Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
Krsni kolac i slavsko zito
DZEKSON15. decembar 2009. u 11.54
ZASTO SLAVIMO SLAVU
Nasi preci su poceli da slave onog svetitelja na ciji dan su primili sveto Krstenje,odatle I naziv *krsna slava*.Šta je to krsna slava?
To znači da svaki dom ima svog sveca zastitnika koji su kao ljudi na zemlji živeli bogougodnim zivotom.Oni se mole Bogu za nas I Bog iz ljubavi prema njima ispunjava njihove molitve za ljude.
Na dan slave na što se postavljaju 4 stvari:zapaljena sveca,slavski kolac,osveceno zito I vino,Sveca predstavlja svetlost istine kojom je Hristos obasjao svet.Hleb,zito I vino predstavljaju duhovnu radost I hranu.
Svetitelj koga slavimo je nas zastitnik I molitvenik pred Bogom.On nas nevidljivo cuva I pomaze nam u svim našim zivotnim teskocama..
Važno je da krsnu slavu proslavimo onako kako nam je sveta Crkva propisala I kako nam je od naših starih ostalo.Sve nepravilnosti koje se javljaju,kao sto su spremanje mrsnih jela u posne dane,neumereno koriscenje alkohola,ruzne reci I psovke,pusenje pored slavske svece I drugo,su vrlo stetne.Bolje je da ne slavimo,nego da ovako vredjamo našeg svetog zastitnika I cinimo veliki greh.
Na nekoliko dana pred slavu u kucu nam dolazi svestenik da nam osveti vodicu.Za tu priliku pripremamo posudu sa vodom,bosiljak,manju svecu,kadionicu sa zarom,tamjan,slavsku ikonu I spisak ukucana.Po osvecenju,otpijamo od slavske vodice,a sa ostatkom spremamo slavski kolac I kuvamo slavsko zito.
Ako se slava pada u post ili ako se mrsna slava padne u sredu ili petak,OBAVEZNO se sprema posna trpeza.Veliki je greh pred Bogom I našim Svetiteljem,da u te dane spremamo mrsna jela da bismo ugodili gostima.Toga dana treba pre svega da ugodimo nasem najvaznijem gostu-Svetitelju.
Slava je pre svega jedan duhovni dogadjaj.Najvaznije je rezanje kolaca,a sve ostalo je stvar volje I mogućnosti.Spremanje jela I zvanje gostiju,nisu uslov da se slava proslavi kako treba.
Na dan pred slavu mesimo slavski kolac od cistog psenicnog brasna,kvasca,soli I vode,bez ikakvih dodataka/mleka,jaja idr./.Na kolac se stavlja pecat ISHS NIKA,sto znaci:Isus Hristos pobedjuje,a mogu da se stave I razni ukrasi od testa.Slavski kolac predstavlja nas nasusni hleb koji smo od Boga dobili I koji mu prinosimo u slavu I cast našeg Svetitelja.Takođe,kolac predstavlja samog Hrista Gospoda koji je Hleb zivota.
Za sutrasnji dan/dan slave/,spremamo crno vino,dve svece,veliku I malu I slavsko zito.
Na dan slave odlazimo u crkvu na liturgiju.Sa sobom domaćin nosi slavski kolac,zito,vino I malu svecu koju stavljamo u zito.
Po zavrsetku liturgije svestenik sece nas kolac I preliva ga vinom.Onda zajedno okrecemo kolac I pevamo.Svestenik lomi kolac I kaže:Hristos je među nama!,a domaćin odgovara:I jeste I biće! I tako tri puta.
Kada dodjemo kuci domaćin pali slavsku svecu tako što se prekrsti I poljubi je.Ona gori I simbolise svetlost Hristove nauke.
Kada nam dodju gosti na rucak ili veceru,posle čestitanja slave,prekrste se I posluže slavskim zitom.Posle molitve pristupamo jelu.
Domaćin ne seda za sto iz postovanja prema Svetitelju koji mu je toga dana glavni gost,tj.*dvori* slavu,a ako nije u snazi,ovlascuje mladjeg clana porodice da to čini umesto njega.
Ovo su citati iz spisa našeg vladike Nikolaja I drugih naših crkvenih spisa.
kopiR
15. decembar 2009. u 12.28
DZekson, hvala!
maja3s
(diskutant)
15. decembar 2009. u 13.14
to Dzeki :))))
svaka cast!!!

još da dodam u ´prvoj sedmici poslje Bozica ako vam slava pada srijeda i puetak se mrsi...tako isto ako slava pada u prvu sedmicu poslje Vaskrsa srijeda i petak
Torbica
(lekar)
15. decembar 2009. u 13.24
Draga Dzekson,

