Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
Posna slava
sladjana11. novembar 2009. u 08.31
Pozdrav svima. Uskoro ide nasa slava a ja se pitam šta da spremim.
Kazite mi šta spremate za posnu slavu. Nemamo mnogo gostiju tako da ne treba neki preterano ogroman meni. Dajte predloge, hvala unapred.
tweety_m
11. novembar 2009. u 09.24
Riba, krompir salata, posan pasulj zapeceni, krompir pita, pita sa pecurkama, corbica sa pecurkama, restovani krompir, sitni posni kolaci, baklava.Eto to sam ja otprilike spremila prošle godine jer mi se palo da je Slava bila u petak.Još ubacis kisele paprike, krastavce, ajvar.
kuvaricamama23
(domacica)
11. novembar 2009. u 09.46
Kako pecete ribu u rerni ili pržite u tavi.Pošto je meni ovo prva godina da slavim volela bi od vas veliki strucnjaka da naucim, da se ne osramotim.
tweety_m
11. novembar 2009. u 10.25
Ja sam przila ribu u fritezi.
grbaljka
(majka i zena)
11. novembar 2009. u 11.07
Može i rizoto od liganja, punjenje lignje, lignje na salatu, kuvala sam brodet od ribe sa polentom ili rizom , volim ovako kuvana jela , jer nikad se ne zna kad će doći gosti ,a može da odstoji.Rizoto i brodet možeš i dan ranije napraviti čak :)) Pecenu ribu..Mada pored brodeta i rizota , rijetko ko je jeo pecenu ribu... Ribu pecem tako šta je prelivam i mazem marinadom (u jednu casu pola ulja, pola vina , so,biber, malo limuna, dosta isjeckanog bijelog luka i persuna), zatim posna pita od poriluka , ima puno ideja...Volim malo neobičnije spremiti ...
soraya
11. novembar 2009. u 11.11
moja mama przi ribu u fritezi.

sprema još i posne sarme,posne paprike,onda suve paprike punjene pasuljem,prebranac,krompir salatu,uz to ajvar,pindjur,ljutenicu,barene paprike,i još mnogo šta od zimnice.

baklavu(sama pravi kore),posnu oblandu,čini mi se i neku oblandu tj.samo jedan list preko kojeg ide mlevena smokva,i ne znam šta još, pa se to uvije ko rolat.mmmmmhhhhhh.sad vala ne mogu ni da se setim šta još od sitnih kolaca sprema.

al znam da bas puno sprema jer i ima puno gostiju za Sv.Nikolu.

gruss
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
11. novembar 2009. u 12.08
Pozdrav,ne bih zelela nijednu od vas da uvredim,ali mislim da riba przena u fritezi ne može ni da *pridje* ribi przenoj u dubljem tiganju.
tweety_m
11. novembar 2009. u 13.00
Može biti Dzekson , nema uvrede taman posla, meni je varijanta friteze bila mnogo laksa jer sam ribu przila dan prije Slave na balkonu zbog mirisa u kuci, a reso mi je bas mali tako da bi przila 5 dana.Ne znam kakva je sutradan riba sa rostilja i to mi je palo na pamet, ali ovdje gdje ja živim ne dozvoljavaju da imaš rostilj na balkonu.Mi smo kod bake na selu przili ribu u tepsijama (one plave okrugle), baka imala Smederevac pa poredjamo preko čitave plotne tepsije i u njima pržimo ribu, i uvijek je bio Oslic i Potocna Pastrmka (ona se uvijek prva pojede).
kechi
(bibliotekar)
11. novembar 2009. u 15.21
Ovo je ukratko meni za najlepsu od svih slava, Sv Nikolu (uvek posna):
Predjelo: bobove pihtije, posna ruska salata, tursija
Obavezan riblja corba
Posna sarma i punjene suve paprike
Przena riba, prebranac pasulj
Salata: kiseli kupus, tursija
Desert: baklava, pita s jabukama, suva pita s orasima i ostali mnogobrojni posni sitni kolaci. Ja najviše volim 'svekrvino oko' i 'uciteljsko dugme'.

55
(pedagog)
11. novembar 2009. u 15.37
Kechi,jer može recept za te dugmice :-)))Hvala!
maja3s
(diskutant)
11. novembar 2009. u 16.49
55 evo imam ja u mojoj knjizi...pa da napisem...i da napomenem da nisam pravila do sad nikad

300g. secera
300g. oraha
1 jaje
1 zumance
1 kasika kakaa
i malo suvog grozdja

sve sastojke izmjesati, ujednaciti masu, praviti bombice i na svakoj napraviti udubljenje
preostalo bjelance dobro umutiti sa secerom(kasika dvije) i kapnuti u svako udubljenje po malo. Povrh umucenog bjelanceta staviti po jedno zrno suvog grozdja. Susiti ih u reni na vrlo blagoj temeraturi (50 stepeni). ne piše koliko dugo...ali nasla sam recpt i na internetu identican gdje piše sat vremena
tweety_m
11. novembar 2009. u 17.16
Majo ovo ti dugme nije posno, ide zumance kod tebe.
soraya
11. novembar 2009. u 19.00
jao dzekson ;))))

twetty,gde živis,u kojoj zemlji,ako nije tajna ;)

jer ovo sto napisa o ribi,fritezi,balkonu,mirisu itd.isto kao i kod nas u ch.a sto rece smederevac hahha,tako je i moja mama dok smo nekad živeli na ks.tad nismo ni znali za fritezu ;))

a posto mama ima bas puno goste jer slave i uoci slave i još 2 dana,ne znam kad bi svu tu ribu isprzila u tiganju.

ja lachs ,ili prepržim na malo butera ili pecem u foliji ili prelijem sosom pa zapecem.saran je uvek na grilu tako da ne znam kava je riba przena u dubokom ulju.mmmmmmhhhhhhhhh ogladneh sad ;)
Kechi
(bibliotekar)
12. novembar 2009. u 03.44
Ja se sad vratih s posla. Kod nas vruce, 35 Celzija. Ali, ništa ne sme da omete komunikaciju s drustvom sa ’Serbiancafe’.
Dakle, uciteljsko dugme: otopiti 300gr secera i u to dodati 300gr oraha. Kratko proprziti, da secer ne bi pregoreo i razliti masu u uljem namazan pleh. Tako se otprilike pravi grijaz. Kad se masa ohladi, lomiti u parcice i samleti na vodenici za orahe.
Otopiti 2 stangle cokolade (100gr) za kuvanje i mesenje. Ona bi trebalo biti posna. U nju dodati sok od jedne ili dve narandze, mleveni grilijaz i sjediniti u kompaktnu masu. Rzviti koru i vaditi modlicom „dugmad”. Dugmad premazati glazurom od raznobojnog fondana i staviti dve kapi od rastopljene cokolade na vrh. Da lici na dugmad.
Ovako je ’uciteljsko dugme’ pravila jedna Sladja iz ... Ja jela, ona nesebično dala recept. Pravila nekada davno, kada sam bila dovoljno... da pravim petnaestak vrsta posnih kolacica.
Ništa nije kao sto je bilo nekada! Sv Nikola. Decembar. Po gradu u kome skoro niko ne radi, jer svi slave, idu bandazije i sviraju. ’Srećna slava domaćine’ – pozdravljaju oni. I domaćin izlazi. Pada cast. A po ulicicama i sokacima siri se miris przene ribe ( kakvi balkoni, molim vas!) i prekaljenog kiselog kupusa. Vruca rakija tece potocima. A ovde, u decebru - leto! Nema bandazija, svi mrtvi ladni sto je najlepsa slava na svetu. Umrecu od tuge i nostalgije!
maja3s
(diskutant)
12. novembar 2009. u 03.49
znam da nisu posna...ali 55 je tražila recept i ja sam napisala da nisam pravila već samo prepisala iz moje knjige sa tortama i kolacima :))
tweety_m
12. novembar 2009. u 09.32
Soraya ja sam u USA-Texas.
55
(pedagog)
12. novembar 2009. u 09.50
Hvala vam veliko Majo i Kechi!Svidja mi se i jedan i drugi recept tako da ću oba isprobati.Ovaj od Kechi mi odgovara jer je posan i pravicu ga za slavu.
Jao Kechi,natera mi suze na oci!I mene drma nostalgija kako se priblizava slava a i Bozic.Nekada davno,dok mi je svekar bio ziv,odlazili smo kod jih na slavu.Bio je svestenik u jednom malom selu blizu Pozarevca.Crkva u sred sume(nekadasnji zenski manastir),priroda ne vidjena,sneg pao sve se beli. Porta u oci sv.Nikole puna ljudi,kuva se rakija i vino,popadija(moja svekrva)nezna kud udara od posla,trebalo je ociistiti i isprziti 80kg ribe.Bilo je tu dosta žena sa sela koje su pomagale.Slavilo se tri dana.Uoci slave su dolazili rodjaci iz daleka,trebalo ih je ugostiti.Pa na sam dan slave dodju svi iz sela koji ne slave i sami,pa drugi dan slave oni koji se vracaju kuci.Jooj,kada se setim koliko je tu posla bilo ali je bilo ne zaboravno.Mi bismo ostajali sve do posle Bozica pa onda natrag za Dansku.Bila su to divna vremena!!!M.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
12. novembar 2009. u 12.24
Kechi,ovaj recept za ovo dugme me odusevio,hvala.I moja slava je Sv.Nikola i meni mi je sličan kao sto si pisala ti,samo sto pasulj spremamo malo drugacije.Ali ima vremena još do slave,ceracemo se još.
Soraja,pržim ribu u dva dublja tiganja paralelno,vise puta menjam ulje u toku przenja i nema ničeg ukusnijeg .A spremam i ribu u rerni,takođe.
maja3s
(diskutant)
12. novembar 2009. u 12.56
draga moja 55 :)

ja sam ko pekmez za Bozic...placem po 2 dana i krijem da me djeca ne vide ...uh tad sam najviše nostalgicna :((
kechi
(bibliotekar)
13. novembar 2009. u 16.25
Setila sam se jednog kolaca koji uvek pravim za slavu, ali i u drugim prilikama jer je najzdraviji kolac na svetu: nema secera, margarina, putera, jaja.
Nemam tacne mere, pravim odprilike. Sameljem na vodenici za meso suve sljive, suve smokve, suve kajsije. Toj masi dodam mlevene i seckane orahe, pistace,limunov sok i malo ruma. List oblande navlazim na mokroj kuhinjskoj krpi, premazem ovim filom i zamotam u salamu. Zavijem u alu foliju da zadrzi oblik i držim u frizideru. Dobro ohladjenu secem na snite.
Posni kolaci nekada mogu da budu teski jer u njih ide puno secera i oraha, ovo je pravo osvezenje.
55
(pedagog)
13. novembar 2009. u 18.10
Kechi,i ja pravim taj rolat, samo sto ja stavljam seckan badem mesto pistaca.Izvrstan je i kao sto ti rece,zdraviji od ostalih kolaca.M.
milimi
(svastar)
14. novembar 2009. u 05.24
I moja slava je Sv. Nikola. Od pre dve tri godine je spremam sama, a imam i puno gostiju. Zadrzala sam pasulj prebranac, sarmu ili punjenu papriku, i riblju corbu. Ribu pecemo u nekoj elektricnoj tepsiji koju ovde u Srbiji zovu pekac. Izbacim na terasu i milina. Pastrmka ovako spremljena je extra, a ne ide mnogo ulja. Samo malo da ne zalepi. Ja lično volim i da jedem i da spremam slano, tako da pravim cudo od predjela, rolate, torte, korpice, kuglice, salate... Ako ti nešto vam nešto od toga treba rado ću napisati recepte,
Doduse , ja ipak imam puno gostiju. Za tri dana nakupi se 70ak, ovo je ipak Srbija :-)
55
(pedagog)
14. novembar 2009. u 11.11
Milimi,napisi nam neki recept za posna predjela.I ja slavim sv.Nikolu.Hvala!M.
milimi
(svastar)
14. novembar 2009. u 13.37
55 ovaj rolat je extra, a ispada jako puno, i mnogo je ukusan.

ROLAT SA RIBOM I MASLINKAMA

Zamesiti kiselo testo kao za hleb; od 500 g brasna, 1 paketicem instant kvasca (7 g), 1 kasike ulja, 2 male kasicie soli i 250 ml vode.
Testo podeliti na dve lopte, pokriti i ostaviti da odmaraju oko 1 sat. Zatim „lopte” razmesiti, razvuci na ½ cm debljine pa filovati.
Po testu premazati masu, koja se priprema na sledeći način: na ulju prziti 5-6 glavica u tanke kriske isecenog crnog luka, ali paziti da ne pozuti. Kad je luk sasvim mekan, ostaviti ga da se hladi. Pošto se ohladio, izmesati ga s 1 tubom riblje paste ili sa 6-7 ringlice izgnjeceni sa komadom margarina, ili, pak, mozete upotrebiti tunu (iz konzerve) i na isti način postupiti kao sa ringlicama , ako je tuna u vodi, inače, ako je u ulju onda zarezati jedan deo ulja, pa u blenderu, ili mikseru, od nje napraviti pastu. Ovom masom premazati razvuceno testo, a preko mase svuda redjati, u kajmaku od 5 cm po pola maslinke kojima je prethodno Izvadjene kostica. Testo uviti u rolat i staviti ga na podmazan plah ili preko papira za pecenje.
Isto postupiti i sa drugim delom testa, pa i taj rolat poloziti pored prvog i staviti u prethodno zagrejanu rernu da se pece. Može se sluziti i toplo i hladno.

Ja lično uvek stavljam tunjevini, i stavljam ljubicasti luk, ukusniji mi je.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
14. novembar 2009. u 13.48
Milimi,hvala za lep recept,svidja mi se ,probacu.
milimi
(svastar)
14. novembar 2009. u 18.02
Dzekson ima i rolat sa krompirom, ali meni je lično isuvise gnjecavo testo.

Krompir spremam kao tzv Pihtije od krompira
Napravis klasican pire od krompira, dodas malo belog luka (ako volis), preko pire od sargarepe, samo da bi bilo dekorativnije, dobro ohladis i seces na kocke.
Sprema se cas posla, a lagano je pa ga ljudi dosta jedu kao prilog.

milimi
(svastar)
14. novembar 2009. u 18.10
Da, u taj rolat pored krompira ide i spanac.

Za spanac imam extra recept za slanu tortu, samo da ga pronadjem i stavljam.

Od torti ide još i Posna slana rozen torta. Ja korice kupujem gotove (to je jedino sto kupim gotovo) tako da tu ne mogu mnogo da ti pomognem.
U pakovanju ih ima 10kom, i tu mazem sve sto mi je ostalo pri spremanju sveg ostalog predjela: majonez, tunjevinu, kikiriki, ajvar, pastu od maslina...
Samo vodis racuna da ide od najsvetlijeg do najtamnijeg, pa unazad. To kod mene ide ovako: majonez, pa majonez posut usitnjenim kikirikijem, pa tunjevina (samo malo ubacis u blender da se napravi pasta), pa ajvar, pa namaz od crnih maslina, pa unazad.
Gore premazes sa malo majoneza i to je to.
milimi
(svastar)
14. novembar 2009. u 18.21
Nasla!!!!!

