Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
Dobra pena kod Nes kafe?
saandra13. maj 2009. u 05.06
Šta je potrebno za dobijanje dobre pene kod Nesa. Neće uvek da mi se umuti, ni u toploj ni u hladnoj varijanti. da li je potreban poseban oblik case ili je tajna u seceru ili mleku ili vodi? Ponekad mi uspe ali nema pravila, ponovim sve isto i neće da se napravi pena. Imam onaj mali mikser za nes i dobar je, al` dzabe. Ja i nisam neki ljubitelj kafe, ali volim nes bas zbog te pene. I ima li sanse da se u to doda i malo cokolade u prahu? Ako imate vremena napisite mi vasa iskustva u pripremi Neskafe.
Hvala!
BADRUBULDURA
(Japanski strsljen :):):))
13. maj 2009. u 06.51
Ja ne volim mućenu ness,ali dok sam je mutila uvidela sam da ti mikserići brzo ,,odu'',t.j.,mute vrlo brzo manjom brzinom pa pena i ne može da se napravi.

E sad,ne znam da li da probaš sa nekim ,,firmiranim''! Ne znam koliko oni ,,drže'' brzinu!
majloVa
(genije od rodjenja)
13. maj 2009. u 09.15
Kod mene to ide ovako ;)

Koristim, bez obzira na kafu, kvalitetan smedji secer koji još u sebi ima dodatak slada pa je mekan i lako se muti tj. sjedinjava s ostalim dodacima ;)
Po osobi uzimam po:
- 1 kasicicu kafe i 1 kasicicu secera
- smesu prvo „na suvo” mutim kasicicom da se kafa koja je u granulama malo razbije i sjedini s secerom a tek zatim dodajem malo vruce vode
- na kolicinu kafe i secera za 3-4 osobe (kafe) dodajem 1/2-1 kasicica prokuvale vruce vode (jer ako se stavi vise vode pena se neće napraviti tj. pena se pravi energicnim mucenjem).. a ako je malo vode lako je dodati..
- smesa bi na kraju trebalo da je dobro umucena bez grudvica a konzistencija srednje retkog krema tj. ne sme da bude ti pregusta ni retka.. zlatna sredina jel';)
- kafeni krem se zatim podeli po casama
- preko sipa vrela voda u kolicini od polovine malene soljice za kafu, dobro izmuti kasicicom a dalje se dodaje mleko po zelji (vruce ili hladno) i to je to ;)

Meni se dopada s toplim mlekom i kuglom sladoleda od cokolade a pijem na slamcicu koju provucem kroz sladoled pa se odjednom osecaju dve razlicite temperarure.. kad imam dodajem i slag a uvek ukrasim mlevenim secerom s cokoladom ili cimetom (to je kombinacija secer u kamencicima i izlomljena cokolada u teglici s mlinom i izmeljem po povrsini.. :)

Poz.
kuvaricaipo
13. maj 2009. u 09.29
Postoje 2 vrste miksercica, jedan je po obodu talasast i on losije muti, drugi je po obodu nazubljen i podseca na plisiranu baletsku suknjicu:) i on muti bez obzira na kolicinu vode i secera.
majloVa
(genije od rodjenja)
13. maj 2009. u 09.48
Ma može se mutiti običnim klasicnim miskserom samo se stavi jedna mutilica ali kolicina secera i kafe ipak određuje da li će biti kafa ukusna ili ne a kolicina vode je tu samo da ze zapocne mucenje :)
zibel
(***)
13. maj 2009. u 10.40
Dva miksercica sam već bacila (oba kupljena u StarBuck Cafe, na baterije)jer su se pokvarila, pregorjela, šta li?

Najbolju pjenu sam dobijala u stara dobra vremana kada sam mutila kasicicom (prije nekih 20 godina). Ozbiljno. To mi je bio dio jutarnjeg rituala. Mada mislim da nema neke velike veze mutis li rucno ili sa spravicom, bitni su omjeri. Najveca caka je u kolicini vode koju dodajemo. To je bar moje mišljenje. To je ista fora kao i sa majonezom, svako ima svoje mišljenje.