bas sam htela i ja da napisem nešto slično, hvala ti.
Postujem da svi imamo slobodu da se ponasamo kako želimo, što ne znači da je to ispravno. Sve ono sto je Zahara navela, možemo da imamo svake nedelje ali kada je Slava, teško da će biti ugodna nasem svetitelju zastitniku ako je provodimo po sopstvenom nahodjenju, mimo Crkve i onoga sto su nasi preci ostavili. Ne želim nikoga da povredim, ali sam zahvalna svima onima koji su mojoj porodici svojevremeno ukazali na greške koje smo pravili i smatram da ne treba da budemo tvrdoglavi već da svaki koristan savet prihvatimo, i bar razmislimo o njemu. A doći će i dan kada ćemo ga primeniti. Inače saljem veliki pozdrav i hvala Zahari za sve njene genijalnosti koje nam je pokazala ovde.
Pozdrav
maja3s
(diskutant)
15. decembar 2009. u 13.39
a jel to bilo nešto ???
Zar_Ptica
(pedagog)
15. decembar 2009. u 14.02
Hvala, Dzekson.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
15. decembar 2009. u 14.05
Drage moje,nije mi zelja da ova lepa tema predje u bilo kakvu raspravu,već da pišemo o slavi,slavskoj trpezi,krsnom kolacu i slavskom zitu.
Dakle,idemo dalje.
SLAVSKA TRPEZA
Slavska trpeza se postavlja tako što se na njoj,pored pribora za jelo,nalaze upaljena slavska sveca,preseceni slavski kolac i zito.Ovi znaci krsne slave stoje na pocasnom mestu,u celo stola.U toku obeda sa stola se može skloniti zito i deo kolaca,a upaljena sveca ostaje na trpezi do kraja rucka.
Svecani slavski rucak pocinje molitvom domaćina.Na početku rucka sluzi se deo slavskog kolaca,tako što se isece na sitnije komadice i posluže se gosti ili se može u tanjir svakog gosta staviti komadic kolaca lagano umocen u osveceno vino koje ste nosili u crkvu.
Redosled posluzivanja hrane je isti kao kod svih svecanih obroka:predjelo,corba,glavno jelo,riba ili pecenje,torte i kolaci.
Ali slavske svecanosti sadrže u sebi dimenziju koju nemaju druge naše gozbe.One su uzvisene i nikad ne treba da imaju neodmerene tonove u veselju.
Tokom dva dana slave,svaki posetilac,pa i onaj slučajni,dobija obavezno posluženje pre jela,kasicicu slavskog zita,kasicicu slatka,kafu,a često i casicu zestokog pica.Posetioci i gosti pri dolasku treba da čestitaju svakom ukucaninu posebno dan slave.
I ovo si citati.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
15. decembar 2009. u 15.18
SLAVSKO ZITO
Ovo je osnovna mera,a ako imate puno gostiju,pravite duplu meru:
500 gr.psenice belije ocistite,dobro operite,stavite u lonac i nalijte vodom,pa ga kuvajte na tihoj vatri 3-4 sata.Ako je potrebno,tokom kuvanja dodavati mlaku vodu,ali nemojte mesati.Na kraju kuvanja,ne treba da ostane voda,mora sve da uvri.
Zito prebacite u neku siroku tepsiju da se ohladi.Kad se ohladi,sameljite u masini za meso,koristeci sitnu resetku.
Samlevenom zitu dodati 500gr.mlevenih oraha,500gr secera,narendisan 1 morski orascic,2 kesice vanilin secera i sve dobro umesiti rukama.
Zito oblikujte na okrugloj tačni u obliku torte ili kupe.Mozete malo kvasiti ruke da bi ga lepo oblikovali.Posipajte ga mlevenim orasima,a od polovina jatki oraha napravite krst odozgo.
Zito stavite na lep posluzavnik,pored njega tacnu sa kasicicama i casu za prljave kasicice.Ne sluzi se voda.
Od umesenog zita treba odvojiti malo u jednu cinijicu za nosenje u crkvu zajedno sa kolacem.
Takođe,mozete napraviti na nekoliko malih tačni male tortice i odneti dragim osobama u komsiluku prepodne na dan slave.
odzacanka
(trgovac)
15. decembar 2009. u 15.39
A šta kad nemas nikog svog ni evo rođendan da proslavis
Odzacanka
(trgovac)
15. decembar 2009. u 15.51
Mislim kad ti najmiliji nisu tu prvi put u zivotu,pa zakljucas vrata da negledas ni druge.Šta onda.
maja3s
(diskutant)
15. decembar 2009. u 15.53
Odzacanka
(trgovac), isplaces se i nastavis dalje da živis

SRETAN RođeNDAN !!!!

i da ti sljedeci rođendan bude puna kuca tvojih najmilijih
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
15. decembar 2009. u 16.02
SLAVSKI KOLAC I
Osnovno testo za slavski kolac je hlebno.
Paketic svezeg kvasca razmutiti u solji mlake vode,dodati kasicicu secera i malo brasna i ostaviti da nadodje.Kad nadodje,zamesiti testo sa 500gr brasna,malo osvecene vodice,soljicom ulja i kasicicom soli.Mesiti testo sa dodavanjem brasna dok ne postane glatko i puno plikova.Voditi racuna da testo ne bude tvrdo.Ostavite na toplom mestu da naraste.Za to vreme od malo vode i brasna zamesiti tvrdju grudvicu testa i od nje pravite ukrase za kolac,burence,ptica,klas zita,grozd,cvetici,ruzice.Narasli hleb opet premesiti i staviti u dublju serpu prethodno podmazanu uljem i posutu brasnom.
Ukrasavati,a mesta na koja stavljate ukrase malo kvasite vodom i utiskujte ukrase.Pecat-poskurnjak mozete direktno utisnuti na 4 mesta u kolac,a mozete napraviti i 4 kom.od testa za ukrase.
Peci na 200 step.oko 45 min.
Slavski kolac se uglavnom mesi dan isprfed slave.
Moja svekrva je od svoje svekrve usvojila jedan lep obicaj da kolac mesimo pre podne dan ispred slave i da uvek pozove 1-2 gosce,koje nam dodju na čestitanje slavskog kolaca i na kafu.
Mozete kolac zamesiti i u duploj meri,pa odvojiti polovinu testa i od njega ispeci pogacu za *vecernju*.
Vecernja je vece uoci slave,kad dimacin presece tu pogacu,okadi kucu,pomoli se Bogu i Svetitelju i kad se pojede po malo od onoga što se spema za slavu,u krugu porodice.
Deo ovog teksta/prvi/ je citat.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
15. decembar 2009. u 16.06
Draga Odzacanka,srećan ti rođendan,i ne budi tuzna,iako si sama.Razlika između samoce i usamljenosti,je velika,a ti imaš nas.
Takođe,svako od nas nosi svoj krst.Pozdrav!
Odzacanka
(trgovac)
15. decembar 2009. u 16.08
Hvala Maja,upravo sam to uradila i još muziku do daske pustila,kolac u kantu bacila.
Svetla
15. decembar 2009. u 16.19
Bolje kad nemas nikoga sa kim da slavis, onda ne uzimas godine. Ja sam osam godina živela potpuno sama pa nisam slavila ništa, odkad sam se udala i dalje ništa ne slavim. Mojima je slava Djurdjica, mog muza sveti Andrea, tek kad prođe setim se da je bila slava.
odzacanka
(trgovac)
15. decembar 2009. u 16.24
Hvala Dzekson,izvini sto sam ovako upala na ovu divnu temu,al bas me dirnulo.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
15. decembar 2009. u 16.51
Nema problema,Odzacanka,kažem opet,svako od nas nosi svoj krst.Pozdrav!
maja3s
(diskutant)
15. decembar 2009. u 16.59
odzacarka, živila ti meni !!!

