim salatu sa malo jabukovog sirceta i maslinovog ulja.
Corbu sam već ranije naveo kako kuvam, zacine sem malo soli i bibera ne dodajem, vrlo je ukusna kada stavim malo salse a u zadnje vrijeme i grasak ili boraniju dodam.
Dva dana kupus, jedan gerslo i ponekad kad odem u bar gricnem koje pilece krilce ali sa ljutim sosom tako da donekle neutralise ulje u kojem fritiraju krilca. Ma znam, nebi trebao ali i to ću izbaciti iz jelovnika kad malo cesce budem koristio bijelo meso na rostilju. Ipak je to za mene neka vrsta dezetra posto kolace izbjegavam.
Kupujem neki crni hljeb po njemackom receptu, tako je ukusan 0% masnoce, 0% kolesterola vrlo malo sodijuma i karbohidrata a dosta Omega3 i fibre.
Tunjevinu sam ranije takodjer naveo, pomjesam sa bijelim i crnim lukom, inače sve ribe bez koze su dobre. Sardinu iz konzerve sa sjeckanim lukom takodjer kombinujem.
„Jabuka na dan zadržava doktora van” ali samo jedna, manja :)))
Avokado sam poceo cesce da jedem prepolovljen, malo soli i kasikicom polako uz TV.
Obavezno svaki dan pola solje jogurta sa susamom za kontrolisanje secera a bijeli lik za pritisak tako da se i ja nadam da ću uskoro spustiti pritisak na 150/80. Po godinama (50+) i nije tako los broj :)))
Raduje me porast metabolizma ali tu i drugi faktori uticu a ne samo dijeta. RaspoložENJE, POZITIVNOST, SMIJEH
Još ću se ja javiti.
blueflower
(Accounting)
05. mart 2010. u 16.02
cardealer

Svaka cast na disciplini, samo tako nastavi, i hvala za savete o pravilnoj ishrani. Dokle mislis da jedes taj kuvani kupus, bojim se da ne postanes zec uskoro:))), malo se shalim. Bitno je da su sve grupne namernice zastupljene u ishrani, a ne samo kupus, jer treba promeniti navike oko hrane i na taj način jesti do kraja zivota. Znaci zitarice, voce, povrce u većim kolicinama, a meso, mlecne proizvode i testenine u manjim kolicinama. Preradjene secere, ako može, treba skroz izbaciti. Avokado je veoma dobar za organizam, ali treba ga jesti umereno jer ima dosta kalorija, jedan avokado ima oko 600 kalorija, oprezno. Možda se ponavljam sa mojim pisanje, izvin'te.

Fransise, hvala za javljanje:)))

Poz
cardealer
(car dealer)
06. mart 2010. u 08.08
Da, avokado je visokokalorican ali ima svojstvo pomagaca sakupljanja substanci kao Omega3 koji tope naslaganu masnocu u tijelu i takodjer je preporucljiv protiv kardiovaskularnih bolesti. (http://www.avocado.org/nutrition/) Vrlo zanimljiva je piramida Medieranske dijete koja se može vidjeti na ovom linku.
Umjerene kolicine, pola avokada na dan su preporucene u vodicima za mrsavljenje.
Ja sam avokado bas danas probao sa salsom i super je premazan na krisku crnog hljeba umjesto tortilja cipsa...
Riba 90% zamjenjuje moje crveno meso a ostalih 10% su pilece grudi i svinjski file ili kremenadla kuvani sa kupusom.
Veliki sam ljubitelj ribe posebno rostiljske pa sada svakoj skinem kozu i namocim sa maslinovim uljem, reckanim bijelim lukom i persunom prije pecenja.
Fransis
06. mart 2010. u 10.04
bravo,bravo...za ribu da ti kažem da možeš da je normalno pržiš na ulju,pa przenoj ribi skini kozu,tako meso ribe ostane socnije nego da direktno meso ribe bez koze pržiš.

Hvala svima na javljaju i doprinosu !
blueflower
(Accounting)
06. mart 2010. u 14.20
Pozdrav drustvo veselo,

Hvala na savetima i javljanju, do leta ima svi da hodamo u bikini kostimima:)))
Ja čak i ribu jedem kuvanu, ne pržim je. Sa tunjevinom i sardinama iz konzerve treba oprezno, jer ima dosta žive. Trudnicama se ne preporucuje tuna iz konzerve, a sve vrste riba su odlične za ishranu, ali i tu ne treba preterivati,voda je u danasnje vreme vrlo zagadjena, ali riba 2-3 puta sedmicno je OK.

Poz

cardealer
(car dealer)
06. mart 2010. u 23.25
Francis i ja bih volio da ostavim kozicu i posle da je odstranim ali sva masnoca izmenju kozice i mesa prilikom przenja predje u meso a to je ipak masnoca pogotovo sa jezerskom pastrmkom i lososom kojih ovdje ima u izobilju. Eh kako je dobra svjeza tunjevina ali rijetko bas,bas svjezu da je covjek nadje i samo na par minuta prevrne na rostilju.
kriska
09. mart 2010. u 13.00
Najbolje je da se riba ili bilo koje drugo meso ispece bez dodatka masnoce.
Tepsiju pospite solju ili susamom, zagrejte na ringli ili u rernu i na vrucu so ili susam stavite parcice ribe ili neko drugo meso.
Kad pocne da cvrci sipajte 3-4 kapi vode i meso će se lako odvojiti, zatim prevrnite parcice, još malo zapecite, pa sipajte ponovo nekoliko kapi vode.
Sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da se tako oko 2-3 minuta u sopstvenoj pari prohladi.
Riba ili bilo koje drugo meso spremljeno na ovaj način veoma je ukusno i socno.
Nema potrebe da se przi u zejtinu. Em je zdravije, em ukusnije!

Pozdrav svima, i bivšim i sadasnjim debeljucama!
Stize proleće, skidamo jakne i dzempere, a ja se još uvek borim sa svojim viskom.
drew_70
(vodolija)
10. mart 2010. u 01.42
Kriska, interesantan način pripremanja. Hvala! Probacu i ja sa susamom. Ja riblji file pripremam na pari. I to je ukusno.
maja3s
(diskutant)
10. mart 2010. u 03.05
i drage moje..ko je koliko napredovao :))

ja sma opet pocela da se družim s vama..i :(( vratila sam kg ili kg ipo..hm...znači da nesmjem da se družim sa vama :)))
ma ne povremeno ali ne stalno jer to prouzrokuje pravljenje i stalno zvakanje :((

twenty..kako ide ???

ja od juče iako sam pravila pitu...zavrnula sam po starom..muž mi sad cesce kuci pa njegov ritam obroka mene ubi-ja :((
ali eto od juče sam zavrnula...a pite sam pravila burek..mjesani burek krompiracu i sirnicu...jer kod mene svi vole razlicite pite :))a ja sam ostala bez zeljanice ;(...a biće drugi put ;-)
prvo da skinemo visak :))
kriska
10. mart 2010. u 08.56
Kako da ne Drew, riba spremljena na pari je veoma ukusna.
Ovako isprzena ili ispecena priblizna je rostilju, dok spremljena na pari je kao kuvana.
U svakom slicaju oba nacina su dobra i sto je bitno ne treba vam masnoca.
1971
(mama)
10. mart 2010. u 10.52
Mi ribu najviše volimo iz rerne. Na dno cinije poredjam usoljenu ribu pa preko nje naseckano povrce-luk, krompir, sargarepu, paradajz, boraniju, grasak, brokoli... šta god da imate u kuci, prekrijem folijom i na pecenje dvadesetak minuta. Ulje ne stavljam, sve pusti svoj sok pa to pustim da se zapece ako hoćemo *suvlje*.

Nego kazite vi meni sto ste smrsale, šta vam se dogadja sa grudima. Ja sam u roku od nekih 9 meseci smrsala 17kg, nije dijeta, iz zdrastvenih razloga, i u početkku su grudi bile ok. Sad podsecaju na dva crknuta pacova((. Znate li za neke vezbice gde mogu bar malo da ih ucvrstim.
Fransis
10. mart 2010. u 14.16
Hahaha dobra si „dva crknuta pacova”,ovo nisam nikad čula !!!!!!!! LOL
ma koje vezbe,ne verujem da tu ima pomoći ikakve od vezbica,što se grudi tiče.Ja sam smanjila broj brusa sa 110C na 85B, šta da ti pricam...nisu bas pacovi,al nisu ni kruskice,bilo biti misliti na vreme kad se gojilo(ovo se na mene odnosi). Nikada telo ne može da izgleda isto pre i posle velikog slabljenja.Ipak,ni za šta na svetu(možda 1 samo uslov dolazi u obzir)se ne bih vratila da budem debela i jedra.
Pomazi svoje mishice i uzivaj :)
1971
(mama)
10. mart 2010. u 15.21
Izgleda da ću ja početi da jedem samo grasak. Juče sam naletela na informaciju da kad bi muskarci jeli grasak *na tone* i njima bi krenule da rastu grudi. Znaci grasak je zakon))))
Meni je zao sto mi grudi posle gubitka kilaze vise omlitavise nego posle tri trudnoće. Ima njih još, sad sam 75B (evr. brojevi) ali su mLogo mlitave(((
cardealer
(car dealer)
11. mart 2010. u 04.51
Ko kaže da ne mogu grudi očvrsnuti ponovo? Pa nije 1971 nikakva baka. Samo ti otiđi u teretanu i potraži savjet vidjet ćeš da vježba pomaže.
Evo jedna fina stranica za pravilnu ishranu http://www.prevention.com/perfectdayofeating/
Fransis
11. mart 2010. u 11.22
cardealer,bas je dobar taj sajt ! ja rekoh da vezbe za grudi ne pomazu,bar meni nisu,6 meseci sam svaki drugi dan isla u teretanu,dobih definisane nadlaktice,al s grudima se ne desi apsolutno ništa,doduse možda drugome vezbe pomognu.kako god,vezbe su zdrave.
ecolid19
11. mart 2010. u 12.19
Samo plasticna operacija zatezanja grudi pomaze, kome je bas stalo do toga, ne gym ne pomaze, slabo. Čula sam da operacije nije ništa strasno, ali kosta.
ecolid19
11. mart 2010. u 12.32
Sad se setih ima neki saveti ishrana prema osobinama odnosno da li ste jabuka ili kruska, da li vam preovladjuje simpeticki ili parasimpaticki nervni sistem.
Daklem nisam sve zapamtila osim za sebe kod mene izrazito nadvladjuje parasimpaticki nervni sistem, introvertna, konstitucija kruska ravnomerno raspoređeno salo. Tako treba u prvoj polovini dana da jedu ugljene hidrate a uvece samo proteine, i da to jeste dobro, nego sam ja noćnitip, i uvek sam kasno nocu aktivna, ustajem u podne, nisam gladna ujutru nego uvece vuce me na suprotno.
Kad budem imala vremena potrazicu na netu, izgubila sam taj tekst.
Fransis
11. mart 2010. u 16.01
ma kakva plasticna opracija pa tačno da je za dzabe,pod noz da idem zdrava,ne pada mi na pamet,kome se ne svidja nek ne gleda,meni ne smeta. I to,posle 5 god silikoni treba da se menjaju,pa ajd opet na operaciju,pa tako svakih 5 god...plus moguće komplikacije,pu pu pu daleko bilo :P
ecolid19
11. mart 2010. u 20.59
Plasticna operacija nije sa silikonima, već je zatezanje i podizanje grudi, isece se prsten koze oko bradavica i to je to, eventualno i malo liposikcija. Radila jedna sto je znam a bas je imala super grudi za zavideti, ali eto oslabila je 10kg pa su bile opustene i kao prevelike... bez veze smucilo mi se, baciti $15.000 za operaciju, pa ne ide valjda bez grudnjaka, ta skroz bez veze, ne bih to nikad radila ja sam se uvecala sa 75B na 80C/D, pa šta, meni ne smeta.U principu nisam protiv plasticne operacije ali ovo ne.
tweety_m
12. mart 2010. u 00.18
E ja tek sad skoknuh ovdje da vidim šta ima novo.Majo napreduje polako, prije 5 sedmica sam imala 63.6 kg a sad sam 59.7, tako vaga kaže.Skoro 4 kg, ja sam prezadovoljna s obzirom da beba još sisa, nisam smjela ništa rigorozno, ali ovaj način ishrane mi bas odgovara.Prevarila sam 2 puta sa gaziranim sokom, jednom coca-cola a drugi put Sprite ali eto tolerise se.Tortu kad jedem isjecem sebi parce, pa onda fino pola vratim a pola pojedem.Uvece kad osjetim da sam gladna jedem ili mrkvu ili kokice i super je.Još 4,7 kg i ostvarih ja donekle svoj cilj, hajde cuvajte mi palceve da uspijem i to za 2 mjeseca.
maja3s
(diskutant)
12. mart 2010. u 03.11
tweety_m, super čestitke...a držiš se brojanja kalorija ili samo pazis šta jedes???