Potrebno je staviti kasicicu Nesa, poskropiti sa nekoliko (znaci, vrlo malo)kapi vode (to već iskustvo odredi) da se fino rastopi prah i sve sitne i cvrsce granulice kave. Dodati secera po ukusu (ja volim sladje, pa je možda i tu caka jer ima dosta secera)i mutiti, mutiti, mutiti,... dok sve ne postane svijetlo i pjenasto. Uliti vruce mlijeko. (Tako ja pijem, pa vise lici na jacu bijelu kavu sa puno, puno pjene.)Po konzistenciji otprilike lica na umuceni slag prije nego li pocne formirati cvrste vrhove, onako glatko i sjajno.

Ko pije jacu kavu (znaci sa ne tako puno mlijeka) treba samo preliti sa zeljenom kolicinom vruce vode.

Ranije, dok još smedji secer nije bio tako IN, pravila sam i sa običnim (bijelim )secerom. Razlika je jedino malo u okusu.

Zadnje dvije tri godine izbjegavam kavu, pijem možda 10ak puta godisnje, da me zelja mine, tako da sam malcice i ispala iz prakse (bar što se tiče rucnog mucenja, uvijek mi se omakne vise vode nego sto mi je potrebno, pa mi je onda i krajnji rezultat nezadovoljavajuci).

Znaci caka je samo u praksi. Kao, uostalom sa svim stvarima u zivotu...

Nadam se da sam ti pomogla.
neizbezna
13. maj 2009. u 16.53
kuvaricaipo je u pravu. Pre mnogo godina kupila sam u Grčkoj ovakav mikser i s njim jedino mogu da napravim dobru nes kafu. Pijem je isključivo leti hladnu pripremljenu na sledeći način:

u duboku čašu od 3 dcl stavim kašičicu nes kafe, šećera po ukusu i dve kocke leda. Uključim mikser i dobijem punu čašu pene, a zatim dolijem željenu količinu hladnog mleka ili vode.
Probajte!
Neizbezna
13. maj 2009. u 16.54
Ah, zaboravih: u čašu pre mućenja sipam i veoma malo vode (cca dva prsta).
saandra
(Prosvetar)
14. maj 2009. u 02.09
Hvala! Otprilike i ja tako radim ali nekad uspe nekad ne. Hoću onu penu kao u kaficima. Možda je caka i u mikseru, ali po opisu čini mi se da imam pravi. Možda je problem i u tome sto ja ne volim jaku kafu pa stavim premalo nesa. U svakom slučaju hvala na savetima. I da pokusacu sa smedjim secerom. A taj smedji secer da li jhe od secerne trske ili od repe samo nerafinisan. Velika je razlika u ceni između te dve vrste.
Mamajac
14. maj 2009. u 11.12
Dok sam pila nes sa penom JEDINO mi se dopadala pena koju napravim naruke. U solju sipam kasicicu neskafe, pa onda secer, nasuvo promesam. I onda vodu kap po kap, bukvalno 3-4-5 kapi vode treba, samo da to sve postane jaaaaako gusto i da se jedva može promesati, i onda malo rucnog muc-muc kasicicom. Prvo ide teško, posle mas pocinje da bledi i da se stvara pena, mora minut-dva sigurno da se muti. Dobije se divna punacka pena, u tankom sloju, a ne ona supljikava od santimetar-dva. Pena lici na onu sa esspresa, ne na onu sa kapuccina. Kad se nalije vruca voda/mleko nerazmuceni kristalici secera će se otopiti, a pena ostaje na vrhu.

Kad sam prestala da sladim kafu, prestala sam i penu da mutim, jer je bez secera nemoguće dobiti je.

Pozdravi!
oceania
14. maj 2009. u 18.15
I ja sam veliki ljubitelj hladne nescafe u visokoj casi sa tom finom penjom.. Kako znam , ta moda sa nasekafom je dosla kod nas u 80tim iz grcke jer tamo su pravili sve te kafice, frappe i sl.