Dzeki, ko kaže da je 100 sela 100 obicaja...eto ja sam iz Bosne a obicaji isti kao u aleksincu...ovo sto si napisala je identicno kakvi su obicaji kod nas...
razlika je što se SARA pravi sa malo ulja 1 jaje i vode ili mlijeka..

a ja stavljam cijelu kilu brasna jer je posveceno pa da bude sve to kako je i namjenjeno

i slava se recimo...ili je to za Titino vrjeme bilo...slavila navece ...kad padne mrak poslje 4 5 sati
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
15. decembar 2009. u 17.09
SLAVSKI KOLAC II
Evo još jednog recepta slavskog kolaca koji je zasnovan na tradiciji I onako kako bi ga dale stare domaćice.Zamesiti testo sa 900gr brasna,400 gr mlake vode,kasikice I po soli,kasikice secera I 100gr ulja.Prvo paketic kvasca rastopite u void,dodajte kasikicu secerai malo brasna I ostavite da kvasac nadodje.Nadosli kvasac sipajte u brasno gde ste stavili so I ulje I zamesite testo.Testo dobro izradite I ostavite ga na toplom mestu da nadodje.Kada testo nadodje premesite ga još jednom I stavite da opet nadodje.Od testa odvojite 1 trećinu I razvijte oklagijom pogacu velicine dna serpe od 3kg..Ostale dve trecine testa podelite na 6 većih I 6 manjih loptica.Od 6 većih loptica izvajati 6 okruglih traka duzine oko 40cm I isplesti 2 kike-pletenice.Ove 2 kike-pletenice u serpu postaviti da opkole dno I pogacu.Od 6 manjih loptica napraviti 2 pletenice od 20 cm I prekrstiti u serpi kao krst.Ostaviti da naraste.
Ovaj kolac se pece u dubokoj serpi od 3kg.Peci na 220step.Za to vreme napraviti sa vodom 100gr brasna bez kvasca,za ukrase.Ove ukrase ćete staviti pred sam kraj pecenja kolaca.
I ovaj recept je citat.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
15. decembar 2009. u 17.11
Majce,nisu to samo obicaji,nego su nasi stari postovali red koji je Crkva propisala,pa eto sad i mi da produžimo,kad je prosao taj kom.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
15. decembar 2009. u 17.29
SLAVSKI KOLAC III
Zamesiti testo od 1.25 kg brasna,izmrvljenog paketica kvasca,dve solje mlake osvescene vode,soli I malo secera. I malo ulja..Mesiti testo uz dodavanje mlake vode dok se ne dobije testo kao za svaki hleb,dok se ne pojave mehurici I dok se ne odvaja od ruku.Ostaviti da nadodje.
Testo podeliti na dva dela.Veću serpu namazati uljem I posuti brasnom.Jedan deo testa rastanjiti u serpu.Od druge polovine razviti deblju koru,pa vecom casom izvaditi 5 krugova.Poredjati ih na 4 strane kolaca,a peti staviti u sredinu..Ostaviti da nadodje.
Od ostalog testa napraviti pletenicu I staviti je oko kolaca.Makazama zaseci sve tri strane pletenice ,da bude kitnjastije.U sredinu pete kugle staviti bosiljak.
Od tvrdog testa umesenog od vode I brasna napraviti 4 pticice,staviti im zrna od bosiljka umesto ociju.Ptica predstavlja veselje I zdravlje.1 mali grozd biće molba za dobru berbu,a klas zita za dobru zetvu.1 knjiga predstavljace Jevandjelje.
Ovaj recept je citat u celini.
posavka
15. decembar 2009. u 17.59
DZEKSON, dobra tema je i bas aktuelna u ovo vrijeme nastupajucih slava, i dobro je da procitamo kako to ko radi.

Posni slavski kolac pripremam skoro isto kao sto si ostavila pod br.2.
Razlika je sto ja stavim malo vise ulja u tijesto, i pecem u malo manjoj serpi i nizoj temperaturi.

Pa da napisem kako ja to tačno radim;

Sastojci:
1 kg brasna
400 ml vode
150 ml ulja
1 kocka svjezeg kvasca od 20 g ili 1 kesica suvog kvasca)
1 kasicica secera
1,5 kasicice soli