POSNA SLANA TORTA OD SPANAĆA
Potrebno je za kore: 1 dl piva, 1 dl ulja, 1 dl kisele vode, 20 kašika brašna, so, prašak za pecivo, 200 gr barenog spanaća
za fil: 150 gr barenog pirinča, 200 gr posnog majoneza, 100 gr margarina, 50 gr senfa, 3-4 krastavčića, veza peršuna, sok od 1 limuna, so, vegeta, biber, 50 gr pečenog susama
Priprema: Umesiti testo od ulja, piva, praška za pecivo i brašna. Dodati sitno seckani, obareni spanać i sve dobro promešati. Ispeći tri kore od dobijene mase, u četvrtastom plehu, srednje veličine, na papiru za pečenje.
Fil: Umutiti penasto margarin kome je dodat sok od limuna, majonez, senf i bareni oceđeni pirinač. Sitno iseckati peršun i krastavčiće, pa ih dodati filu. Posoliti, pobiberiti i začiniti vegetom po ukusu. Filovati tortu, a odozgo je posuti prepečenim susamom.

U ovom receptu je GRESKA, materijal za kore je samo za jednu koru, koliko se ja secam. Pravicu ove nedelje pa ću da ti javim, tako mi i treba kad nisam zapisala :-(
milimi
(svastar)
14. novembar 2009. u 18.26
Samo jedna napomena:

Puno se zahvaljujem Posavki, Svemocna1, Korali i ostalima koji se više ne pojavljuju na ovoj diskusiji, ako mozete pronadjite diskusiju Pocetak posta, necete verovati šta tu sve ima!
55
(pedagog)
14. novembar 2009. u 18.38
Milimi,hvala ti veliko!Imaš predivne recepte i sigurno ću ih koristiti za slavu!Veliki pozdra!M.
p.s.tačno je da Posavke nema odavno(na zalost),za Svemocnu ne znam,možda je promenila nik,Korali je tu sa nama(KopiR).
milimi
(svastar)
14. novembar 2009. u 18.49
Pisaćemo još, ima vremena.

Mene je ove godine sestra izdala za kolace, posto jedino to ona sprema, kaže mnogo se umori! Mladje dete! Tako da sam sada na muci kako i to da uklopim, a i zakasnila sam da ostavim paprike za punjenje, tako da pod hitno moram na obuku kako se savijaju sarme!!!!!!!!!!
Za sve postoji prvi put :-(
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
15. novembar 2009. u 09.53
Milimi,imaš divne posne recepte i ova torta od spanaca super zvuci,hvala!
mena_au
15. novembar 2009. u 10.08
Moj tata slavi Nikoljdan, i posto mu ja spremam slavu isto tako uvijek gledam da je raznovrsno i razlicito. Pošto moj tata ima uvijek ima neke fiks ideje, neki dan me iznervira sa idejom da ove godine za slavu spremi neki lezerni rostilj, čak je i neke sendvice spomenuo, ali nisam imala snage da se 'svadjam' sa njim, pa sam ostavila za drugi put. :) Inače moj tata smatra da je slava slavska svijeca, koljivo, kolac, ikona, kandilo, a sve ostalo je manje vise suvisno. :) Ocigledno se ne slazemo sa ovim zadnjim. :)
55
(pedagog)
15. novembar 2009. u 11.53
Mena_au,tvoj tata je potpuno u pravu!!!!Slava i jeste to što si nabrojala,sve drugo je ne važno.Ali,svi mi volimo da ugostimo naše drage rodjake i prijatelje, mada dosta često znamo i da preteramo u tome.Secam se,deda mi je pricao kako je slavio slavu u rovu(prvi svetski rat).U dzepu je nosio svecu koju bi palio,pomolio se Bogu i sv.Djordju za spas svoje porodice a ono malo hrane sto je imao,delio bi sa drugovima.Do pre 30-40 godina,ljudi su bili dosta siromasni i nisu mogli da spreme sve ono sto mi danas spremamo.M.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
15. novembar 2009. u 12.07
Tokom 30 godina braka,muž i ja smo imali razlicite faze kad su finansije u pitanju,pa tako i ove godine nećemo moći da zovemo goste,ali ćemo slavu ipak slaviti:kolac,sveca,zito i ponesto od hrane koliko se može.
55
(pedagog)
15. novembar 2009. u 15.58
Dzekson,to je i najvaznije,da imate svecu,zito i slavski kolac.Sve ostalo je ne bitno.Spremices sigurno rucak za svoju porodicu,i ovako rucate avaki dan :-))Ni ja neću ove godine pozivati goste zbog situacije u kojoj se nalazim,ali ću slavu proslaviti sa mojom decom i unucicima.Drustvo mogu uvek skupiti i pocastiti,sada nije trenutak za to :-(((
bemonkey
(biotehnoloski inzenjer)
16. novembar 2009. u 21.26
Milimi, hvala za recepte. Svidja mi se recept za rolat sa tunjevinom. Pošto imam tunjevinu, bas ću sutra da ga napravim. Barem je u planu, ako me nešto ne omete. :)))
Ako kojim slučajem imaš tu diskusiju sacuvanu mnogo bi mi drago bilo da mi je posaljes, posto mi treba ideja za posna jela.
Neka ti je sretna slava i u zdravlju i veselju da je proslavite.
Pozdrav
sladjana
17. novembar 2009. u 04.32
Jao ja postavih temu i nema me... Vidim da se lepo družite i bas mi je drago. Ja sam bila zauzeta i nisam se javljala zbog toga. Hvala puno svima na javljanju a vidim da će mnogima pomoći jer posne slave tek dolaze. Pozdrav.
milimi
(svastar)
17. novembar 2009. u 18.24
bemonkey, imam temu ali nisam bas sigurna kako da ti je dostavim. Ogromna je da bih je prekopirala ovde!
Daj neki predlog
bemonkey
(biotehnoloski inzenjer)
18. novembar 2009. u 07.43
Milimi, samo mi je posalji na e-mail. Idi na attach files. Moja adresa je [email protected]. Hvala
Juče sam pravila rolat sa tunjevinom. Ja sam malo modifikovala punjenje za rolat prema našim ukusima i bio je izvrstan. Muž i ja smo uzivali. Hvala na ideji i receptu. Pozdrav.
milimi
(svastar)
18. novembar 2009. u 07.47
Napisi kako si ga modifikovala, možda ubacim i ja!
Saljem post.
bemonkey
(biotehnoloski inzenjer)
18. novembar 2009. u 08.35
Super, hvala ti.
Ja sam tri velike glavice luka isprzila na ulju (jaka temperatura) uz stalno mjesanje. Gotovo se karamelizovao. Nakon toga sam dodala tunu, pa otprilike 500-600 grama, dvije kasikice senfa, dvije kasikice mljevenoga bosiljka, kasikicu ljutoga sosa,pola kasikice soli, četvrtinu kasikice svjeze mljevenoga bibera, i sve to promijesala da se sjedini. U tijesto sam takođe dodala dvije-tri kasike mljevenoga bosiljka. Razvila tijesto,posula sa malo ulja, rasporedila fil, isjeckala crne masline preko i onda isjeckala par kockica maslaca preko toga. Naravno, maslac izostaviti u slučaju posta. Pošto mi nismo postili juče, onda sam dodala maslac da bude malo ukusnije. Savila rolat i stavila još par kockica maslaca na njega. Stavila u rernu i pekla na 190 C oko 35 minuta.
okilund
19. novembar 2009. u 07.51
Pozdrav svima. Kako se priblizava Sv. Nikola, slava moje porodice, tako sam i ja pocela da razmišljam o posnoj hrani i šta bih ja to mogla napraviti ove godine. Ovo je četvrta godina da sam ja glavna domaćica, tako da recepata imam dosta, dosta toga sam spremala posto imamo i do 70 gostiju, ali ove godine želim nešto novo, nešto sto do sada nisam imala na trpezi.
Trazeci, naisla sam na ovu diskusiju i na milimine divne recepte za rolate i torte..odusevila sam se, pa bih vas zamolila ako imate još neki interesantan recept ili predlog da ga podijelite sa nama ili da me bar uputite gdje mogu procitati nešto interesantno na ovu temu..Hvala unaprijed
milimi
(svastar)
21. novembar 2009. u 10.34
okilund hvala!
Osim već pomenutih stvari, ja za predjelo spremam još:
- humus (od leblebija)
-korpice (punim ih smesom od pecuraka i smesom od patlidzana)
-krompir pihtije
-kuglice od kikirikija
-kavurmu od pecuraka
-salatu od prazog luka i jabuke
-salatu od pirinca

Zatim riblju corbu, punjenu papriku ili sarmu, prebranac, pastrmku i sarana i naravno kolace.
Ako te nešto od ovoga interesuje, kaži da pišem.
DoraTe
21. novembar 2009. u 13.55
Ako ti nije teško napisi nam od svih tvojih gore pomenutih posnih slastica recept. Nisam još čula ni probala, kavurmu od pecuraka ili pihtije od krompira, i ostalo je sigurno super !!! Cekam recepte !!! Unapred hvala!!!
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
21. novembar 2009. u 15.06
Milimi,mene interesuju punjene korpice i kavurma od pecuraka,molila bih za recepte.
Nego,tema će da ode u stare,trebalo bi da se izdvoji,jer sad idu posne slave.
55
(pedagog)
21. novembar 2009. u 17.57
Kroketi od krompira i ribe

800g krompira
1 konzerva ribe(tunjevina,sardina)
2 kasike prezli
2 kasike brasna
2 kasike margarina
limun,so,biber,ulje za przenje

Od krompira napraviti cvst pire,dodati rastopljen margarin i dobro izmesati.Ribu ocediti od ulja,usitniti,dodati sok od limuna,dodati brasno,posoliti,pobiberiti,dodati pireu,dobro izmesati i ostaviti malo da odstoji.Formirati manje krokete,uvaljati u mrvice i prziti na ulju.Ovako spremljeni kroketi se mogu sluziti i kao predjelo,a mogu se garnirati uz dinstano ili bareno povrce.

krompir punjen pecurkama

10 krompira srednje velicine
200g pecuraka
1 kasika paradajz pirea
1 kasika prezli
1 dl ulja
1 kasika margarina
1 kasika crnog vina
so,biber

Krompir ocistiti,oprati i preseci tako da se dobiju dve polovine.Polovine izdubiti da se dobiju koritanca.Sloziti u podmazan pleh i malo posoliti.Pecurke ocistiti,sitno iseckati i prodinstati na ulju.Dodati pire od paradajza,so,biber i vino,izmesati i puniti polutke.Kada je krompir pecen posuti ga prezlama koje su proprzene na margarinu i još malo zapeci.

Patlidzan punjen pirincom

5 parlidzana
3 glavice crnog luka
250g pirinca
2 paprike
1,5 dl ulja
5 maslinki
list od persuna i celera
1 kasicica paradajz pirea
so,biber

Patlidzane oprati,odseci zadebljale vrhove,oguliti,posoliti i ostaviti malo da odstoje.Preliti ih toplom vodom i preseci na pola pa izdubiti.Izdubljenu masu sacuvati.Ulje zagrejati,crni luk sitno iseckati i proprziti,zatim dodati sitno iseckanu papriku i seckani plavi paradajz(ono sto smo izdubili).Sve to još malo proprziti.Dodati pire od paradajza,so,biber,persunov i celerov list.
Pirinac ocistiti,oprati,prokuvati,dodati jako sitno iseckane masline i sastaviti sa nadevom,te puniti patlidzane.Patlidzane slagati u pouljen sud za djuvec,preliti sa malo ulja i vode i peci.
mena_au
21. novembar 2009. u 21.05
Ma slazem se i ja sa tatom, ali vise je to bio način na koji je on predlozio te sendvice. :) Pošto ću sad biti za nijansu slobodnija, u toku sedmice ću vam napisati šta sam ranijih godina spremala.
Verra
(!)
22. novembar 2009. u 00.13
D li neko ima sacuvanu diskusiju Pocetak posta. Ako da , molim da objavite. Hvala Vera
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
22. novembar 2009. u 04.21
55,bas su ti dobri ovi recepti.Hvala i pozdrav!
Aleksina
(kritricar)
22. novembar 2009. u 05.04
Svaki Nikolj dan je izazov za eksperimente ,pa evo jednog koji je uspeo i sada se ustalio .
POSNA SARMA SA TUNJEVINOM.
Za sarmu umesto mesa sam dodala tunjevinu ,sitnu iseckanu(konzerve),dekantovala (ocedila )od ulja ,začini svi kao kod obične sarme -sa dodatkom soka od pola limuna i narendanog oraščića ,istu kuvam u zemljanom loncu ,pa ima poseban šmek.Oprobajte pre Slave ,ali ako se vama i svidi ne znači da će i gostima ??????.
ĆUFTE od PEČURAKA
Pečurke ,sveze -rendam u malo ulja na „tihoj vatri ”,sa pola glavice sitno iseckanog crnog luka ,neko čeno belog ,so ,biber,aleve paprike ( -začine po ukusu) -starog hleba koliko da se dobije masa,od kojih se prave valjuške ,ćufte.Blago ih uvaljati u brašno i pržiti da porumene ,ispržene dodati (mogu i drugi dan -hladne)u saft spremljen na ulju proprženog brašna soka od paradajza i vode.
Pečurke iz konzerve-prvo moraju da odstoje u vodi da bi se odstranila kiselina ,meljem ih u mašini za meso imaju bolju boju (svetlu )ali i tragove kiseline i poseban ukus.

Inače svi gosti se preokupirani pasuljem ,kojeg spremam od jedne sorte tri vrste -Prebranac,papulu (meljani )belu i crvenu služim uz salatu od bele rotkve rendanu na sitnije rende.

Ribu ,dok sam je ja spremala pečem u rerni ,sad to rade pekari ,pa imam iz pekare .Pored svih vrsta ribe ,moji gosti ipak najviše jedu šarana ,za pastrmku -đžaba dajem novce .Možda i zato što se ovde ne može kupiti ona sa gramažom od 250 gr.

Predjelo -bobove pihtije .Za starije goste koji znaju šta je bob,i može .a za ove mlađe ?Đžaba muka ,ili će ih neko oprobati ili neće .

Pozdrav!
bemonkey
(biotehnoloski inzenjer)
22. novembar 2009. u 09.53
Grbaljka, brodet od ribe sa polentom ili rizom zvuci lijepo. Ako može recept bas bi bilo lijepo.
55, hvala za recepte. Svidja mi se krompir punjen pecurkama. Isprobat ću ga obavezno.
Milimi, i ja bih da saznam kako pravis kavurmu od pecurki i pihtije od krompira. Hvala.
Evo kako je izgledao moj rolat sa tunjevinom za koji sam od tebe dobila ideju. Još jednom hvala.
http://img149.imageshack.us/i/mojekuhanje037.jpg/
http://img149.imageshack.us/i/mojekuhanje039.jpg/
55
(pedagog)
22. novembar 2009. u 11.48
Bemonkey,jako ti je lep ovaj rolat!Moram do bolnice,kada se vratim veceras napisacu još nekoliko recepata koje ja koristim za slavu.M.
okilund
22. novembar 2009. u 12.10
Milimi voljela bih da nam napises recepte za predjela, mene lično sve zanima posebno smjesa kojom punis korpice..
Ja sam punila ranijih godina korpice salatama od tunjevine, ajvara isl..Ne znam da li vi imate neki bolji recept za tijesto za korpice, ali ja ih pavim od sledeće smjese: 15 soljica brasna, 5 soljica ulja, 3 soljice piva, 1 prasak za pecivo i 1 kasicica soli. Budu krskave, lijepe i zaista su ukusne.
Hvala unaprijed za recepte..pozdrav za sve ucesnice
bemonkey
(biotehnoloski inzenjer)
22. novembar 2009. u 16.41
Hvala 55. Cekam tvoje recepte, pa ću vjerovatno i da kopiram. :))
Pozdrav
bemonkey
kuvaricamama23
(domacica)
23. novembar 2009. u 04.40
Evo i od mene jedan recept,možda već postoji u nasem kuvaru ali nema veze od viska glava ne boli.


