Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
Slow cookers
barista24. jun 2009. u 07.11
Kako su vasa iskustva sa 'slow cooker' imate koji dobri recepti??

varjaca
(Professional Engineer)
24. jun 2009. u 11.08
Ja nemam neki poseban recept za slow cooker, samo jedan mali savet, budi pazljiv-a sa zacinima, tu ide veoma mala kolicina zacina, ja sam jednom kuvala sarmu i stavila sam zacine koje obično stavljam, sarma mi je bila „prejaka” sa zacinima.
Koliko znam možeš kuvati sve sto kuvas na sporetu ili peces u rerni, ako dodjem do nekog recepta, postiracu ga
verba
24. jun 2009. u 12.48
Možeš da kuvaš sva jela kojima treba dugo krčkanje, ali stavi manje vode nego što stavljaš za kuvanje na šporetu.
barista
((purveyor of fine coffee))
24. jun 2009. u 21.05

thank you i hvala...vrijedne kuvarice...nisam još sebe kupila taj electricni aparat...to ću na lay-by sebi staviti ovi dana:))
Eta_Aquila
25. jun 2009. u 06.36
Da li je tačno da mozete da se otrujete od pasulja skuvanog u tom kukeru??? Nešto je bilo reci u ovdasnjoj stampi o tome???
verba
25. jun 2009. u 09.53
To nije istina. Od kuvanja u keramickom loncu se niko još nije otrovao.
Svetla
25. jun 2009. u 10.27
Ja ga koristim za pasulj, sarmu, meso,..
Sarmu napravim uvece pa ujutru samo ukljucim i on kuva dok se pecenica pece u sporetu i supa na sporetu. (to samo za bozic).
Meso se brze kuva od povrca pa uvek stavi meso odozgo.
Vode samo malo zato što nema gde da ispari.
Samo ne zaboravi da ga cetkicom podmazes pre svake upotrebe.
jedna_izmedju
25. jun 2009. u 14.28
Neke vrste pasulja treba da se kuvaju na visim temperaturama jer niske oslobadjaju otrove. Zato se ne preporucuje kuvati pasulj u ovom loncu.

Međutim, ako se pasulj prethodno natopi i prokuva u dvije vode sa zacinima, mislim da nije problem kuvati ga na laganoj temperaturi.
Bata_Originalni
(Genije od rodjenja)
25. jun 2009. u 14.49
JednaIzmeđu,

Tvrdnja koju si postirala me je bas zaintrigirala i, da bih je pravilno razumeo, molio bih te da napises kolika je to „visoka temperatura” koju, kuvanje tih, nekih, vrsta pasulja zahteva.
Razlog ovakvom pitanju je zbog fizickih zakonistosti koje se odnose na kuvanje a one govore da vodu koja kljuca ne možeš zagrejati iznad 100C osim ako je ne stavis pod pritisak (kuvanje u ekspres loncu) ili ako joj ne povecas procenat rastvorenih soli u njoj (za ovaj slučaj ne vidim da bi se to moglo primeniti) ili, ako se ne kuva dosta ispod morskog nivoa.

Prijatno vece Ti želim,
Bata
Dragoljub--
26. jun 2009. u 04.45
Izgleda da su pasulj i bob „otrovni” ako se kuvaju na nizoj temperaturi, npr. temperaturi oko 70C, navode mnogi koji su kompetentni za to.

Imao sam prilike da vidim i uputstvo jednog proizvodjaca slo- kukera gde izricito navodi da pasulj treba da bude u kljucaloj vodi najmanje četvrt sata a da se potom preruci u kuker, a ta voda baci.
Da bi se razlozio ako se dobro secam lectin koji može da otruje.

Ko je blize zainteresovan za saznaje o otrovnosti loše spremljenih mahunarki neka procita online par stranica knjige:

How to Poison Your Spouse the Natural Way

http://books.google.de/books?id=ebW4QzlolAUC&printsec=frontcover&dq=How+to+Poison+Your+Spouse+the+Natural+W...

(bez obzira na naslov, korektno obradjen problem trovanja pasuljem a i drugim jestivim biljem)
oracle
26. jun 2009. u 08.24
sa wiki enciklopedije

Raw kidney beans, and some other beans, contain a toxin, phytohaemagglutinin, which is destroyed by boiling for at least ten minutes, but not by the operating temperature of a slow cooker. Raw beans must be boiled prior to slow cooking to avoid food poisoning; canned beans do not require this, already having been so treated. Even a few beans can be toxic, and beans can be as much as five times more toxic if cooked at 175°F (80°C) than if eaten raw, so adequate pre-boiling is vital. Cases of poisoning by slow-cooked beans have been published in the UK; poisoning has occurred in the USA but has not been formally reported. [5]

Slow cookers do not provide sufficient heat to compensate for loss of moisture and heat due to frequent removal of the lid, e.g. to add and remove food in perpetual stews, (pot au feu, olla podrida). Added ingredients must be given time to cook before the food can be eaten. If the food is allowed to cool below about 158°F (70°C) and not reheated, toxic bacterial growth is possible; some toxins, once present, are not destroyed by later heating.
jedna_izmedju
26. jun 2009. u 09.11
Evo, drugi su već objasnili.

Nisam mjerila tacnu temperaturu, ali ja uvijek pasulj natopim sa muskatnim orascicem preko noći a ujutro stavim da prokljuca u dvije vode sa zacinima.