Priprema:
Uzeti malo vode od napisane kolicine u sastojcima i u nju staviti kvasac i 1 kasiku brasna i secera, izmijesati i ostaviti 15 minuta da kisne.
Zatim, od brasna, kvasca, preostale vode, ulja i soli zamijesiti meko i glatko tijesto. Oblikovati u loptu i ostaviti u posudi u koj se mijesilo da odmara dok ne udvostruci volumen, a to traje obično 40-tak minuta ili u zavisnosti od temperature prostorije!
Izvaditi tijesto iz posude i premijesiti ga na radnoj povrsini posutoj brasnom.
Sad dolazi kreativni dio posla;-))) dalji postupak zavisi od kreativnosti domaćice tj. zelje kako da joj izgleda slavski hljeb.
Ja svaki puta ga drugacije stavljam u serpu dok su ukrasi u principu uvijek isti.
Na primjer; 1/4 tijesta odvojim na stranu. Preostalo tijesto podijelim na 3 dijela i od svakog napravim dugacak valjak pa ispletem dugacku pletenicu. Zamotam je u krug i stavim u dubok sud dobro namazan margarinom. Odvojeno tijesto podijelim na dva dijela, jedan veci kojim ću optociti (uokviriti) kolac i jedan mali od kojeg napravim krst. Na sredinu stavim poskuricu i u sredinu strucak bosiljka. Bosiljak je simbol vjecnosti, neizbjezan u svim hrišćanskim obredima, bilo da je u pitanju krstenje, vjencanje, smrt, pajanje grobnice, osvjestanje kuce itd.
Kolac premazem cetkicom sa mjesavinom vode i ulja.
Pecem na 180 stepeni u zavisnosti od rerne i kolicine brasna.
Kolac treba da porumeni a ikrasi ostanu bijeli. Ako pocnu da rumene onda kolac pokrijte komadom folije ali ne da ga ususkate nego samo odozgo da bi se zastitili ukrasi.

Kad budem imala vremena pisaću vam i ostale nacine.

Drage moje, veliki pozdrav i ako se do tada ne čitamo neka su vam srećni predstojeci praznici!

Pozdrav
posavka
15. decembar 2009. u 18.06
Zaboravih napisati u vezi slavskog kolaca da struktura tijesta ne treba da bude sa velikim rupama, naprotiv, treba da budu sto sitnije rupice, a to se postize tako što se stavlja manje kvasca nego obično i drugo nadolazenje, nakon što ga premijesimo ne ceka se predugo jer on nadodje još prilikom pecenja.
Za slacski kolac moglo bi se reći da je umjetnicko stvaralstvo, treba prvenstveno strpljenje (on se ne priprema na brzinu!)i naravno umijece koje se stice praksom;-)))))

Oprostite sto malo gnjavim;-)))
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
15. decembar 2009. u 18.09
Hvala,Posavka na detaljnom objašnjenju.Veliki pozdrav tebi!
Ja lično pravim kolac na prvi način koji sam napisala i neću to menjati jer tako pravi moja svekrva/još uvek to zajedno radimo/.Nema velike razlike,isim sto mi ona ne dozvoljava da odozgo premazujem uljem i pecemo kolac zajedno sa ukrasima.
Al nikad se ne kajem sto je u tome slusam,jer se uvek ponosim našim kolacem kad odemo u crkvu.
Još jednom pozdrav!
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
15. decembar 2009. u 18.12
Da,Posavka,posle premesivanja,ne cekamo dugo,odmah redjamo ukrase i pecemo zajedno sa ukrasima.
posavka
15. decembar 2009. u 18.14
U receptu zaboravih napisati da ukrase zamijesim od vode, brasna i gustina. I to bi bilo to, ako još nešto nisam zaboravila;-)))))))))
ccc
posavka
15. decembar 2009. u 18.26
Da Dzeki, ukrase ne treba premazivati uljem jer onda brzo porumene pa budu iste boje kao i kolac, a oni trebaju ostati bijeli, te se zato stavljaju pred kraj i ne premazuju se! Kolac premazem mjesavinom vode u koju dodam vrlo malo ulja (par kapi) da kora bude elasticna i ne puca.
Oni sto prvi puta vide moj kolac misle da je kupovni, ali mu se zato maksimalno posvetim. Poslednji dan pred slavu je dan kad pravim samo slavski kolac.
Pozdrav.
mikikg
(pravnik)
16. decembar 2009. u 00.33
Bas je lepo sto ste podelile s nama recepte i način kako spremate slavski kolac ,ali bilo bi lepo kad bi neka postavila i neku sliku,
mislim da bismo tosve volele
1971
(mama)
16. decembar 2009. u 03.53
I u nasoj kuci se sve priprema manje-vise kao i kod vas ostalih. Mi jedino kolac pre pecenja ne premazujemo uljem, već u serpicu stavimo solju vode, kad ona prokuva dodamo kasiku-dve brasna i kratko kuvamo(da baci *jedan kljuc*). U vrucu vodu utapamo sundjer i premazujemo delove gde nema ukrasa, na ovaj način postizemo sličnu boju kao da je premazano jajetom.

Inače mi u kuci imamo specifican ritual kad pocinje da se mesi kolac. Dan pre se zavrsavaju veliki poslovi u vezi slave, bude tu i dosta nervoze. U prvi mrak osoba koja mesi kolac(Nekad bese moja baka, pa ja a sada moja mama), zavrsava sve krupnije poslove i dogovore, odlazi da se istusira i obuce cisto odelo i onda kreće sa mesenjem kolaca, a u to vreme se bas uvuce praznicna atmosfera u celu kucu. Te veceri se mesi kolac za to vece(naveceri) i za glavni dan slave. Za drugi dan slave se mesi nov kolac. I u svaki nas kolac ide po zabodena grancica suvog bosiljka a on se obavezno sece pre podne.
maja3s
(diskutant)
16. decembar 2009. u 04.11
a mi premazujemo slavski kolac sa brasnom i vodom ali ne da kuva kako navede nick iznad meneonako...već u jednu casu naspem malo vode kasiku dviej brasna i to da bude rijetko a bijel...puno rjedje od palcinki...i mazem cetkom preko hljeba sa tim...možda je moja baba mazala krpom jer tad cerki za premazivanje nije bilo možda

ovo za bosiljak ne znam...a ja stavljam knjigu...i kao djete sam mislila da je to za djecu da dobro uce :) dok mi mama nije rekla da je to Jevanjdjelje