ja sam malo prekrndasila u zadnje vrijeme..imali smo 1000 sitnih zabava...ja jedem kolace ...djelim sa muzem :)))on bas ne voli slatko..tako da kulturno vratim prazan tanjir ;-)

ali desilo mi se ...da pojedem i cijeli...eto bas sinoć :((pa mi onda muka i krivo mi...ali sad nema vise zabava...i proslava pa bih trebala opet da se vratim na staro..jer radi :DDD
oceania
12. mart 2010. u 08.13
Da se i ja pridružim čestitkama za ovaj uspeh i Fransis zaista bi bio veliki ogroman propust da tako lepe noge ne budu eksponirane u minicu :)

Sa druge strane citajuci ovo bas sam razocarana. Pomislila sam da je neko skinuo kile nekim magicnim putem, ono, jeo cokoladice ,cipseve i smoki i skinuo 40kg ;)

Ja evo tražim ideje,solucije za efikasnu dijetu jer sam pravi fenomen što se tiče, nabijanja kilaze. . U trudnoći prošle god. stavila sam „samo” 10kg (zajedno sa bebom) sto ajde i nije strasno ali posle trudnoće (!joooj) jedem samo cokoladice neverovatno me smiruju a ako dodjem do nekih gricki i one su mi jednako važne. Kako do sada nisam imala vremena da spremam sebi obroke (gde ću sa bebom) sada okrecem list pa pojavicu se ovde i ja u bikiniju ovog leta ;)

Iz iskustva znam da jedna od najefikasnijih dijeta je ipak proteinska (atkins stil) , najbrze udjes u ketozu i topis masnocu koja u velikom delu izlazi preko urine i otud važno je unositi puno vode da bubrezi ne bi bili na teskoj muci.
Interesantno je atkins izmislio toplu vodu sa tom dijetom, jer svaki student medicine mislim da prođe lekciju o tome kako je insulin skladjivac masnoce. Dakle držiš insulin jako nisko time što ne smes dnevno uneti vise od nekih 20gr ugljenih hidrata. Na taj način, možeš jesti koliko hoćeš mesa i nekih sireva i uneti tonu masnoce nećeš se udebljati ni gram već izgubices kile. E sad, to su jako otuzni obroci pogotovo ako ne volis meso , ne unosis dovoljno vitamina.. dakle stvarno je gnjavaza ali efikasno je.

Ja sam se odlucila za dijetu sa kupus corbom :))) tako da jescu tu supu sa kupusom i po nešto u dozvoljenim danima , tako dve nedelje i onda dve nedelje na jednoj umerenoj kaloricnoj dijeti gde svaki dan jedes nekakve limune . :))
Fransis, tvoja je dijeta zapravo ta promena nacina ishrane i restrikcija najpametnija i najefikasnija pa kad skinem kile produzicu i ja tako nekako.

inače, najviše me cudi sto iz toga sto si navela kako si nakupila kile . Kako sam shvatila ti si dobila kilazu time što se nisi kretala, ucila si pa tako jela obilne ruckove,vecere.. Ja ne znam zašto,ali skoro ubeđena sam da svi koji debljaju se , ne debljaju se jer jedu sarme,snicle i tako hranu već zbog zderuckanja između obroka.. Neki grickaju cips, cokoladice, neki kiflice,krofnice, pa flasa gaziranog soka. . Doduse nasa klasicna kuhinja je dosta kaloricna jer puno pržimo i pohujemo i još na kraju neki kolac u kome imaš tonu putera,secera.. :)
tweety_m
12. mart 2010. u 10.08
Majo brojim kalorije (poene), imam pravo da unesem 29 poena u toku dana, s tim sto povrce ako se unosi u normalnim kolicinama nema poene ili recimo ima 1 poen.Velike poene imaju krompir, pirinac i tjestenine.Ja npr. pojedem za rucak 1 kuvan krompir manji i 1 kuvan batak bez kozice i to se tretira kao 2.5 poena, tako da može fino da se balansira.Ne jedem ništa sto ima njihovu etiketu nego moju hranu, dosta salata(normalno ih uljim) i to je to.Slatko jedem al u manjim kolicinama.Cips nikako , bas mi nedostaje.Nego na početku sam bila bas gladna i onda sam jela dosta vise povrca (kuvanog na pari)i prošle sedmice odem na godisnji pregled kod dr. i zaprepastim se kad smo provjeravali gvozdje.Kod mene se gvozdje uvijek vrti od 32-34, a bilo je 40.Ja sam inače poznati mesojed, kod mene da može kako meso bi bilo i glavno i prilog i salata.A o kolacima da ne pricam, povrce ne volim nikako, ali eto kad stanem na vagu zavolim ga odmah.Kolace sad pravim sve po pola mjere jer mi inače d... viri iz frizidera dok ne ostruzem tepsiju, a sad kad napravim pola odnesem po komsiluku, a ono pola mi pojedemo.
ecolid19
12. mart 2010. u 13.07
Neko konacno pomenu Atkins dijetu, za zdrave osobe i za mene je to najefikasnija dijeta, sa najrigoroznijom meso, riba, samo tvrdi sirevi i jaja oslabi se za 10 dana 3-5kg, i nisi nešto gladan. No bolja je ona umerenija meso i salate, ali skroz bez hleba, krompira i pirinca i naravno slatkisa. Moracu ja to opet, drugacije ne ide, ide jako sporo a to je onda obeshrabrujuce, gubi se motivacija, postaje se depresivan jer se rezultati ne vide, i baz zbog toga je dobro krenuti sa tom rigoroznom dijetom.
Samo ne valja dugo jer se posle uzeli hleba, ja jednom tako posle 2 meseca bez hleba, naletim na topao hleb i smazem celu veknu i ...

Kažu da je najgora kombinacija ugljeni hidrati i masti dok kombinacija proteini i masti mogu da prodju.

Moram ja da se sklonim sa ove diskusije ovde se samo posti sa nekim pitama i hlebovima. Jako je nezdrav taj pravoslavni post, katolicki je znatno umereniji i zdraviji (jede se mleko i jaja i riba).
maja3s
(diskutant)
12. mart 2010. u 18.45
dobila si minus od mene zbog price o postu...nije tezak i nismo mi katolici
cardealer
(car dealer)
13. mart 2010. u 02.58
Najjeftiniji i bezbolniji način za podizanje grudi. Nije šala provjerite same:
http://www.facebook.com/video/video.php?v=439852080429&oid=59673779256
Ko bi se tome dosjetio :)
Fransis
14. mart 2010. u 09.35
oceania hvala ti !
Ma ja sam se gojila 5-6 god jer sam jela i obroke i između obroka,sad mi se zgadi kad pomislim i pitam se kako sam samo mogla? Ja ne volim proteinske dijete,nije normalno da covek bude u ketozi i šta kad se opet predje na kombinovanu ishranu? Znam mnogo žena koje su vrlo brzo skinule kile na taj način i sve do jedne su izgubljene kile vratile i to vrlo brzo. Sto je brzo,to je i kuso.
blueflower
(Accounting)
14. mart 2010. u 17.01
Nije dobra ni jedna dijeta, ova Atkins mi se tek gadi jer danas sve vrste mesa su pune hormona da ne treba nikako jesti takvu vrstu mesa. Proteini iz mesa se fino mogu zameniti svim vrstama 'zrnevlja', grasak, grah, leca...itd. Najbitnije je da se unosi dovoljno 'zdrave hrane' da organizam funkcionise, i da se odstrane 'stetne namernice' iz jelovnika. Ja još imam viska nekih 5 kg. kažu tih 5 je najgore skinuti, ali mislim da ću uspeti.

Pozdrav

PS Nikako da spomenemo sex kao dobru fizicku aktivnost i zamenu za cokoladu, zdrav i praktican način odstranivanja viska sala:))
cardealer
(car dealer)
15. mart 2010. u 16.57
Kad toliko podržavate Atkins dijetu, znate li od čega je on umro? LOL
Koliko avokado daje dnevnih bodova? Čini mi se da je najkompletnija namirnica u kategoriji voce/povrce.
tweety_m
15. mart 2010. u 19.20
U Weight Watchers-u jedan avokado srednje velicine ima 9.5 poena, a moj dozvoljeni dnevni unos je 29 poena.Drugo svjeze povrce nema poene tako da ga ja kombinujem sa paradajzom i crnim lukom ali ubacim samo četvrtinu avokada i napravim salatu uz rucak.
Daca83
(Veb Dizajner/Programer)
16. mart 2010. u 10.26
blueflower preteini zivotinjskoh porekla se nikada ali nikada ne mogu zameniti bilo kakvim zrnevljem jer nema povrce koje u svom sastavu sadrzi aminokiseline kao sto meso ima. Uostalom ljudi nisu biljojedi tako da meso treba da bude sastavni deo ishrane. Drugo postoji meso koje je bez hormona i koncentrata. Najglavnija je umerenost u svemu.
oceania
16. mart 2010. u 11.07
Daco, otkud ovaj info? na kojoj je teoriji baziran?
oceania
16. mart 2010. u 11.24
Fransis, hehe ma jasno mi je.. znaci ipak ispada da gojimo se zbog grickanja,zderuckanja između obroka, kalorijskih bombi..:))

U vezi proteinske dijete.. hm , ne znam šta da mislim
Dugo sam mislila da je svaka dijeta (i način ishrane) bolji od onog ko je visoko proteinski a sad nekako imam umereniji stav.

da potsetim da način na koji proteinska dijeta deluje je tako što kad unosis dnevno proteine+masnoce i samo 20grama ugljenih hidrata (secera) organizam da bi preradio proteine treba puno energije i kako nema energije (jer nema secera koji se seta u krvotoku) on topi naslage/rezerve sala za energiju. (dakle topis salo i to je ta ketoza)

Jako je teško da unos ugljenih hidrata bude samo 20gr , ali ako odluci neko da ovako dijetise , onda spremis neki komad mesa onako kako hoćeš (možeš i putera staviti hehe) i sa time jedes jaje i recimo zelenu salatu (koja ima dosta nizak glikaemicni indeks, mislim da tri zelene salate daju 20gr uglj.hidrata)

Ja sam ovako bila na dijeti nekih 10dana (jedva) i izgubila sam jedan konfekcijski broj. I onda prvi obrok mi je bio nekakva testenina i to od integralnog brasna, i jaooooooo koji osecaj .. kao droga :)) uzivala sam

Fransis, naravno da nema poente da izgubis kile na toj proteinskoj ili ovoj mojoj kupus dijeti , skines kile i onda opet krenes pizza, cips, kit kat,cokoladice,mekice .. :) nego je stvar u lecenju te loše navike .
U mom slučaju to dolazi od nervoze pa sada svesno radim na sebi da kontrolisem drugacije nervozu i stres inače opet ću se vratiti mojim omiljenim lekovima za stres ;)

ecolid19
16. mart 2010. u 12.00
Napisala sam da je proteinska dijeta za početak jer se odmah vide rezultati i deluje izuzetno motivisuci, da teško je izdrzati vise od 10 dana i ne preporucuje se duže, treba piti dosta vode, ali se posle prelazi na malo vise povrce i voce, jogurt, mleko, meki sirevi (ima dosta laktoze) i to je vise nego dovoljno, ali i dalje bez hleba i sl. to je onda ustvari low carb ili low glicemic index, mediteranska ima raznih naziva ali je sustina ista minimum ugljenih hidrata. I to opet nije ništa novo takvi recepti su se čuli od lekara i pre 50 godina, izbacite hleb i testa, jedite sto manje krompira i pirinca.