E sad ja , nisam nikad ukapirala kako su je u tim kaficima pravili (tu penju/kremu)? u jednom kaficu sam staaalno isla i bila je bas tako jaka gusta krema ali nijednom nisam otisla da proveram aparat i te stvari :((

da li su možda koristili ovo
http://www.chacunsoncafe.fr/Files/18051/8251176495550.jpg
koje danas mi nalazimo i za 2 eura u ikei i slično ?

ja kod kuce bas sa ovim miksercicem uspem da napravim fini krem ali nikada nije tako gust i jak kao sto je bio po kaficima.

ako već znate nekakve mikesere i pomagala , dajte neki link sliku da se odma vidi o cemu je reč

a za kapucino pravim ponekad penu u ovome

http://www.chef-studio.com/cache/upload/moyenne-200907_065619_CHEFSTUDIO_xhBUcv.jpg
Fransis
15. maj 2009. u 06.24
Najvaznije je da se stavi vrlo malo vode(tople):1kasicica vode za 1 kasicicu kafe i secera 1-2 kasicice.Meni je bilo koj miksercic bio dobar, a vala i rukica:), poz !
ema1979
16. maj 2009. u 01.34
1.kafa- najbolju penu daje nes classic u pojedinačnim kesicama za 1 upotrebu,
ove iz većih pakovanja tipa kutija/kesa ne (nemam pojma zašto! ja imam običaj da nes pijem toplu s mlekom,za nju koristim ovu iz kutije,a za frappe verziju ovu iz kesica)

2.čaša-koristi samo one visoke,tanke duboke čaše za frappe (u običnim ne uspeva dobro)

3.voda-hladna,otprilike 2 prsta,ali praxom vidiš kolika količina ti je naj,bolje i malo manje da pena bude gušća a manje visine,nego ona retka pena

4.šećer-ja stavljam 1 kašičicu,ali,što više šećera to je manja visina pene,i pena je gušća

5.mixer-ja trenutno koristim ovaj koji sam kupila u grčkoj pre 4 -5 godina,ali sam imala i one bivljačke koji su se brzo kvarili
fora je da ne smeju da se pregreju-znači držiš dugme 30-40s,pa napraviš pauzu
inače moj ima talasast oblik one mutilice (kao balerinina haljina)

postupak:
obično u to malo vode stavim prvo šećer da se rastvori,onda kafu (ali ako žuriš,može i sve odjednom),izmešam malo,a onda mixerom mutim,tako što ga „nabadam” gore-dole,ali postepeno povećavam visinu kako raste visina pene,a vidi se i po boji kako postaje svetlija tamo gde je homogenija,i na kraju kada je već „tvrdja” dodam malo hladnog mleka uz ivicu šolje da ne pokvarim penu

evo animacije i objašnjenja kako se pravi orig.frappe (u shakeru):

http://www.frappenation.com/recipes.html
vocko
17. maj 2009. u 17.39
teško će dobijes penu sa tim kucnim aparatima ko u kafici.
za nes u kafici bitno je da imaš dobar mixer. za hladan nes na casku od tri deci jedan do jedan i po prst sto ladnije vode (najbolje ona hladna iz water coolera) nesa i secera po ukusu. mutis dok ne dobijes penu sa erekciju od jedno 45 minuta. dodas dve kocke leda, dolijes hladnog mleka, ko voli malko strcnes slaga i dobijes bozanski napitak.
za kapucino bitno je mleko dobre masnoce (od domaćih mleka suboticansko je najbolje sa preko dva procenta masnoce)
mleko mora biti hladno. ali ako li se vise puta zagreva na pari aparata u dzezvi onda se sva masnoca malte ne pokupi, dolij još malo mleka, možeš da sipas (ovo je caka koju znaju shankeri) malo kisele vode, pa opet para (najbolji su matori aparati koji imaju rucku uz pomoć koje mogu da podesavaju jacinu pare a ne ovi novijeg tipa koji to automatski rade preko tockica) fora je u tome da cevcica za paru bude tik ispod povrsine mleka. iskusniji sankeri slusaju i zvuk kako mleko cvrci i znaju kad da prestanu
za kucevne varijante i ne treba vam toliko pene. od toga moz' dobijete samo nesnosnu zgaravicu (ako li pretrate s
mamaelena
(mama)
24. maj 2009. u 20.56
IKEA spravica pravi fantasticnu penu, nije potreban nikakav secer.
 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…