evo slike mog Krsnog kolaca od ove godine

http://img442.imageshack.us/img442/5895/img0215rs.jpg

i bez serpe

http://img442.imageshack.us/img442/5741/img0216c.jpg

mada meni ove godine i nije ispao kao sto zna bit

na slikama se vidi i pletenice koje predstavljaju zito i ruza u sredini i knjiga i sape domaćih zivotinja...i pecat sa 4 strane...i domaćin kakos jedi na buretu vina
okilund
16. decembar 2009. u 04.41
Dzekson hvala na divnoj temi i receptima..
Svako dobro, lijep rad:))
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
16. decembar 2009. u 09.12
Majce,super!
bemonkey
(biotehnoloski inzenjer)
16. decembar 2009. u 09.31
Dzekson, mnogo lijepa tema. Posebno ti hvala sto si ostavila recepte i postupke rada za slavski kolac i zito. Naravno i objašnjenje kako se i zašto slavi slava. Uvijek ima ljudi koji ne znaju. Drago mi je da su i drugi diskutanti ostavili svoje nacine pripreme. Ljudi slave i vrse pripreme za slavu na razlicite nacine. Ja volim da čujem i procitam sto vise tako da mogu da saznam nešto novo, i ispravim ako radim nešto pogresno. Nestrpljivo cekam slike tvoga slavskog hljeba. A kao sto neko rece, voljela bih vidjeti slike i ostalih diskutanata. Mislim da nema mnogo izvora na kojima je objašnjeno kako praviti slavski hljeb, posebno način pravljenja ukrasa i ukrasavanje samog hljeba. Bilo bi lijepo da je se objasni pomoću slika. Tako ako to nije mnogo posla za tebe, kada budes pravila svoj kolac, molim te zabiljezi postupke slikama.
Evo i mog doprinosa, slike ukrasa:
http://img22.imageshack.us/i/slavskikolac001.jpg/
Ukrasen hljeb prije pecenja:
http://img22.imageshack.us/i/slavskikolac006.jpg/
Slika pecenog hljeba:
http://img22.imageshack.us/i/slavskikolac014.jpg/
...
http://img22.imageshack.us/i/slavskikolac011.jpg/
...
http://img22.imageshack.us/i/slavskikolac009.jpg/
Svima koji slavite, sretna priprema i slava.
Pozdrav.
bemonkey

DZEKSON
(DIPL.ECC.)
16. decembar 2009. u 10.22
Bemonkey,pa ti si umetnik u ovome,ne znam šta bi još mogla o slavskom kolacu da naucis.
Ja ću sliku svog slavskog kolaca imati u petak,a posto će ova tema otici u stare,postavicu ga već negde na nekoj temi.Od prošle godine imam sliku polovine kolaca,pa nije bas sad za postavljanje.
Hvala,drage moje na javljanju,a sad moram nešto i da radim.Jeste da ove godine nećemo imati mnogo gostiju,ali ima dosta posla ipak.
Ali,svakako ću naći vremena,makar pred spavanje,da vidim šta se radi ovde.
Pozdrav!
MINA-KS
(hemicar)
16. decembar 2009. u 12.07
Odlicna tema Dzekson..Ja naucih dosta toga novog..Kolac koji ja mesim sam naucila od zaove kojoj je baka pokazala kako se mesi.Zamesim posni kolac i ukrasavam ga ovako..
Napravim jednu veliku pletenicu i stavim u krug pa onda dve manje koje stavim unakrst po sredini kolaca.Na četiri prazna dela stavljam ukrase(grozd,knjigu,pticu,psenicu)a po obodima ili krajevima pletenice utisnem pecat..
Sad sam htela da probam da stavim ukrase po strani kolaca,to nikada nisam radila..Kolac spremam u petak,sutra baklave u petak sve ostalo..Samo me riba muci nikad je nisam spremala unapred a sad moram..Pozdravljam vas!Divna tema..
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
16. decembar 2009. u 17.31
Draga Mina,
Mi ove godine nećemo imati mnogo gostiju,ali je bilo godina kad oh je bilo mnogo,pa smo se moja svekrva i ja danima *ubijale*od posla i onda sam na dan slave često bila potpuno *crknuta.*
A što se tiče trpeze za ovu godinu,odlucila sam se za tradicionalnu varijantu ovde kod nas na jugu.
Predjela:bobove pihtije,belolucene paprike,posna pita/kupusnik/ i razne salate i naravno,ajvar i ljutenica.Jedino novo sto ću ove godine dodati predjelu je posna kavurma od Kopir.
Glavna jela će biti posne suve punjene paprike i gust pasulj.
Od ribe:fileti soma i saran.
Od kolaca:bajadera,car na dar,pivarice,korpice,salama od smokve,stanglice.Napravicu i jednu posnu tortu,zove se isto Bajadera.
Ali dan ispred slave uzecu slobodan od posla,jer moja svekrva želi da
pre podne napravimo slavski kolac zajedno.
bemonkey
(biotehnoloski inzenjer)
16. decembar 2009. u 21.25
Dzekson, kao sto Mina rece, mnogo sam ja novog naucila iz diskusije, posebno neke ideje vezano za slavski hljeb, valjda zato što me to posebno zanima. :)) Jedva cekam da isprobam neke od stvari koje sam procitala ovdje. Samo mi je zao sto neke od ovih informacija nisam imala prije moje slave. :)) Ali sacuvat ću je pa ću da primjenim sledeće godine.
Pozdrav.
bemonkey
MINA-KS
(hemicar)
17. decembar 2009. u 04.43
Evo draga Dzekson ja danas uzela svezeg lososa ceo jedan file pa sad se razmišljam kako da ga spremim sutra ..Danas spremam baklavu,sutra punjene paprike i pasulj prebranac,za predjelo imam dimljenog lososa,malo sardine sa lukom i možda pitu od plavog patlidzana(moram viseti sa mamom jeli posna,ne secam se)i predvece slavski kolac..Zao mi je sto nisam kuci za taj dan i sve će morati bez mene da se organizuju ali šta ću..Da za predjelo će imati i ajvar i belolucna parika i možda nešto od tursije..Ja ću poneti za mene malo na poslu da posvetim,mada nije to isto..Pozdravljam vas i želim sve najbolje..
majloVa
(genije od rodjenja)
17. decembar 2009. u 08.41
Pošto slavu u svojoj kuci još ne slavimo, jer je hvala bogu svekrva još ziva, moj doprinos ovoj temi, uz pozdrav, bi bilo ovo :)