Ali zavisi i ko kakav je tip simpaticki ili parasimpaticki (teze mrsave i lakse se goje) ne lezi svakome isto. Ali je cinjenica da mnoge umerene dijete sporo daju rezultate nekad tek posle mesec dana, i ako se neko cesce meri onda taj efekat kad stanes na vagu i konstatujes da gladujes već 2 ili 3 nedelje i ni gram manje, ubija u pojam i većinom se prestaje sa dijetama, još ako ti neka prijateljica kaže ja sam za nedelju dana oslabila 2kg sa istom dijetom, a razlika je u tome ste su ljudi razliciti, ali eto to se obično previdja i efekat je kontraproduktivan.
Daca83
(Veb Dizajner/Programer)
16. mart 2010. u 14.21
oceania ne mogu ti navesti tačno odakle mi info jer nisam vodila beleske. Drugo topljenje sala nije proces ketoze . Ketoza predstavlja stanje povecanja ketonski tela u krvi.

blueflower
(Accounting)
16. mart 2010. u 14.39
Daco,

Tvoja informacija da jedino meso ima proteine je netacna, mislim da puno gresis. Potrebno je samo 10-15% proteina u kalorijama za jedan dan u ishrani, proeteini mogu biti zivotinjskog ili biljnog porekla, ali ne treba ni u cemu preterivati.

Evo Link:
http://www.yu-fitness.com/suplementi/sve_o_proteinima.php

Od svih nacionalnih kuhinja najzdravije se hrane Indusi zato što jedu sve vrste 'zrnevlja'. Ovde ne mislim na klasicnu makrobiotiku, jer oni ne koriste čak ni blender, svaka vrsta krajnosti, koliko god na prvi pogled je korisna, može na duge staze da steti organizmu. Znaci kljuc je u umerenosti u svemu, parce mesa ponekad je OK, ali stalno jesti mesto kao osnovna hrana nije dobro.

Poz
oceania
16. mart 2010. u 14.41
Daca83, nisam se sigurno jasno izjasnila već sam tom procesu dala isto ime a slozenije je (jer smatram da je nevažno pa gnjavaza mi da objašnjavam)

dakle proces kada masne celije „tope” se dakle idu u krvni tok i organizam ih koristi kao energiju pravilnije je nareci lipoliza ; kada masnoca se topi zbog potrebe za energijom to je betaoksidacija i tada se proizvode ketoni. Ceo rad radi jetra koja preradjuje masnocu u masne kiseline i ketone da bi telo koristilo mast za energiju. (onda ima i onaj deo kada ketoni postaju aceton pa stvarno znaš da mrsavis jer zadah . Ipak, sve ovo je najlakse nazvati ketoza bar u ovako domaćinskoj komunikaciji. :)

U vezi mesa, mislim da su to one stare teorije posle 50tih kad su meso i mleko postali najvazniji u ishrani coveka. Mislim da nije tačno iako nisam neki militant vegetarijanizma.

oceania
16. mart 2010. u 14.50
bluflower, mislim da nije taj argument „vidi indijce” bas validan..
evo, indijac neki (vegetarijanac) može jesti celog zivota nekakva zrna, umreće negde oko 80te godine u najboljem slučaju.

onda, da uzmemo nekog svedzana ,nemca, ili evo ajd SRBINA :), e oni će jesti meso, mesne preradjevine i opet prosek zivota je negde 80god ..

i indijac i evropljanin (koji jede redovno meso,jaja) imace neke bolesti u toku zivota a od ovoga sto smo do sada mogli uociti, zivot evropljanina je ipak udobniji , nije da su indijci ili neko drugi njihovim boljim nacinom zivota produzili svoj vek ili napravili nešto više na polju nauke, dakle , radio ovo ili ono, isti djavo. :)
blueflower
(Accounting)
16. mart 2010. u 15.38
Evo još jedan koristan link:

http://www.fitness.com.hr/prehrana/nutricionizam

oceania,

Naravno da se od nečega mora umreti, ali zivotna vitalnost i preventiva od raznih bolesti se postize umerenim i zdravim jelom, kretanjem. Bitno je radi zdravlja imati manju kilazu, tako da nije cilj da se od nečega umre, nego da se zdravlje sto bolje odrzi i spreči svako sirenje bolesti, to je najbitnije.

Ja pricam svoje iskustvo, bolje se osecam od kako se 'zdravo hranim', znaci meso jedem, jedino piletinu ili curetinu, ponekad kuvano u supi, ništa przeno, peceno, čak i ribu kuvam. Kada mi se jede crveno meso, znaci jednom u mesecu, spremim i to sa malo masnoce, opet dinstano na vodi. Znaci ništa puno masno i przeno, u tome je kljuc. Jedem puno povrca kuvano na pari, salatice i supice. Odlično se osecam, kilazu sam izgubila, imam još 5 manekenskih kilograma da spustim.
Eto moje iskustvo, da se ne ponavljam vise.

Poz
tweety_m
16. mart 2010. u 19.16
Ja obozavam meso, i jeduci meso sam zanemarivala priloge.Sve se svodilo na krompir, rizu i makarone i naravno uz to sve meso.E kad sam krenula sa ovom dijetom izbrojim ja poene,a ono meso i ova tri priloga najgori.I šta ću ja se okrenem povrcu, naravno ubacim i meso za rucak obavezno ali je komad mesa dosta manji nego sto je ranije bio.Da ne bi bila gladna ubacim i salate(kojima nisam neki ljubitelj)koje opet nemaju poene,i zacudim se kod dr. kad sam vidjela nalaze.Ne pamtim kad sam imala tako dobru krvnu sliku, a uspjela sam skinuti oko 5 kg.Još samo da naucim jesti supice biće dupla korist od ove moje dijete.
Daca83
(Veb Dizajner/Programer)
16. mart 2010. u 21.40
blueflower ja nigde nisam navela da samo meso ima proteine. Ja sam rekla da odredjene aminokiseline koje su potrebne za ljudski razvoj se jedino mogu dobiti iz proteina zivotinjskog porekla. Mislim da su meso, jaja , mleko jedan jako važan deo ishrane koji ne treba izbaciti nego pravilno ili bolje receno umereno koristiti. Eto samo to :) Uglavnom svako radi kako ume i kako misli da mu je najbolje.
cardealer
(car dealer)
16. mart 2010. u 23.44
http://www.snopes.com/medical/doctor/atkins.asp

Pošto vidim da mi je minus puknut zbog Atkinsove kontraverzne smrti evo i jedan zanimljiv isjecak (zamislite na dan obdukcije je imao 258 pounds (oko 123kg)) a obitelj tvrdi da je imao 200 pounds a da se dodatnih 58 lbs ili ti čak 25kg. najednom dodalo u tijelo usled poremecaja u organizmu izazvanog udarom glave od čega je navodno nastala smrt.
A tu je i kopija obdukcijskog nalaza: http://www.thesmokinggun.com/archive/atkinsmed1.html
oceania
17. mart 2010. u 09.07
cardealer, taj dedica atkins da li je umro sa 100 ili 200kile ne dokazuje ništa .. on možda nije bio na toj svojoj dijeti -nikada! :)

recimo u francuskoj ima jedan doktor Dukan i njegov metod je godinama najpopularniji i mnogi se kunu da je najbolja dijeta.. ta Dukanova dijeta je vrlo slična atkinsovoj ako ne ista, jedino dukan je istražio neke namirnice koje mogu se jesti uz proteine a ne dizu insulin .. recimo ovas je njegova super namirnica i predlaze palacinke sa ovas brasnom
za one koji ne mogu bez slatkog , mogu si napraviti ovakvu palacinku posuti je onim vestackim secerom i teraju dalje :)

e taj dukan nikad nije bio debeo nit je sada.. bila jedna reportaza o njemu tip je oduvek bio „maneken” .. rekao je bas kako je smislio ovu dijetu
tamo krajem 60tih godina bio je samo doktor i dosao mu neki jako debeo covek i hteo je da smrsa pa tražio savet.. covek kaže „sve mi mozete zabraniti ali nemojte meso” i ovaj dukan mu rekao 'epa jedite meso i ništa drugo jedno nedelju dana' i stvarno , dosao covek kroz nedelju dana i izgubio 6-7 kile i ovaj Dukan kaže „tada sam shvatio kakav potencijal imaju proteini” i tako se posvetio nutricionizmu , dijeti i bla bla...

blueflower
(Accounting)
17. mart 2010. u 14.46
tweety_m, odlično, samo tako nastavi, supice nisu od velike vrednosti za organizam, tako da ne brigas, jer kuvano povrce izgubi vrednost prilikom kuvanja, ali mene supica zasiti na početku obroka, tako da manje jedem ostale namernice, kolicinski je bitno smanjiti obim obroka postepeno i na taj način smanjti zeuldac i manje jesti.
Takodjer, povrce kuvano na pari, brokoli, mrkva, karfiol, imaju veliku vrednost za organizam, a malo kalorija. Isti efekat imaju razne salate bez masnih i kremastih preliva, znaci samo malo maslinovog ulja i jabukovog sirceta.

Po mom skromnom mišljenju, ni jedna dijeta nije dobra, znaci ne treba se ograniciti na samo jednu namernicu, nego jesti sto raznovrsnije, a zdravije.

Ja imam 40 godina, pre 6 meseci sam oblacila odelo sa brojem 12, a sada komotno nosim broj 8, kao sto rekoh imam još 5 kg. da skinem za broj odece 6, a osecam se odlično :))) Nadam se da vam nisam dosadila, samo želim da pomognem, ako mogu svojim primerom, drugima?!
Ako neko ima pitanje, savet, sve se prihvata.

Avokado koristim u salaticama, samo četvrtinu na dan, ostatak sa kospicom ostavim zamotan u frizider da ne pocrni, i ostane svez za iduci dan, znaci samo po malo...

Poz
Catia_p
19. mart 2010. u 18.45
Blueflower, ako ti nije teško napisi tvoju ishranu.
Catia_p
19. mart 2010. u 18.55
Koliko sam ja citala kada se smanji unos hrane uspori se i metabolizam pa se sporije mrsavi. (Mrsavi se ali sporo). A ako se unose vise proteini sa povrcem, zitaricama i vocem (manje) pa se uz to vezba metabolizam se ubrza i pre se smrsa. Možda gresim?
cardealer
(car dealer)
19. mart 2010. u 19.56
Pa zar metabolizam nije usporen sa povisenom ishranom? Cescom uredu, ali da sjednes i da se najedes to usporava metabilizam i čak uspavljuje.
blueflower
(Accounting)
20. mart 2010. u 16.50
tweety_m

Imam pitanje za tebe, vidim da ti odgovara način ishrane koji primenjujes, interesuje me kakve masnoce koristis i koliko, jer su i masnoce bitne za nas organizam?!

Poz
blueflower
(Accounting)
20. mart 2010. u 16.57
Catia_p
Blueflower, ako ti nije teško napisi tvoju ishranu.

*****************************************************

Catia,

Glavna stvar u mojoj ishrani je da je raznovrsna, da se bazira sa vise vitamina, minerala i manje proteina, skroba i namernica koje su masnog i zivotinjskog porekla.
Moram da istaknem da ja nemam nikakve veze sa nutricijom kao zanimanjem, samo pišem iz svog licnog iskustva i puno čitam na temu zdrave ishrane. Svi smo razliciti, i najbitnije od svega je u kakvom nam je mozak mentalnom sklopu. Naravno, bitno je kakvog smo zdravlja pre svega, tako da ima raznolikosti od slučaja do slučaja.

Ako želiš možeš mi se javiti na email : [email protected] i mogu ti dati vise detalja o mojoj ishrani.

