Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
Kako napraviti pomfrit a da nije kao kuvan?
Vodo_lija27. jul 2009. u 12.27
Živim u Kanadi i već godinama mi je pomfrit kako kuvan...da li je to zbog ovog njihovog krompira, ulja ili ja izgleda ne znam vise da pravim pomfrit :( Probala sam i u deepfrier-u ali isto je...

Napisite mi detalje kako pravite, kolicinu ulja, koje ulje, koji krompir, i koliko dugo ga pržite.

Ja izrezem pomfrit uzduz debljine od 1x1cm (ima ona spravka za rezanje, ako znate na šta mislim) i pržim ga na puno ulja od canole (jedno 2cm ulja). Probala sam i okrugli pomfrit kao chips, sa vise ulja, manje ulja...ma sve zivo, ali je jednako isti - KUVAN!!! To me toliko nervira. Da li je do ulja, ili krompira, ili mog neznanja?? :((((

Pomozite!!!
Zar_Ptica
(pedagog)
27. jul 2009. u 15.36
Pozdrav!
Evo ja živim u Srbiji,ali sam imala isti problem kao i ti!
Nasla sam rešenj i to sasvim slučajno. Naime, kuvala sam supu, i posto mi se nije jeo onaj krompir iz supe, a ni meso, resila sam da ih zapecem na tiganju- imam onaj teflon tefal, i samo malo ulja odozgo.
Krompir sam iseckala i pekla sam dok ne porumeni. Bio je SAVRSEN! Meso takođe.
Od tada, krompir uvek prokuvam, da bude skoro gotov, a onda ga zapržim na teflonskom tiganju , ne sa mnogo ulja. Bude divan!!! Imam vremena, polako ga pecem, fino ga okrecem da bude ravnomerno pecen. Ulje ono obično od suncokreta koje imam. I pecem dok ne porumeni. Bude mmmmmmmmmmmmmmmm njam!
Svako ko je probao bio je odusevljen. Pa eto, probaj jednom, bude lep suv, jednako pecen, iznutra socan,a spolja hrskav,ma milina jedna.
Eto, tako ga ja pravim, pa probaj jednom.
Vodo_lija
(nasmijana)
27. jul 2009. u 15.41
Hvala ti, bas ću da probam...
Da li ga prosusis prije nego ga peces na ulju? Da li ga kuvas čitavog ili već isjecenog na stapice?
Zar_Ptica
(pedagog)
27. jul 2009. u 16.01
Isecem ga pre kuvanja, ali ne secem bas na onako jako tanke stapice da mi se ne bi raspalo, već onako srednje, pa i nisu toliko tanki, šta ja znam debljine sigurno 1 cm,možda i 1,5cm. Nekad čak seckam i na kockice.
Prvo ga tako prokuvam, dok mi noz onako fino ne prođe kroz krompir. Onda znam da je gotov.
Procedim ga fino, na onu cediljku, dakle ne brisem ga ništa već samo procedim dobro da mi ne bi prskao, a onda ga stavim da se przi. Samo pazi da te ne prsne, jer se ipak kuvalo. I onda cekam da se fino zaprzi sa jedno strane dok ne porumeni, pa ga okrenem na drugu stranu i tako dok ne budem zadovoljna. Uvek stavim samo toliko krompira da mi pokrije dno tiganja, nikad ne natrpam da bude jedan preko drugog krompira.
Nekad čak secam da budu kao medaljoni, tj na kolutove, i to mi bude super, a kako i ne bi kad je isti ukus. I ko sto rekoh to sam slučajno otkrila. Kažu mi ljudi da mu dusu ubijem kolko ga termicki obradim,šta ću ,moram. Stvarno ne volim samo kuvan krompir, još manje kad je pecen a imam utisak da je kuvan. A još manje kad se ne ispece dovoljno u sredini, od toga mi bude muka :) Grozna sam,ali iskrena :)
CoogieCanasta
28. jul 2009. u 10.41
Ne znam kako spremas pomfrit ali šta meni pada na pamet je da ili stavis previse krompira odjednom u tavu ili ga ne ocjedis posle przenja. Ili oboje...Ma kupi bre onaj zaledjeni u supermarketu i ispeci ga u rerni, ne može biti hrskaviji...;o)