http://www3.serbiancafe.com/kuvar/9/5155/Bozicni-kolac

:)

p.s. Teksutalne greške koje pravi elektronski lektor nemojte uzimati u obzir.. a da se kaže скроб a ne шкроб to bar svi znaju ;)
kopiR
17. decembar 2009. u 10.45
DZekson i ostale svaka vam cast. Za one koji nisu danas pravile i jele varicu evo da se posluže:

Slatta varica

Psenica
Kukuruz
voda
Orasi
Med

Psenicu i kukuruz naliti vodom ( za 2 cm da prede preko materijala) i ostaviti da prenoci. Narednog dana naliti cistu vodu i na smanjenoj temperaturi kuvati 2 -2 ipo sata (dok tecnost ne ispari, a zrna omeksaju). Dodati med i iseckane orahe, promesati i sluziti.
P.S. kolicina psenicde i ostalog materijala je po sopstvenoj zelji. Na slici je varica sa ½ kg psenice, 250 g kukuruza, 250 g oraha i 6 kasika meda.

http://img109.imageshack.us/i/slatkavaricasc.jpg/
Slana varica

Psenica
Kukuruz
Pasulj
Jecam
Voda
so

Psenicu, jecam, kukuruz i pasulj preliti vodom i ostaviti da prenoci. Narednog dana naliti svezom vodom ( za 2 cm da prede preko materijala) i na smanjenoj temperaturi kuvati 2 – 2 ipo sata. Dodati so, promesati i sluziti.
P.S. Kolicina materijala je po sopstvenoj zelji. Varica na slici je napravljena od ½ kg psenice, 200 g jecma, 250 g pasulja i 250 g kukuruza.
Kod slane varice patiti da sva tecnost ne ispari tj ostane za oko 100 ml tecnosti pri dnu. Važno je i da zrna ostanu cela tj. da se ne raspadnu.

http://img121.imageshack.us/i/slanavaricasc.jpg/
Pozdrav!
posavka
17. decembar 2009. u 12.03
kopiR, hvala za recept i ideju šta suptra da pripremim.
Zao mi je sto trenutno ne mogu da vam se pridružim zbog velikih obaveza, ali se nadam da će ova tema biti izdvojena i kad budem mogla da i ja dam svoj doprinos i posaljem moj slavski kolac!
Pozdrav.
bemonkey
(biotehnoloski inzenjer)
17. decembar 2009. u 12.44
Kopir, ja mnogo volim kuhanu psenicu. Mogu da je jedme samu, uz med, orase, sir, salatu. A ovako je slično moja mama pravila varicu, pa si mi probudila lijepa sjecanja. Hvala.
Moderatoru i ja mislim da bi bilo lijepo da se ova tema izdvoji tako da imamo mjesto na kome će biti recepti i slike za slavski hljeb, jer mislim da bi pomoglo prilikom priprema za slavu velikom dijelu diskutanata i posjetilaca ove diskusije. Posebno sto je jako teško naći detaljnije informacije za pravljenje slavskog hljeba, ukrasa i ukrasavanje istog.
Ja sam veoma zahvalna svim diskutantima na ostavljenim receptima i slikama.
Pozdrav.
bemonkey
milli_nillie
(editor)
17. decembar 2009. u 12.50
Prelaskom Slovena u hrišćanstvo slovenska paganska božanstva su morala nestati iz duhovne kulture Slovena, ali su neki njihovi tragovi ipak sačuvani u narodnim verovanjima do danas, na primer na taj način što su pojedinim hrišćanskim svetiteljima u narodu date funkcije ili atributi koji su u pagansko doba pripadali prethrišćanskim božanstvima (upor., recimo, verovanje daje sveti Ilija „gromovnik” - nekada Perunov atribut, da je sveti Vlasa (Vlasije) zaštitnik stočara - nekada Velesova funkcija, daje sveta Paraskeva (Petka) zaštitnica tkalja - nekada funkcija boginje Mokoš itd.). Crkva se nije suprotstavljala takvom prenošenju određenih osobina pojedinih paganskih božanstava na hrišćanske svetitelje. Verovatno je taj proces i podržavala, jer je to olakšavalo prihvatanje hrišćanstva u narodu. Često su praznici u crkvenom kalendaru vezani za pojedine svetitelje i njihove zaštitničke osobine podešeni tako da se (približno) podudaraju sa onim delovima godine i godišnjih doba u kojima su se u pagansko doba obavljali ritualni obredi sa funkcijama sličnim onima koje se sada vezuju za hrišćanske praznike ili običaje (npr. zadušnice, poklade, petrovski venčići, badnjak, daća itd.).