POZ
tweety_m
20. mart 2010. u 17.51
Za przenje jaja koristim butter spray, njega koristim i za makarone i spagete.Za przenje gdje treba vise masnoce i pecenje koristim obično vegetable oil, za salate maslinovo.Jedino šta radim je sve sto ispržim stavim na kuhinjski papir da upije masnocu.
tweety_m
20. mart 2010. u 17.53
Ne napisah kolicinu, maksimalno 2 supene kasike ulja kad pržim nešto ili dinstam.
CARDEALER
(car dealer)
21. mart 2010. u 03.40
Sjećam se kad sam kao mali odlazio ljeti djedu i babi na selo i davio se gljivama pečenim na plati od šporeta bez kapi ulja i jajetu u poklopcu od tegle također bez ulja. Uh, ali sam mrzio kad me je tjerao da gutam svježe jaje sa dvije rupice probušene na vrhi i dnu. Jaja inače sada izbjegavam da jedem često zbog kolesterola ali kad ih pržim to opet uradim u teflon tavi a pecurke idu ili na žar sa malo soli ili na paru.
Ima li ko treniranog gicu za lov na tartufe na zajam :)))
safira
21. mart 2010. u 13.39
Kad budete imale vremena, proucite ovu temu na jednom drugom forumu, verujte, radi...sto manje ugljenih hidrata, sto vise proteina i zelenog povrca, uspeh zagarantovan!

http://www.ana.rs/forum/viewtopic.php?t=42158&postdays=0&postorder=asc&start=0
majloVa
(genije od rodjenja)
22. mart 2010. u 18.16
„Još samo da naucim jesti supice biće dupla korist od ove moje dijete.”

Tačno Tweety supice su jako važne za nas organizam.. ma sve „s kasikom ba” ;)
tweety_m
22. mart 2010. u 20.12
Nego šta samo kasika :)
Mogu ja i snicle sa kutlacom kao Perica.Salu na stranu sto vise tecnosti, zato i preporucuju supe da se jedu, ja sam pocela povrce kuvano na pari, ponekad se predjem pa pojedem i supu, sa susenim zacinima domaćim.Kg idu dole, ne brzo ali sam ja to talozila 9 mjeseci logicno je da ne mogu skinuti za mjesec dana.U svakom slučaju sam zadovoljna, nego ja skinuh 5 kg ali mi broj farmerki i dalje isti, tu sam se malo rastuzila ali kad je udjem u moj broj biće festa.
ljubicasamir
(pisac)
23. mart 2010. u 01.50
Hvala Frensis na lepom savetu za dijetu ne ide lako ali prvih 7 dana sam bila na probi za calorije odlucila sam da jedem 1000 na dan i bas je zanimljivo prosto sve ovo treba shvatiti kao igru i biće svakome lakse,ne znam dokad u da izdržim ali imam viska 15 kg posto sam ostavila cigarete pre godinu dana a i klimaks me hvata polako pa ću biti jako zadovoljna i ako skinem svake nedelje i po pola kilograma
bezdanka
(ocajna domacica)
23. mart 2010. u 13.25
svaka cast moje dame,sutra ću vam ispricati moju pricu koja tek pocinje
Fransis
24. mart 2010. u 06.35
Ljubice,1000 kalorija je bas stroha dijeta,slabi se i sa 1300 kalorija dnevno. Nema ko ne može na ovaj način da oslabi,moja majka od 72 god je tako slabila već par puta po 10ak kg(oko 4 kg mesecno manje),ali problem je sto ona to sve vrati,pa ajd jovo nanovo,ali bolje je i tako nego non stop slagati sve vise i vise kg.Ljubice oslabices samo budi uporna,posle mesec dana ćeš videti rezultat,nemoj da se meris svaki cas.
bezdanka
(ocajna domacica)
24. mart 2010. u 06.53
drage moje citajuci sve ove redove shvatila sam da i ja nisam izgubljen slučaj,da i za mene ima još nade.Naime od pre 6-7 god.pocela sam da se lecim od hormonskog poremecaja i od onda ne mogu kontrolirat tezinu,sve sam deblja tako da sad imam sramotnih 132 kg.Ipritisak je povisen kao i holesterol i trigliceridi.Slučajno sam naisla na ovu diskusiju i drago mi je jer čini mi se da je kod svih vas najvaznija bila celicna volja.Fransis pokusacu da „ukradem”vasu metodu,jer mi je dosta cajeva ,tableta i jo jo efekta i pogleda drugih ljudi koji misle o vama da ste neki frik zbog svoje gojaznosti.Zato...pocecu da izlazim svaki dan napolje(sto sam pocela da izbegavam)brojacu kalorije,mada će biti teško jer imam muza i sina koji obozavaju kuvanu domaću hranu,a kad budem posustala ponovo ću da čitam ove redove..Javicu vam se opet,drage moje.
blueflower
(Accounting)
24. mart 2010. u 15.45
Draga Bezdanak,

Ja ti želim uspeh i cvrstu volju da istrajes u svojoj odluci radi svog ZDRAVLJA.
Bitno je imati cvrst karakter i postepeno raditi na poboljshanju svojih navika oko jela. Imaš pravo kada kažeš da je malo veca prepreka kada imate porodicu, ali to može biti i dobro kao podrska od strane drugih.
U vasem slučaju je bitno da postepeno radite na svom jelovniku, postepenom kretanju, i savetovanje sa vasim lekarom.

Ja sam prvo smanjila kaloricnost jela i pomalo shetala, a tek kada sam veću kolicinu sala skinula, dohvatila sam se teretane i vezbanja. Treba sve postepeno raditi, prvo korigovati ishranu. Ako možeš za početak izbaci preradjene secere, kolace, kekse, cips, kola kolu, alkohol, u ovim namernicama ima PUNO PRAZNIH KALORIJA koje nisu potrebne nasem organizmu. Onda treba izbaciti belu rizu, hleb, testenine i jesti integralne namernice.
Jesti puno voca, povrca, i zitarica, a manje krompira, hleba, rize i masnoca zivotinjskog porekla.

Ako želiš moju podrsku možeš da mi se javis, ili ako želiš neki jelovnik ja ću ti napisati, da imaš neke ideje kako i koliko unositi u organizam. Samo polako i sigurno, i uspeh je zagarantovan.

Puno sreće i uspeha ti želim!\

Poz

drew_70
(vodolija)
25. mart 2010. u 03.01
Drage moje,

Evo da se i ja ponovo javim i kažem vam kakvu je meni dijetu endokrinolog dao.
Dobila sam dijetu od 1100 kcal, napominjem da imam skoro 40 kg viska pa i povisen pritisak i holesterol, 40 godina i 160 cm.

Dnevna dijeta se sastoji od:

500 gr povrca (bareno/kuvano/salata)
400 gr voca
300 ml mlecnih proizvoda (mleko 0,1 masnoce i/ili jogurt 0,1 masnoce)
2 jajeta nedeljno
100 grama nemasnog kravljeg sira
200 gr mesa (curece/pilece/riba na grilu ili bareno)
60 gr crnog ili integralnog hleba (to je oko 3 tanja komada)
(Ovo se može zameniti i sa testeninama/pirincem/krompirom, ako vise volite, isto 60 gr, ali tog dana se ne jede hleb)

I to je sve za jedan dan. Naravno i 2 litre vode i kretanje. Pocela sam sa pesacenjem (nekoliko km dnevno) a kada budem malo laksa planiram da dodam i aguagym.

Puno pozdrava i uspeha svima.
drew_70
(vodolija)
25. mart 2010. u 03.05
Zaboravila sam da dodam da smem da koristim i najviše 2 kasike maslinovog ulja dnevno.
komsinica2
(Mama)
25. mart 2010. u 13.01
Fransis,

Kako si uspjela da se rijesis viska koze? Ja sam sa 75 kila spala na 50 i vrlo sam zadovoljna osim sto mi malo koze visi ispod gornjeg dijela ruke. Ne znam dali je to od dijete ili sam to imala i prije, ne mogu da se sjetim, ali sad sam to zapazila i bas mi smeta.

Fransis
25. mart 2010. u 13.20
Nisam se ja ničega resila:) Moja koza generalno nema vise onaj tonus koji je imala(bila sam debela i zategnuta),sad imam idealnu tezinu i jeste mi koza na dodir meksa,ali ništa ne visi,ja sam prezadovoljna jer sam ocekivala mnogo gore,naravno da ne mogu da budem kao da nisam isla gore-dole 50kg sala.Inače,na oca imam odličan kvalitet koze,možda zato nemam visecu kecelju na stomaku,viseci podbradak...Nikad nisam tražila nemoguće od zivota,zadovoljna sam sa onim što imam i ne ceznem za onim što nemam.
Nemoj sebe da detaljises,posmatraj sebe u globalu i budi srećna samo sto si zdrava,ko nije video i doziveo bolest,ne ume da ceni šta ima.Pozdravljam te.
blueflower
(Accounting)
25. mart 2010. u 15.14
drew_70

Hvala za javljanje, i kako ide sa tvojom dijetom?! Bitno je da si ti zadovoljna sa ishranom koja ti je propisana. Meni je malo ovaj tvoj jelovnik konfuzan, ali zastupljene su sve namernice koje su nepotrebne za organizam.

Želim ti puno uspeha!

Poz
drew_70
(vodolija)
26. mart 2010. u 07.25
Draga blueflower,

Gubim 0,5-1 kg nedeljno. Znam i ocekujem da će puuunoooo da potraje ali sam zadovoljna sto je dijeta niskokaloricna (oko 1100 kcal dnevno) ali ipak uravnotezena (sadrzi sve sto je neophodno organizmu za jedan dan) a ne gladujem :). Nešto slično kao i dijeta koju je Fransis drzala.

Puno pozdrava!

bezdanka
(ocajna domacica)
27. mart 2010. u 11.26
draga blueflower puno hvala na podrsci,lepo je znati da vas ne osuđuju svi.Vasi saveti su dobri ,prvenstveno zato što ih je lakse primenjivati nego striktno brojati kalorije a i nemoguće mi je izracunati koliko kalorija ima neko kuvano jelo npr.rizoto,paprikas i sl.Tako da sam za početak izbacila slatkise i slanise,ogranicila hleb i opcenito manje sipam u tanjur i to samo jednom,nema vise repete.E sad sledi mi vatreno krstenje za uskrs,mojima sam već najavila nov jelovnik-maje kolaca,priloga sa mnogo majoneze ...neka se polako privikavaju,nije loše ni za njih da se malo zdravije hrane.I pijem dosta vode,napunim bokal pa polako..hvala na podrsci i pozzz!!!!
blueflower
(Accounting)
27. mart 2010. u 15.02
Draga bezdanka

Hvala ti puno na javljanju, ja ti želim da istrajes do kraja.
Da, imaš pravo dolaze nasi praznici i tada se jede vise gurmanski, ali nema veze, pred nama je čitav zivot, imamo vremena i posle praznika da pazimo kako i šta jedemo, ne trebaš se opterecivati time. Pokusaj da ne mislis o jelu, nego uzivaj u spremanju lepih jela za praznike i pokusaj da malo 'korigujes' svaki recept. Znaci u neki kolac stavi manje secera ili ulja, ne verujem da će biti velike razlike, onda koristi kvalitetna ulja, maslinovo ulje, grape seeds oil (ovo ne znam kako se zove kod nas), neka trpeza bude bogata i lepa, a opet ne puno masna i teska jela. Budi vesela i radi sve sto volis, a jedi samo kada osetis da si gladna. Meni je jednostavnije da pratim u koliko sam sati jela, ako već ne osetim glad, tako da jedem u razmaku svakih 5-6 sati pomalo. Ti si na pocektu svog korigovanja ishrane, tako da možeš smanjiti unos hrane svakih 4 sata. Onda budi svesna šta unosis u organizam, i da li će ono sto jedes biti korisno za tvoj organizam ili stetno, čitaj svaki magazin koji ti padne pod ruku o zdravoj ishrani i koje namernice imaju manje kalorija, a zdravije su za organizam. Isto tako ja ne jedem uvece, popijem samo nezasladjen caj sa limunom, ali ti možeš da pojedes neku salaticu ili laganu supicu ako osetis glad.