KUGLICE SA SMOKVOM

POTREBNO:

250 gr. mljevenih smokvi
100 gr. secera u prahu
150 gr. mljevenih oraha
dvije stange cokolade ( posne)
sok od jednog limuna

Otopiti cokoladu i pomjesati sa mljevenim smokvama,secerom,
orsima i limunovim sokom.Od dobijene smjese praviti
kuglice i valjati u mljevene orase.
55
(pedagog)
23. novembar 2009. u 11.25
Pire od pasulja i krompira

250g pasulja
400g krompira
2dl ulja
2 glavice crnog luka
so,biber,aleva paprika

Skuvati pasulj,ocediti i propasirati.Skuvati krompir u ljusci,oljustiti i propasirati.Pomesati krompir i pasulj,ako je pre cvrsto,dodati malo vode u kojoj se kuvao pasulj.Dodati soli i bibera i izmesati.Iseckan luk proprziti na ulju pa dodati alevu papriku.Smesu od pasulja i krompira sipati u ciniju,napraviti udubljenja(drskom od varjace),pa preliti uljem i lukom.Sluziti uz ribu i salatu od kupusa.

Djuvec od spanaca

1kg spanaca
150g pirinca
1,5 dl ulja
1 cesanj belog luka
1 kasika paradajz pirea
so,biber,aleva paprika

Spanac ocistiti,oprati i prokuvati u slanoj vodi.Ocediti i iseckati.Ugrejati ulje,dodati sitno iseckan beli luk,alevu papriku i spanac.Proprziti i po potrebi dodati malo vode u kojoj se kuvao spanac.Pirinac ocistiti,oprati i prokuvati pa ga ocediti.Umesati u spanac,dodati paradajz pire,so i biber.Još malo zaliti vodom i zapeci.Može se sluziti i toplo i hladno.

Flekice sa krompirom

500g flekica ili kupljenog(posnog)testa
500g krompra
2 dl ulja
so,biber,prezle

Skuvati krompir,oljustiti i iseci na koskice ili kolutice.Takođe skuvati flekice ili drugu testeninu.Sastaviti sa krompirom.Na ulju proprziti prezlu(ja dodam i kasicicu aleve paprike)pa preliti preko krompira i testa.Posoliti i pobiberiti.Ovo jelo je vrlo pogodno kao prilog uz ribu, a može se sluziti i kao samostalno jelo uz neku salatu.
55
(pedagog)
23. novembar 2009. u 12.23
Djuvec od povrca zaliven vinom

400g patlidzana
300g paradajza
200g tikvica
200g paprika
2 glavice crnog luka
2 cena belog luka
2 dl belog vina
2 kasike brasna
persun,so biber

Oljustiti parlidzan i tikvice,iseci na kolutove i posoliti.Ostaviti 10-tak minuta pa ocediti.Uvaljati u brasno pa proprziti na ulju koliko da omeksaju.Paprike oprati,ocistiti od semena i iseci na rezanca.U vatrostalni sud redjati patlidzan,preko tikvice,zarim paprike pa onda paradajz oljusten i sitno iseckan(ja stavljam u kolutove).Posoliti,pobiberiti,posuti persunom,iseckanim belim lukom i po zelji,još nekim zacinom.U ulju u kom se przio patlidzan i tikvice,isprziti crni luk i brasno da porumeni.Dodati vino,izmesati,po potrebi dodati i malo vode i preliti preko povrca.Sve zapeci dok tecnost ne ispari.Odlično pase uz ribu!

Skampi

1 kg skampi
2 dl belog vina
2 dl maslinovog ulja
2 glavice crnog luka
3 cesnja belog luka
1 kasika paradajz pirea
prezle,so,biber,persunov list

Na maslinovom ulju proprziti sitno iseckan crni i beli luk,pa kad porumeni dodati malo prezle,pire od paradajza,seckani list persuna,so i biber.Naliti vino i prokuvati.Zatim dodati oprane skampe,poklopiti i kuvati na umerenoj vatri 15 minuta.Ukrasiti sa seckanim persunovim listom.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
23. novembar 2009. u 12.25
Hvala M.na lepim receptima.Pozdrav!
grbaljka
(majka i zena)
23. novembar 2009. u 13.06
Ja ga pravim ovako, nemam bas mjere sve otprilike

Brodet

1.Na ulju proprziti sitno isjeckan bijeli i crni luk
2.dodati onda komade ribe , ja ubacim filete ribe bez kostiju i sa obadvije strane proprziti na lagano
3.dodati casu vina i pola case sirceta i na lagano nekoliko minuta prokuvati
4.dodati ociscen paradajz , svjezi ili iz konzerve , kao i zacine, so,biber, vgetu sve po ukusu i isjeckanog persuna
5.dodavati vodu postepeno kao i kasiku secera ako je prekiselo
tako kuvati pola sata otprilike , ne smije da bude previse vode, treba malo da se zgusne i da riba ostane u komadima
Sluziti preko skuvane polente , pire ili rize
Pravicu ovih dana pa ću okaciti sliku
Prijatno
Nadam se da nisam šta zaboravila :)))
bemonkey
(biotehnoloski inzenjer)
23. novembar 2009. u 15.05
55, bas ti hvala sto tako vrijedno i nesebično postavljas recepte. Ja ih samo kopiram u svoju kolekciju posnih recepata. :)
Grbaljka, i ja slično pravim, samo sto ja stavim par raznih vrsta riba i racice (shrimp) i malo vise povrca. Hvala ti na objašnjenom postupku. Pozdrav
bemonkey
55
(pedagog)
23. novembar 2009. u 17.15
Bemonkey,nema na cemu :-))Napisacu i recept za jednu predivnu posnu tortu koju ja nekada serviram kao tortu, a nekada isecem na kockice i dobijem gomilu kolaca.Ko proba,neće se pokajati.

Zito torta

250g meda
2 dl piva
100g secera
380g brasna
1 kesica sode bikarbone
Fil:
150g skuvanog i samlevenog zita
300g mlevenih oraha
300g secera
2 vanilin secera
1 strugani orascic

Pomesati med,pivo,secer,brasno i sodu-bikarbonu i ispeci 3-4 kore.Secer blago uspinovati sa jednom soljom vode,dodati zito,orahe,vanilu i strugani orascic i dobro promesati.Toplim filom premazivati kore i redjati jednu preko druge.Tortu premazati okolo i posuti mlevenim orasima.Tortu obavezno praviti 2 dana ranije kako bi kore omeksale.

Aroma torta

250g mlevenih suvih smokava
300g brasna
600g secera
300g mlevenih i 50-100g seckanih oraha
1/2 l piva
1 casica ulja
1 kasika ruma
50g kokosovog brasna ili mlevenih oraha
1/2 kesice praska za pecivo
malo limunovog soka

Izmesati brasno,pivo,prasak za pecivo,ulje,sok od limuna pola secera(300g) i orahe.Koru ispeci,podeliti na dva dela i poprskati rumom.Ostalih 300g secera uspinovati melo redje nego za slatko,dodati smokve i seckane orahe.Kada se fil malo prohladi,nafilovati tortu i posuti kokosom.Moji ne vole kokos tako da je ja pospem mlevenim orasima.I za ovu tortu vazi pravilo da se sprema dan-dva ranije.

Ratluk torta(kolac)

200g iseckanog ratluka
2 case mlevenih oraha
1 casa seckanih oraha
2 case ulja
2 case belog vina
100g suvog grozdja
1 casa brasna
1 mala soljica vocnog soka po zelji ili nekoliko kapi eksrakta
Sve sastojke izmesati i umutiti dobro da se sve sjedini.Izruciti u podmazan pleh i peci na 200-220¤.Posuti orasima ili secerom u prahu i seci po zelji.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
23. novembar 2009. u 17.21
E,konacno nešto sto i ja znam.Zito torta je super,nju svima preporucujem,a i ove dve druge su sigurno dobre,al ja ne volim kokos i suvo grozdje.Pozdrav!
55
(pedagog)
23. novembar 2009. u 17.24
Djekson,slobodno izbaci kokos i suvo grozdje,i ja to radim.Kod mene,cerka obozava kokos ali ne voli suvo grozdje i žele bombone.Opet,njen muž a ni moj ne vole kokos.Eeee,nije lako ugoditi svima :-))))
jaglika
23. novembar 2009. u 17.28
Dzekson, jesi li nekad probala da suvo grozdje zamenis suvim visnjama? Ako nisi, preporucujem ti da probaš. Otkad sam ih otkrila, visnje su mi zamena za suvo grozdje, pa i za brusnicu u svim receptima.
bemonkey
(biotehnoloski inzenjer)
23. novembar 2009. u 18.07
55, kada kažeš zito, mislis na psenicu ili kukuruz? Ako je sa psenicom, super. Obozavam psenicu. Ako je sa kukuruzom, to bi bilo zanimljivo i nešto novo, pa razlog vise da se napravi. U svakom slučaju napravit ću je jednom. A i ova sa smokvom mi izgleda super. Dodala sam ih kolekciji. Hvala.
bemonkey
55
(pedagog)
24. novembar 2009. u 09.44
Bemonkey,mislim na psenicu.Trebala sam možda naznaciti ali u mom kraju se podrazumeva da je zito psenica.Ne verujem da bi valjalo sa kukuruzom.Inače,torta je jako ukusna.Pozdrav M.
bemonkey
(biotehnoloski inzenjer)
24. novembar 2009. u 10.32
55, u mom kraju zitom nazivaju kukuruz, zato sam i pitala. Hvala
Nego, nedavno mi „pada na pamet” ideja da napravim pitu od dinstane mrkve sa lukom. Dinstala sam mrkvu sa crnim i bijelim lukom i zacinima. Bilo je super ukus. Pa sam pomislila da bi to bio odličan fil za pitu. Da li je neko pravio ovo?
milimi
(svastar)
24. novembar 2009. u 13.15
Nisam bila tu nekoliko dana, drago mi je da vam se svidjaju recepti.

Korpice punim jako prostom smesom, ali mi se pokazala kao najbolja.
Sve ide otprilike. Iseckam crni luk, propržim, dodam sargarepu, propržim, pecurke, izdinstam da puste vode, zacinim po ukusu (ja stavljam malo belog bibera, malo vegete, a umesto soli tamari sos) i time punim korpice.
Drugi deo: Ispecem patlidzan u rerni, oljustim ga, izgnjecim viljuskom, dodam malo maslinovog ulja, narendani beli luk, probam, posolim po ukusu i to je to. Ako su mi korpice vece (imam neke kalupe kao za sapice) stavim na pola patlidzan a na pola ajvar.
Neko je napisao ovde recept za korpice, nešto slično je i moje, ali ide i susam, nisam videla da li ovde ide.

Pihtije od krompira su jako jednostavne i zvuce glupo, ali se meni uvek super pojedu, jer su lagane i idu kao prilog.
Krompir se obari, doda se malo soli, malo margarina, ja lično dodam i malo belog luka i napravi klasican pire. Ne dodaje se nikakva smesa da bi bio cvrst, Pire se podeli na dva dela. U jedan manji deo se doda pire od skuvane sargarepe. Pa onda u neku tepsiju, pleh, djuvec ili šta imate staviti foliju, pa napraviti koru od belog dela (3-4cm) debljine, pa preko narandzasti deo (1-2cm) dobro ohladiti i seci na kocke. Ja lično i ove i kocke kavurme od pecuraka stavljam u korpice za kolace (papirne) da bi bilo zgodnije za uzimanje sa tanjira, a i lepse mi je za serviranje.
milimi
(svastar)
24. novembar 2009. u 13.26
Svi recepti koje sam napisala se spremaju jako brzo.
Ja pocinjem 18.12. ujutru oko 9h i sve sto sam napisala spremim do 9-10h uvece, i to samo ima jednu ženu koja mi pomaze inače po kuci.

Svesku sa receptima sam dala drugarici, tako da čim vrati pišem recept za kavurmu sa pecurkama posto to nije lično moj recept, pa ne znam mere napamet.

milimi
(svastar)
24. novembar 2009. u 13.30
Ja ima diskusiju početak posta, ali kao sto sam već rekla stvarno ne znam kako da je postavim, jer je stvarno ogroooooooomna. bemonkey sam poslala na mail.
milimi
(svastar)
24. novembar 2009. u 14.06
Aleksina
Ako si u Srbiji sad možeš da nadjes vrhunsku pastrmku . Mi smo kupili pre sedam dana 20kg tačno 80 komada. Pred Sv. Nikolu sve neke velike, šta ću sa tim. Dok smo sestra i ja bile male tata je kupovao przenu ribu, sada sam ja za to da bar jednu vrstu spremimo sami. Prošle godine nimo nasli male pastrmke pa smo spremali soma i lososa.
A za sarana si u pravu, moj tata kaže da za Srbe nije posna slava bez sarana. Ja ga ne volim, ali...

Da li je neko spremao posnu sarmu u koju se dodaju orasi?
grbaljka
(majka i zena)
24. novembar 2009. u 15.14
55
(pedagog)
24. novembar 2009. u 15.23
Bemonkiy,nisam nikada pravila sa sargarepom/mrkvom,vredi probati.Ja inače pravim pitu sa prazilukom i sampinjonima i sa pirincom i sampinjonima.Moji to obozavaju.

Milimi,ja stavljam mlevene orahe u sarmu,meni je tako najlepse i svi jedu.Jedno vreme sam pravila sa tunjevinom ,ali se uvek nadje neko ko ne voli tu kombinaciju.Inače,mogu vam reći da je plavi patlidzan odličan u sarmi.Moja prijateljica je bila ubeđena da je sarma sa mesom,toliko sličan ukus ima.M.