Pošto su Sloveni dugo živeli u rodovskom društvenom uređenju, razumljivo je što se kod njih dugo očuvao kult poštovanja predaka, sa tragovima koji sežu do naših dana. Tako, na primer, običaj slave (krsnog imena), koji i danas postoji u srpskom narodu, najverovatnije predstavlja zamenu porodičnog, odnosno rodovskog paganskog zaštitnika hrišćanskim svetiteljem - zaštitnikom. Specifični relikt ukazivanja poštovanja precima predstavlja i običaj dzяdšы (tj. 'preci', 'dedovi') koji postoji u beloruskom narodu i praznuje se nekoliko puta godišnje, obično najsvečanije krajem oktobra, približno u ono vreme kada su u srpskom i bugarskom narodu zadušnice, a postoje i drugi primeri iz kultura različitih slovenskih naroda koji predstavljaju tragove kulta predaka iz kulture prethrišćanskih Slovena. Razume se, periodizacija slovenske kulture na prethrišćansku i hrišćansku donekle je uslovna. Mnogi slovenski paganski običaji, verovanja i pojmovi sačuvali su se, naročito u slovenskom folkloru, u manje ili više transformisanom obliku, do danas.
bemonkey
(biotehnoloski inzenjer)
17. decembar 2009. u 13.22
Ovako je mene moja svekrva, koja je inače divna kuharica, ucila da pravim slavski hljeb. Ovaj je ona pravila prije par godina dok sam ja ucila uz asitiranje. I ovako sam ja pravila hljeb do ove godine. Ovo godine sam htjela malo da proširim svoje znanje i naucim nešto novo.
http://img97.imageshack.us/i/p1010077hq.jpg/
http://img97.imageshack.us/i/p1010079c.jpg/
Pozdrav.
bemonkey
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
17. decembar 2009. u 16.56
Za danas sam zavrsila sa poslom.Sutra sam uzela slobodan dan na poslu,pa ću pre podne,zajedno sa svekrvom da pravim slavski kolac.
Kopir i Bemonkey,za varicu nisam ni znala,hvala.
A,evo šta je veceras spremano:

suve punjene paprike
http://zaslike.com/files/q4l2ulzif050kbbjwggy.jpg
car na dar
http://zaslike.com/files/ezemysyirfy24c5f38u9.jpg
korpice
http://zaslike.com/files/90f12ipfjtcrs3jivp5.jpg
pivar ice
http://zaslike.com/files/3u1o8bppob0ff2ibh51.jpg
bajadera
http://zaslike.com/files/8hcgpghdx6h4kgricc7.jpg
i torta,koja će sutra,kad je nafilujem,biti posna bajadera torta
http://zaslike.com/files/v2lspdjh3u7cthpwmsdf.jpg
E,sad sam malo odstupila od teme,al kad sam se već locirala ovde...
Mici55
(pedagog)
17. decembar 2009. u 17.55
Draga Dzekson,sve ti je predivno a posebno papriiiikeee!!!Obozavam suve punjene paprike,zadnji put sam ih jela pre 20 i kusur godina.Puno te pozdravljam!M.
bemonkey
(biotehnoloski inzenjer)
17. decembar 2009. u 23.19
Dzekson, i ja da se pridružim pohvalama. Ja bih tako da probam te tvoje punjene suve paprike, koje inače nikada nisam probala. Ali sam toliko čula o njima. I torta mi je njam.
Pozdrav.
bemonkey
anup
(domacica)
18. decembar 2009. u 06.33
Draga moje,
Srećna slava, da prođe u zdravlju i radosi da vam Sv. Nikola bude na pomoći!

Dzekson pomoć,
sve sam radila kako si napisala ali mi je kolač pukao, gdje sam mogla da pogriješim?

MINA-KS
(hemicar)
18. decembar 2009. u 08.21
Eto nisam sama,nazalost..I meni je kolac i pukao i ukrasi su mu skoro pocrneli..To mi se nikada nije desavalo,ali eto..Niti mogu praviti sad drugi kolac..Nije mi dan,ni baklava bas nije najbolje ispala,ali šta ću idem napred..Već sam umorna,vreme ide a ja ko da stojim u mestu..Ostao mi je prebranac i riba..Pozdravljam vas i sve najbolje drage moje..
liliy-hipp
(restoransef)
18. decembar 2009. u 10.37
Mina,nema veze,zavrsi u miru to što ti je ostalo,nemoj da stresas,biće sve dobro,neće gosti zameriti ama bas ništa,ne brini,sticices sve,da uradis.

Srećna ti slava!

Lili
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
18. decembar 2009. u 10.55
Drage moje,moja svekrva kaže da kolac pukne kad nije dovoljno nadosao,a stavi se u vrelu rernu.Ali,to nije važno.Bitno je da je pravljen s ljubavlju i voljom.
Što se tiče ukrasa,mi ih pecemo zajedno sa kolacem i iste su boje kao i kolac.
Evo,sad ću postaviti slike.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
18. decembar 2009. u 11.10
http://zaslike.com/files/wz2syyatm1b5l6iwye7r.jpg
http://zaslike.com/files/ulcvc8tnuvci2wft8z49.jpg
http://zaslike.com /files/x8v97vqa7tz9y2dfwe82.jpg
Ovaj drugi kolac,pravila sam za muzevljevu tetku.
kopiR
18. decembar 2009. u 11.19
DZekson, sve sto si spremila je super. Volim suve punjene paprike i dok im je sezona često su na mom stolu.