Pokusaj da sastavni dio tvog rucka bude povrce kuvano na pari, možeš da pomesas zajedno mrkvu, brokoli, karfiol (kuvati na pari ne vise od 7-8 minuta), posle dodas malo maslinovog ulja (extra cold press oliv oil) i lepota. Isto tako svaka salata je veliki izvor vitamina i minerala.

Ovako izgleda jedan moj rucak:

Pre rucka, dok spremam rucak, nasecem malo sirovog celera i paprike i umachem u jogurt ili humus pomalo i to grickam.

Tanjir supice ( supa od povrca sa knedlama sa vrlo malo masnoce)

Glavno jelo:

-pola tanjira povrca kuvanog na pari sa dodatkom malo maslinovog ulja
-jedna četvrtina tanjira kuvane ribe (ništa ne jedem przeno)
-druga četvrtina pire krompir ( ovaj dio, ugljeni hidrati, treba da je najmanje zastupljen, ali i dalje nepotreban za nas organizam, tako da ga postepeno stalno smanjujem.
Salatica:
- volim meshane salatice bez punomasnih preliva,
- znaci pomesham paradajz, sirovu papriku, malo sirovog kupusa, malo avokada, maslinovog ulja i malo jabukovog sircheta.

Ovaj obrok mi je glavni i možeš primetiti da je raznovrstan, ali kalorija ima onoliko koliko treba organizmu.

Ne jedem testeninu i hleb, hleb jedem jednom mesecno ili dva puta, ali zato jedem zitarice za dorucak, ali nepreradjene, nego sama skuvam zito i pomesham sa vocem.

Ovakav način ishrane meni odgovara, znaci ne unose se preterane masnoce i ugljeni hidrati, vise se baziram na minerale i vitamine iz voca i povrca. Ja ne znam kakav je tvoj stil zivota i kakvo ti je zdravlje, ali nadam se da sam ti dala neke ideje kako korigovati svoju ishranu.

Možda sam već dosadila ostalim diskutantima na ovoj temi, tako da ako imaš neka pitanja možeš da mi se javis na email, svako dobro i uspeh ti želim!

Hvala još jednom Fransis na temi i incijativi za poboljsanje našeg zdravlja!

pOZDRAV

blueflower
(Accounting)
27. mart 2010. u 15.10
Draga drew_70,

Samo napred, ja ti želim puno uspeha!
Sve je u nasoj svesti, i ako imamo kontrolu i znamo šta je dobro za naše zdravlje i te kako ćemo promeniti stanje stvari, a rezultati će nam dati još veću podrsku da nastavimo za ushtrb našeg zdravlja.

Poz
drew_70
(vodolija)
29. mart 2010. u 05.57
Hvala plavi cveticu za podrsku i zanimljive ideje iz tvoga jelovnika!
Svim ucesnicama želim puno uspeha i istrajnosti, zdravlja i sreće!
LeaDiKaprio
(shumska)
01. april 2010. u 14.00
kangaroos, možeš li molim te da mi se javis na [email protected]
blueflower
(Accounting)
01. april 2010. u 15.39
Šta sve treba znati o hrani

Ovaj text je kopiran sa druge diskusije.

Ovaj tekst sam vise puta postirao ovde i onima, koji su ga već citali biće, svakako, dosadan. Nadam se da će nekome, od novih clanova, bar malo vise razjasniti neke dileme o ishrani!
!
Šta sve treba znati o hrani

Da bi telo pravilno funkcionisalo moramo ga snabdevati adekvatnom hranom. Postoje 7 osnovnih sastojaka i to: carbohidrati, masti, proteini, vlakna, vitamini, minerali i voda. Nedostatak bilo kojeg sastojka povlaci manje ili vece posledice po organizam.

O Carbohidratima
Osnovna funkcija carboh. je da snabdeju telo energijom. i to u vidu glucose. Carbohidrati se po sastavu dele na proste i slozene.

PROSTI CARBOHIDRATI su sastavljeni od molekula secera i u vecini slučaja imaju sladak ukus. Prosti carboh. snabdevaju telo brzosagorevajucom energijom sto znači da ih telo po unosenju vrlo brzo iskoristava. Hrana bogata prostim carbohydratima ima visok glycemic index ili skraceno GI Index. (glycemic index je broj između 1 i 100 kojim se svaka namirnica karakterise kojom brzinom sagoreva u nasem telu. Veci broj znaci brze sagorevanje i obrnuto). Prosti carbohidrati nisi dobri za nas i treba ih izbegavati (osim u odredjenim situacijama kada su pozeljni i, moglo bi se reci, obavezni).

Po unosenju u organizam prosti carbohidrati izazivaju veliki porast secera u krvi sto ima za posledicu povecanu proizvodnju insulina da bi se neutralisao secer. Povecana kolicina insulina, u daljem procesu, sprečava telo da efikasnije sagoreva mast a istovremeno visak energije pothranjuje u masti sto opet dovodi do povecane tezine. Zakljucak - izbegavati ih po svaku cenu.

Neke od namirnica koje spadaju u proste carbohidrate: svi seceri, svi kolaci, torte, sladoled, cokolade, sva bezalkoholna pica (coca cola, 7-up itd)

SLOZENI CARBOHIDRATI kao sto i sama reč kaže imaju slozeniju strukturu i telo ih sporije sagoreva. Enrgija dobijena iz slozenih carbohidrata traje znatno duže i sto je najvaznije nivo secera u krvi je veoma stabilan sto opet ima za posledicu da ne osecamo glad i ne unosimo dodatnu hranu i time posredno sprečavamo gojenje. Slozeni carbohidrati su veoma pozeljni u ishrani sportista i svih drugih koji imaju povecanu potrosnju energije
Namirnice koje spadaju u slozene carbohidrate i koje imaju mali GI I ndex: svi proizvodi od crnog hleba, braon pirinac, povrce, pasulj itd.

O Mastima
Delimo ih na dobre i loše masti.

DOBRE MASTI su nezasicene masti. Obično se nalaze u tecnom stanju na sobnoj temperaturi. Telo treba ove masti kao sekundarni izvor energije. Takođe, ove dobre masti, pomazu telu da oslobodi energiju iz drugih izvora hrane.

Namirnice bogate ovim mastima su: maslinovo ulje, jaja, orasi, semenke suncokreta, riblje ulje, sardine, tunjevina, losos itd.

Ove masti ubrzavaju metabolizam tako da su veoma važne u procesu gubljenja tezine (zvuci cudno masti i gubljenje tezine ali je tako). Takođe dobre masti pomazu u transportu vitamina, preciscavaju krv i pomazu u borbi protiv bolesti kao sto je rak, arthritis, svi problemi sa zglobovima, poboljsavaju imuno sistem, kozu i kosu itd.

LOšE MASTI su zasicene masti skoro i da nemaju nikakvu pozitivnu ulogu u telu. U vecini slučajeva treba ih izbegavati. Uzrocnici su mnogih negativnih stanja u telu kao sto je visoki holesterol, zgrusavaju krv, podizu krvni pritisak, doprinose srcanim oboljenjima ukljucujuci srcani udar. Loše masti se mogu naći u sledećim namirnicama: mesu, buteru, tvrdom margarinu, svim tvrdim sirevima, slatkom pecivu, slanini itd

blueflower
(Accounting)
01. april 2010. u 15.39
PROTEINI

Protein je pre svega materija koja sluzi za izgradnju našeg tela. Ulaze u sastav svih misica, kostiju, koze, unutrasnjih organa i svega ostalog.

Proteini takođe mogu biti izvor energije ali ta funkcija dolazi tek do izrazaja kada su svi drugi izvori energije (ugljeni hidrati i masti) iscrpljeni.

Proteini su napravljeni od amino kiselina. Za naše telo su od značaja 23 amino kiselina. Od ovih 23 telo može proizvesti 15 a preostalih 8 koje nazivamo esencijalnim telo mora dobiti putem hrane.

Proteine koje unosimo hranom delimo na dve grupe i to: kompletni proteini i nekompletni proteini.

KOMPLETNI PROTEINI sadrže svih 8 esencijalnih amino kiselina koje su nam potrebne i mogu se naći u sledećim namirnicama: mesu, ribi, sirevima, jajima i mleku.

NEKOMPLETNI PROTEINI su oni koji nemaju svih 8 esencijalnih amino kiselina i izvor ovih proteina je uglavnom povrce.

Na nasu sreću kombinacijom raznog povrca možemo uneti svih 8 amino kiselina u organizam. Ovo nas spasava od jedenja vece kolicine mesa, jaja, sireva itd. namirnice koje su izuzetno bogate zasicenim mastima (satureted fat) i koje imaju vrlo negativan uticaj na telo.

Šta se, dakle, dogadja sa hranom, nakon što smo je pojeli ?

Ona se vari, i tu pocinju potencijalni problemi. Stomak ima 80% kolicine nerava koliko mozak. Stomak je na neki način drugi centar inteligencije organizma. On mora da bude u stanju da brzo odreaguje na otrove, da odbaci bakterije i viruse, da preradi hranu, da iskoristi ono što se može iskoristiti i odbaci ono što ne može... Zato je proces varenja izuzetno važan i zato za vreme varenja sva krv ode u stomak, bas kao sto za vreme razmišljanja sva krv i energija ode u mozak.

Najlakse se vare one hrane koje same u sebi sadrže enzime za varenje, jer se sa njima organizam najmanje muci a to je zeleno, listasto povrce (salate, spanac, i td), zatim ostalo povrce (paprika, paradajz, i td) kao i skoro svo voce. Riba se, takođe, prilično lako vari i neophodna je za dobro zdravlje, samo treba pazljivo birati koju jedemo (pastrmka, losos i sardine su najbolje). Uz sve ovo, bez dovoljne kolicine vode u organizmu nema dobrog varenja. Zato je dobro neko vreme pred obrok popiti jednu-dve case ciste (negazirane) vode sa malo limuna. I zato je loše jesti meso, naročito masno.

Zašto treba puno piti vode?

Iz istog razloga iz kog je potrebna voda da bi se covek okupao - da bi organizam izbacio sve sto mu ne treba. Bez vode to je nemoguće. Voda utice na stvaranje sokova za varenje, na ispiranje tela od produkata sagorevanja (sve u nasem organizmu radi na principu sagorevanja i bas kao i pec, nas organizam zato ima mnogo „pepela” sto je otrov). Između ostalog voda je važna za mnoge druge hemijske procese u organizmu i odličan je izvor kalcijuma i ostalih minerala a i u nekoj kolicini potpomaze pH balans u organizmu - verovatno najvazniju stvar vezanu za zdravlje. Dok dobra voda povisi pH (sto je zdravo), slatka pica, gazirana pica, sokovi, kafa, itd. smanjuju pH. Zato se voda ne može zameniti nicim!

- Dijetom ne može da se smrsa za stalno. Može samo privremeno - koliko traje dijeta.

Zdravo je biti mrsav samo ako je to posledica zdrave ishrane i unosenja hrane u normalnim kolicinama.

- Najosnovnija stvar za dijetu NIJE ishrana! Najosnovnija stvar je naše emotivno stanje. Probajte da nekome ko je nesrecan, tuzan, depresivan, napusten, nervozan i td. objasnite da nije dobro jesti cokolade, pusiti, jesti slatkise, piti koka-kolu, itd... Nema te snage volje koja je jača od naših emocija.

-Dobra ishrana ne mora da bude komplikovana. Jedite voce i povrce (salate zacinjene maslinovim uljem i limunom), i ribu (pastrmku najviše), i minimalno hleba i pijte dva litra vode dnevno i sve ste probleme resili! (možda ne bi bilo loše da uzmete malo ekstra vitamina ako hocete). Primetite da ovakva ishrana nema u sebi ništa sa one liste hrane koja izaziva kiselost.