55
(pedagog)
24. novembar 2009. u 15.27
Grbaljka,ovo predivno izgleda!Jel može recept?
grbaljka
(majka i zena)
24. novembar 2009. u 15.41
Recept sam već napisala, samo malo povise koji post, jedino sam dodala mrkvu još u receptu.
55
(pedagog)
24. novembar 2009. u 16.19
Izvinjavam se,promaklo mi :-))) a jel nije predugo pola sata za ribu?Mislim,da se ne raspadne?
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
24. novembar 2009. u 16.23
Draga M.,hvala na lepim receptima.Ujedno bih ti nešto ponudila,ali ne bih ovde javno,pa ako želiš,javi mi se na mejl koji sam ti ostavila.Pozdrav!
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
24. novembar 2009. u 16.25
Pitanje za Zaharu i Soraju:
Pošto su mojoj kuci mafini tek otkriveni i svi smo odusevljeni,da li neka od vas dve zna posne varijante,znaci bez mleka i jaja.Pozdrav!
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
24. novembar 2009. u 16.53
Jaglika,dobra ti je ta ideja da zamenim suvo grozdje visnjama.
Bemonkey,ja sam spremala posnu pitu sa sargarepom i zacinima,dobra je.
MIlimi,pravila sam posne paprike sa dodavanjem oraha,i dobro je,pa valjda može i sarma.
Grbaljka,hvala za recept za brodet,moj muž mi dugo već trazi tako nešto.
Imam i ja neke interesantne posne recepte,ne stignem da pišem,ali ima vremena.
U međuvremenu,preporucila bih dimljenu soju za paprike i sarme i posni podvarak,a takođe u posni podvarak odlično pase dimljeni saran.Pozdrav svima!
55
(pedagog)
24. novembar 2009. u 17.32
Vazi Dzekson,javljam ti se sutra :-)))
milimi
(svastar)
24. novembar 2009. u 17.44
55 koliko oraha bar otprilike stavljas u fil i kada?
55
(pedagog)
24. novembar 2009. u 18.16
Milimi,pa dodam odprilike 100-200g u zavisnosti koliko sarmi pravis.Recimo,za jednu glavicu kupusa od 2 kg izpržim 4-5 glavica sitno seckanog luka,dodam ociscen i opran pirinac i malo propržim.Sklonim sa vatre i dodam soli,bibera,aleve paprike i orahe.Savijam sarme i redjam u zemljani sud,dodamo 2-3 lista lorbera i malo bibera u zrnu i kuvam.Na kraju ih zapecem u rerni.
milimi
(svastar)
24. novembar 2009. u 18.41
55, znam da sam verovatno dosadna ali tomi je trebalo, bar otprilike.
Ja ti nikad nikakvu sarmu nisam savijala, ziva nisam kako će to da ispadne. Ja bih da budu onako lepe, malene, da se ne rasturaju. Videcemo šta će od toga da ispadne.
Ja sam malo megaloman, pa nisam smela to odokativno prvi put, verovatno bih preterala sa orasima.
Moram da savijem bar 60-70 sarmi, tako da ja stavim otprilike 600-700g. Šta ti mislis?
kriska
25. novembar 2009. u 06.25
Moji roditelji slave sv. Nikolu. Mama uvek spremi bistru riblju corbu, posne sarme sa pirincem, pasulj prebranac i przenu ribu.
Od salate tursija, salata od cvekle, kisele feferone... i obavezno proju, koja mnogo dobro ide uz sarme i prebranac, a pogodna je i za predjelo uz posnu rusku salatu.

Posna ruska salata je odlicna, ja je često spremam i kad nije post.
obari se grasak, sargarepa, kukruz secerac, i ociscen krompir.
Sitno se isecka, stavi se u ciniju, dodaju se iseckani kiseli krastavci i postan majonez, pa se sve lagano izmesa.
Postan majonez spremam od obarenog krompira, jako je ukusan i gotovo da se ne razlikuje od klasicnog majoneza.

Obaren krompir iseckam, stavim u teglu, dodam kasicicu senfa, malo posolim i sipam kasiku-dve sirceta iz kiselih krastavaca. Sve nalijem soljicom zejtina i umutim mikserskim stapom.

Za dorucak i veceru mama obavezno sprema posne pite. Krompirusu, pitu sa kiselim kupusom i pitu sa prazilukom i gljivama.
kriska
25. novembar 2009. u 08.27
Micika, idi na sledeću stranicu i otvori topik sa čestitkama za tvoj rođendan.
Sa zakasnjenjem sam tebi i Blab čestitala i poslala vam jedan pokloncic.
bemonkey
(biotehnoloski inzenjer)
25. novembar 2009. u 08.32
Grabaljka, stvarno lijepo izgleda ovaj tvoj brodet, njam. :))
Dzekson, kažu nas ljudi će od svačega napraviti pitu. Čini mi se da nema fila kojim pite nisu punjene kod nas. :)) Eto ti već probala mrkvu. Ja ću jedan od narednih dana da probam, pa ćemo vidjeti kako će da bude.
Kriska, bas ti hvala na objašnjenju za posnu rusku salatu. Iskreno, ja sam prvi put čula za majonez od krompira, i super mi zvuci. Pravim prvom prilikom.
Lijepih sam ideja ovdje čula od vas. Hvala vam svima i pozdrav.
kriska
25. novembar 2009. u 09.07
Bemonkey, probaj da tako spremis majonez, sigurno će ti se dopasti.
Može se sluziti i kao prilog uz ribu.
Za početak spremi manju kolicinu, recimo od jednog obarenog krompira i male soljice zejtina. Ako ti bude suvise gusto slobodno razredi sa još malo sirceta iz kiselih krastavaca, a umesto toga može i limunov sok.
Samo nemoj da preteras sa kiselinom, nego dodaj kap po kap, da se ne razredi previse.
Ovaj majonez se uvek može korigovati i uvek uspeva. Meni se jednom desilo da mi je bio suvise tecan, pa sam ubacila još malo barenog krompira i izmutila mikserskim stapom. Ispalo je super.
Od dva veca krompira bude bas dosta kolicinski, skoro puna tegla od kilo.
MINA-KS
(hemicar)
25. novembar 2009. u 09.20
Evo i ja se zahvaljujem za recept za rusku salatu i postan majonez..Meni je problem jer za sv.Nikolu radim a uvece imam goste tako da ne znam kako da se organizujem da spremim sve..Najteze mi je za kolac,ali mislim da te noćineću spavati da sve lepo uredim..I ja spremam prebranac,papriku,možda ću ove godine sarmu..Ranije sam spremala losos u foliji a verovatno ću i ove godine jer neću imati kada da pržim ribu..Od deserta dolazi u obzir zito torta,recept odavde ili pite sa jabukama ili visnjama..
mena_au
25. novembar 2009. u 11.24
Kao sto već rekoh, moj tata slavi Nikoljdan, a ja spremam, pa da vam malo pišem šta sam otprilike spremala. :)

Predjelo

Uglavnom uvijek bude tanjir meze sa posnim sirom, dimljenim lososom, maslinama i 'puzicima' sa tunjevinom u lisnatom tijestu. Uvijek dodam još ponesto, jedne godine to je bio gvakamoli u korpicama od papadama, sa cipsom od patlidzana. Onda pita, i proja oglavnom sa prazilukom ili mladim lukom, to ostavljam na stolu. Jedne godine sam isto posnu rusku salatu servirala u izdubljenim manjim paradajzima. Isto sam imala i neku pogacu (focaccia) sa ruzmarinom i susenim paradajzom, ali nazalost izgubila sam recept.

Onda ide riblja corba.

Posna sarma ili punjene paprike. Prošle godine mi je nasa draga prijateljica, od koje sam inače nucila mnogo toga, napravila paprike, ja sam kupila one tamno zute, ovde ih ja mislim zovu madjarske, a htjela sam da ih punim sa gljivama i mladim lukom. Čini mi se da boljih paprika u zivotu nisam probala.

E onda ostalo. :)

Riba przena, lignje (salt n' pepper squid), rakovi su do sad bili uglavnom na raznjicima, ali sam ih prošle godine napravila u malo kokosovog mlijeka sa karijem.

Grah, gust i zapecen u rerni. Krompir nekad zapecen u rerni, nekad obaren pa prodrman sa maslinovim uljem, bijelim lukom i persunom. Tjestenina sa brokolijem i suvim paradajzom, a može i bez tjestenine, samo brokoli i suseni paradajz. Vegetable terrine, sto je ustvari bilo povrce sa grila naslagano jedno na drugo i poslije sjeceno kao torta. Riza u raznim kombinacijama, ove godine sam mislilasa morskim plodovima (marinara). Salata od pecenih paprika, svjeza mijesana salata, salata sa rizom.

I onda voce i kolaci. Jedno vrijeme nisam pravila torte jer nije bilo potrebe, jer nema bas puno gostiju, a u zadnje vrijeme opet pravim pa ostatak iskoristim za sinov rođendan koji je odma poslije. :)

Naravno ovo sto sam nabrojala ne pravim sve svake godine, nego ono čega sam se mogla sjetiti da sam do sad pravila. :)
55
(pedagog)
25. novembar 2009. u 11.35
Milimi,nisi uopste dosadna,slobodno ti pitaj sve sto te interesuje,ako sam tu,odgovoricu.I ja vise volim male sarmice,nekako mi lepse.Ako su ti liske kupusa prevelike,slobodno ih podeli na pola.Od jedne glavice kupusa od 2 kg trebalo bi ta ti izadje 30-35 sarmica ako ih pravis sitne.Tebi treba oko 70 kom,znaci 2 vece glavice kupusa.Za tu kolicinu ti je dovoljno 300-400g oraha,u suprotnom će orasi dominirati.Ako te još nešto interesuje, pitaj slobodno :-)))

Kriskice moja draga,odgovorila sam ti ispod čestitke :-))))

Dzekson,imaš postu :-))))
sunshine71
(najpre mama, pa ondan sve osta)
25. novembar 2009. u 11.57
i mi slavimo Sv.Nikolu,ja ne spremam puno predjela,kod nas ide posni gusti pasulj,sarma,riba-saran przen u tavi(kao kotlete),file u rerni na podgoricki način sa sljivama,gambas,salata od krompira,2 kolaca
i obavezno torta „San Snova” od kopir
http://www3.serbiancafe.com/kuvar/7/5626/Torta-San-snova
za mene jedna od najljepsih posnih torta.
Pozdrav...
55
(pedagog)
25. novembar 2009. u 12.02
Jao Sunshine71,sarana sa suvim sljivama oboozavam!A gde ti živis kad tako lako dolazis do sarana,naravno,ako nije tajna ;-))
grbaljka
(majka i zena)
25. novembar 2009. u 12.03
Ne zaboravite Pesak tortu , koja može da se napravi posna, divna torta...
kriska
25. novembar 2009. u 12.17
Mico, videla sam tvoju poruku. Nema na cemu, zao mi je sto nisam mogla da tebi i Blab čestitam rođendan na vreme, ali veruj mi da sam vas se setila i za vas sam otpevala ove dve pesme i postavila ih na youtube.
Eto sad znate i moj lik i moje ime :)
55
(pedagog)
25. novembar 2009. u 12.50
Jao Kriska,pa ti si tako mlada i lepa a predivno pevas!!!!Da li si snimala cd i ako jesi,gde može da se kupi?M.
bemonkey
(biotehnoloski inzenjer)
25. novembar 2009. u 13.15
Mena_au, bas lijep sklop jela pravis za slavu. Ja bih bas uzivala u njima. A i meni si dala par ideja kada budem slavila posnu slavu. Hvala
Ja sam pravila focaccia sa ruzmarinom, bio je izvrstan. Pokusavam da pronadjem recept, pa ako uspijem ostavit ću ti ga ovdje. Pozdrav.
kriska
25. novembar 2009. u 13.42
Micika moja, hvala na komplimentu, ali nisam ja bas u cvetu mladosti, presla sam 45-u.
Nisu bitne godine, covek je mlad onoliko koliko to želi da bude.

„Kakve su ti misli takav ti je zivot”

Imam Mico 6 snimljenih studijskih cd-a, uglavnom su to obradjene poznate evergrin pesme, ali ima i lično mojih pesama.

Tebi ne želim ništa da prodam, ostavi mi adresu na koju mogu da ti posaljem svoje cd-e.
55
(pedagog)
25. novembar 2009. u 14.29
Hvala Kriska,srce si! Javi se na [email protected]
kriska
25. novembar 2009. u 14.42
Vazi Mico, pišem ti uskoro.
55
(pedagog)
25. novembar 2009. u 14.55
Ovo je jedna jako lepa pasteta koja se može servirati zasebno u ciniji, ili koristiti kao smesa za punjenje korpica.

Pasteta od leblebija

150g leblebija
50g susama
3 cena belog luka
sok od limuna
maslinovo ulje
kasicica sode bikarbone
biber i so

Nepecenu leblebiju ostaviti u vodi preko noćiSledeci dan je u istoj vodi skuvati sa sodom bikarbonom da omekne.Zatim ih ocediti i samleti a vodu u kojoj su kuvane ostaviti.Susam proprziti do rumenog pa ga samleti a beli luk izgnjeciti.Sve sastojke dobro umutiti sa soljicom maslinovog ulja i sokom od jednog limuna tako da se dobije pire.Ostatak vode koristiti po potrebi dok se ne dobije pire zeljene gustine.Ako se servira u ciniji,ukrasiti kriskama limuna,maslinama i liscem persuna.

Namaz sa orasima

margarin
mleveni orasi
beli luk
krastavcici
jezgra oraha
so i biber
crveni pasulj za ukrasavanje

margarin penasto umutiti,dodati mlevene orahe,izgnjecen beli luk,so i biber po ukusu.Ukrasiti jezgrima oraha,kuvanim crvenim pasuljem i na kolute isecenim krastavcicima.

Pikantna salata

2-3 sargarepe
2 kasicice rena
glavica karfiola
1 veca kisela jabuka
manja glavica celera
solja kukuruza secerca posni majonez
so i biber
zelene masline za ukrasavanje

Krupnije izrendati karfiol,sargarepe i jabuku,a celer izrendati sitno.Sve dobro izmesati,zaciniti,dodati kukuruz secerac i ren,promesati i povezati posnim majonezom.Ukrasiti maslinama.Jaaaakoo fina salatica!
kriska
25. novembar 2009. u 15.25
Mico, hvala ti puno za ove divne namaze. Ja obozavam pastete.

Evo jednog mog finog domaćeg putera od kikirikija:

Obariti ociscen i neslan kikiriki (kikiriki kuvati 15` u kipucoj vodi) obarena zrna procediti, izruciti u teglu, sipati malo maslinovog ulja i izmesati mikserskim stapom.
Ovaj kikiriki puter sluziti uz crni integralni hleb.

http://www.zaslike.com/files/cyv7wd13tg37kdhbf65.jpg
55
(pedagog)
25. novembar 2009. u 15.39
Milimi,meni je ova sarma najlepsa od svih posnih sarmi,nećeš se pokajati ako je probaš.

Sarmice sa psenicom

listovi kiselog kupusa
solja psenice
2 sake seckanih oraha
2 glavice crnog luka
1 krompir
zacin od susenog povrca8po ukusu)
ulje
so,biber,aleva paprika

Ociscenu psenicu skuvati u slanoj vodi.Ocediti je i samleti na masini za meso.Sitno secen luk prodinstati na ulju.Dodati psenicu,sitno izrndaan i dobro ocedjen krompir,orahe,zacin,biber,so i alevu papriku.Uvijati male sarmice.Posudu podmazati uljem,naredjati sarmice i naliti vodom da ogreznu.Kuvati na tihoj vatri.Na kraju ih malo zapeci u rerni.