Prvo stavim u jak caj od nane i to lijepo istjera dosta otrova za kratko vrijeme kljucanja. Sljedeca voda je u kojoj je prethodno prokljucao cimet, klincici, stabljike origana i slično. Tu se malo duže kuva nego u caju od nane. Na ovaj način pasulj brzo omeksa i spreman je za dalje kuvanje, može i slow cooker. Obično ovako pripremim veću kolicinu, pa dio odmah napravim, a porcije zamrznem pa kuvam kasnije.
Bata_Originalni
(Genije od rodjenja)
26. jun 2009. u 11.20
Hvala Vam na informacijama,
Sada sam dosao k'sebi. Bas sam se isprepadao bio jer sam pomislio da se radi o stvarnom trovanju (kao kad se popije aresenik) kad ono, sakrivena preporuka da prisutni stave gas maske na lice :-)
Salim se! Valjda nije zabranjeno
Inače, i kod mene u kuci se koristi nana (sveza) pri kuvanju pasulja. To sa origanom, ... - nije isprobavano.

Hvala Vam još jednom i prijatno vece a i gledanje tenisa,

Bata
jedna_izmedju
26. jun 2009. u 17.40
Mislim da je opasnost od trovanja ipak realna, nije samo stvar sa gas maskama.

Što se tiče zacina, dugo sam eksperimentisala da nađempravi način za kuvanje pasulja. Ovako je bezbijedno, nema otrova, ne daje gasove, brze se skuva a ukus se sacuva. Tek nakon ova dva iskuhavanja dodajem luk, lovor, biber, slevu papriku, suve gljive, mrkvu i slično.

Da se vratimo na slow cooker. Meni je corba od crvenih sociva kuvana u njemu super. Sameljem luk crni i bijeli u blenderu, dodam prethodno natopljena sociva i suve gljive, zacine, ako treba još malo vode da pokrije i kuvam.
I gulas ispadne odličan, samo luk, meso, so i malo zacina po zelji (ja pravila, drugi jeli i hvalili).
web-racer
(web-racer)
30. jun 2009. u 05.32
Pozdrav svima,
ja sam zimus postavio pitanje gde u Srbiji nabaviti ovu čudesnu spravu...Odgovor je bio-nigde, ali juče je ipak stigla, doduše kao posledica sasvim slučajnog razgovora :). Još uvek je samo gledam i surfujem kao lud. Evo šta sam do sada našao:
http://rapidshare.com/files/64278937/Slow_Cooker_Favorites.rar
http://rapidshare.com/files/64279134/Slow_Cooke r_Helper.rar
http://rapidshare.com/files/64260696/Gifts_in_a_Jar_-_For_the_Slow_Cooker.rar
http://rapidshare.com/files /64234858/Betty_Crocker_-_Simple_Slow_Cooker_Meals.rar
Na prvi pogled, nisam baš zadovoljan... možda ćete se vi preko i snaći u ovim receptima, ali meni su uglavnom nepoznati sastojci, ipak, odabraću neki jednostavniji za probu pa ću javiti rezultate. Prva ideja mi je bila da smotam sarmice od vinove loze (pošto sam i vinogradar-amater koji još uvek nije oprskao lozu, pa imam ekološko lišće :)))Ili neki gulaš, đuveč i slično...
Molio bih samo da mi neko ko ima iskustva objasni: ako napravim miks raznog povrća, krompira i mesa, s obzirom da se razne vrste povrća kuvaju različito vreme, na šta će da liči smesa posle 10 sati kuvanja i da li smem da eksperimentišem??? Kapiram da će, recimo, pečurke i meso biti ujednačeno skuvana kombinacija, ali šta recimo sa krompirom i šargarepom?
I na Youtube ima gomila video recepata, mada treba dosta strpljenja da se sve to pregleda jer ima i dosta gluposti... meni one njihove zezancije tipa: izvadim iz zamrzivača ovo, pa otvorim sos ovog proizvođača.. ne znače baš mnogo...
jedna_izmedju
30. jun 2009. u 14.57
Slobodno eksperimentisi, samo tako ćeš i nauciti. U sustini, mnogo se vise filozofira o spravi nego sto ima potrebe. Kuvas variva koja inače kuvas u loncu, samo pazis na pasulj (objašnjeno gore).

Što se tiče razlicitog vremena kuvanja, možeš sjeckati povrce na komade razlicite velicine. Ono što se duže kuva sitnije, a ono što se brze kuva krupnije. Neki ljudi malo prodinstaju dio povrca, pa onda stave sve zajedno. Ja to ne radim, samo ponekad ispecem crni i bijeli luk u rerni radi arome pa ubacim, a to radim i sa regularnim loncem.

Pošto se recimo meso skuva brze od luka, kad sam pravila gulas isjeckala sam luk jako sitno - skoro samljela, namazala zidove slow cooker-a (ne znam da li ima nasa riječ) uljem, pomijesala kocke mesa sa lukom, dodala zacine i nimalo vode, stavila da se kuva i nisam otvarala nekoliko sati. Moje pravilo za gulas je - koliko mesa, toliko i luka i nikad ne omane. Luk se bio lijepo raspao i dao gustinu, meso se lijepo skuvalo i svi su rekli da je bilo ukusno. Inače, ja ne jedem meso.
web-racer
(web-racer)
03. jul 2009. u 08.38
Hvala na savetu, još uvek nisam probao, ali sad ću preko vikenda...
Spravu inače zovu „Krčko” ili mnogo prozaičnije „Električni đuveč”
 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…