Dalje kompoti, voce, vocne salate, salate (grcka, srpska, sopska, nicoise, italijanska, mesana, vitaminska, prolecna, eksperimentalna, zelena, sarena, bilo kakva...), riba, integralni pirinac ponekad, retko jagnjetina (sem za krvnu grupu 0 - za njih cesce), puno vode sa limunom, supice i corbice od povrca ili ribe ili pilece supe sa dosta povrca i to je to!

Šta izbegavati

Kajmak, puter, zejtine (sem maslinovog ulja), mleko (sem kozijeg), masne sireve, hleb, testenine, kolace, keks, torte, cokolade, kakao, kafu, pica, gazirana pica, alkohol, meso (sem ribe i jagnjetine i piletine/curetine), mesne preradjevine, margarin, bilo šta iz pekare pravljeno na bazi belog brasna, bilo šta sto ima secer u sebi, bilo šta sto je pohovano ili przeno...
+0 / -1 -1 Nikko55
31. mart 2010. u 01.02Predlog za ishranu na bazi FIT FOR LIFE

Ovaj se koncept ishrane bazira po dva osnova. Prvi je da se sledi prirodan ritam tela i drugi princip ne mesanja hrane. Pa krenimo redom

Nas organizam ima jedan svoj ustaljeni ritam koji mi, na zalost, svojim pogresnim navikama, veoma često remetimo tako da je telo primorano da se uvek prilagodjava i nije u stanju da pruzi svoj i fizicki i psihicki maksimum. Taj ritam je okvirno podeljen u tri dela i čim je u pitanju neka podela moraju postojati i granice. U ovom slučaju te granice su uslovne i one su vremenske a ne prostorne.

- prvi deo: ciscenje organizma
- drugi deo: unosenje hranjljivih materija i
- treci deo: asimilacija ili koriscnjenje onog unetog

Prvi deo je, opet ponavljam - uslovno, od 4 ujutro do podne. U tom periodu naše telo ima tendenciju da se cisti tj. da izbacuje sve otpadne materije nastale tokom metabolizma. Telo to radi prakticno non-stop ali ovo je period kad je to najintezivnije. Najbolji način da pomogne svom telu je, da se u navedenom periodu, jede iskljucivo voce.

Zašto bas voce? Pa voce u svom sastavu ima sve sastojke koji su neophodni nasem telu (vitamine, minerale, vlakna, uglj. hidrate, proteine, masti i sto je najvaznije preko 80% vode). Svi ovi elemnti su u izvornom obliku i kao takvi imaju osobinu da „ispiraju” nas probavni sistem.

Da bi se istakao vrednost voca u ishrani dovoljan je podatak koji kaže da bez voca (a i povrca) sveukupni zivot na Zemlji ne bi bio moguć.

JEDINI izvor energije koja nasa Zemlja, kao planeta, ima je Sunce. Bez njega zivot je nemoguć. A prva i jedina karika koja je sposobna da tu suncevu energiju pretvori u hemijsku je biljka. Biljka uzima minerale i vodu iz zemlje, ugljen dioksid iz vazduha, energiju od Sunca, sve to hemijskim procesima (fotosinteza) preradjuje da bi kao finalni proizvod proisteklo voce i povrce. Zivotinje biljojedi se hrane vocem i povrcem, mesozderi jedu biljojede i tako se krug zatvara.

Dakle, preporuka je da se čitavog jutro jede samo voce, uopste nije važno koje, a kolicine neka budu u granicama normalne, niti previse i niti premalo..

Od podneva pa do 8 uvece je period kada bi trebalo intenzivnije da se unosi hranu. Ovde, u ovom periodu, dolazi do izrazaja drugi princip ovog nacina ishrane a to je - ne mesanje razlicitih tipova hrane.

Svi znamo da postoje tri osnovna tipa hrane i to uglj. hidrati, masti i proteini. Za svaki tip hrane su u opticaju i određeni enzimi koji se luce u stomaku i koji pospesuju varenje istih, tj razlaganje slozenih supstanci do prostih oblika pogodnih za apsorpciju (enzimi su proteinske materije koje ubrzavaju proces varenja a da se pri tome same ne menjaju). Ustvari bez tih enzima varenje skoro da ne bi bilo moguće.

Koji će se tip enzima izluciti zavisi od acidno-bazne ravnoteze u samom zeludcu, a koja se menja pod uticajem unete hrane. Pri istovremenom unosu ugljenih hidrata i proteina nastaje „bitka” za prevlast u stomaku, vreme varenja se znatno produzava, (i do desetak sati) a i efikasnost se dosta smanjuje. Naravno hrana će na kraju biti ipak svarena ali uz dosta otpadnog materijala i povecu neiskoristivost te hrane.

Može se jesti , na primer, meso i salata (bilo koju jer povrce sadrzi u sebi enzime koji su mu potrebni za varenje - to je još jedna prednost) ali ne sa krompirom ili hlebom kao sto smo mi svi navikli. Znaci osnovni princip ovog nacina ishrane je salata + jedna vrsta hrane (ili meso, ili krompir, ili riza, ili spagete ili bilo sto po sopstvenom izboru).

Od 8 uvece pa nadalje ne bi se trebalo jesti ništa. To je vreme koje organizam iskoriscava da „popravi” sva sto je tokom dana osteceno, da zameni dotrajale celije (poluzivot svake celije u nasem telu je, u proseku, nekih 2 nedelje posle kog vremena biva zamenjena), da misice napuni glikogenom ili kako bi se prostim rečima reklo „generalna popravka” svega i svačega.

Koje se beneficije mogu ocekivati ovim nacinom ishrane?

U prvoj fazi dolazi do ciscenja organizma od svih nagomilanih otrova nastalih kao posledica loše ishrane (meso, przena i kuvana jako zacinjena jela, kafa, gazirana pica, alkohol, cokolade i sve vrste slatkisa, duvan... itd). Svi ovi negativni produkti loše hrane se nalaze ugradjeni u svim organima, kostima i tkivima našeg tela.

Na nasu sreću svaka celija neseg organizma je savrseno inteligentna da može u svakom trenutku da prepozna kvalitetniji materijal od onog od kojeg je trenutno sagradjena. I na tom principu se i zasniva ciscenje organizma. Celija pocinje da razbija (katabolizam) tj. razgradjuje los materijal i istovremeno ga zamenjuje kvalitetnijim (anabolizam). Ovi procesi su neumorni i uvek će se odigravati sve dok telo snabdevamo kvalitetnom hranom (voce i povrce i to u sirovom stanju).

Ova razgradnja ima za posledicu gubljenje tezine jer se odbacuje sve sto nije dobro. Takođe u toj fazi, koja može trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci (zavisi od stepene zagadjenosti organizma), možda ćete se osecati iscrpljeno i slabo jer se sva raspoloživa energija upotrebljava za zamenu tkiva. To je drugi razlog zašto dolazi do gubitka tezine.

Druga faza ili faza stabilizacije nastaje kad je svo loše tkivo zamenjeno novim, kvalitetnijim materijalom. U toj fazi dolazi do stabilizacije tezine, energija se vratila i osecaj snage i zdravosti je prisutan.

Ako se i dalje nastavi sa ovim nacinom ishranom nastaje treca, zavrsna faza. Ovde, iako se kolicina unete hrane nije povecala ipak dolazi do izvesnog napretka u tezini. To se objašnjava time da organizam sada ima vise vremena i energije (ne mora da se bori sa raznim otrovima) i izgradjuje novo tkivo mnogo brze i uz potrosnju manje energije. Ovo je, takođe, faza koja najviše odgovara bodibilderima i svim ostalim sportistima, jer se misicna masa, kao posledica napornog treninga, mnogo brze regenerise i izgradjuje.

Poz
Roach
01. april 2010. u 17.02
Ja bih da se nadovezem na temu i da vas pitam, vi sto ste na dijeti ili vas druge koji volite da jedete, da li smatrate da se dovoljno krecete u toku dana i kako sebe motivisati na dovoljno kretanje.
ecolid19
02. april 2010. u 00.25
blueflower,

kad ste već prepisali mogli ste da TO napisete, preuzeli ste tekst sa Fitnesa.
ELEKTRODA
(EEG)
02. april 2010. u 20.43
oNA JE VEC NAPISALA
LeaDiKaprio
(shumska)
03. april 2010. u 11.33
kangaroos, možeš li molim te da mi se javis na [email protected]
zar_ptica
(pedagog)
04. april 2010. u 14.45
Svaka cast fransis,treba to izdrzati.
ja jako volim da jedem,bas sam gurman , šta ću, zato i jesam na kulinarstvu :)
Meni je najbolje sad proleće leto dodje razno lepo voce i povrce pa onda gledam da toga jedem sto vise,a slatkise izbacim skroz. A jako volim slatkise,smrc..
A volim i:mekike,lepinjice,tople sendvice,pite razvlacene razne,gibanice,kolace,slatko slano ja sve volim što ne valja :)))
Shvatila sam da se i to može jesti,ali umesto 5 mekika pojedem 1 i kraj. Umesto 5 kolaca,1 kolac i dosta..
Joj a teško je to kad sve pravim lepo :(
Najbolje mi je kad mi je nešto ruzno,kad ne uspe pa mi se i ne jede :)
kangaroos
06. april 2010. u 08.20
Lea, poslala sam e mail
u slučaju da zaluta:
[email protected]
bubrezi
(poduzetnik)
09. april 2010. u 06.20
Cao

Svaka cast savrseno izgledas i ja sam se bila udebljala pa sam smrsala isto tako rekla sam sama sebi NE i uspela sam ali još treba da radim na sebi.

pozdrav
kriska
20. april 2010. u 08.28
Ja u ovo prolecno doba godine bas fino doteram liniju. Za Uskrs sam opet nabacila kilo-dva, ali evo do sada sam ih smakla.
Jedem uglavnom velike kolicine zelenisa u obliku salata, ne stavljam ni malo ulja, samo so i sirce.
Mene salata od mladog kupusa bas fino zasiti, a ne goji.
Uz dosta salate ne mozete pojesti puno drugog jela.
Fransis
(...)
20. april 2010. u 08.44
bubrezima hvala na komplimentu !

ljubicasamir
(pisac)
25. april 2010. u 07.28
Kako je lako dobiti kilograme,a kako ih se teško osloboditi
kriska
25. april 2010. u 10.04
Ma jeste teško, pogotovu nama gurmanima koji volimo da jedemo, još ako imamo i genetskih predispozicija za gojaznost, teško nama.
Celog zivota moramo da pazimo i da se odricemo.

Moja familija i sa oceve i majcine strane su u mladosti bili veoma vitki, a posle su u nekim srednjim godinama poceli da se goje i sad su svi buckasti.
Izgleda da i ja idem njihovim putem, mada dosta pazim, ali sad kad se malo ugojim teško skidam, a kad sam bila mlada za dva dana sam mogla da smrsam i po 3 kg.

Ne treba ni preterivati ni previse se opterecivati.
Imam drugaricu kojoj je 47 godina, lepo izgleda i čini mi se da je i mrsavija nego sto treba.
Ona je zaista preopterecena svojim izgledom, nisam mogla da verujem kad mi je dala savet na moje pitanje kako održava dobru liniju.
Kaže ona posle svakog jela ode u kupatilo i namerno izazove povracanje.

Ne znam, za mene su takve stvari neprihvatljive.
ecolid19
(...)
25. april 2010. u 13.05
Kriska, vasa prijateljica je ozbiljno bolesna, ima poremecaj ishrane, i to se zove bulemia
http://en.wikipedia.org/wiki/Bulimia_nervosa
za pokojnu prinzecu Dijanu se pisalo da pati od toga i tako održava liniju. Eto cemu su se ljudi divili i šta su obozavali i podržavalai bolesnicu u svom poremecaju. Da je imala 15-20kg više ne bij je onako obozavali, šta je ljudska sujeta.