Saran sa suvim sljivama

sarance od 1-1,5 kg
10 manjih glavica crnog luka
2 kasike aleve paprike
3 kasike brasna
3 kasike sirceta
250g suvih sljiva
saku suvog grozdja
list persuna
ulje
so i biber

Ociscenog sarana zaseci sa obe strane na po 2cm sirine i posoliti.Sitno seceni luk proprziti na ulju,dodati malo aleve paprike,bibera,sitno seckanog persuna,suve sljive,suvo grozdje i soli po ukusu.Luk sa sljivama izruciti u djuvec ili vatrostalnu posudu,pa preko sljiva poloziti sarana.Doliti vode da luk ogrezne,a ribu pouljiti i peci u rerni.Kada je riba skoro gotova,preliti je prelivom od po 3 kasike brasna,aleve paprike i sirceta sa malo ulja.Vratiti u rernu da se zapece.
55
(pedagog)
25. novembar 2009. u 15.41
Hvala Kriska,i ja ih obozavam.Ovaj tvoj je nešto novo za mene i obavezno ću praviti.
bemonkey
(biotehnoloski inzenjer)
25. novembar 2009. u 16.11
55, pa ti imaš divnu kolekciju recepata za posna jela. A ovaj saran sa suvim sljivama bas lijepo zvuci. Ja mislim da isprobam recept sa nekom drugom vrstom ribe. A sarma sa psenicom... Nisam probala ali vjerujem da je divna. Čim pocnem kiseliti kupus, probat ću da je napravim. Još jednom hvala. Pozdrav.
55
(pedagog)
25. novembar 2009. u 16.29
Bemonkey,imaces je i ti kada dodjes u moje godine :-))))za 35 godina staza,skupilo se dosta toga.Drago mi je ako ti neki od mojih recepata odgovara.Pozzz
55
(pedagog)
25. novembar 2009. u 17.10
Za ljubitelje kikirikija,odlične kuglice!

kuglice sa kikirikijem

250g secera
250g kuvanog i propasiranog krompira
200g mlevenih oraha
50g pecenog ,mlevnog kikirikija
1 kesica vanilin secera
malo ruma
100g cokolade za mesenje
2 kasike prah secera
malo margarina
sarene ukrasne mrvice

Secer uspinovati sa pola caase vode,dodati pasirani krompir 2-3 kockice cokolade pa kuvati mesajuci da se dobije gusta kasa.U prohladjenu masu dodati orahe,kikiriki,vanilin secer i malo ruma.Praviti kuglice i umakati u glazuru,pa posuti sarenim mrvicama.Za glazuru prokuvati prah secer sa malo vode i dodati rendanu cokoladu uz stalno mesanje.Skloniti sa vatre,dodati margarin i mesati dok se glazura ne ohladi.Ja volim ukus pecenog kikirikija pa stavljam pola-pola.

Sveto-Nikolska torta

250g mlevenih oraha
250g brasna
150g prah secera
200g secera
3 kafene soljice meda
100g margarina
3 stangle cokolade
kesica vanilin secera
pola kasicice sode bikarbone
soljica kisele vode
ekstrakt od malina
malo mlevenih oraha za posipanje

Brasno,med,prah secer,rendanu cokoladu i sodu bikarbonu zamesiti sa kiselom vodom.Podmazati pleh i posuti ga brasnom.Od dobijenog testa ispeci tri kore.
Za fil spinovati 200g secera sa casom vode.Dodati mlevene orahe,vanilin secer,penasto umucen margarin i malo ekstrakta od malina.Filovati kore a ostatkom fila premazati gornju koru i posuti mlevenim orasima.Tortu praviti 2 dana ranije.

Evo i jedan brz a ukusan kolac.Nije bas za slave ali je odličan kada vam se jede nešto slatko za vreme posta.

Kolac sa mekmezom

250g mlevenih oraha
250g secera
1 casa vode
1 casa ulja
5 kasika pekmeza od kajsija
8 kasika brasna

kesica praska za pecivo
saka seckanih oraha za posipanje

Sjediniti brasno,prasak za pecivo,orahe,secer,vodu,ulje i 2 kasike pekmeza pa sipati u podmazan i brasnom posut pleh.Peci na tihoj vatri.Kada se malo prohladi premazati pekmezom i posuti seckanim orasima.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
26. novembar 2009. u 09.34
Draga M.,imaš toliko lepih posnih recepata,a od ovih zadnjih mi se najviše dopadaaju ove sarmice sa psenicom.
Ne mogu da stignem samo da iskopiram tvoje recepte,a kamoli da napisem neki od svojih.Salim se ,ima vremena.
Inače što se tiče ruske posne salate ja je pravim sa kupljenim posnim majonezom,jer mi se onaj koji se pravi od krompira ne dopada,ali to je već stvar ukusa.Pozdrav!
55
(pedagog)
26. novembar 2009. u 09.43
Blago vama u Srbiji,vi imate i posan majonez i posnu pavlaku i posan sir.Ja to mogu samo da sanjam.M.
mena_au
26. novembar 2009. u 09.47
Kod nas za Nikoljdan često budu nepodnosljive vrucine, tako da kad bi se mene sve pitalo (a ne pita se :)) ja bih još vise izmišljala pogotovo sa istocnjackim uticajem, ali to onda niko ne bi jeo, jer su gosti prilično staromodni. :) A takva hrana bi bas prijala u te vruce dane. Recimo ni ja do skoro nisam volila koriander, ali posto sam dosta vremena na poslu provela sa Filipincima i ljudima sa srednjeg istoka, a ko njih je koriander ko kod nas persun. Od tad ga ne samo tolerisem, nego i volim, a obozavam ovu salatu ljeti, i na sreću vole i muž i djeca.
Dakle: isjeckati na kockice ljubicasti luk, papriku, paradajz, krastavac, sve sto volite u salati i cijeli 'buket' (bunch) koriandera, dodati konzerviranu tunjevinu (ocijedjenu), zaciniti sa maslinovim uljem, solju i limunovim sokom. Sluziti sa obarenom rizom, onako svako sebi zamijesa u tanjiru. :) Stvarno je super, a može i persun umjesto koriandera ko ga ne podnosi. :)
kriska
26. novembar 2009. u 10.01
Super su vam recepti! Hvala vam puno, mnogo toga ću spremiti.

Dzeksi, jesi li sigurna da je taj kupovni posni majonez zaista posan?
Procitaj na kesici ili teglici tog tzv. posnog majoneza sastojke, pa ćeš se sama uveriti da to nije 100% posno, kako ga reklamiraju.
kriska
26. novembar 2009. u 10.22
Da, da Mico, kod nas u Srbiji ima svega posnog da se kupi.
Ima i posnog sira (ne mislim na onaj od soje već od kravljeg ili ovcijeg mleka, a ni u taj od sojinog mleka nemam poverenja) i posnog jogurta i posne pavlake, ima i posnog majoneza (taj posni majonez sadrzi zivotinjski zelatin, ali istina bez jaja je, pa se zato zove postan), svega ima posnog, ali pojam posno ne znaci za svakog isto.
Nekom je pojam posno namirnica sa minimumom masnoce, dok neko pod posno podrazumeva nešto sasvim drugo.
Industrija je biznis koji profitira i donosi pare, a malo racuna se vodi o stvarnim ljudskim potrebama.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
26. novembar 2009. u 10.49
Draga Kriska,kad kažem da je nešto posno,mislim da ne sadrzi- meso,mleko i jaja i to koristim kad postimo na ulju,a kad postimo na vodi za pricest,onda mnogo vise vodimo racuna.Pozdrav!
kriska
26. novembar 2009. u 10.54
Znam Dzeksi, nemoj da me pogresno shvatis, ali u kupovnom posnom majonezu ima zivotinjskog zelatina, sto znači da taj majonez nije postan.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
26. novembar 2009. u 11.03
Naravno,Kriska,pa i u zeleu ima zelatina,sve to ja odavno pratim.
Da se ne ponavljam,pozdrav!
mena_au
26. novembar 2009. u 11.05
I mi vde moramo strogo da čitamo sastojke, čak i proizvoda koje inače kupujemo jer desi se da promijnu recept. Jedne godine u keks koji je bio posni stavili surutku u prahu, i ove jadne žene koje bas i ne znaju engleski najbolje nisu ni znale, tako da im je vecina posnih kolaca bila mrsna. A nedavno sam dok je bio post, kupila neki posni sir koji nisam do tad probala, to ne da je bilo odvratno, čak je nakako mirisalo na parfem, a prodaju ga kao zdravu alternativu sira. :)
liliy-hipp
(restoransef)
26. novembar 2009. u 12.22
Imate i biljni zelatin od ALGI,tako da je on 100% postan.
ljiljana
26. novembar 2009. u 13.36
55, mene zanima ova pita od praziluka. Ako možeš da podijelis recept sa nama.

Ja nisam pravila sama kore godinama, ali evo, ove ću, ako Bog da, da zasucem rukave i nabavim oklagiju i da se bacim na posao.

Inače, hvala svima na divnim receptima i idejama.
55
(pedagog)
26. novembar 2009. u 16.37
Savijaca od pirinca i praziluka

500g kora za pitu
250g pirinca
4 struka praziluka
1 1/2-2 dl ulja
so i biber

Skuvati pirinac tako da zrna ostanu cela.Praziluk ocistiti,oprati i iseci na kolutove pa prodinstati na ulju.Pomesati pirinac i praziluk,posoliti,pobiberiti i još malo proprziti.Po 3 kore poprskane između uljem redjati,i na njih stavljati,gotovo po celoj povrsini,nadev od pirinca.Uviti u rolnu i redjati u pleh.Svaku rolnu premazati uljem i peci na umerenoj temperaturi oko 30 min.

Ja nekad pravim ovako a nekada dinstam praziluk i sampinjone ili pirinac i sampinjone,postupak je isti.Svaka kombinacija je dobra.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
27. novembar 2009. u 15.54
I ovaj ti je recept dobar,Mico.Bas me danas majka pitala znam li neku pitu sa pirincem.Probala sam svakakve posne pite,ali sa pirincem ću tek sad.Pozdrav!
sunshine71
(najpre mama, pa ondan sve osta)
28. novembar 2009. u 00.23
hallo 55 (pedagog),ja živim u njemackoj.Ali tek gad sam se udala,naucila sam šta je slava i šta znaci post i držim se tog obicaja,pravoslavnog.Pozdrav...recepti su vam odlicni...
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
28. novembar 2009. u 03.43
Evo jednog posnog recepta i od mene:
POSNE KNEDLE SA SLJIVAMA
Testo se zamesi od 1,5kg skuvanog i propasiranog krompira,1 solje/za belu kafu/secera i 2 solje/za belu kafu/brasna.Od testa se odvajaju male jufkice i u svaku se stavi sljiva bez koske.Redjaju se na dasci posutoj brasnom.
Knedle se kuvaju dok ne isplivaju na povrsinu,pa još malo.
Valjaju se u uprzeni griz,pa u secer.
Prijatno!
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
28. novembar 2009. u 05.19
A ovo je posan zebra kolac:
Umutiti 4 soljice/male,za crnu kafu/vode,4 soljice secera,4 soljice ulja,1 prasak za pecivo,22-24 kasike brasna.Podeliti na dva dela i u jednu polovinu dodati kakao/1-2kasike/.U četvrtast pleh,kutlacom,naizmenicnio razlivati jednu,pa drugu masu.Peci na 200 step. oko 45 min.
Odozgo može preliv od posne cokolade ili prah secer.
Po ukusu se može skuvati i malo preliva od secera i vode i preliti vruc kolac.
mena_au
28. novembar 2009. u 09.16
Dzekson, po tvom receptu za posne knedle ispade da ih ja nikad nisam ni jela mrsne. :) Samo sto smo mi uvijek koristili prezle umjesto griza. :)
pcelica-Maja
29. novembar 2009. u 16.32
Kriska, ja probala danas da pravim ovaj tvoj majonez od krompira, ali mi nešto ne ide od ruke. Uzela sam manji krompir i soljicu ulja, malo senfa, so i kasicicu 'vode' iz kiselih krastavaca, ali nikako da mi se umuti. Krompir se nekakav zgnjecao, ali masa nije kompaktna, nego mi se krompir uhvatio oko miksera a ostalo pliva okolo :))). Bas sam smotana, ima li neki savjet? Hvala unaprijed :-)
CrNi_PeTaK
(baxuz)
29. novembar 2009. u 16.55
čitam novine pa naleteh na nekoliko posnih recepata za sitne kolace:

Čupavci od čokolade

POTREBNO JE
200 g mlevenih oraha, 250 g šećera u prahu, 250 g strugane posne čokolade za kuvanje, 50 g gorke i jake neskafe; šećer u prahu i kakao za valjanje

PRIPREMA
Za testo izgnječite sve sastojke, dodajte malo neskafe i formirajte kuglice. Svaku kuglicu razvaljajte u kratak valjak, pa uvaljajte u mešavinu šećera u prahu i kakaoa. Do upotrebe držite na hladnom.

Kocke s medom

POTREBNO JE
šolja meda, šolja vode, šolja ulja, kašičica sode bikarbone, brašna po potrebi; za fil: 2 šolje šećera, 3 šolje mlevenog kikirikija, 3 kašike ulja, 4 kašike votke; za glazuru: 150 g šećera u prahu, malo soka od limuna, žuta kolačarska boja

PRIPREMA

Zamesite testo od meda, vode, ulja, sode bikarbone i brašna tako da ne bude tvrdo. Pecite koru na umerenoj temperaturi dok ne porumeni. Ohladite i podelite na dva jednaka dela. Za fil ušpinujte šećer sa šoljom vode da bude gust kao za slatko. Dodajte kikiriki, ulje i votku. Sve umutite, ohladite, pa spojite kore filom. Za glazuru umutite šećer u prahu s limunom, dodajte boju, prelijte kolač šećernom glazurom i ostavite da se glazura stegne i osuši. Kolač secite na šnite ili na kocke.

Pivske šnite

POTREBNO JE
Za testo: 500 g šećera, 1/2 flaše piva, 250 g meda, 350 g brašna, kašičica sode bikarbone; za fil: 300 g mlevenih oraha, 150 g skuvane samlevene pšenice, 2 kesice vanilin šećera, malo muskatnog oraha; za glazuru: 150 g šećera u prahu, malo muskatnog oraha, crno vino

PRIPREMA
Zamesite testo od brašna, 200 g šećera, meda, piva i sode bikarbone. Ispecite koru i podelite je na dva dela. Prelijte 300 g šećera čašom vode i stavite da provri. Dodajte pšenicu, orahe, vanilin šećer, muskatni orah, umutite, pa kore spojite filom. Za glazuru aromatizujte šećer u prahu muskatnim orahom, pa mutite s vinom dok ne zapeni. Prelijte kolač, pa kad se glazura stegne, secite ga na šnite ili kocke.

Ledene kocke

POTREBNO JE
za testo: 120 g biljnog margarina, 120 g šećera u prahu, 1/2 kašičice sode bikarbone, 2 šoljice hladne vode, brašno po potrebi ili pakovanje gotovih kora za rozen tortu; za fil: 300 g mlevenih oraha, 300 g biljnog margarina, 300 g šećera u prahu, liker od mente (nane), zelena kolačarska boja; za glazuru: 250 g šećera u prahu, voda, liker od mente, zelena kolačarska boja

PRIPREMA
Za testo umutite margarin sa šećerom u prahu, sodom bikarbonom, hladnom vodom i brašnom. Testo podelite na osam jufki i tanko ih razvucite na podmazan pleh. Ispecite kore tako da ostanu bele. Za fil prelijte orahe i šećer u prahu šoljom vode, kratko prokuvajte, skinite s vatre i dodajte margarin. Umutite, aromatizujte likerom od nane, a ako želite zeleni fil, dodajte kap-dve kolačarske boje. Kore filujte toplim filom, pa pritisnite kolač odozgo i ostavite da se stegne. Za glazuru umutite šećer u prahu s likerom, a ako je potrebno, dodajte kap-dve kolačarske boje i prelijte kolač glazurom. Ostavite da se ohladi i stegne i secite na trouglove, rombove ili šnite.