Tebi i ostalima koji sutra slave srećna slava

Pozdrav!
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
18. decembar 2009. u 11.48
Hvala,Kopir.
Pravila sam i tvoju posnu kavurmu,a pravila sam i slavski kolac za muzevljevu tetku.
Ako stignem,postavicu neke slike i veceras.
mama-2
18. decembar 2009. u 12.01
E, zenice super su vam slike pogaca i ostalih djakonija.
Pozdrav!
bemonkey
(biotehnoloski inzenjer)
18. decembar 2009. u 12.35
Majlova, i tvoj hljeb je jako lijep.
Dzekson, bas mi se svidja tvoj slavski hljeb. Bravo i tebi i svekrvi. Ja nisam pravila burence i knjigu dosada. Ali sada imam sliku kako bi to trebalo izgledati. I grozd mi se svidja. Ja vidim samo jednu poskuricu na hljebu. Je li vi tako radite?
Evo ja da sastavi kod za sliku koji ti se gore odvojio. http://zaslike.com/files/x8v97vqa7tz9y2dfwe82.jpg
Pozdrav.
bemonkey
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
18. decembar 2009. u 16.26
Hvala,Bemonkey,sto si mi namestila sliku.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
18. decembar 2009. u 16.46
Otisla mi poruka pre vremena.Već sam preumorna,a ceka me još spremanje
ribe-sarana,fileta soma,oslica.
Svima koji slave Svetog Nikolu čestitam slavu,u zdravlju i miru je slavili još mnogo godina!
dobricica1
18. decembar 2009. u 21.13
Draga Dzekson,

Neizmerno vam se zahvaljujem na svim porukama o slavljenju slave. Nekome će pomoći i otvoriti mu oci, pa će pogresno i neprimereno slavljenje popraviti i uskladiti sa vekovnim kanonima koje su nam nasi preci preneli.

Nasa stara poslovica kaže: „Nije sramota ne znati, sramota je ne pitati.”

Svaki pravi pravoslavac (ka) ima duznost da ukaze na greške u postovanju vere i tradicije, a stvar je pojedinca koliko će to da prihvati, jer treba da oseti duh slave i postovanja sveca zastitnika koga slavi.

Vera mora da se oseti u dusi, a ne da se sprovodi ispraznim i svojevoljnim delima kojima često dize slavu sebi a ne svecu zastitniku.

Pozdravljam sve sve na diskusijama za zeljom da nastupajuce praznike proslave sa molitvom i zahvalnoscu Bogu na svemu sto im je podario.

Vama i vasoj porodici Dzekson želim srećnu slavu i da je u zdravlju i veselju proslavljate još mnog, mnogo godina.
daraga
(-----------)
19. decembar 2009. u 04.12
Dragi moji,
Svima Srećna Slava da u zdravlju sreći i veselju proslavite, dugo godina da slavite i da vam Sv. Nikola podari mir i blagostanje.

Moja majka inače isto slavi sv. Nikolu ali nazalost ja sam tako daleko,
jako mi je zao sto nisam mogla da odem, sada sam tako sentimentalna, ali Boze pomozi, u mislima sam sa njom.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
19. decembar 2009. u 07.43
Svima se zahvaljujem na čestitkama i lepim rečima,takođe,svima koji slave Svetog Nikolu čestitam slavu,a evo kako je to jutros izgledalo u nasoj crkvi i nasoj kuci:
SLAVSKI KOLACI
http://zaslike.com/files/spermby5jae2t3mae.jpg
http://zaslike.com/files/fxdtqsp6qm4upror42io.jpg
http://zaslik e.com/files/dl44duymbvhs03d17s.jpg
http://zaslike.com/files/lgoedy0gcklj0e1u58ij.jpg
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
19. decembar 2009. u 07.46
Treca slika se kod mene ne vidi:
http://zaslike.com/files/dl44duymbvhs03d17s.jpg
jedna_iz_bg
19. decembar 2009. u 08.02
Dzekson , još jednom srećna slava i hvala ti što si nama koji danas ne slavimo ,ili smo daleko od nama dragih koji slave,prenela svojim slikama delić pravog slavskog , svečarskog duha.
Neka te Bog blagoslovi,a Sveti Nikola tebi i tvojima podari sreću i zdravlje.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
19. decembar 2009. u 08.55
Hvala puno.
kopiR
19. decembar 2009. u 11.50
DZekson, svaka ti cast!

Veliki pozdrav!
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
19. decembar 2009. u 13.39
HVALA!
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
19. decembar 2009. u 14.20
kopiR
19. decembar 2009. u 17.16
DZekson, hvala na posluženju.

Pozdrav!
Torbica
(lekar)
20. decembar 2009. u 06.52
Draga Dzekson i ostali svecari, evo ja se vratih od mame, gde smo proslavili S.Nikolu kako mu prilici, pa se sa zakasnjenjem pridruzujem čestitkama i lepim zeljama svim svecarima, a i gostima.
Ujedno se zahvaljujem svima na prelepim receptima i još lepsim slikama svojih majstorija.
Pozdrav
bemonkey
(biotehnoloski inzenjer)
20. decembar 2009. u 07.49
Dzekson, bas si nam lijepo docarala jela koja ste imali. I sve izgleda mnogo njam.
Pozdrav.
bemonkey
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
20. decembar 2009. u 10.27
Hvala,drage moje.Cestitam onima koji slave paterice i takođe čestitam svima Detinjce.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
21. decembar 2009. u 17.45
Drage moje,zar nijedna od vas neće postaviti sliku svog slavskog kolaca,tako bih volela da vidim.
Svetla
22. decembar 2009. u 17.43
Pitanje u vezi zita.
Kupila ja jedne godine 2kg. zita i nikako nije moglo da se skuva. Morala sam sve da bacim.
Dali ima specijalna vrsta zita sto je za kuvanje?
Ne secam se da se kod mene zito kuvalo za slavu a secam se da se sluzi posle sahrane. Možda se zito ne sluzi za sve slave? Kad se još posluzuje zito? Čula sam da zitom Makedonci pune sarmu.
Hvala
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
22. decembar 2009. u 17.53
Kod nas ima da se kupi psenica belija,tako se zove i nju kuvamo za slavsko zito.
Inače,u narodu postoji pogresno mišljenje da su neki sveci živi i da se za njihove slave ne kuva zito.Međutim,obavezno se za sve slave kuva zito i to je pored slavskog kolaca drugo glavno oblezje slave.
Takođe,po nasoj pravoslavnoh hrisc.religiji,svi su sveci živi.
Pozdrav,!
Svetla
23. decembar 2009. u 11.40
Hvala, nisam znala za to sve.
 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…