Ja sam oslabila jedno 2kg i sad od uskrsa, opet stala, tapakm u mestu.
Ja sam uvek bila bucka, ali interesantno do 3 godine zivota ništa slatko nisam htela da jedem, a dete sam razvedenih roditelja (od moje prve godine) i moja mama se trudila da ja ne budem neuhranjena, pa su me od najranijeg detinjstva trenirali da ispraznim tanjir, i naterali me da jedem slatkise, a sticajem okolnosti sa 10. godina sam provela lep raspust u Becu u gostima kod ljudi koji su imali import-export za delikatesnu robu, spajz pun kartona cokolade i bombona, uzmi koliko hoćeš, i da ja celu tablu na dan, i tako sam se pokvarila, kad sam se vratila krenula sam da skupljam slicice iz krasovih cokoladica gradovi i države. Ali možda zbog toga sam se još u mladosti naucila na dijete ono plus-minus 5kg, i opet stizem na taj prokleti rat kad sam se totalno odkacila i sad ovo moje stanje sa poslom, i ne klimaks kod mene nije imao uticaja na tezinu.
Mislim da je jako važno kako u maldosti se naucimo da jedemo. Meni je najteze da smanjim klicinu, mogu da se odreknem čak i slatkisa, ali uhvatim sebe kako jedem dijetalnu hranu u nekim kolicinama da samo održavam tezinu a ne mrsavim ili jako sporo. Retko sam u raspoloženju da jedem kao kanarinac malo.
Nikad nisam razumela ljude koji su bas mrsavi do negde 30-40 godine i kasnije se jako ugoje 50kg i sl.
Zar_Ptica
(pedagog)
25. april 2010. u 14.28
Meni je problem sto ja volim da skuvam sve ukusno i onda to ^nako uz slast da pojedem.
Volim przeno pohovano sve što ne valja :) slano,kiselo,slatko,ljuto,nema toga što ne volim.
Ne volim kada se nešto spremi samo na vodi,to mi se nikako ne jede,navikla ja na zaprsku,ne mogu bez nje.
Sad sam na dijeti,sve ne vodi se sprema,i ništa mi nije ni lepo ni ukusno,pa mi se bas ni ne jede.
A ja bih sad bas mekika..
Fransis
(...)
26. april 2010. u 03.23
He he he Zar Ptico,pa svi vole masnije,przeno,pohovano,slatko,sve sto goji je lepo,coveciji ukus je takav.Kad sam sama,mene mrzi da kuvam za sebe,nemam nikakvo zadovoljstvo da sebi spremam i sama jedem,pa onda jedem suvo il već gotova jela iz prodavnice.Kad covek pogleda ta gotova jela,ukupna tezina je 300gr i prilog i ono uz prilog,to je tako mala kolicina,eto to je određeno kao normalan obrok.Ja i kad sam drzala dijetu jela sam sa razumnom zaprskom( na skuvanu serpu,2 kasike ulja,1 brasna),ali sam jela male kolicine,samo bareno mogu piletinu,krompir i pirinac. Pozdrav i želim vam uspeh u dijetama,ide lepo vreme,skidamo ono cime smo se pokrivali zimus...
ljubicasamir
(pisac)
26. april 2010. u 05.26
Lepo je citati kako je neko uspeo skinuti kilograme ali ih je sa sebe jako teško skidati,ja se mucim ali ne mogu bas da se hvalim skinula sam 4 kg i kao da sve sporije ide nekako mi je teze nego na početku.Pocela sam sa 84 kg sad ima 80 i nekako stoji tu jedem 1500 kalorija (nadam se )jer ne znam bas sve da izracunam,doruckujem meko i pahuljice rucam kuvanu hranu tj corbe i kuvano meso ništa masno ništa slatko ali je stalo.Poceo me je i klimaks drmati možda mnogo hoću od sebe,ali neka ja i dalje želim da mrsavim zdravo pa i ako ide sporo možda je dobro što ne dobijam vise kg možda je i to napredak.Pocecu sa vezbama nekim ali živim u gradu gde nema teretane i jako je sramota da žena izidje na ulicu i da trci ali ima sprava za skidanje kg ali ne znam koje su dobre ili efikasne pa ako neko može da mi ih preporuci i koje vezbe da radim imam još 15-20 kg viska
kriska
26. april 2010. u 07.50
Može biti Ecolid, mada moja peijateljica izgleda sasvim zdravo.
Citala sam malo o bulimiji i bas sam se najezila.
To je ozbiljna bolest koja se teško leci i uglavnom se javlja kod mladih ljudi, iskompleksiranih i opterecenih svojim izgledom.

Ljubice, ne znam za koje vreme si smrsala 4 kg-a, ali to je dobar uspeh, samo polako i strpljivo i važno je da ne dodajes kilograme.
To sto ti tezina posle mrsavljenja stagnira i stoji na isto, je sasvim normalno.
Ja recimo za 10 dana mogu bez problema da smrsam 3-4 kg-a, ali uprkos i dalje strogom rezimu ishrane, ona 2-3 zadnja nikako ne silaze.
Klimaks utice na usporavanje metabolizma, ali smatram da se i u tom dobu vodeci racuna može odrzati dobra linija.

Što se tiče vezbi, one su veoma korisne za sve ljude, bilo da imaju ili nemaju problema sa viskom tezine.
Ni u mom gradu nema teretane(ima jedna, ali tu se skuplja samo decurlija).
Ma i kod mene je isti mentalitet ljudi, mali grad, svi se znamo.
Kad bih obukla majicu i sorc i potrcala gradom, proglasili bi me ludom :)
Ja volim prirodu i često izadjem u sumu, pesacim po sumskim usponima, a uz put naberem i malo jestivih biljkica.

Kuci skoro svakodnevno radim vezbe uz program Yourself Fitness. To je kao igrica i bas sam se zarazila, ali je veoma korisno.
Imaš svog virtuelnog trenera, na početku upises svoje podatke (visinu, tezinu, u kakvoj si kondiciji, koliko želiš da smrsas...) i program ti sam odredi vezbe.
Kad se prekine sa vezbanjem, program upamti i sledeći put nastavi dalje. Ako neki dan preskocis, vraca te nazad da ponovis vezbe i prosto te navodi na upornost.

Yourself Fitness imam na DVD-u i instaliran u racunaru, pa ako ste zainteresovani, da se potrudim da nekako postavim na neki server, da iskopirate, mada je program prilično veliki i malo je komplikovan za instalaciju.
Mora da se koristi original CD ili neki softverski virtuelni simulator za DVD.
Taj program se može naći i na netu i ako ne umete da instalirate, zamolite nekog ko se razume.
Zar_Ptica
(pedagog)
27. april 2010. u 15.38
Ooo i u vasim gradovima vas proglase ludim kada trcite :)
Ok nije samo Sremska Mitrovica poynata po tome.
Ja sam pocela UN dijetu videcemo šta će biti,strogo se pridryavam i ne jedem mnogo (maximalno unesem 1400 kcal.). TO je ona dijeta sa razdvojenom ishranom.
ecolid19
(...)
27. april 2010. u 19.19
Dobra je ta dijeta sa razdvojenom hranom probala sam je i oslabila sam ali uz voznju biciklom skoro svaki dan 1-2h. Meni je uzasno teško bio dan sa vocem i naročito sa povrcem. Ali ja nisam znala šta i kako pa sam se bukvalno pridržavala.
Zar_Ptica
(pedagog)
28. april 2010. u 13.43
Meni je vocni dan super posto volim voce,a super mi je i onaj dan kad može testo (danas sam mesila testo za pizzu,savrseno je ispalo),a sad mogu i kolac.
Najgore mi je kad moram da jedem kuvano BEZ ZAPRSKE POVRCE(boranija,pasulj),jer ga tako mrziiiim... :)
Pa stvarno ga ne volim tako.
Znam da nije pedagoski,i da to nikad neću reci nekom detetu da ne volim da jedem :) ali vama kažem da mi je grozno bez zaprske.
Zar_Ptica
(pedagog)
28. april 2010. u 13.47
Vozim i ja bicikl dosta,a bogme i stojim na poslu,ubise me noge.
bezdanka
(ocajna domacica)
29. april 2010. u 10.32
evo i mene ponovo,vidim da i u drugim mestima ima problem sa „dzogiranjem” u javnosti...ja na sreću imam dugacko dvoriste pa tako trcim na rate,ali to je prilično dosadno.Mada pomaze,sad imam par kila manje bolji je pritisak a i ovo proleće izvuce iz coveka onu zimsku uspavanost pa je nekako lakse...Pozz...PS. Blueflower tvoji saveti mi dosta pomazu hvala!
blueflower
(Accounting)
30. april 2010. u 13.39
bezdanka,

Drago mi je da uspevas balansirati svoju ishranu, to je veoma bitno ne samo da izgledamo dobro, nego da se osecamo odlično i zdravo. Ako imaš neko pitanjce, javi se.

Puno pozdrava i uspeha za sve!

blueflower
(Accounting)
01. maj 2010. u 15.17
Evo i korisna knjiga za zdravu ishranu:

„Skinny Bitch” autori Rory Freedman and Kim Barnouin.

Poz
Zar_Ptica
(pedagog)
02. maj 2010. u 06.10
Ja sam na un dijeti i zadovoljna sam za sad
Daca83
(Veb Dizajner/Programer)
07. maj 2010. u 14.09
ljubicasamir ako si u mogućnosti kupi eliptical trainer ili tredmil pa u kucnoj varijanti trci. Mada i brzo hodanje pomaze dosta, znaci ne trcis a nasi malogradjani neće znati kuda ti tako zuris :)
ljubicasamir
(pisac)
08. maj 2010. u 02.06
Ma ja sam u Iraku tu je i brzo hodanje malo bez veze ali neka,imam veliku kucu i dosta sam kupila sprava pa polako imam vremena jedino još da ubedim kilograme da mi ne stoje lepo pa da odu od mene.Hvala vam meni je jako drago kad procitam da je neko uspeo da smrsa,kod mene to ide bas polako ali ide.Ulazim polako u klimaks a i prestala sam pusiti pre godinu dana tako sam naj verovatnije zaradila kilograma ali sad je mnogo lakse ne pusim pa mi je nekako sve lepo.Niko nije pisao o spavanju ja kako sam na dijeti pocela sam da jako lepo i mirno spavam,nema vise onih obilnih vecera i bas se lepo osecam naspavam se bez problema.Moji kilogrami sporo idu ali ja se bas osecam jako dobro polako sam se navikla na rezim ishrane i nadam se da ću i ja da smrsam a i ako ne dobro je i ovako samo da smo zdravi i to je dovoljno
kriska
16. maj 2010. u 05.45
Kretanje, kretanje i samo kretanje!
Imam prijateljicu kojoj je preko 50 godina, 10 godina je starija od mene.
Da vi znate kako ta žena izgleda, pa niko joj ne bi dao ni 30.
Ona je veliki gurman, sve jede, i testa i slatkise i to bas dosta kolicinski. Ja ne mogu da pojedem ni pola njene porcije.
Ona je nastavnik i predaje u vise skola kod nas u gradu i u okolnim selima.
Pesaka ide na posao do tih sela, po nekoliko km svakodnevno.

Juče se vracam od svoje zaove koja dosta daleko stanuje od mene, pa sigurno nekih 3-4 km i dok sam cekala taxi sretnem tu svoju drugaricu.
Prvo me je iskritikovala, pa me je ubedila da podjem sa njom peske.
Stanujemo blizu i idemo u istom pravcu i to sve uz brdo.