Ledene bombice

POTREBNO JE
200 g mlevenih badema, 250 g rendane posne čokolade za kuvanje, 50 g šećera u prahu, 2–3 kašike likera od mente (nane); za glazuru: 200 g čokolade za kuvanje; 100 g šećera u prahu za valjanje

PRIPREMA
Pomešajte badem, šećer u prahu, čokoladu i liker, pa mesite dok se masa izjednači. Ako je previše tvrda, dodajte još likera. Napravite kuglice. Čokoladu otopite na blagoj vatri s malo vode, pa u tu glazuru umačite kuglice i stavljajte ih na rešetku da se ocede i da se glazura stegne. Kad se prosuše, uvaljajte ih u šećer u prahu.


Rolat sa smokvama

POTREBNO JE
150 g kristal šećera, 100 g sitno iseckanih smokvi, 100 g seckanog suvog grožđa, 50 g posnog mlevenog keksa, 100 g mlevenih oraha, 50 g žele bombona, 50 g biljnog margarina, sok i kora jednog limuna, list oblande

PRIPREMA
Ušpinujte šećer, pa u to dodajte sve ostale sastojke. Masu premažite preko lista oblande koji ste prethodno ovlažili između dve mokre krpe. Rolat osušite i secite na fine kolutiće.


Salamice od kokosa

POTREBNO JE
200 g mlevenog posnog keksa, kap-dve arome pomorandže, 200 g kokosa, 200 g šećera; za glazuru: 6 kašika šećera u prahu, kap-dve arome pomorandže, malo žute kolačarske boje

PRIPREMA
Prokuvajte šećer sa šoljom vode, sklonite s vatre, podelite na dva dela, pa jednu polovinu pomešajte s keksom i aromom pomorandže, a drugu s kokosom. Rastanjite koru od keksa, stavite u sredinu kobasicu napravljenu od kokosa i uvijte kolač kao salamu. Glazuru umutite od šećera u prahu i nekoliko kapi vode, aromatizujte i, ako je potrebno, dodajte malo boje. Prelijte kolač i ostavite da se stegne.

Posni išleri

POTREBNO JE
180 g biljnog margarina, 100 g šećera u prahu, 100 g pečenog mlevenog lešnika, 200 g brašna, džem od kajsija; za glazuru, 250 g šećera u prahu, 100 g posne čokolade za kuvanje, 1/2 čaše vode, 1 kašika biljnog margarina

PRIPREMA
Testo zamesite i ostavite pola sata da odstoji u frižideru. Razvijte ga do debljine od 0,5 cm, izvadite pogačice modlom i pecite na podmazanom plehu na 180 stepeni da blago porumene. Džemom spajajte po dve i svaku umočite u glazuru od čokolade. Za glazuru ušpinujte šećer s vodom, sklonite s vatre, dodajte rendanu čokoladu i margarin, pa mutite dok se ne ohladi.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
29. novembar 2009. u 17.38
Crni Petak,super su ovi recepti,neke sam znala,a neke ću odmah da iskopiram.Pozdrav!
kriska
30. novembar 2009. u 10.23
Pcelice, da li si majonez od krompira mutila mikserskim stapom?
To je vrlo bitno! Ako se umuti mikserskim stapom, gotovo da nema sanse da razvodni.
Ako se to i desi samo sipaj još soka od limuna ili sirceta, koji će povezati i sjediniti masu.
Krompir treba da bude vreo, tek izvadjen iz kljucale vode. Ja ga ponekad ni ne iseckam, već ga celog ubacim u teglu i sa svim ostalim sastojcima izmiksam, za cas posla gotovo.
Godinama tako spremam posni majonez. Pcelice nemoj da odustajes, pokusaj opet, pa i ako bude malo redje od klasicnog majoneza, nije strasno, odlično će posluziti za posnu rusku salatu.
pcelica-Maja
30. novembar 2009. u 14.35
E bas si srce. Jesam mutila stapom, ali mi se krompir bio prohladio, znaci to je problem. Naravno, pokusacu ponovo, jer i ovo gnjecavo sto sam umutila je bilo dobrog ukusa, tako da sam skontala da sam na pravom putu :-). Hvala još jednom!
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
30. novembar 2009. u 16.14
Ovaj recept možda nije za slavski sto,ali je lep za one koji poste:
POSNE KROFNE
Zamesiti testo od 250ml mlake vode,pola parceta svezeg kvasca/oko 20gr/,4 kasika secera,solijice ulja/oko 150ml/ i oko 400gr brasna.Umesiti i ostaviti da nadodje.
Zatim rastanjiti oklagijom,vaditi casom krofne i prziti u dubljem sudu na ulju.Pozdrav!
55
(pedagog)
30. novembar 2009. u 16.39
CrniPetak,pa zar žele bombone nisu mrsne?Koliko ja znam,zelat se dobija iz kostiju zivotinja!

Dzekson,i ja pravim iste ovakve krofne i znam da su odlične!Pozzz
55
(pedagog)
30. novembar 2009. u 16.56
Ups!zelat-zelatin
CrNi_PeTaK
(baxuz)
30. novembar 2009. u 17.14
55, iskreno receno ne znam, ja ne postim, recepti su preuzeti iz novina...čitam sad na googlu...piše da ima soko starkovih posnih žele bomona, možda su na to mislili kad su pisali recept...
mada vidim da ima gomila recepata sa žele bombonama...ne verujem da bi ih tek tako pominjali i koristili da nisu posne... :)

meni su se dopali, jer volim te sitne kolace, bez obzira sto su posni :)
kriska
30. novembar 2009. u 17.39
Postoji i postan zelatin, koji nije zivotinjskog već biljnog porekla, ali se retko može naći po prodavnicama.
Oni koji se strogo pridržavaju posta neka vode racuna o sastojcima, jer nije sve što se reklamira kao posno 100% posno.
Iznenadila sam se kad sam na jednoj posnoj slavi bila poslužena domaćim cokoladnim bananicama. Kolaci su zaista bili izuzetno ukusni, ali u njima je bilo zelatina. Domaćica je mlada, pa joj nije za zameriti i njoj je neko podmetnuo taj recept kao postan.
Ni ratluk, ni žele bombone nisu posni, osim ako se od skoro na trzistu nisu pojavili ovi proizvodi sa biljnim zelatinom.
Ja još nisam u prodavnicama naisla na to.
milimi
(svastar)
30. novembar 2009. u 17.51
Kriska, moram obavezno da probam ovaj posni majonez koji pravis. Trenutno sam u frci na fakultetu, a i posao mi se zahuktava pred novu godinu, ali za vikend ću obavezno da ga isprobam.
Da nema neko neki fini isprobani recept za slatke korpice? Znate ono kao prhko testo? Smislila sam dobar fil za punjenje samo mi fale korpice.
Evo moj recept za salatu koju spremam godinama, svake godine malo promenjenu :-)

SALATA SA PIRINCEM
Pirinac obariti, sitno iseckati ljubicasti luk, kisele krastavcice, dodati tunjevinu ocedjenu od ulja i promesati. Pred serviranje umesati postan majonez.
SPANSKA SALATA
Obariti kukuruz secerac, dodati prazi luk iseckan na kolutice, tunjevinu ocedjenu od ulja i ajvar. Promesati.
kriska
30. novembar 2009. u 18.08
Probaj Milimi, pa javi da li je uspelo.
Ove salate su ti super. Posebno volim kukuruz secerac.
milimi
(svastar)
30. novembar 2009. u 18.16
kriska ja ga obozavam u svakom obliku, a posebno sa mlecnim proizvodima! Ali to već nije posno :-)
Ja inače ne postim osim za Badnji dan, slavu i Veliki petak, i to zato što bukvalno ne znam da živim bez mlecnih proizvoda.
pcelica-Maja
30. novembar 2009. u 18.57
E 'vako! Probala ja majonez opet, i bio je bolji ovaj put, ali mi se malo ulja ipak odvojilo, sto znaci, vjerovatno, da ga je bilo previse za tu kolicinu krompira. Dok se malo ustelim sa kolicinama, biće super. U svakom slučaju, ukusan je, i stvarno cas posla!

Da, i ove dvije posljednje salate su super.
kriska
30. novembar 2009. u 19.07
Pcelice, kod mene je najgore što ne znam tacnu meru, već taj majonez spremam od prilike.
proceni sama koliko je ulja i sirceta potrebno, bolje stavi manje, pa ćeš lako da dodas ako zatreba.
uglavnom za ovaj majonez nije potrebno puno zejtina, dovoljno je na 2 veca kuvana krompira 1 mala kafena soljica ulja.
1971
(mama)
01. decembar 2009. u 05.56
Milimi, evo ja imam recept za slatke korpice, ali nije postan i ima već fil. Preporucujem ti da ga isprobas jer su super.

korpice

150gr. butera
4 zumanca
2 kasike secera
240gr. brasno

fil

4 belanca
200gr. secera u prahu
200gr. mlevenog oraha

Napraviti glatku masu od navedenih sastojaka, pa odvajati kuglice i oblagati zidove korpica. Dobro umutiti belanca sa secerom pa dodati orah. Filom puniti korpice pa ih peci da porumene
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
01. decembar 2009. u 12.11
Evo jedne lepe posne torte koju sam često spremala za nasu slavu:
POSNA TORTA *BOLERO*
Peci 3 kore od po 1 kasike meda,2 soljice kisele vode,1 soljice ulja,2 soljice secera,1 kasicice sode bikarbone,nekoliko kapi limuna,1 kasike kakaa,5 kasika mlevenih oraha,malo brasna,da testo ostane mekano.E,sad,i ja ne volim recepte tipa *brasno po potrebi*,al takav mi je ovaj recept.
I fil:300 gr mlevenog posnog keksa preliti sa malo soka od narandze.1 margarin umutiti sa 250 gr.prah secera,spojiti sa keksom i dodati topljenu cokoladu za mesenje.
II fil:4 pudinga od vanile skuvati u 1 litar vode sa 15 kasika secera i kad se prohladi dodati 1 umucen margarin.
Filovanje:korica,braon fil,zuti fil,korica,zuti fil,braon fil,korica,preliv od cokolade.
Pozdrav!
55
(pedagog)
02. decembar 2009. u 11.46
SUPER TORTA,ovu ću obavezno praviti za slavu!Samo mi molim te reci,kolike su te soljice u dl? Koliko cokolade u gr,i da li je margarin od 250g?Hvala Dzekson!!!M.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
02. decembar 2009. u 13.58
Draga M.,soljice su oko 150ml,coloda 100gr,margarin 250gr.Pozdrav!
55
(pedagog)
02. decembar 2009. u 17.39
Hvala Dzekson,biće isprobana :-))
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
03. decembar 2009. u 11.58
POSNI SLANI KREKERI
Zamesiti testo od 900 gr brasna,4 soljice od po 150ml ulja,250ml piva,2 kasicice soli,1 praska za pecivo 100 gr susama i 50 gr kima.
Praviti male kuglice i peci krekere u tosteru za galete ili u običnom tosteru.
Ja sam ove krekere sluzila za slavu kao predjelo,a može se na njih staviti i neka posna pasteta i maslina,pa bude i dekorativno i ukusno.
Pozdrav!
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
03. decembar 2009. u 16.42
A ovako sam često spremala ribu za slavu:
2 kg ribe/koju god želite/poredjati u tepsiju i preliti sledećim prelivom:
2,5dl ulja izmesati sa 2,5dl sirceta,1 glavicom sitno seckanog crnog luka,nekoliko cena sitno seckanog belog luka,kasicicom soli,kasicicom bibera,supenom kasikom seckanog persunovog lista i kasicicom ruzmarina/ili origana/.
Riba treba da ogrezne u ovom prelivu.Prekriti alu-folijom i peci u rerni na 220 step.Nakon 45 min.odstraniti foliju i peci još 10-15 min. da dobije lepu boju.
Ovako pecena riba je vrlo ukusna.
Torbica
(lekar)
04. decembar 2009. u 08.57
Hvala Kriski za fenomenalan posni majonez, najlepši koji sam jela. Ranije sam pravila sa brašnom neki isto odavde, ali nije ni blizu, ovaj je ODLIČAN!!
Pozz
mena_au
04. decembar 2009. u 09.44
Dzeksi ovi tvoji krekeri me podsjetise na krekere moje bivše komsinice. :) Ja sam naravno izgubila recepet ili sam ga samo znala napamet pa ga zaboravila, ali su vrlo slični tvojim. Samo sto u njene ide susam i mak, a tijesto se razvija oklagijom i krekeri se vade modlicama. Ako ti ili možda nek drugi zna taj recept bila bi jako zahvalna. :)
MINA-KS
(hemicar)
04. decembar 2009. u 12.19
Dzekson super su ti recepti kao i kriskin recept za majonez..Zahvaljujuci vama drage moje mocu ću na miru da spremim sv.Nikolu unapred jer tog dana radim pa moram dan ranije sve da pripremim(osim ribe).Nemam puno gostiju ali volim da se posvetim tom danu..Probacu da se zamenim ako mogu bilo bi mi drago kad bi i sefica to uvidela..Pozdravljam vas!!
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
04. decembar 2009. u 16.15
Evo jednog kolaca koji uvek pravim za slavu,jer ga moja cerka obozava:
*CAR NA DAR*
Rastopiti 1 margarin,100 gr.secera,200 gr.cokolade posne,8 kasika meda.
Kada se otopi,dodati 150gr seckanih oraha,100 gr.pecenog susama i 1 kutiju *car na dar* braon boje.
Podmazati pravougaoni pleh,sipati masu i poravnati.Kad se ohladi,seci na kocke.
Pozdrav!
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
05. decembar 2009. u 04.14
Ovo je predjelo koje je nezaobilazno na našim posnim slavama:
BOBOVE PIHTIJE
Bob se potopi da odstoji najmanje 12 sati.Ocisti se.Kuva se sa uljem i vodom,bez naknadnog dodavanja vode.Kad se raskaska,propasira se i prokuva još malo sa sitno iseckanim belim lukom i sa solju.
Razliva se u duboke tanjire.
Pre služenja se u tanjiru isece na kocke i prelije se prelivom od ulja
i slatke i ljute tucane paprike.
Ovo se kod nas smatra specijalitetom.Pozdrav!
jaglika
05. decembar 2009. u 08.32
Dzekson, gde nabavis bob? Ja ga nisam nigde videla.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
05. decembar 2009. u 08.39
Pa,ja živim na jugu Srbije,kod nas ima boba na pijaci,ne znam kako je u inostranstvu.Pozdrav!
jaglika
05. decembar 2009. u 09.12
:)) Nisam ja u inostranstvu, živim u Novom Sadu. Nisam ga nikad videla na pijacama ni u prodavnicama zdave hrane, ali imam zelju da ga probam.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
05. decembar 2009. u 10.50
O,znam,Jaglika,moj ujak živi u N.S. i moja ujna je prošle godine jedva nasla papriku sa venca pred slavu,a kamoli bob.Pozdrav!
cocika
(bakica)
06. decembar 2009. u 13.50
DZEKSon, ja skuvani bob razlijem u modle za puding, kad se ohladi i stegne okrenem na tanir za serviranje i prelijem. Bude interesantno i prakticno.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
06. decembar 2009. u 15.11
Pa,da,to je sigurno lepo.Al,mi spremamo to još uvek onako starinski,neću da remetim svekrvin red.
A evo još jednog recepta za posno predjelo:
PASTETA OD TUNJEVINE
Potrebno je 2-3 konzerve mrvljene tunjevine,1 glavica crnog luka,2-3 cesnja belog luka,senf,so,biber.
Soremanje:
Luk se izdinsta sa vrlo malo ulja.U sud za miksanje stavi se tunjevina
koja ne mora da se ocedi od ulja,uprzeni crni luk,sitno iseckan beli luk,biber,kasicica senfa,malo soli.Izmiksa se.
Od ove pastete može se oblikovati riba na tanjiru.Zrno bibera može biti oko,a od reznjeva kiselih krastavcica može se ukrasiti od repa do glave-imitacija krljusti i peraja.
Takođe se ova pasteta može posluziti u slanim posnim korpicama ili staviti na slane krekere i ukrasiti maslinama.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
06. decembar 2009. u 15.21
Grbaljka,spremala sam danas brodet od skarpina po tvom receptu i mom muzu se vrlo svidja,valjda je dobro ispalo.Hvala!
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
06. decembar 2009. u 15.34
Evo još nekih posnih salata:
POSNA SALATA OD TUNJEVINE
Izmesati mrvljenu tunjevinu iz konzerve sa posnim majonezom,dodati so,biber,sok od 1 limuna i sarenu posnu testeninu./naravno,skuvanu./
SALATA OD PECURKI
200 gr.mariniranih sampinjona,100 gr.blako prokuvane i na kruzice iseckane sargarepe,100 gr.kiselih krastavcica,100gr kisele paprike/tursije/,100 gr.posnog majoneza i kasika senfa.
TUNJEVINA SA PIRINCEM
300 gr.pirinca,skuvanog,ocedjenog,ispranog hladnom vodom,200 gr.tunjevine iz konzerve,ocedjene,malo crnog i belog luka sitno iseckanog,malo narendanog morskog orasceta,so,biber i sok od 1 limuna.
Pozdrav!
Torbica
(lekar)
06. decembar 2009. u 15.46
Džekson,