Rzav
(radnik)
28. jul 2009. u 11.09
Kupi zaledjen pomfrit, stavis u zagrijanu pecnicu 20-ak minuta i mirna Backa. Imaš ih razno raznih hrskavih, tanjih , debljih..., ja kupujem deblje izrezane, super ukus, dno tepsije prekrijes papirom za pecenje, uopste ga ne treba posipati masnocom, poredas pomfrit i peces
Fransis
28. jul 2009. u 17.05
Najvaznija je vrsta krompira,samo odredjene vrste krompira se koriste za uspesan pomfrit,ne znam da li možeš u Kanadi da nadjes vrstu „bintje”(cita se „binch”) ili vrsta „manon”.Ne samo da je bitna konzistanecija krompira, nego i miris kad je gotov, jer gotov pomfrit ima spec.miris.Ako ne nadjes ove dve vrste pogledaj na netu na engleskom koje vrste krompira savetuju za pomfrit,ovo sto kažem je sa fr govornog podrucja. poz!
sandyby011
(istoricar umetnosti-dizajn ent)
31. jul 2009. u 03.54
Meni se to ranije redovno desavalo, ili se rasturi ili ne bude pecen , opet se nekako rasturi.Ne verujem da sam otkrila toplu vodu, ali kada sam obratila paznju na 4 stvari- to mi se više ne desava.
1.dovoljno siroka posuda za pecenej-tiganj
2.ne poklapati
3.dovoljno ulja da ima u njemu da se meskolji
4.nikada na najvisoj temperaturi, nego dolagano pa na kraju jače, ili srednja temperatura da s eugreje ringla, pa smanjiti na najmanje pa peci- i onda na kraju zaresovati.
Možda pomogne.Srećno!
GazdaPera
(Birtas)
10. avgust 2009. u 13.10
Evo ovako ja to u Kanadi obavim:
Odem mopedom u COOP i kupim onaj zuckasti krompir. Znaci ne crveni, nego zuti (a može i onaj Yukon što se zove). Na povratku iz COOP-a svratim do keve i uzmem joj jednu teglu pilece masti. Ima ona toga kolko 'oćeš. Onda odem kuci i oljustim taj krompir onako ofrlje i onda ga operem i nasecem na restoranske velicine pomfritice. Istresem onu mast od keve (mislim mast je od pileta, sto sam don'o od mame) u veliki i relativno duboki tiganj. Ugrejem je solidno, testiram jedan krompiric da l' cvrci kad ga ubacim u mas'. Kad cvrci krompiric sunem i resto sto sam nasek'o i pazim da se ne isprskam. E sad, ja to uglavnom ne poklapam, sem ako mu ga bas daje po prskanju zustro, onda imam nešto kao mrezica ravan poklopac da može da prolazi vazduh i na to nabacim papirnu salvetu i tim pokrijem da mi ne isprska sporet. Kad vidim da se smirilo prskanje skinem i to. Kad pomfritici fino porumene vadim ih sa onom kasikom na rupe i stavljam na plitki oveci tanjir na koji sam prethodno stavio par slojeva papirnih salveta da upije masnocu (pre sam stavlj'o novine, al' kazli mi da ne radim to, ne valja). Posolim onako fest, da budem zedan dok ih jedem, da lepo mogu da zalivam spricerom. Uvek valja. Neko uz to 'oce da mu dam majoneza, neko kecapa, a ja ih pasem tako klot.
Ako mi katkad pretekne, ja ih ne bacim, nego ih onda kad 'ocu navece il' kad već opet da hasam, ubacim u tiganj i prebacim par jaja preko, onako kajganski (Bauernfruehstueck). Onda odmeknu, al' opet budu fini.
Eto..
Vodo_lija
(nasmijana)
10. avgust 2009. u 17.19
Heheheh, GasdaPera, al' me posteno nasmija :))))

Bas ću da probam :))))
Zar_Ptica
(pedagog)
11. avgust 2009. u 07.03
Ovaj gazda Pera neki zafrkant :)
 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…