Ljudi moji, ona trci a meni je dusa bila u nosu kad sam stigla kuci.
Taman se istopio ceo onaj obilan rucak, sto sam kod zaove jela.
Posle od umora nisam ništa mogla ni da jedem, uvece pred spavanje sam pojela samo nekoliko jagoda i jutros kad sam se probudila meni stomak ravan.
Obucem farmerice, a one setaju oko struka. E pa, neće vise kriska da ide taxijem, od sad samo pesaka!
maja3s
(diskutant)
18. maj 2010. u 14.43
draga kriska, ma kako kretanje...evo ja se krecem pogotovo sad ovaj maj mjesec stalno sam u nekoj frci i sve idem pjeske...pa mislim da prepjesacim 5 i vise kilometara..dobro nekad manje...i to često idem brzi hod..jer moram i kad stignem na cilj pocnem se znojiti onako malo.. rezultat je da sam se udebljala 2 3 kg...kako to ?
kriska
18. maj 2010. u 16.00
Pa ne znam Majo, verovatno uneses vise kalorija nego sto potrosis.
To je cinjenica i prosta stvar - koliko kalorija pojedes toliko treba i da sagoris i nema sanse da se ugojis.
Zar_Ptica
(pedagog)
18. maj 2010. u 16.09
Danas sam pesacila po kisi,morala sam,kisa vetar hladno ja u zimskoj jakni naravno :) i cipelama koje ne propustaju vodu,ali bilo mi je grozno,jakna mi je bila MOKRA skroz,a bas je dugacka ali eto.. Pa ti idi peske po ovakvom vremenu..
kriska
18. maj 2010. u 16.46
Pa nije svaki dan nevreme. Ni ja danas nisam izasla iz kuce, a nisam ni vezbe radila, bas sam bila lenja.
mina-ks
(hemicar)
20. maj 2010. u 10.48
Evo i ja juče krenuh sa proteinskom dijetom od Dr Ducan.Za sad se osecam dobro,jeste teško ali ide.Nisam debela,ali sam jednostavno strasno puno pocela da jedem slatkise da me je uplasilo da će me to unistiti pa sam eto resila da to prekinem..Još ako skinem neka 3-4 kg biće još bolje,mada nije neophodno..
Zar_Ptica
(pedagog)
20. maj 2010. u 14.07
Meni je sutra proteinski dan jedva cekam,kupila sam dzigericu pa ću je spremiti na luku..
Fransis
(...)
20. maj 2010. u 19.40
Čula sam da je metoda mrsavljenja od dr Dukan vrlo uspesna.Pitam se kad se prestane da dijetom i predje na kombinovanu ishranu,šta se desava? ili postoji sistem ishrane i posle dijete?
oes123
(zubar)
06. jun 2010. u 12.57
Pored bilo kakve dijete treba upraznjavati sex. Otprilike 200 kalorija gubis,a kako to radis Ujutro i Uvece 7 dana u nedelji,pa ti sad vidi.
Ipak bolje je umreti sit nego gladan!
kriska
20. jun 2010. u 13.44
Ujutro i uvece - 7 dana u nedelji :)))
ecolid19
(...)
22. jul 2010. u 02.04
http://tinyurl.com/28oq32h

clanak o pesticidima i drugim zagadjivacima koji pospesuju gojenje i otezavaju mrsavljenje
majloVa
(genije od rodjenja)
29. jul 2010. u 02.17
Svaki covek u ishrani mora da ima zastupljeno sve sto je za njegovo normalno funkcionisanje potrebno a to su:

-masti
-belancevine
-ugljeni hidrati
-vitamini

E sada zamislite jednu drvenu „hoklicu” sa četiri nogare.
Dalje neka svaka ta nogara-noga bude jedan od pomenutih elemenata.
Pa imamo ako je ishrana izbalansirana jednu normalnu stolicu.
Dalje ako u organizam ne unosimo npr. masti onda ZAMISLITE da je ta nogara koja je „odsecena” (jer je odsecena time sto taj element ne unosimo u organizam) tj. zamislite najobičniju drvenu stolicu kojoj ste odsekli jedan deo npr. 15 santimetara od njene duzine tj. duzine koje imaju sve četiri nogare.

Dakle pretpostavite takvu stolicu i pokusajte da normalno sedite na njoj!?
Naravno necete uspeti.
Dalje odsecite npr. nogaru s belancevinama oko 20 cm, ili odsecite ovu s ugljenim hidratima.. tj. hoću da kažem za nasu ishranu unos svih elemenata je izuzetno važan i ni jedna dijeta nije pozeljna.

Hranu moramo unositi tj. sve elemente moramo unositi u organizam radi dobre funkcije.
Najgore su dijete koje neke od elemenata drasticno reduciraju pa je uvek potrebno na svaku dijetu gledati s velikim oprezom.

Najpogubnije dijete su one koje nas uce gladovanju tj. gladovanje je „procedura” a ne način zivota pa je potrebno takve vidove dijeta upotrebljavati kao ociscavajuci momenat za organizam koji se upotrebljava u kratkim periodima tj. 2-3 puta mesecno ili redje!
To da je ishrana svim elementima delotvornija i celishodnija je neosporno ali da se samo neznatno koriguje unos namirnica tj. da se kolicinski redukuje unos pa umesto celog pileta pojesti npr. samo „batak s ljubljenom kozicom” :)

I da sex je najbolja dijeta s tim se u potpunosti slazem :)
nestalgicna
(penzionerka)
13. avgust 2010. u 09.15
Drage moje zenice, ja sam jedna baka koja je presla sesdeset godina. Ceo zivot sam bila sklona gojenju, mrsavila, goila se , pa kako kad nekad debela, nekad elegantno popunjnjena. Želim Vam reci za jednu djetu koja je malo cudna ali neverovatno laka. Mene je na to naterala bolest, ali ona se koristi za prociscavanje organizma ,preventiva za karcinom za mrsavljenje i lecenje. To je Brojssova terapija, ne jede se ništa 42 dana , samo puno cajevi, malo soka po Brojssovom receptu. Ja sam je uspesno odrzala, postigla mnogo, izlecila karcinom debelog creva, skinula dvadeset kilograma. Od tada ne jedem slatki , belo, crveno meso, sve drugo jedem , nikad se bolje nisam osecala. Šta je vrlo interesantno, za vreme te djete nisam bila gladna. Veliki gurman sam bila, od tada mi se potreba za hranom promenila. Ako neko želi da zna vise o toj djeti , neka kupi knjigu Rak i Leukemija od Rudolfa Brojssa.
Prelja
(Setac kroz snove)
03. novembar 2010. u 15.12
Frensis... Istinski ti hvala, sto si svoje iskustvo ispisala ovdje. Po sličnom sistemu sam prije deset godina skinula 25kg. Imala sam 110kg, koje sam natalozila za nekih godinu dana, nakon što sam dozivjela strasan stres u zivotu. Izasla sam iz svoje kuce sa dva djeteta u rukama, ne uzevsi ništa vise... i nisam se nikada vise u svoju kucu vratila. Dosla sam u Beograd sa 60kg tezine i za nekih godinu dana se uduplala. Mislila sam da to nije od jela, nego od stresa, a onda sam shvatila da sam zbog stresa neprestano jela... Nisam svojoj porodici mogla priustiti ništa osim normalnog rucka ili vecere. Muž je radio, ja sam bila kod kuce, da bih za svoju djecu bila uvijek tu, da bih im mogla pomoći da se prilagode na nove uslove zivota. Tako sam svakodnevno spremala hranu i kolace, kako sam najbolje znala, a znala sam i te kako dobro. Muž je jeo i takodjer se udebljao, djeca kao djeca... jeli su na mrvice, a ja sam cistila sve sto je ostajalo, da bih im slijedeceg dana spremila nešto drugo... i tako u nedogled... Prvi je reagovao moj muž... i za kratko vrijeme skinuo visak svojih kilograma (njemu to nekako posve lako uspijeva), a ja sam shvatila da više ne mogu izaci uz stepenice na prvi sprat... a, da mi „dusa ne dodje u nos”... Moja komsinica, inače medicinska sestra mi je izmjerila pritisak i naprosto „naredila” da se sutradan nađemkod nje u Domu zdravlja gdje je radila. Kad sam otisla, vratila sam se kuci sa nekoliko vrsta lijekova za regulisanje krvnog pritiska, za srce... i da ne nabrajam... Tada sam stavila te lijekove na stol... i u tom su trenutku dosla moja djeca iz skole... Gledam moju djecu i pitam se... ima li ista na svijetu meni vrijednije i vaznije od njih... A, šta će oni bez mene... kad mene jednog dana „udari” i kad ostanem invalid, ili umrem... Tu je pala odluka... i ja sam od toga dana pocela po svojem nahodjenju jesti samo hranu za koju sam znala da me, ako ništa, a ono bar neće dalje debljati. Jela sam samo voce i povrce i to u svjezem stanju... Jedino sam se povremeno nagradjivala barenim krompirom. Za tri mjeseca sam skinula 25kg i to bez ikakvih negativnih efekata. Moje srce vise nije bilo pod tako strasnim teretom, pritisak je bio normalan. Nisu mi vise trebali lijekovi. Ali, od svoje sreće i zadovoljstva, napravih grešku i stadoh na tome. I sada još imam tu kilazu... sa nekih 5kg vise ili manje... koje kad ih natalozim, smjesta skidam, ali nisam vise nikada pronasla pravu inicijativu i motiv da još jednom uradim tako nešto... Sada imam 44 godine i jako me je strah šta će se desiti kad udjem u menopauzu. Bojim se suvisnih kilograma.
Ovo sve napisah kao svoje iskustvo... i kao podrsku Frensis... I... da joj kažem... da je upravo njeno iskustvo, na koje ovdje naidjoh sasvim slučajno... (usla sam u „Kuvar” da potražim recept za neki kolac)... Dakle, upravo njeno iskustvo me je podstaklo, da već od sutra... krenem još jednom... u pohod protiv kilograma...
Želim reci i to... da svi mi imamo svoje poroke... Neciji su neznatni, a nečiji su pogubni, prvenstveno po njega samog... Zato... to što si pusac... i sto volis coca-colu... meni i ne izgleda tako strasno, kao sto je strasno kad ne možeš uzici uz tri stepenika... A, onog trenutka kad osjetis da su ti tvoji poroci „teski” i da ti smetaju, ti ćeš se i njih rijesiti... Jer, imaš jaku volju, koju samo trebaš usmjeriti na ono sto želiš... A, to što si zadrzala nešto sto je nedozvoljeno tokom svojeg pohoda protiv kilograma, meni je posve razumljivo i to te je sigurno cinilo još jacom... Neka drugi pišu i misle šta hoće... Sjediti ispred punog stola i jesti neograniceno mnogo, znajuci da te to čini bolesnim i da od gojaznosti možeš i umrijeti, nije ništa manji porok od samog drogiranja. I jedno i drugo vode... bolesti i smrti.

Dakle, draga Frensis... puno ti hvala... Ja u tvojoj „ispovijesti”... pronadjoh motiv za sebe. Trebao bi svako pronaći ono sto je korisno za njega... a, ne kritikovati bez veze i kasnije ovdje nizati bezbroj dijeta... koje vrijede samo na kratke staze... i komplikovane su samim tim... sto moras odredjenog dana... jesti bas ono sto je propisano, a možda ti bas to nije dostupno toga dana... Puno je jednostavnije razrijesiti nedoumice sa samim sobom... i sam sebi odrediti šta ti je dozvoljeno, a šta ne... Samo onda,.. kad se u našim glavama upali ona „lampica”... samo tada možemo i uspjeti... Tvoja je prica u mojoj glavi upalila tu lampicu... i ja sam odlucna krenuti u napad... protiv sala!!!
zoranvuk
(xxx)
13. novembar 2010. u 15.27
moja dijeta ;-)
..
ftp://zov.dyndns.org/riba-pc.jpg
..
moja kuhinja mmm :-)
zoranvuk
(xxx)
19. decembar 2010. u 08.57
Ja bez ribe ne mogu da živim. To je moj zivot i moja hrana „riba”!
Link radi još :-)
A riba se krcka u loncu „brodet od jegulje” mmmm
a sto volem ribu
To mi je jedina mana
ps. dobik cudamn broj za pristup !? „6969” o)
bezdanka
(ocajna domacica)
23. januar 2011. u 13.43
Prelja vas post je bas motivirajuci,godinama se vrtim u krug i od proljetos sam skinula samo par kila,a strah me bas toga da bolest ne udari jer već sam nabila pritisak i holesterol i samo se bojim da ne padnem u krevet,zato>sutra mi je pocelo danas i krenula sam ozbiljno ili ću jesti ili se razboleti a sin mi je najvazniji na svetu
pozdrav!!!
 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…