hvala za recept „Čar na dar”, moj muž niom ejgao da dočeka da se stegne, odličan je!
A tunjevinu kad smo mnogo gladni češće spremamo sa zelenom salatom kojoj se pored soli, limuna i maslinovog ulja doda kuvani pasulj (kupovni iz konzerve). Odlično a brzo.
Pozdrav
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
06. decembar 2009. u 15.57
Hvala,Torbice,moja cerka za taj kolac kaže da je najlepsi posni kolac koji postoji.
Dobra ti je ova kombinacija sa pasuljem,ali,ne znam gde ti živis,jer kod mene sada nema zelene salate.
Pozdrav!
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
06. decembar 2009. u 16.32
Evo i malo posnih kolaca,da se podsetimo ,ovaj recept sam *skinula* odavde,dobar je:
BOMBICE OD KORNFLEKSA
Istopiti 150gr secera,8 kasika meda,250gr margarina,200gr posne cokolade,dodati 200gr seckanih oraha,kutiju kornfleksa.Vaditi kasikom i stavljati u papirnate korpice.
A ovaj mi je recept od komsike:
PUNJENE KORPICE
Istopiti 200gr posne cokolade,125 gr margarina,3 kasika secera u prahu.Puniti papirnate korpice do pola i stavljati sitno seckane žele bombone.
I NEZABORAVNA POSNA BAJADERA
Spinovati 400gr secera i 10 supenih kasika vode,dodati 150gr.mlevenih oraha,150gr mlevenog posnog keksa i to zajedno prokuvati,pa dodati 150gr margarina.Sve dobro izmesati,skinuti sa vatre i podeliti na dva dela.U jedan deo staviti 3 stangle istopljene posne cokolade .Formirati bajaderu na tačni tako što se dole stavi masa sa cokoladom,a preko nje preostali deo bez cokolade,a zatim praviti glazuru:prospinovati kasiku secera sa tri kasike vode,dodati tri stangle istopljene posne cokolade i kasiku ulja.Preliti preko bajadere.
mamajac
07. decembar 2009. u 03.17
Dzekson,

imam sličan recept za krekere pecene na rebrastom rostilju (za sendvice), ali nije posan, nije mi sad pri ruci.

Ali ovako odoka - da li moguće da na 900 g brasna ide 4x150 ml ulja plus 250 piva?! Nešto mi zvuci neproporcionalno, čini mi se da bi to bilo mnogo meckavo, pa ipak da pitam. Pravila bih možda pola mere, al' prvo da mi potvrdis da si dobro napisala :)

Hvala i pozdrav,
Maja
ruzza
07. decembar 2009. u 04.08
Eto i mi hvala Bogu pocinjemo ove godine tj sledeće 2.januara da slavimo samostalno slavu.Mene već hvata blaga panika.Mnoga jela,poput sarme,prebranca i kolaca mogu se pripremiti dan ili dva ranije.A šta sa corbom,pecenom ribom.To nikako ne može da se podgreje,a kako pred ljude da iznesem hladnu ribu?A pritom,treba tog dana umesiti slavski kolac i otici u crkvu.
Koliko ribe racunate po osobi i koju ribu pržite?Mislola sam da kupim mesane recne ribe od deverike do smudja,ali ne znam koliko.I još sam zamislila da je dan ranije pripremim i na dan slave MM je ispece na tanjiraci.
kuvaricamama23
(domacica)
07. decembar 2009. u 05.27
DZEKSON darga šta je „ car na dar” jel to neki keks.Recept za kolac mi se svidja ali mi je to nepoznato.
ruzza
07. decembar 2009. u 07.29
I ja cekam odgovor.
varjaca
(Professional Engineer)
07. decembar 2009. u 07.59
Koliko je meni prijateljica objasnila kada mi je davala recept, car na dar su neke cokoladne pahuljice koje služe deci za dorucak i mislim da su male i okrugle i valjda se kupuju u samoposluzi. Nadam se da sam bar malo pomogla, posto nisam u Srbiji
kriska
07. decembar 2009. u 08.25
car na dar su ukusni kolaci, ukus im je sličan bonziti. Ja ih često spremam i svi ih volimo.
Kod nas u Srbiji se po poslugama mogu kupiti i gotovi, ali su domaći lepsi.

Ruzo, dusice pa gde si nam ti!? Kako su decica? Bese dve cerkice? Secam se kad se Stasa rodila. Koliko sad ona ima godina?

O, kako je riba pecena na tanjiraci ukusna, bas vam zavidim!
Ja takođe ribu pecem isti dan kad ću da je i poslužim, mada znam puno njih koji za slavu ribu ispeku dan pre i služe je hladnu.
Ribu možeš dan unapred da pripremis za pecenje:
Ocistis je od utrobe, iseces joj glave i repove, može se izvaditi i sredisna kost, pa je prelijes marinadom od iseckanog belog luka, persuna, limunovog soka i maslinovog ulja.
Tako pripremljenu je do sutradan u poklopljenom sudu ostavi u frizideru.
Sad ne znam da ti kažem koliko ribe po gostu da spremis, sve zavisi koliko će biti predhodnog jela i priloga uz ribu, ali od prilike je dovoljno 350-400 gr po osobi.

Ruzice, daj molim te mi ponovo prosledi onog „cokoladnog pecenog jarca”, neprijatno mi vise da ti tražim, ali opet mi se to izbrisalo iz racunara.
mama-2
07. decembar 2009. u 09.04
Juče dobih recept od moje drugarice Rumunke. Nisam pravila ali sam ih probala. Meni su divne:))

Zamesiti testo od 350 gr brasna, 100 gr secera, 250 gr meda, kasicica sode bikarbone i pola flase piva. Ispecenu koru preseci na pola i filovati filom. Fil: 300 grama secera preliti sa casom vode i kad provri dodati 150 gr skuvane i samlevene psenice,300 gr mlevenih oraha i 2 kesice vanilinog secera.Na kraju ide glazura koja se pravi od 150 gr secera u prahu i malo crnog vina ( kao fondan za rozen tortu).Muti se dok ne zpeni.Može da se doda i muskatni orah.

Eto, ja vam napisa recept onko kako ona meni isprica,pa sad ako neka ima hrabrost da ga napravi neka javi utiske:)

ruzza
07. decembar 2009. u 10.00
Jao Kriska,ti si stvarno izuzetna.Pa gde si se setila cokoladnog jarca?Poslacu ti,naravno.Kako si se samo setila i imena..Jeste,Stasa sada ima pet,a Marija dve godine.Tek sada imam malo lufta da njuskam po netu.Pozdravce!
ruzza
07. decembar 2009. u 10.03
Eh,da...mislila sam sledeći jelovnik:kolac slavski,zito,vino,pa zatim corba od paradajza,posna sarma,prebranac i onda pecena riba,krompir salata,posna ruska salata i ne bih vise komplikovala.I ovo ne znam kako ću.Biće oko tridesetak gostiju.Od slatkisa baklava,bajadera i još dve tri vrste.
Njanja1
(*********)
07. decembar 2009. u 10.12
Ovo su moje torte koje sam pravila za slavu Vavedenja Presvete Bogorodice. Svima su se dopale niko nije verovao da su posne. Prijatno.

POSNA TORTA SA VISNJAMA - njanja
Sastojci:
Tijesto:
1 casa ulja
2 case secera
2 case mlijeka od soje
1 prasak za pecivo
3 case brasna
1 kg visanja (iz kompota ili smrznutih)
Krem:
1l slaga
200 gr mljevenog keksa
200 gr nutele
visnje
prepecen isjeckan ljesnjak

Priprema:

Koristi se identična čaša ili šolja od 2dl,za sve sastojke
Peče se u tepsiji(razmjera 25cm)u 2 kore,kada se tijesto već pripremi za pečenje,po vrhu u tepsiji se rasporede ocijeđene višnje,ali kada se torta filuje,gornja kora se okrene,tako da izrezano parče dodje:kora-višnje-fil-višnje-kora.

*** MOJ FIL: Izmutiti 500 ml slaga i podijeliti ga na pola u jednu polovicu staviti 200 gr mljevenog keksa i 200 gr nutele.
Staviti prvu koru – slag – zatim smjesu od keksa i nutele – visnje i posuti ih prepecenim isjeckanim ljesnjakom – zatim ostatak od keksa i nutele pola smjese sto je ostalo onda opet slag i poklopiti drugom korom.

Tortu premazati slagom i ukrasiti visnjama i sitnom cokoladom po zelji.

Rafaelo Torta Posna (Njanja)
Biskvit:
1 casa vode (250 ml)
½ case ulja
200 g šećera
200 g mlevenih lešnika ili oraha
100 g čokoladnih ljuspica 2 kasike dzema od kajsije
1 prašak za pecivo 100 gr brasna
2 velike kašike ruma

Fil:
2 pakovanja pudinga od vanile
1/2 litre mleka posnog
jedna konzerva ananasa
700 ml slatke pavlake posne
40 rafaelo kuglica
Priprema
Sjediniti sledeće sastojke: vodu, ulje, orahe, secer, dzem, brasno i prasak za pecivo (varjacom, ne mikserom), na kraju dodati cokoladne ljuspice i rum.
Ovako umućenu masu peći u okrugloj formi za torte u već ugrejanoj rerni (formu predhodno namastiti) na 200°C 30 minuta.
Puding od vanile uobičajeno skuvati i pri kuvanju mu dodati ananas koji je sitno iseckan.
200 ml slatke pavlake dobro umutiti pa dodati puding masi i premazati biskvit (koji nije izvađen iz forme za tortu).
30 -tak rafaelo kuglica sitno iseckati i pomešati sa 200 ml dobro umućene slatke pavlake pa opet premazati toru.
Ostaviti preko noći u frižideru pa sutradan umutiti preostalih 100 ml slatke pavlake i ukrasiti totru zajedno sa preostalim rafaelo kuglicama!

Torbica
(lekar)
07. decembar 2009. u 11.40
Draga Njanja,

s obzirom da nutela i rafaelo kuglice nisu posne, šta si koristila umesto njih posto si ih navela u receptu?

Draga Dzekson, kod nas u Novom Sadu ima da se kupi zelena salata iz staklenika tokom cele godine.

A taj car na dar, nisam dosad ni opazila, nego juče u Rodicu, rekoh ajd da probam. fenomenalan recept.
Pozdrav
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
07. decembar 2009. u 12.19
Evo,dok ja stigla da odgovorim...
Varjaca i Kriska su objasnile šta je *car na dar*,ostaje mi samo da vam ga preporucim kao jedan od,meni imojoj cerki,najlepsih posnih kolaca.
Mamajac,pozdrav!
Što se tiče slanih krekera,moj originalni recept koji sam *nasledila*
od jedne stare rodjake je u merama soljica za kafu,onih malih.Ali,posto ovde mnoge kulinarke zahtevaju mere u ml ili gr,,ja sam premerila moje siljice.
Znaci,ide ovako:900 gr.brasna,4 soljice ulja,250gr ili 2 soljice piva itd.Pozdrav još jednom!
Njanja1
(*********)
07. decembar 2009. u 13.24
Draga Torbica, nisam sigurna gde živis?

Ovde gde sam ja rafaelo kuglice i nutella imaju u sebi 'mleko u prahu'
Po, citanjima sa drugih postova 'mleko u prahu' je posno posto nije na bazi pravoga mleka koliko sam ja shvatila. :)

Svako dobro...
Torbica
(lekar)
07. decembar 2009. u 15.38
Draga Njanja,

ja sam u Srbiji, nebitno.
Izvini, a kog porekla je mleko u prahu? Zato u posne kolace stavljamo sojino mleko, gde stoji da je biljno... Tamo gde piše samo mleko u prahu, ono nije posno.
Mislim da gresis, uz duzno postovanje.
Šta kažu ostale majstorice?
Pozdrav
Odzacanka
(trgovac)
07. decembar 2009. u 17.00
Torbice u pravu si,mleko u prahu nije posno,to znam sigurno ,moj otac je radio u mlekari,e sad možda mozda ima i neko drugo mleko,sojino il ne znam ni ja koje,to mi nije poznato.
Pozdrav.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
07. decembar 2009. u 17.12
Jedino mleko u prahu koje može da se koristi u toku posta je sojino mleko u prahu,mada i ono nije neophodno,može da se zameni u receptima kiselom vodom.Pozdrav!
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
07. decembar 2009. u 17.58
Kao sto je*car na dar*namenjen mladjoj populaciji u mojoj porodici,tako je ovaj sledeći recept namenjen starijoj-mojoj svekrvi i tetki moga muza koja ima 80 godinica,a koji možda mnoge od vas i znaju:
PIVARICE
Zamesiti testo od 2 soljice piva,4 soljice ulja,1 praska za pecivo i 600-700 gr brasna.Odvajati male jufkice i oblikovati kiflice koje treba da izgledaju kao one od Kopir na Posavkinoj temi/nemam sliku/.
Peci u rerni,ne dugo,da malo pozute.
Sirup praviti od 4 soljice secera,2 soljice vode,2-3 kriske limuna.
Sirup treba da bude hladan,a kiflice se njime prelivaju čim se izvade iz rerne,u plehu u kom su pecene,treba da *cvrci*.
Kda se ohlade,valjaju se u smesu od 100gr mlevenih oraha,100gr prah secera i 1 vanilin secera.
Ja na ovu kolicinu testa stavim meru ipo sirupa,jer volimo siftanije.
Pozdrav!
ruzza
08. decembar 2009. u 01.28
Njanja,ni nutela,niti rafaelo kuglice nisu nikako posni proizvodi.Od posnih mleka osKriskice,javni dino,kao i mleko od prosa.To su prilično skuplja mleka od kravljeg i gde ih ima naglaseno je,kao i cena.
Kriskice, javni se na [email protected],da ti siljem jarca od cokolade.
kriska
08. decembar 2009. u 05.05
Ruska, imaš postu.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
08. decembar 2009. u 18.43
I ovaj sam kolac naucila od moje svekrve,vrlo star recept:
SALAMA OD SMOKVI
Samleti 1/2 kg smokvi,dodati malo ulja i umesiti rukom.Razviti od toga koru debljine 1 cm.Ispod kore staviti secer.Preko kore staviti fil:prokuva se solja vode sa secerom/spinuje se kao za slatko/.Dodati 300 gr.samlevenih oraha i promesati.Kad ste fil rasporedili po kori od smokvi,pazljivo je saviti u rolat i ostaviti na hladnom mestu.Seci na tanke reznjeve,kao rolat.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
08. decembar 2009. u 18.52
I,naravno uvek spremam :
SUVA PITA
Potrebno je 1kg tankih kora,300gr mlevenih oraha,1 solja ulja, 400gr secera,malo prezle.
Redjati kore u pleh br.32,ali,onako,ravno,ne guzvati ih,a krajeve koji *preteknu* ravno preklapati.
Svaku prskati uljem,a otprilike,svaku treću filovati mesavinom oraha,secera i prezle.Pre pecenja iseci pitu na kocke.Ispeci,pa zaliti serbetom.
Serbet se pravi od 1,2kg secera i 6dl vode.U njega se mogu dodati kolutovi limuna.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
10. decembar 2009. u 12.10
Evo,otvorilo se vise tema o posnoj slavi,ali ovde sam zapocela,pa ću i produziti.
Nisam pisala o spremanju ribe.Iz godine u godinu uvek nešto promenim što se ribljeg asortimana tiče,ali ono sto uvek spremam svake godine je
PIJANI SARAN
Saran naravno mora da bude svez i ociscen.Posolim ga i zacinim suvim zacinom,izreckam na vise mesta i u proreze stavim cesnjeve belog luka.
Ostavim da odstoji 15-ak minuta.Pleh sa uljem zagrejem i sarana stavim da se pece.Pecem ga oko 45 min.,a onda prelijem prelivom od vina,sitno iseckanog belog luka,persuna,a može malo i sirceta.Vratim u rernu da se zapece još jedno 15-ak min.
Pozdrav!
maja3s
(diskutant)
11. decembar 2009. u 14.03
evo sad sam ove pravila sa kuvara

http://www3.serbiancafe.com/kuvar/7/1576/Urmasice

i ovako izgledaju :))

http://img294.imageshack.us/i/maja075.jpg/

možda može malo manje vode i secera ;-)
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
11. decembar 2009. u 15.25
Majce,lepe su ti urmasice,slične su pivaricama koje ja pravim.
Odzacanka
(trgovac)
11. decembar 2009. u 16.58
Maja,nemoj da me pogresno svatis al ovo nije videlo urmasice.Nisam videla recept po kom si pravila,možda imaju ukus ali izgled urmasica ne.Ovde se na svaki recept i sliku kaže jao sto je dobro.
Izvini na mojoj iskrenosti ili je recept pogresan ili si ti nešto pogresila.Godinama pravim urmasice i kod drugih sam jela,ali su drugacijeg izgleda(o ukusu ne mogu da pricam)
Puno te pozdravljam
daraga
(-----------)
12. decembar 2009. u 16.44
Dzekson, isprobala sam ovu vaasu Suvu pitu, ah sto smo se zasladili poslije rucka, moj muž je bio odusevljen.
Samo sto sam ja stavila pola kilograma kora, i smanjila secer dosta, jer mi je i pleh mali. A odakle joj ime Suva pita- kada je ustvari kao Baklava.
U svakom slučaju je ispala odlično...Hvala za recept.
Pozdrav
daraga
(-----------)
12. decembar 2009. u 16.48
Pravila sam već nekoliko puta „Badnjak corba” - se zove.
Ali sada nisam sigurna da li sam je uzela ovdje sa diskusije, ili od negdje drugdje, nemam pojma, ali je odlicna. Ako nekoga zanima recept napisacu. (A od sada pišem ko je autor recepta.)
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
12. decembar 2009. u 17.23
Daraga,napisi taj recept.Odakle da znam dal će da me interesuje dok ne vidim?
A suva pita,e,i meni je to baklava,al tako je zove moja svekrva.Ona kaže da ne teba da bude mnogo softana,da bi zajedno sa drugim kolacima mogla da se sluzi.
Pozdrav!
maja3s
(diskutant)
12. decembar 2009. u 17.56
Odzacanka
(trgovac)

evo ja sad procita tvoj komentar...pa se zacudi ???
pa sve procita i muzu..jer nisam ja slikala Urmasice nego on..još u rerni ;-) i pitam ga jel on poznaje nekakav drugi izgled urmasica ...

nemoj ni ti mene pogresno shvatitit...ne ljutim se...ali ja stvarno ne znam za drugi izgled urmasica ???

evo šta sam nasla na googl-u

http://images.google.com/images?q=urmasice&rls=com.microsoft:da&oe=UTF-8&um=1&ie=UTF-8&ei=aB8kS8iAD83u-Qbuz... g&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CCYQsAQwAw

neke su prjesne neke gotove slikane...razlika je samo u velicini :))
maja3s
(diskutant)
13. decembar 2009. u 06.19
uh prijesne...greška...možda ima još ali ova mi zapade za oko :)
Torbica
(lekar)
13. decembar 2009. u 06.27
Evo da i ja ostavim neki recept.
Juče sam isprobala, iz casopisa, posni kolacici, osnova testa je ista a modliicama se vade razliciti oblci i zadovoljna sam. Napravila sam vanilice, neke keksice sam prelila glazurom od cokolade a neke glazurom od prah secera i likera od pomorandze. Ova poslednja je ispala malo redja nego sto treba pa za sledeći put mora malo gusce da se napravi kako ne bi iscurela sa kolacica.

Testo

250 ml vode
400 ml ulja
750 gr brasna
200 gr secera
1 vanil secer
1 prasak za pecivo

Fil za vanilice

6 kasika dzema od kajsije
4 ravne kasike mlevenih oraha

Cokoladna glazura

izlomiti cokoladu (100 gr posne)na koceke i sa malo ulja otopiti. Ja koristim mikrotalasnu

Glazura od prah secera

150 gr secera u prahu
2 kasike vruce vode
1 mala kasika soka od limuna
ekstrakt ruma (5 ml), ja sam stavila liker
roza prehrambena boja (to nisam imala)

Testo - u serpu na sporetu sipati vodu, ulje, secer i vanilin secer. Kada provri dodati brasno i mesati varjacom dok se masa ne sjedini. Skloniti sa sporeta i ostaviti 10 minuta da se ohladi. Na pobrasnjenoj radnoj povrsini razvuci koru i vaditi razne oblike. Forme poredjati u tepsiju oblozenu pek papirom i peci 10 minuta na 180 stepeni. (obična rerna)Ja sam imala dve velike tepsije ovih kolacica.

Glazura od prah secera se pravi tako što se secer prelije vodom i doda sok od limuna i liker ili rum i muti viljuskom da postane glatko. Odmah se nanosi na kolacice malom kasikom i razmazuje brzim pokretima.

Vanilice kad spojite uvaljajte u prah secer.
Prijatno!
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
13. decembar 2009. u 13.39
Ovde u kuvaru nasla sam recept *kiflice u dve boje*.J sam ga malo izmenila i na pravila kiflice koje su mi bas dobro ispale i preporucujem ih i kao kolac za slavu.Naravno,mozete praviti i po receptu iz kuvara,a ja sam ih pravila ovako:
Parce svezeg kvasca/50gr/ podmesiti sa 4dl mlake vode,kasikom secera i malo brasna.
Kad kvasac nadodje,od polovine zamesiti testo sa 400 gr.brasna,2dl ulja i 1 jel.kasike kakaoa, a sa drugom polovinom kvasca isto tako,samo ne stavljati kakao.
Obadva testa sam podelila na po 6 jufki.
Razvijala sam prvo belu jufku, a onda preko nje stavljala braon razvijenu jufku.Od svake jufke dobila sam po 8 kiflica,ukupno 48 kom.Filovala sa marmeladom od jagoda.
Peku se 200 step. dok ne pozute.
Valjala sam ih prah secer.
Nepecene izgledaju ovako:
http://zaslike.com/files/30c509rdbxz7aby3x54.jpg
A pecene ovako:
http://zaslike.com/files/iyltsn69fjqv1mc52agw.jpg
punica-carica
(navijac)
13. decembar 2009. u 14.18
POSNI MAJONEZ:
2 supene kasike (10g)sojinog lecitin granulata
3 supene kasike mleka od soje
7 supenih kasika ulja od suncokreta
1 supena ksika sirceta
1-2 cajne kasicice senfa
biber i morska so
sojino mleko malo podgrijati (mlako da bude)
i u njega staviti granulat soje da se istopi
i sa elektricnim stapom za miksanje mesati
uz neprekidno mesanje dodavati ulje,sirce,senf i na kraju so i
biber
pc:)
100% bez mlecnih tragova

daraga
(-----------)
13. decembar 2009. u 14.41
Badnjak Corba

1kg. Filetirane ribe
2 vece glavice luka sitno isjeckane
2-3 cena bjelog luka
3/4 kg krompira izrezanog na kolutove
malo ruzmarina
2 male kasicice cr.paprike
2 kasike sos paradajza
1 kasika brasna
2 dl. bjelog vina
so, biber, maslinovo ulje
Priprema:
Proprziti luk na ulju da postane staklast, dodati narezani bjeli luk, malo proprzitidodati brasno pa maknuti sa vatre i dobro mjesati, zatim dodati i papriku i sos paradajz i zaliti vinom. U to dodati narezan krompir zacine, so i biber.
Kada je krompir prokuvao dodati 3dl vode, iskuvati ga do pola dodati ribu i kuvati još 10min.

To je ta corba, moja djeca su odusevljena bas se raduju kada je spremam. inače su bas probirljivi.
Samo sto sam ja kada sam dodala vino sipala sam i vodu, bilo je inače jako gusto i mislim da bi i zagorelo. A ribu sam uzela File, naravno bez kosti, ali sam se opet ubila prebirajuci, jer imaju ipak sitne koscice mora da se pazi. Mene je bilo strah zbog djece jer su mali pa neznaju da prebiraju.
Ali isplatilo se jer je corba Fenomenalna
Pozdrav!!!
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
13. decembar 2009. u 15.06
Hvala Daraga,ja inače spremam ovakvu posnu corbu,ali nisam sa filetima,nego bez ribe,ili sa przenim oslicem koji naravno ocistim od kostiju.Ova tvoja corba je jako lepa,preporucujem je.
DZEKSON
(DIPL.ECC.)
13. decembar 2009. u 15.10
Torbice,odličan recept.Ja bih za slavu stavljala glazuru,a u *obične* dane kad postimo,valjala bih uprah secer.Pozdrav!
Torbica
(lekar)
13. decembar 2009. u 16.11
Hvala Dzekson,

još samo da sam ih slikala i objavila, no, to je neki sledeći korak.
Slazem se za ove svecanije, naravno.
I ja mojoj mami pomazem za Svetog Nikolu, moja devojacka Slava, pa ću joj napraviti nekoliko vrsta sitnih posnih kolaca a ove vanilice i kolacice obavezno sa cokoladnim glazurama. Mada bi se i Vase dekorativne kiflice mogle naći među ostalim kolacicima.
Pozdravljam
GornjiMilanovac
16. decembar 2009. u 00.37
Mislila sam da napravim posne pite i a ih stavim kao predjela,i opet imam problem šta još da stavim uz njih? Neko je ostavio recept za pastetu od tunjevine i izgleda mi super ( zapravo svi recepti izgledaju super, ali ja nemam mnogo iskustva oko posnih jela i serviranja). DA li bi to islo uz pite i još neka salata recimo od testenine ili sampinjona? Riblju corbu ću već nekako napraviti, (pravila sam par puta i mislim da tu ne može bas mnogo da se gresi) Onda sarma ako se ne varam ide sama, pa opet šta da stavim pored pasulja? :(, Molim Vas da mi pomognete oko tih kombinacija jer kao sto neko rece ne bih da se osramotim. Šta da radim sa kiselim salatama, uz šta da njih služim. Moooooolllim Vas pomozite mi

unapred se zahvaljujem
kriska
16. decembar 2009. u 08.07
Mislim da su razne vrste pita same po sebi dovoljne kao predjelo, ali ako vam sto deluje prazan samo sa pitama mozete servirati posnu rusku salatu, riblju pastetu, domaću sardinu (ostavila sam davno recpt za sardinu, ali ako treba poslacu opet), zelenu bombu koju svima toplo preporucujem.

Evo kako izgleda moja zelena bomba:

http://www.zaslike.com/files/zgnnac31ca7lbfx2kn8.jpg

Zelena bomba:

Obariti spanac, propasirati ga i izmesati sa skuvanim pirincem, dodati sitno iseckanu crvenu i zelenu papriku, malo posoliti i pobiberiti.
Varjacom masu sjediniti, pa vaditi kugle kasikom za sladoled i redjati na tacnu.
Kugle preliti posnim majonezom i posuti sitno iseckanom crvenom paprikom ili tucanom suvom paprikom.
mena_au
16. decembar 2009. u 13.52
GornjiMilanovac, ja ću da ti opisem kako će slava biti poslužena kod mog oca ove godine, ja se nadam da će ti bar dati ideje kako to da uradis u svojoj kuci. Ja ne kažem da je ovo ispravan redoslijed, ali je to onako kako mi otprilike cinimo svake godine. Dakle, prvo predjelo gdje će biti tanjiri sa mezom na kojima će biti posni sir, suseni losos i masline, pored njih pita sa krompirom i proja sa prazilukom. Onda ću skloniti tanjire sa mezom, a ostaviti pite i proje, koje će ostati na stolu tokom cijele vecere, a iznijeti riblju corbu. Nakon corbe ću posluziti posnu sarmu, a nakon sarme ću sve zajedno iznijeti ribu, rakove, lignje, grah (gust), peceni krompir, rizu sa zutim paprikama i suvim paradajzom, salatu od paprika i mijesanu svjezu salatu. Pošto nasi tatini (nasi) gosti vole da malo i poslije vecere prezalogaje, ja ništa ne sklanjam sa stola, nego nakon izvjesnog vremena iznesem kolace i poslužim tortom i kafom. Kao sto rekoh ne smatram ovo ispravnim nacinom posluzivanja, već je to ono kako mi to radimo, a tebi će nadam se bar proširiti ideje. :)
GornjiMilanovac
17. decembar 2009. u 18.26
puno hvala na pedlozima, verujte da će mi posluziti mnooooooggoooooo

Srećna slava svima koji slave
 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…